Portugal - Azoren walvissafari's, 9 dagen ‘Whalewatching, Walking & Relaxing ’

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Natuur Rondreizen

Walvissafari vanuit 'natuurhotel'

Voor de kust van het Azoren-eilanden Pico duiken elke zomer talrijke walvissen op. Vanuit het voormalige walvisstation gaan we vijf keer met een speciaal voor onze groepen gecharterde boot de zee op, op zoek naar de tuimelaars, potvissen, gevlekte dolfijnen, bultruggen, etc. We nemen ruim de tijd om de dieren rustig te benaderen en te fotograferen. De walvissafari’s worden afgewisseld met korte, maar prachtige wandelingen over het vulkanische eiland. Verblijf in heerlijk kleinschalig resort aan zee; hoe vroeger je boekt, des te meer kans op een extra luxe kamer!

Uniek aan deze reis

 • Natuursafaris met respect voor dieren en leefmilieu
 • 4 walvisexcursies + 1 dagexcursie zeeleven
 • Afwisseling met korte wandelingen op Pico
 • Locale begeleider en zeebioloog op de boot
 • Sfeervol en luxe verblijf nabij de oceaan
Zwaarte
Comfort

Vlog - Naar de Azoren met SNP Natuurreizen

Ben je benieuwd naar een impressie van de Azoren? Wandel mee langs kratermeren en stroombronnetjes en door wijngaarden op de flanken van de vulkaan Pico. Kijk snel op YouTube.

Blog - De Azoren, een schatkamer midden op zee

Het is dé verrassing tijdens de walvisexcursie: een klein, doorzichtig ballonnetje dat drijft op de golven. Het lijkt op een kwal, maar het is net wat anders. Hoe dan ook, de meterslange tentakels zijn giftig. Lees verder...

Dag tot dag

Portugal - Azoren walvissafari

Deze reis brengt ons naar het sfeervolle eiland Pico, genoemd naar de indrukwekkende 2351m hoge stratovulkaan die tot ver boven de passaatwolken naar de hemel reikt. De Atlantische Oceaan rond Pico is ons belangrijkste reisdoel. Hier komen meer dan 22 soorten walvissen en dolfijnen voor! De meest gespotte walvissoort is de potvis, die hier het hele jaar voorkomt.

Thema reizen 1 en 2: baleinwalvissen: in het voorjaar heb je de meeste kans op het zien van de grote baleinwalvissen zoals de bultrug en de vinvis. Vooral april is een goede maand om ze te zien, maar ook mei geeft goede kansen. De rijkdom aan zeezoogdieren wordt verklaard door de aanwezigheid van oceaanstromen in combinatie met het onderwatergebergte. De koude stroming van voedselrijk zeewater wordt langs de steile wanden omhoog gestuwd en aan het oppervlak door de zon verwarmd, waardoor er een groei-explosie van micro-organismen plaatsvindt. Deze vormen het hoofdvoedsel van vissen, die weer worden gegeten door walvissen en dolfijnen.

Programma en soorten
We maken vier bootexcursies van zo’n 3 uur om zeezoogdieren van dichtbij te observeren en te fotograferen. Op één dag zijn we de hele dag op zee. De lokale partner waar wij mee samen werken stelt het welzijn van de dieren als eerste prioriteit en dat bepaalt dan ook altijd hoe dicht we de dieren kunnen benaderen en hoe lang we de dieren kunnen bekijken. We maken gebruik van een kleine, speciaal voor ons gecharterde boot en zijn dus flexibel. Centraal staat het waarnemen van de dieren, niet om zoveel mogelijk soorten te spotten. Het programma ligt niet vast omdat we rekening moeten houden met de weersomstandigheden. Behalve dolfijnen kunnen we vanuit de boot mogelijk ook Indische grienden, grampers, zwarte zwaardvissen, orka’s, dwergvinvissen en potvissen bekijken. Deze laatste soort wordt eigenlijk altijd wel gezien en is ‘de’ attractie van de Azoren. We maken ook kans op andere spectaculaire oceaanbewoners als schildpadden, mantaroggen, maanvissen en het zogenaamde Portugese oorlogsschip. Dit is een giftige kwal, met een azuurblauwe kleur waarvan het grootste deel van het lichaam boven water uitsteekt, als een drijvend oorlogsschip.

Op de enkele dagen maken we ook een mooie wandeling op het vulkanische eiland Pico, langs de prachtige kustlijn, langs de ommuurde wijngaarden van het eiland, door lavavelden en endemisch laurierbos. We verblijven de hele week in een sfeervolle en zeer comfortabele landelijke accommodatie bij het walvisdorpje Lajes do Pico, bestaande uit huizen uit lavasteen in een parkachtige setting.

Over de Azoren
Midden in de Atlantische oceaan, op 1500 km uit de Portugese kust, liggen negen eilanden die tezamen de archipel van de Azoren vormen. Deze vulkanische eilanden vormen de toppen van een immens onderwatergebergte dat het Azoren-plateau wordt genoemd. In de 15-de eeuw vonden Portugese ontdekkingsreizigers de eilanden per toeval. Ze zagen de vele buizerds aan voor haviken, die in het Portugees Açores (Azoren in het Nederlands) worden genoemd. De exotische begroeiing, de ontzagwekkende berglandschappen, de vredige dalen en de betoverende kratermeren geven de eilanden een mysterieuze sfeer. Het ontbreken van brede zandstranden en een stralend zonnig Mediterraan klimaat zorgt ervoor dat de Azoren gevrijwaard zijn gebleven van massale toeristische ontwikkelingen en nog relatief ongerept zijn.

Dag 1

We vliegen naar de Azoren via Lissabon. Vanaf Lissabon vliegen we naar Pico en dan gaan we aansluitend in ca. 40 minuten rechtstreeks naar ons verblijf in Lajes do Pico via de flanken van de vulkaan, aan de zuidkant van het eiland. 

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 2

In de ochtend gaan we na het ontbijt naar het Parque florestal de São João, een korte transfer. Vervolgens maken we vanaf hier een wandeling langs de zuidkust van Pico, waar we ruim de tijd voor nemen. We volgen het kustpad vanaf het Parque florestal de São João richting Silveira, waarbij af en toe fraaie uitzichten op de oceaan zijn en we tevens kennismaken met de bijzondere plantengroei van de Azoren. Onderweg is zwemmen mogelijk, maar we eindigen bij onze accommodatie, waar dat ook prima kan. Deze wandeling duurt ca. 3-4 uur. Vrije (na)middag in de tuinen van de accommodatie.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 3

In de ochtend reizen is er tijd voor een bezoek aan het boeiende walvismuseum van Lajes en kunnen we ook de walvis-uitzichtstoren bekijken. In het walvismuseum laten we ons informeren hoe tot voor kort de potvissen op een andere manier werden geëxploiteerd en hoe dat (gelukkig) tot het verleden is gaan behoren.

In de middag maken we dan een eerste boottocht op zoek naar zeezoogdieren. De excursies vinden plaats met een eigen boot en schippers. De zeer stevige en comfortabele rubberboot brengt ons snel naar plaatsen waar walvissen of dolfijnen gespot zijn. De bemanning van de boot staat in contact met waarnemingstorens op de kust, deze geven informatie door over waar de zeezoogdieren zich bevinden. Op deze manier zijn waarnemingen vrijwel zeker.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 4

In de ochtend gaan we de oceaan op om walvissen en dolfijnen te spotten. We kijken of we andere soorten kunnen zien dan gisteren.

Behalve de boottocht maken we kennis met de vulkanische oorsprong van het eiland. We bezoeken de spectaculaire lavatunnels van de Gruta das Torres. Aansluitend bezoeken we de omliggende wijngaarden, waar we een korte wandeling maken. Door de vulkanische bodem worden op Pico bijzondere wijnen geproduceerd en de met lavamuurtjes omsloten veldjes zijn UNESCO wereld erfgoed. We sluiten af met een kleine proeverij met kaas en likeur. Grotbezoek en wandeling duren ca. 3 uur

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 5

In de ochtend gaan we weer 3 tot 4 uur de oceaan op om walvissen en dolfijnen te spotten.

De middag is ter vrije besteding bij de heerlijke accommodatie. Zoek een plekje bij de oceaan, bij het zwembad of een andere locatie en geniet van sfeer en uitzicht.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 6

Vandaag maken we gedurende de hele dag een bijzondere zee-excursie. Je vaart langs de zuidkust van Pico naar het oosten, en we steken over naar het eiland Sao Jorge. Naast walvissen en dolfijnen kun je vandaag ook zeeschildpadden, de spectaculaire kwal ‘het Portugese oorlogsschip’, en haaien zien. Onderweg kun je picknicken op São Jorge, bij Calheta, met ook een mooie snorkelplek. Last but not least kun je diverse bijzondere zeevogels zien.  Onderweg is er ruim aandacht voor het brede scala aan (zee)dieren dat we in deze wateren tegen kunnen komen, waaronder ook haaien! Verder zullen we zeker ook veel zeevogels kunnen zien.

NB: bij slecht weer is het niet mogelijk over te steken naar São Jorge. We maken dan in de ochtend een walvis/ dolfijnen excursie voor de kust en bekijken of er een extra wandeling te maken is. 

Overnachting in

Lajes of São João do Pico

Dag 7

Na de lange 'zeedag' van gisteren staat vandaag een 'landdag' op het programma. We maken een van de mooiste wandeltochten van Pico, de 'Caminho dos Burros (ezelpad)', die start vanaf het centrale plateau van Pico, in een gebied waar in de periode 1562 tot 1654 een vulkaanuitbarsting plaatsvond. Tijdens de afdaling naar de noordkust is er prachtig uitzicht op de noordkust en de zeestraat tussen Pico en São Jorge, waar we gisteren gevaren hebben. We passeren zones met bijzondere inheemse vegetatie, om uit te komen bij Baia das Canas. Deze kleine nederzetting ligt aan een klein, zwart strandje. Eventueel is er nog tijd voor een kort bezoek aan het vissersdorp Sao Roque, voor we terugrijden naar Lajes.
Wandelduur 9 km, 20 m stijgen, 790 m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 8

In de ochtend gaan we een laatste keer de zee op om te zien of we onze waarnemingen nog verder kunnen uitbreiden, of om nog een keer 'bekende' dieren te spotten.

In de middag kun je op eigen gelegenheid verder doorbrengen in Lajes of bij de accommodatie.

Overnachting in

Lajes do Pico

Dag 9

Vandaag vliegen we vanaf Pico weer terug naar Amsterdam met een stopover in Lissabon.

De stop in Lissabon maakt het aantrekkelijk om een of meer nachten in deze leuke stad bij te boeken.

NB Programma

Het genoemde programma gaat uit van ideale omstandigheden. Het kan voorkomen dat ongunstige wind of golfslag ons dwingen het programma aan te passen. Een flexibele instelling is dan ook noodzakelijk!
Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Aldeia da Fonte is een prachtige 4*-accommodatie die verscholen ligt tussen de bomen, recht boven de oceaan, iets ten zuiden van Lajes do Pico. Je vindt er een hoofdgebouw met restaurant en receptie en in het 'park' een aantal uit lava opgebouwde huizen, waarin onze kamers zich bevinden. Die kamers zijn smaakvol en zeer comfortabel ingericht en voorzien van een prima badkamer, zonder overdadige opsmuk of luxe: het blijft allemaal in rustieke stijl. Dit is een locatie die wij zien als één van SNP's meest bijzondere verblijfsplaatsen omdat het 'hele plaatje' klopt: ligging, verblijf, faciliteiten, sfeer, terrein. 

We bieden op deze reis verschillende kamertypes, wisselend per vertrekdatum: standaardkamers, deluxe kamers, studio's of ruime suites. Kijk bij de prijstabel voor de beschikbaarheid per vertrekdatum.

* standaard kamer: prima kamer, ca. 20 m2, met o.a. minibar, schrijfdesk en goede badkamer met douche of bad.
* deluxe kamer: prima kamer, ca. 24 m2, met o.a. minibar, schrijfdesk en goede badkamer met douche of bad. Heeft een eigen halletje van 4m2 met kast, waardoor er in de kamer zelf meer ruimte is voor een zithoek.
* studio: extra ruim (31m2) en voorzien van kitchenette en óf een extra ruim terras óf zeezicht
* suite: een suite meet maar liefst 56m2 en heeft een eigen ingang. In de suite vind je aparte slaapruimte, een royale zithoek met banken en bar en een grote open haard. Er is een lcd-tv in de slaapkamer en woonkamer. Een suite kan voor 2 personen gebruikt worden, met afzonderlijke slaapvertrekken en gedeelde badkamer.

Er zijn diverse zitjes op het terrein, een eigen walvisuitkijktoren en een idyllisch gelegen zwembad. Binnen zijn er er sfeervolle en comfortabele kamers. Er is een speciale plek met prachtig uitzicht op de oceaan. Er is naast het gewone zwembad, ook een 'natuurlijk' zwembad, tussen de kliffen van de kust. Als je geluk hebt (en een goede verrekijker) kun je soms vanuit deze locatie walvissen spotten!

Over de maaltijden

Het verblijf tijdens deze reis is op basis van halfpension, vanaf het diner op dag1 t/m ontbijt dag 8. Het ontbijt wordt verzorgd in het restaurant van onze accommodatie en bestaat uit een prima buffet. De lunch is voor eigen rekening. Er is dagelijks gelegenheid zelf inkopen te doen voor de lunch.

We dineren bij ons verblijf in Lajes bij het restaurant, verbonden aan ons verblijf.  Dit restaurant heeft een prima keuken met elke dag andere gerechten, ook vegetarisch. 

Inbegrepen

 • transfers (openbaar vervoer, taxi, minibus, ferry), conform programma
 • alle overnachtingen op Pico op basis van tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension, ontbijt en diner (vanaf diner op dag 1  t/m ontbijt op dag 9)
 • drankjes bij het avondeten (1x wijn, bier of sap en water)
 • 4 walvissafari’s (duur 3 uur) op dag 3, 4, 5 en 8, begeleid door ervaren walviskenners
 • 1 speciale zee-excursie 'biodiversiteit van de Azoren' op dag 6 (duur ca. 7-8 uur)
 • bezoek walvismuseum Lajes
 • 4 gegidste wandelingen met Lokale gids op dag 2, 3, 4 en 7
 • diensten 1 Lokale gids/host (Engelstalig)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers
 • lunches
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • transfers buiten het programma
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Tijdens deze reis maakt u vrijwel elke dag excursies op zee met snelle zodiac-boten. Op de meeste dagen is er ’s ochtends een walvisexcursie gepland, en twee maal ’s middags een wandeling met lokale gids. Daarnaast is er ook nog een optionele wandeling, die je op eigen gelegenheid kunt maken.
De wandelingen zijn niet zwaar, alleen de afdaling op dag 6 is stevig te noemen. De wandelingen duren 3 tot maximaal 4 uur en de hoogteverschillen die u moet overbruggen zijn in de orde van 100 à 300 m; op dag 6 tot 750 m dalen. De paden verschillen van goed onderhouden landweggetjes tot stenige paden, die soms ook modderig kunnen zijn.
Natuurlijk kunt u de wandelingen ook overslaan en genieten bij de accommodatie of extra tijd spenderen in Lajes do Pico of omgeving.

De walvisexcursies
De walvisexcursies vinden plaats in een gecharterde rubberboot, die aan 12 personen plaats biedt. De boten zijn open, zodat u de dieren goed kunt observeren. Dit betekent echter ook dat u aan boord flink nat kunt worden. Hiervoor zijn ter plaatse regenjassen beschikbaar, maar neem ook zelf regenkleding mee, ook een regenbroek. Het lokaliseren van de walvissen geschiedt via observatie aan land en met onderwatermicrofoons waarmee de boten zijn uitgerust. Het welzijn van de dieren staat voor ons en onze lokale partner centraal. Zij houden zich dan ook strikt aan het ethische code die de whalewatch bedrijven met de lokale autoriteiten hebben opgesteld. De excursies duren steeds ca 3 uur (netto tijd op zee) en zijn op vaste tijdstippen gepland, behalve op één dag als we de hele dag op zee zijn (met wel een mogelijkheid om aan land te gaan tussendoor).

Omdat we afhankelijk zijn van weersomstandigheden en golfslag kunnen we eventueel met de dagprogramma’s schuiven. Dit gebeurt uiteraard in overleg met de lokale organisatie en is mede afhankelijk van hun planning.

NOTA BENE: de zodiacs waar we gebruik van maken varen bepaalde trajecten hard en kunnen aardig 'stuiteren' op de golven. Daarom is deze reis niet aan te raden voor mensen met serieuze rugproblemen of voor mensen met hart-en vaatproblematiek.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van aankomst, de haven van Madalena (Pico) of de accommodatie op Pico.

De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met TAP Air Portugal en Sata Azores Airlines via Lissabon Pico Island v.v.

Vluchtschema 
TP 669 Amsterdam - Lissabon vertrek om 07.00 aankomst 09.00 uur
S4 143 Lissabon - Pico Island vertrek om 15.10 aankomst 16.55 uur
S4 140 Pico Island - Lissabon vertrek om 10.25 aankomst 13.55 uur
TP 668 Lissabon - Amsterdam vertrek om 18.20 aankomst 22.20 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Aansluitend op deze vluchten is er een transfer tussen vliegveld en de accommodatie vv inbegrepen.

Bij onze groepsvluchten met TAP/ SATA is ruimbagage inbegrepen (1 stuk van maximaal 23 kg per persoon)

Eind april en mei zijn de beste maanden om de grote baleinwalvissen te zien rondom Pico. Boek op tijd, want we hebben slechts één vertrekdatum kunnen boeken.

De overige zomermaanden zijn in de oceaan rondom Pico vooral potvissen, diverse soorten dolfijnen en enkele kleinere walvissoorten te spotten, hoewel begin juli altijd nog de kans op een baleinwalvis aanwezig is. Daarnaast kun je altijd diverse andere zeezoogdieren zien en bijzondere vogelsoorten zien en horen (waaronder de bijzondere Cory's pijlstaartstormvogel).

Op de Azoren heerst vanwege de zuidelijke ligging en vanwege de ligging midden in de Atlantische Oceaan een subtropisch klimaat. In mei kan het soms nog regenachtig zijn, maar het is ook dan al zacht met temperaturen tegen 20 graden. 's Zomers is het warm en vochtig met vrij veel zon, maar soms ook nevel en een regenbui. De temperatuur loopt dan op tot ca. 25ºC. Op de warmere dagen zorgt de altijd aanwezige zeewind voor verkoeling.

Lokale partner van SNP

SNP heeft er voor gekozen samen te werken met de oudste aanbieder van walvisexcursies in Lajes do Pico, die dat ook op de meest verantwoorde wijze doet. Hiermee proberen we iets bij te dragen aan het behoud van bedreigde zeedieren en daarnaast willen we respect tonen voor de plaatselijke bevolking en hun cultuur. Daarnaast compenseert Espaco Talassa hun CO2 uitstoot door per excursiedeelnemer € 0,50 te doneren aan stichting www.quercus.pt, die zorgt voor aanplant van locale boomsoorten in de Caramulo-regio, die getroffen is door bosbranden.
Hieronder een korte weergave van de gedragscodes die Espaco Talassa hanteert bij de activiteiten op zee.

Vooraf aan de zee-excursies:

 • zorgen zij voor de maximale hoeveelheid informatie over de dieren die je zult zien, in het bijzonder:
 • in de bibliotheek zijn boeken en video's, plus toegang tot internet en de statistieken en onderzoek die we hebben opgebouwd sinds 1993
 • er is een 20-minuten durende introductie tot de walvisachtigen van de Azoren zee, hun habitat, communicatie, gedragspatronen etc.
 • er zijn biologen beschikbaar om specifieke vragen te beantwoorden

Bij de dieren:

 • Voor bijna elke groep dieren onderzoeken ze:
    * de soorten die we waarnemen (elke soort en dier reageert verschillend op de aanwezigheid van schepen)
    * de aanwezigheid van jongeren in de groep
    * de toestand van de dieren van de activiteit (bewegen, eten, op de vlucht ...) 
 • Observeren doen we met respect voor de dieren op een manier die ze zo min mogelijk stoort. Zo varen we niet dichter bij dan 50 meter en passen de vaarrichting en snelheid aan
 • Espaco Talassa werkt ook mee bij onderzoek als bijdrage tot de bescherming van de dieren.

