Wandelvakantie vanuit kampeerplaatsen
Uniek aan deze reis
- Bijna alles inclusief
- Vier basiskampen
- Vier wandelgebieden
Tijdens deze kampeerreis verblijven we meestal op eenvoudige natuurcampings, zonder elektriciteit. De sanitaire voorzieningen zijn zeer eenvoudig en op sommige kampeerplaatsen kunnen we gebruik maken van een (munt)douche. Op de kampeerplaats van Hraunborgir is een klein zwembad en in Hveravellir en Landmannalaugar kunnen we een bad nemen in de geothermische bron.
In Reykjavik overnachten we aan het einde van de reis in een guesthouse in het centrum van de stad, op tweepersoonskamers. WC en douche zijn gemeenschappelijk.
Omdat er op de kampeerplaatsen vaak geen stroomvoorziening is om bijvoorbeeld accu's van mobiele telefoons en camera's op te laden, kunnen we gebruik maken van de USB-aansluiting in de auto's. De kampeer- en kookuitrusting die op deze reis meegaat, voldoet aan hoge kwaliteitsnormen. Gebaseerd op jarenlange ervaring is deze uitrusting zorgvuldig samengesteld en getest. SNP zorgt voor ruime twee- en eenpersoonstenten, stoeltjes, tafeltjes, keukenuitrusting, pannen, borden, mokken en bestek. Je krijgt in 2020 altijd een eenpersoonstent als je alleen geboekt hebt. Hiervoor zijn geen extra kosten.
Belangrijk is de stormvaste groepstent die mee gaat. Deze wordt ingericht als verblijfsruimte en hier eten we. Door deze tent bent u verzekerd van een aangenaam verblijf op de overnachtingsplaatsen.
Het is niet nodig om eem slaapmatje mee te nemen. Er zijn zelfopblaasbare slaapmatjes aanwezig.
De maaltijden worden bereid door de kok/chauffeur van SNP. Aangezien hi/zijj vaak geen voorbereidende werkzaamheden kan verrichten, wordt van de groep assistentie gevraagd bij de voorbereiding van de maaltijden en de afwas. Eventuele dieetwensen zoals vegetarisch eten kunnen vervuld worden, echter speciale wensen zoals glutenvrij zijn niet mogelijk. De omstandigheden waaronder de kok het eten bereid, zijn zeer basic.
De lengte van de wandelingen varieert van 7 tot 19 km en de hoogteverschillen die we op een wandel dag overbruggen liggen gemiddeld tussen de 200 en 700 meter. De wandelingen duren gemiddeld 5 tot 8 uur. We wandelen vaak over stenig en onregelmatig terrein en regelmatig verlaten we de paden. Een enkele keer moeten we een beek doorwaden. Omdat we de beschikking hebben over twee busjes, kunnen de langere wandelingen soms worden ingekort.
Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Reykjavik.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Icelandair naar Reykjavik v.v.
Vluchtschema
FI 501 Amsterdam - Reykjavik vertrek om 14.10 aankomst om 15.25 uur
FI 500 Reykjavik - Amsterdam vertrek om 07.40 aankomst om 12.55 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
De naam van het eiland doet vermoeden dat we te maken hebben met een koud klimaat. Hoewel het noorden nog net de poolcirkel raakt, is het klimaat echter mild te noemen. Dit is het gevolg van de Warme Golfstroom. De temperatuur ligt in de zomer gemiddeld tussen de 10º en 15 ºC. Soms kan de temperatuur oplopen tot zelfs 20º C. In het binnenland moet u rekening houden met temperaturen tussen 5º en 15 ºC. In de korte nacht kan het kwik flink dalen en tegen het einde van augustus moet u niet opkijken van nachtvorst. Het weer heeft een veranderlijk karakter en bijna dagelijks wisselen verschillende weertypen elkaar af. Zeer bijzonder is de lengte van de dagen. In juni en juli is het eigenlijk 24 uur per dag licht en in augustus wordt het ’s nachts weer enkele uren donker. In september valt de avond tussen 21 en 22 uur. Door deze donkere nachten is de kans aanwezig dat u bij een heldere hemel, het noorderlicht kunt waarnemen.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar IJsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Het prijspeil ligt op IJsland erg hoog; reken er op dat alles tweemaal zo duur is als in Nederland. U kunt het beste een creditcard of cash mee nemen. Op IJsland is na aankomst op het vliegveld voldoende gelegenheid om te wisselen of te pinnen. Wij adviseren u geen IJslandse Kronen in Nederland te kopen. De koers is immers op IJsland gunstiger. Bovendien kunt u overal met een creditcard betalen.
Op het vliegveld van Reykjavik staan twee vierwiel-aangedreven minibusjes met aanhanger klaar. Met deze terreinwagens zijn we zeer flexibel en kunnen we over de soms zware pistes en door smeltwaterrivieren rijden. De busjes worden bestuurd door de reisleider en de kok/chauffeur. De mogelijkheid bestaat om tijdens het rijden accu's en batterijen op te laden voor fotocamera's e.d.
Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door IJsland te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
17-04-2020 Deze zomer krijg je standaard een eigen tent. Je hoeft de tent dus niet te delen met een andere deelnemer. Heb je de reis samen met een ander persoon geboekt, dan krijg je natuurlijk wel een tweepersoonstent.
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
De kok/chauffeur van SNP verzorgt de maaltijden tijdens de reis. Terwijl u lekker wandelt is de kok in de weer met inkopen doen en treft de noodzakelijke voorbereidingen voor een heerlijke warme maaltijd. Aan het einde van de wandeling zorgt hij of zij dat de busjes aan het eindpunt staan zodat we weer terug kunnen worden gebracht naar de kampeerplaats.
Voor een verblijf op IJsland hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die bij vertrek nog minstens 3 maanden geldig zijn.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen).
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
Voor een verblijf op IJsland hebt u geen visum nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van IJsland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
De levensverwachting in IJsland is de op één na hoogste ter wereld. Mannen worden gemiddeld 77 jaar oud, vrouwen gemiddeld 81. De gezondheid wordt ondersteund met een zeer goede gezondheidszorg, gezonde voeding met veel vis en regelmatig zwemmen in warm mineraalrijk water het hele jaar door in thermale openluchtzwembaden.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Voor een verblijf op IJsland hebt u geen vaccinaties nodig.
Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Natuurlijk moet je geen problemen zoeken, spring zoals overal verstandig om met je geld en papieren. In geval van nood : het telefoonnummer voor politie, ambulance en brandweer is : 112. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten