Wandelen Japan

Japan - Kumano Kodo Wandelreis , 19 dagen In de voetsporen van keizers, aristocraten en 'gewone' pelgrims

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelreis vanuit stadshotels, klooster, minshuku’s en ryokan’s

Japan kun je op velerlei manieren ontdekken. Uniek is deze ontdekkingsreis die je veelal te voet uitvoert. Slow travel over eeuwenoude paden, door een soms hectisch land, genieten van formidabele landschappen, duizenden jaren oude culturen en bijzondere verhalen van je gids. We wandelen in de landelijke omgeving van Nara en volgen het ‘vrouwenpelgrimspad’ in het boeddhistische heiligdom Koyasan. Daarna begint het hoogtepunt van de reis: de meerdaagse tocht over de Kumano Kodo. Ruim duizend jaar lang maken Japanners deze inspannende pelgrimage over het dunbevolkte, groene- en bergachtige Kii schiereiland. De heiligdommen van Kumano zijn het doel van de pelgrims en de wegen daarnaartoe staan, net zoals de Camino naar Santiago de Compostela, op de UNESCO- Werelderfgoedlijst. Tijdens deze reis treed je in de voetsporen van keizers, aristocraten, asceten en hedendaagse pelgrims als je over de ‘keizerlijke’ Nakahechi van west naar oost loopt. Onderweg overnachten we in traditionele herbergen en genieten we van oogstrelende gezonde maaltijden. Ook is er ruimschoots aandacht voor de rijke cultuur en de aspecten die Japan zo bijzonder maken. Zoals een bezoek aan de culturele hoofdstad Kyoto.

Uniek aan deze reis

  • Bezoek drie heiligdommen Kumano Sanzan
  • Maximaal 12 deelnemers
  • Rechtstreekse vlucht met KLM
  • Verkenning van culturele hoofdstad Kyoto, te voet en per fiets
  • Wandelen langs shintoïstische, boeddhistische en shugendo (oji) schrijnen
Zwaarte
Comfort

Blog - De vele gezichten van Japan

Tempels en speelpaleizen. Prachtpieken en warmwaterbronnen. Op reis door Japan trekt het land werkelijk alles uit de kast. Lees verder op onze blog...


De heen-en terugvlucht van deze reis wordt uitgevoerd met KLM Royal Dutch Airlines

Bij deze reis vlieg je met KLM rechtstreeks naar je bestemming. Je vakantie begint al aan boord: persoonlijke service, comfortabele zitplaats en een eigen entertainmentsysteem op intercontinentale vluchten.

Dag tot dag

Japan - Kumano Kodo Pelgrimsreis

We starten in Kyoto, met recht de culturele hoofdstad van het land. Bezoek indrukwekkende tempels en schrijnen, geniet van de prachtige tuinen en maak een fietstocht door landelijk gebied. Na een verblijf in Nara en in het boeddhistische bergheiligdom Koyasan zijn we klaar voor onze Kumano Kodo voettocht. We volgen gedurende vijf dagen de Nakahechi route over oude paden, door cipressen- en cederbossen, langs beekjes, rijstvelden en theeplantages. Overal op de route liggen bemoste, mysterieuze oji-monumentjes die tonen dat het oeroude shintoïsme en het boeddhisme hier hand in hand gaan. Onderweg overnachten we in gastvrije herbergen, badderen in onsen en genieten van oogstrelende maaltijden. De voettocht eindigt bij de waterval van Kumano Nachi Taisha. Voordat we naar Osaka reizen verblijven we in Ise, de groene stad van de Grote Schrijn, het heiligste der heiligdommen van het shintoïsme. 

Shinto, boeddhisme en shugendo
Shinto ‘de weg van de goden’, is de oorspronkelijke religie van Japan en bestaat al sinds mensenheugenis. Shinto kent geen stichter en geen heilig boek maar wel een uitgebreid pantheon aan geesten, goden en godinnen die gezamenlijk kami worden genoemd. Kami zijn er in de vorm van stenen, bomen, rivieren; de natuur zelf is het object van aanbidding. Kami worden geëerd in de natuur en in shintoïstische schrijnen. Het boeddhisme kwam via China en Korea in de 6de eeuw naar Japan en kreeg vrij gemakkelijk voet aan de grond. De twee religies stonden en staan elkaar niet in de weg. Veel Japanners verklaren zowel shintoïst als boeddhist te zijn. Eenvoudigweg gezegd is shinto voor het hier en nu en het boeddhisme voor de ziel en (het leven na) de dood.
In de 7de eeuw ontstond Shugendo, een nieuwe religie waarin elementen uit shinto, boeddhisme, taoïsme en confucianisme zijn samengevoegd. Shugendo is gebaseerd op de aanbidding van de berggebieden waarin de ziel van de voorouders leeft. Shugendo betekent grofweg ‘het pad van oefening om spirituele kracht te verwerven’. De beoefenaars zijn berg-asceten die met hun veeleisende trainingen en pelgrimages op hun plaats zijn in Kumano. Op de Kumano Kodo pelgrimage zien we dat shinto, boeddhisme en shugendo hand in hand gaan in Japan. 

