Marokko - Vogelreis, 13 dagen De vogelrijkdom van de Maghreb

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelrondreis langs pensions en hotels

Marokko is de ‘poort naar Afrika’, waar west-palearctische en Afrikaanse vogelsoorten elkaar ontmoeten. In december zijn alle wintergasten aanwezig; het merendeel van de karakteristieke Noord-Afrikaanse soorten is standvogel. Waarom zouden ze immers wegtrekken als het niet echt koud wordt?  In de winter kun je overdag doorgaans zonder jas rondlopen en in de woestijn is het aangenaam vertoeven. We bezoeken de kliffen en riviermondingen langs de Atlantische Oceaan, de vruchtbare vallei van de Dadès met haar groene oases, de rotsgebergtes langs de rand van de Hoge Atlas, het hooggebergte, de steenwoestijn van Tagdilt en natuurlijk de zandduinen van Merzouga, kortom: de Marokko in al haar vormen.

Uniek aan deze reis

  • Een dag met lokale gids op zoek naar moeilijk te vinden woestijnvogels
  • Laatste biotoop van de heremietibis
  • Prima accommodaties vlakbij of midden in de vogelgebieden
  • Vogels van de Afrikaanse kust, hooggebergte èn van de woestijn
  • Wetlands van Oued Massa
Zwaarte
Comfort

Marokko top 5 natuurgebieden

Bij Marokko denk je aan drukke medina's en levendige marktpleinen, maar vergeet ook de natuur niet! Na de hectiek van de stad kom je tot rust in de groene oasen, of in de uitgestrekte cederbossen van de Midden-Atlas. Lees verder...

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Marokko - Marokko Vogelreis

De eerste dagen is onze uitvalsbasis een vriendelijk hotel niet ver van Agadir, aan de Atlantische kust. We gaan op zoek naar een aantal typisch Noord-Afrikaanse vogels zoals de Barbarijse patrijs, de zwartkruin-tsjagra, de grauwe buulbuul, de vale oeverzwaluw en de diadeemroodstaart. Boven Agadir ligt een ruige klifkust, de uitlopers van het Atlasgebergte. Hier bevindt zich de laatste grote kolonie ter wereld van de heremietibis. We gaan er speciaal naar op zoek. De vogel heeft een haast prehistorisch uiterlijk.

We bezoeken eveneens Oued Massa: een estuarium waar het rivierwater zich door zeewind ophoopt achter de duinen. Het spel van wind, zand en water heeft hier een schitterend gebied doen ontstaan. Sterns en meeuwen overwinteren hier. De lachstern, de grote stern en de audouins-meeuw zijn vrij algemeen, terwijl de Bengaalse stern en de dunbekmeeuw vrij zeldzame wintergasten zijn. Als er voldoende zoet water aanwezig is, kunnen we tevens soorten als de marmereend, de ralreiger en de purperreiger verwachten. 

Het Atlasgebergte is ruig en onherbergzaam. Er zijn maar weinig wegen. Grote delen zijn alleen toegankelijk via kloven, waar riviertjes een ‘weg’ hebben uitgesleten in het gesteente. We bezoeken de groene oases van de Dadès-vallei en de Todra-kloof, waar we een flinke wandeling maken op zoek naar de woestijnleeuwerik, de rotszwaluw, de grote gele kwikstaart, de grijze gors, de huisgors en de havikarend.

Op weg naar de Sahara bezoeken we een steenwoestijn aan de voet van de oude vulkanische rotsmassieven van Djbel Sarhro. Op de vlakte komen maar liefst zeven soorten leeuweriken voor, die we vanuit de bus opsporen. Daarna stappen we uit, zodat we de vogels rustig kunnen bekijken. Een oversteek te voet van een deel van de woestijn is ook mogelijk.

