Japan - Hokkaido , 9 dagen De 'laatste wildernis' van Japan

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, inclusief huurauto

Hokkaido, Japan’s laatste wildernis. Ga op ontdekkingsreis door dit meest noordelijke eiland van Japan. Op Hokkaido, ook wel het meest on-Japanse eiland genoemd, liggen naar verhouding de meeste nationale parken van Japan. Zwavelgeuren op de flanken van de Asahi (2290 m) verraden de vulkanische activiteit van Hokkaido’s hoogste berg in de ‘speeltuin van de Goden’. Zo noemde de inheemse Ainu het nationale park ‘Daisetsuzan’. Rijd over de Bihoro-pas met uitzicht over het meer Kussharo, het startpunt van je kanotocht op de kristalheldere visrijke Kushiro-rivier. In de weerspiegeling van de meren van Shiretoko Goko zie je de bergreeks op het schiereiland Shiretoko die de zee van Okhotsk en de zuidelijke Koeril-eilanden scheidt. Geniet van onsens, de Japanse traditie waarin mannen en vrouwen badderen in thermale warmwaterbaden voordat ze gekleed in yakata's gaan dineren. Na je inspanningen vormt het gezonde eten, oogstrelend opgediend, een prachtig einde van je dag. Met het gebruik van een huurauto (mét GPS) vind je makkelijk de weg en geniet je volop van de weidsheid en natuurpracht op Hokkaido. 

Uniek aan deze reis

 • Hokkaido, Japan's laatste wildernis
 • Huurauto standaard voorzien van GPS
 • Japanse gastronomie: oogstrelend, lekker én zeer gezond
 • Leer Udon maken
 • Hotels met onsens en Japanse kamers
 • Top nationale parken: Daisetsuzan, Akan Mashu en Shiretoko
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Blog - De vele gezichten van Japan

Tempels en speelpaleizen. Prachtpieken en warmwaterbronnen. Op reis door Japan trekt het land werkelijk alles uit de kast. Lees verder op onze blog...

Dag tot dag

Japan - Hokkaido

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van Chitose word je opgehaald voor de transfer naar de autoverhuurder om de huurauto in ontvangst te nemen. Uitgerust met een GPS weet je alle plaatsen en gebieden makkelijk te vinden. In ca. een uur rijd je naar Sapporo, de hoofdstad van het eiland dat internationaal bekendheid verwierf door de Olympische Winterspelen van 1972. Je overnacht in een aangenaam middenklasse hotel in deze stad waar bijna de helft van de totale bevolking op Hokkaido woont.

Overnachting in

Sapporo

Dag 2

Maak in de ochtend een wandeling door het Odori-park op weg naar de ‘Clock Tower’ waarin een museum gevestigd is die je een goed tijdsbeeld geeft over de veelbewogen geschiedenis van Sapporo. Op een paar blokken afstand, nabij de botanische tuin, ligt het voormalige overheidsgebouw uit 1888, een schoolvoorbeeld van Amerikaanse neobarok bouwstijl. Mocht je het leuk vinden om meer tijd te besteden in Sapporo, boek dan een extra nacht(en) bij. 

 

Rond lunchtijd word je verwacht in een klein plaatsje op weg naar Asahidake. Lokale rijstverbouwers leren je hoe udon wordt bereid én hoe het smaakt. Udon zijn dikke noodels gemaakt van tarwebloem die meestal in een soep worden geserveerd. Een Engelstalige gids staat je bij om het proces uit te leggen. De reis zet je voort naar Asahidake, na Sapporo de 2e stad van Hokkaido. Je overnacht in Asahikawa in een modern hotel met een onsen op de bovenste verdieping en een sauna. 

Overnachting in

Asahikawa

Dag 3

Asahikawa is dé springplank voor de verkenning van de ‘playground of the Gods’. Zo noemen de Ainu de hoogst gelegen bergreeks van Hokkaido, beter bekend als het Daisetsuzan National Park. In dit grootste nationale park van Japan (2260 km²) bezoek je het Omote Daisetsu gedeelte waarin de Asahi-dake ligt, de hoogste berg van Hokkaido (2291 m). Per gondelbaan sta je in 10 minuten op 1600 meter hoogte tezamen met andere Japanse outdoor-liefhebbers, allemaal strak in outdoorkleding gestoken met wandelstokken. Goed voorbeeld doet goed volgen, warme kleding is een vereiste en wandelstokken vergemakkelijken het wandelen enorm.

 

Onder het toeziend ook van Siberean chipmunks wandel je over goed gemarkeerde paden langs vele meertjes. Kijk uit naar de alpine-vogels die zich hier thuisvoelen: Pine Grosbeak, Siberian Rubythroat en de Spotted Nutcracker. In de nabijheid van het Sugatami meer zie je rookpluimen de hemel bestijgen en veel zwavelafzettingen.  Alles wijst op de vulkanische activiteit van de berg Asahi-dake (2291m). Via een rotsachtig pad beklim je deze hoogste vulkaan van Hokkaido over een kam die niet hoogtevreesgevoelig is. Eenmaal bovenop kan het uitzicht prachtig zijn, maar bewolking en neerslag zijn op deze hoogte en breedtegraad eerder regel dan uitzondering. 

 

Wandeling top Mount Asahi-dake (2291m): 2 uur omhoog, 1,5 uur omlaag, 620 meter omhoog en omlaag

Overnachting in

Asahikawa

Dag 4

Via de noordkant van het Daisetsuzan National Park rijd je door het dorpje Sounkyo. Bergliefhebbers kunnen hier weer met een gondelbaan en stoeltjeslift omhoog naar uiteindelijk 1566m vanaf waar je verder omhoog kunt wandelen naar de top van de berg Kuro-dake (1984m).  Je kunt er ook voor kiezen om door de 24 km lange Sounkyo kloof te rijdjen met de prachtige sluierachtige watervallen Ryusei en Ginga. Via Kitami rijd je over de Bihoro-pas vanaf waar je een wijds uitzicht hebt op Lake Kussharo, het grootste meer in het Akan Mashu National Park. De komende nachten verblijf je in het dorp Kawayu Onsen. De naam verraadt al dat Kawayu bekend staat om zijn voor het lichaam zuiverende werking van het mineraalhoudende water met een zuurtegraad van maar liefst pH 1,8.  Het hotel beschikt uiteraard over een onsen voor alleen de hotelgasten.

 

Het Akan Mashu National Park (905 km²) is met zijn oprichting in 1934 het oudste nationale en meest historische park van Japan. Het meer van Kussharo ligt in een van Japan’s grootste caldera’s met een lengte van 26 km  en breedte van 20 km. Men schat dat door een enorme vulkanische uitbarsting deze caldera zo’n 100.000-130.000 jaar geleden is gevormd. Het nationale park bestaat uit een gematigd coniferen woud, een duidelijk bewijs van warme zomers, koude winters en voldoende neerslag om een bos te onderhouden.

 

Maak ’s middags een korte wandeling over de Wakoto Nature Trail. Met deze korte wandeling van 2,5 km langs de kust op het Wakoto-schiereiland, zie je tal van geothermische activiteiten waaronder ‘Oyakotsu Jigoku’. Hier groeien bijzondere wilde bloemen en weet de krekel ‘madarasuzu’ zich het gehele jaar in leven te houden in het mos aan de rand van de warme bronnen. Wandel door het naaldwoud waarin de Sakhalin conifeer voorkomt die hier zijn meest zuidelijke grens heeft bereikt. De boom komt met name voor op het Russische Sachalin eiland en de zuidelijke Koerilen.

Overnachting in

Lake Kussharo - Kawayu Onsen

Dag 5

Deze ochtend kan niet beter beginnen dan met een ontspannen kanotocht op Lake Kussharo en de Kushiro rivier. Geniet van de weerspiegelingen in het kristalheldere water. Glijdt langzaam stroomafwaarts langs begroeide rivieroevers. Het water meandert door een prachtig bos. De lokale gids laat je zien waar het water ondergronds de rivier voedt. Na de kanotocht raden we je aan een kijkje te nemen in het Ainu Folkore Museum in Kussharo Kotan. De spiritualiteit van deze inheemse bevolkingsgroep tref je o.a. aan in de 7 pilaren voor de entree van het museum die symbool staan voor het universum met 7 als geluksgetal. De 31 pilaren in het museum geven de bossen en bergen weer. Het museum is ontworpen door de beroemde architect Kiko Mozuna.

 

’s Middags heb je de tijd voor jezelf. Bezoek bijvoorbeeld het Kawayu Eco-Museum Center waarin je veel achtergrondinformatie (met Engelse teksten) verkrijgt van het bijzondere habitat van het Akan Mashu National Park. Vanuit dit museum vangen drie korte makkelijke wandelingen aan variërend in lengte tot maximaal 2,5 km. De Tsutsujigahara Nature Trail (2,5 km) voert je over een goed gemarkeerd pad naar de zwavel- en gasspuwende geisers van Mount Io. Eind juni en begin juli ligt er een deken van witte bloemen van de wilde rozemarijn over het landschap. Onderweg tref je veel Siberische dwergden aan, een struikachtige den die door het continentale klimaat laag bij de grond blijft en daardoor lijkt te kruipen.

