SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 125195 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Nederland - Texel, 4 dagen

Vogeleiland bij uitstek, vogelreis vanuit goed hotel

Dichtbij huis ligt een van de beste vogelbestemmingen van Europa! Texel is dan ook de plek bij uitstek voor een korte vogelreis voor beginnende vogelaars. Maar ook voor de meer ervaren ‘birdwatchers’ is er tijdens dit korte reisje van alles te beleven. De schorren en slikken van de wadden, de duinen van de Slufter, de Muy en de Hors, de weilanden, plassen en rietkragen van de polders… Wandelend en op de fiets bezoeken we de beste observatieplekken. Je verblijft in een vermaard hotel, dat pal achter de Waddendijk ligt.

 
Leuke vogelreis op een mooi eiland, prima hotel en goede afwisseling tussen wandelen en fietsen.
Bekijk alle reviews (20)

Reisverslagen en/of vogellijsten van deze reis.

Bekijk ze hier
Uniek aan deze reis
 • de vogelrijkdom van de Wadden
 • verblijf in prima hotel pal aan de Waddendijk
 • begeleiding SNP natuurreisleider en vogelaar
 • ideaal voor beginnende vogelaars
 • voor elke deelnemer 2½ dag huurfiets beschikbaar
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis
De Spaanse Extremadura, de Poolse Biebrza moerassen en de Roemeense Donaudelta zijn bekende, vogelrijke gebieden in Europa. Maar je hoeft niet ver te reizen om veel vogels te zien. Ons eigen Texel behoort tot een van de vogelrijkste gebieden in Europa! Texel is het grootste en waarschijnlijk bekendste Waddeneiland van Nederland. Het is zeker het meest vogelrijke. Jaarlijks worden er op Texel ongeveer 270 soorten gezien, waarvan er circa 80 tot broeden komen. Texel is ook bekend vanwege zijn broedende lepelaars: een kolonie met honderden broedparen. Texel is gemakkelijk bereikbaar: de boottocht duurt niet langer dan een kwartiertje en meteen na aankomst kan je goed vogelen. We verblijven drie dagen in het bij vogelaars geliefde en prima Hotel Prins Hendrik, dat pal achter de Waddendijk ligt.
Op deze korte vogelreis bezoeken we alle belangrijke vogelplekken op het eiland. We gaan vogelen in de Mokbaai, we fietsen langs de wadkant en wandelen de Slufter in. Een enkele keer maken we gebruik van de bus om de langere afstanden te overbruggen. Op één dag is er een fietstocht gepland, maar de huurfioetsen staan 2½ dag tot onze beschikking, zodat we ook op de andere dagen flexibel zijn.  De vogels, de getijdenwerking en het weer bepalen ons tempo en de uiteindelijke route. De reis begint en eindigt in de haven waar de boot aankomt op Texel. Zo kan je naar wens op eigen gelegenheid wat langer op het eiland blijven en je favoriete vogelplek nogmaals bezoeken! De voorjaarsreis is gepland in de periode dat het broedseizoen volop bezig is en de meeste zomergasten terug zijn. Tijdens de najaarsreis zijn de meeste zomergasten nog niet vertrokken en arriveren de eerste wintergasten. Met enig geluk hebben sommige wintergasten nog hun  zomerkleed. De najaarstrek is dan ook net op gang gekomen.
boeken & kaarten
klik hier voor de SNP selectie boeken & kaarten behorend bij deze reis naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Nederland

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reisverslagen

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • NB Programma

 • kaart

 1. Nederland - Texel
Programma
Op eigen gelegenheid reis je met de veerboot vanaf Den Helder naar Texel.  Na aankomst op Texel ontmoet je de reisleider en je groepsgenoten om 13.00 uur in de veerhaven het Horntje. Ter plekke gaan we meteen vogelen, terwijl je bagage voor je verblijf op Texel naar het hotel wordt gebracht. Tijdens de voorjaarsreis zien we hier de eerste lepelaars. Tussen het wilgenstruweel verschuilen zich blauwborsten, die geweldig mooi zingen. Al vogelend wandelen we verder langs de Mokbaai naar de punt van het eiland, waar zich steltlopers ophouden. Tijdens de najaarsreis zitten we midden in de vogeltrek en hebben we goede kans hier grote aantallen trekvogels uit Scandinavië en Siberië te zien op hun reis zuidwaarts. In de Mokbaai zien we veel eenden, steltlopers, ganzen, meeuwen en lepelaars die op de slikken op zoek zijn naar voedsel. In de duinen achter de Horsmeertjes zijn er ook in september nog volop zangvogels en zien we met een beetje geluk de blauwe kiekendief. Aan het eind van de middag vertrekken we vanuit Den Hoorn met de bus naar onze accommodatie, Prins Hendrik, dat vlak achter de Waddendijk ligt, buiten het dorpje Oosterend.


Overnachting in
Oosterend, Hotel Prins Hendrik

 1. Nederland - Texel
Programma
Het leuke van een vogelreis naar Texel is dat eb en vloed ons programma bepalen. Een plek als de Slufter is vooral interessant bij hoogwater. De Slufter is misschien wel het bekendste natuurgebied van Texel. Het is een bijzonder fraai gebied dat ontstaan is over een tijd van honderden jaren. Door bedijking en landwinning is het eiland Texel ontstaan, maar de kleine Slufter heeft weerstand geboden! Daar stroomde het water in en zo ontstond een schitterend getijdengebied. We kunnen hier diverse kweldersoorten verwachten zoals de frater, de strandleeuwerik en de oeverpieper. Verder leven hier roofvogels, eenden en steltlopers (hoogwatervluchtplaats). Afhankelijk van het tij gaan we 's middags naar de Muy. Dit gebied is in de zomer alleen toegankelijk tijdens excursies. Er broeden o.a. lepelaars, aalscholvers en een enkele keer ook de roodmus.
Tijdens de najaarsreis vormen de Muy en de Slufter goede plekken voor het waarnemen van de najaarstrek.

Overnachting in
Oosterend, Hotel Prins Hendrik

 1. Nederland - Texel
Programma
Er is in ons land mogelijk geen betere locatie om te vogelen dan Texel. Hier kun je in korte tijd de meeste vogels zien en van dichtbij benaderen zonder dat ze op de vlucht slaan. Vooral de weg langs de wadkant is uniek en heel goed per fiets te bezoeken. Grote groepen steltlopers concentreren zich op plekken waar voedsel te vinden is. We stoppen bij al deze prachtige "vogeltheaters" en kijken naar de vele slotlopers, eenden, ganzen en steltlopers die we tegenkomen. De Schorren is een groot kweldergebied van ongeveer 6700 ha. Het is een van de rijkste vogelgebieden van Texel. De planten die op De Schorren voorkomen zijn ook het bekijken waard. Schorren, ook wel kwelders genoemd, zijn stukken land die direct aan de zee grenzen. Als het water hoog is, overstromen de gebieden dus ook. Op de schorren kunnen alleen planten leven die tegen een flinke portie zout kunnen. Voorbeelden van deze kwelderplanten zijn zeekraal, Engels slijkgras en lamsoor. Al deze planten houden het slib van de zee vast en zijn eigenlijk de opbouwers van de kwelder. We rijden vandaag maximaal 30 à 40 kilometer, afhankelijk van de wensen van de groep en hoe lang we bij de verschillende vogellocaties blijven. Onderweg bezoeken we ook het vogelinformatiecentrum 'De Verrekieker' in de Cocksdorp, met o.a. boeken, een waarnemingencomputer en DVD's over vogels op Texel.

Overnachting in
Oosterend, Hotel Prins Hendrik

 1. Nederland - Texel
Programma
Wie wil kan vanochtend bij het ochtendgloren mee op vogelexcursie langs de Waddendijk. Ongetwijfeld kunnen we dan onze waarnemingslijst nog flink aanvullen. Afhankelijk van de beschikbare tijd en weersomstandigheden gaan we na het ontbijt nog naar een van de vogelkijkhutten op het eiland. In de middag nemen we de boot terug naar Den Helder.


NB Programma
De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk altijd ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.


Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
Het vermaarde hotel Prins Hendrik, nabij het dorpje Oosterend, ligt tussen de twee prachtige natuurgebieden De Schorren en De Bol, pal achter de dijk van de Waddenzee. Een ideale plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers! De kamers hebben veel voorzieningen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, zoals telefoon, TV en een badkamer uitgerust met een toilet en douche en/of bad. De lounge is de ideale plek om met een drankje bij het gezellige haardvuur te ontspannen. Er is ook een grote leestafel.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Alle maaltijden zijn inbegrepen, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met een lunchpakket op dag 4. De maaltijden in de accommodatie zijn uitstekend verzorgd. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Er wordt elke ochtend naast broodjes, muesli en fruit ook verse koffie en thee geserveerd. Het diner bestaat uit allerlei heerlijke lokale gerechten. Er wordt op dag 2 t/m 4 ook voor een lunchpakket gezorgd.


