Ierland, Groot-Brittannië - Wild Atlantic Way - noord , 11 dagen Roadtrip langs de Ierse noordwestkust

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis per auto langs hotels

De Wild Atlantic Way is een goed gemarkeerde autoroute die langs de gehele Ierse westkust voert, van Londonderry in het noorden, naar Cork in het zuiden. Tijdens deze reis volg je de noordelijke helft van de route, langs de eenzame kapen en stranden van Donegal, via de kliffen en eilanden van Sligo en Mayo en door de ruige bergwereld van Connemara, tot de levendige stad Galway. Verwacht het onverwachte en geniet van de natuurelementen, de gastvrijheid en de humor van de Ieren en van het comfort van prima hotels. Je krijgt een uitgebreid reispakket mee met tal van tips, wandelsuggesties en achtergrondinformatie.

Uniek aan deze reis

  • Goede hotels
  • Heide en berggebieden van Connemara en Glenveagh National Park
  • Stranden en kliffen van de woeste Ierse Westkust
  • Toeren langs de goed gemarkeerde Wild Atlantic Way
  • Uitgebreid informatiepakket met wandelingen etc.
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Over de Ierse Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way klampt zich 2500 kilometer lang vast aan de Ierse westkust. Een gloednieuw, eenvoudig asfaltbaantje, met aan weerszijde een gele stippenlijn, brengt je langs de mooiste plekken van de Keltische kust. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Ierland, Groot-Brittannië - Wild Atlantic Way - Noord

Europa eindigt aan de gouden stranden van Rossnowlagh, bij de eenzame vuurtoren van Fanad Head en de zeshonderd meter hoge kliffen van Slieve League (de hoogste van Europa). Dat de Atlantische Oceaan voortdurend aan de rafelige rand van het groene Ierland knaagt, merk je het beste tijdens een wandeling langs de steile klif van Downpatrick Head en Horn Head. Hier proef je het zout van de zee op je lippen, waait de wind onophoudelijk langs je hoofd en is de lucht altijd gevuld met het geluid van meeuwen en andere zeevogels.

Rijdend over de Sky Road, bij Clifden, lijkt de hemel binnen handbereik. Dat gevoel krijg je ook als je een van de toppen van Connemara National Park beklimt, of samen met talloze Ieren de Heilige Croag Patrick bedwingt. Er zijn nog maar weinig plekken in Europa waar het zo stil is als in het uitgestrekte binnenland van Inishowen of Belmullet Island. Op de stille weggetjes van de counties Mayo en Donegal kom je maar zelden een andere auto tegen.

De Wild Atlantic Way is prima gemarkeerd en rijgt de mooiste plekken van Noordwest-Ierland als parels aan een ketting aaneen. De afwisseling is groot, tussen de goudgele stranden van Donegal, de kliffen van Mayo en de ruige pieken van de Connemara. Wandel boven de hoogste klif van Europa of door de bergwereld van Glenveagh National Park. Geniet met de lokale bevolking van live muziek in de pub. Je verblijft in prima hotels. In het reisinformatiepakket vind je tips over goede restaurants, gezellige pubs, de beste plekken voor outdooractiviteiten, zoals mountainbiken, kanoën, kajakken of coasteering. Bovendien hebben we een aantal rondwandelingen beschreven en tippen we je over nog veel meer wandelmogelijkheden.

Dag 1

Aankomst in Londonderry, Noord-Ierland. Als je via Dublin reist, en je hebt voldoende tijd, dan is de route langs de Antrim Coast zeer aan te raden. Hier liggen de beroemde basaltformatie Giant’s Causeway en de whiskey-distilleerderij van Bushmills. Londonderry (de Ieren noemen de stad kortweg Derry) is een levendige stad aan de monding van de River Foyle, met mooie vestingmuren. In de wijk Bogside is een klein museum te vinden dat de herinnering levend houdt aan de veertien slachtoffers van Bloody Sunday, zondag 30 januari 1972, toen de ‘troubles’ een absoluut dieptepunt bereikten.

Overnachting in

Londonderry

Dag 2

Vandaag reis je van Londonderry, dat maar een paar kilometer van de grens met de Ierse  Republiek ligt, langs de ruige en eenzame noordkust van Donegal. Er wacht je een prachtige kustlijn, waar diepe zee-inhammen, gele stranden en verlaten rotskapen, elkaar afwisselen, zoals Inishowen Head, Malin Head en Fanad Head.

Je kunt twee schiereilanden bezoeken: Inishowen en Fanad. Op het authentieke schiereiland Inishowen kun je een rondwandeling maken bij Inishowen Head waar je uitkijkt over de Noord-Ierse kust van Antrim (9,5 km, 320 m stijgen en dalen, 3 uur). Ook kun je het Doagh Famin Village bezoeken, waar de armoede in beeld is gebracht en de daaruit voortvloeiende massale emigratie van de negentiende eeuw.

Je kunt eventueel nog doorrijden naar de noordelijkste punt van Ierland: Malin Head. Hier waan je je echt aan het einde van de wereld. Via het pontje over de zeearm Lough Swilly (vaart niet altijd) steek je dan een stuk af en rijd je binnendoor naar Fanad Peninsula en uiteindelijk naar Dunfanaghy, aan de beschutte baai van Sheep Haven. De witte vuurtoren van Fanad Head is bijzonder fotogeniek en kan in het weekend worden bezocht.

Als je via Letterkenny rijdt, kun je ook nog een bezoek brengen aan het vijfduizend jaar oude Stone Fort Grianan of Aileach, dat op een heuvel ligt met een prachtig uitzicht. Als je beide schiereilanden wil bezoeken, maak je een lange rit van 210 km (zonder uitstapje aan Malin Head = 45 km extra).

Overnachting in

Dunfanaghy - Arnolds Hotel

Dag 3

Vanuit Dunfanaghy kun je alle kanten op, zelfs nog een stukje naar het noorden. Daar ligt Horn Head, waar je twee prachtige wandelingen kunt maken, een door een prachtig duingebied, en een bovenlangs de bijna tweehonderd meter hoge kliffen, een dramatisch landschap.

In het binnenland van Donegal ligt het bergachtige Glenveagh National Park, een prachtig landschap van kale heuvels, en groene door gletsjers uitgesleten dalen, die gevuld zijn met meren. Hier is een informatiecentrum en een kasteel met een mooie tuin. Er zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet en je kunt er fietsen huren. Aan de oever van Gartan Lough vind je de herinneringen aan de heilige Columbkille, een van de verspreiders van het christendom op de Britse eilanden, die aan de oever van het meer geboren zou zijn.

Net buiten het nationale park kun je een wandeling maken door het verlaten veengebied aan de voet van de donkere 666 meter hoge berg Muckish. Lieflijker is het parkachtige landschap van Ards Forest Park, waar je ook prima kunt wandelen.

Overnachting in

Dunfanaghy - Arnolds Hotel

Dag 4

Vandaag reis je verder naar het zuiden, naar het stadje Donegal, hoofdstad van de gelijknamige county, waar een mooi kasteel te bezoeken is. Je kunt kiezen uit meerdere routes. Een daarvan gaat het eerste stuk door het bergachtige binnenland door een leeg en verlaten veengebied en onderlangs de bergen Muckish en de hoogste berg van Donegal: de piramidevormige Errigal (751 meter). Je kunt ook via Glenveagh National Park (zie dag 3) rijden; de andere optie volgt de Wild Atlantic Way via de kust. The Rosses is een schiereiland waar het landschap een mix vormt van venen, plassen en stranden. Je kunt ook een bezoek brengen aan het afgelegen Aranmore Island. Je passeert vriendelijke dorpjes als Burtonport, Dungloe en Ardare en je kunt een kijkje nemen bij het haventje van Portnoo. Via de pas Neck of Ballagh rijdt je tenslotte naar Donegal City. Rit: 110 tot 150 km.