Kumano Kodo pelgrimage
Op het Kii schiereiland ligt een netwerk van pelgrimsroutes die gezamenlijk Kumano Kodo worden genoemd. De beroemdste is de keizerlijke Nakahechi met een historie die terug voert tot de 10de eeuw. In het verleden pelgrimeerden aristocraten en leden van de keizerlijke familie over de Nakahechi naar de drie Grote Schrijnen van Kumano. In tegenstelling tot het boeddhistisch heiligdom Koyasan, is iedereen van oudsher welkom op de Kumano Kodo. Tot aan het eind van de 19de eeuw werden vrouwen geweerd uit Koyasan maar de Kumano pelgrimage stond voor iedereen open, ongeacht sekse of afkomst. Het doel van alle pelgrims ligt diep in het hart en in het oosten van het Kii-gebergte: de schrijnen Kumano Hongu Taisha, Hayatama Taisha en Nachi Taisha.  Deze drie heiligdommen worden samen Kumano Sanzan genoemd. Kumano belichaamt de spirituele oorsprong van Japan. Het heilige gebied wordt geassocieerd met de mythologische godin Izanami, de schepster van het Japanse eilandenrijk. Bovendien geloven de pelgrims dat Kumano wordt beschermd door voorouders en door kami. Japanners betreden de wereld van kami met eerbied en ook met wat huiver. Gewone stervelingen worden gedoogd maar voelen zich toch niet helemaal op hun gemak in de ‘wilde natuur’. Om kami gunstig te stemmen moeten er purificatie- en offerrituelen uitgevoerd worden. Langs het hele traject vinden we oji, kleine sub schrijnen gewijd aan de ‘kind goden’ van Kumano. De oji-monumenten beschermen, wijzen de weg en zijn zowel het object van aanbidding als de rustplaats voor de vermoeide pelgrims. Onderweg komen we zowel shintoïstische, boeddhistische als shugendo oji tegen.  

Dual Pilgrim
De pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela en Kumano Kodo zijn spiritueel met elkaar verbonden. De pelgrim op het pad naar Kumano loopt naar de plek waar de zon opkomt, de route naar Santiago eindigt waar de zon ondergaat. Bovendien zijn het de enige twee pelgrimsroutes ter wereld die opgenomen zijn in de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Wat de Jakobsschelp is voor Santiago, is Yatagarasu voor Kumano Kodo. Deze kraai met drie poten staat symbool voor hemel, aarde en mensheid en is zowel de goddelijke boodschapper als de bovennatuurlijke gids van de pelgrims. De pelgrim die zowel de laatste 100 kilometer naar Santiago heeft volbracht én een van de routes naar Kumano heeft gevolgd, wordt ‘Dual Pilgrim’ genoemd. De bewijsstempels vinden we bij een aantal oji-monumenten onderweg en de eindstempel bij Kumano Hongu Taisha. Het Dual Pilgrim Paspoort is verkrijgbaar bij aanvang van de pelgrimstocht in Japan.

 

 

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Osaka - Kansai Airport. Aankomst de volgende dag.

Overnachting in

nachtvlucht

Dag 2

In de ochtend reizen we van Kansai Airport in ruim een uur met de trein naar Kyoto. Duizend jaar lang was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. Met ruim tweeduizend tempels en schrijnen, minimalistische zen tuinen en musea met zowel klassieke als moderne kunst, mag Kyoto zich met recht het culturele hart van Japan noemen. Nadat we zijn ingecheckt in het hotel bezoeken we het Nijo Kasteel met de fraai beschilderde panelen, de rijk gedecoreerde plafonds en de mooie tuin.

Overnachting in

Kyoto

Dag 3

Vandaag maken we echt kennis met de stad van tempels, poëten, filosofen, geisha’s en toeristen. Allereerst bezoeken we de boeddhistische Sanjusangen-do, een reusachtige tempelhal uit de 13de eeuw. Het hoofdgebouw biedt onderdak aan 1001 beelden van Kannon, de boddhisatva van het mededogen, elk met elf hoofden en duizend armen. In het midden van de hal kijkt het ruim drie meter hoge beeld van Kannon op ons neer. Vlakbij Sanjusangen-do ligt Chishaku-in. Deze tempel wordt vaak door toeristen overgeslagen en dat is wel zo prettig; de tuin is een van de mooiste van de stad.  Bovendien heeft de tempel een museum met prachtige 16de eeuwse wandschilderingen die de vierjaargetijden uitbeelden.

De wijk rondom de beroemde tempel Kiyomizu-dera is vol met grote en kleine tempels, eethuizen en winkeltjes. Toeristenmeisjes, verkleed en gekapt als leerling geisha (maiko), flaneren door de straatjes. Sommigen elegant en rolvast, anderen onbeholpen voortstrompelend op hun gehuurde geta’s. Via de shintoïstische Yasaka Jinja en de geishawijk Gion wandelen we naar het commerciële hart van de stad. Hier vinden we alle bekende winkelketens, grote Japanse warenhuizen, cafe’s en restaurants. De Nishiki-markt ligt parallel aan de winkelstraat en is een lust voor het oog met alle heerlijkheden die in de kaiseki-keuken van Kyoto onontbeerlijk zijn. Wie nog voldoende energie heeft kan aan het eind van de dag via het filosofenpad naar de Ginkaku-ji, het Zilveren Paviljoen, wandelen. 

Overnachting in

Kyoto

Dag 4

Zelfs een jaar in Kyoto is niet lang genoeg om alle bezienswaardigheden te kunnen zien. Vandaag verkennen we per fiets, voornamelijk heuvelafwaarts, het noordwesten van de stad. We fietsen eerst naar Kinkaku-ji, het paviljoen waarvan het bladgouden dak in het water weerspiegelt. Daarna bezoeken we naar Ryoan-ji, de ‘Tempel van de Vreedzame Draak’. Ryoan-ji is beroemd vanwege de zen tuin met de vijftien rotsblokken die als eilanden op een zee van wit zand drijven. Tel ze maar na: het totaal komt op het oog nooit boven veertien uit.

Via landelijke weggetjes bereiken we Saga-Toriimoto, een dorp waar nog een aantal huizen met rieten daken bewaard zijn gebleven.Verderop ligt  het gebied Arashiyama. Het bekendste tempelcomplex hier is Tenryu-ji maar de toeristenhordes weten het ook te vinden. Ingetogener is de villa met de Japanse tuin van Okouchi Denjiro, een acteur van de vroegere stomme film. Drink een kopje macha in het theehuis, struin over de bemoste paadjes en geniet van de tuin. Met de fiets aan de hand storten we ons in de drukte van het wandelpad door het bamboebos. De fietstocht eindigt bij de rivier Katsura en per trein reizen we terug naar het centrum.

Overnachting in

Kyoto

Dag 5

In de ochtend nemen we een boemeltreintje naar de Inari Schrijn in het zuiden van Kyoto. Duizenden torii’s (shinto poorten) strekken zich uit over de groene heuvels waardoor het lijkt alsof je door een lange, vermiljoen gekleurde tunnel wandelt. Hierna reizen we in ruim een uur naar Nara. In 710 werd Nara de eerste permanente hoofdstad van Japan om 75 jaar later deze status weer te verliezen. Ondanks de korte bloeiperiode is de invloed van Nara op de rest van het land groot geweest. In Nara werd het boeddhisme tot nationale religie verklaard. De Todai-ji in het park van Nara is het grootste houten gebouw ter wereld, ook al is de huidige constructie uit 1692 kleiner dan het origineel uit 752. Het huisvest Daibutsu, met vijftien meter hoogte het grootste bronzen Boeddhabeeld van Japan.

Overnachting in

Nara

Dag 6

In 15 minuten tijd reizen we per trein naar Tenri. Hier pikken we de Yamanobe-no-michi op, een van de oudste wegen van Japan die nu vooral te voet wordt gevolgd. Het pad loopt door dorpen, langs velden, schrijnen, tempels en oude graven. We stoppen bij de mooiste tempels en genieten we van een (udon) lunch in een van de kleine eethuizen. Aan het eind van de wandeling nemen we de trein terug naar Nara. Wandeling circa 16 km, 4-5 uur, hoogteverschil ca. 200m

Overnachting in

Nara

Dag 7

Na een rustige ochtend in Nara reizen we verder naar Koyasan. Koyasan ligt op een dicht bebost plateau omringd door acht bergpieken. De ligging van het heiligdom wordt vergeleken met het hart van de lotus, de bloem van het boeddhisme. Wie wil kan aan het eind van de middag een meditatiesessie of een boeddhistisch ritueel bijwonen. Koyasan heeft meer dan honderd kloosters waarvan een groot aantal ook onderdak aan pelgrims biedt. We verblijven twee nachten in zo’n kleine maar elegante shukubo. ’s Avonds proeven we shojin-ryori, het vegetarische diner uit de keuken van zen.

Overnachting in

Koyasan

Dag 8

Koyasan is gewijd aan het esoterisch shingon-boeddhisme dat door priester Kukai, postuum Kobo Daishi genoemd, in 816 via China naar Japan is gebracht. Het shingon-boeddhisme heeft meer dan tien miljoen volgelingen en zij wensen om na de dood zo dicht mogelijk bij hun meester te zijn. Na de ochtendceremonie in het klooster  wandelen we een gedeelte van Nyonin-michi, het vrouwen pelgrimspad. Tot 1872 was het vrouwen verboden om Koyasan te betreden. De enige manier om een glimp van het heiligdom op te vangen was vanaf het pad dat over de acht bergpieken voert. 
Daarna bezoeken we de begraafplaats en tempel waar duizenden lantaarns branden en dagelijks de Goma-vuurceremonie wordt gehouden. Achter de tempel ligt het mausoleum van Kobo Daishi die hier in ‘eeuwige meditatie’ aanwezig is. Elke dag brengen de monniken hem een maaltijd die hij spiritueel nuttigt. In de middag is er voldoende tijd om de overige tempels, de pagode en het hoofdkwartier met de zen tuin en de beschilderde panelen te bekijken. 
Wandeling: 3-4 uur

