Wandelvakantie per boot langs hotels
Uniek aan deze reis
- Drie bijzondere eilanden
- Chozoviotissa: mooist gelegen klooster van Griekenland
- Oude ezelpaden en klifkusten op Amorgos
- Groen en welvarend Naxos
- Unieke historische wandelpaden op Andros
Je overnacht op mooie locaties in typisch Griekse, door plaatselijke families gerunde onderkomens op tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer. Overal zul je gastvrij ontvangen worden als SNP reiziger, zoals de Griekse traditie is. Veel kamers hebben een balkon en de bedden zijn zonder meer van goede kwaliteit. De accommodaties zijn schoon en de kamers hebben airco, maar je moet geen grote luxe verwachten. Met alle accommodaties werken we tot tevredenheid al jarenlang samen.
Elk hotel op Amorgos heeft zijn eigen charme. In Katapola ligt het ruime hotel maar 300 m. van zee en je maakt er de levendigheid van een havenplaatsje mee.
Het kleine hotel in Langada kent een bijzondere gastvrijheid, men kookt er met ecologische producten en het brood komt er warm uit de oven op tafel. Traditionele cycladische bouw met alle comfort, waaronder airconditioning. Door de vorm van het hotel, eigenlijk een aantal aan elkaar geschakelde dorpshuisjes, zijn alle kamers zijn weer anders qua vorm en ligging. Vanaf het terras heb je een heerlijk uitzicht op de baai van Aegiali en de ondergaande zon.
Op Naxos verblijf je in een volgens Cycladische traditie gebouwd boutiquehotel, middenin het autovrije oude centrum bij de burcht. Er is een heerlijk ontbijtterras met uitzicht richting zee en de 'Portara' en je bent meteen in de leuke steegjesdie Naxos-stad bijzonder maken.
Op Andros verblijf je in een eenvoudig pension, direct aan het Nimboriostrand dat grenst aan Andros Chora. Qua kamers de eenvoudigste plek, maar qua ontbijtterras en met het zandstrand voor de deur wellicht de fijnste locatie. Bovendien is er de vriendelijke entourage en hebben we het pension bijna helemaal voor onszelf. Met de gastvrije familie werken we al sinds onze eerste wandelreis op Andros samen.
Het ontbijt wordt geserveerd in de accommodatie waar we verblijven. Voor de avondmaaltijden zoeken we meestal een sfeervol terras, bij een echte Griekse taverna aan een idyllische haven. In Katapola eet je in een taverne in het dorpje bij de haven. In Langada heeft de taverne van het hotel zoveel faam dat we graag hier gaan eten; er wordt zoveel mogelijk gekookt met ecologische producten. Op Naxos is in het nabijgelegen Chora keuze te over en op Andros zijn enkele fantastische tavernas te vinden.
De lunch nuttig je meestal in het veld. Deze is niet in de prijs inbegrepen en kun je in de dorpjes onderweg kopen.
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
De wandelingen zijn nooit echt lang: ze variëren van 3 tot 5 à 6 uur en de hoogteverschillen bedragen gemiddeld tussen 300 en 700 m. Amorgos en Naxos zijn bergachtig, dus regelmatig is er een klimmetje of afdaling. Overal vinden we stenige oude muildierpaden, die nog grotendeels goed begaanbaar zijn en slechts zelden overgroeid zoals in andere delen van Griekenland. Stukjes steil stijgen en dalen en paden met losse stenen maken het wandelen soms lastig. De bijna altijd waaiende wind maakt dat het zelden of nooit te warm wordt om te lopen, ook in de zomermaanden niet. Wel kan op sommige kale stukken de zon tamelijk onbarmhartig branden. Halverwege de reis is er een rustdag in het programma. De overige dagen maken we dagtochten waarop we het binnenland verkennen en je een blik in het ware leven en landschap van dit bijzondere eiland gunnen.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Santorini of in de haven van Santorini.
De transfer van het vliegveld Santorini naar de haven (en terug van de haven van Rafina naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Santorini en terug vanaf Athene.
Vluchtschema
HV 6891 Amsterdam - Santorini vertrek om 05.45 aankomst 10,10 uur
HV 6866 Athene - Amsterdam vertrek om 20,.40 aankomst 23.15 uur
Vluchtschema - vertrek 6 september 2024
HV 6891 Amsterdam - Santorini vertrek om 05.45 aankomst 10.10 uur
HV 6866 Athene - Amsterdam vertrek om 21.20 aankomst 23.55 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.
De Cycladen-eilanden hebben een mediterraan klimaat met een lange, warme en droge zomer. In het voor- en najaar is de temperatuur het meest aangenaam om te wandelen. Het kwik loopt dan overdag op tot ongeveer 20º à 25 ºC en de nacht is relatief koel met 10º tot 15 ºC. In de zomer zijn uitschieters tot 30 ºC mogelijk. In het bergachtige binnenland zorgen wolken vaak voor verkoeling. De eilanden staan ook bekend om hun winderig karakter. Vooral de noordelijke winden overheersen. Komend over de Aegeïsche Zee brengen ze verkoeling. De in het zomerhalfjaar waaiende Meltemi kan bij een onbewokte hemel windkracht 8 bereiken. Het is daarom ook in de zomer niet vaak te heet om te wandelen en na afloop van een wandeldag kunt u bovendien geregeld een duik nemen in de heerlijke Aegeïsche Zee. De kans op regen is van mei tot oktober zeer gering. April en oktober zijn overgangsmaanden met een grilliger klimaat. Het kan prachtig weer zijn, maar enkele dagen wisselvallig weer met koele temperaturen (als het hard waait wordt het dan niet warmer dan zo’n 15 ºC) behoren dan ook tot de mogelijkheden.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Cycladen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Een diner heeft u al vanaf ca. € 15,- incl. een drankje. Voor de lunch kunt u voor een picknick onderweg inkopen doen. Rekent u aanvullende maaltijden (2 diners, lunches) en drankjes onderweg op ca. € 250,- Onderweg is regelmatig gelegenheid om geld te pinnen.
Na aankomst in Santorini scheept u in voor uw bootreis naar Amorgos. Dit gaat óf per rechtstreekse catamaran of per ferry met een overstap op Naxos. Tussen de eilanden maken we gebruik van grote en snelle veerboten. Uitzondering kan het traject Amorgos-Naxos zijn, waar we afhankelijk van de dienstregeling met een locale en kleinere boot varen, die er langer over doet maar waarbij u ook aanlegt bij enkele kleine en onbekende Cycladeneilanden.
Vanaf de havens op de eilanden gaat u steeds per taxi, kleine touringcar of te voet naar uw eerste accommodatie, afhankelijk van hun ligging. Op de laatste dag wordt u naar het vliegveld van Santorini gebracht en vliegt u rechtstreeks terug naar Amsterdam.
De wandelingen beginnen soms vanuit het hotel of pension en soms maken we gebruik van openbaar busvervoer of taxi’s om bij de wandelingen te komen. De duur van deze ritten is zelden meer dan ca. 30 minuten, zodat ons hoofddoel (wandelen) niet in het gedrang komt!
Wij maken u er op attent dat de vaarschema’s van veerboten in Griekenland weersafhankelijk zijn; bij te harde wind kunnen vertragingen of het uitvallen van boten het programma mogelijk in de war schoppen. Wij zijn door deze omstandigheden soms genoodzaakt ad hoc het programma aan te passen. Wij vragen van u begrip voor deze situatie.
Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis naar de Cycladen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Door in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken in Nederland of België kunt u evt. uw wandelconditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.
Op de trektocht tussen Katapola en Langada op Amorgos wordt uw bagage vervoerd. Alle andere dagen maken we dagtochten met slechts een dagrugzakje. Wel zult u uw bagage zelf over korte stukken moeten dragen, zoals de boten op en af (maximaal 200 m.). Verpak daarom uw bagage niet in een grote harde koffer, maar in een rugzak of in een weekendtas; dat draagt stukken prettiger!
Tijdens het wandelen hoeft u slechts een dagrugzakje te dragen waarin ruimte moet zijn voor een warm kledingstuk, een grote veldfles (of meerdere kleine), regenkleding, de lunch en eventueel een fototoestel en verrekijker.
Mee te nemen
Voor de wandelingen:
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).