IJsland

IJsland - West-IJsland, 13 dagen De ruige schoonheid van Snaefellsnes en de West-Fjorden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis langs hotels en guesthouses, per huurauto

Het westen van IJsland is een land van eindeloze vergezichten, indrukwekkende kustlandschappen en ruige hooglanden; de perfecte bestemming voor een rondreis per huurauto.  Het is er nog relatief rustig, ook in de zomer. In een ontspannen tempo verken je dit indrukwekkende land, waar de gletsjers van de reusachtige vulkaan Snaefell, de kliffen en baaien van het gelijknamige schiereiland domineren. Dit is het land waar de herinneringen aan de Vikingen nog overal terug te vinden zijn. Vanaf Stykkisholmur, niet ver van de markante top Kirkufjell, steek je met de ferry de Breidafjördur over naar de West-Fjorden.  In dit eindeloze en prachtige land bepalen diepe fjorden, steile vogelkliffen en de mooiste stranden het beeld bepalen. Dat hier nog niet alle wegen verhard zijn, geeft al aan hoe afgelegen dit gebied is.  Hoogtepunten zijn de vogelrotsen van Látrabjarg, de immense waterval van Dynjandis en het rode strand van Raudasandur. En bovenal ook het onbewoonde schiereiland Hornstrandir, dat alleen via een bootje te bereiken is. Via het weinig door toeristen bezochte Strandir, waar je een walvisexcursie kunt doen of wandelen over het eilandje Grimsey en via de groene vallei van Reykholt en de watervallen van de Hvitá rivier reis je vervolgens terug naar IJslands hoofdstad Reykjavik. Verblijf in goede hotels en guesthouses. 

Uniek aan deze reis

  • Excursies bij te boeken: bezoek Hornstrandir, walvisexcursie Holmavik
  • Inclusief huurauto en ferry-overtocht van Snaefellsnes naar de Westfjorden
  • Reispakket met tal van tips voor excursies en wandelingen
  • Rondreis door de indrukwekkende natuur van het noordwesten van IJsland
  • GPS-tracks aanwezig
  • Huurauto inbegrepen
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

IJsland - Noorwest IJsland, actieve rondreis per huurauto

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst op vliegveld Keflavik en ophalen huurauto. Rit naar Reykjavik. Overnachting Reykjavik. 
  • Dag 2: rit naar Snaefellesnes. Overnachting Snaefellsnes peninsula (of Stykkishólmur)
  • Dag 3: bezoek zuidkust Snaefellsnes. Overnachting Snaefellsnes peninsula (of Stykkishólmur)
  • Dag 4: bezoek noordkust Snaefellsnes. Overnachting Stykkishólmur (of andere locatie op Snaefellsnes)
  • Dag 5: ferry Stykkisholmur – Brjanslaekur, rit naar omgeving Látrabjarg. Overnachting omgeving Látrabjarg / Patreksfjördur
  • Dag 6: bezoek omgeving Látrabjarg. Overnachting omgeving Látrabjarg / Patreksfjördur
  • Dag 7: rit naar Isafjördur. Overnachting Isafjördur
  • Dag 8: bezoek omgeving Isafjördur of excursie naar Hornstrandir (optioneel bij te boeken). Overnachting Isafjördur
  • Dag 9: rit naar Strandir (Holmavik). Overnachting Strandir (Holmavik).
  • Dag 10: bezoek omgeving Strandir (Holmavik), of bezoek Grimsey island of walvisexcursie vanuit Holmavik (optioneel bij te boeken). Overnachting Strandir (Holmavik).
  • Dag 11: rit naar Borgarnes / omgeving Reykholt. Overnachting Borgarnes / omgeving Reykholt.
  • Dag 12: bezoek omgeving Borgarnes of Reykholt, rit naar Reykjavik. Of rit naar Reykjavik via Golden Circle. Overnachting Reykjavik. 
  • Dag 13: rit naar luchthaven Keflavik, inleveren huurauto en einde arrangement.