Overnachting in

Lake Kussharo - Kawayu Onsen

Dag 6

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je bij het meer Onneto dat in het meest zuidwestelijke puntje van het Akan Mashu National Park ligt. Dit slechts 2,5 km grote meer in omtrek, onder de Ainu ‘oude vijver’ genoemd, is als gevolg van meerdere erupties van de nog steeds actieve vulkaan Meakan en de afdamming van eens een rivier, ontstaan. Vanwege de hoge zuurgraad komt er geen vis in voor, echter salamanders en rivierkreeften weer wel. Je wandelt deels over vlonderpaden over wetlands. Het plantleven heeft zich volledig aangepast aan de voedingsarme gronden vanwege de subarctische zone waarin Hokkaido ligt. Voor Japanners ligt de schoonheid en spirituele ervaring in het contrast tussen stukken donker bos afgewisseld met lichte en open stukken. Het is bijzonder om kleine boompjes te zien groeien op de met mos bedekte dode bomen, waardoor de levenscirkel zich herhaalt. Door de hoge zuurtegraad van het meer Onneto, dat vanuit de bodem wordt gevoed, ontstaan aan het wateroppervlak mysterieuze kleurverschijnselen. Hoe heerlijk is het om deze wandeling te beëindigen in een warmwaterbad gemaakt van Ezo spar. 

 

Na afloop van deze wandeling rijd je in ca. 1,5 uur terug naar Kawayu Onsen. Op enkele kilometers vanaf Kawayu Onsen ligt Lake Mashu. Dit heilige meer ligt aan de voet van Mount Mashu (857m) dat onder de Ainu bekend staat als de goddelijke berg. In de geëxplodeerde krater heeft zich een mystiek meer gevormd. Vanaf twee fraai aangelegde platforms kun je dit meer bewonderen.

Overnachting in

Lake Kussharo - Kawayu Onsen

Dag 7

Een kort ritje van ca. 80 km voert je naar het Shiretoko schiereiland dat als een smal zwaard van 70 kilometer lengte de Zee van Okhotsk scheidt van de Straat van Nemuro. Vlak voor Utoro zie je de mooie waterval Oshinkoshin. De komende twee nachten verblijf je in een aangenaam hotel aan zee aan de rand van Utoro.

Shiretoko, in 1964 tot nationaal park uitgeroepen en in de jaren negentig op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst, is een van de belangrijkste nationale parken in Japan waarin alles om natuurbehoud draait. Het nationale park (86% van het Werelderfgoed-gebied) omvat het land van het centrale deel van het schiereiland tot de Shiretoko Kaap inclusief het omringende zeegebied. Het is een goed voorbeeld van de interactie tussen ecosystemen aan land en in de zee. De ecosystemen hebben een buitengewone productiviteit, grotendeels beïnvloed door de vorming van seizoensgebonden zee-ijs op de laagste breedtegraad van het noordelijk halfrond. Het gebied is wereldwijd van belang voor bedreigde zee- en trekvogels, een aantal zalmachtigen en voor mariene zoogdieren, waaronder de Steller zeeleeuw en een aantal walvissoorten.

In de middag verken je de Shiretoko Goko Lakes, op een klein half uur rijden vanaf Utoro. Vanaf het Shiretoko Nature Center vangt deze makkelijke natuurwandeling aan onder begeleiding van een Engelssprekende gids. Vanwege de kans op een ontmoeting met bruine beren (in het gehele nationale park leven ernaar schatting 600) vinden de wandelingen gegidst plaats. Voornamelijk over bospaden en een fraai aangelegd vlonderpad (om het kwestbare eco-systeem te beschermen), geniet je van de vijf meren en bij goed weer de weerspiegeling van de Shiretoko bergreeks, spechten en vliegenvangers, wellicht een hert en bovenal van de flora! Wandeling: 3 uur, 3 km, vlak.