Respect naar cultuur en bevolking:
We vinden dat je niet overhaast moet oordelen mensen wier cultuur wordt gekenmerkt door 150 jaar walvisvangst. Probeer de dagelijkse beleefdheden in het Portugees zeggen ( "obrigado", "bom dia", "como é que esta" ...). Deze kleine inspanning wordt zeer gewaardeerd. Draag in de dorpen passende kleding. Omkleden svp niet in openbare plaatsen, zoals in de haven of op de dokken, maar op daarvoor aangewezen plekken.

Handwerk en souvenirs:
Weiger om souvenirs te kopen die gemaakt zijn van dieren die we waarnemen in de zee. Op de Azoren kun je verkopers van objecten in walvis bot en ivoor tegenkomen (zonder kenteken), dolfijn tanden, schildpad schelpen, haaientanden etc. Op dit gebied heeft Espaço Talassa een dubbele doelstelling:

 • Bezoekers informeren over de gevaren van de handel in ivoor - het enige element van de potvis met commerciële waarde ... en dus ook een selling point gebruikt door walvisjagers.
 • Levend houden van de lokale ambachten met het gebruik van alternatieve materialen zoals hout, steen en plantaardig ivoor.

CO2 voetafdruk 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Azoren ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunch en persoonlijke uitgaven zijn voor eigen rekening. U kunt op de Azoren zonder problemen geld pinnen, er zijn o.a. in Madalena geldautomaten. Reken in totaal op ca € 100,- aan persoonlijke uitgaven.

Op dag 1 gaan we per taxi van het vliegveld van Horta naar de ferryhaven en steken we per ferry in ca 30 minuten over naar Pico. Daar staat een gecharterde midibus klaar om ons in ca. 45 minuten naar de accommodatie bij Lajes do Pico te brengen. Op dag 8 reizen we op dezelfde manier maar in omgekeerde volgorde weer terug naar het vliegveld van Horta.
De transfers tijdens ons verblijf vinden per taxi of minibus. Tussen onze accommodatie en de walvisbasis in Lajes do Pico is het ca. 10 min. rijden. De ritten voor de wandelexcursies zijn iets langer, tot ca. 30 minuten, Pico is immers een klein eiland.

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen.

 • wandelschoenen met stevige zool, hoogsluitend en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack, regenbroek)
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • dagrugzakje (min. 25 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • zwemkleding
 • eventueel: snorkeluitrusting
 • eventueel voor in de zodiacs: teva's waterschoenen of sandalen die nat mogen worden
 • badhanddoek (gewone handdoeken zijn in de huisjes aanwezig)
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • pinpas
 • niet meer dan 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fotocamera, video camera
 • eventueel: primatour of andere middelen tegen zeeziekte
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Deze reis wordt begeleid door een plaatselijke, Engels sprekende, gids/host van de lokale organisatie waarmee we werken. Hij of zij begeleidt de wandelingen uit het programma en regelt de logistiek rond deze reis en is het aanspreekpunt ter plekke tijdens deze reis.
Tijdens de walvisexcursies worden de boten bestuurd door deskundige walviskenners die veel over de zeezoogdieren vertellen. Op dag 2 brengen we een bezoek aan het walvismuseum waar je uitgebreid over de (geschiedenis van de jacht op) walvissen en dolfijnen van de wateren rondom de Azoren wordt geïnformeerd.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

dolfijn_en_regenboog_-_(c)_Espaco_Talassa.jpg

Portugal - Azoren walvissafari's

‘Whalewatching, Walking & Relaxing ’

Walvissafari vanuit 'natuurhotel'

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.