Overnachting in

Koyasan

Dag 9

In de ochtend reizen we per bus of trein via Hashimoto naar Kii Tanabe. Het aangename stadje is de toegangspoort naar de pelgrimstocht over de keizerlijke Nakahechi route. Kii Tanabe staat ook bekend om het grote aantal izakaya, het Japanse equivalent van informele eetcafe’s waar je uitstekend kan eten. Vanmiddag bereiden we ons rustig voor op de pelgrimstocht of kan je, optioneel, naar de kustplaats Shirohama voor een traditioneel bad in een onsen met uitzicht op de oceaan.

Overnachting in

Kii Tanabe

Dag 10

In ochtend gaan we per bus naar Kurisugawa. Hier steken we de rivier over en volgen het voetpad omhoog. Na veertig minuten bereiken we het dorp Takahara en nu zijn we op de Nakehechi route van de Kumano Kodo. Takahara ligt op 300 meter hoogte en wordt Kiri-no-Sato genoemd, het ‘Dorp in de Mist’. Als de wolken in het dal hangen is dit een mysterieuze plek, als de weergoden ons gunstig gezind zijn worden we beloond met een prachtig uitzicht over de bergen. We vervolgen de route door het bos en langs afgelegen dorpjes waar het leven kalmpjes verloopt. De bewoners verbouwen groenten, kweken vis of rentenieren hier na een druk stadsbestaan. Soms komen we op de route andere pelgrims tegen, vaak lopen we alleen, langs oji-monumentjes, rijst- en theevelden en door hoge cederbossen.

Na 10 km bereiken we Chikatsuyu, het dorp aan de rivier Hiki-gawa. Volgens de overlevering verwijdert het rivierwater de onzuiverheden van de aardse wereld. Vroegere pelgrims hielden hier halt voor een ijskoud reinigingsritueel, hedendaagse pelgrims wachten daarmee tot ze de heetwaterbronnen van Yunomine bereiken. We vervolgen het pad en bereiken na 4 km en een laatste klim Tsugizakura-oji. Hier groeit de majestueuze Nonaka (Cryptomeria japonica). Sommigen bomen hebben een omtrek van acht meter en hun leeftijd wordt op achthonderd jaar geschat. De takken van de Nonaka wijzen naar het zuiden, in de richting van de heilige Nachi-waterval die we op dag 15 gaan zien.

Wandelinformatie: 17 km, 1000 m stijgen, 650 m dalen

Overnachting in

een minshuku in Nonaka nabij Tsugizakura-oji

Dag 11

De tweede dag op de Nakahechi is een lange dag van 19 km. Na een vroeg ontbijt in onze minshuku en bewapend met een bento-lunch, volgen we het sterk stijgende en dalende pad gedurende 13 km. Maar pas op! Op deze route spoken Daru-geesten rond. Daru zijn slangachtige heksen die zich onzichtbaar kunnen maken en zo ongezien bezit van pelgrims nemen. Een enorme hongerklop is het gevolg. Het eeuwenoude advies luidt om hier nooit en te nimmer in één keer de lunch te verorberen.

Bij de Funatama-jinja splitst het pad. Wij verlaten nu de Nakahechi route, steken de rivier over en volgen de Akagi-goe route naar ons doel van vandaag: Yunomine Onsen. Dit bestaat uit een verzameling herbergen in een smalle riviervallei. Zo’n 1800 jaar geleden zijn hier warmwaterbronnen ontdekt. Yunomine is een van de oudste plaatsen van Japan waar het badderen tot religie is verklaard. Na de vermoeiende tocht door de bergen komen pelgrims hier voor een bad en een reinigingsritueel voordat ze het heiligdom Kumano Hongu Taishi betreden. Er wordt gezegd dat de kleur van het water hier zeven keer per dag verandert. Of dat waar is kunnen we zelf onderzoeken als we in de hot spring van onze minshuku de spieren ontspannen.

Wandelinformatie: 19 km, 950 m stijgen, 1280 m dalen

Overnachting in

Yunomine Onsen

Dag 12

Vandaag kan je kiezen uit een aantal (dag)tochten. Wie het rustig aan wil doen kan per bus naar Hongu Taisha gaan. Na een bezoek aan het heiligdom en de Grote Torii kan je per bus of te voet over de Dainichi-goe route terug naar Yunomine Onsen gaan (wandeltijd: 1,5 tot 2 uur).