Na afloop raden we je aan een kijkje te nemen bij de nabijgelegen Furepe Falls. Met de bijnaam tranen van een meisje valt het water trapsgewijs over een klif naar beneden de Zee van Okhotsk in. Met wat geluk kun je sikaherten tegenkomen. Na afloop van deze wandeling is het goed toeven in het hotel aan zee aan de rand van Utoro. Bij helder weer kun je genieten van een mooie zonsondergang. De Japanse kamers zijn voorzien van tatami-matten en Japanse futonbedden. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen (onsen of in je privé badkamer) en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen. Het is genieten van de Japanse keuken met o.a. verse zeevruchten en seizoensgebonden ingrediënten.

Overnachting in

Utoro

Dag 8

De Shiretoko Crossing Road verbindt Utoro met Rausu. De fraai aangelegde weg ligt ingeklemd tussen de bergen Rausu (1660m) en Chinishibetsu (1371m) en geeft je een imposant beeld van de uitgestrektheid en woestheid van het afgelegen wildernisgebied. In de wintermaanden november t/m april is de weg afgesloten. Wat is er logischer dan in Rausu de vismarkt te bezoeken. Veel plaatsen op Hokkaido inclusief Rausu beschikken over een grote vissersvloot. Het zien van de vis en hoe deze van eigenaren verwisselen is mooi om te zien. De gids maakt je wegwijs op de markt en zal je tevens een opslaghuis van zeewier laten zien. Hoe lekker is het om hierna je eigen soep te bereiden met behulp van een kok. Het vormt direct een goede lunch en start voor de bootcruise.

Het kanaal van Nemuro, tussen Shiretoko en het meest zuidelijke Russische Koerileiland in, is zeer rijk aan voedsel. Het trekt zeevogels aan maar ook grote vissen als potvissen, orka's, Dalls bruinvissen, spitssnuitdolfijnen en dwergvinvissen. Met een boot vaar je erop uit om van dichtbij deze zeezoogdieren waar te nemen. Potvissen laten zich het meest zien in de maanden juli t/m september, orka's in de maanden juni en juli, de spitsnuitdolfijnen in augustus en september. Dalls bruinvissen kun je het gehele seizoen waarnemen. Voordat je tegen het eind van de middag weer terugrijdt naar Utoro is een bezoekje aan het Rausu Visitor’s Center de moeite waard. Behalve veel informatie over het Shiretoko National Park, tref je er ook een 7 meter orka-skelet aan die tot een groep van 9 orka's behoorde die allen tragisch de dood vonden toen ze in het drijfijs in 2005 vast kwamen te zitten.

Overnachting in

Utoro

Dag 9

De laatste dag op Hokkaido. In anderhalf uur rijd je naar de luchthaven van Memanbetsu. Hier eindigt je selfdrive reis door Hokkaido.

 

Voortzetting van je reis! Met een binnenlandse vlucht vanaf Memanbetsu (niet inbegrepen) vlieg je naar de binnenlandse luchthaven van Tokyo-Haneda vanaf waar je je reis kunt voortzetten met de wandelreis naar de Japanse Alpen, de wandel- en cultuurreis Mount Fuji & Ancient Trails of je kunt terugvliegen naar Nederland/België. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Met deze reis overnacht je in goede middenklasse hotels. In Sapporo en Asahikawa verblijf je in Europees ingerichte hotelkamers, maar in Kawayu Onsen en Utoro verblijf je in kamers in Japanse stijl. Deze kamers zijn volgens eeuwenoude Japanse tradities ingericht. ’s Avonds wordt de futon (matras) op de vloer gespreid die bedekt is met tatami (rieten) matten. In de ochtend wordt de futon weer in de kast opgeborgen. Het ontbreken van douche en wc op de kamer wordt goed gemaakt door de onsen, het gemeenschappelijke bad, gescheiden per sexe.

Onsen is een Japanse traditionele manier waarop mannen en vrouwen zich wassen en baden. Tijdens je verblijf in Asahikawa en Kawayu Onsen heb je de beschikking over een privé douche/WC én een openbare onsen. Tijdens je verblijf in Utoro heb je een privé douche WC én een privé onsen. De ligging van alle accommodaties is met zorg uitgekozen en ze zijn allen met de huurauto goed te bereiken. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen.

De hotelkamer in Sapporo is iets minder ruim maar nog steeds voorzien van goede bedden, TV, een waterkoker en basis toiletartikelen. Er is altijd wifi aanwezig. De gangbare inchecktijd is na 15.00 uur en de uitcheck tijd voor 10.00 uur. 

Reisgezelschappen van twee mensen verblijven in een tweepersoonskamer (met gescheiden bedden; tweepersoonsbed kan op aanvraag worden geregeld). Voor reisgezelschappen van drie mensen, wordt een twee- en een eenpersoonskamer gereserveerd. 

