Clervaux in Luxemburg

Luxemburg - Escapardenne Lee Trail, 5 dagen Wandelroute door de Luxemburgse Ardennen

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

De Escapardenne is een grensoverschreidend wandelproject, bestaande uit twee meerdaagse routes: de Lee Trail en de Eislek Trail, samen goed voor 160 km wandelgenot. Dit eerste arrangement betreft de Lee Trail, een zuiver Luxemburgs avontuur. Met auto of trein bereik je je startpunt in Ettelbrück, een prettige stad aan de Sauer (Luxemburgs voor Sûre). Deze volg je, soms lieflijk meanderend, dan weer diep ingesneden in het omringende leisteenplateau. Over de scherpe kammen wandel je langs uitzichtpunten en middeleeuwse kastelen, als haviksnesten op de rotsen. Dan weer daal je af om te overnachten op een prachtige plek als in Bourscheid-Plage, of een terrasje te pikken in een van de vele dorpjes. De Lee Trail dankt haar naam aan de 'ley' of leisteen en bezit het keurmerk Leading Quality Trail-Best of Europe, jouw garantie voor een prachtige route, een uitstekend pad en veel afwisseling. Na 56 km en pakweg 2000 hoogtemeters eindigt je avontuur in het schilderachtige Clervaux van waaruit je weer makkelijk met de trein (gratis in Luxemburg) terugreist naar Ettelbrück.

Deze wandeling is makkelijk te combineren met de Müllertal Trail die in Diekirch begint.

Uniek aan deze reis

 • Gratis Openbaar Vervoer in Luxemburg
 • Leading Quality Trail-Best of Europe
 • Mooie stadje Clervaux
 • Te combineren met Müllertal Trail
 • Vele middeleeuwse burchten en kastelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Luxemburg - Escapardenne Lee trail

In het kort ziet het programma er als volgt uit:

 • Dag 1 aankomst Ettelbrück, overnachting hotel
 • Dag 2 wandeling van Ettelbrück naar Bourscheid, overnachting hotel
 • Dag 3 wandeling van Bourscheid naar Kautenbach, terug met OV naar Bourscheid, overnachtinghotel
 • Dag 4 met OV naar Kautenbach, wandeling van Kautenbach naar Clervaux, overnachting hotel
 • Dag 5 einde arrangement, met trein naar huis of naar Ettelbrück om auto bij startpunt op te halen

Voor meer details klik je op de betreffende dag

Dag 1

Aankomst per trein of auto in Ettelbrück, met slechts 9.000 inwoners een klein stadje. Het centrum is gelegen aan de rivier de Alzette. Ons hotel ligt in de voetgangerszone, en het terrasje nodigt uit om de start van je wandelarrangement te vieren. 

Overnachting in

Ettelbrück

Dag 2

De Escapardenne-Lee Trail loopt door een prachtig stukje Luxemburgse Ardennen, met diep ingesneden rivier- en beekdalen, heel wat uitzichtpunten en snel op elkaar volgende landschapsveranderingen. Je wandelt vaak over oude uitstekende rotsformaties van hard gesteente, die prominent de valleien domineren en het geologisch resultaat zijn van miljoenen jaren ongelijke erosie. Een 'lee' of 'ley' of wordt zo'n rotsformatie hier genoemd, vandaar dus de Lee Trail.

Vanuit je hotel loop je richting het station waar je de bewegwijzering van de trail oppikt. Meteen ben je uit de bebouwing en kun je genieten van de frisse lucht. Na een km of vier wandel je door het dorpje Erpeldange-sur-Sure, waarna je het zijdal van de Mechelbach ingaat en steeds verder omhoog klimt. Op een hoogte van 340 m bereik je de Predigtstuhl met uitzicht over een scherpe meanderlus in de rivier de Sûre. Je daalt af naar het dorpje Michelau en daarna volgt opnieuw een klim. Volg je de bergrug met rotsformaties van leisteen en ontdek de robuuste contouren van het kasteel van Bourscheid. In de diepte zie je je hotel al liggen, aan het water van 'Bourscheid-Plage'. Een heerlijk rustige plek, midden in de natuur. Omdat hier geen andere restaurants in de omgeving zijn verblijf je hier inclusief diner. Je verblijft hier 2 nachten.

Wandeling: 18,5 km; 650 m stijgen en 600 m dalen;  5,5-6 uur wandeltijd.
.

Overnachting in

Bourscheid

Dag 3

Je volgt voor enige tijd de oever van de rivier de Sûre totdat je warm gelopen bent. Dan begint de klim over de Feischterléen totdat je aan de rand van het dorpje Bourscheid op een hoogte van 500 meter het hoogste punt van de dag bereikt. Door een gemixed landschap van bos, weiden en akker daal je af naar Dirbach aan de Sûre. Tijd voor een koffietje? Na 13 km wandelen heb je de keuze om de bus terug te pakken naar je hotel in Bourscheid-Plage, of de wandeling te vervolgen. Kies je voor dat laatste dan vervolg je het pad langs de rivier de Wiltz naar het eindpunt, het gehucht Kautenbach. Van hieruit reis je met de trein en bus terug naar je hotel in Bourscheid-Plage. Alle openbaar vervoer is in Luxemburg gratis en heel erg goed geregeld.

Wandeling: 13-18 km; 350-500 m stijgen en 350-470 m dalen; 

Overnachting in

Bourscheid

Dag 4

Je pikt vandaag de wandeling op waar je gisteren geëindigd bent. Met bus en trein reis je dus eerst naar Kautenbach. Je volgt van daar het riviertje de Clerve, en net als de vorige dagen gaat het op en neer, omhoog over de leisteenkammen en weer omlaag naar een volgend dorp aan het water. Via Lellingen en Pintsch naar Drauffelt. Je volgt het stroomdalletje van de Irbich en klimt over de laatste bult heen. Met het zicht op het kasteel van Clervaux en de natuurstenen Saints-Côme-et-Damien parochekerk weet je dat je wandelavontuur er bijna op zit.

Indien je in jouw planning hier op een vrijdag of zaterdag aan komt is een minimaal verblijf van 2 nachten verplicht, dus moet je een nacht bijboeken vooraf.

Wandeling: 20 km; 525 m stijgen en 425 dalen; 6 uur wandeltijd

Indien je met de trein een volgend stationnetje neemt ipv Kautenbach, bv in Wilwerwiltz dan kun je de wandeling terugbrengen tot 12 km.

Overnachting in

Clervaux

Dag 5

Na het ontbijt eindigt je reis. Clervaux is een mooi klein stadje dus besteed zeker wat tijd om rond te wandelen, het kasteel te bezoeken of de fraaie kerken. Met de (gratis) trein en met je bagage reis je terug naar je auto in Ettelbrück of via Luik terug naar je woonplaats.

Vanuit Ettelbrück is het maar een klein stukje met auto of OV naar het stadje Diekirch. Hier begint de Mullertal Trail (reiscode 303020), dus je kunt makkelijk beide arrangementen aan elkaar koppelen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Ettelbrück overnacht je in een kleinschalig stadshotel met 16 kamers, gunstig gelegen in het centrum. Het beschikt over een eigen restaurant voor eventueel diner bij aankomst en ontbijt de volgende ochtend.
Na een dagje wandelen is het goed toeven in het prachtig gelegen hotel in Bourscheid, pal aan de rivier de Sauer. Relaxstoelen aan het water, zicht op de burcht, een fijn restaurant en bar, het zal je hier aan niets ontbreken. Tenslotte beëindig je je avontuur in Clervaux in een hotel dat aan de voet van de burcht ligt. Eenvoudige kamers, maar wel weer de luxe van een wellness en een meer dan goed restaurant.

Over de maaltijden

Ontbijt is overal inbegrepen in je hotel. Vanuit je hotel in Bourscheid krijg je een lunchpakket mee. Onderweg zijn zeker mogelijkheden om dat aan te vullen met wat snacks, of een terrasje te pikken in een van de dorpjes die je passeert.
Het diner is inbegrepen op beide dagen in Bourscheid. In Ettelbrück en Clervaux is het niet inbegrepen, daar zit je op loopafstand van meerdere restaurants, of je neemt plaats in het hotelrestaurant, dat erg goed is.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen in hotel
 • alle ontbijten
 • lunchpakket op dag 3 en 4
 • diner op dag 2 en 3
 • bagagevervoer op dag 2 en 4
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • entrees en excursies
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt heerlijk rustig over kleine onverharde paadjes, en regelmatig over een verharde weg om een dorp in of uit te komen. Het gaat door bossen en langs boerenland, langs snelstromende beken en door heuse almweides naar de toppen van de heuvels voor een mooi panoramisch uitzicht. De paden gaan vooral door natuur dus het kan op sommige dagen voorkomen dat je geen tot weinig horecagelegenheden treft onderweg. Neem dus altijd een lunch mee en koffie of thee voor onderweg. Paden zijn regelmatig stenig en kunnen glad worden bij nat weer of in de bossen erg modderig. De combinatie van een flinke dagafstand met de te overwinnen hoogteverschillen maakt de route pittig en enigszins uitdagend.

Het pad heeft het keurmerk 'Leading Quality Trail-Best of Europe'. Hiermee schaart het zich in een rijtje van de mooiste lange afstandspaden van Europa. Dat wil zeggen paden met veel afwisseling, goed bereikbaar met openbaar vervoer, uitstekend gemarkeerd en aangelegd.

Je bagage wordt vervoerd zodat je met een dagrugzakje op pad kunt. Op de laatste dag maak je gebruik van het openbaar vervoer (gratis in Luxemburg) om terug te komen bij het beginpunt.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Het wordt zeker aanbevolen om in Clervaux een extra nacht te verblijven. Ook is het mogelijk van Clervaux naar Diekirch te reizen en aansluitend het arrangement Müllertal Trail te doen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Je kun je auto niet parkeren bij het hotel in Ettelbrück, dat gelegen is in een voetgangerszone. Op korte afstand zijn wel openbare parkeerplaatsen. Parkeren kan gratis bij het station. Daar zijn 110 plaatsen beschikbaar. Of in de ‘Parking Couvert am Daich’, parkeergarage voor een tarief van 0,50 per uur (tarief 2024).
Ook zijn er laadstations voor elektrische voertuigen. Hier kun je de EV opladen maar natuurlijk niet de hele reis laten staan.

Trein informatie

Kies voor een treinreis via Luik naar Ettelbrück, een route van gemiddeld 6 uur reizen vanaf Utrecht geteld.

In de wintermaanden is het nat en koud in de Luxemburgse Ardennen. Het beste wandelseizoen is dan ook van 1 april t/m 31 oktober. Omdat dit een nieuwe reis is wordt ie in 2024 pas vanaf 1 mei aangeboden. In het voorjaar kun je genieten van de voorjaarsflora, in de herfst tooien de loofbossen zich in een kleurrijk palet. In de zomer kan het af en toe best heet zijn op de beklimmingen.

Dag 4, aankomst in Girsterklaus, kan uitsluitend op een woensdag, donderdag of vrijdag. Houd daar rekening mee in je planning.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Luxemburg ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Luxemburg gebruikt de Euro. Het niveau van kosten is vergelijkbaar met in Nederland en België. Kijk bij 'inbegrepen' wat er allemaal inclusief is en waar je dus voor je uitgaven rekening mee moet houden. In Ettelbrück en Clervaux zijn pinautomaten voor contant geld op te nemen, maar je kunt natuurlijk overal met je bankpas of creditcard betalen.

Op meerdere dagen maak je gebruik van een lokaal treintje om van het eindpunt van je wandeling terug naar het hotel, of vanaf het hotel naar het beginpunt van je wandeling te reizen. Alle openbaar vervoer is gratis in Luxemburg, ook voor toeristen. Plan je reis op Mobiliteit Luxembourg  of download de app op je telefoon, zodat je makkelijk en overal diensten en schema's kunt bekijken en gebruiken.

Op aanvraag kan je hond mee op reis. In de hotels betekent dit dat ie niet in het restaurant mag (bij diner en/of ontbijt) en vanzelfsprekend op de kamer niet op bed mag liggen. De hotels rekenen daarvoor wel een toeslag, in totaal ongeveer € 70,-

Goed ingelopen wandelschoen met een stevig profiel zijn een must, liefst hoog, voor een betere ondersteuning. Soms zijn de paden modderig, vooral pal langs de rivier, dan weer erg stenig, als je over de hoge leisteenkammen loopt. 

Voor een verblijf in Luxemburg hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Luxemburg (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist maar bij een huurauto is huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend.

WA Verzekeringsbewijs
Verplicht voor alle soorten motorvoertuigen, ook voor bromfietsen. Nederlandse motorvoertuigen dienen verzekerd te zijn voor het gehele Beneluxgebied. Wanneer een motorvoertuig met een Nederlands kenteken is uitgerust met de nieuwe kentekenplaat, hoeft binnen de EU en Zwitserland geen NL-sticker meer op het motorvoertuig te zitten. Aanhangwagens, caravans en fietsdragers moeten altijd voorzien zijn van de NL-sticker. Voor het berijden van een bromfiets is een bromfietscertificaat vereist.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Luxemburg heeft een uitstekende medische zorg. Overal zijn moderne ziekenhuizen en apotheken gevestigd. Op zondag is er een wissseldienst. Uw hotel heeft de gegevens over de zondagdiensten. Neem in noodgevallen contact op met de eerstehulpafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheken
In elke apotheek zijn geneesmiddelen verkrijgbaar, ook homeopathische middelen. In Luxemburg stad is altijd (ook ’s nachts) een apotheek geopend.

Alle gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Clervaux in Luxemburg

Luxemburg - Escapardenne Lee Trail

Wandelroute door de Luxemburgse Ardennen

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)