Oostenrijk - Miemingerplateau, 8 dagen Bergwandelen vanuit 'eco-hotel' met minitrek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie vanuit familiehotel met minitrek

In deze relatief onbekende hoek van Tirol gaat het zacht glooiende Miemingerplateau over in ruige kalkbergen. Bij Familie-Landhotel Stern begrijpen ze helemaal wat nodig is om het families naar de zin te maken. Bovendien doen ze alles met aandacht voor milieu en traditie; je verblijft hier CO2-neutraal en ze verwennen je met gezonde, eerlijke maaltijden. Zowel binnen als buiten kunnen kinderen van elke leeftijd naar hartenlust spelen. Tijdens het actieve programma wandelen jullie naar een echte almhut, overnacht je in het hooi, ga je rijden op een pony of klimmen en abseilen. Tijdens je verblijf kun je voor één nacht een korte huttentocht maken.

Uniek aan deze reis

 • Inclusief minitrek met berghutovernachting
 • Grote avonturenspeeltuin en binnenzwembad
 • Klimaatneutraal hotel helemaal voor families
 • Ecologische maaltijden
 • Uitdagend activiteitenprogramma
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Family special alle leeftijden

Dag tot dag

Oostenrijk - Miemingerplateau

Nadat je met de auto over de Fernpas Oostenrijk bent ingereden, is het Mieminger Plateau niet ver meer. Hier ligt op een hoogte van zo’n 1100 m een glooiend landschap met weides, bossen, bergen en dorpjes. Tegen de achtergrond van de grillige kalkwanden van de Mieminger Kette, met als hoogste punt de Griesspitze (2747 m), vind je Familie- Landhotel Stern in Obsteig. Tiroolse gastvrijheid, gevoel voor traditie, maar vooral de kindvriendelijke sfeer garanderen een heerlijke gezinsvakantie in de bergen.

Per dag presenteren we alle activiteiten en wandelingen die hier te ondernemen zijn. De dagvolgorde is dus niet persé de volgorde van de activiteiten die je onderneemt; het is een suggestie. Standaard zijn wel de dagen van de minitrek, omdat de hut gereserveerd moet worden. 

Mini-huttentocht
Op dag 4 en 5 is een minitrek langs een berghut ingepland. Ideaal om eens uit te proberen of dit leuk is voor je gezin. Je kunt zowel kiezen voor een uitdagende route via een bergpas als voor een makkelijker variant heen en weer. Indien het niet lukt om op deze dagen de tocht te maken is het mogelijk om via het hotel een andere dag te proberen af te spreken.

Dag 1

Aankomst in Obsteig. Na het inchecken krijg je de beschikking over je 'gastenkaart' , een pas waarmee je tijdens je verblijf gratis of met veel voordeel van uitjes en activiteiten in de omgeving gebruik kunt maken.
Tevens doe je je 'klimaat check-in'. Met een leuk programma kun je meewerken om de komende week je CO2-afdruk zo klein mogelijk te houden. Met diverse opdrachten kun je punten verzamelen voor een oorkonde. Het hotel compenseert het C02 gebruik in enkele klimaatbeschermingsprojecten waar je natuurlijk ook meer informatie over kunt krijgen.

Tijd om plannen te maken voor de rest van de week! Per dag hebben we mogelijke activiteiten gepresenteerd. Die hoef je natuurlijk niet persé op de genoemde dag te doen. Uitzondering is de minitrek naar een berghut, die in principe op dag 4 en 5 plaatsvindt. Op zondagavond wordt het activiteitenprogramma van het hotel voor de komende week gepresenteerd. 

Overnachting in

Obsteig - Hotel Gasthof Stern

Dag 2 Ontdek de natuur of Geocaching

Er zijn enkele speciale 'geocaches' in de omgeving gemaakt. Met behulp van je GPS (ook ter plekke te leen) kun je dus op schattenjacht! Met de GPS kun je ook op zoek naar de stempelkastjes voor je 'Wandernadel'-kaart. Heb je alle stempels verzameld, dan krijg je een fraaie speld of medaille. Naast de door het hotel verstopte caches (schatten), zijn er in de omgeving ook nog een aantal andere leuke geocaches te vinden. Als je wilt kun je hier de hele week elke dag een of meer caches doen!
Verder is er wekelijks een programma toegespitst op actief buiten zijn in de natuur. Het programma is iedere week weer anders en houdt rekening met de verschillende leeftijden die er op dat moment zijn. Activiteiten die zoal georganiseerd worden zijn: ponywandeling, natuurexcursie naar de Larixweides, minigolf, broodbakken, bootje varen op een meer, klimmen, mountainbiken (incl. uitrusting en begeleiding). Speciale en bijzondere activiteiten zijn:

 • Slapen in het hooi
 • Almslapen (vanaf 6 jaar); er zijn speciale Almslaapweken op de 1800m hoge Simmeringalm (zie tabblad 'reisperiode' ), waarin er op de Simmeringalm een speciaal tentenkamp wordt ingericht (je slaapt dus in een tent). Er wordt gezorgd voor eten en er is een speciaal programma.
  NB: buiten die weken om kun je ook met je eigen gezin overnachten op de Simmeringalm; hiervoor betaal je ter plekke een eigen bijdrage van € 20,- per volwassene en € 15,- per kind.
 • Zeepkisten bouwen.
 • Boomhutten bouwen.

Kijk voor meer informatie over het almslapen, de zeepkisten bouwen en de boomhutten bouwen bij "geschikte reisperiode".

Overnachting in

Obsteig - Hotel Gasthof Stern

Dag 3 Wandelen

Wandelen in de omgeving
In ieder dorpje van het plateau zijn vele goed gemarkeerde routes uitgezet. We selecteerden in de directe en iets minder directe omgeving van Obsteig een tiental wandelingen variërend van kort en makkelijk tot pittige bergtochten: voor elk wat wils dus. Alle routes zijn goed gemarkeerd en met de bij het reispakket behorende originele wandelkaart goed te volgen. Al wandelend ontdek je de Larixweides via de 'Lärchsteig', ga je naar een uitzichtspunt en een almhut, kom je door en over beekjes en de avonturiers kunnen zelfs een topje beklimmen.
Ook het hotel biedt diverse wandelingen voor kinderen en ouders aan. Alleen voor ouders (en oudere kinderen) zijn de zonsopgangwandeling en een Klettersteigtour (met kosten; beide incl. transfer, materiaal en voor de zonsopgangswandeling een ontbijt).

Overnachting in

Obsteig - Hotel Gasthof Stern

Dag 4 Start minitrek

Vandaag pak je je rugzak in voor een overnachting in een berghut. Je gaat een minitrektocht maken door de Mieminger Kette. Je kunt gaan lopen vanuit het hotel of een stukje 'smokkelen' door de auto bij Arzkasten te parkeren. Door een prachtig dal wandel je omhoog naar het Lehnberghaus (1550 m). Hier kun je alvast overtollige bagage afdoen, voor je verder omhoog gaat naar het uitzichtsplatform Lacke (1720 m) of de top van de ruige Wankspitze (2208 m, alleen voor ervaren en tredzekere bergwandelaars zonder hoogtevrees). Vanaf deze kant is de top goed te bereiken; boven kijk je uit op de imposante steenwereld van de Mieminger Kette aan de ene kant, en het diep onder je liggende Inntal aan de andere kant. Dezelfde weg terug naar het Lehnberghaus.
Wandeling: 8 km, ca. 5 uur, 650 m stijgen, 150 m dalen (+500m omhoog en omlaag inclusief de Wankspitze).

Let op: in het Lehnberghaus kun je alleen van woensdag t/m zondag overnachten (maandag en dinsdag zijn 'Ruhetage'). Voor de dinsdag kunnen we als alternatief de Simmering Almhut boeken, wandelroutes krijg je ter plaatse. We kunnen ook iets schuiven in het programma om een hutovernachting mogelijk te maken.

Overnachting in

Lehnberghaus

Dag 5

Na een heerlijk bergontbijt voert onze wandeling je door het dal verder omhoog, naar de stenige omgeving van de Mieminger Kette. Het is even flink klimmen over puinhellingen naar het Hölltörl, een pas op ruim 2100 m. Vandaar kunnen liefhebbers nog naar de top van de Höllkopf (2194 m). Indrukwekkend uitzicht op de kliffen van de Grünberg (2662 m), het Inntal en zelfs het Ötztal. De afdaling is lieflijker en dat geldt zeker voor de Marienbergalm (1623 m), waar je heerlijk kunt uitrusten en lunchen. Door een mooi dal daal je af naar Arzkasten en hotel Stern. Een pittige wandeldag, maar vol indrukken!
Wandeling: 11,5 km, 6 uur, 650 m stijgen en 1100 m dalen.

Overnachting in

Obsteig - Hotel Gasthof Stern

Dag 6 Uitstapjes en excursies

De ultieme kick voor menig kind zal de zomerrodelbaan (Alpincoaster) van Imst zijn, de langste van Oostenrijk! Te combineren met een fraaie wandeling door de kloof van Imst levert dit een leuk dagje uit op.
Innsbruck heeft een leuk oud centrum met het beroemde 'Gouden Dakje', maar de Alpenzoo of Swarovskis Kristalwelten spreken ook tot de verbeelding van veel kinderen.
In de omgeving vind je een mooi openluchtzwembad en enkele meertjes, waar van het water genoten kan worden. Bootje varen, zwemmen, poedelen.....
Het archeologisch park 'Ötzi-welt', het bezoeken van oude mijnen in 'Knappenwelt' of (wat verder weg) de burchtenwereld van Ehrenberg zijn ook geliefde uitjes.

Overnachting in

Obsteig - Hotel Gasthof Stern

Dag 7 Diverse activiteiten

Mountainbiken, klimmen, pony- of paardrijden: naast wandelen kun je hier op nog meer manieren actief bezig zijn.
Huur een mountainbike en je kunt op het glooiende plateau enkele leuke korte tochten maken. Een fiets kan soms ook gebruikt worden om naar het beginpunt van een rondwandeling te gaan.
In het hotelprogramma van de Sternchenclub zit al een dagdeel klimmen, maar in de buurt kun je ook individueel klimmen en abseilen. Voor ongeoefenden worden er cursussen aangeboden.
Over de landelijke weggetjes van het plateau is het aangenaam paard- en ponyrijden. Het hotel heeft een paar eigen pony's, waarmee korte tochten georganiseerd worden. In de buurt zijn maneges waar men paarden kan huren.

Overnachting in

Obsteig - Hotel Gasthof Stern

Dag 8

Einde van het arrangement.

NB Programma

Om de mogelijkheden van de omgeving volledig te benutten is het handig een auto ter plaatse te hebben. Echter ook zonder dit vervoermiddel is er meer dan genoeg te doen en kun je ook deelnemen aan het activiteitenprogramma. Lokale transfers zijn (ook qua kosten) prima met bus, hotelbus of een enkele taxi te organiseren.

Almslaap-weken

In de eerste twee weken van juli gaat men met families de alm op. Naast de almhut wordt een tentenkamp gebouwd en een vuurplaats gemaakt voor de avondbarbecue. In de ochtend kun je koeien melken, een bergtop op of schatzoeken. Een supergezellige happening. Per week vindt dit evenement 1x plaats op een dag met geschikt weer. Minimumleeftijd is 6 jaar. Je betaalt ter plekke een eigen bijdrage.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in het helemaal op gezinnen ingestelde Familie Landhotel Stern, waar je kunt kiezen tussen verblijf in een appartement of een familiekamer. Het hotel besteed veel aandacht aan milieuvriendelijkheid en probeert actief om klimaatneutraal te functioneren. Er is een 'ecologische' wellness en binnenzwembad. Voor het hotel is een door kastanjes beschaduwd terras met daarachter een groot speelveld met speeltoestellen, 'speelstal, kinderboerderij en ponymanege. Details over hotel en kamertypes vind je via de link bij het dagprogramma.
Bijzonder is dat je tijdens je verblijf hier één nacht in de berghut Lehnberghuis verblijft (slaapzaaltje of meerpersoonskamer).

Over de maaltijden

Je verblijft hier op basis van halfpension: ontbijt en diner. Het hotel serveert vrijwel alleen biologische producten uit de streek. Ook voor de kinderen zijn er afwisselende en gezonde maaltijden bedacht.
Bij deelname aan het kinderprogramma zijn voor de kinderen de meeste middagmaaltijden tevens inbegrepen. Tijdens de familiewandeling is er een picknick voor iedereen.
Het ontbijt bestaat uit een uitgebreid buffet met diverse broodsoorten, hartig en zoet beleg, verse fruitsalade, sappen, yoghurt, ontbijtgranen en warme dranken.

Bij de overnachting in de berghut is alleen het ontbijt inbegrepen. Zo heb je de beste keuze voor het avondeten en wel of geen lunchpakketje.

Op aanvraag (ter plekke af te rekenen) kunnen in het hotel bij het ontbijt lunchpakketten gemaakt worden.
Elke week is er een keer een buffet- of grillavond met muziek en een avond met speciaal gezamenlijk eten voor de kinderen, zodat de ouders een keer rustig van een 'dinner for two' kunnen genieten.

Info kindvriendelijkheid

Een kindvriendelijke plek bij uitstek. In de vakanties verblijven hier vrijwel uitsluitend gezinnen en is het hotel en omgeving helemaal van families.

Inbegrepen

 • verblijf op basis van halfpension in het hotel (6x)
 • verblijf op basis van logies en ontbijt in de berghut (1x)
 • 5 x warme lunch voor de kinderen die het activiteitenprogramma volgen
 • activiteitenprogramma van hotel Stern
 • toeristenbelasting
 • digitale reisinformatie
 • Gastenkaart (kortingspas), gegevens geocaching, wandelkaart 1:35.000 (ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige lunches
 • avondeten in de berghut
 • Huur GPS voor geocaching

Over de activiteiten

Het is moeilijk om te omschrijven hoe zwaar een weekje in Hotel Gasthof Stern zal zijn omdat je deze week samen met de kinderen geheel naar eigen inzicht kunt invullen. Het activiteitenprogramma voor de hotelgasten is voor kinderen tussen ca. 3 en 12 jaar.
Ook het wandelniveau is zeer divers. Er zijn wandelingen met nauwelijks hoogteverschil, maar ook bergtochten voor de 'bikkels'. Zelfs de korte huttentocht kun je op meerdere manieren doen. Mountainbiken rondom de dorpen is niet echt zwaar en vergt geen ervaring. Ga je echter de bergwegen op dan is rijkunst en kracht vereist. Wil je mountainbiken, neem dan bij voorkeur je eigen helm mee.
Het hotel heeft eigen pony's en werkt nauw samen met de naastgelegen manege. Om zelf te rijden dien je uiteraard rij-ervaring te hebben, maar er worden ook tochtjes voor beginners georganiseerd.

Voor jongere kinderen is er speciale kinderbegeleiding aanwezig vanuit het hotel. Zij spreken Duits en Engels. In de speciaal voor de kinderen ingerichte Sternchenclub hebben de kinderen hun eigen plek en ook is er 1 keer per week een speciale kindermaaltijd.

Extra dagen

Je kunt in Hotel Gasthof Stern extra dagen bijboeken. In het hoogseizoen is dit alleen per week mogelijk voor kamertypes XL en XXL.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Obsteig is ca 860 km. U kunt parkeren bij het hotel.

Trein informatie

Vanuit Telfs kan je gratis worden opgehaald door hotel Stern bij een treinreis vanuit Nederland. Vanuit Innsbruck rekent men voor een privé transfer € 35,- (zelf aanvragen en ter plekke te betalen) . Verder is er ook een postbusverbinding tussen Innsbruck en Obsteig (gratis met reserveringsbevestiging).

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Telfs Pfaffenhoven    09:08 - 19:57 3
Telfs Pfaffenhoven– Amsterdam CS 09:13 - 20:44    2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Deze reis kan geboekt worden van eind april tot eind oktober en je kunt meestal dagelijks starten.

Van 15 juli t/m 19 augustus 2023 kan er, bij verblijf in accommodaties XL en XXL, alleen op zaterdag of zondag gestart worden. Voor alle andere kamertypes zijn er geen beperkingen. In het vroege voorjaar en latere najaar zullen niet alle geocaches toegankelijk zijn en kunnen er attracties/ bezienswaardigheden gesloten zijn. Ook het hotel-kinderprogramma zal hieraan aangepast worden.

Door de fijne locatie, met ook binnen vertier voor kinderen, en het zeer ruime aanbod aan activiteiten is een verblijf in elke periode even geschikt. Buiten schoolvakanties is er extra kinderoppas voor kleintjes (ideaal voor 'jonge gezinnen'), in schoolvakanties is er een uitgebreid programma voor kinderen tot ca. 12 jaar.

30 juni tot 1 juli 2023 (data onder voorbehoud)3: Almslaapweken: gezamenlijke tocht, inclusief alle voorbereiding, naar de 2000 m. hoge Simmering Alm. Een echte Alm-beleving met overnachting en eten. Er wordt een financiële bijdrage gevraagd van € 30,- (volwassene) en € 25,- (kind).

25 augustus t/m 8 september 2023: Zeepkisten bouwen 

6 oktober t/m 13 oktober 2023 (data onder voorbehoud): Boomhutten bouwen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het Miemingerplateau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 
Onze accommodatie ter plekke is zeer actief in hun milieubeleid en slaagt er in om klimaatneutraal (CO2-neutraal) te functioneren. Er wordt hard gewerkt aan energiebesparende maatregelen, meubels van lokaal bewerkt hout, gebruik van duurzame en lokale producten, zoals ook biologisch voedsel. Openbaar vervoer wordt gestimuleerd (o.a. gratis halen/ brengen vanaf treinstation), er is een actief programma gericht op natuurbeleving en ook kun je regelmatig meehelpen met landschapsonderhoud. Verder wordt CO2 uitstoot gecompenseerd bij een WNF project in Azië en in lokale projecten. Ook gasten zelf worden gemotiveerd hun CO2 uitstoot locaal te compenseren en deze zo laag mogelijk te houden. Uiteraard is er een laadstation voor je E-car. Het hotel heeft een prestigeuze prijs van Tirol voor verantwoord ondernemen gekregen in de categorie 'ecologie'.

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Voor de minitrek naar het Lehnberghaus heb een wat grotere rugzak nodig (ca. 30-35 liter). Je neemt dan voor één nacht de hoogst noodzakelijke spullen zelf mee. Dat zijn:

 • een huttenslaapzak of lakenzak (er zijn dekens)*
 • toiletspullen
 • verschoning voor een dag
 • drinkfles
 • voldoende kleding (hoger in de bergen kan het fris zijn)
* het kan zijn dat je op een kamer kunt overnachten, daar zijn de bedden opgemaakt. Maar dat kunnen we helaas niet garanderen.

Najaar 2024 worden de benedenverdiepingen van het hotel verbouwd. Vanaf 9 september is geen verblijf meer mogelijk.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Tirol gezinsvakantie

Oostenrijk - Miemingerplateau

Bergwandelen vanuit 'eco-hotel' met minitrek

Gezinsvakantie vanuit familiehotel met minitrek

Zwaarte
Comfort
Family specials
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.