Dorset

Groot-Brittannië - Dorset, 8 dagen Jurassic Coast

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's

Voettocht door het onbekende Dorset aan de Engelse zuidkust, de plek waar de grote schrijver Thomas Hardy (1840-1928) geboren werd en stierf. Door groen en glooiend platteland, met steeds weer een typisch Engels dorpje, op weg naar de spectaculaire Jurassic Coast, vol fossielen.

Uniek aan deze reis

 • Bekende plaatsen uit de romans van Thomas Hardy
 • Pittoreske dorpjes
 • Spectaculaire Jurassic Coast
 • Zeer uitgebreide achtergrondinformatie in reispakket
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Dorset

Naast Thomas Hardy ('Tess of the D'Urbervilles', 'The Mayor of Casterbridge'), zijn er in Dorset nog meer herinneringen aan bekende schrijvers te vinden. Dit geldt onder anderen voor Geoffrey Household ('Rogue Male') en John Fowles ('French Lieutenant's Woman'). Zij vonden in dit archetypische Engelse landschap blijkbaar veel inspiratie. Stille dorpjes, af en toe een landgoed met mooie tuinen, groene heuvels, Keltische forten en fraaie eikenbossen. Dit alles aan de zuidzijde begrensd door de sublieme kustlijn van de zogenaamde "Jurassic Coast", met oneindige stranden, steile kliffen vol fossielen en vergezichten tot voorbij de horizon. Toch is Dorset relatief onbekend in het buitenland. Het wordt tijd hier verandering in te brengen...

Dag 1

Aankomst in Cerne Abbas, ‘one of Britain’s most desirable villages’ in de fraaie Cerne-vallei. Cerne Abbas met middeleeuwse vakwerkhuizen en typische Dorset-cottages met rieten daken is ontstaan bij een tiende-eeuwse Benedictijner abdij. De restanten van deze ooit zo machtige abdij zijn ook nu nog indrukwekkend. St. Augustine’s Well voorziet de dorpsvijver van water. Even buiten Cerne Abbas kijkt vanaf een met gras begroeide kalkheuvel, ‘The Giant’, neer op het dorp. Volgens de legenden is het een vruchtbaarheidsgod uit Keltische tijden, al geeft het te denken dat de eerste meldingen van deze reus pas dateren van rond 1700.

Overnachting in

Cerne Abbas

Dag 2

West-Dorset is een ‘Area of Outstanding Natural Beauty’. Tijdens de eerste wandeling heb je mooie vergezichten over het glooiende, groene land, door Geoffrey Household beschreven in ‘Rogue Male’. Je wandelt langs een met een greppel en aarden wal omgeven ‘park’, ooit een koninklijk of adellijk jachtgebied. Via de karakteristieke dorpen Sydling St. Nicolas en Maiden Newton bereik je het vochtige dal van de River Frome. Ten slotte wandel je omhoog het dal uit naar het schilderachtige Evershot, dat in Thomas Hardy’s roman ‘Tess of the d’Urbervilles’ Evershead heet. Hier word je opgehaald en teruggebracht naar Cerne Abbas. Wandeling: 21 km, wandelduur circa 7 uur. Hoogteverschillen: 330 m stijgen, 280 m dalen.

Overnachting in

Cerne Abbas

Dag 3

Na het ontbijt word je naar Evershot teruggebracht. Je wandelt door het glooiende boerenland waar weilanden en bosjes elkaar afwisselen en komt door gehuchtjes als East en West Chelborough en het dorpje Corscombe. Onderweg heb je tijd genoeg om te genieten van weidse uitzichten, het kleine, gave kerkje van West Chelborough of een groepje prehistorische ‘standing stones’ in een afgesloten en stil, ‘droog’ dal. Naarmate je Beaminster nadert, worden de hoogteverschillen groter. Op het einde van de wandeling daal je af naar dit levendige marktstadje dat Thomas Hardy in ‘Tess of the d’Urbervilles’, Emminster noemt.  Wandeling: 14,5 km; wandelduur circa 5 uur. Hoogteverschillen: 200 m stijgen, 300 m dalen.

