Maleisië - Rondreis West-Maleisië per OV, 13 of 16 dagen De highlights van Peninsular Malaysia

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Avontuurlijke rondreis per openbaar vervoer, langs hotels en resorts

Maleisië, kruispunt van culturen. Waar Chinezen, Maleisiërs en Indiërs samenleven in een culturele smeltkroes, samen met de originele Dayak- en Orang Asli-bewoners. Allen met hun eigen gebruiken, geloof en keuken. Bezoek de highlights van het vasteland van West-Maleisië. De mooie steden Melaka en Kuala Lumpur, de theeplantages in de Cameron Highlands, de Chinese wijk van Georgetown, de regenwouden van Belum en Taman Negara, de exotische stranden van de Perhentians.

Ervaar de unieke mix van natuur, cultuur, relaxen en beleving. De transfers vinden plaats met het openbaar vervoer, die allemaal vooraf voor je geregeld zijn. Zo ontmoet je reizigers en de lokale bevolking. Een reis voor de 'budgetminded' en avontuurlijke reiziger!

Je kunt de 13-daagse reis uitbreiden met 4 dagen fietsen aan de oostkust, een mooi avontuur.

Uniek aan deze reis

 • 13-daagse reis uit te breiden met 4 dagen fietsen
 • In alle seizoenen mogelijk
 • Met klein budget toch alle highlights
 • Reizen per - vooraf gereserveerd - openbaar vervoer
 • Ter plaatse zelf excursies toevoegen
Zwaarte
Comfort

Maleisië - Azië voor instappers

Mooie natuur, interessante steden, gastvrije mensen, zon en lekker eten. Maleisië heeft al die troeven in huis. 'Een fantastische ‘instap‘-bestemming voor wie wil kennismaken met Azië', aldus product-manager Frank Maas van SNP. Lees verder...

Dag tot dag

Maleisië - West-Maleisië per OV

Maleisië is een ideale tropische bestemming in Zuidoost-Azië. In dit goed ontwikkelde land kun je veilig en gemakkelijk reizen. Iedereen spreekt Engels en de services zijn van een hoog niveau. Alle verplaatsingen in deze reis gaan per expressbus (openbaar vervoer) of een gedeelde shuttlebus. Alles is vastgelegd dus geen zorgen! Zodoende ontmoet je andere reizigers, doe je nieuwe ideeën op en reis je goedkoop en duurzaam.

Het land is niet zo groot, en met de drie grootste bevolkingsgroepen van Azië, de Chinezen, Indiërs en Maleisiërs, is het een boeiende smeltkroes van culturen. Vanwege de lange koloniale geschiedenis vind je hier historische steden als Melaka en Georgetown, indrukwekkende boeddhistische en hindoeïstische bouwwerken en heerlijk eten. In enkele van de oudste tropische regenwouden ter wereld, Belum en Taman Negara, waar tijgers, luipaarden en olifanten nog in het wild voorkomen, kun je verschillende optionele tochten per boot en te voet de jungle in maken.

'Balik Kampung', terug naar de kampongs: op het platteland verblijf je in de Cameron Highlands bij een theeplantage en kun je bij Kota Bahru heerlijk een dagje fietsen langs kleine kampongs. Je kunt diverse korte arrangementen toevoegen voor jouw reis op maat, bijvoorbeeld een 4-daags fietsarrangement, of naar de paradijselijke koraaleilanden Pulau Perhentian. Hier vind je witte zandstranden, helder water en kleurrijke vissen, en heb je tijd genoeg om te snorkelen, te duiken of uit te rusten onder een kokospalm.

Deze reis kan het gehele jaar door worden gemaakt.

NB: bij deze reis is een 13- en 16-daagse variant mogelijk. Zie bij dagbeschrijving 12 en verder.

Dag 1

Aankomst op het vliegveld van Kuala Lumpur, waar je welkom wordt geheten door een vertegenwoordiger van ons reisagentschap. Aansluitend word je per taxi in een kleine twee uur naar Melaka gebracht (op de Unesco-werelderfgoedlijst sinds 2008), waar je de rest van de dag hebt ter vrije besteding. Het hotel ligt midden in het oude centrum, de voormalige 'Nederlandse wijk'. Daar vind je  roze huizen en historische gebouwen als het Stadthuys, Christ Church Melaka en de oudste Chinese tempel in Maleisië, Cheng Hoon Teng Temple. Dit is de enige tempel waar de drie grote Chinese doctrines tegelijkertijd worden beoefend: taoïsme, boeddhisme en confucianisme. ’s Avonds kun je over Jonker Street lopen, een gezellig marktstraatje achter het hotel, en daar genieten van de eerste Maleisische maaltijd uit de beroemde lokale Nyonya-keuken.

Overnachting in

Melaka - Courtyard @ Heeren Boutique Hotel

Dag 2

Melaka is de 'historical state' van Maleisië. Op deze dag kun je op eigen gelegenheid een tour maken langs een aantal historische plekken en gebouwen: St. Peter’s Church (1710), de oudste nog gebruikte kerk in Maleisië, Bukit China, de grootste Chinese begraafplaats buiten China, en de ruïnes van St. Paul’s Church, met Nederlandse grafstenen uit de zeventiende eeuw.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Melaka - Courtyard @ Heeren Boutique Hotel

Dag 3-4

Vanuit je hotel word je naar het plaatselijke busstation gebracht. Hier vertrek de expressbus die je in twee uur tijd naar Kuala Lumpur brengt. Daar wacht een chauffeur je op om je naar je hotel te brengen.

Kuala Lumpur (ook wel KL genoemd) is de kosmopolitische hoofdstad van Maleisië. Je verblijft twee nachten in de stad. Er valt veel te ontdekken in de authentieke Chinese en Indiase wijken, waar een echte Aziatische sfeer hangt. Dwaal hier door kleine steegjes en straatjes en proef het lokale eten in de straatstalletjes. Ook de wijk Kampong Baru met haar oude houten huizen mag niet ontbreken aan je bezoek.

Voor een adembenemend uitzicht over Kuala Lumpur ga je naar de top van de hoogste communicatietoren ter wereld, de Menara Tower (421 meter). En natuurlijk mag je hèt symbool van Kuala Lumpur niet missen, de Petronas Twin Towers (bezoek ruim tevoren reserveren). Breng verder een bezoek aan een van de vele moskeeën, zoals de Masjid Jamek, Masjid Negara en Merdeka Square. Bijzonder is ook een bezoekje aan de Hindoetempel in de Batu Caves.

Ook kun je natuurlijk gaan shoppen in een van de vele moderne winkelcentra in Bukit Bintang. Als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, kun je naar Lake Gardens gaan, met een vlindertuin, bloementuin, vogelpark en hertenpark. KL is ook een van de groenste steden in Azië!

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Kuala Lumpur - Anggun Boutique Hotel

Dag 5-6

Een chauffeur haalt je op in je hotel en brengt je naar de plek waar de bus vertrekt. Na vier uur rijden arriveer je in Kuala Tembeling, waar je je inschrijft voor een bezoek aan het nationale park Taman Negara. Om 13.30 uur vertrekt de gemotoriseerde 'longboat' voor een drie uur durende boottocht over de brede junglerivier. Je passeert vele dorpjes, stukjes regenwoud en plantages. Houd de verrekijker gereed! Rond 17.00 uur kom je aan in Kuala Tahan.

De volgende dag is bestemd om Taman Negara te verkennen. Taman Negara is een van de oudste tropische regenwouden ter wereld. Diep verscholen in dit ongerepte oerwoud in centraal Maleisië leven nog tijgers, luipaarden, neushoorns en verschillende soorten apen. Er zijn zelfs gemarkeerde wandelpaden, waardoor het heel goed mogelijk is hier zelf wat te ondernemen. Maar er worden natuurlijk ook diverse optionele excursies aangeboden (niet inbegrepen en tegen meerkosten). Zo kun je naar Teresik Hill, waar je een prachtig uitzicht hebt over dit uitgestrekte woud. En natuurlijk moet je over de langste 'canopy walkway' ter wereld lopen. Een 450 meter lange hangbrug voert door de boomtoppen hoog boven de grond, waardoor je het regenwoud vanuit een heel ander perspectief ervaart. Verder is er een boottocht over de Tahan-rivier te maken. Je vaart stroomopwaarts langs grindbanken en vele overhangende bomen bedekt met varens, orchideeën en lianen tot je aankomt bij Lata Berkoh, een waterval waar gelegenheid is om te zwemmen in dit verfrissende water.

De meeste dieren zijn 's nachts actief. Heel bijzonder is het dan ook om na het avondeten nog een korte nachtwandeling door de jungle te maken, waar je op zoek gaat naar nachtdieren zoals wandelende takken, schorpioenen, spinnen, sambar-herten en misschien wel een civetkat.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Taman Negara - Balai Serama Guesthouse

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

West-Maleisië * Taman Negara Lata Berkoh Jungle boottour

Samen met een gids vaar je over de Sungai Tahan rivier. Onderweg zie je het regenwoud weer vanuit een heel ander perspectief. Vanaf de boot heb je betere kansen om wild en vogels te zien dan lopend door het regenwoud. Bij Lake Berkoh kun je zwemmen bij de waterval in een soort natuurlijke 'jacuzzi'. Op de terugweg stop je om een kijkje te nemen bij de Fish Sanctuary. De excursie duurt ongeveer 3 uur en is een heerlijke ontspannen manier om van de jungle te genieten.

Dag 7-8

In de ochtend neem je een gezamenlijke shuttlebus die je in 4,5 uur naar Tanah Rata brengt, in het hart van de Cameron Highlands. Deze hooglanden werden in koloniale tijden door de Britten gebruikt als een koeler toevluchtsoord uit de warme kuststreek. De bergtoppen reiken tot tweeduizend meter hoogte en de hellingen zijn begroeid met nevelwouden. Door het koele en vochtige klimaat zijn de bomen bedekt met vele mossen, varens en orchideeën, maar ook de aardbeiplant en de theeplant gedijen hier goed. Daardoor is hier een van de beroemdste theeplantages ontstaan: Boh Tea Estate. Je kunt in deze relatieve koelte op eigen gelegenheid een wandeling maken door de nevelwouden of een theeplantage bezoeken en het hele productieproces van thee bekijken. De plantage is gesloten op feestdagen en op maandag.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Cameron Highlands - Arundina Guesthouse

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

West-Maleisië * Discover Cameron Tour

Rond 09.00 uur in de ochtend rijd je per 4WD jeep omhoog naar Mount Brinchang, met 2000 meter de hoogste top van de Highlands, voor een fantastisch uitzicht over de met mist gevulde dalen. Je maakt een wandeling van 30 minuten over een vlonderpad door het natte en met mossen behangen regenwoud, waarbij je bijzondere planten als bekerplanten, orchideeen en epiphyten zult zien.. Op de terugweg bezoek je een aardbeienteler en de Sungei Palas Boh Estate theeplantages. Een fotogenieke omgeving. Daarna zie je in het Butterfly & Reptiles Farm de mooiste kleurige vlinders en bijzondere reptielen. Na bezoek aan een lokale markt word je teruggebracht naar Tanah Rata.

Dagexcursie is niet mogelijk op maandag en op feestdagen. Neem zelf een lunch mee. Excursie duurt 6-7 uur.

Dag 9-10

Op eigen gelegenheid ga je naar het busstation van Tanah Rata, waar de expressbus vertrekt naar Georgetown op het eiland Penang, voor de westkust. Deze rit duurt ongeveer vier uur. Op het busstation van Georgetown wacht een chauffeur je op, die je naar je hotel brengt.

De eeuwenoude en drukke vaarroutes, traditionele Chinese, Maleise, Indische en koloniale architectuur en vele verschillende religies maken Georgetown een unieke plek in Zuidoost-Azië. Het is een flinke en moderne stad, maar het leuke is hier dat het oude centrum nog deels intact is gebleven. Hier kun je zeker een dag aangenaam doorbrengen, maar ook voor een langer verblijf heeft Penang genoeg te bieden. Je kunt natuurlijk met het treintje naar Penang Hill (830 meter) voor een panoramisch uitzicht over Penang. Een andere mogelijkheid is om een lokale fietstaxi te nemen om langs een aantal historische en religieuze plekken in Georgetown te gaan, zoals Fort Cornwallis, Weld Quay en Khoo Kong Si. 

Het eiland heeft een aantal mooie stranden, er zijn vissersdorpjes en fraaie tempels als de Wat Chayamangkalaram met een enorme liggende boeddha, of de Kek Lok Si (tempel van de duizend boeddha's).

Vergeet ook niet wat van de bijzondere gerechten van dit eiland te proberen, zoals Char Koay Teow, Asam Laksa, Penang Rojak of Cendol.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Optionele verlenging
Vanuit Penang kun je eenvoudig een verlenging toevoegen naar het fantastische Langkawi Island voor de westkust van Maleisië. Je neemt dan vanuit Penang de veerboot naar Langkawi en terug. Het arrangement plaats je voor dag 10.

Overnachting in

Georgetown (Pulau Penang) - Hotel Penaga

Dag 11

Een chauffeur haalt je op in je hotel en brengt je naar het busstation voor de expressbus naar Kota Bharu. Dit wordt met 6,5 uur een lange rit.

Kota Bharu is het culturele centrum van de oostkust van Maleisië. Interessant zijn het Merdeka-square en de beroemde 'all women'-markt. Het koloniale erfgoed van Kelantan wordt getoond in het Istana Jahar Museum. Bezoek ook eens een lokale zilverwerkplaats en de langste liggende Bboeddha van Zuid-Oost Azië, bij Wat Photivihan. Je overnacht in een rustig gelegen accommodatie buiten de stad, in een omgeving van kleine kampongs (nederzettingen).

Maaltijden inbegrepen
ontbijt 

Overnachting in

Kota Bahru - Pasir Belanda Resort

Dag 12

Programma 13-daagse reis

Vandaag kun je in de kampongs nabij Kota Bahru het Maleise dorpsleven meemaken. Laat je een dagje meevoeren op het relaxte levensritme van de provincie Kelantan. Kijk hoe een aap een kokosnoot plukt of leer de kunst van het batikken. Interesse in eten? Men laat je graag zien hoe je de lekkerste lokale recepten maakt. Liefhebbers kunnen een fietsdagtocht maken in de omgeving. Je komt hierbij door verschillende kampongs, het platteland, met kokosnootplantages, vissersdorpjes en handwerkcentra, waar onder andere vliegers worden gemaakt. De fietstocht (op eigen gelegenheid en fietsen te huur in je accommodatie) voert je aan de hand van een routebeschrijving over goede en stille weggetjes door deze idyllische omgeving.

Na deze dag lees je verder bij programmadag 16.

Programma 16-daagse reis

Verleng je rondreis door Maleisië met een korte fietstocht aan de oostkust, in de omgeving van Kota Bharu in de provincie Kelantan. Want wat is er mooier dan op de fiets te stappen en een relaxte 4-daagse tocht te maken langs authentieke kampungs en langs heerlijke stranden. Op de fiets reis je rustig en ontmoet je de lokale bevolking in hun dorpjes en op de velden, stop je eenvoudig voor een bezoekje aan een tempel en geniet je van de landelijke wegen. Omdat er op de fiets altijd wel een briesje waait is fietsen de ideale activiteit in de tropen. In deze hoek van Maleisië zijn nauwelijks hoogteverschillen en de afstanden zijn 20-40 km per dag. Fietshuur is inclusief reparatiesetje en fietspomp, helm moet je zelf voor zorgen.
Je haalt je huurfiets op in het hotel waar je overnacht en checkt met de verhuurder de route die je de komende dagen gaat fietsen. Voor deze eerste dag staat een rondtocht van 19 km op het programma door verschillende kampongs, het platteland, met kokosnootplantages, vissersdorpjes en handwerkcentra, waar onder andere vliegers worden gemaakt. Heel relaxed dus. Je overnacht opnieuw in Pasir Belanda.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

 

 

 

Overnachting in

Kota Bharu

Dag 13

Programma 16-daagse reis

Je volgt een route van ongeveer 26 km langs de kust van de Zuid-Chinese Zee, door enkele kleine nederzettingen richting Tok Bali. Stop bij een mooie Thaise tempel, neem een pauze op een exotisch strandje, bewonder veelkleurige vissersbootjes en geniet van het verkoelende windje in de tabaksvelden. Je overnacht in een privé vakantiewoning in Bachok nabij het strand.  

Maaltijden inbegrepen
-

 

 

 

 

Overnachting in

Bachok - Villa Haiku

Dag 14

Programma 16-daagse reis 

Je verlaat de kust voor een mooie landelijke route landinwaarts naar het dorpje Seterpa. De route van 46 km volgt veelal rustige smalle weggetjes maar enige drukke stukjes zijn nooit te omzeilen. In de loop van de dag arriveer je in het 'homestay' waar je overnacht en eet. Je gastheer is enthousiast te vertellen over het leven in zijn kampung (dorp). Dit is een uitgelezen kans om het lokale leven van nabij mee te maken. De kamers waar je verblijft zijn netjes maar eenvoudig. Soms heb je een eigen (eenvoudige en soms kleine) badkamer, soms deel je hem. Er is niet altijd airco, wel een ventilator en de familie zorgt ook voor jullie eten. Ter plaatse kun je soms met diverse activiteiten meedoen als je wilt (bv rubbertappen of meehelpen op de rijstvelden).

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

 

 

 

Overnachting in

Seterpa

Dag 15

Programma 16-daagse reis 

Je verlaat je gastfamilie en fietst 33 km terug naar Pasir Belanda onder andere door rijstvelden. Aankomst tegen de middag.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

 

 

 

Overnachting in

Kota Bharu - Pasir Belanda Resort

Dag 16

Programma 13- en 16-daagse rei

Na het ontbijt word je naar het vliegveld gebracht en eindigt je reis. Vanaf Kota Bharu vlieg je terug naar Kuala Lumpur voor de vlucht terug naar huis of naar je verlenging.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Optionele uitbreidingen
Een mooie uitbreiding op je reis vormt een exotisch verblijf op de Perhentian Islands. Dit kan alleen in de droge maanden april t/m oktober en plaats je na dag 12 (of 15). Er moet wel een retourtransfer Kota Bharu naar Kuala Besut worden bijgeboekt. Reis je in andere (moesson)maanden, dan kun je beter een verblijf op de Langkawi-eilanden toevoegen.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele **/*** sterren hotels en sfeervolle boutique hotels en resorts, die we gekozen hebben op comfort en ligging. Kamers in Maleisië hebben veelal een tweepersoonsbed. Je hebt altijd een eigen badkamer en suite en meestal ook wifi in het gebouw. In een enkel geval is er alleen lauw water beschikbaar om mee te douchen, maar dit is in het klimaat van Maleisië niet echt een probleem. Waar nodig zijn de kamers uitgerust met airconditioning en/of een fan. Het is dan ook niet nodig om zelf een muskietennet (klamboe) mee te nemen.

Indien je met 3 personen op 1 kamer wilt slapen is het belangrijk om te weten dat dit in Maleisië altijd tweepersoonskamers met een extra bed zijn, en geen volwaardige driepersoonskamers. Het bijzetbed is vooral geschikt voor een kind, en minder geschikt voor een volwassene.

Kies je voor verlenging met het 4-daagse fietsarrangement dan verblijf je 1x in een vakantiewoning en 1x in een 'homestay', dus bij een lokale familie. Houd er rekening mee dat behalve het comfort ook de hygiëne bij een homestay doorgaans wat minder zal zijn; je dient hier je Westerse normen op dat gebied bij te stellen. Je krijgt er echter een onvergetelijke ervaring en leuke contacten met de plaatselijke bevolking voor terug!

 

Over de maaltijden

De maaltijden kun je desgewenst meestal in de hotels en resorts gebruiken. Je krijgt hier een keur aan lokale en internationale gerechten voorgeschoteld. Maar zeker in de steden kun je ook in een restaurant uit eten. Het eten in Maleisië is meestal voortreffelijk met veel groentes, vis, kip en rundvlees. De gerechten stammen uit de Maleise, Chinese en Indiase keukens en zijn overwegend mild van smaak (hoewel voor de liefhebbers altijd chili op tafel staat). Meestal wordt er niet met stokjes gegeten. Het ontbijt is vrijwel altijd westers.

Inbegrepen

 • alle  long distance transfers volgens programma per Expressbus of shuttlebus
 • enkele lokale transfers volgens programma
 • boot one way naar Taman Negara
 • verblijf in hotels en resorts
 • maaltijden volgens programma
 • digitale reisinformatie

Bij 16-daagse reis extra:

 • 4 dagen fietshuur
 • bagagevervoer tijdens fietstocht

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel)
 • vaccinaties
 • overige maaltijden
 • entrees en optionele excursies
 • verzekeringen
 • entry permit Taman Negara RM5
 • enkele fotopermits (totaal RM 10)
 • uitgaven van persoonlijke aard en fooien

Ter plaatse te betalen

 • Lokale toeristbelastingen, ongeveer MYR 20 per kamer per nacht

Over de activiteiten

Deze rondreis is qua fysieke inspanning niet zwaar en bovendien kun je in eigen tempo bepalen en beslissen welke excursies je gaat doen en of je daarbij wandelingen gaat maken. De wandelingen die optioneel gemaakt kunnen worden duren maximaal ca. 4 uur. Wel zullen de vele verschillende indrukken die je opdoet en het warme en vochtige klimaat op deze reis soms vermoeiend kunnen zijn, maar na aankomst is er altijd tijd over om te relaxen. Sommige hotels beschikken over een zwembad.

Verleng je rondreis door Maleisië met een korte fietstocht aan de oostkust, in de omgeving van Kota Bharu in de provincie Kelantan. Want wat is er mooier dan op de fiets te stappen en een relaxte 3-daagse tocht te maken langs authentieke kampungs en langs heerlijke stranden. Op de fiets reis je rustig en ontmoet je de lokale bevolking in hun dorpjes en op de velden, stop je eenvoudig voor een bezoekje aan een tempel en geniet je van de landelijke wegen. Omdat er op de fiets altijd wel een briesje waait is fietsen de ideale activiteit in de tropen. In deze hoek van Maleisië zijn nauwelijks hoogteverschillen en de afstanden zijn 20-40 km per dag.

Extra dagen

Dit arrangement is een basisreis met een minimum verblijf per locatie. Op diverse locaties is het aangenaam om een of meerdere nachten bij te boeken voor meer rust in het programma en om meer tijd te hebben voor bezienswaardigheden.

Praktische informatie

Deze reis kan het gehele jaar gemaakt worden. Indien je tussen april en oktober reist kun je alle verlengingen toevoegen, maar als je tussen oktober en maart reist kun je niet de tropische eilanden aan de oostkust toevoegen.

Zowel Borneo als het vasteland van Maleisië hebben een tropisch klimaat, en worden gekenmerkt door een hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. Het regent het hele jaar rond, maar er wordt wel onderscheid gemaakt tussen de droge en de natte tijd. Het regenseizoen loopt van ergens in oktober tot en met maart en is het heftigst aan de oostzijde van het vasteland. Tijdens deze moesson regent het veel en vaak ook lang achter elkaar. In de wintermaanden zijn vanwege de hevige regenval sommige accommodaties gesloten. De beste reistijd voor Maleisië is daarom de drogere tijd, van april tot en met september. Ook in deze droge tijd kan er af en toe een hevige tropische bui vallen, maar verder is het overwegend zonnig. De temperatuur zakt haast nooit onder de 20 °C, en ligt meestal rond de 30 °C. Onze zomermaanden zijn dus uitermate geschikt voor een bezoek aan Maleisië. In de maanden oktober t/m maart zijn verscheidene accommodaties aan de oostkust gesloten en moet je voor een strandverblijf dus aan de westkust zijn, bijvoorbeeld Langkawi Islands..

Ramadan 2022
Omdat Maleisië een moslimland is, dien je hier rekening mee te houden. De Ramadan vindt in 2022 plaats van 2 april t/m 2 mei. Het openbare leven van de Moslims is dan aangepast; je wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle Moslim restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Wel zijn de Indiase en Chinese restaurantjes vaak gewoon open. Je kunt overdag ook gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. 

Het afsluitende suikerfeest is op 2 en 3 mei. Dan wordt er overal feest gevierd en is er overdag weer overal eten en drinken verkrijgbaar. Wel is het dan, vooral in en rond de steden, zeer druk.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar West-Maleisië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Ook zie je het verschil tussen de 13-daagse en de 16-daagse reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

De Maleise munteenheid is de Ringgit (RM). Met een pinpas met het Cirrus-logo (op giromaat en bankpas) kun je bij de geldautomaten met het Cirrus-logo pinnen. Bij aankomst in Kuala Lumpur (waar je overstapt) kun je op het vliegveld bij een geldautomaat (ATM) pinnen. Deze automaat vindt je in internationale terminal waar jullie aankomen. In de binnenlandse terminal waarvandaan jullie vlucht naar Kota Bharu vertrekt zijn geen geldautomaten. Rond het PCB Resort zijn geen banken of geldautomaten. Deze geldautomaten kom je op de route alleen tegen in Kota Bharu en Kuala Terengganu. Je kunt het beste per keer een groot bedrag opnemen (b.v. minimaal RM 1000) omdat je per keer bankkosten moet betalen. Contant euro’s kun je ook omwisselen. Neem gave biljetten mee. Traveller cheques in euro’s kun je bij de banken ook omwisselen. De banken zijn zaterdag t/m woensdag van 10:00 tot 15:00 uur en op donderdag van 10:00 tot 11:30 uur open. Een creditcard is altijd handig om mee te nemen. Je kunt er bij de duurdere accommodaties vaak mee betalen.

Voor lunch en diner heb je aan ongeveer RM 50-75,- pp per dag voldoende. Voorts zul je geld nodig hebben voor ansichtkaarten, fooien en souvenirs.Maleisie is nog steeds een erg goedkoop land, zeker als je lokale gerechten en niet-alcoholische drankjes neemt. Alcoholische drankjes zijn meteen een stuk duurder.
Het is niet vanzelfsprekend om tipgeld te geven in eenvoudige restaurants en foodstalls. Waar bediening is, of als je koffer naar je kamer gebracht wordt, of bij een taxirit, of voor een gids/chauffeur, dan wordt het wel gewaardeerd.

Met ingang van 1 augustus 2017 wordt er een nieuwe toeristenbelasting geheven door de accommodaties. Deze kan alleen ter plekke door u betaald worden. Deze bedraagt 5-10 Ringit per kamer per nacht.

 

 

De lange afstanden tussen de steden leg je af per Expressbus (openbaar vervoer) of gezamenlijke shuttlebus. Deze worden allemaal vooraf gereserveerd en betaald. De Expressbussen zijn veelal luxe airconditioned touringcars. De shuttlebussen zijn vaak minibussen van een bepaalde maatschappij of van een hotel, en doordat ze kleiner zijn hebben ze ook minder luxe zitposities. Wel airconditioned. Onderweg wordt gestopt voor eten en drinken in lokale restaurantjes.
Ter plaatse wordt je vaak door een auto met chauffeur van het busstation naar je hotel gebracht of vice versa.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter en bovendien loopt u minder kans om ziek te worden of last van het tijdsverschil en het klimaat te hebben. Wilt u zich inhoudelijk voorbereiden, dan heeft u wellicht iets de literatuursuggesties bij de toeristische informatie over Maleisië.

Uitrustingslijst:

 • luchtige kleding (ook lange mouwen ivm muggen 's avonds)
 • regenkleding of poncho
 • lichte wandelschoenen
 • evt. sokjes tegen bloedzuigers
 • dagrugzak met regenhoes
 • veldfles van 1,5 liter of stevige waterfles ter plaatse
 • petje of zonnehoedje
 • zonnebrandcrème en zonnebril
 • zwemkleding
 • handdoek of badlaken (1 pp als extra - gewone handdoeken zijn in de hotels aanwezig)
 • zaklamp
 • eenvoudige EHBO-middelen
 • vaccinaties en evt. malaria profylaxe na overleg met huisarts of GGD
 • anti-insectenmiddel met voldoende DEET (bijvoorbeeld van Care plus)
 • paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is
 • kopieën van reisdocumenten en verzekeringsgegevens

Een klamboe heb je, zoals je in de lijst kunt zien, niet nodig (overal zijn ofwel ventilatoren, ofwel airco en horren aanwezig), maar het kan natuurlijk ook nooit kwaad om er voor de zekerheid een mee te nemen (als bv elektriciteit uit zou vallen).

Bij de 16-daagse reis is 4 dagen fietshuur inclusief. De fiets wordt geleverd met reparatiesetje en een fietspompje. Er wordt verwacht dat je zelf in staat bent kleine reparaties (banden plakken) kunt uitvoeren. In geval van niet op te lossen pech wordt een nieuwe fiets geleverd. De fietshuur is exclusief helm. Wil je een helm dragen (altijd aan te bevelen), dan moet je hem zelf meenemen.

 

Uitrustingslijst:

 • luchtige kleding (ook lange mouwen ivm muggen 's avonds)
 • regenkleding of poncho of paraplu
 • lichte wandelschoenen
 • evt. sokjes tegen bloedzuigers
 • evt lakenzak (niet noodzakelijk maar kan prettig zijn, soms synthetische lakens)
 • dagrugzak met regenhoes
 • veldfles van 1,5 liter of stevige petfles
 • petje of zonnehoedje
 • zonnebrandcrème en zonnebril
 • zwemkleding
 • handdoek of badlaken (1 pp als extra - gewone handdoeken zijn in de hotels aanwezig)
 • zaklamp
 • eenvoudige EHBO-middelen
 • vaccinaties volgens GGD
 • anti-insectenmiddel met voldoende DEET (bijvoorbeeld van Care plus)
 • paspoort dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is
 • kopieën van reisdocumenten en verzekeringsgegevens

Omdat je af en toe een stukje met je bagage moet lopen is een rugzak makkelijk, doch niet noodzakelijk.

19-09-2018 Per 1 september 2017 is er in Maleisië een nieuwe wet van kracht geworden, die bepaalt dat buitenlandse toeristen per dag een toeristenbelasting moeten betalen van 10 Ringit / € 2 per kamer. Dit moet ter plaatse betaald worden.

Voor een verblijf in Maleisië hebt u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Maleisië van maximaal 3 maanden hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie, over vliegtickets voor uw terug- of doorreis en over voldoende financiële middelen (minstens USD 500,00).

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Maleisië (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Maleisië

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
Bij een reis door de tropen, is er altijd het risico van ziektes die we in Nederland niet (meer) tegenkomen. De gezondheidsvoorzieningen in Maleisië zijn niet overal te vergelijken met die in de Westerse wereld. Slaap in muggenrijke gebieden onder een muskietennet en gebruik een goed muggenwerend middel. Zowel Malaria als Dengue komen voor in Maleisië. Vraag voor vertrek advies aan uw arts of GGD.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. Maleisië is een relatief modern land, waar meestal verstandig met voedsel en hygiëne wordt omgegaan, maar met name in de binnenlanden is het een goed idee om toch enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas.
Pas op met wat u eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kunt u met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.
In Maleisisch Borneo kunt u overal gezuiverd water in flessen kopen, ongezuiverd kraanwater is niet overal betrouwbaar. Voor vegetariërs zijn meestal goede maaltijden te verkrijgen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch 

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Maleisië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Maleisië zelf komt geen Gelekoorts voor.
Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer u onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op Mazelen en Japanse Encephalitis.

Malaria
In Maleisië komt het hele jaar Malaria voor in enkele gebieden in het binnenland. In stedelijke en kustgebieden komt geen Malaria voor.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België.
Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Maleisië is in het algemeen een veilig land om in rond te reizen. Hoewel diefstal zeker voor kan komen, zult u over het algemeen weinig problemen hebben. Houdt u uw geld en waardevolle spullen uit het zicht en ga niet in het donker alleen op pad in de steden. Past u ook op voor mensen op scooters die schoudertassen willen meenemen. Bij creditcard betalingen moet u uw kaart altijd in het zicht houden.

Islam
Maleisië is in zijn geheel een overwegend islamitisch land, overwegend van de gematigde, niet-fundamentalistische soort en ver afstaand van de manier waarop ze beleefd wordt in Arabische landen. Alleen in de noordelijke staten van West-Maleisië is de islam wat strenger en zult u merken dat de godsdienst een grotere stempel op het dagelijks leven drukt.

Multireligieuze diversiteit
In Sarawak en Sabah is sprake van een zeer grote etnische en religieuze diversiteit. Sarawak en Sabah zijn de afgelopen decennia ware havens van multiculturaliteit gebleken. Etnische rellen, die wel in de buurprovincie Kalimantan zijn voorgekomen, zijn in Maleisisch Borneo onbekend. De vele verschillende bevolkingsgroepen leven hier vredig en productief samen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

264_Batu_Caves_Kuala_Lumpur.jpg

Maleisië - Rondreis West-Maleisië per OV

De highlights van Peninsular Malaysia

Avontuurlijke rondreis per openbaar vervoer, langs hotels en resorts

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 966 klanten