Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andros ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Over de Stichting Andros Routes
De stichting ‘Andros Routes’ heeft zich het lot van het goed ontwikkelde net van oude historische wandelpaden op Andros aangetrokken. Door deze prachtige oude paden te behouden en opnieuw open te stellen voor gebruik wil men oude cultuurhistorische waarden behouden en duurzaam (wandel-)toerisme te stimuleren. Helaas is men op Tinos nog niet zo ver, maar wellicht dat dit initiatief ook daar voet aan de grond krijgt.
Hierbij hoort dat de lokale bevolking betrokken raakt en ook mee kan profiteren van deze vorm van toerisme. Zo kunnen alle eilandbewoners met elkaar zorg dragen voor het behoud van natuur, landschap, tradities en historische plaatsen. Diverse kleinschalige toeristische voorzieningen passen bij dit concept. Op die manier blijft de toeristische ontwikkeling in de handen van de eilandbewoners en met respect voor natuur en landschap. Het werk voor de stichting wordt grotendeels gedaan met vrijwilligers.
Andros is hiermee een prachtig voorbeeld van de ontwikkeling van duurzaam toerisme geworden. Kroon op het werk is de ontwikkeling van een doorgaande langeafstands wandelroute die van noord naar zuid het eiland doorkruist. Deze route heeft als tweede route in Griekenland het officiële certificaat ‘European Quality Trail’ gekregen van de ERA (European Ramblers Association).
SNP Natuurreizen draag initiatief van ‘Andros Routes’ een warm hart toe en heeft besloten Andros als wandeleiland de ‘adopteren’. We sponsoren en faciliteren daarom ook enkele groepsreizen per jaar, waarbij je mee kunt helpen de oude wandelpaden open en schoon te houden. Bovendien laten we zo aan de plaatselijke autoriteiten en toerismeorganisaties zien dat we het als touroperator belangrijk vinden dat het toerisme op Andros zich op een kleinschalige en duurzame wijze ontwikkelt. Zo stimuleren we tevens vergelijkbare projecten.
Meer weten over Andros Routes of het project zelf steunen? Bezoek de website van Andros Routes.
Zelf je bijdrage leveren aan dit project tijdens je reis op Andros
Elke SNP wandelaar krijgt bij aankomst op Andros een evaluatieformulier van Andros Routes, met het verzoek die met ervaringen onderweg in te vullen. Zo weten de mensen van Andros Route precies waar ergens eventueel iets aan een pad moet gebeuren. Tevens krijg je een snoeischaar in bruikleen voor de duur van de reis. Je wordt verzocht de soms snel groeiende vegetatie (combinatie van water en warmte; met name bramen kunnen hardnekkig en vervelend zijn....) onderweg waar mogelijk een beetje in toom te houden. Zo helpen we de paden enigzins vrij te houden; als elke wandelaar dit doet heeft het zeker effect en profiteert iedereen daarvan!