Sneeuwwandelen vanuit Gjendesheim
Uniek aan deze reis
- Mooie berghut met goede maaltijden
- Ruige en sneeuwzekere Jotunheimen
- Inclusief sneeuwschoenhuur
- Verblijf aan het einde van de wereld
Je verblijft deze week in de mooi gelegen berghut Gjendesheim. Vanuit de eetzaal en gezellige zitkamer (met open haard) heb je een schitterend uitzicht over het bevroren Gjendemeer en de omringende toppen. Je bevindt je hier middenin een verlaten witte wereld van sneeuw en ijs, aan de rand van het nationale park Jotunheimen. Er is géén wifi, wel 4G.
In het bijgebouw heb je de beschikking over een eenvoudige, kleine slaapkamer met douche en wc op de gang. De slaapkamers hebben eenpersoons bedden of stapelbedden. Je kan in je eentje of met twee personen een kamer boeken. Met twee personen is het niet ruim. Het gebruik van beddengoed en één handdoek is inbegrepen (wel zelf bed opmaken, het blijft een berghut).
NB. de kamers in het hoofdgebouw zijn groter maar altijd voor 4 personen, die bieden we niet aan.
Het is mogelijk om met (een deel van) de groep een avond onder de sterren in de Badestamp (hot tub) door te brengen. Een bijzondere ervaring. Reken hiervoor op ca. 200 NOK (ter plekke te betalen), afhankelijk van het aantal deelnemers. Omdat men een dag bezig is het water op te warmen is de Badestamp alleen mogelijk met minimaal iets van 8 mensen.
’s Morgens maak je het lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap.
Na terugkomst van de tocht is er thee, gevolgd door een zeer goede maaltijd. Een kopje koffie bij de open haard maakt het vakantiegevoel compleet.
Was het eten in de Noorse berghutten vroeger het beste te omschrijven als “eenvoudig”, tegenwoordig serveren ze smakelijke maaltijden met veel groenten en maken ze gebruik van lokale producten, zoals aardappelen en rundvlees. Een duidelijke vooruitgang!
Je maakt pittige tochten, waarbij aanzienlijke hoogteverschillen overwonnen worden. Een goede wandelconditie is een vereiste.
De weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar op 1000m hoogte in de Jotunheimen. Mooie, stille dagen kunnen afgewisseld worden door gure, ijskoude sneeuwstormen met nog maar 10 m zicht (een bijzondere ervaring!). Kleding en uitrusting moeten hier tegen kunnen.
Omdat je de hele week op dezelfde plek verblijft kan je altijd een dag thuisblijven, om op de heerlijke banken in de lounge een boek te lezen of weg te dromen bij het mooie uitzicht. Eventueel maak je op eigen gelegenheid een kort tochtje over de gemarkeerde sporen rond de hut of op het meer.
Voor of na deze winterweek kan je een bezoek aan Oslo brengen. Deze stad heeft een metamorfose ondergaan en is een bezoek meer dan waard. Bij mooi weer kan je tijd doorbrengen op de autoloze promenade langs de Oslofjord, waar het ene na het andere highlight opduikt. Bv. de spierwitte Opera, waar je overheen kan lopen, het nieuwe Munch Museum, het fraaie Raadhuis en het fort van Oslo. Daarnaast veel horeca, zwemplekken en een drijvende sauna. Verder is het museum eiland Bygdoy een must, kan je mooi wandelen langs de Akerselva of op een fluisterboot langs de eilandjes cruisen.
Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.
De afstand Utrecht – Gjendesheim is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1450 km.
Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen
Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden.
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden.
In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt.
NB1. Zorg voor goede winterbanden.
NB2. In de winter is de enige route om in Gjendesheim te komen via Otta, een lange omweg (ca. 350 km vanaf Oslo). De weg vanuit het zuiden via Fagernes is dichtgesneeuwd.
Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.
Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen
In Oslo sluit je je de volgende dag op het vliegveld aan bij de groep (half uur per trein), voor de busrit naar Gjendesheim.
Mocht de groep een vroege vlucht hebben, dan haal je de charterbus niet.
Dan neem je de boot een dag eerder en overnacht in Oslo, met tijd om de stad te bekijken.
Op de terugweg zal, vanwege de lange busreis, een overnachting in Oslo wrs. ook nodig zijn.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.
Klik hier om een veerboot te reserveren.
Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks met KLM naar Oslo (Gardermoen) v.v.
Vluchtschema
KL 1199 Amsterdam - Oslo vertrek om 10.05 aankomst 11.55 uur
KL 1204 Oslo - Amsterdam vertrek om 17.00 aankomst 18.55 uur
Vluchtschema 23 februari 2025
KL 1197 Amsterdam - Oslo vertrek om 06.45 aankomst 08.35 uur
KL 1206 Oslo - Amsterdam vertrek om 18.55 aankomst 20.55 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.
Vanaf vliegveld Oslo Gardermoen rijden we na aankomst van bovengenoemde vlucht, naar Gjendesheim met een charterbus. Deze rit duurt ca. 5 uur.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jotunheimen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) stokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en enkelhoog zijn.
Met sneeuwschoenen mag je niet op harde ondergrond lopen (asfalt, rotsen), dus op plekken waar onverhoopt geen sneeuw ligt dien je de sneeuwschoenen op je rugzak te binden. Als er geen bandjes en gespen aan je rugzak zitten waarmee dit kan, kun je die los meenemen.
Ter plekke zijn goede sneeuwschoenen en stokken inbegrepen.
NB. Als je desondanks je eigen sneeuwschoenen meeneemt moet je er aan denken dat het lastig is deze attributen (met scherpe punten) mee te nemen op de lange reis. Je zult ze erg goed moeten verpakken.
Om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt heb je gamaschen nodig. Goedkopere zijn van kunststof die geen vocht doorlaat van binnen naar buiten, wat resulteert in klamme enkels aan het eind van de dag. Beter (maar duurder) zijn 'ademende' gamaschen van bv. Gore-tex.
Het weer kan variëren van zeer koud en guur tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn en in laagjes over elkaar aan te trekken zijn. Dan kan je variëren afhankelijk van de temperatuur.
Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden en een lunchtrommel om je zelfgesmeerde boterhammen in op te bergen.
Wat moet je niet vergeten
Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).