Voor alle overnachtingen vragen wij 'non-smoking rooms' aan. Omdat deze niet altijd beschikbaar zijn, kan het voorkomen dat er in de kamer gerookt is.

Over de maaltijden

In alle accommodaties overnacht je minimaal op basis van logies en ontbijt. Op Hokkaido zijn vier diners inbegrepen. Diners bestaan meestal uit buffets of vaste maaltijden. Een traditioneel Japans diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier. Er zijn geen verschillende gangen, alles wordt tegelijkertijd geserveerd.

In de hotels in de steden (Sapporo, Asahidake, Kawayu Onsen en Utoro) wordt een eenvoudig tot goed ontbijtbuffet geserveerd bestaande uit misosoep, salade, rijstballen en soms brood. In ryokans wordt het Japanse ontbijt vaak aangevuld met vis en tofu . De lunches en diners die niet zijn inbegrepen gebruik je meestal in eethuisjes en restaurants. De Japanse keuken is rijk en gezond. Er wordt grote zorg besteed aan de presentatie van de gerechten die vooral in de ryokans oogstrelend zijn.  In de steden is er voor elk budget volop keus. Sushi, sashimi, tepanyaki en tempura.

Inbegrepen

 • 8 nachten accommodatie o.b.v. logies & ontbijt
 • 4x diner
 • Autohuur Hokkaido (9 dgn) met GPS
 • One way drop off fee voor autohuur op Hokkaido
 • Excursie Udon maken
 • Kanoën Lake Kussharo en Kushiri-rivier
 • Wandelexcursie Lake Onneto met Engelssprekende gids
 • Wandelexcursie Shiretoko Goko Lakes met Engelssprekende gids
 • Bezoek vismarkt Rausu plus lunch met Engelssprekende gids
 • Bootcruise Rausu - Straat van Nemuro
 • Meet & Greet in Sapporo
 • boekje 'te gast in Japan'
 • SNP-informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • binnenlandse vlucht Tokio - Hokkaido v.v.
 • overige maaltijden
 • entrees
 • bijkomende kosten autohuur (o.a. brandstof)
 • kosten voor optionele excursies

Huurauto

In Hokkaido staat je voor 9 dagen een huurauto ter beschikking die standaard is uitgerust met GPS waarin je reisroute is ingeprogrammeerd. Een internationaal rijbewijs, waarin o.a. de Japanse taal is opgenomen, is hiervoor een vereiste.

Ter plaatse te betalen

Ter plaatse dien je te rekenen op de nodige uitgaven. Denk hierbij aan kosten die je moet maken voor maaltijden die niet zijn inbegrepen en kosten t.a.v. de huurauto (brandstof, enkele parkeerkosten en de one-way drop off fee). 

Over de activiteiten

Deze actieve selfdrive rondreis stelt geen bijzondere eisen aan je conditie, wel is wandelervaring noodzakelijk. De wandelingen variëren tussen 1 en 4 uur. Op de meeste plaatsen waar je wandelt bepaal jezelf hoe lang je wilt wandelen. Alle wandelingen vinden plaats over goed begaanbare paden. Omdat het Engels nauwelijks gesproken wordt in Japan, zal je vermogen om flexibel te zijn en doorzettingsvermogen te hebben, je goed van pas komen. Met praktische beschrijvingen en informatie van de lokaal agent en het SNP-reispakket kun je ter plaatse op je gemak van deze reis genieten.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht vanaf de luchthaven Tokyo Haneda naar Chitose Airport (nabij Sapporo). SNP regelt graag de vluchten naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. U kunt uw auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; als u langer wegblijft betaalt u maar €5 per dag. Meer informatie.

Hokkaido ligt op dezelfde breedtegraad als Zuid-Frankrijk. Warme zomers dus. Omdat Hokkaido het meest zuidelijke eiland op het noordelijk halfrond is waar het pakijs komt (Zee van Okhotsk), heerst er in de winter een bitterkoud klimaat. Er zijn plaatsen waar het kwik tot -40 graden Celsius daalt met plaatsen waar meer dan 14 meter sneeuwval is. Om die reden is deze reis te maken van medio mei  tot en met oktober. De reis dient in deze periode plaats te vinden. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Japanse Alpen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Japan kun je prima pinnen bij postkantoren en '7 Eleven' (kleine supermarkten). Ter plekke heb je geld nodig voor trein- en buskaartjes, de trein/metro in Tokyo, entreegelden, lunches en diners voor zover deze niet inclusief zijn. In Hokkaido komen daar nog de kosten van brandstof en enkele parkeerkosten bij. Reken op ongeveer € 30-40 per dag voor lunch en diner samen. Uiteraard kun je het qua eten zo goedkoop en duur maken als je wilt, dus zie deze bedragen als een richtbedrag. 