Eindbestemming van de reis is het dorpje Merzouga aan de rand van de indrukwekkende zandduinen van de Erg Chebbi. Hier zijn geen verharde wegen meer. Met landrovers verkennen we de woestijn en gaan we op zoek naar onder andere de woestijntapuit, de diksnavel-leeuwerik, de witbandleeuwerik, de renvogel, de Atlasgrasmus, de woestijngrasmus, de bruinnekraaf en natuurlijk de verschillende soorten zandhoenders. Waarschijnlijk zien we de woestijnmus, een endemische soort die alleen hier voorkomt. Door overbejaging is de kraagtrap helaas zeer zeldzaam geworden. Het landschap is echter onvergetelijk: tot honderd meter hoge zandduinen, die in het avondlicht oranjerood kleuren.

Dag 1

Laat in de avond komen we aan op de luchthaven van Agadir. Daarna volgt een dertig minuten durende transfer naar ons eerste hotel, waar we de komende drie nachten verblijven.

Overnachting in

Inezgane - Riad Dar Maktoub

Dag 2

Een wandeling in de ochtend rond het hotel levert de eerste leuke soorten op: de zwarte spreeuw en de huisgors. In het voorjaar zien we andere zangvogels en bijvoorbeeld zomertortels.

Na het ontbijt vertrekken we naar de Oued Sous, tegenover het hotel. We blijven hier de eerste helft van de dag. De monding van de Oued Sous, gelegen langs een van de vele paleizen van de Marokkaanse koninklijke familie, is erg vogelrijk. We zien hier de eerste Marokkaanse eksters (met blauwe stip achter het oog!) en mogelijk ook de Barbarijse patrijs, de Europese kanarie, de grote gele kwikstaart, de zuidelijke klapekster, de griel, de arendbuizerd en de visarend.

Aan het einde van de ochtend reizen we in ongeveer een uur langs de Atlantische kust ten noorden van Agadir, naar Cap Rhir en de kliffen bij Tamri, waar we lunchen met uitzicht op zee. Dit gebied is de beste plek voor de met uitsterven bedreigde heremietibis. Verder hebben we kans op het spotten van de zwarte tapuit, de blauwe rotslijster, de Marokkaanse aalscholver (met witte borst), de diadeemroodstaart, de Barbarijse valk, de visarend en de audouins-meeuw. Na zonsondergang zijn we terug in ons hotel.

Overnachting in

Inezgane - Riad Dar Maktoub

Dag 3

Na het ontbijt rijden we in ongeveer een uur naar Oued Massa. Sous-Massa is een Nationaal Park langs de Atlantische kust. We blijven hier de hele dag en maken na de lunch op een schaduwrijke plek, een lange wandeling (het Nationaal Park is afgesloten voor auto’s) langs de rivier tot aan de zee. Het is een schitterend, zeer vogelrijk gebied dat erg afwisselend is. Op het water van de lagune zien we mogelijk dodaars, de wintertaling, de pijlstaart en de visarend. Boven het water cirkelen vaak groepen roodstuitzwaluwen, vale oeverzwaluwen en met geluk ook de hier overwinterende Madeira gierzwaluw. Vanuit de struiken fluit de zwartkruin-tsjagra, een gaaiachtige vogel die vanwege zijn verborgen levenswijze lastig te zien is. Op de rotsen zitten steenuiltjes in het zonnetje. In de rietkragen spotten we mogelijk het woudaapje, de purperreiger, de zwarte ibis en de ralreiger. Vanaf het strand staren we over zee, op zoek naar de kleine jager, de middelste jager en de jan-van-gent. Als afsluiting maken we nog een flinke wandeling, terug naar het beginpunt. Op de terugweg is er kans op het zien van onder andere renvogels, die in het open gebied overwinteren.

Overnachting in

Inezgane - Riad Dar Maktoub

Dag 4

Na een rustig ontbijt verlaten we de kustregio en rijden via de Sous-vallei naar Ouled Berhil. We komen langs fraaie landschappen met mooie vergezichten. De vruchtbare Sous-vallei is vol sinaasappelplantages. Dit is het gebied van de grijze wouw, die hier vanuit de bus kan worden geobserveerd. Op droge stukken lopen geiten met hun herders en in de verte zijn steeds de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte te zien. Onderweg bezoeken we ook de stad Taroundant, waar we een korte wandeling zullen maken en de soek en de stadsmuren bezoeken.

's Middags verkennen we de omgeving van Ouled Berhil en het argan-'bos' ten zuiden van Tafingoult. Dit is een goed gebied voor de grijze wouw, de sperwer en de zuidelijke klapekster. Ook de kuifleeuwerik, de Theklaleeuwerik, de roodborsttapuit, de diadeemroodstaart, de zwarte roodstaart, de kleine zwartkop en de cirlgors kunnen we hier zien. We overnachten in een sfeervolle riad, gesitueerd in een grote villa met een mooie binnentuin met zeer hoge palmen. ’s Nacht kan hier een bosuil roepen.

Overnachting in

Ouled Berhil

Dag 5

Na het ontbijt verlaten we ons hotel in Ouled Berhil. Vandaag hebben we een flinke reisdag (ongeveer 370 km) voor de boeg via Ouarzazate naar Boumalne Dadès. We doen hier de hele dag over.

Na een korte rit arriveren we bij de kloof van Aoulouz, waar we een korte wandeling maken door de rivierbedding. Dit is een goed gebied om roofvogels te bewonderen. We hebben kans op het zien van onder andere de arendbuizerd, de slechtvalk, de Barbarijse valk, de lannervalk, blauwe rotslijster en zwarte tapuit. Dan rijden we via Ouarzazate en over de route van de 'duizend kasbahs' naar Boumalne, in de Dadès-vallei, waar we tegen de avond aankomen.

Overnachting in

Boumalne Dadès - Kasbah Tizzarouine

Dag 6

Na het ontbijt gaan we naar de steenvlakte van Tagdilt, die op duizend meter hoogte ligt. We rijden langzaam en vanuit de bus sporen we de vogels op. Als er wat te zien is, verlaten we de bus om de vogels goed en rustig te kunnen bekijken of om een korte wandeling te maken. Dit gebied is allesbehalve vogelrijk, maar de soorten die er voorkomen zijn heel bijzonder en aangepast aan een extreem milieu. Hopelijk kunnen we de volgende soorten bewonderen: de woestijnvink, de witbandleeuwerik, de Temminck’s strandleeuwerik, de roodstuittapuit, de witbandleeuwerik en de bijzondere diksnavelleeuwerik. In het voorjaar horen we vaak de zang en zien we de balts van deze soorten. Met wat geluk zien we ook een van de drie soorten zandhoenders of een lannervalk.  Voor de liefhebbers is een doorsteek te voet mogelijk van dertien kilometer over de steenwoestijn naar het hotel. Dat is een zeer bijzondere ervaring. Tegen de avond keren we terug naar de kasbah waar we gezamenlijk zullen dineren en de gevonden soorten van deze dag kunnen nabespreken.

Overnachting in

Boumalne Dadès - Kasbah Tizzarouine

Dag 7

Vandaag hebben we weer een flinke rit voor de boeg. Na het ontbijt vertrekken we allereerst naar de Gorges du Todra (ruim een uur rijden). In de Todra-vallei bewonderen we de prachtige dadelpalmplantages, waar in het voorjaar ook de westelijke rosse waaierstaart te vinden is. Bij de Gorge maken we een korte wandeling door de spectaculaire kloof met loodrechte wanden van wel vijfhonderd meter hoog. De kloof is de biotoop van onder andere de rotszwaluw, grote groepen rotsduiven en de havikarend, die van deze duiven leeft. Het kan zijn dat we hier ook de beflijster en de Atlasgrasmus tegenkomen.

Aan het einde van de ochtend maken we ten slotte de lange rit (met tussenstops) door een alsmaar droger wordend landschap. Tegen de avond arriveren we in Merzouga.

Overnachting in

Merzouga - Les Portes du Désert

Dag 8

Na het ontbijt gaan we samen met een lokale gids per landrover de woestijn (Erg Chebbi) in. We genieten van het weidse landschap en de steeds veranderende kleuren van de stuifduinen. Dit is het gebied van de witkruintapuit, de witbandleewerik, de rosse woestijnleeuwerik, de woestijnleeuwerik, de woestijnmus, de bruingele babbelaar, de woestijntapuit, de woestijngrasmus, de renvogel en de bruinnekraaf. In het voorjaar kunnen we onder andere ook de groene bijeneter verwachten, baardgrasmussen en orpheus-spotvogel. Na de landrovertocht keren we naar het hotel terug voor het diner.

Overnachting in

Merzouga - Les Portes du Désert

Dag 9

Vandaag reizen we met tussenstops naar Ouarzazate. In de ochtend gaan we nog vogelen bij Oued Ziz in de buurt van Erfoud. Onderweg is er tijd om te zoeken naar vogelsoorten die we tot nog toe hebben gemist. Tegen de avond komen we aan bij onze riad die buiten Ouarzazate ligt, aan de rand van de grasvelden aan de oever van het grote stuwmeer van El Mansour Eddahbi.

Overnachting in

Ouarzazate - Riad Dar Daïf

Dag 10

Vanuit de bijzonder sfeervolle riad Dar Daïf, in een gehuchtje buiten Ouarzazate, kun je een korte wandeling maken naar de oevers van het vogelrijke stuwmeer van El Mansour Eddahbi, of naar het centrum van Ouarzazate. 's Middags kunnen we met het busje de westelijke oevers van het meer bezoeken. Deze moerasrijke omgeving is geschikt voor reiger- en eendensoorten, waaronder de marmereend en de casarca. Ook steltlopers als het witgatje, de steltkluut, de oeverloper, de bontbekplevier en de grutto komen hier in de wintermaanden voor. Bij ruïnes zitten vaak de woestijnsteenuil of blauwe rotslijster. Van de kwikstaarten treffen we de witte kwikstaart, Marokkaanse kwikstaart, gele en grote gele kwikstaart. In het voorjaar is er kans op vorkstaartplevieren, westelijke vale spotvogel, zwarte en lachsterns. Je kunt vandaag natuurlijk ook heerlijk luieren aan de rand van het kleine zwembad van het hotel, of de hamam bezoeken.

Overnachting in

Ouarzazate - Riad Dar Daïf

Dag 11

De woestijn maakt plaats voor het hooggebergte. Via de spectaculaire passenweg over de Tiz n' Ticha (2260 meter), de enige pas over de Hoge Atlas die het hele jaar door open wordt gehouden, rijden we naar de westkant van de Hoge Atlas, een rit van totaal 260 kilometer, waar we een groot deel van de dag over doen. We passeren diverse mooie vergezichten en onderweg houden we diverse stops om vogels te kijken. Hoger in de bergen maken we kans op roofvogels zoals de arendbuizerd en havikarend. Bijzonder is ook de endemische Atlasgrasmus, die echter lastig te vinden is. Aan het einde van de middag bereiken we onze herberg, die diep verscholen in een vallei ligt, op 1600 meter hoogte aan de voet van het hoge plateau van Oukaïmeden.

Overnachting in

Oukaïmeden

Dag 12

We gaan vandaag op zoek naar de sneeuwgrens. De beste plek waar dat het hele jaar door kan, is bij het ski-oord Oukaïmeden, omdat de weg naar dit op 2500 meter hoogte gelegen ski-dorp altijd open is. Waar de sneeuw begint, maken we kans om de rode woestijnvink te zien, die zich hier 's winters ophoudt. Andere soorten zijn Alpenkraai, Alpenheggenmus, zwarte tapuit en de rotsmus. Een endemische ondersoort van de strandleeuwerik komt hier ook voor. Wat lager in het rotsachtige terrein kunnen we de blauwe rotslijster en de endemische Levaillants specht in de naaldbomen vinden. Nog weer lager in de valleien waar dorpjes en akkers zijn, komen zwarte spreeuw, huisgors, steenuil, kleine zwartkop en diadeemroodstaart voor. Ook de zuidelijke ondersoort van de klapekster en de endemische ondersoort van de ekster kom je hier tegen.