Wie niets van de Nakahechi route wil missen reist per bus naar Hosshinmon-oji, vlakbij de splitsing waar we gisteren zijn afgeslagen voor de route naar Yunomine Onsen. ‘Hosshinmon’ betekent ‘Poort van Aspiratie naar Verlichting’ en geeft toegang naar het heilige buitengebied van de Hongu Taisha schrijn. We pikken de Nakahechi route hier weer op en volgen het makkelijke pad door het bos, langs dorpjes, rijstvelden en theeplantages met hier en daar een panoramisch uitzichtspunt. Na 4 km komen we bij Fushiogami-oji dat ‘Op de Knieën Vallen en Aanbidden’ betekent want dit is de eerste plek waar Hongu Taisha in de verte zichtbaar is. Nog iets verder hebben we zicht op de torii van Oyunohara, de grootste shinto poort van Japan. Na 7 km vanaf de start bereiken we Kumano Hongu Taisha, het doel van de pelgrims. Het is nu nog slechts 2 km over de mooie, maar pittige Dainichi-goe route terug naar Yunomine Onsen.

Wandelinformatie: 10 km, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Yunomine Onsen

Dag 13

Een busrit van 25 minuten brengt ons naar de Ukegawa trailhead. Hier begint de Kogumotori-goe route die door de beboste bergen in het westen van het Kii Schiereiland loopt. De eerste top op het makkelijke pad is Hyakken-gura en biedt een panoramisch uitzicht over de 3600 toppen van Kumano. Na 11 km bereiken we de Sakura-toge pas en beginnen we met de afdaling naar de Akagi-gawa riviervallei en naar onze minshuku.

Wandelinformatie: 13 km, 670 m stijgen, 690 m dalen.

Overnachting in

Koguchi

Dag 14

Onze laatste wandeldag op de Kumano Kodo is niet al te lang in kilometers maar wel de zwaarste dag. Vooral de eerste 5 kilometers zijn pittig. Illustratief hiervoor is de Dogiri-zaka, dat in letterlijke vertaling ‘Lichaamsbrekende Helling’ betekent. De laatste 4 kilometers gaan bergafwaarts naar het eindpunt van de pelgrimstocht: de Grote Schrijn Kumano Nachi Taisha en de nabij gelegen Nachi-taki. Deze waterval is met 133 meter de hoogste van Japan en wordt aanbeden als een symbool van het leven en als de as die hemel en aarde verbindt. De waterval was vroeger de plek waar bergasceten een stortbad namen. Nu is het vooral een geliefde foto-object voor touringcarpelgrims.

Wandelinformatie: 14 km, 1260 m stijgen, 930 m dalen.

Overnachting in

Nachisan

Dag 15

Na de tocht van gisteren kwam het er niet meer van, dus deze ochtend nemen we de tijd om rustig de verschillende heiligdommen en de waterval te bekijken. Na de lunch verlaten we Nachisan via Daimon-zaka, de ‘Grote Poort Helling’, opgebouwd uit 267 keientreden en omzoomd met hoge ceders. Beneden nemen we een bus die ons in 30 minuten naar Kii Katsuura brengt. Van oorsprong is Katsuura een rustig vissersdorp gelegen aan de kust van de Stille Oceaan, nu is het een toeristenplaatsje met (resort)hotels. Japanners komen hier graag om te ontspannen in de warmwaterbaden, karaokebars en gokpaleizen. Maar er wordt ook nog gevist en de vismarkt aan de haven is een begrip in Japan. In de vroege ochtend worden tonijnen geveild die uit de kustwateren zijn gevangen.

Overnachting in

Kii Katsuura

Dag 16

Als het vandaag veilingdag is, gaan we vroeg naar de haven. Bezoekers zijn welkom om vanaf het observatiedek het reilen en zeilen van vissers en handelaren te bekijken. Hierna verlaten we Katsuura en reizen met de trein langs de ruige kust van de Stille Oceaan. Drie uur later komen we in Ise aan dat op het Shima schiereiland ligt. Met een geschiedenis van 2000 jaar oud is het de meest heilige plek van het shintoïsme. In de middag bezoeken we de parkachtige, serene omgeving van de heiligdommen. Ise Jingu bestaat uit de buitenschrijn Geku, gewijd aan de godin van voedsel, kleding en huisvesting. Dagelijks offeren de priesters hier rijst. De binnenschrijn Naiku is gewijd aan de zonnegodin Ameterasu-Omikami, de voorouder godin van de keizerlijke familie en de beschermheilige van Japan. De shinto traditie schrijft voor dat de Naiku om de twintig jaar afgebroken moet worden en op een plek daarnaast weer exact herbouwd. Tijdens de Sengu-no-Gi ceremonie wordt de zonnegodin ritueel naar haar nieuwe verblijfplaats gebracht. De huidige constructie stamt uit 2013. In het gerestaureerde, historische district van Ise gaat het er minder ingetogen aan toe. De winkeltjes in Edo-stijl liggen vol met onmisbare souvenirs en de eethuizen, sake- en bierbrouwerijen zorgen voor het inwendige welzijn van pelgrims en bezoekers.

Overnachting in

Ise

Dag 17

Vandaag staat een laatste wandeling langs de kust van het Ise Shima National Park op het programma. Per trein en bus reizen we naar de vuurtoren van Anorisaki. Op heldere dagen is het mogelijk om vanaf de toren de vulkaan Fuji in de verte te zien. We wandelen zuidwaarts langs vissershuizen, groententuinen en stranden. Ichigo Beach is in elk seizoen populair bij surfers maar ook zeeschildpadden weten het zandstrand jaarlijks te vinden om hier hun eieren te leggen. Het strand van Natto-Ono is een van de weinige plekken waar Ama’s nog hun beroep uitoefenen. Deze “Vrouwen van de Zee” duiken zonder zuurstoftanks naar schelpen, zeewieren, kreeft en inktvis. De wandeling eindigt bij de vuurtoren van Daiosaki. Per bus en trein reizen we weer terug naar Ise.

Wandeling: 16 kilometer, 4/5 uur

Overnachting in

Ise

Dag 18

In de ochtend reizen we in twee uur tijd per trein naar Osaka. Osaka is de derde stad van Japan en een echte werkstad. Er zijn niet zoveel historische bezienswaardigheden maar de moderne stad heeft interessante buurten en gebouwen met een bijzondere architectuur. Ook een bezoek aan het aquarium is zeker de moeite waard. Bovendien is Osaka dé culinaire stad van Japan. Vanaf de hoogste etage van het Umeda Sky Building zien we hoe uitgestrekt het is, zeker als we bedenken dat de stad zich ondergronds heeft uitgediept. Onder het asfalt liggen uitgestrekte shopping malls waar het winkelen tot religie is verklaard. 

Overnachting in

Osaka

Dag 19

In de ochtend vertrekken we per trein naar de luchthaven van Osaka voor de terugvlucht naar Amsterdam. Aankomst dezelfde dag.

NB Programma

  • Wat betreft natuurverschijnselen is het jaar 2019 niet extremer geweest dan anders. Er zijn meerdere tyfoons geweest, waarvan de Hagibis (12/13 oktober) de heftigste was en een spoor van vernielingen achterliet in het oostelijke centrale kustgedeelte van Japan. In 2018 was er een hittegolf. Of deze extreme weersituaties zich blijven voortzetten is moeilijk te voorspellen. Tyfoons komen bijna elk jaar in het najaar voor. Japan ligt op een breukvlak waardoor ook aardbevingen kunnen voorkomen. Aangezien dit voor Japan een dagelijkse realiteit is, weet men goed hoe ermee om te gaan, zijn de gebouwen er op gebouwd en wordt schade over het algemeen snel hersteld. Ook na de zware tyfoon Hagibis is het 'normale' leven in Japan weer snel hervat. SNP en haar lokale partners anticiperen altijd hoe we zo veilig mogelijk onze reizen kunnen uitvoeren voor onze deelnemers en reisleiders. Mocht er kort voor je reis of zelfs tijdens de reis een natuurramp gebeuren, dan zoeken we uit wat de impact is op de reis. Het kan zijn dat we het programma moeten aanpassen als bijvoorbeeld één of twee bestemmingen niet goed bereisbaar zijn. De reisleider die deze reis begeleid is een ervaren reisleider én reiziger. Al onze reisleiders volgen een intensief SNP-scholingsprogramma over o.a. veiligheid op reis, oriëntatie en Basic Life Support.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kyoto, Nara, Kii Tanabe, Ise en Osaka verblijven we in centraal gelegen middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. Alle kamers hebben een eigen douche en wc. De kamers in deze westerse ‘business hotels’ zijn vrij klein maar voorzien van TV, internetaansluiting/wifi, een waterkoker en eenvoudige toiletartikelen. Ook zijn er wasmachines en drogers in de centrale ruimte aanwezig.

In Koyasan verblijven we twee nachten op basis van half-pension in een charmant boeddhistisch kloostercomplex (shukubo) dat onderdak biedt aan pelgrims. De Japanse kamers in shukubo's zijn traditioneel, dus Japans minimalistisch ingericht maar van alle gemakken voorzien. We slapen op een futon (matras) met een warm dekbed op de tatami-vloer. Dat klinkt spartaans maar is comfortabel. Het ontbreken van een douche en wc op de kamer wordt goedgemaakt door de onsen, het gemeenschappelijke bad, gescheiden per sekse. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen. ’s Morgens vroeg is er een korte ceremonie in de honden, het heiligdom van het klooster.

Tijdens de tocht over de Kumano Kodo overnachten we in traditionele minshuku’s en ryokan’s, Japanse herbergen. Het ontbijt en het diner zijn inclusief en veelzijdig en oogstrelend. Het verschil in kamers tussen mishuku en ryokan is niet zo groot. In het algemeen zijn de maaltijden in een ryokan het visitekaartje en nog uitgebreider dan in een minshuku. Voor Japanners is een overnachting in een ryokan de ultieme manier om te relaxen in de hete onsen en, gekleed in de yukata, daarna te genieten van het diner.

Voor deze reis zijn in principe vier eenpersoonskamers beschikbaar, maar dat kunnen we niet garanderen in Koyasan. Pas kort voor vertrek krijgen wij pas te horen of daar eenpersoonskamers gehonoreerd worden. Zo niet, dan wordt dat in de reisovereenkomst verrekend.

De check-in tijd in Japan is meestal na 15.00 uur, de check-out tijd is vaak uiterlijk om 10.00 uur.

Over de maaltijden

Alle ontbijten en 8x diners (Koyasan op dag 7 en 8, Kumano Kodo van dag 10 t/m dag 14 en op dag 15 in Kii Katsuura) zijn bij de reissom inbegrepen. Alle overige maaltijden dien je zelf ter plaatse te betalen. De praktijk leert dat we meestal samen uit eten gaan, iedereen is daar vrij in. Japan heeft de naam peperduur te zijn maar in ‘Het Land van de Rijzende Michelinsterren’ kan je met ieder budget lekker eten.

Het ontbijt in de hotels in de steden bestaat uit een Japans buffet, soms aangevuld met wat brood en jam. In shukubo’s, minshuku’s en ryokans wordt uitsluitend een Japans ontbijt geserveerd bestaand uit rijst, zoete omelet, misosoep, salade en meestal een stukje vis. Noodles zijn populair als goedkope lunch; zowel soba, udon als de Chinees geïnspireerde ramen. Ook sushi wordt bij voorkeur vroeg op de dag gegeten als de vis nog kakelvers is. Daarnaast is Japan sterk beïnvloed door de rest van de wereld. Currygerechten, salades, sandwiches en pasta’s zijn niet meer weg te denken. Ook zijn de Japanners meesters in het maken van patisserie.

Een simpel, traditioneel diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier. De aandacht ligt op de smaak van de afzonderlijke ingrediënten, niet op een combinatie van smaken. Vis speelt de hoofdrol maar er worden ook veel paddenstoelen, groenten en knollen gebruikt, vaak in de vorm van tempura opgediend. Het gemarmerde wakyu-rundvlees is een luxeproduct en Kobe-beef het neusje van de zalm. Vlees is een belangrijk ingrediënt voor shabu-shabu en sukiyaki.

De keukens van de tempels van Koyasan zijn toegewijd aan shojin-ryori. De maaltijden zijn 100% vegetarisch en (berg)groenten, zeewieren, bonen, tofu, miso en zaden vormen de basis. Deze keuken van zen kent een aantal unieke principes: er wordt gebruik gemaakt van vijf kooktechnieken, de ingrediënten moeten vijf verschillende kleuren hebben en er moeten vijf verschillende smaken te onderscheiden zijn. Deze vijf principes voeden het lichaam, de zintuigen en de geest. Overigens schenken de monniken wel bier en sake. En als de tofu wat teveel wordt, de eethuizen van Koyasan serveren een prima lunch zonder zen.

Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Kyoto is befaamd om de kaiseki-keuken, de haute cuisine van Japan. In de minshuku’s en ryokans op de Kumano Kodo wordt uitstekend gekookt met verse, lokale ingrediënten uit de moestuin en uit de bergen. Verse forel uit de rivieren ontbreekt bijna nooit, ook niet bij het ontbijt. Liefhebbers van oesters kunnen hun hart ophalen aan de oostkust van het schiereiland. De specialiteit van Ise is Ise udon, dikke noodles in een gebonden saus, tekone sushi (rijst met tonijn) en de zoete mochi, een rijstcakeje gevuld met rode bonenpasta.

Info kindvriendelijkheid

Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.

Inbegrepen

  • heen- en terugvlucht met KLM volgens groepschema 
  • alle transfers per trein en bus
  • 17 overnachtingen op tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt
  • fietshuur Kyoto
  • 8x diner (dag 7 en 8 en dag 10 t/m dag 15)
  • bagagevervoer op de Kumano Kodo
  • SNP-reisleider

Niet inbegrepen

  • vervoer per metro, bus of tram in de steden (Kyoto, Ise en Osaka) 
  • entrees 
  • lunch en overige maaltijden
  • eventueel overige transfers buiten het programma om
  • persoonlijke uitgaven
  • reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)

Over de activiteiten

Op de schaal van 1 t/m 5, is deze wandelreis als een zwaarte 3 reis aangemerkt. Van dag 10 t/m dag 14 volgen we de goed gemarkeerde Nakahechi-route van de west- naar de oostkust van het Kii Schiereiland. We lopen 6 tot 8 uur per dag en de hoogteverschillen die we overbruggen zijn aanzienlijk. In de buurt van dorpen en nederzettingen moet af en toe de asfaltweg gevolgd worden maar meestal wandelen we over oude paden. De (bos)paden zijn onverhard en/of geplaveid met ongelijkmatige, eeuwenoude keien. Bij regen kan het glad zijn. Wandelervaring en een goede wandelconditie zijn noodzakelijk om deze tocht te volbrengen. Het is ook mogelijk (bij slecht weer of om wat voor reden ook) zo nu en dan een stuk(je) van de route per bus af te leggen. Japanse pelgrims smokkelen ook!

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

De retourvlucht is inbegrepen en dus reis je vanaf Schiphol gezamenlijk naar Osaka en terug. Het is niet mogelijk af te wijken van het groepsschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met KLM op Osaka v.v.

 

Vluchtschema
KL 867 Amsterdam - Osaka vertrek 14.40 aankomst 10.20 uur  *)

KL 868 Osaka - Amsterdam vertrek 13.00 aankomst 19.20 uur

*) aankomst de volgende dag

 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

De kersenbloesemtijd in het voorjaar mag vermaard zijn maar de Japanse 'Indian Summer' is zeker zo mooi. In oktober beginnen de esdoorns rood en de ginkgo’s goud te kleuren. De temperatuur is nog steeds aangenaam. De maximale temperatuur in Kyoto, Ise en Shigu is ca. 22°C, de minimale temperatuur ca. 13°C. In Koyasan koelt het ’s avonds af tot rond de 8°C . De temperatuur op de Kumano Kodo ligt tussen de 12 en 18°C. Dit is wel een gebied waar het veel kan regenen en goede regenkleding is dan ook noodzakelijk. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kumano Kodo ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Japan Kumano Kodo Wandelreis 146096

 

In Japan kan je pinnen bij postkantoren en bij de ‘7 Eleven’ dat zowel een kleine supermarkt, een bank en een serviceverlener voor alles en nog wat is. Deze zijn overal in Japan te vinden en altijd geopend. Overige geldautomaten accepteren alleen Japanse passen. Japan is in hoge mate een ‘cashland’, alleen in grotere winkels en restaurants worden creditcards geaccepteerd. Ter plekke heb je geld nodig voor persoonlijke uitgaven, drankjes, lunches en voor diners die niet inclusief zijn (9 keer). Reken in totaal op ongeveer € 400 -  500 per persoon. 

Met uitzondering van het stadsvervoer in Kyoto en Osaka zijn alle transfers volgens programma inclusief. De transfers vinden plaats met de trein. Het spoornetwerk in Japan is efficiënt en behoort tot de beste ter wereld. De grote steden zijn met de Shinkansen ‘kogeltrein’ verbonden maar op onze trajecten rijden er vaak alleen 'rapids' en lokale boemeltreinen. Een enkele keer reizen we per bus. In de steden verplaatsen we ons per bus en te voet. Het programma is zo samengesteld dat het reizen maar een deel van de dag in beslag neemt.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen. Zorg dat je wandelschoenen goed ingelopen zijn aangezien er een paar pittige dagwandelingen tijdens deze reis worden gemaakt. Op deze manier zal je meer van de reis kunnen genieten!

  • (Dag)rugzak (minimaal 35 liter)
  • Eenvoudige EHBO middelen (pleisters, blarenpleisters, sporttape, paracetamol etc.)
  • Regenkleding
  • Regenhoes
  • Wandelschoenen
  • Wandelsokken
  • Warme- en luchtige kleding
  • Muts en handschoenen
  • Gamaschen
  • Wind- en waterdicht jack
  • Anti-insectenmiddel
  • Zonnebrandolie, zonnebril
  • Wandelstokken (optioneel)
  • Hoofdlamp of zaklamp
  • Vuilniszak om kleding waterdicht in te pakken
  • Veldflessen (1-2 liter)
  • Thermosfles (optioneel)
  • Snacks voor onderweg (optioneel)
  • Paraplu (optioneel)

Omdat we regelmatig met bagage van A naar B moeten lopen, is het aan te raden om met een niet al te grote tas op wieltjes of met een rugzak te reizen. Groot formaat bagage is ook onhandig vanwege het bagagetransport onderweg en vanwege de beperkte ruimte in Japanse hotelkamers en in de treinen.

Tijdens de tocht over de Kumano Kodo dragen we alleen onze dagrugzak. De rugzak moet groot genoeg zijn voor regenkleding, een lunchpakket en veldflessen. ‘s Morgens vroeg kun je de grotere bagage afgeven bij de accommodatie. Bij aankomst op de volgende accommodatie staat de hoofdbagage weer voor je klaar.

 

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen en lokale culturen en historie. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Japan bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/japan. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en over vliegtickets voor uw terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Japan (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.


Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Japanse encefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië, Siberië en Japan. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

  • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
  • buiten kantooruren en in weekenden
  • vaccinatie door erkende artsen
  • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Japan is een zeer veilig land voor toeristen om zelfstandig of in een groep rond te reizen. Alles is extreem nauwgezet georganiseerd en Japanners zijn een zeer gedisciplineerd volk.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Japan

Japan - Kumano Kodo Wandelreis

In de voetsporen van keizers, aristocraten en 'gewone' pelgrims

Wandelreis vanuit stadshotels, klooster, minshuku’s en ryokan’s

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.