Overnachting in

Donegal City - Mill Park Hotel

Dag 5

De autorit naar Glencolmcille alleen al is meer dan de moeite waard. Het plaatsje is een van de historische plekken van Ierland: hier trok de heilige Columba zich in de vijfde eeuw terug. In de vallei zijn veel oude standing stones te vinden, neolithische menhirs die door de eerste christenen van kruisen werden voorzien. Elk jaar op 9 juni vindt de pelgrimage, de  ‘turas’, plaats. Vlakbij liggen de ruim zeshonderd meter hoge kliffen van Slieve League, de hoogste van Europa en een absolute must. Je kunt hier een mooie wandeling bovenlangs de adembenemende kliffen maken, maar ook een boottochtje onderlangs de kliffen behoort tot de mogelijkheden. Donegal zelf is een aardig stadje met een kasteel, de ruïnes van een abdij en een levendig centrum.

Overnachting in

Donegal City - Mill Park Hotel

Dag 6

Tijd om de Wild Atlantic Way verder zuidwaarts te volgen. We nemen een snelle route naar Sligo, want de route van vandaag is lang en er is onderweg veel te zien. De route voert onderlangs de markante tafelberg Benbulben.

In het achterland van het stadje Sligo liggen twee mooie meren: Loch Glencar, met een mooie waterval waar je mooie wandelingen kunt maken, en Loch Gil, met aan de oever Parke Castle. Het schiereiland van Strandhill, een ‘surfers paradise’ met hoge duinen, is ook een mekka voor liefhebbers van archeologie en prehistorie. Carrowmore is de plek die al vijfduizend jaar geleden een belangrijke rol speelde en waar meer dan dertig grafheuvels, dolmen en steencirkels te vinden zijn. Een korte klim naar de top van de Knocknarea is om twee redenen interessant: vanwege het prachtige uitzicht over vrijwel geheel County Sligo, en vanwege Queen Mave’s Cairn, de grootste stenen grafheuvel ter wereld.

Via het plaatsje Ballina bereik je County Mayo, dat op een enkel plaatsje na praktisch onbewoond is. Hier kun je kiezen om de kortste weg door het lege veengebied van westelijk Mayo te nemen, of de mooie en stille kustweg te volgen. Deze voert je onder meer langs de stranden van Lackan Bay, en langs de verticale kliffen en rotspilaar van Downpatrick Head. Belmullet is een klein plaatsje op het kale Mullet Peninsula, aan de uiterste westpunt van Mayo. De rit is dermate lang dat het sterk aan te raden is om hooguit twee van de drie excursiegebieden aan te doen: de meren, de archeologische sites van Strandhill, of de noordkust van Mayo. Rit: 190 tot 290 km.

Overnachting in

Belmullet - Broadhaven Bay Hotel

Dag 7

De boomloze omgeving van Benmullet en Mullet Peninsula wordt ook wel Erris genoemd en heeft een sterk eigen Keltisch karakter. Hier wordt hoofdzakelijk Gaelic gesproken. In de zomer is er nog de krassende roep van de kwartelkoning (crex crex) te horen. Het gebied wordt weinig door toeristen bezocht, wat onterecht is, want er is van alles te beleven. Je kunt er heerlijk fietsen op stille en vrijwel vlakke weggetjes van het schiereiland, bijvoorbeeld naar een van de mooie stranden. Of je maakt een fikse wandeling over de kliffen van Benwee Head, of een lichtere wandeling bij de kaap van Erris Head of langs het strand bij Lake Cross. Via het hotel worden ook boottochten georganiseerd naar de vogelkolonies van Benwee Head en Kid Island. Je kunt ook een wandeling met een gids maken, die je van alles kan vertellen over dit unieke stukje Ierland.

Overnachting in

Belmullet - Broadhaven Bay Hotel

Dag 8

Vandaag staat een korte rit op het programma (80 km), naar het levendige marktstadje Westport, dat achter in Clew Bay ligt. Westport is de uitvalsbasis voor beklimmingen van Ierlands beroemdste berg: de ‘heilige’ Croagh Patrick. Er is onderweg nog tijd genoeg om bijvoorbeeld het nieuwe visitors centre van Ierlands jongste National Park te bezoeken: Ballycroy. Dit park bedekt een groot deel van de Nephin Beg Mountains, een wild en verlaten bergland. In het bezoekerscentrum leer je alles over de natuur van dit ruige veen- en bergland. 

Wat je niet mag missen is Achill Island (een rondrit over Achill maakt de totale route ongeveer 180 km lang). Dit eiland met zijn ruige en zeer afwisselende landschap is door een brug verbonden met het Ierse ‘mainland’. Achill heeft prachtige stranden, zoals bij Keel en werkelijk spectaculaire kliffen, die je met name langs de prachtige kustweg bij de zuidpunt kunt bewonderen. De spectaculairste wandeling maak je naar Achill Head, over de flanken van de Croaghaun. Hier hebben de elementen vrij spel en beuken de golven van de Atlantische Oceaan onophoudelijk tegen de rotsen. Het eiland leent zich ook uitstekend voor het maken van mooie fietstochten. En je kunt er paardrijden en surfen. Eigenlijk is dit Ierland in een notendop.

Via het fraaie plaatsje Newport bereik je Westport, een levendig marktstadje dat achter in Clew Bay ligt. Het stadje, dat in de achttiende eeuw welvarend was dankzij de katoenhandel, heeft een mooi plein: the Octagon. Ook Westport House, dat door een mooi park is omgeven, is interessant.

Overnachting in

Westport - Clew Bay Hotel

Dag 9

Voordat je vandaag verder reist, kun je Westport House en Park bekijken, of een fietstocht maken door het golvende landschap en langs de kreken van Clew Bay, net ten noorden van Westport. Clew Bay is tussen Newport en Westport bezaaid met kleine, met gras begroeide eilandjes. Dit is een ondergelopen landschap van door gletsjers achtergelaten rotsheuveltjes, zogenoemde drumlins.

De kortste weg van Westport naar Clifden (County Galway) is niet lang (ongeveer 65 km), maar wij raden je aan de iets langere kustroute te nemen onderlangs de Croagh Patrick en langs het plaatsje Louisburgh. Deze rit is ongeveer 90 km. Onderweg is er van alles te zien en te doen. Als je bijvoorbeeld de Croagh Patrick wil beklimmen, kost je dat ongeveer 4 tot 5 uur. Je rijdt vervolgens door de prachtige Murrisk Mountains totdat je de fjordachtige Killary Harbour bereikt. Hier kun je bij het plaatsje Leene een bezoek brengen aan een outdoorcentrum waar tal van activiteiten worden aangeboden.

Kylemore Lough en Abbey vormen het hart van Connemara National Park, dat maar een klein deel van het uitgestrekte en woeste berggebied van Connemara beslaat. Dit is een geweldig wandelgebied, maar de bergen zijn hier ruig en de paden vaak drassig en steil: voor echte liefhebbers van pittige bergwandelingen dus. Einddoel vandaag is het mooie plaatsje Clifden, dat afgelegen ligt aan de westelijke kust van Connemara.

Overnachting in

Clifden - Clifden Station House Hotel

Dag 10

De omgeving van Clifden kent prachtige stranden, mooie baaitjes en een mooie panoramische weg: de Sky Road, die bovenlangs de zeearm van Clifden Bay voert. Vlakbij ligt het mooie vissersplaatsje Cleggan, dat ook een bezoek waard is. Je kunt vanuit Clifden prachtige fietstochten maken langs de afwisselende kust, bijvoorbeeld over de Sky Road Loop. Ook kun je een wandeling maken naar de 450 meter hoge Diamond Hill, in het Connemara National Park, bij goed weer absoluut een aanrader!

De snelste weg van Clifden naar Galway, de hoofdstad van de gelijknamige county, is 80 kilometer lang en voert je langs de bergen van Connemara. De kustroute is langer, maar minstens zo mooi: 105 kilometer vol afwisseling, kleine dorpjes en mooie stranden en baaien scheiden je dan van je einddoel. De stad Galway heeft een gezellig uitgaanscentrum vol met oude pubs, waar elke avond wel ergens live muziek wordt gespeeld. Je verblijft in een hotel aan de kust, in de badplaats Barna, zo’n 6 kilometer van het centrum van Galway.

Overnachting in

Barna (Galway) - The Twelve Hotel

Dag 11

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in goede *** of ****-hotels. Soms is dat een comfortabel stadshotel, dan weer een sfeervolle inn of een prachtig gelegen country hotel.

Omdat de accommodaties langs de Wild Atlantic Way populair zijn is vroeg boeken sterk aanbevolen, omdat de hotels, zeker in de zomermaanden al vroeg volgeboekt zijn. Als dat het geval is boeken we een hotel van hetzelfde comfortniveau voor je, dat iets verder van de route ligt, of in sommige gevallen een comfortabele B&B. We kiezen wel altijd een accommodatie die binnen rijafstand van het reisprogramma ligt. 

Zie bij de dagbeschrijvingen welke accommodaties we voor je proberen te boeken. 

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van logies en ontbijt. Het ontbijt bestaat uit twee delen. Eerst kun je een keuze maken uit een klein ontbijtbuffet met bv. muesli, cornflakes, pap, vruchtensap, melk, fruit en koffie of thee. Daarna volgt het 'hoofdgerecht', waarbij je meestal een keuze kunt maken uit enkele warme gerechten zoals bacon & eggs of roerei met zalm en toast. De dapperen kiezen voor een full Irish breakfast, dat je een flink deel van de dag vooruit zal helpen, met eieren, worstjes, bacon, gebakken tomaat en bloedworst.
In het reispakket vind je tips over restaurants voor diner of lunch en winkels waar je eventueel lunchinkopen kunt doen.

Duurzaamheid


Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • verzekeringen
  • eventuele entrees of excursies
  • (huur)auto

Over de activiteiten

In je informatiepakket vindt je o.a. beschrijvingen van door ons uitgezette rondwandelingen. Over het algemeen zijn de wandelingen qua afstand en hoogteverschillen niet al te zwaar (uitgezonderd twee wandelingen met 600 m hoogteverschil). Echter in Ierland kan het weer en de mate van drassigheid van de paden lichte wandelingen zwaarder maken dan elders. Daarom  zijn  goede waterdichte wandelschoenen aan te raden. Verder vind je in het reispakket veel tips waar je andere activiteiten kunt ondernemen, zoals fietsen, mountainbiken, kanoën, kajakken of coasteeren.
Alle wandelingen en andere activiteiten zijn optioneel; je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name in Westport en Clifden (waar je tijdens de standaardreis maar 1 nacht verblijft) is een extra nacht aanbevolen, om zo wat meer rust in het programma te brengen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

  • Als je per auto vanuit Nederland reist, zijn er meerdere mogelijkheden. 
    Je kunt bij Stenaline  een ‘landbridge-ticket kopen, waarbij je het ticket Hoek van Holland – Harwich (duur ca 6 uur) en Holyhead (Wales) – Dublin (duur 3,15 uur) of Liverpool  – Belfast (duur 8 uur) in één ticket boekt. Van Harwich naar Holyhead is 550 km, van Harwich naar Liverpool-Birckenhead  is 450 km. Van Dublin naar Londonderry is 230 km en van Belfast naar Londonderry is 110 km.
  • Je kunt ook via de Kanaaltunnel naar Holyhead  reizen (960 km) en daar de Stenaline ferry naar Dublin nemen (duur ca 3,15 uur).  Van Dublin naar  Londonderry is 230 km.
  • Een derde mogelijkheid is de nachtboot van  P&O van Rotterdam-Beneluxhaven naar Hull (ca 11 uur varen) en dan van Liverpool naar Dublin (duur ca 8 uur). Van Hull naar Liverpool-Bootle is 210 km. Van Dublin naar  Londonderry is 230 km.
  • Tenslotte kun je ook de nachtboot van DFDS van IJmuiden naar Newcastle (duur ca 16,30 uur) nemen en dan de ferry van P&O  of van Stena van Cairnryan in Schotland naar Larne of Belfast (duur 2,15 tot 2,30 uur). Van Newcastle naar Cairnryan is 280 km. Van Larne is het 120 km naar Londonderry, van Belfast 110 km.

Je kunt gratis parkeren bij de meeste accommodaties, behalve in Galway (en in Londonderry als je verblijft in Maldron Hotel, dat in het centrum ligt).

Terug reis je  van Galway naar Dublin (220 km), waar je de ferry naar Holyhead of Liverpool neemt. Dan naar Hull of Harwich of via de Kanaaltunnel terug naar Nederland.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen van Nederland naar Engeland en van Engeland / Schotland naar (Noord-)Ierland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl


Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Belfast of Dublin.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

(Hou er rekening mee dat een huurauto die je in Belfast huurt, ook weer in Belfast moet worden ingeleverd. Een vlucht heen op Belfast en terug vanaf Dublin is dus niet mogelijk, in combinatie met een huurauto.)

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld Belfast of Dublin reis je verder per huurauto. De afstand van vliegveld Belfast naar de eerste accommodatie in Londonderry is ca. 115 km. De afstand van vliegveld Dublin naar de eerste accommodatie in Londonderry is ca 230 km.

Aan het einde van de reis rij je vanaf Galway terug naar het vliegveld in Dublin (ca. 215 km) of  Belfast (330 km). (Hou er rekening mee dat een huurauto die je in Belfast huurt, ook weer in Belfast moet worden ingeleverd.)

Autohuur

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden je via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.
klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

NB: als je in Belfast een auto huurt, moet deze daar ook weer worden ingeleverd. Bovendien betaal je een toeslag voor 'grensoverschrijding' van ca €5,- per dag.

Je kunt dit arrangement starten van 1 april t/m 31 oktober. Het klimaat van Ierland staat bekend als regenrijk, maar is het beste te omschrijven als afwisselend. Zon, regen, mist en harde wind; op één dag is het allemaal mogelijk. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomer tussen 15 en 20 ºC. Behalve op de bergtoppen wordt het er zelden echt koud. Een ander voordeel van dit klimaat is dat de regen zelden lang aanhoudt, maar valt in (korte) buien. De lucht en wolkenpartijen zijn ieder moment van de dag anders en bijzonder fraai, kortom: four seasons in one day. De heldere atmosfeer staat vaak garant voor fotogenieke lichtomstandigheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ierland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 

 

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig.

Als je in Ierland wandelingen wilt maken, adviseren we je om goede waterdichte (en bij voorkeur hoogsluitende) wandelschoenen mee te nemen. Winddichte wandelkleding en goede regenkleding zijn ook onontbeerlijk. Omdat veel paden vaak modderig zijn, zijn gamaschen ook aanbevolen.

Ga je binnenkort op reis naar Ierland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ierland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Vanaf 2 april 2025 is het voor EU burgers verplicht een  ETA (Electronic Travel Authorisation) aan te vragen. Een ETA is geen visum. Het geeft je toestemming om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen en is alleen geldig in combinatie met een geldig paspoort.

Aanvraag ETA-reistoestemming
Een ETA kan je vanaf 5 maart 2025 online bestellen. De kosten per ETA zijn GBP 10,- per persoon. Een ETA is maximaal 2 jaar geldig (of tot het moment dat het huidige paspoort verloopt).
Elke persoon in het reisgezelschap heeft een ETA nodig, ook kinderen en baby’s.
Vanaf 5 maart vraag je het formulier aan op: Apply for an electronic travel authorisation (ETA) 
Begin 2025 is er ook app beschikbaar, de 'UK ETA app'.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Groot-Brittannië.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Ierland is goed geregeld.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

per_auto_lnags_de_Ierse_westkust.jpg

Ierland, Groot-Brittannië - Wild Atlantic Way - noord

Roadtrip langs de Ierse noordwestkust

Actieve rondreis per auto langs hotels

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).