Overnachting in

Beaminster

Dag 4

Het eerste deel van de wandeling naar Bridport gaat door mooie, stille valleien. Vanuit Beaminster loop je over het landgoed van Parnham House, een landhuis uit de zestiende-eeuwse Tudortijd. Via een 'hol' pad met dassenburchten bereik je al snel Mapperton House and Gardens van de Earl en Countess of Sandwich, verkozen tot 'finest manor house in the country'. De strak ontworpen Italiaanse tuin contrasteert in alles met de natuurlijke omgeving en is daarom zeker een bezoek waard. Via het dorp Powerstock bereik je het historische marktstadje Bridport, dat anders dan de naam doet vermoeden, geen haven heeft. Die ligt verderop bij West Bay aan de kust. Wandeling: 20 km; wandelduur circa 7 uur. Hoogteverschillen: 220 m stijgen, 260 m dalen.

Overnachting in

West Bay bij Bridport

Dag 5

Vanuit Bridport of West Bay neem je de Jurassic Coastliner bus (of een taxi als deze dag op een zondag valt) naar de bekende badplaats Lyme Regis. Vanwege de uitzonderlijke geologie en als vindplaats van veel fossielen staat de Jurassic Coast tussen Lyme Regis en Seatown op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vanuit Lyme Regis wandel je eerst door het binnenland, maar na Charmouth ga je over de kliffen via een gedeelte van het South West Coast Path naar West Bay. Hoogtepunt is de Golden Cap (191 m), het hoogste klif langs de Engelse zuidkust, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de kust en de klifvoet. Op enkele plaatsen kun je op het strand komen. Je kunt deze wandeling ook in omgekeerde richting maken. Wandeling: 18 km, wandelduur circa 6 uur. Hoogteverschillen: 580 m stijgen, 550 m dalen. Omgekeerd: 550 m stijgen, 580 m dalen.

Overnachting in

West Bay bij Bridport

Dag 6

Je wandelt over het bijna vlakke South West Coast Path langs de kilometerslange grindwal die uitloopt op Chesil Beach, een prachtig natuurverschijnsel bekend uit de roman ‘On Chesil Beach’ van Ian McEwan. Deze 28 km lange grindwal is door zeestromingen ontstaan en scheidt de erachter liggende lagune The Fleet, van The English Channel. Bij Abbotsbury, een historisch en schilderachtig dorpje zonder straatverlichting dat beschut tussen de heuvels van de South Dorset Ridge ligt, hadden de monniken van de St. Peter’s Abbey al sinds de veertiende eeuw een 'Swannery', waar ze knobbelzwanen hielden voor hun favoriete gerechten. Ook nu nog zijn de 600 knobbelzwanen in de Swannery een bezoek waard, net als de Subtropical Gardens en de bovenop een heuvel gelegen St. Catherine’s Chapel vanwaar je bij goed weer een prachtig uitzicht hebt.  Wandeling: 15 km, wandelduur: 5 uur. Hoogteverschillen: 120 m stijgen, 80 m dalen.

Overnachting in

Abbotsbury

Dag 7

Vanuit Abbotsbury loop je omhoog over middeleeuwse terrasakkers, de ‘strip lynchets’, naar de 239 m hoge top van de South Dorset Ridge. Hier staat het monument voor Sir Thomas Masterman Hardy, vice-admiraal op Nelson’s vlaggenschip, de HMS Victory tijdens de door hen gewonnen Slag bij Trafalgar (1805). Vervolgens wandel je over de Ridge langs het prehistorische grafveld Bronkham Hill met een groot aantal grafheuvels (‘tumuli’). Dat je die hier vindt, is niet verwonderlijk met Maiden Castle in de buurt, het grootste Keltische hillfort van Groot-Brittannië. Ronddwalen over de indrukwekkende verdedigingswallen en door de ‘binnenstad’ is onvergetelijk. Vanaf Maiden Castle heb je al zicht op neo-Griekse, neo-Romeinse en neo-Engelse gebouwen en huizen van Poundbury, de experimentele buitenwijk van Dorchester, die tot stand is gekomen door toedoen van Prins Charles. De wandeling eindigt in de oude Romeinse stad Dorchester, de stad die de schrijver Thomas Hardy inspireerde voor zijn roman ‘The Mayor of Casterbridge’. Wandeling: 18 km, wandelduur: 6 uur. Hoogteverschillen: 320 m stijgen, 300 m dalen.

Overnachting in

Dorchester

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in gastvrije bed & breakfasts, vaak sfeervol en mooi gelegen, met douche en toilet op de kamer. De eigenaren kunnen je van alles over de omgeving vertellen. De eerste dorpjes waar je overnacht zijn het meest pittoresk en hebben ook de meest verzorgde B&B's. Later in de wandelweek zijn de B&B's prima, maar minder bijzonder.
Vanwege de kleine accommodaties moet er wel eens uitgeweken worden naar een alternatief. Hierdoor kan het zijn dat je een stukje de bus moet nemen, om het wandelprogramma te kunnen uitvoeren.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een stevig Engels ontbijt. Inkopen voor de lunch kun je onderweg doen. Je kunt af en toe ook lunchen in een pub en eventueel ook een lunchpakket bestellen bij de gastvrouw. Voor het avondeten kun je zelf een eethuisje of pub uitzoeken (altijd op loopafstand), waar je heerlijk kunt eten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4, 6 en 7 (1 koffer per persoon, max. 15 kg)
 • transfer op dag 2 en 3
 • digitale reisinformatie 
 • in bruikleen: wandelkaarten 1: 25.000 (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen  

Over de activiteiten

Je loopt over goed begaanbare paden, weilanden en stille, verharde landweggetjes, met soms pittige klimmetjes, vooral op de etappes langs de kust.
In Engeland is er een mooi systeem van Public Footpaths, waarbij je met draai- en klaphekjes door en langs akkers en weilanden wordt geleid. Soms is het even zoeken als je een weiland binnenloopt, om de plek te vinden waar het weiland verlaten moet worden. Er staan vaak minder richtingbordjes dan je zou wensen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement geen extra nachten bijboeken.

Extra's

Verlengingshotels

Rodney Hotel (Bristol)

Dit hotel in Bristol brengt u terug naar de vervlogen tijd van Koning George en laat deze herleven. Het Rodney Hotel beschikt over 31 kamers die allen de naam dragen van één van de schepen die samen de vloot vormden onder de vlag van Admiraal Rodney. Deze admiraal was een grote held in Bristol ten tijde dat het pand gebouwd werd. Bij het hotel hoort een ommuurde tuin waar u rustig kan zitten met een drankje of kan genieten van uw maaltijd.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Cerne Abbas is ca. 650 km via Hoek van Holland-Harwich en 700 km via de Kanaaltunnel. Je kunt de auto in het dorpje Cerne Abbas parkeren. Na afloop is het 15 km met bus of taxi van Dorchester naar Cerne Abbas. Op zon- en Engelse feestdagen rijdt de bus niet of weinig.
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je vanaf Amsterdam in ca 9 uur naar Dorchester-South (2x overstappen, incl. overstap in Londen). Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Van Dorchester is het 15 km met bus of taxi naar Cerne Abbas. Op zon- en Engelse feestdagen rijdt de bus niet of weinig.

Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier

LET OP

Zorg voor ruime overstaptijd in London (min. 1 uur), het kan druk zijn in de metro. Het is ook mogelijk om op de heen- of terugreis in London te overnachten en een stadsbezoek aan de wandelreis te koppelen.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland:klik hier

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een rechtstreeks vlucht op Southampton of Bristol.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld reis je per openbaar vervoer door naar de accommodatie. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom voor een ochtendvlucht heen en een middagvlucht terug.

Vanaf het vliegveld van Southampton, Exeter of Bristol reis je in resp. 2,5 uur, 3,5 uur of 3 uur met trein en bus naar Dorchester. Vandaar is het 15 km met bus of taxi naar Cerne Abbas. Op zon- en Engelse feestdagen rijdt de bus niet of weinig.

Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland:klik hier.

Je kunt dit arrangement starten van 1 maart t/m 31 okt.
De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Dorset ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

jurassic_coast.jpg

Groot-Brittannië - Dorset

Jurassic Coast

Wandelvakantie langs B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.