Aan het einde van de middag rijden we in ongeveer twee uur naar de levendige en mooie stad Marrakech, waar we verblijven in een hotel in het moderne stadsdeel, op zo'n twintig minuten lopen van het beroemde Djmaa el Fna-plein, het hart van de oude stad. We dineren vanavond in een restaurant.

 

Overnachting in

Marrakech - Moroccan House

Dag 13

We worden na het ontbijt in ongeveer vijftien minuten naar het vliegveld van Marrakech gebracht, van waar we naar Nederland terug vliegen.

 

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in 6 accommodaties die middenin of vlakbij de te bezoeken vogelgebieden liggen.
Op dag 1 t/m 3 verblijven we net buiten Agadir, aan de rand van plaatsje Inezgane in het comfortabele golf resort Dar Maktoub. Het luxe complex ligt in een lommerrijke tuin waar je vanuit je kamer al talrijke vogelsoorten kunt spotten. De kamers zijn heel comfortabel. Het hotel beschikt over een prima restaurant en is zeer gunstig gelegen t.o.v. het belangrijkste vogelgebied van de regio: Sous Massa.
Op dag 4 verblijven we in een fraaie riad die gesitueerd is in een grote villa met een mooie binnentuin. Palais Riad Hida is een bijzondere plek! Je overnacht een nacht in dit driesterrenonderkomen.
Op dag 5 en 6 verblijven we in  Kasbah Tizzarouine, een hotelcomplex dat op de rand van een rotsplateau ligt en uitkijkt over de Dadès-vallei. Het hotel is gebouwd in de traditionele kasbastijl. De kamers zijn goed en comfortabel en voorzien van airco. Het hotel beschikt over een panoramisch restaurant en een tuin met groot zwembad en een hamam met spa-faciliteiten.
Op dag 7 en 8 overnachten we in driesterrenhotel Les Portes du Désert. Les Portes du Désert is een hotel aan de voet van de duinen van Erg Chebbi, even buiten het dorpje Merzouga. Door deze speciale ligging krijgt het hotel een unieke sfeer. Het hotel is gedecoreerd met verschillende stijlen: Arabisch, Europees en Andalusisch. De kamers zijn goed, voorzien van badkamer en airco. Het hotel heeft een ommuurde tuin met een zwembad en een sfeervol ingericht restaurant.  Wie wil kan ook een nachtje in een tent doorbrengen, achter het hotel. 
Buiten de stad Ouarzazate, naast de vervallen kasbah van het dorpje Talmasla en vlakbij de moerassige rand van het stuwmeer van Ouarzazate, ligt de mooie Riad Dar Daïf. Hier verblijven we op dag 9 en 10. Het is een bijzonder gastvrije riad, waar je het gevoel hebt bij de Berbers thuis op visite te zijn. Het huis is uitbundig en in Berberstijl ingericht. Overal zijn tegels, tapijtjes, schilderijen en authentieke meubels. Het huis is eigendom van een Fransman en zijn Berbervrouw, de eerste vrouwelijke Marokkaanse berggids. De kamers zijn niet groot, maar erg knus ingericht en voorzien van prima badkamers. De kleine cour heeft een zwembad; er is een hammam en internet en tv. Je overnacht twee nachten in dit viersterrenonderkomen.  Vanuit de Riad loop je zo naar de vogelrijke oevers van het stuwmeer van Ouarzazate.
Op dag 11 verblijven we op 1600m hoogte in een sfeervolle herberg aan de voet van het plateau van Oukaimeden, middenin de Hoge Atlas. Auberge Au Rocher heeft goede kamers, een gezellig restaurant met een prima keuken. Er is een ook grote tuin met terras.
Op dag 12 overnachten we in Moroccan House, een goed stadshotel in een rustige straat van de Ville Neuve van Marrakech op ca 20 minuten lopen van het Djbel el Fna plein. Het hotel is in een klassieke Marokkaanse stijl ingericht. De kamers zijn comfortabel, inclusief t.v., goede badkamer en air-conditioning. Ook is er een traditioneel restaurant, zwembad, traditionele haman en een Marokkaanse salon.

Over de maaltijden

Het verblijf tijdens deze reis is op basis van halfpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 13. Het ontbijt is eenvoudig en bestaat meestal uit brood met abrikozenjam en soms een croissant. We dineren meestal in het restaurant van het hotel waar we verblijven. In Marrakech dineren we in een restaurant op loopafstand van het hotel. Alcoholische drankjes zijn prijzig. In sommige hotels wordt overigens geen alcohol geschonken. Het nuttigen van een zelf meegebracht flesje wijn is overigens meestal geen bezwaar.

De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk: niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het hierin bereide gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de samenstelling. Er zijn tajines met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zal je ook van couscous kunnen genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van pittig eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. Tijdens het eten wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.

Inbegrepen

  • Verblijf in hotels voor 12 nachten
  • Verblijf op basis van halfpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 13
  • Transfers zoals beschreven in het programma
  • Vogelexcursies zoals beschreven in het programma
  • Dagexcursie per landrover in Erg Chebbi (incl. lokale gids)
  • Boekje Te Gast In Marokko
  • Diensten SNP-reisleider en Marokkaanse chauffeur

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis 
  • Evt. inentingen
  • Verzekeringen
  • Fooigeld
  • Eventuele entreegelden
  • Overige maaltijden
  • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

We maken meestal korte wandelingen over vlak terrein. Op enkele dagen staan langere wandelingen op het programma. Dit zal door de reisbegeleiding vooraf worden aangegeven en je kan dan indien gewenst eerder terugkeren naar de bus. Soms worden ook vogels vanuit de bus opgespoord. Een auto is nu eenmaal een uitstekende schuilhut waardoor vogels zich minder snel laten verstoren. Wel is het altijd de bedoeling de vogels rustig buiten, dus niet vanachter het busraampje, te observeren.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Agadir.

Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Royal Air  naar Agadir en terug vanaf Marrakech.

Vluchtschema

AT 851 Amsterdam Casablanca vertrek om 17.15 aankomst 20.50 uur
AT 429 Casablanca Agadir vertrek om 21.50 aankomst 23.15 uur

AT 402 Marrakech Casablanca vertrek om 10.35 aankomst 11.20 uur
AT 850 Casablanca  Amsterdam vertrek om 12.40 aankomst 16.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij al onze groepsreizen is 1 stuk  ruimbagage inbegrepen

Deze reis vindt plaats in december. De decembermaand is gekozen vanwege de vele wintergasten die dan in Marokko te vinden zijn. Marokko is een groot land en kent daardoor grote klimatologische verschillen. Het zuiden van Marokko heeft in de winter een aangenaam klimaat. De nachten zijn in december vooral in het binnenland koud en ook ‘s morgens is soms een dikke trui geen overbodige luxe. Als de zon doorbreekt stijgt de temperatuur echter snel en aan het einde van de ochtend is een trui al gauw veel te warm. De temperatuur blijft 's middags in december doorgaans steken bij 20-25°Celsius, maar dagen met amper 15°Celsius kunnen in december ook voor komen. In de Hoge Atlas liggen in december de temperaturen beduidend lager en is het echt winter, met kans op sneeuw en temperaturen die overdag ook nauwelijks of niet boven de 0°Celsius uit komen. Een dag zoeken we dan de sneeuwgrens op.  Al met al betekent dit dat je bij je kledingkeuze moet denken aan zowel luchtige, makkelijke kleding als aan warme en winddichte kleding. Lichte regenkleding en warme nachtkleding kan ook van pas komen. Mn in december moet ook rekening gehouden worden met een enkele regenachtige dag, en in de Hoge Atlas zelfs met kans op sneeuw.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk op http://feestdagen.nl/2018/ramadan.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het grootste deel van de kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunches en persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- tot €150,- voldoende.
De munteenheid is de Marokkaanse Dirham (DH). Het is verboden om Marokkaans geld in te voeren. Je doet er verstandig aan om vanuit Nederland een bedrag aan contant geld in euro’s (of Amerikaanse dollars) mee te nemen zodat je dit in Marokko kan omwisselen tegen Dirhams. Op de luchthaven kan je eventueel ook geld pinnen. Als financiële reserve kan je een creditcard meenemen voor onvoorziene omstandigheden. Je kan dergelijke creditcards maar op een beperkt aantal plaatsen gebruiken.
In Marokko is het gebruikelijk om iemand die een dienst verricht, met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn, leveren de fooien een belangrijke bijdrage aan het inkomen. Op deze manier zijn er twee inkomstenbronnen ontstaan. Dit heeft geleid tot een verwachtingspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Houd voor deze reis rekening met in totaal €30,- tot €35,- aan fooigeld.

Op het vliegveld van Agadir staat een bus gereed die ons gedurende de hele reis vervoert. De bus rijdt ons naar de beginpunten van alle excursies en haalt ons na afloop weer op. De chauffeur brengt ons en onze bagage ook naar de accommodaties. Aangezien de ruimte voor bagage in de bus gering is en we ons bovendien nogal eens verplaatsen van hotel naar hotel, verzoeken we je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Het beste voldoet een handzame reistas. Natuurlijk zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor je telescoop en/of foto uitrusting.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Circa twee weken voor vertrek krijg je het informatieve boekje 'Te gast in Marokko' toegestuurd. Raadpleeg bovendien de landenpagina over Marokko op onze website.

In het vliegtuig is de bagagebeperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de busjes is gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt voor het geval je koffer zoek raakt of wanneer je niet direct bij je koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor je telescoop en/of foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
• Geldig paspoort (nog minimaal een half jaar geldig na vertrek uit Marokko)
 • Lunchpakket voor tijdens de heenreis
 • Plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
 • Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Windjack
 • Warme kleding, handschoenen en muts
• Warme nachtkleding
 • Luchtige kleding
 • Zaklamp
 •(Reis)wekker
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vlinders/lunch in het veld)
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld
 • Voor vegetariërs: supplement/vleesvervanger of noten (vegetarisch eten is doorgaans alleen omelet)
 • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos).

 Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
• Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • Vloeistoffen

Voor de wandeltochten kan je het beste een dagrugzakje meenemen, waarin fototoestel, verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en veldflessen passen. Stem je kledingkeuze af op de Islamitische cultuur. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van een korte broek en een hemd nog als choquerend worden ervaren. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding. Houd er ook rekening mee dat het in de wintermaanden in Marokko oud kan zijn en kan regenen. Neem dus ook warme kleding en regenkleding mee.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn of haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
De reis wordt begeleid door Frank van Groen.

Frank is een vogelaar in hart en nieren. Hij begeleidt al vele jaren SNP-reizen "all over the world" en wist al reizende in de loop der jaren een uitgebreide soortenlijst op te bouwen. De vogelreizen naar de Bosporus en Zuid Spanje behoren tot zijn favorieten. Frank is gefascineerd door vogelgedrag en grote aantallen. Verder telt Frank ook beroepshalve vogels, zoals voor provinciale weidevogelmeetnetten. Ook is hij actief als vrijwilliger voor SOVON-vogelonderzoek en verzorgt hij cursussen voor de vogelwerkgroep in zijn woonplaats. Frank vindt het leuk zijn passie voor vogels te delen met anderen. Een telescoop op vogelreis behoort tot zijn standaarduitrusting, ideaal om rustig een vogel makkelijk aan medevogelreizigers te laten zien.

Ga je binnenkort op reis naar Marokko bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/marokko. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/marokko/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

  • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
  • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
  • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
  • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

2015-12-8_Diksnavelleeuwerik_1,_Marokko.JPG

Marokko - Vogelreis

De vogelrijkdom van de Maghreb

Vogelrondreis langs pensions en hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).