Met de reis die op het eiland Honshu plaatsvindt (dag 1 t/m 13 en dagen 21-22), vinden de meeste transfers plaats met de trein en bus. Het spoornetwerk in Japan behoort tot de beste van de wereld. Treinen zijn snel, rijden precies op schema en zijn ook nog eens betaalbaar. Van de Japanse Railpas maken we geen gebruik, daar de kosten ervan met deze reis niet opwegen tegen de lagere kosten als je de bus- en treinkaartjes ter plaatse aanschaft. Daarnaast kun je met de JR railpas lang niet altijd gebruik maken van alle treintrajecten daar het spoornetwerk in Japan uit geprivatiseerde bedrijven bestaat met elk hun eigen netwerk. 

Op Hokkaido maak je gebruik van een huurauto die is voorzien van GPS. Hokkaido is veel minder bevolkt dan Honshu, autorijden (aan de linkerkant) is veilig en met de GPS kom je overal. Borden op de weg zijn naast het Japans ook voorzien van het Latijnse schrift. Denk wel aan het meenemen van een internationaal rijbewijs (verplicht!).

Verder maak je met deze reis gebruik van twee binnenlandse vluchten.

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan deze reis te beginnen. Zorg dat je wandelschoenen goed zijn ingelopen aangezien er een aantal makkelijke dagwandelingen worden gemaakt die je op een aantal dagen zelf kunt verzwaren. Op deze manier zul je meer van de reis kunnen genieten!

 • EHBO eenvoudige middelen
 • Dagrugzak (25 liter)
 • Wandelschoenen (met enkelbescherming)
 • Fleece jack
 • Luchtige kleding
 • Warme kleding in voor- en najaar
 • Handschoenen, muts en sjaal in voor- en najaar
 • Eventueel wandelstokken
 • Regenkleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Anti-insektenmiddel
 • Zaklamp
 • Toiletartikelen
 • Lippencreme met UV-filter
 • platte stekkers (type A)
 • Internationaal rijbewijs (o.a. in Japanse taal)

Omdat je in Japan nog wel eens met je bagage moet lopen (bijvoorbeeld op treinstations, vliegvelden of in stadscentra), raden wij je aan te reizen met een kleine koffer op wieltjes, een rugzak of anderszins een makkelijk te verplaatsen tas. Een te grote koffer is onhandig vanwege de beperkte ruimte deze op te slaan in de trein en op veel hotelkamers. Daarnaast is het gemakkelijk een kleinere tas mee te nemen omdat je tijdens deze reis op een paar trajecten je grote bagage zeer betaalbaar kunt laten vervoeren naar de volgende bestemming. Zo reis je overdag zeer licht en comfortabel.

In 2020 vinden er in Tokio twee grote sportevenementen plaats, de Olympische Spelen (24 juli t/m 9 augustus) en de Paralympische Spelen (25 augustus t/m 6 september). Houd rekening met hogere prijzen voor accommodaties dan gebruikelijk en beperkte beschikbaarheid. Mocht je in de periode juli t/m september willen reizen, wees er dan zo vroeg mogelijk bij. We adviseren je graag.

Voor een verblijf in Japan heb je een paspoort nodig dat tijdens je verblijf in Japan geldig is. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Japan (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Internationaal rijbewijs (indien van toepassing)

Voor het in ontvangst nemen van een huurauto, mocht deze onderdeel zijn van je reis, dient de hoofdbestuurder in het bezit te zijn van een geldig paspoort, een credit card, een geldig rijbewijs én een internationaal rijbewijs.  

 

Voor een verblijf in Japan van minder dan 90 dagen hebt u geen visum nodig. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over een reserveringsbevestiging van uw eerste accommodatie en over vliegtickets voor uw terug- of doorreis.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Japan (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Japan


Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren over de risico's op oa. Mazelen en Japanse encefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië, Siberië en Japan. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Japan is een zeer veilig land voor toeristen om zelfstandig of in een groep rond te reizen. Alles is extreem nauwgezet georganiseerd en Japanners zijn een zeer gedisciplineerd volk.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Japan - Hokkaido

De 'laatste wildernis' van Japan

Wandelvakantie langs hotels, inclusief huurauto

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten