Old Man of Hoy

Groot-Brittannië - Orkney-eilanden, 9 dagen Het Egypte van het Noorden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit familiehotelletjes en B&B's

Tijdens deze bijzondere wandelvakantie op de Orkney-eilanden raak je onder de indruk van de mystieke sfeer, weidsheid en stilte van de diverse grotere en kleinere eilanden van deze archipel ten noorden van Schotland. Vanwege de ontelbare archeologische wonderen wordt Orkney ook wel het ‘Egypte van het Noorden’ genoemd. Je overnacht in prachtig gelegen hotels en bed & breakfasts.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende archipel
 • Archeologisch interessant
 • Einde van de wereld
 • Lekker uitwaaien
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Orkney-eilanden

Ten noorden van het Schotse vasteland ligt Orkney, een unieke archipel van 70 eilanden waarvan slechts 18 bewoond. Een groen, zacht glooiend heuvelland, loodrechte donkere kliffen en parelwitte stranden tekenen scherp af tegen de oceaan, die hier blauwer kan zijn dan de Middellandse zee. Dit is Schotland op haar mooist: heldere weidse luchten, de geur van de zee en het gekrijs van ontelbare zeevogels die de steile basaltkliffen bevolken. Tijdens deze bijzondere wandeltocht raak je niet alleen onder de indruk van het landschap, maar ook van de typische, haast Scandinavische sfeer. De Vikingen hebben hun stempel onmiskenbaar op de bevolking gedrukt. Maar vooral ook, is de eilandengroep ’het Egypte van het Noorden’. Archeologen gaven Orkney deze naam, na het zien van de 5000 jaar oude stone circles, graftombes, ceremonieplaatsen en nederzettingen van Skara Brae, Brodgar en al die andere mysterieuze plekken. Op deze bijzondere wandeltocht bezoek je een vijftal eilanden, die via een uitgebreid net van veerboten met elkaar verbonden zijn. Je overnacht in prachtig gelegen hotels en bed & breakfasts.

Dag 1

Aankomst in het kleine havenplaatsje St. Margaret's Hope

Overnachting in

St. Margaret's Hope, South Ronaldsay

Dag 2

Na het ontbijt word je naar naar het zuiden van South-Ronaldsay gebracht. Van hier wandel je langs de oostkust, struinend door zacht glooiende weilanden en langs kleine boerderijen, terug naar Margaret's Hope. Op de rotsen worden regelmatig zonnebadende zeehonden waargenomen. Wandeling: 15 km, 200 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

St. Margaret's Hope, South Ronaldsay

Dag 3

Per lijnbus reis je naar het haventje van Tingwall, op Mainland, vanwaar je de veerboot naar het kleine eiland Rousay neemt. Na aankomst wordt je bagage naar het hotel gebracht en kun je een wandeltocht maken door het heuvelachtige, met heidevelden bedekte binnenland van dit kleine eiland, een vermaard ornithologisch reservaat. Vanaf de 227 m hoge Knitchen Hill heb je een mooi uitzicht over het eiland. Wandeling: 10 km, 250 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Rousay

Dag 4

Vandaag kun je een fietstocht rond Rousay maken (fietshuur exclusief), een korte maar inspannende tocht van 24 km (320 m stijgen en dalen). Onderweg zijn er tal van archeologische bezienswaardigheden waaronder de cairn en broch van Midhowe, waar je even de benen kunt strekken. Ook passeer je enkele gehuchtjes waar crofters in hun schamele levensonderhoud probeerden te voorzien. Je komt er meer over te weten in het Trumland Orientation Centre. En dan zijn er ook nog de fraaie kliffen van Saviskaill Bay. Na de tocht neem je in de namiddag de veerboot terug naar Tingwall, waar je op de bus stapt naar Kirkwall, de hoofdstad van Orkney.

Overnachting in

Kirkwall, Mainland

Dag 5

Vroeg in de ochtend stap je in Kirkwall op de boot naar Westray, een van de noordelijkste eilanden van de archipel. Bij aankomst word je door de accommodatiehouder naar Kirkbister Farm gebracht, waar je wandeling langs de mooie westkust begint. Bovenlangs de steile kliffen wandel je over kleine paadjes en door grashellingen naar de Noup Head, broedplaats van duizenden zeevogels, waaronder papegaaiduikers, alken, drieteenmeeuwen en zeekoeten. Via Noltland Castle wandel je naar Pierowall, de 'capital' van Westray. Wandeling: 17 km, 100 m stijgen en 125 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Pierowall, Westray

Dag 6

Je maakt vandaag een uitstapje naar het kleine eiland Papa Westray, een uithoek van een uithoek binnen het Britse Koninkrijk, waar de eerste christenen van de Britse eilanden zich als kluizenaars terugtrokken. Op dit vlakke eiland wandel je langs Knap of Howar, het oudste woonhuis van Noord-Europa, en door het winderige natuurreservaat van Mull Head. Engels Gras bedekt de overhangende kliffen, waartegen zeekoeten en alken in grote aantallen broeden. Wandeling: 13 km, 75 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Pierowall, Westray

Dag 7

's Ochtends ga je per ferry terug naar Kirkwall, vanwaar je per lijnbus naar het levendige havenstadje Stromness gaat, waar je rond het middaguur arriveert. Vanuit Stromness kun je een fietstocht maken (31 km, 200 m stijgen en dalen), langs Loch of Stenness naar Maes Howe, een van de best bewaarde grafheuvels uit de steentijd. Vervolgens ga je op weg naar een ander prehistorisch hoogtepunt op de Orkneys: de 5000 jaar oude steencirkel van Brodgar. Het is ook mogelijk vanuit Stromness een wandeling te maken. Je neemt de bus naar Skara Brea, waar een compleet 5000 jaar oud dorp tijdens een storm in 1850 werd blootgelegd. Zelfs het (stenen) meubilair is nog intact. Je wandelt langs de afwisselende westkust met kliffen en kleine baaitjes terug naar Stromness. Wandeling: 14 km, 175 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Let op:  Als dag 7 op een zondag valt, gaat er alleen een avondboot naar Kirkwall en kun je de fiets- of wandeltocht niet maken. Bovendien krijg je te maken met extra taxikosten.

Overnachting in

Stromness, Mainland

Dag 8

Een korte oversteek brengt je op Hoy, het meest geaccidenteerde eiland van Orkney. Via Roackwick, gelegen aan een mooie baai, wandel je naar de spectaculaire, bijna 300 meter hoge westkust. Bijzonder is de van het eiland los geweekte rotspilaar Old Man of Hoy. Je kunt de wandeling ook inkorten door een fiets te huren. Wandeling: 21 km, 350 m stijgen en dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Stromness, Mainland

Dag 9

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in soms eenvoudige, soms hele sfeervolle B&B’s en hotels. De kamers zijn voorzien van douche en toilet, behalve op Rousay, daar wordt de badkamer gedeeld door 3 kamers. De accommodaties liggen in de plaatsjes langs de route, of midden in de prachtige natuur van Orkney. Met name de accommodatie op Rousay is mooi gelegen.
Veel hotels op de Orkneys hebben ook een bar. Op vrijdag en zaterdagavond is er in Margaret's Hope en Kirkwall tot 1.00 uur muziek in de bar. Dit zult u op de kamer kunnen horen.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt voor u verzorgd en de lunch kunt u of onderweg inkopen of in de accommodatie bestellen. Voor het avondeten kunt u terecht in een lokaal restaurantje, pub of hotel. In de accommodaties wordt een fully cooked breakfast geserveerd.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer tussen haven en accommodatie op dag 3, 4, 5 en 7
 • enkele korte transfers tussen accommodaties en veerhavens of begin van wandeling
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers per veerboot en lijnbus
 • fietshuur op dag 4 en 7
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • transfers per veerboot en lijnbus (ca. € 150,- p.p.)
 • fietshuur dag 4 en dag 7 (ca € 30,- pp) 

Over de activiteiten

De wandelingen lopen grotendeels door vlak of licht glooiend terrein. U wandelt over onverharde en verharde landweggetjes, maar ook over kleine kustpaden. Regelmatig is er helemaal geen pad en voert de route door graslanden, heidevelden of venig terrein. Goed, waterdicht schoeisel is dan ook onontbeerlijk. De hoogteverschillen zijn gering. Enig oriëntatie vermogen en kaartkennis wordt aanbevolen, de paden zijn immers niet gemarkeerd en soms gaat u ’cross country’. Twee keer is er een fietstocht met geringe hoogteverschillen beschreven. Ook op andere dagen zijn er ter plekke fietsen te huur.

Een deel van de lol op de Orkneys is het reizen tussen de verschillende eilanden, met veerboot en streekbus. Het is wat gepuzzel, maar met behulp van de vriendelijke bewoners, komt het altijd goed.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Kirkwall, Stromness en Pierowall lenen zich wat de mogelijkheden voor uitstapjes en wandelingen betreft het best voor een extra dag. Een extra nacht in Rousay wordt aanbevolen vanwege de goede sfeer en het leuke hotelletje. Bovendien heeft u dan meer tijd voor de fietstocht aldaar en om Kirkwall te verkennen. Ook in Stromness is een extra dag aan te bevelen, omdat in de omgeving veel te zien is en er op deze manier meer tijd is voor het programma van dag 7, de verplaatsingsdag naar Stromness.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Gills Bay is ca. 1200 km via veerverbinding Hoek van Holland-Harwich. Via de veerverbinding IJmuiden-Newcastle is de afstand ca. 620 km. 

Om op de Orkneys te komen neemt u de veerboot van Gills Bay naar Margaret's Hope. Klik hier voor informatie en om te reserveren.

Op de terugweg neemt u de veerboot van Stromness naar Scrabster. Klik hier voor informatie en om te reserveren.

U kunt uw auto parkeren bij de ferryhaven van Gills Bay of Scrabster. De verbinding tussen deze ferryhavens is per bus met overstap in Thurso.

Trein informatie

Treinreizigers raden we aan om met de nachtboot van IJmuiden naar Newcastle te reizen (klik hier voor meer informatie). Deze komt in de ochtend aan en er is een bus naar het station, waar je de trein, via Edinburgh en Inverness, naar Thurso neemt. Aansluitend met de bus naar Gills Bay voor de veerboot naar Margaret's Hope.

LET OP
Het is niet mogelijk om op één dag van Newcastle op de Orkneys te komen met de trein. Een overnachting in Edinburgh of Inverness is altijd nodig op heen- en terugreis.

Orkney Bus
In de zomer gaat er elke dag een rechtstreekse bus van Inverness naar John O'Groats, waar je de veerboot naar Ronaldsay neemt. Hier wacht een aansluitende bus naar Kirkwall die in Margeret's Hope stopt. Bus- en veerboot ticket in één.

- Klik hier voor informatie over de Orkney Bus.
- Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen. Deze website kunt u het best gebruiken om de reis te plannen. Hij geeft gedetailleerde OV verbindingen van adres tot adres.
- Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
- Klik hier voor informatie over de veerboot van Gills Bay naar Orkney en aansluitende busverbindingen.
- Klik hier voor informatie over de veerboot van Stromness naar Scrabster.

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt. Op zon- en feestdagen is het openbaar vervoer in Schotland beperkt.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Schotland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl. Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

- Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
- Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen.

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Inverness, Aberdeen, Glasgow of Edinburgh.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld reist u met het openbaar vervoer door naar uw accommodatie. Houdt daarom bij de keuze van u vlucht rekening met deze reistijd. Eventueel kunt u een extra nacht boeken in Thurso, Edinburgh of Inverness.

Heenvlucht op Edinburgh (EDI)
Vanaf het vliegveld gaat u met de bus naar het treinstation Edinburgh Haymarket. Vanaf hier neemt u de trein naar Thurso en dan de bus naar Gills Bay Ferry Terminal. U er ook voor kiezen om met de bus naar Gills Bay Terminal (=John O'Groat's) te gaan, dat is meestal wat sneller. De reistijd van Edinburgh naar Margaret's Hope is ca. 9 uur. U dient minimaal over te stappen in Inverness en het laatste stuk gaat met de veerboot.
NB. Deze reis kunt u niet meer maken na een vlucht, er is dus een overnachting in Edinburgh of Inverness nodig, mogelijk ook op de terugweg.

Heenvlucht op Inverness (INV) 
Vanaf het vliegveld gaat u met de bus of taxi naar het treinstation of naar het busstation. Vanaf hier reist u per bus of trein door naar Thurso en Gills Bay Ferry Terminal (=John O'Groat's). Reistijd ca. 5 uur, laatste vertrek van de bus naar Thurso is rond 14.30 uur.

Heenvlucht op Aberdeen (ABZ)
Vanaf het vliegveld gaat u per bus of taxi naar het nabijgelegen treinstation van Dyce. Vanaf Dyce gaat u per trein naar Inverness. Zie verder hierboven. Totale reistijd minimaal 8 uur.
NB. Deze reis kunt u niet meer maken na een vlucht, er is dus een overnachting in Aberdeen of Inverness nodig, mogelijk ook op de terugweg.

Heenvlucht op Glasgow (GLA)
Vanaf het vliegveld gaan er regelmatig stadsbussen naar het busstation (Buchanan station) of Queen Street Rail station in het centrum. Hier neemt u bus of trein naar Inverness. Zie verder hierboven. Totale reistijd minimaal 9,5 uur.
NB. Deze reis kunt u niet meer maken na een vlucht, er is dus een overnachting in Glasgow of Inverness nodig, mogelijk ook op de terugweg.

Terugreis
U neemt eerst de ferry van Stromness naar Scrabster (bij Thurso) en vandaar op dezelfde manier terug, via Inverness, als op de heenreis.

Orkney Bus
In de zomer gaat er elke dag een rechtstreekse bus van Inverness naar John O'Groats, waar u de veerboot naar Ronaldsay neemt. Hier wacht een aansluitende bus naar Kirkwall die in Margeret's Hope stopt. Bus- en veerboot ticket in één.

Klik hier voor informatie over de Orkney Bus.

Klik hier voor openbaar vervoer in Schotland in het algemeen. Deze website kunt u het best gebruiken om de reis te plannen. Hij geeft gedetailleerde OV verbindingen van adres tot adres.
Klik hier voor meer informatie over de treindienstregeling in Schotland.
Klik hier voor informatie over de veerboot van Gills Bay naar Orkney en aansluitende busverbindingen
Klik hier voor informatie over de veerboot van Stromness naar Scrabster

NB. Bus- en treintickets zijn goedkoper als je ze (ver) van tevoren via internet koopt. Op zon- en feestdagen is het openbaar vervoer in Schotland beperkt

U kunt dit arrangement starten van 10 mei t/m 15 sep.
De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. U kunt deze weekenden beter mijden voor uw vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Orkney Eilanden ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ter plaatse zijn er meerdere transfers per lijnbus en veerboot. Tijdens deze transfers neemt u uw eigen bagage zelf mee. Tussen de havens en de accommodaties wordt de bagage wel vervoerd. De precieze uitvoering van de reis is afhankelijk van de dienstregeling van de veerboten, deze worden elk jaar pas in mei vastgesteld. Wijzigingen in de dienstregelingen en onvoorziene omstandigheden (storm) kunnen het verloop van het programma beïnvloeden.
Klik hier voor de overzichtelijke Summer Orkney Transport Guide.
Klik hier voor de handigste openbaar vervoer website van Schotland

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort nodig. Per 1-1-2021 is de Nationale Identiteitskaart niet meer geldig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

old-man-of-hoy.jpg

Groot-Brittannië - Orkney-eilanden

Het Egypte van het Noorden

Wandelvakantie vanuit familiehotelletjes en B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten