Italië - Umbrië zuid, 7 dagen In de sporen van de Heilige Franciscus naar Spoleto

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels en agriturismi

Het zuidelijk deel van de Via Francescana leidt je van Assisi, de geboorteplaats van de Heilige Franciscus, via Spello en Trevi naar dé kunst- en monumentenstad Spoleto. Je wandelt door het prachtige landschap van Umbrië met bossen, akkers, wijn-, en olijfgaarden. Overal waar je komt vind je de sporen van Sint Franciscus, die hier van 1182 tot 1226 met zijn volgelingen leefde. Vele kapelletjes, kerkjes, grotten en kloosters liggen verscholen in de groene heuvels. Je overnacht in sfeervolle hotels, albergo's en agriturismi.

Uniek aan deze reis

 • Bezoek aan Assisi en Spoleto
 • Bijzondere heiligdommen onderweg
 • Comfortabel pelgrimeren
 • Mooie vergezichten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Umbrië zuid

Deze trektocht door Umbrië laat je zowel genieten van het mooie landschap als van de rijke cultuur. Het Umbrische land is eeuwenlang bewerkt en is van een bijzondere schoonheid. Je loopt afwisselend door bossen, akkers, wijn- en olijfgaarden, met altijd wel een middeleeuws stadje op een heuveltop in zicht. Al wandelend door het prachtige landschap is het niet moeilijk voor te stellen dat Franciscus met zijn volgelingen hier zo’n 800 jaar geleden rondtrok. In de vele, vaak nog ommuurde middeleeuwse stadjes die je bezoekt lijkt het of de tijd heeft stil gestaan. Prachtige poorten, pleinen, palazzo's en kerken hebben hun oorspronkelijke karakter bewaard. Franciscus predikte een sober leven van vrijwillige armoede, zijn wandeluitrusting was dan ook van een geheel ander niveau dan de onze, zoals je kunt zien in de basiliek van Assisi. De Franciscanen bekommerden zich vooral om melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook om dieren en planten. De dag van de grote processie, daags na zijn overlijden op 3 oktober 1226, werd later een feestdag en nog veel later Werelddierendag.

Dag 1

Vandaag heb je alle gelegenheid om Assisi met zijn vele bijzondere kerken en gebouwen te bezichtigen. De Basiliek van St. Franciscus met crypte, de Santa Chiara, de kathedraal van San Rufino, en de Minervatempel zijn enkele van de vele monumenten in deze middeleeuwse stad.

Overnachting in

Assisi

Dag 2

Je loopt vandaag van Assisi naar Spello. Via een mooi wandelpad klim je in enkele kilometers naar de tegen de helling van de Monte Subasio gelegen kluizenarij Eremo delle Carceri. Je kunt in dit schitterend gelegen klooster de grot bezoeken waar Franciscus zich regelmatig in gebed terugtrok. Je vervolgt je weg via een afwisselend bosgebied met veel steeneiken naar de abdij van San Benedetto uit de 9e eeuw. Via een lange afdaling kom je uit in het middeleeuwse ommuurde stadje Spello.
Wandelduur: 16 km, 870 m stijgen en 840 m dalen, ca. 6 uur lopen. Een groot deel van de eerste klim kun je evt. met een taxi doen.

Overnachting in

Spello

Dag 3

Je hebt ’s morgens alle tijd om het prachtige plaatsje Spello uitgebreid te bekijken, voor je met de wandeling start. Vervolgens maak je een ontspannen wandeling langs olijf- en wijngaarden naar Scansano en Colle San Lorenzo en eindigt bij een authentieke agriturismo.
Wandelduur: 10,5 km, 350 m stijgen en 240 m dalen, ca. 4 uur lopen.

Overnachting in

nabij Colle San Lorenzo

Dag 4

Na een korte transfer start je de wandeling van vandaag vanuit Upello. Na een flinke klim passeer je Rocca di Scandolare, een gerestaureerde burcht uit de elfde eeuw. Langs olijfgaarden en steeneikbossen loop je naar het hoog boven het Valtopina gelegen Trevi dat zeer de moeite van bezichtiging waard is. Over het gangenstelsel van een Middeleeuws aquaduct wandel je naar Bovara waar je in een mooie agriturismo, I Mandorli, overnacht. Er is een zwembad en je hebt grandioos uitzicht over de vallei.
Wandelduur: 18 km, 500 m stijgen, 600 m dalen, ca. 6,5 uur.

Overnachting in

Bovara

Dag 5

Van Bovara over de officiële Via Francescana met prachtige vergezichten over het dal van Spoleto naar Campello alto. Onderweg houden de hoge muren van het klooster van Pissignano de wereld buiten en hangt rond het convento Padri Barnabiti in Campello een meditatieve sfeer. Je passeert vervolgens Lenano en wandelt door een dal vol olijfgaarden naar Poreta.
Wandelduur: 10,5 km, 370 m stijgen en dalen, ca. 4 uur.

Overnachting in

Poreta

Dag 6

Over een bospad en door een dal vol olijfgaarden wandel je naar Bazzano. Een smal asfaltweggetje leid je vervolgens naar het gehucht San Maria di Reggiano. Het oude klooster met kerkje bevat prachtige, bijzonder gave fresco's uit de 12e en 14e eeuw. Eggi is het volgende oude plaatsje dat je passeert om vandaar over vlakke wegen naar Spoleto te lopen. Je overnacht in het oude centrum van deze bijzondere plaats.
Wandelduur: 14 km, 450 m stijgen en dalen, ca. 4 uur.

Overnachting in

Spoleto

Dag 7

Na het ontbijt in Spoleto eindigt het arrangement. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in zeer uiteenlopende accommodaties. Soms is het een stadshotel, dan weer een kleine albergo of luxe agriturismo, midden in de natuur. Soms zijn de verblijven eenvoudig, dan weer wat luxer, maar altijd hebben de kamers een privé badkamer.

Over de maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inbegrepen. We laten de keuze voor het diner graag aan jou over. Alleen in de meer afgelegen accommodatie nabij Colle San Lorenzo is het diner inbegrepen. De lunch koop je onderweg zelf in.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 1 x diner
 • bagagevervoer
 • transfer op dag 4
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 2.50 pppn)

Over de activiteiten

De Via Francescana gaat voor een groot deel over Strada Bianca's, gravelwegen, die zich door de heuvels slingeren. Verder loop je over bospaden en karresporen tussen de akkers. In de buurt van dorpjes en stadjes zijn asfaltweggetjes niet te vermijden. Doordat de route door heuvelachtig terrein voert moet je rekening houden met af en toe flinke hoogteverschillen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Wij raden een extra nacht in Assisi aan, zodat je meer tijd hebt dit fraaie plaatsje te verkennen.

Extra's

Verlengingshotels

Dharma Style Hotel (Rome)

Dharma Style Hotel in Rome ligt vlakbij Piazza della Repubblica en om de hoek bij treinstation Termini. Het hotel beschikt over een ontbijtruimte, receptie en biedt airco en gratis wifi, ook in de kamers. In je kamer vind je verder een eigen badkamer, TV en een minibar. 's Morgens staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Assisi is ca. 1550 km. Bij het standaard hotel (dat net buiten Assisi ligt) kun je je auto parkeren voor de duur van het arrangement. Aan het eind van het arrangement kun je per trein naar je auto terugkeren (ca. 1 uur reizen). Als het standaard hotel geen plek heeft, boeken we een overnachting in Assisi zelf. Hier ben je aangewezen op betaalde parkeerplaatsen (reken op 10 euro per dag).
Klik hier voor de treintijden.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Perugia, Rome, Ancona of Florence.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Perugia, Ancona, Rome of Florence reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Rome of Florence vooraf of na afloop van je reis.

 • Vanaf de luchthaven van Perugia neem je een taxi naar Assisi (10 km).
 • Vanaf vliegveld Ancona reis je per bus naar het treinstation in de stad en vervolgens per trein in 2,5 uur naar Assisi. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.
 • Vanaf de luchthaven Florence (FLR) neem je de bus naar het centrum (30 min) en reis je per trein in 2,5 uur naar Assisi. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.
 • Vanaf luchthaven Rome Leonardo Da Vinci/Fiumicino (FCO) ) neem je de Leonardo Express die je in 30 minuten naar station Roma Termini brengt. Vanaf luchthaven Rome Ciampino (CIA) neem je de shuttlebus (Terravision) rechtstreeks naar het treinstation Roma Termini. De bus vertrekt iedere 40 minuten en doet er een half uur over. Van station Roma Termini reis je in ca. 2,5 uur naar Assisi. Dagelijks rijden er meerdere treinen tussen deze steden.

Terugreis:
Vanaf Spoleto reis je per trein in ca. 1,5 uur naar Rome, in ca. 2,5 uur naar Ancona, in ca. 3,5 uur naar Florence en in 1 uur naar Perugia P.S.G. Dagelijks rijden meerdere treinen tussen deze steden.

Klik hier voor de treintijden.

Je kunt dit arrangement starten op alle dagen van de week behalve vrijdag van begin april tot begin augustus en van eind augustus tot eind oktober. Voor- en najaar bieden heerlijk wandelweer. De warmte in de zomermaanden kan het wandelen aanzienlijk verzwaren.

Start op vrijdag is niet mogelijk omdat de accommodatie in Colle San Lorenzo op dag 3 op zondag gesloten is. Boek je een extra nacht in Assisi of Spello dan is start op vrijdag wel mogelijk.
De accommodatie in Colle San Lorenzo accepteert tussen 15 juli en 31 augustus geen boekingen voor 1 nacht. Valt je reis in deze periode, dan verblijf je 2 nachten in de volgende overnachtingsplaats Bovara (diner niet inbegrepen). Met korte transfers kun je de wandelingen volgens programma maken. De toeslag voor deze transfers valt weg tegen de 2 gemiste diners.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Umbrië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Hans Franse woont in Umbrië en schreef een leuk boek over het leven in Umbrië: 'Van nieuwe truffels en oude heiligen'. Bestellen bij www.freemusketeers.nl .

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

spello-aanloop-pad-olijfgaard-klaprozen.jpg

Italië - Umbrië zuid

In de sporen van de Heilige Franciscus naar Spoleto

Wandelvakantie langs hotels en agriturismi

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.