Actieve rondreis inclusief huurauto langs agriturismos
Uniek aan deze reis
- Bijzondere verblijven
- Huurauto inclusief
- Minoïsche en klassieke oudheden
- Van oost naar west: bergen en zee
- Verrassend binnenland
- GPS-tracks aanwezig
Je verblijft in een aantal van de meest bijzondere, landelijke gelegen accommodaties die op Kreta te vinden zijn. We kiezen niet voor overdadige luxe, wel voor bijzondere sfeer, bijzondere locaties en goede service.
Vaak zijn onze accommodaties gerenoveerde historische gebouwen. We bieden op de meeste locaties het comfort van een eigen appartement/studio of huisje, meestal met een extra zitruimte, terras of balkon en soms een klein keukentje (een koelkastje is bijna overal aanwezig). Hier staat de traditionele 'filoxenia' (griekse gastvrijheid) nog hoog in het vaandel en je bent er, zowel qua locatie als ambiance, ver van het massatoerisme aan de noordkust. Er is airconditioning/ verwarming en voor koelere tijden is er regelmatig een open haard. Voor alles liggen alle accommodaties rustig en in een natuurlijke setting, behalve in Vamos waar je in het oude dorp verblijft.
Een zwembad is te vinden bij de accommodaties in Ano Zaros en Askifou en afhankelijk van waar je precies overnacht ook in Axos. Aspros Potamos ligt dichtbij zee; de huisjes waar je hier in verblijft zijn zeer sfeervol, maar basic ingericht en met alleen elektriciteit via zonne-energie, dus wel zeer duurzaam. Boek je een kamer met gescheiden bedden, dan krijg je in Aspros Potamos een groter appartement, waardoor de prijs hoger is dan voor een tweepersoonsbed. In Agios Konstandinos en Vamos overnacht je in traditionele dorpshuizen.
Bij het dagprogramma staat per dag een link naar gedetailleerde informatie over alle accommodaties, met daarbij ook foto's.
Je verblijf tijdens dit arrangement is op basis van logies en ontbijt. Het ontbijt is zeer gevarieerd van olijven tot loukoumades, boerenkazen, Griekse yoghurt met heerlijke honing, fruit en eigen gemaakte jams. Je hebt de vrijheid zelf te kiezen waar je wilt dineren en omdat je in appartementen verblijft kun je er desgewenst zelfs zelf koken. Maar wij raden je aan jezelf lekker te laten verwennen met diverse wellicht onbekende Griekse gerechten, zeker omdat uit eten gaan hier nog steeds relatief goedkoop is.
Op het
Lassithiplateau kun je prima eten bij de traditionele taverne van de accommodatie.
De accommodatie Aspros Potamos serveert zelf geen avondeten. In het nabij gelegen
Makris Gialos zijn enkele toeristische tavernas; gemiddeld niveau.
In
Zaros heeft de accommodatie een uitstekende taverna; hier zul je zeker goed typisch Grieks eten. Een andere tip is het eten bij het meertje Votomos (forel!); gemiddelde kwaliteit, maar een heerlijk terras en ook populair bij de Kretenzers zelf.
Op het
Askifouplateau is er weinig keuze; er zijn wat tavernas in de omliggende kleine dorpjes, maar bij de accommodatie kun je ook prima eten.
In
Vamos zijn twee uitstekende tavernas, met traditonele gerechten met prima ingredienten. Ook op bijzondere locaties.
Bij
Enagron is de beste eetgelegenheid weer bij de accommodatie zelf. Ook hier is de keuken gekwalificeerd met het certificaat van "de goede Kretenzische smaak". Wij denken dat je de beste keuzes kunt maken als je daar à la carte eet en jezelf laat adviseren door Afroditi. In Axos zelf zijn een tweetal zeer typische dorpstavernas waar eenvoudige kost geserveerd wordt en waar je eet met de dorpelingen.
Overal zullen kinderen zich thuis voelen. Op een aantal locaties is een zwembad en er is veel buitenruimte. Bijna overal overnacht je in een appartementje waar een kleine kitchenette is, zodat je ook zelf iets kleins te eten kunt maken of drankjes in de koelkast kwijt kunt.
Bij alle accommodaties is het ook mogelijk om er met (kleine) kinderen te verblijven. Let er wel op dat in de traditionele (oude) huizen wel regelmatig trappen en afstapjes zijn waar je op moet letten. Een kinderbedje is meestal gratis verkrijgbaar. Hotel Idi in Zaros en Enagron in Axos hebben zelfs speeltoestellen. Ook de zee is meestal niet ver weg, behalve in Axos.
Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 15 (= 15 dagen x 24 uur), inleveren en ophalen op het vliegveld van Heraklion of Chania. De huurauto die je meekrijgt is qua (bagage-)ruimte en motorvermogen afgestemd op het aantal personen waarmee gereisd wordt. De volgende autohuurcategorieën zijn inbegrepen. Let wel: het gaat om categorieën, waarbij genoemde merken een voorbeeld zijn!
Indien je een grotere auto wenst, dan dien je dat bij boeking aan te geven en betaal je een toeslag. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.
Bij dit arrangement ontvang je een reispakket met op diverse plaatsen een aantal wandelsuggesties, voorzien van routebeschrijvingen en kaartmateriaal. Alle wandelingen zijn facultatief, je kunt het dus zo actief maken als je zelf wil. De meeste wandelingen zijn voor iedereen te maken met een redelijke conditie, maar voor de liefhebbers zijn ook enkele wat pittiger wandeltochten opgenomen. Als je wilt wandelen raden we ten zeerste aan om (lichte, klasse B) bergwandelschoenen te dragen, gezien de stenige voetpaden op Kreta.
Een reis die alles in zich heeft waardoor ook (iets oudere) kinderen hier zeker van zullen genieten. Wandelingen zijn nooit erg lang, maar wel vaak uitdagend. Denk aan een aantal spectaculaire kloven als de Zaroskloof of de 'klauterkloof' met palmenstrand bij Preveli. Aansprekende oudheden, als de Minoïsche paleizen van Knossos en Zakros, het palmenstrand bij Vai en het autovrije Loutro, maken de reis zo afwisselend en uitdagend dat geen kind zich zal vervelen. De autoroutes zijn kort, met onderweg tal van mogelijkheden voor een gezellig terrasje, zwemmen of struinen door een dorpje. Een dagje naar de stad Rethimno, tijdens de verplaatsing van Chora Sfakion naar Axos, is ook een belevenis. Een boottocht en korte wandeling (vanuit Chora Sfakion) in de wereldberoemde Samariakloof is natuurlijk ook een prachtige excursie met de kinderen. Maar je kunt ook naar de imposante ijzeren brug over de imposante afgrond van de Aradenakloof rijden; vanaf de brug worden soms bungiejumps gemaakt. En natuurlijk is overal zwemgelegenheid.
Wil je meer rust nemen om Kreta te ontdekken, dan zijn bij alle accommodaties extra overnachtingen te boeken. In de reisdocumentatie staan genoeg suggesties voor enkele dagen extra verblijf! Met name Makris Gialos, Zaros en Axos lenen zich goed voor een extra lang verblijf gezien de mogelijke activiteiten.
Hotel Halepa in Chania is gehuisvest in een statig neoklassiek pand, met daarbij een nieuw aangelegde vleugel met modernere kamers. Het hotel is gelegen in de chique wijk Halepa, op 15 min. lopen van de Venetiaanse haven. De inrichting van het hotel is verzorgd, met klassiek aandoende inrichting in de oude vleugel, en modernere in de nieuwe vleugel.
Het hotel heeft een ruime tuin met terras, maar er is ook een stijlvolle lounge met zelfs een open haard voor de frissere avonden in herfst en het vroege voorjaar. Er is een bar en een restaurant. Vanaf het sfeervolle dakterras heeft u prachtig uitzicht over de stad richting zee.
De kamers zijn ruim, in stijl ingericht, hebben verwarming en airconditioning en beschikken over internettoegang.
Prima, zeer gunstig gelegen, modern middenklassehotel in Chania met een vriendelijke receptie, waar tevens een lounge is.
Gelegen tussen de haven en het oude centrum, vlakbij het busstation, is dit een ideaal stadshotel in Heraklion. Relatief rustig gelegen en modern hotel met goed uitgeruste kamers en vriendelijke service.
Er is een restaurant en een bar en van een aantal kamers heeft u zicht op de oude haven.
De kamers beschikken over een balkon, fraaie badkamer, airco, satelliet TV, internettoegang en een safe.
Kies bij deze reis voor een vlucht op Heraklion of Chania.
Transavia vliegt vanaf Amsterdam begin april dagelijks naar Heraklion en op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag naar Chania.
Transavia vliegt vanaf Eindhoven dagelijks naar Heraklion.
Transavia vliegt vanaf Rotterdam op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag naar Heraklion.
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000
Aangezien je vanaf de luchthaven per huurauto verder reist, ben je niet gebonden aan uiterste aankomst- en/of vertrektijden. Naar de eerste accommodatie op de Lassithi hoogvlakte is het iets meer dan een uur rijden.
De beste seizoenen qua temperatuur zijn natuurlijk het voor- en najaar. In het voorjaar is Kreta met name tot eind april één grote bloemenzee met veel orchideeën. Vanaf eind april en in mei zie je de bloemen vooral in de bergen; dan wordt het langs de kust vaak al warm neemt de bloei van vooral bolgewassen af. Wel staan vanaf medio mei de kloven vol met bloeiende oleanders.
In het najaar, en vooral vanaf tweede helft september en in oktober, heerst er een Dionysisch feest met al het fruit dat hier geoogst kan worden; bovendien is dan de zee nog heerlijk warm om te zwemmen.In de zomer wordt het door de vrijwel altijd waaiende Meltemi-wind zelden te heet (rond 30 graden) en in ons reisgebied zult u zelfs dan niet veel toeristen tegenkomen: ook middenin de zomer ervaart u het echte Kreta. Natuurlijk buiten een aantal bekende toeristiche hotspots als de Samariakloof, de grote Minoïsche opgravingen en de drukke toeristenplaatsen langs de noordkust. Maar ook de winterperiode heeft haar charmes omdat er dan vrijwel nergens toeristen zijn en zelfs de beroemde opgraving van Knossos rustig is.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kreta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Over de accommodaties:
Vrijwel alle accommodaties zijn gebouwd met natuursteen uit de omgeving en hebben daarom een zeer goede isolatie. De huisjes bij Aspros Potamos zijn extra bijzonder omdat ze deels in de rotsen uitgehouwen zijn. Hier is alleen elektriciteit van zonnepanelen, die zorgen dat in elk geval de koelkast het doet en de meest noodzakelijke verlichting.
Bij deze reis heb je de beschikking over een huurauto.
Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).