Trektocht langs het Everest basecamp en de Gokyo meren Nepal

Nepal - Everest, 22 dagen Gokyo-meren en Everest Basecamp

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs eenvoudige lodges

De hoogste bergen ter wereld, de rijke sherpa cultuur en de landschappelijk zeer fraaie omgeving zijn uitstekende redenen om je wandelvakantie te besteden aan het lopen van deze trektocht naar de Everest. Een geweldig avontuur van 17 dagen door het Solo-Khumbu gebied, eerst over de Everest Trail naar Kala Pattar (5550m) en het Everest Basecamp. Daarna zoek je de rust op, bezoek je de Gokyo meren en beklim je 2 passen boven de 5000m. Dé klassieker in de Himalaya.

Uniek aan deze reis

  • 17-daagse lodgetrekking
  • Twee passen van 5300m hoog
  • De meeste 8000-ers
  • Gokyo Ri én Kala Patar
  • Ook door het rustige deel van het Everest gebied
  • Professionele begeleiding
  • Retourvlucht Lukla
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nepal - Everest

Als er één berg in Nepal is die tot de verbeelding spreekt, dan is dat toch wel de Mount Everest; de hoogste berg op aarde. En dat is niet ten onrechte want - ongeacht of je gefascineerd bent door kwalificaties als 'de hoogste' en de 'grootste’ - het spectaculaire gebied rond deze ‘berg der bergen’ staat garant voor een weergaloze trektocht tijdens deze 22-daagse reis. 

Na aankomst in Nepal vlieg je al snel door naar Lukla. Vanaf hier volg je de Everest Trail noordwaarts door de Khumbu vallei, langs het schitterende klooster van Pangboche, richting de Everest. In het programma is ruim tijd opgenomen om te wennen aan de hoogte. Een van de hoogtepunten van deze tocht is de beklimming van de 5600 meter hoge Kala Patar, met uitzicht op alle van Everest expedities bekende plaatsen zoals het Everest Basecamp (EBC), de Khumbu Icefall, de West-Ridge en natuurlijk de top zelf. Daarna klim je over de 5300m hoge Cho La naar de rustiger Gokyo vallei, met zicht op imposante gletsjers. Over weer een 5300m hoge pas, de Renjo La, bereik je het fraaie dal van Thame, om vandaar langs een Tibetaanse handelsroute terug te gaan naar Lukla. 

Tijdens deze pittige trekking wandel en slaap je 10 dagen boven de 4000m. Hoogste punt is ca. 5600m. Het zal duidelijk zijn dat een goede conditie en enige ervaring met bergwandelen eerste vereisten zijn. Tijdens deze tocht loop je op sommige dagen slechts 3-4 uur, omdat je vanwege de hoogte niet langer kan stijgen. Op de langste wandeldagen ben je 7-8, soms 9 uur onderweg. Met de pauzes en bezoeken aan tempels en bergdorpen hierbij opgeteld zijn het volle dagen, waarbij je regelmatig stevig klimt en daalt. We hebben al enkele rustdagen ingelast en het is mogelijk daar zelf rustdagen aan toe te voegen.

Uitbreidingsopties
Wil je voor of na de trektocht wat langer in Kathmandu blijven, dan kunnen we extra dagen in het hotel reserveren. Een of meerdere overnachtingen in koningsstad Bhaktapur is ook mogelijk.
Of je kan inlopen door een korte meerdaagse voettocht door de Kathmandu Vallei te maken (reiscode 284940, klik hier voor meer informatie).

Dag 1

Op het vliegveld van Kathmandu (op 1350m hoogte) word je opgewacht en naar je hotel in de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze winkels en leuke restaurants.  Op loopafstand van het hotel vinden we het prachtige Durbar Square van Kathmandu, met vele eeuwenoude tempels en andere monumenten. Ondanks dat de aardbeving van april 2015 zijn sporen heeft nagelaten, is het een bezoek zeker waard.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 2

Vandaag kan je vrij besteden en uitrusten van de lange reis. Het is ook de dag waarop je je gids voor de trektocht ontmoet en tijd hebt voor de laatste voorbereidingen.

Kathmandu is een prachtige stad om te verblijven: de stad zelf en de vallei er omheen zijn letterlijk zó volgepakt met tempels, stoepa's en andere heiligdommen dat je maanden nodig zou hebben om alles te zien. Hoogtepunten zijn Durbar Square, Bodnath (de grootste Boeddhistische stoepa van Nepal), Pashupatinath (de belangrijkste Hindoeïstische tempel van Nepal) en Swayambunath, een stoepa op een heuveltop waar een grote kolonie makaken (aapjes) ronddoolt en van waaraf je een mooi uitzicht over Kathmandu hebt. Ook kun je Patan of Bhaktapur bezoeken; in deze andere twee steden van de Kathmandu-vallei zijn ook vele heiligdommen te vinden.

Uiteraard kan je het ook heel anders aanpakken en genieten van de terrasjes of van de souvenirs die in Thamel te koop zijn. 's Avonds zijn er verschillende mogelijkheden voor een goed diner. Tegenwoordig kan je in Kathmandu terecht voor vrijwel alle keukens ter wereld: van Japans tot een Canadese pizza.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 3

Het is ca. 5 uur rijden naar het vliegveld van Ramechap (alleen buiten het hoogseizoen vlieg je nog van Kathmandu). Omdat vluchten naar Lukla altijd in de vroege ochtens vertrekken, betekent dit dat je midden in de nacht vertrekt. Het is daarom een overweging om een overnachting in Ramechap op te nemen.

Er volgt een spectaculaire korte bergvlucht naar Lukla, liggend op een hoogte van 2840m. Het is een geweldige ervaring om op de smalle landingsbaan in het hart van de bergen aan te komen.

Nadat we de dragers ontmoet hebben en genoten hebben van een heerlijke lunch, start de trektocht. We beginnen met een gemakkelijke route naar Pakding over een meestal dalend pad. De route voert door het land van de Sherpa's en we passeren diverse kleine dorpjes en boerderijen. Veel Sherpa's leven tegenwoordig puur van de trektochten in de regio en er zijn dan ook vele theehuizen en lodges onderweg, waar je de kans hebt te pauzeren of de locals te ontmoeten. Langs de paden zie je vele, met Tibetaanse gebeden, gegraveerde stenen, gebedswielen in alle maten en kleurrijke gebedsvlaggen. Je overnacht vlak bij de Dudh Koshi (melkrivier) op een hoogte van 2510m, het laagste punt in de trektocht.

Wandelduur: 2-3 uur, dalen 200m, klimmen 50m.

Overnachting in

lodge in Phakding

Dag 4

Vanochtend volgen je eerst het zacht glooiende pad langs de oevers van de Dudh Koshi rivier. Het brengt je naar het dorp Pakding waar je over de eerste van de vele hangbruggen de rivier oversteekt. Het pad loopt door het dichte pijnbomenbos en kleine dorpen. Op een prachtige open plek in het dichte woud heb je de tijd om te genieten van het eerste geweldige uitzicht op de machtige Thamserku-piek (6623m). Je loopt verder over het bospad en steekt nog meerdere hangbruggen over voordat je aankomt in het kleine dorp Monjo.

Terwijl de gids ervoor zorgt dat de permits voor toegang tot het Sagarmatha (Everest) Nationaal Park geregeld worden, heb je de tijd om de interessante informatieborden te bekijken. Je loopt daarna verder langs de rivier en begint daarna aan de klim naar het dorp Namche Bazar; de 'hoofdstad' van de Sherpa's. Het pad zigzagt omhoog langs vele kleine winkels en kleurrijke stalletjes. Het gezellige, levendige dorp ligt als een amfitheater tegen een helling en kijkt uit op de indrukwekkende westwand van de Thamserku. Je overnacht vandaag voor het eerst op een hoogte boven de 3000m, dus het is belangrijk je lichaam rustig aan de hoogte te laten wennen.

Wandelduur: 5-6 uur, klimmen 1000m, dalen 100m.

Overnachting in

Namche Bazar

Dag 5

Vandaag heb je een rustdag omdat je een dag nodig hebt om te wennen aan de hoogte. Namche Bazar is het belangrijkste centrum van de Kumbu regio en heeft dan ook vele overheidskantoren, restaurants, winkels  internet, pinautomaten en een kleurrijke markt. Namche is een leuk dorpje om doorheen te struinen. Je vind er zelfs enkele German Bakeries. Vanuit de lodge waarin je verblijft heb je een geweldig zicht over het dorp en over de vallei. Al met al, is het een ideale plek om te acclimatiseren.

Ook al is het een rustdag, is het voor de acclimatisatie goed als je vandaag een flink stuk klimt en daalt. In de middag kun je bv. omhoog lopen naar 3790m waar je schitterend uitzicht op de pieken van de Everest (8848m), Lhotse (8501m) en Ama Dablan (6856m) hebt. Je kunt ook kiezen voor een halve dagexcursie naar het naar het Museum of Sherpa Culture en de traditionele dorpen Khumjung en Khunde.

Overnachting in

lodge in Namche Bazar

Dag 6

De route van vandaag voert via een steil pad omhoog, de vallei uit. Je loopt door bossen vol met rhodondendrons, jeneverbessen en naar mate je steeds hoger komt, wordt je meer en meer omgeven door grote coniferen. Het pad brengt je door Yak Kharkas en zomerverblijven. Het uitzicht op de Khumbi La en Tawache is de hele wandeling geweldig. Je verblijft vannacht in Photse Thenga, liggend op een hoogte van 3800m. Vanwege de toename in hoogte is het uitgesloten nog verder te lopen. Als je je na de lunch fit voelt is het goed nog een stuk omhoog en weer terug te wandelen. Wandelduur: 4 uur, klimmen 500m, dalen 300m. 

Overnachting in

lodge in Phortse Thenga

Dag 7

Je loopt van vanuit Phortse langs de noordzijde van de Imja Khole Rivier vallei. Je loopt over een rustig, weinig belopen pad met aan je ene zijde een steile heuvel, aan de andere kant een afgrond. Het pad is verre van vlak en onderweg zal je dan ook regelmatig over stenen omhoog en omlaag klimmen. Het is een prachtige route waar je niet veel andere trekkers en yak-verkeer tegen zult komen.

Onderweg heb je de kans om herten, fazanten en adelaars te zien. Regelmatig passeer je gebedsmuren - altijd aan de linkerkant - met 'mani-stenen'. Je volgt het pad naar Pangboche, waar je het oudste klooster van Khumbu vindt. Na de lunch in Shomare steek je de rivier weer over en sluit je weer aan op de hoofdroute. Vanaf hier klimt het pad langzaam omhoog tot boven de boomgrens. Het landschap verandert dramatisch; een indrukwekkend gezicht. Na een steile klim bereik je Pheriche, je bestemming voor vandaag, liggend op een hoogte van 4240m. 

Wandelduur: 5-6 uur, klimmen 600m, dalen 100m.

Overnachting in

Pheriche

Dag 8

Vandaag is wederom een dag om te wennen aan de hoogte. Je wandelt vandaag eerst in de richting van Chukhung. Onderweg is het op en top genieten. De uitzichten op de Ama Dablam, Tawache, Chalotse, en bergkam van Nuptse-Lhotse zijn weergaloos. Het pad voert je door ommuurde velden van de Imja Khola vallei en daarna loop je het indrukwekkende gletsjergebied binnen. Het uitzicht op de Chuklung Gletsjer is geweldig.

Daarna loop je verder door de vallei in de richting van het dorp Bibre, een plek waar veel yak-herders leven. Af en toe wordt het pad gekruist door ijzige rivieren. Je overnacht vandaag in Dingboche (hoogte 4400m). Als je wilt, kan je vanuit daar nog verder wandelen naar een rotsachtige heuvel, vanwaar je indrukwekkend zicht hebt op de Lhotse, Island Peak, Ama Dablam, Makalu en andere pieken.

Wandelduur: 5-6 uur.

Overnachting in

Dingboche

Dag 9

Vanaf hier wordt de trektocht vanwege de hoogte langzamerhand uitdagender. Je loopt rustig over een steil pad naar de top van een hoge heuvel. Onderweg zie je de gedenktekens voor omgekomen Sherpa's bij Everest beklimmingen. Tijdens de hele route word je omringd door hoge Himalaya pieken . Vlak voor het dorp Dughla (Thukla), loop je over een brede pas, een welkome afwisseling op het rechte pad dat je daarvoor een tijd volgde. Na Dughla loop je over met keien bedekte hellingen naar de uitlopers van de Khumbu gletsjer. Je overnacht in Lobuche. Wandelduur: 4-5 uur, klimmen 700m. 

Overnachting in

Lobuche

Dag 10

Van Lobuche loop je door de vallei naar Gorakhshep. We volgen de route door het ooit uitgestrekte meer, lopen langs kleine riviertjes, over stenige duinen en moreine. Je wandelt over smalle, nauwe paden, een paar honderd meter boven de grond. Na ongeveer 2 uur kom je aan in Gorakshep. Vanaf hier heb je een mooi zicht op een van de lagere pieken van de Kala Pattar.

Nadat je op adem bent gekomen, is het tijd voor de middagetappe naar de Kala Pattar (5630m), ofwel Zwarte Berg. Je wandelt naar het hoogste punt en hoogtepunt van de trektocht! Het is goed dat je de tijd hebt genomen om te wennen aan de hoogte, anders zou het een erg pittige wandeling zijn. Weinigen zullen ooit hoger komen - een onbeschrijflijk gevoel! Met het uitzicht wordt de zware tocht in één klap beloond. Vanaf hier gezien lijkt de Nuptse, zelf "slechts" 7620m, hoger dan de 8848m metende Mount Everest, die hier nog meer dan 3000m boven ons uittorent. De afdaling terug naar Gorakhshep is snel en gemakkelijk en leg je deels in het donker. af.

Wandelduur: 2-3 uur, klimmen 250m naar Gorakshep. Vanaf daar naar Kala Pattar stijging 410m, daling 410m, wandelduur 4 uur.

Overnachting in

Gorakshep

Dag 11

Vanuit Gorakshep breng je vandaag een bezoek aan het Mount Everest Basecamp, een bijzondere plek die de uitvalsbasis vormt voor de meeste Everest beklimmingen. Je wandelt over stenen in de richting van de vele gebedsvlaggen; deze markeren de locatie van het kamp en zijn al vanaf ver duidelijk te zien. Tijdens het expeditie-seizoen, in het voorjaar, is het hier druk en zie hier vele groepen in die wachten totdat ze de hoogste berg van de wereld kunnen beklimmen. Als je gelukt hebt, heb je kans met enkelen van hun in gesprek te gaan. Aan het einde van de dag keer je terug naar Lobuche.

Wandeling naar Basecamp: stijging 220m, daling 200m, wandelduur 4 uur. 
Wandeling naar Lobuche: dalen 250m, wandelduur 2 uur.

Overnachting in

Lobuche

Dag 12

Je verlaat de drukte van de Everest Trail en begint aan de beklimming van de Cho La. Eerst daal je een stukje af en loopt dan bovenlangs een fraai bergmeer naar Dzonglha (liggend op 4900m). De mooie uitzichten onderweg zijn zeker de moeite van het harde werk van de afgelopen dagen waard. Wandelduur 4 uur, 400m stijgen en dalen.

Overnachting in

Dzonglha

Dag 13

Na een vroeg vertrek klim je langzaam omhoog over een pad dat geleidelijk steiler wordt. Als het goed is ben je nu gewend aan de hoogte en gaat het klimmen al makkelijker. Je volgt het pad net zo lang totdat je dicht bij de rotswand en de gletsjer komt. Je loopt verder naar de top van de Cho La Pass (liggend op 5330m). Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op je omgeving. Ook zal je zien dat het pad dat je net gevolgd hebt lang niet zo steil (en ijzig) was als het alternatief aan de westzijde van de pas.

Nadat je de tijd hebt gehad om te genieten van het uitzicht op de omringende pieken, is het tijd om te beginnen aan de afdaling. Het pad is mooi, maar steil en ijzig en het zijn dan ook pittige meters. Na de lunch loop je over diverse bergruggen boven de Gokyo vallei. Na een laatste steile afdaling naar Dranag (op 4700m) bereik je je bestemming voor vandaag. Wandelduur : 6-7 uur, 600m stijgen, 800m dalen.

Overnachting in

Dragnag

Dag 14

In een halve dag loop je naar Gokyo Village (4800m). Eerst loop je over een dalend pad, waarna je klimt naar de enorme Ngozumpa gletsjer. Deze reus is de bron van de Dudh Koshi rivier die je de afgelopen dagen al vaak gevolgd hebt. Je steekt de gletsjer over en hebt onderweg een prachtig zicht op de Cho Oyu piek en de gletsjer zelf. Na een tijdje zie je tussen de westelijke morene en de bergen aan de andere zijde een aantal (heilige) meren liggen. Je bestemming voor vandaag, Gokyo, ligt naast een van de grotere meren. Wandelduur: 3-4 uur, dalen 200m, klimmen 300m.

Overnachting in

Gokyo

Dag 15

Gokyo is een van de centrale plaatsen waar de Sherpa's diverse lodges leiden om alle trekkers in de regio van onderdak te voorzien. De plaats ligt prachtig naast de Ngozumpa gletsjer, de grootste van Nepal. Je kunt de dag besteden in Gokyo zelf en daarnaast een wandeling naar keuze maken.

Wil je rustig aan doen vandaag? Kies dan voor de route door het dal omhoog naar de Gyazumba gletsjer. Als je fit genoeg bent voor de volgende uitdaging, raden we je aan te klimmen naar de Gokyo Ri (hoogte 5360m). Vanaf daar heb je een geweldig uitzicht op de Everest, de Nuptse (7879m) en met helder weer de Makalu (8475m). Het uitzichtspunt ligt vlak boven Gokyo village en deze tocht neemt ongeveer 4 uur in beslag, met 570m hoogteverschil.

Overnachting in

Gokyo

Dag 16

Vandaag wordt een pittige dag, vol met hoogtepunten! Het brengt je naar een punt waar je een panoramisch zicht hebt over het Everest Massief in het oosten, de Rolwaling Himal in het westen en andere besneeuwde pieken in het noorden. Je bent vroeg in de morgen met een zware klim naar Renjo La (hoogte 5340m). Wat is het hier mooi en wat een uitzicht!

Daarna volgt een hele lange afdaling naar Lungden (4380m) aan de Bhote Koshi rivier. Onderweg heb je de kans om Tibetaanse handelaren met hun volbeladen karavaan van wollige yaks tegen te komen. Zij volgen een route vanuit Tibet dwars door de Himalaya naar de markten waar ze hun handelswaar kunnen verkopen.

Wandeling 8-9 uur, 800m stijgen, 1400m dalen.

Overnachting in

Marlung

Dag 17

De wandeling naar Thame (3800m), door de spectaculaire vallei, is nu goed te doen. Je zou vandaag ook eenvoudig naar Namche kunnen doorlopen, maar we hebben de overnachting in Thame opgenomen om een reserve dag te hebben voor als het bv. een keer slecht weer is. Onderweg komen misschien weer Tibetanen tegen met hun yaks, op weg naar Namche om hun waren te verkopen. Zij maken regelmatig deze driedaagse tocht over de Khumbu La (een pas op 5716 meter). Tibetanen en Sherpa’s zijn nauw verwant; de Sherpa’s die in dit district leven, komen oorspronkelijk uit Oost-Tibet.

Wandeling: 3 uur.

Overnachting in

Thame

Dag 18

Vandaag kan je eerst een bezoek aan het klooster van Thame brengen. Het is zeer fraai gelegen tegen een achtergrond van indrukwekkende bergtoppen. Het laatste stuk omhoog naar het klooster en het kloosterdorp voert langs een chorten (Tibetaans voor stoepa, een religieus gedenkteken), een manimuur en vele gebedsvlaggen. De tocht naar Namche is niet al te lang en gaat bovenlangs woeste stroomversnellingen in de rivier. Je krijgt steeds meer zuurstof in je longen en er groeien weer bomen…

Overnachting in

Namche Bazar

Dag 19

Op deze laatste dag van de trektocht ben je terug op de drukke Everest Trail. Vroeg in de morgen beginnen we aan de afdaling naar Lukla. Het is een fijn en mooi stuk om te lopen en wordt steeds gemakkelijker naar mate je meer door rhodondendron- en pijnbomenbossen loopt. De weg brengt je eerst weer door Monjo en dan door Phakding. Het laatste stuk valt nog tegen, omdat het flink omhoog gaat. Lukla (2800m) is het einde van de trektocht en het moment om gidsen en dragers te bedanken. Wandelduur: 8 uur, klimmen 300m, dalen 900m.

Overnachting in

lodge in Lukla

Dag 20-21

Je vliegt van Lukla terug naar Ramechap. Vanaf daar word je (in ca. 5 uur) naar je hotel in Kathmandu of Bhaktapur gebracht, waar van alles te zien en beleven is.

Bhaktapur is de meest bijzondere koningsstad in de Kathmandu Vallei omdat het haar oorspronkelijke karakter het beste wist te behouden. Een doolhof van smalle straatjes met mooie traditionele Newari huizen, kleine stupa's en tempeltjes, het majestueuze Durbar Square met grotere tempels en het paleis, en de schattige pleintjes waar de stadboeren hun rijst verwerken en natuurlijk het Potter square, oftewel het pottenbakkers plein.

Overnachting in

Kathmandu of Bhaktapur

Dag 22

Einde van het arrangement. Je wordt naar het vliegveld gebracht voor de thuisreis of start met je volgende arrangement in Nepal.

NB Programma

Het kan zijn dat de lokale gids besluit het programma onderweg aan te passen (bv. door weersomstandigheden of toestand van de paden) en op andere plekken te overnachten dan aangegeven. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kathmandu overnacht je in een goed hotel op een kamer met eigen badkamer. 
Tijdens de trektocht overnacht je in trekkers lodges. Deze lodges liggen in of bij de dorpjes en zijn opgetrokken uit hout of natuursteen. Je overnacht er op een eigen kamer (meestal met 2 losse bedden) in je slaapzak. Er zijn matrassen en kussens en, op grotere hoogte waar het 's nachts kan vriezen in je kamer, ook dekens om over de slaapzak te leggen. 
Het sanitair is simpel en dient meestal te worden gedeeld met andere gasten. Vaak is er een douche tegen betaling. Met wat geluk, en vooral zonneschijn, is deze soms ook warm.                
In de eetzaal staat vaak een op hout of yak-mest gestookte kachel. Toch moet je zorgen voor warme kleding, want het tocht door alle kieren en gaten. Een donsjas is heerlijk.
Er is (tegen betaling) elektriciteit en vaak ook wifi, maar altijd kunnen (kortere of langere) storingen voorkomen. Je kan in Lukla of Namche een Everest Link data-tegoed kopen voor wifi in de lodges, dit is goedkoper dan in elke lodge apart betalen.

NB. Het is in trekkers lodges niet mogelijk om vooraf een éénpersoonskamer te boeken.

Over de maaltijden

In Kathmandu is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurant op.
Tijdens de trekking zijn er geen maaltijden inbegrepen, omdat het leuker is zelf een keuze te maken van de uitgebreide menukaart. Voor het ontbijt kan je o.a. kiezen uit pannenkoeken of havermout, voor lunch en avondeten tussen Dal Bhat (rijst, linzen en groente), noodles, lasagne, pizza, yak-burger, mo-mo's en nog veel meer. Je eet altijd in de trekkers lodge waar je slaapt.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg.
We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkels je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).
NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

  • 4 hotelovernachtingen in Kathmandu en/of Bhaktapur, incl. ontbijt
  • 17 overnachtingen in trekkers lodges
  • binnenlandse retourvlucht naar Lukla (zie onder Vervoer ter Plaatse)
  • entree voor Sagarmatha National Park en TIMS permit
  • transfers volgens programma met privé-auto en chauffeur
  • begeleiding door Nepalese Engelstalige gids tijdens trekking
  • bagagevervoer door dragers (tot 12 kg per persoon)
  • trekking kaart (wordt ter plekke overhandigd)
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • eventuele entree kosten
  • fooien voor de lokale staf
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • verzekering

Ter plaatse te betalen

  • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)

Over de activiteiten

Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile, eeuwenoude voetpaden, die hier nog steeds de enige verbindingswegen vormen. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). Op paden langs steile rotshellingen altijd opletten voor steenslag van boven en niet treuzelen.
Soms voert het pad langs een afgrond. Door de breedte van de paden voorzien we weinig problemen voor mensen met hoogtevrees.
Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen hoger dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit.  

De zwaarte zit vooral in de dagen op grote hoogte, als de lucht ijl is en er flink gestegen en gedaald moet worden. Grootste uitdaging is hier het voorkomen van hoogteziekte. Dit doe je door langzaam te acclimatiseren en veel te drinken. In het programma dat we aanbieden acclimatiseer je goed en hebben de meeste mensen geen problemen met de hoogte. Het wordt aangeraden om tijdens de etappes vóór het hoogste punt (Kala Patar, 5600m), na aankomst in de trekkers-lodge nog een flink stuk te klimmen, voor een betere acclimatisatie ('walk high, sleep low'). Daarnaast dien je rustig aan te doen, ook als je conditie genoeg hebt om harder te lopen. Veel stoppen, foto's maken, rustig tempo lopen, niet te snel willen stijgen.
Het ruwe bergklimaat, met grote temperatuurschommelingen en mogelijk harde wind, is ook een factor van betekenis.

Het zal duidelijk zijn dat dit een pittige tocht is, waarvoor een zeer goede conditie, ervaring met lopen in de bergen en enig doorzettingsvermogen eerste vereisten zijn.

In overleg met de gids kan altijd van de geplande wandelroute afgeweken worden, bv. vanwege weersomstandigheden. Per dag is een schatting gegeven van de looptijd en het aantal hoogtemeters. De totale trek is ca. 150 km lang, dus het aantal kilometers per dag is niet al te groot, maar dat kan ook niet op grote hoogte.

Extra dagen

Tijdens dit arrangement kun je rustdagen inbouwen door ergens in plaats van 1 nacht, 2 nachten te blijven. Als dit tijdens een trekking is, komen er extra kosten bij voor gids en drager.
Je kan je verblijf in Nepal ook verlengen door deze reis te combineren met een ander arrangement.

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht Kathmandu

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Dit arrangement is te boeken van half februari tot eind april en vanaf half oktober tot half december.
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Everest ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf. Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Europa, maar hoger dan in veel andere Aziatische landen. Dit komt door hoge inflatie en omdat veel geïmporteerd moet worden en hoog de bergen in vervoerd. Op plekken waar veel buitenlandse bezoekers komen, zoals het Everest gebied, zijn de prijzen hoger dan elders. 

Rupee en Paisa
De munteenheid van Nepal is de Rupee (NPR). Deze is onderverdeeld in 100 Paisa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 500 en 1000 rupees. Muntgeld zie je in praktijk niet.
Er zijn geldautomaten in de grotere steden, zoals Kathmandu en Pokhara en plaatsen met veel toeristen, zoals Jomson, Bhaktapur, Lukla en Chitwan. Creditcards worden alleen in de betere gelegenheden geaccepteerd. Omdat geldautomaten in Nepal storingen kunnen vertonen, raden we aan om niet alleen op creditcard of pinpas te vertrouwen. Je kan beter een deel van het geld dat je nodig denkt te hebben (bv. 300 euro), van huis meenemen (in kleine coupures van 20 euro) en ter plekke wisselen. 
NB. Ter voorkoming van betaalpasfraude en vergroting van de veiligheid hebben banken soms besloten om het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard te blokkeren. Vergeet niet deze blokkade voor vertrek (meestal via internetbankieren) op te heffen.

Geld wisselen
Op de luchthaven van Kathmandu kun je geld wisselen of pinnen. Wisselen kan ook bij grote hotels en wisselkantoren in Kathmandu (met name in de wijk Thamel). Zorg ervoor dat de biljetten die je ontvangt niet kapot en vies zijn, omdat deze vaak met tegenzin geaccepteerd worden. Het heeft geen zin om Rupees mee naar huis te nemen of terug te wisselen. Het best deel je ze op de laatste dag, voor je naar het vliegveld gaat, uit aan bedelaars.

Prijzen maaltijden
In wat achteraf gelegen straatjes van de steden kan je al voor 5 euro eten, ga je naar en plek waar meer buitenlanders komen, dan loopt de prijs snel op. Ga, inclusief drankjes, uit van 15-20 euro per dag (lunch en avondeten), Tijdens trektochten zijn de maaltijden in trekkers-lodges niet inbegrepen, zodat je zelf een keuze kunt maken uit het uitgebreide menu. Bij een bekende trekking, zoals Everest, Annapurna of Poon Hill, betaal je 20-25 euro per dag voor 3 maaltijden + drankjes (hoe hoger je komt, hoe duurder). Minder bekende trekkings, zoals Manaslu hebben (nog) wat lagere prijzen.

Andere uitgaven
In de trekkers-lodges betaal je vaak (niet overal) een klein bedrag voor extra services die op steeds meer plekken worden aangeboden, zoals opladen van telefoon of camera, wifi, warme douche. Ook hier geldt weer: hoe meer buitenlanders, hoe hoger de prijzen, met als topper het Everest gebied, waar je op 10 euro per dag moet rekenen.

Fooien
Het geven van fooien is in Azië zeer gebruikelijk. Daarbij is er voor gidsen en dragers alleen in het trekking-seizoen werk en moeten ze dan genoeg verdienen voor de rest van het jaar, vaak voor hun hele familie. Daarom raden wij aan een fooi te geven, indien iedereen zijn werk goed heeft gedaan.

Wat is een goede fooi?
Dat is lastig te bepalen. Er is in ieder geval sprake van een traditionele hiërarchie bij de staf. De Engelssprekende hoofdgids is de baas en dient ongeveer net zo veel te krijgen als de chauffeur (op een lange rijdag, voor een kort ritje minder). De hulpgidsen staan lager op het trapje en de dragers onderaan. Het staat eenieder vrij om hier vanaf te wijken, bv. omdat je vindt dat de dragers het zwaarste werk doen. Daarbij dien je wel te bedenken dat ook in Europa lager opgeleid/zwaarder werk vaak minder beloond wordt dan hoger opgeleid/lichter werk. 
Je geeft de fooi (liefst in Rupees, maar kan ook in Euro), aan het eind van de reis, altijd aan iedereen individueel, met een bedankje.

Een goede fooi voor de hoofdgids en chauffeur is 10 euro per gewerkte dag als je met 2 personen op pad bent en 17,50 euro als je met een groep van 10-14 mensen bent. Reken voor de hulpgids op 12 euro per dag (alleen bij een groep). Dragers maak je blij met 4-5 euro per gewerkte dag (er is altijd 1 drager per 2 westerlingen).

Voorbeelden: loop je met 2 personen 10 dagen met gids en drager en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 100 euro kunnen krijgen, de chauffeur 20 euro en de drager 45 euro. Totaal 165 / 2 = 82,50 euro per persoon.
Loop je met een groep van 10 personen, 10 dagen met gids, hulpgids en 5 dragers en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 175 euro krijgen, de chauffeur 35 euro, de hulpgids 120 en de dragers 5x45 euro. Totaal : 555 / 10 = 55,50 euro per persoon in de groep.
Nogmaals, dit is een indicatie, maar hiermee heb je enig houvast.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn.

 
 

 

Alle transfers zijn inbegrepen. Je wordt bij aankomst opgehaald van de luchthaven en op de dag van vertrek weer weggebracht. Ook voor de binnenlandse vlucht naar en van Lukla is er een privé transfer tussen hotel en vliegveld.
Tijdens de binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan (dit is dus inclusief handbagage).

De vlucht van Kathmandu of Ramechap naar Lukla (vv) kan alleen plaatsvinden wanneer de weersomstandigheden dit toelaten. Als het weer slecht is kan deze vlucht geannuleerd worden. In dat geval zijn eventuele meerkosten als gevolg van de vertraging voor eigen rekening.

NB. In het programma van deze reis zijn één of meerdere binnenlandse vluchten opgenomen. Alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen zijn - zonder onderscheid -  door de EU op de 'zwarte lijst' gezet. Hierop staan luchtvaartmaatschappijen vermeld die (nog) niet voldoen aan de EU-normen voor veiligheid of daarvan (nog) geen voldoende bewijs hebben geleverd. Met deze actie hoopt de EU de Nepalese autoriteiten aan te sporen om serieus werk te maken van de veiligheid.
De luchtvaartmaatschappijen die wij voor onze reizen in Nepal gebruiken zijn Yeti Airlines en Tara Airlines. Van alle maatschappijen in Nepal hebben deze de beste reputatie en bedrijfsstandaard op het gebied van veiligheid. In een onafhankelijke audit die onlangs werd uitgevoerd door een grote mondiale touroperator werden deze twee maatschappijen als beste beoordeeld en als veilig bestempeld.
Volgens de ANVR-richtlijnen is het mogelijk om deze reis uit te voeren als wij als reisorganisatie onze klant hierover van te voren informeren. Bij boeking ontvang je een informatieverklaring die je zorgvuldig dient door te lezen, te ondertekenen en terug te sturen, voordat wij de vluchten voor je kunnen aanvragen.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. de Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).  

  • e-ticket
  • uitgeprinte visum aanvraag
  • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (bij aankomst afgeven aan lokale agent)
  • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
  • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
  • kopieën van reisdocumenten
  • EHBO (o.a. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
  • waterzuiveringstabletjes of jodium
  • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
  • dagrugzak (35 liter)
  • regenhoes voor rugzak
  • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
  • stevige bergwandelschoenen (*)
  • snow spikes (stuk rubber met stalen puntjes, dat je over je schoen kan trekken, tegen uitglijden op sneeuwvelden)
  • lichte (sport-) schoenen en slippers (voor na de wandeling)
  • slaapzak (met comfortbereik tot -10oC, e.v.t. in Kathmandu te koop of te huur)
  • (kunststof) handdoek
  • aantal fleece truitjes om los of over elkaar aan te kunnen trekken
  • (afrits-) wandelbroek
  • muts, handschoenen, sjaal
  • donsjack voor frisse avonden (e.v.t. te koop in Kathmandu voor relatief lage prijs)
  • lang (wollen) ondergoed
  • wind- en waterdicht jack + regenbroek
  • zonnehoed of pet en zonnebril
  • zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
  • hoofdlamp en reservebatterijen
  • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Tijdens de binnenlandse vlucht is in totaal 15 kg bagage per persoon toegestaan, dit is dus inclusief handbagage. Stop zware voorwerpen in je jas- en broekzakken.

Tijdens de trektocht kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven in het hotel in Kathmandu en krijg je na afloop van de trekking terug.

Op deze wandelvakantie word je begeleid door een, Engels sprekende, Nepalese gids en een drager. Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Hierdoor kunnen zij je vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de Nepalese cultuur en bevolking.

Ga je binnenkort op reis naar Nepal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nepal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Trektocht door de Everest regio Nepal

Nepal - Everest

Gokyo-meren en Everest Basecamp

Trektocht langs eenvoudige lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).