Inbegrepen
 • Verblijf in hotel op tweepersoonskamers met eigen badkamer
 • Verblijf op basis van volpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het lunchpakket op dag 4
 • Excursies zoals beschreven in het programma
 • Alle transfers op Texel per bus volgens het programma
 • Gebruik huurfiets van dag 2, 3 en ochtend dag 4
 • Diensten SNP-reisleiders


Niet inbegrepen
• Heen- en terugreis per trein en veerboot
• Verzekeringen
• Eventuele entrees
• Persoonlijke uitgaven


Reserveringskosten
• Reserveringskosten € 20,- per boeking


Over de activiteiten
Tijdens de reis ligt de nadruk op het observeren van vogels en genieten van de natuur. Om dit optimaal te kunnen doen, maken we eenvoudige ontspannen wandelingen over (doorgaans) vlak terrein, die voor iedereen met een normale conditie te doen zijn. Bergschoenen zijn niet nodig, comfortabele wandelschoenen uiteraard wel. Op een dag maken we een fietstocht over het eiland, waarbij we regelmatig stoppen om vogels te observeren. De fietstocht is ca. 30 à 40 km lang. De wind is op Texel vaak een verzwarende factor voor fietsers. We hebben de fietsen van dag 2 t/m de ochtend van dag 4 tot onze beschikking, zodat we ook op de dagen dat er geen fietstocht gepland is toch flexibel zijn en gemakkelijk andere vogelgebieden kunnen bereiken.


Reisleiding
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De reis met vertrek op 11-4-17 wordt begeleid door Frank Terstappen, de reis van 12-9-17 door Herman Postma.
Frank is erg begaan met vogels. In zijn vrije tijd is hij veel buiten in de natuur te vinden waar hij meestal aan het fotograferen is. Frank werkte vroeger voor de Vogelbescherming Nederland en heeft zichzelf lange tijd geleden een duidelijke missie gesteld: de natuur dichter bij de mensen brengen. Frank is sociaal, gedreven en heeft een brede interesse in de natuur en natuurreizen. Er is hem veel aan gelegen dat iedereen het tijdens de reis naar zijn zin heeft.
Herman woont in Friesland en groeide op in Holwerd langs de Waddenzee. Als klein jochie kocht hij z'n eerste verrekijker met het geld dat hij verdiende met aardappels zoeken. Na de hogere landbouwschool werkte hij als landbouwvoorlichter bij de LNV waar hij nog altijd actief is. Daarnaast verzorgt Herman lezingen en vogelexcursies. Op reis deelt Herman graag zijn kennis met anderen en geniet hij niet alleen van vogels, maar van de gehele natuur. Als reisleider is Herman sociaal en energiek.


Minimum aantal deelnemers
6


Maximum aantal deelnemers
15


Geschikte reisperiode
Texel heeft een uitgesproken zeeklimaat dat sterk beïnvloed wordt door de gematigde westenwinden van de Noordzee. Extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen komen niet zo vaak voor. De gemiddelde temperatuur op Texel ligt in voor- en najaar gemiddeld iets lager dan in de rest van Nederland, met name vanwege de bijna altijd aanwezige wind. Neerslag valt in alle jaargetijden, maar gemiddeld minder dan in de rest van het land. Ook schijnt de zon hier gemiddeld vaker dan in het binnenland.


 • gezondheid

 • vaccinatie

Gezondheid

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.Vaccinatie
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Bagage mee op reis
Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Wel verzoeken we je aan je tas of koffer een bagagelabel met daarop duidelijk je naam te bevestigen. Dit om ervoor te zorgen dat ons hotel na aankomst je bagage alvast op de kamer kan zetten. Verder komen de volgende zaken tijdens deze reis van pas:

• Lunchpakket voor de eerste dag
• Schilmesje en lepel
• Extra handdoek
• Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen
• Verrekijker
• Rugzakje voor overdag
• Warme kleding
• Regenkleding
• Zaklamp
• (Reis)wekker
• Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
• Veldgidsen
• Notitieboekje met potlood
• Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Eventueel: fototoestel met voldoende geheugenkaartjes en/of (dia)filmpjes
• Eventueel: telescoop
• Muggenolie
• (Kopieën van) verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
• Contant geld (ca. 50 euro)
• Persoonlijke EHBO benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), sporttape, medicijnen etc. (de reisbegeleider is in het bezit van een EHBO trommel)


Geld mee op reis
Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen je persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €50,- tot €75,- voldoende.


Hoe verplaats je je ter plekke
De transfers op het eiland worden per minibus of midibus uitgevoerd. Een dag verplaatsen we ons per fiets. De transfer per veerboot tussen Den Helder en Texel is niet bij de reissom inbegrepen.


Voorbereiding op je reis
Wij raden je aan om uitgerust en in goede conditie aan de reis naar Texel te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter.


 • laatste nieuws


Er zijn momenteel geen bijzonderheden.


 • op eigen gelegenheid

 • per auto

 • per trein

 • per veerboot

Waar ontmoet ik de groep
De heen- en terugreis is niet inbegrepen. We verzamelen op dag 1 om 13.00 uur in de veerhaven van het Horntje op Texel. Als je per auto  reist, adviseren wij deze op de parkeerplaats bij de veerhaven van Den Helder achter te laten (gratis parkeren bij de veerhaven). De oversteek mét auto is aanmerkelijk duurder. Als je toch met de auto het eiland op wilt, is het raadzaam enkele boten eerder naar Texel te gaan en de auto bij het hotel te parkeren. Om 12.30 uur rijdt er dagelijks een busje vanaf het hotel naar de veerhaven van het Horntje. Je kan dan met dit busje meerijden en zo ben je om 13.00 bij het verzamelpunt.


Over de route en parkeergelegenheden
Je kan de auto in Den Helder parkeren. Daarna neem je de boot naar Texel. Afvaart: elk half uur, vaartijd: 20 minuten (www.teso.nl).


Trein informatie
Je reist per trein naar Den Helder (www.ns.nl) en neemt de veerboot naar Texel. Afvaart elk half uur, vaartijd: 20 minuten (www.teso.nl).


Veerboot informatie
De heen- en terugreis per trein en veerboot zijn bij deze reis niet inbegrepen.


 • april 2017
 • Leuke vogelreis op een mooi eiland, prima hotel en goede afwisseling tussen wandelen en fietsen.
 • april 2017
 • Prima reis als je een actieve (wandelingen tot 14 km en fietsdagtochten) vogelreis zoekt vanuit een prachtig gelegen hotel (naast Utopia) met een zeer goede keuken. Gemengde groep met veel beginnende vogelaars die toch 85 soorten wist te spotten. Neem in april wel voldoende warme kleding mee.
 • september 2016
 • Een heerlijke vogelreis vanuit goed hotel. De vogelrijkdom in Texel is adembenemend en met Herman Postma, onze gids, hebben we zo veel gezien!!
 • september 2016
 • Deze korte reis is een echte aanrader voor wie er even een paar dagen tussenuit wil. Een zeer enthousiaste gids die niks teveel is om het de reiziger naar de zin te maken en alles weet van de vogels. Een gezellig hotel rustig gelegen. En ook om te genieten van de natuur welke Texel te bieden heeft natuurlijk
 • april 2016
 • Afgelopen week Texel geweest om vogels te kijken. We hebben prachtig mooi weer gehad. Wat zelfs verbrande gezichten opleverde. Hebben 106 soorten vogels kunnen ontdekken. Heel veel foto's gemaakt met enkele mooie foto's ertussen.Zondag zijn we naar huis gegaan en toen draaide het weer ook om, wat een geluk hebben we gehad. Ik denk dat het zeker voor herhaling vatbaar is. Het reisgezelschap was ook gezellig en iedereen werd in zijn waarde gelaten. De een wist wat meer dan de ander. Uiteindelijk is de kennis denk ik voor iedereen vergroot naar de cursus/reis.
 • april 2016
 • Inderdaad goed te doen voor beginnende vogelaars!
 • april 2016
 • prima excursies gehad op een mooi vogeleiland .
 • juni 2015
 • De vogelreis is heel goed met een goed hotel. Een goede vogelgids en veel mooie vogel plekken. Je kunt hele mooie vogels zien bijvoorbeeld blauwborstje, lepelaar, wintertaling, zomertaling, tapuit, kluut. En het eiland Texel is prachtig, het is de moeite waard.
 • Reis heeft me heel plezierig laten kennismaken met een schitterend vogel-eiland.
 • Een hele prettige en mooie reis. Veel geleerd over vogels. Een aanrader!
 • Uitstekende reis, ook geschikt voor beginnende vogelaars.
 • De vogelreis vind ik echt een aanrader, je leert er veel van, je bent in de natuur, wandelt, fietst en leert een heleboel over vogels. Je kunt als beginneling veel genieten, de accommodatie is ook goed. Heerlijk een paar dagen ertussenuit en dan toch veel zien.
 • Zeer geschikt voor BEGINNENDE vogelaars
 • Ik kan de vogelreis naar Texel van harte aanbevelen. Deskundige enthousiaste en energieke reisleider. Prima hotel en heerlijk eten, ook voor vegetariers. En heel fijne bediening. Niets dan lof.
 • Ook voor natuur- en vogelliefhebbers die nog niet zo veel vogelkennis hebben.
 • Heerlijke reis!
 • Als je denkt enigszins in vogels geinteresseerd te zijn, dan biedt Texel je de mogelijkheid om in relatief korte tijd uit te zoeken of een vogelreis iets voor jou is.
 • Een fijne vogelreis.
 • Hele plezierige en relaxte reis, dicht bij huis en toch een echt vakantiegevoel omdat je op het eiland zit. Het begint al op de boot.
 • Ik heb veel gezien en geleerd. Er vliegt meer tussen hemel en aarde dan je soms denkt.

Data en prijzen

12 september 2017 - 15 september 2017 (Garant vertrek)
€ 595 eenpersoonskamer
€ 495 tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

• Reserveringskosten € 20,- per boeking

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon

Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden