Mullertal

Luxemburg - Mullerthal Trail, 4 of 6 dagen Hiken in Klein Zwitserland

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Een van de mooiste wandelbestemmingen dicht bij huis is te vinden in het Luxemburgse Mullerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd. Wie heeft hier niet als kind met zijn ouders tussen de zandstenen rotsformaties gelopen, of bij Berdorf aan touwen hangend kennis gemaakt met de klim discipline? Tijd om weer eens terug te gaan, of dit uitdagende wandelgebied nu te ontdekken! Verdwaal in het donkere Labyrinth en baan je een weg door de spectaculaire Wolfsschlucht. Luister naar het tinkelen van het water van de Schiessentümpel. Voel op een hete zomerdag de koude lucht langs je armen stromen in de schaduwrijke bossen en verwonder je over de uitgehakte grotten van Huellee. Plof neer op een terrasje op het middeleeuwse plein van Echternach en ontdek het Renaissance-kasteel van Beaufort. Zoveel te zien!

We hebben een trektocht voor je uitgezet, van Diekirch via Beaufort, Mullerthal en Berdorf naar Echternach. De route bezit het keurmerk Leading Quality Trail-Best of Europe, jouw garantie voor een prachtige route, een uitstekend pad en veel afwisseling. Je overnacht in heerlijke hotels en natuurlijk wordt je bagage vervoerd.

Er is een korte 4-daags variant en een wat langere 6-daagse variant beschikbaar. Deze wandeling is ook makkelijk te combineren met de Escapardenne Lee Trail die in Ettelbrück begint.

Uniek aan deze reis

 • 4-daagse en 6-daagse variant mogelijk
 • Gratis Openbaar Vervoer in Luxemburg
 • Leading Quality Trail-Best of Europe
 • Oudste stad van Luxemburg, Echternach
 • Spectaculaire zandstenen rotsformaties
 • Te combineren met Escapardenne Lee Trail
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Luxemburg - Mullerthal Trail

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

4-daagse variant

 • Dag 1 aankomst Diekirch, overnachting hotel
 • Dag 2 bus naar Wallendorf, wandeling van Wallendorf naar Müllerthal, overnachting hotel
 • Dag 3 wandeling van Müllerthal naar Berdorf, overnachting hotel
 • Dag 4 wandeling van Berdorf via Echternach naar Rosport, einde arrangement

6-daagse variant

 • Dag 1 aankomst Diekirch, overnachting hotel
 • Dag 2 bus naar Wallendorf, wandeling van Wallendorf naar Müllerthal, overnachting hotel
 • Dag 3 wandeling van Müllerthal naar Berdorf, overnachting hotel
 • Dag 4 wandeling van Berdorf via Echternach naar Girsterklaus, overnachting hotel
 • Dag 5: rondwandeling vanuit Girsterklaus, overnachting hotel
 • Dag 6: einde arrangement, met trein naar huis of naar Diekirch om auto bij startpunt op te halen

Voor meer details klik je op de betreffende dag

Dag 1

Aankomst per trein of auto in Diekirch, met slechts 7.000 inwoners een klein stadje. Het centrum is gelegen aan de rivier de Sauer (Sure). Ons hotel ligt in het centrum op ongeveer 1 km van het treinstation. Het gezellige centrum van Diekirch met vele terrasjes nodigt uit om de start van je wandelarrangement te vieren. 

Overnachting in

Diekirch

Dag 2

Vanuit  je hotel wandel je naar de bushalte voor de bus naar het dorpje Wallendorf, 12 km en 20 minuutjes rijden. Openbaar vervoer is gratis in Luxemburg. Hier start je wandeltrektocht door het Mullerthal. Je volgt een klein paadje langs het beekje de Kuerbaach en klimt zo ongeveer 100 hoogtemeters, het dal van de Sauer uit.  In het gehucht Bigelbach pik je dan de route van de Mullerthal Trail op die je naar het dorp Beaufort leidt. Tijd voor een koffiepauze en een bezoek aan de 12de eeuwse kasteelruïne van Beaufort of aan het daarnaast gelegen Renaissance kasteel.
Daarna gaat het verder over de Mullerthal Trail en daal je af door schaduwrijke bossen langs de Haalerbach naar het beekje de Schwaarze Ernz. Je bereikt het gehucht Mullerthal waar je overnacht in een mooi hotel met een mediterrane sfeer.

Wandeling: 18 km; 320 m stijgen en 310 m dalen; 5 uur wandeltijd.

NB: in de maand oktober 2024 is het hotel op dinsdag gesloten en kan geen gasten ontvangen. Houd hier bij je planning rekening mee.

Overnachting in

Mullerthal

Dag 3

Vandaag volgt een echt karakteristieke Mullerthal wandeling met flink wat zandstenen rotsformaties waar je tussendoor wandelt, klaterende beekjes met kleine watervallen en af en toe een uitzicht over een diep ingesneden dal.
Na een goed ontbijt ga je op pad en al na ongeveer 1 km wandelen kom je bij de Schiessentümpel. Deze waterval met romantisch bruggetje is een bekend fotogeniek fenomeen in het Mullerthal. 
Je klimt uit het dal omhoog richting het dorp Consdorf om uiteindelijk de route richting Berdorf op te pikken. Het is ook mogelijk je route van vandaag in te korten door deze extra lus over te slaan en meteen richting Berdorf te gaan. Berdorf ligt op een plateau en is erg populair bij wandelaars.

Wandeling: 6 of 14,5 km; max. 410 m stijgen en 250 m dalen; 3 of 5 uur wandeltijd.

Overnachting in

Berdorf

Dag 4

Een hele mooie tocht vandaag. Vanuit Berdorf op het plateau daal je af in het dal dat gevormd is door de Aesbech. Het eerste fenomeen dat je tegenkomt is de Huellee. Deze grotten zijn helemaal door mensenhanden uitgehouwen, al sinds de Romeinen, dus eigenlijk is het een steengroeve. Een diffuus zonlicht geeft het gesteente een warme gloed. Dan volgt het Labyrinth, een doolhof van stenen en rotsen, groen uitgeslagen van de algen en deels met varens en mossen begroeid. Kers op de taart, in geologische zin, is de spectaculaire Wolfsschlucht waar, naar het verhaal gaat, destijds de wolven zich schuilhielden. Na zoveel natuurschoon is het goed bijkomen op een terrasje op het Place du Marché in de middeleeuwse stad Echternach, de oudste stad van het land, met kathedraal en abdij. Je verlaat de stad aan de oostkant en wandelt over een deel van de Mullerthal Trail dat veel minder bewandeld wordt, via Rosport (4-daagse variant) naar Girsterklaus (6-daagse variant). 

4-daagse variant
In Rosport breek je de wandeling af en neem je de bus terug naar Diekirch om je auto op te halen. Einde arrangement. Indien je met de trein bent gekomen en weer vertrekt moet je eerst je bagage gaan ophalen in Berdorf en daarna pas naar Diekirch naar het treinstation. Al met al wordt dat een erg lange dag dus is het dan verstandig om een extra nacht in Berdorf te boeken (waar je bagage dan nog is) en pas de dag erna met de trein huiswaarts te keren.
Wandeling: 15 km; 280 m stijgen en 490 dalen; 5 uur wandeltijd.

6-daagse variant
In Girsterklaus overnacht je op een idyllische plek bij de Kapel, de oudste bedevaartsplek van Luxemburg.
Wandeling: 18 km; 450 m stijgen en 490 dalen; 6 uur wandeltijd.

Overnachting in

Girsterklaus (alleen 6-daagse variant)

Dag 5

Alleen 6-daagse variant:
De laatste dag van je wandelavontuur kun je een beetje inrichten zoals je zelf wilt. Je kunt de bus nemen naar Echternach indien je daar meer van wil zien dan je gisteren hebt gedaan. Er zijn goede musea. Of je geniet van de plek waar je verblijft. Met een boek en een kop koffie op het buitenterras, lekker rustig ontbijten.

Ten slotte hebben we ook nog een wandeling voor je klaar liggen. Een rondwandeling, want je overnacht wederom in Girsterklaus. Deels over de Mullerthal Trail, maar deels ook over kleine plattelandsweggetjes maak je een tocht door een meer open landschap met afwisselend gehuchten, boerderijen, bossen en akkers.
De route is op een aantal punten in te korten.

Wandeling: 15,5 km; 310 m stijgen en dalen; 4,5 uur wandeltijd.

Overnachting in

Girsterklaus (alleen 6-daagse variant)

Dag 6

Alleen 6-daagse variant:
De eigenaar van je hotel brengt je met bagage naar de bushalte, van waar je met de bus terugreist naar Diekirch waar je auto staat of je aansluiting maakt voor de terugreis per trein.

Vanuit Diekirch is het maar een klein stukje met auto of OV naar het stadje Ettelbrück. Hier begint de Escapardenne Lee Trail (reiscode 303010), dus je kunt makkelijk beide arrangementen aan elkaar koppelen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Diekirch overnacht je in een kleinschalig stadshotel, gunstig gelegen in het centrum. Het beschikt over een eigen restaurant voor eventueel diner bij aankomst (geen vegetarisch of vegan menu mogelijk, daarvoor moet je naar een ander restaurant)) en ontbijt de volgende ochtend.
Na een dagje wandelen is het goed toeven in het prachtig gelegen hotel in de natuur in Müllerthal, met een fijn restaurant, terras en bar, het zal je hier aan niets ontbreken.
In Berdorf overnacht je in een hotel dat zeer geliefd is bij wandelaars en ook een heel sportieve sfeer kent. Wederom met restaurant, bar en terras.
Tenslotte beëindig je je avontuur, uitsluitend in de 6-daagse variant, met 2 nachten in een heerlijk landhuis in de heuvels nabij Girsterklaus, een voormalige boerderij omgebouwd dat landhotel. Een bijzonder pittoreske omgeving om heerlijk uit te blazen van je avontuur.

Houd er in je planning rekening mee dat je alleen op woensdag, donderdag of vrijdag kunt aankomen in Girsterklaus en het minimaal 2 nachten verblijf is.

Over de maaltijden

Ontbijt is bij alle hotels inbegrepen, meestal als een buffet ingericht. Omdat het hotel in Müllerthal en Girsterklaus zo afgelegen ligt is hier het verblijf op basis van ontbijt, lunchpakket en diner. In Berdorf krijgt je naast het ontbijt ook een lunchpakket mee. Boekingen na 28/3/24 krijgen ook een lunchpakket mee vanuit hotel in Diekirch.
Kom je op een woensdag, donderdag of vrijdag in het landhotel in Girsterklaus dan bestaat je diner uit een eenvoudige 'homemade soup' en op de tweede avond een quiche met salade. Ben je hier op een zaterdag dan bestaat je diner uit een 'flammkuche workshop' waarbij je gezamenlijk met andere gasten zelf aan het werk gaat. Omdat dit diner duurder is dan de soep op de andere dagen zul je hiervoor een toeslag vinden op je reisovereenkomst.

Inbegrepen

bij 4-daagse variant 

 • alle overnachtingen in hotel
 • alle ontbijten
 • lunchpakket op dag 3 (boekingen na 28/3/24 ook op dag 2)
 • diner op dag 2
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

extra bij 6-daagse variant

 • lunchpakket dag 4 en 5
 • diner op dag 4 en 5

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • entrees en excursies
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt heerlijk rustig over kleine onverharde paadjes, en regelmatig over een verharde weg om een dorp in of uit te komen. Het gaat door bossen en langs boerenland, langs snelstromende beken en door heuse almweides naar de toppen van de heuvels voor een mooi panoramisch uitzicht. De paden gaan vooral door natuur dus het kan op sommige dagen voorkomen dat je geen tot weinig horecagelegenheden treft onderweg. Neem dus altijd een lunch mee en koffie of thee voor onderweg. Paden zijn regelmatig stenig en kunnen glad worden bij nat weer of in de bossen erg modderig. Ook gaan de paden veelvuldig omhoog en omlaag over korte stukjes, wat de dagwandelingen pittig maakt.

Het pad heeft het keurmerk 'Leading Quality Trail-Best of Europe'. Hiermee schaart het zich in een rijtje van de mooiste lange afstandspaden van Europa. Dat wil zeggen paden met veel afwisseling, goed bereikbaar met openbaar vervoer, uitstekend gemarkeerd en aangelegd.

Je bagage wordt vervoerd zodat je met een dagrugzakje op pad kunt. Op de laatste dag maak je gebruik van het openbaar vervoer (gratis in Luxemburg) om terug te komen bij het beginpunt.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Ook is het mogelijk van Diekirch naar Ettelbrück te reizen en aansluitend het arrangement Escapardenne Lee Trail (reiscode 303010) te doen.
Indien je het 4-daagse arrangement doet en na afloop van dag 4 met de trein huiswaarts wil keren, wordt het aanbevolen een extra nacht in Berdorf bij te boeken. Zie dagprogramma.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je kun je auto niet parkeren bij het hotel in Diekirch. Op korte afstand zijn wel openbare parkeerplaatsen, waaronder een parkeergarage  en ook laadstations voor elektrische voertuigen. Hier kun je de EV opladen maar natuurlijk niet de hele reis laten staan. Aan het einde van je arrangement ga je met het openbaar vervoer terug naar Diekirch om je auto op te halen.

Trein informatie

Kies voor een treinreis via Luik naar Ettelbrück en Diekirch, een route van gemiddeld 6 uur reizen vanaf Utrecht geteld.

In de wintermaanden is het nat en koud in de Luxemburgse Ardennen en het Mullerthal. Het beste wandelseizoen is dan ook van 1 april t/m 31 oktober. Omdat dit een nieuwe reis is wordt ie in 2024 pas vanaf 1 mei aangeboden. In het voorjaar kun je genieten van de voorjaarsflora. In de zomer blijft het vrijwel altijd koel onder het bladerdek van de dichte loofbossen, en in de herfst dient zich een kleuren spektakel aan in de bossen.

Houd er in je planning rekening mee dat je alleen op woensdag, donderdag of vrijdag kunt aankomen in het landhotel in Girsterklaus en het minimaal 2 nachten verblijf is. Dit hotel wordt alleen in het 6-daags programma aangeboden.
Nieuw: het hotel in Mullerthal (dag 2) zal in de maand oktober 2024 op dinsdag gesloten zijn en geen gasten ontvangen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Luxemburg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Luxemburg gebruikt de Euro. Het niveau van kosten is vergelijkbaar met in Nederland en België. Kijk bij 'inbegrepen' wat er allemaal inclusief is en waar je dus voor je uitgaven rekening mee moet houden. In Diekirch en Echternach zijn pinautomaten voor contant geld op te nemen, maar je kunt natuurlijk vrijwel overal met je bankpas of creditcard betalen. Op sommige plekken kun je kleine bedragen alleen contant betalen.

Op meerdere dagen maak je gebruik van een lokale bus om van het eindpunt van je wandeling terug naar het hotel, of vanaf het hotel naar het beginpunt van je wandeling te reizen. Alle openbaar vervoer is gratis in Luxemburg, ook voor toeristen. Plan je reis op www.mobiliteit.lu  of download de app op je telefoon, zodat je makkelijk en overal diensten en schema's kunt bekijken en gebruiken.

Op aanvraag kan je hond mee op reis. In de hotels betekent dit dat ie niet in het restaurant mag (bij diner en/of ontbijt) en vanzelfsprekend op de kamer niet op bed mag liggen. De hotels rekenen daarvoor wel een toeslag, in totaal ongeveer € 100,-

Goed ingelopen wandelschoen met een stevig profiel zijn een must, liefst hoog, voor een betere ondersteuning. Soms zijn de paden modderig, vooral pal langs de rivier, dan weer erg stenig, als je tussen de rotsformaties manoeuvreert.

Voor een verblijf in Luxemburg hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Luxemburg (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist maar bij een huurauto is huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend.

WA Verzekeringsbewijs
Verplicht voor alle soorten motorvoertuigen, ook voor bromfietsen. Nederlandse motorvoertuigen dienen verzekerd te zijn voor het gehele Beneluxgebied. Wanneer een motorvoertuig met een Nederlands kenteken is uitgerust met de nieuwe kentekenplaat, hoeft binnen de EU en Zwitserland geen NL-sticker meer op het motorvoertuig te zitten. Aanhangwagens, caravans en fietsdragers moeten altijd voorzien zijn van de NL-sticker. Voor het berijden van een bromfiets is een bromfietscertificaat vereist.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Luxemburg heeft een uitstekende medische zorg. Overal zijn moderne ziekenhuizen en apotheken gevestigd. Op zondag is er een wissseldienst. Uw hotel heeft de gegevens over de zondagdiensten. Neem in noodgevallen contact op met de eerstehulpafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
In elke apotheek zijn geneesmiddelen verkrijgbaar, ook homeopathische middelen. In Luxemburg stad is altijd (ook ’s nachts) een apotheek geopend.

Alle gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Mullertal

Luxemburg - Mullerthal Trail

Hiken in Klein Zwitserland

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.