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst op de internationale luchthaven Keflavik, waar je je huurauto oppikt. Vanaf het internationale vliegveld Keflavik, dat op het vulkanische schiereiland Reykjanes ligt kun je op 2 manieren naar Reykjavik rijden. De snelste route gaat via de noordkust van het schiereiland. Interessanter maar langer is de route langs de zuidkust, die o.m. langs het beroemde zwembadcomplex Blue Lagoon voert en langs het vissersdorp Grindavik, waar de in 2021 actieve vulkaan Fagradalsfjall ligt. Einddoel van vandaag is Reykjavik, de levendige en hippe hoofdstad van het eiland.  Rit 50 km of 90 km. 

Overnachting in

Reykjavik

Dag 2

Meteen als je Reykjavik hebt verlaten merk je al hoe indrukwekkend het landschap van IJslands westkust is. Je rijdt onderlangs de enorme tafelberg Esja en via de tunnel onder de Hvalfjördur bereik je Borgarnes, waar een interessant museum over de tijd van de eerste bewoning van IJsland is. Daarna wordt de weg al gauw stiller. Vogelliefhebbers kunnen bij Borgarnes het vlakke en venige schiereiland Myrar verkennen.  Als je het schiereiland van Snaefellsnes bereikt kun je een korte wandeling maken door het lavaveld van Eldborg naar de gelijkmatige vulkaankrater (7,5 km, 100m stijgen en dalen). De zuidkust van het schiereiland is dun bevolkt en kent een aantal mooie stranden, zoals dat van Ytry Tunga, waar je zeehonden kunt spotten. de rit van vandaag is ca. 165 km.

Overnachting in

Snaefellsnes (of Stykkisholmur)

Dag 3

Vandaag kun je een de grillige kustlijn van Snaefellsnes bij Arnarstapi verkennen, of een autorit langs de westelijkste punt van het schiereiland Snaefellsnes maken.  Zo rij je in ca. 110 km helemaal rondom de indrukwekkende 1450m hoge stratovulkaan Snaefell, waarvan, zoals de naam al aangeeft, de top onder een ijskap verborgen gaat. Dit is plek die in Jules Vernes “Reis naar het midden der Aarde” beschreven wordt als de toegangspoort tot het binnenste van onze planeet. De plek is ook de woonplaats van de reuzentol Bardur Snaefellsás. Een klim naar de top kan alleen ondernomen worden bij gunstige weersomstandigheden en dan alleen nog met een gids. De kustweg biedt voorbij Arnarstapi overigens voldoende bezienswaardigheden om de dag te vullen.  Vlakbij Arnarstapi ligt de Vatnshellir lavagrot, voor wie iets van  het ondergrondse avontuur van Jules Vernes helden wil beleven. En dan zijn er nog het zwarte strand van Sjupalonssandur, het strand van Dritvik, de vuurtoren Svörtuloft  en opgravingen van een Vikinboerderij op de westelijkste punt, het vissersdorp Hellissandur met een klein maritiem museum en de wat grotere plaats Ólavsvik, een handelsstadje waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1680.  Rit 110 km. 
Wil je liever niet te ver rijden, dan kun je je focussen op de omgeving van Arnarstapi, waar veel te zien is. Hier vind je een aantal spectaculaire kliffen en kloven, zoals de nauwe Raudfjellsgjá en de bijzondere rotsformaties van Hellnar. Bij het kleine vissersdorpje Arnarstapi kun je een mooie wandeling langs de rotsige en grillige kust maken (6,5 km, 75m stijgen en dalen). De Lóndrangar zijn een aantal merkwaardige verweerde lavazuilen, die aan een kasteel doen denken. Ook vogelaars kunnen hier hun hart ophalen! 

Overnachting in

Snaefellsnes (of Stykkisholmur)

Dag 4

De noordkust van het Snaefellsnes schiereiland is zeker ook de moeite waard! Het landschap rondom het dorpje Grundarfjördur heeft als decor gediend voor de nodige films en series (waaronder Game of Thrones). Absolute blikvanger is de markante 460m hoge Kirkjufell, een van de meets gefotografeerde bergen van IJsland.  Je kunt er een mooie, vlakke wandeling omheen maken, die begint en eindigt bij de waterval Kirkjufellfoss (8 km, 50m hoogteverschil). De weg naar Stykkisholmur voert door een uitgestrekt en met mos bedekt lavaveld: Berserkjahraun. Einddoel is het havenplaatsje Stykkisholmur, de ‘hoofdstad’ van het schiereiland en de plaats vanwaar de ferry naar de West-Fjorden vertrekt. Vanaf de vuurtoren op het schiereiland Súgandisey heb je een prachtig zicht over de vele eilandjes in de baai van Breidafjördur.  Rit 90 km

 

 

Overnachting in

Stykkisholmur (of elders op Snaefellsnes)

Dag 5

Na het ontbijt stap je op de ferry Baldur die je in 2 uur over de brede en met eilandjes bezaaide zeearm Breidarfjördur naar het haventje van Bjarnslaekur brengt.  Vogelliefhebbers komen onderweg ruimschoots aan hun trekken, want het ondiepe en voedselrijke water van de baai is een mekka voor zeevogels, zoals alken, zeekoeten, jan-van-genten, Noordse stormvogels, maar ook ijseenden en eidereenden. Aan de overkant wacht een rit van ca. 55 tot 80 km (afhankelijk van de locatie van het hotel waar je verblijft) naar de uiterste wetspunt van Europa.  De West-Fjorden bestaan uit 9 schiereilanden en 8 diepe fjorden. Ooit was dit één uitgestrekt basalt hoogland, waarin tijdens de laatste ijstijden door indrukwekkende gletsjers diepe dalen zijn uitgesleten, die na het smelten van de ijskap deels onder water liepen. Van die reusachtige ijskap, is nog een klein stukje over: de Drangajökull.  Einddoel van vandaag is het voormalige vissersplaatsje Patreksfjördur of een van de paar hotels die op het ruige schiereiland van Látrabjarg liggen. Onderweg passeer je het mooi gelegen zwembad van Hagavathall en kun je een omweg maken naar het eindeloze Raudasandur zeker aan te bevelen. Het fijne gele zand van dit strand doet bij zonnig weer haast aan als een tropische verrassing.

Noot: In de voor- en nazomer vaart de ferry alleen 's middags. 

Overnachting in

Patreksfjördur of Látrabjarg

Dag 6

Een wandeling bovenlangs de imposante vogelkliffen van Látrabjarg behoort zeker tot de hoogtepunten van deze reis! De 14 kilometer lange kliffen rijzen tot 450m loodrecht uit zee op. In get voorjaar en de vroege zomer (tot eind juli) wemelt het op de kliffen van het leven: talloze zeekoeten, alken, papegaaiduikers, aalscholvers, Noordse stormvogels en Jan-van-genten vinden op de loodrechte kliffen een veilige broedplek. Elke soort broedt op een andere hoogte in de kliffen: de aalscholvers helemaal onderaan en de papegaaiduikers boven in holletjes in de met gras bedekte toplaag van de klif. Vanaf het eindpunt van de weg, en waar je écht aan de rand van Europa bent aangezien dit het westelijkste puntje van IJsland is, kun je een wandeling over de kliffen maken (8 km, 400m stijgen en dalen). En wie nog niet genoeg is uitgewaaid kan ook nog een wandeling maken over het prachtige zandstrand van Breidavik  (6 km, geen hoogteverschil). Het plaatsje Patreksfjördur is een vissershaven waarvan de hoogtijdagen in de vorige eeuw lagen. Maar er zijn een paar restaurants en cafés. Restanten van de oude walvisvisserij kun je nog vinden aan de zuidoever van de Tálknafjördur, ten noorden van het dorp. Route maximaal 120 km (als je in Patreksfjördur overnacht).

Overnachting in

Patreksfjördur of Látrabjarg

Dag 7

Vandaag wacht je een lange reisdag langs de vele fjorden van het noodwesten van IJsland. Er is onderweg veel te zien en het landschap en de panorama’s zijn na elke bocht even verbluffend. Een deel van de weg is nog onverhard, ofschoon met een gewone auto prima te berijden. Onderweg passeer je twee mooie watervallen: de waterval die simpelweg Foss heet (“waterval”) en de indrukwekkende Dynjandisfoss, waarlangs je een stukje omhoog kunt wandelen.  Achterin de fjord van Reykjarjördur  ligt een verlaten zwembadje, de ideale plek voor een stop! Bij het vissersplaatsje Thingeyri kun je een basalttop beklimmen: de 367m hoge Sandafell. Deze beklimming gaat over een beter pad en het uitzicht is even indrukwekkend: over de Dyrafjördur en de omliggende basaltruggen die hier tot 900m uit zee oprijzen. En voor wie nog energie en tijd heeft is ook een korte omweg naar het dorpje Flateyri te overwegen, alvorens de tunnel onder het plateau van Breidadalsheidi in te duiken, die je uiteindelijk snel in Isafjördur brengt. 
Inmiddels is de afstand tot Isafjördur, de hoofdplaats van de West-Fjorden dankzij de aanleg van meerdere tunnels ingekort tot zo’n 140 km (en als je bij Látrabjarg hebt overnacht komt daar nog tot 60 km bij). Een dele van de weg is nog wel onverhard. 

Overnachting in

Isafjördur

Dag 8

Isafjördur is de grootste plaats van de West-Fjorden. Van hieruit kun je tal van activiteiten ondernemen, waaronder een bezoek aan het verlaten schiereiland Hornstrandir dat alleen per boot te bereiken is. Sinds hier geen mensen meer wonen heeft de natuur hier de regie weer volledig in handen. Het schiereiland kent ene uitbundige flora en fauna, waaronder een grote populatie poolvossen. Je kunt verschillende excursies boeken, onder meer een gegidste tocht in het teken van de arctische natuur van Hornstrandir en in het bijzonder de poolvos die in de omgeving  van Heysteri, ooit een welvarend handelsplaatsje of bij het verlaten Kviar plaatsvindt. Of een lange en inspannende dagwandeling via een verlaten radarstation en door een arctisch landschap over de groene kliffen van de Graenahlid (15 km, 550m stijgen en dalen). 
De omgeving van Isafjördur zelf en het stadje hebben overigens ook voldoende te bieden om je de dag te vullen. Net voor de vissersplaats Bolungarvik kun je een klein openluchtmuseumpje bezoeken dat in het teken staat van de visserij. En net voorbij het dorp loopt een weggetje naar een radarpost op een 600m hoge berg vanwaar je bij goed weer een immens panorama wacht. Je kunt ook, als je daar gisteren geen tijd voor had, terugrijden naar Thingeyri voor een korte wandeling of een spectaculaire fietstocht langs de kliffen van de Dyrafjördur naar een eenzame vuurtoren (45 km)

Let op: omdat de excursies naar Hornstrandir populair zijn is het raadzaam deze bijtijds te boeken. Je kunt ook via SNP een excursie bijboeken. Zie onder ‘Extra’s’.

Overnachting in

Isafjördur

Dag 9

De weg naar Hólmavik, aan de oostzijde van het schiereilandencomplex van de West-Fjorden, is 230 km lang en slingert langs de oevers van maar liefst 6 diep in het basaltplateau in snijdende zijfjorden van de reusachtige baai Isafjardardjúp.  Onderweg is er van alles te zien, zoals het centrum voor de poolvos in Sudavik, de prachtige kloof en waterval Valagil die achterin de fjord van Álftafjördur ligt en die je via een mooie wandeling kunt bereiken (7,5 km, 200m stijgen en dalen), of het mooie plaggenboerderijtje van Litlibaer dat aan de Skötufjördur ligt. Na het grote hotel en zoutfabriek van Reykjanes en de laatste fjord, die ook Isafjördur heet, steekt de route het lege plateau van Steingrimsfjardarheidi over en bereik je uiteindelijk de streek die ook wel Strandir wordt genoemd, een gebied dat de meeste toeristen links laten liggen, maar dat zonder  meer de moeite waard is. De dag eindigt in Holmavik aan de Setingrimsfjördur of in Bjarnarfjördur.

Overnachting in

Holmavik of Bjarnarfjördur

Dag 10

De (vanaf Laugarhóll) onverharde weg langs de oostkust van het schiereilandencomplex van de West-Fjorden is de Strandavegur en is 140km (vanaf Holmabik)  lang als je hem helemaal af rijdt tot het schiereiland Krossnes (en dus ook weer 140 km terug). Hier komen weinig toeristen maar het landschap  is er adembenemend mooi! Ooit was het gebied welvarend dankzij de haaien- en haringvisserij, maar die tijden zijn voorbij. Vanuit Drangsnes kun je het vogelrijke eilandje Grimsey bezoeken dat vlak voor de kust ligt en waar je een mooie wandeling kunt maken. In Gjögur vind je de restanten van de 19e eeuwse haaienvisserij en in Árnes staat een mooi 19e eeuws kerkje.  Helemaal aan het eind van de weg, op het schiereiland Krossnes ligt een mooi gelegen zwembadje.
We vandaag geen zin heeft in een lange autorit kan in Hólmavik het Hekserijmusuem bezoeken of een walvisexcursie maken (let op: tijdig boeken!).

Noot: Je kunt  via SNP een walvisexcursie bijboeken. Zie onder ‘Extra’s’.

Overnachting in

Hólmavik of Dragsnes

Dag 11

In de vruchtbare en groene vallei van de Hvitá rivier is zoveel te zien en te doen, dat je aan één dag eigenlijk niet genoeg hebt. Daarom nemen we de snelste route naar Reykholt, het centrum van de vallei, en dralen onderweg niet te lang. Het plaatsje Reykholt bestaat nu uit niet meer dan een aantal boerderijen, maar is niettemin belangrijk voor de geschiedenis van IJsland: eeuwen lang is de vallei gecultiveerd door de Vikingen en het is de geboortegrond van Snorri Sturluson, de populairste IJslandse dichter en Viking hoofdman uit de 13e eeuw en schrijver van de Eddas, het belangrijkste boek en en informatiebron over de Vikingcultuur. In de omgeving van het dorp zijn tal van warmwaterbronnen te vinden, zoals het 19e eeuwse Snorralaug, maar ook het moderne complex Krauma.  De vallei ligt in de luwte van de enorme Langjökull ijskap en kent een mild klimaat, waardoor hier mooie berkenbossen konden ontstaan met bomen die 4 meter hoog worden, de hoogste van het land. Wat verder de vallei in kun je bij Húsafell mooie wandelingen maken bovenlangs de Baerjagill, die je kunt uitbreiden met een avontuurlijk stukje door ongebaand terrein over de hoogvlakte boven de kloof (4,5 km, 250m stijgen en dalen, uit te breiden tot 8 km, 400m stijgen en dalen). De kloof is diep uitgesleten in de zachte aslagen die hier door de Ok-vulkaan zijn uitgebraakt. In de vallei liggen ook de Barnafoss stroomversnelling en de Hraunfossar, waar het smeltwater onder het lavaveld vandaan komt en in de Hvitá stroomt. En dan is er ook nog helemaal achterin de vallei de Vidgelmir lavagrot,  een natuurlijke tunnel van indrukwekkende afmeting (alleen met gids te bezoeken).  Lengte autorit maximaal 225 km (260 km als je in Borgarnes overnacht.

Overnachting in

Reykholt of Borgarnes

Dag 12

Wellicht had je gisteren niet genoeg tijd om alle bezienswaardigheden in het Rykholtsdalur te verkennen en wil je daar vandaag nog wat tijd doorbrengen. Dat kan prima want de snelste route van Reykholt naar Reykjavik duurt maar 1,5 uur (100 km).
Een andere mogelijkheid is dat je een langere route neemt via de beroemde bezienswaardigheden van de ‘Golden Circle’: The Gullfoss, de geiser Strokkur en de historische kloof van Thingvellir. Dan wacht je een aanmerkelijk langere route (350 km) en een lange dag.
Aan de rand van de binnenlandse hoogvlakte, ten zuiden van de Langjökull-ijskap, liggen drie highlights die samen de ‘Golden Circle’ vormen en die niet in een reis naar IJsland mogen ontbreken. In het nationale park van Thingvellir kun je een mooie wandeling maken (8 km, 2,5 uur, nauwelijks hoogteverschil). Behalve de met berkenbossen en wilgen begroeide kloven en touwlava’s kom je op de historische plekken, waar in 874 na Chr. de IJslandse kolonisten voor het eerst samen kwamen om op nationaal niveau te vergaderen. Aan de oevers van IJslands grootste meer, dat beroemd is vanwege haar kraakheldere water, vind je een verzameling markante scheuren in de aardkorst, het bewijs dat IJsland op de Mid-Atlantische rug ligt en langzaam uit elkaar schuift. Na de wandeling is een bezoek aan de indrukwekkende waterval Gullfoss en de spuitende geiser Strokkur een ‘must’.

Overnachting in

Reykjavik

Dag 15

Je rijdt naar de luchthaven Keflavik (ca 45 minuten rijden), waar je de huurauto inlevert.. Van hier vlieg je terug naar Nederland.

NB Programma

NB programma: Voor dag 2 t/m 4 geldt het volgende: uitgangspunt is 2 nachten op locatie aan zuidkust van Snaefellsnes en dan 1 nacht Stykkishólmur, maar het kan ook zijn dat er 3 nachten zuidkust Snaefellsness , of 3 nachten Stykisshólmur, of 1 nacht Snaefellsnes en 2 nachten Stykkishólmur bevestigd wordt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis slaap je meestal in ***-hotels en soms in guesthouses, op kamers met eigen badkamer. De meeste accommodaties zijn geselecteerd vanwege hun gunstige ligging ten opzichte van de wandelingen, soms in een dorp, dan weer afgelegen, midden in de natuur. Soms is dit op een boerderij.

Noot: vanwege het beperkte aanbod aan accommodaties in deze regio, kan het voorkomen dat je soms in een accommodatie verblijft die wat verder van de beschreven activiteiten ligt. 
Voor dag 2 t/m 4 geldt het volgende: uitgangspunt is 2 nachten op locatie aan zuidkust Snaefellsnes en dan 1 nacht Stykkishólmur, maar kan ook 3 nachten zuidkust Snaefellsness zijn, of 3 nachten Stykisshólmur, of 1 nacht Snaefellsnes en 2 nachten Stykkishólmur.

Over de maaltijden

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Voor de lunch en diner dien je zelf zorg te dragen.  Meestal is er een restaurant in de buurt van de accommodatie of heeft de accommodatie zelf een restaurant. In Stykkisholmur, Isafjördur, Holmavik, Borgarnes en Reykjavik zijn meerdere restaurants.  Voor de lunch kun je onderweg boodschappen doen, maar het aantal winkels is in dit dunbevolkte gebied beperkt, waardoor een goede planning van belang is. In je reispakket vind je hiervoor de nodige suggesties. 

Inbegrepen

  • huurauto gedurende de hele reis, ongelimiteerd aantal kilometers, CDW (WA-verzekering), PAI (reis- en ongevallenverzekering), belasting, tweede bestuurder is toegestaan, inclusief airport pick-up kosten
  • 12 overnachtingen in hotels en guesthouses
  • alle ontbijten van dag 2 t/m dag 13
  • ferry van Stykkisholmur naar Brjanslaekur (enkele reis, personen + huurauto)
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • lunches en diners
  • optioneel bij te boeken excursies (zie onder 'extra's)
  • eventuele entrees
  • brandstof huurauto
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis maak je vanaf dag 1 gebruik van een huurauto. De huurauto staat op de luchthaven van Keflavik voor je klaar. Op dag 13 lever je de huurauto in op Keflavik airport.

Voor de autohuur dien je in het bezit te zijn van een creditcard. Dit in verband met de borg voor de huurauto. De grootte van de huurauto is afhankelijk van de grootte van het gezelschap i.v.m. de bagageruimte. Reis je met 2 personen dan huur je een auto van cat. A (VW Polo, Kia Rio). Reis je met 3 personen, dan deel je een grotere auto van cat. B (VW Golf, Kia Ceed). Reis je met 4 personen, dan deel je een auto van cat. N (Kia Ceed Stationwagon, Skoda Oktavia Stationwagon).

Bij deze reis geldt dat er een CDW (Coliosion Damage Waver)  verzekering voor schade inclusief is. Bij deze verzekering geldt een eigen risico van ISK 195.000 (ca. € 1278,-).    Je kunt ter plekke een extra verzekering afsluiten: SCDW (kost 1900 ISK per dag (ca € 9,-) en verlaagt het eigen risico tot 49.500 ISK (ca. € 324,-). Kijk bij de voorwaarden op de site welke schades sowieso NIET onder de CDW dekking vallen. Voor de huurvoorwaarden van de autohuur: zie hier. Tweede bestuurder is inbegrepen. De huurprijs is inclusief airport pick-up kosten.

Let op: als je de reis in oktober wil starten is het sterk aan te raden een 4x4 auto te huren. 

Over de activiteiten

De wandelingen die in het reispakket van deze rondreis zijn beschreven zijn niet al te zwaar, relatief kort en kennen weinig hoogteverschillen. Vanwege het vaak stenige terrein is enige wandelervaring wel een pre. Je kiest zelf welke wandelingen je wilt maken en daarmee bepaal je zelf hoe inspannend of hoe licht je je reis maakt. Omdat je per auto rondreist ben je uiteraard heel flexibel bij het indelen van je dag! De wandelingen zijn allemaal rondwandelingen of heen- en weerwandelingen, zodat je steeds bij je auto begint en daar ook weer eindigt.  

 

De afstanden die je in IJsland rijdt lopen uiteen van 80 tot 250 km per dag, maar de wegen zijn rustig en je kunt overal goed doorrijden. Wel zijn er regelmatig onverharde stukken weg, die je niet kunt vermijden. Voor deze wegen heb je geen 4x4 auto nodig en de standaard verzekering dekt het rijden op deze onverharde wegen (zolang het geen wegen met een F-nummering zijn).

Geschikt voor kinderen

De wandelingen en excursies die in het reispakket staan, zijn ook prima geschikt voor gezinnen met wat oudere kinderen (12+).

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.  Vanwege de uitgebreide wandel- en excursiemogelijkheden zijn met name Isafjördur, Strandir/Holmavik en Borgarnes/Reykholt aan te raden als plaatsen om een extra dag bij te boeken. 

Extra's

Excursies

Reykjavik en de berg Esjá

Hornstrandir wildlife en Poolvossen (vanaf € 455,- per persoon)

Hornstrandir is een magische plek en onze IJslandse gidsen worde het nooit beu  over de charme ervan te vertellen. Om de kans te krijgen om onze gasten daarheen te brengen, is een gevoel dat moeilijk uit te leggen is. Een van de geneugten van Hornstrandir zijn de charmante en ongrijpbare poolvossen. Het natuurreservaat Hornstrandir is een van de weinige plekken ter wereld waar de vos zijn jongen kan grootbrengen zonder bang te hoeven zijn ten prooi te vallen aan jagers. Hierdoor zijn de vossen op veel plaatsen mensvriendelijk, waardoor ze makkelijker te herkennen en dichtbij te komen zijn. Jarenlang heeft een familie Poolvossen hun hol gehad in de buurt van onze boerderij in Kvíar en vaak heb je een goede kans om ze te zien en foto's te maken van de welpen als ze eind juni het hol verlaten. Maar onthoud dat de poolvossen wilde dieren zijn en dat het moeilijk is om te garanderen dat je ze ziet. Maar er is genoeg te zien en te genieten in deze geïsoleerde vallei van Hornstrandir. De enige manier om Hornstrandir te verkennen is door per boot te reizen, de reis naar Kvíar is een geweldige manier om de isolatie van deze plek en het indrukwekkende landschap te ervaren. Wanneer we in Kvíar zijn, krijgen we de kans om te wandelen in de ongerepte natuur, hopelijk de poolvossen te observeren en te genieten van een heerlijk huisgemaakt diner in een prachtige gerestaureerde boerderij die oorspronkelijk in 1921 werd gebouwd.

IJsland

Wandeltocht Hornstrandir (vanaf € 407,- per persoon)

Deze wandelexcursie is een geweldige mix van de uitgebreide natuur en de fascinerende geschiedenis van het natuurreservaat Hornstrandir. We ontdekken een Brits radarstation uit de Tweede Wereldoorlog, zien vele soorten IJslandse vogels en wandelen langs de top van enkele van de mooiste kliffen van IJsland. De route begint op een prachtige zandstrand en klimt gestaag omhoog langs de steile kliffen van Grænahlíð, de decennia lang was de beste schuilplaats voor vissersboten toen er stormen heersen in de Atlantische Oceaan. Op een vaste dag hebben we uitzicht over de hele baai van Ísafjarðardjúp en de gletsjerfjorden van Jökulfirðir. En vergeet niet om de ongrijpbare poolvos in de gaten te houden!

bultrug_in_de_baai_van_husavik.jpg

Walvisexcursie Hólmavik (vanaf € 56,- per persoon)

Walvissen spotten in Holmavik betekent bultruggen in overvloed! Unieke walvistocht in een afgelegen en ongerept deel van IJsland. De meest voorkomende walvissen in de fjord rond Holmavik zijn bultruggen. Ze zijn de meest acrobatische soort van alle walvissen. De exursie duurt 2 uur en is Engelstalig. De excursie vertrekt vanuit de haven van Hólmavik. .

Praktische informatie

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar IJsland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Reykjavik (Keflavik Airport). Icelandair vliegt dagelijks rechtstreeks vanaf Amsterdam en Transavia een aantal keer per week. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Tijdens deze reis maak je gebruik van een huurauto, die voor je klaar staat op het internationale vliegveld van Keflavik.  Op dag 13 lever je de huurauto  weer in op de luchthaven van Keflavik. 

Je kunt deze reis dagelijks starten van 1 juni t/m 15 oktober. In de maanden november t/m maart kan het winterweer zeer slecht zijn en bovendien is het aantal uren dat het overdag licht is, te beperkt om het programma uit te voeren. In april en mei is de conditie van de wegen vaak slecht en ligt er meestal nog teveel sneeuw op de wandelpaden. Deze reis wordt dan ook in deze periode niet aangeboden. Als je de reis in oktober wil starten is het sterk aan te raden een 4x4 auto te huren. 

De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet je rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet je niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat je bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Noordwest IJsland rondreis 815015 LA 

Tijdens deze reis maak je gebruik van een huurauto (inbegrepen vanaf aankomst op Keflavik, tot afleveren op vliegveld Keflavik, op dag 13).

Voor de wandelingen die je in het reispakket vindt, heb je alleen een dag rugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, regenkleding en eventueel een fototoestel.

Paklijst:

  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen (in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij je wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in je handbagage te vervoeren). Vanwege het stenige terrein en de scherpe lavastenen zijn stevige zolen zeer aanbevolen.
  • regen- en winddichte wandelkleding, bijv. gore-tex jas, regenbroek en fleecevest
  • handschoenen, sjaal en muts
  • dag rugzakje
  • thermosfles (minimaal 1 liter)
  • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
  • licht schoeisel (huttensloffen) voor in de accommodaties
  • zaklamp (niet in de zomer)
  • (Bad)handdoeken en zwemkleding
  • GELDIG paspoort of ID-kaart (mogen niet verlopen zijn)kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • eventueel: verrekijker en fototoestel
  • enige EHBO-benodigdheden die je eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"

Ga je binnenkort op reis naar IJsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ijsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/ijsland/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in IJsland is prima geregeld. De meeste ziekenhuizen en specialisten zijn te vinden in de hoofdstad Reykjavik.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodium, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed, zie verder de SNP Reiswijzer in Mijn SNP

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IJsland

IJsland - West-IJsland

De ruige schoonheid van Snaefellsnes en de West-Fjorden

Actieve rondreis langs hotels en guesthouses, per huurauto

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.