Trektocht langs hotels, gite d'étape en berghut
Uniek aan deze reis
- Heerlijk eten en slapen
- Schitterend berggebied
- Sfeervolle gites en berghotelletjes
- Uitdagende wandelingen
- GPS-tracks aanwezig
Je overnacht in sfeervolle berghotelletjes of gite d'étapes, rustig gelegen in vriendelijke bergdorpjes, op kamers met een privé badkamer. De hoteliers kennen de bergen en weten wat wandelaars nodig hebben. Verwacht geen grote luxe, maar wel een prima plek om bij te komen van een zware wandeling.
Op dag 6 overnacht je in de kleine, bijzonder mooi gelegen Refuge des Bans. De benedenverdieping is een soort grote huiskamer, boven is de slaapzolder, het toilet is buiten en je kunt je wassen in de beek. Voor deze overnachting dien je een lakenzak en handdoek mee te nemen.
Het ontbijt en diner worden steeds prima voor je verzorgd. Bij een aantal adressen eet je zelfs uitzonderlijk goed, zodat je de volgende dag weer vol energie de bergen in kunt. Inkopen voor de lunch kun je doen in de dorpjes waar je overnacht. Denk ook aan voldoende tussendoortjes. Alleen in Ref. des Bans is dit niet mogelijk en krijg je een lunchpakket mee.
Deze unieke doorsteek van noord naar zuid door het Parc National des Ecrins is zonder meer pittig, waarschijnlijk de zwaarste individuele wandelreis in Europa die SNP aanbiedt, en alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars die Schwindelfrei & Trittsicher zijn. In het dag-tot-dag-programma zijn steeds het aantal kilometers en de hoogteverschillen aangegeven. Je loopt vooral over smalle, stenige bergpaden en in de buurt van dorpjes ook over (on)verharde weggetjes. In het begin van het seizoen dien je ter plekke te informeren naar de sneeuwomstandigheden op de hoogste passen en daarop de route aanpassen.
Hoewel dit deel van Frankrijk bekend staat om zijn zonnige en stabiele weer, kan het in het hooggebergte ook zomers aardig spoken, hierop zul je voorbereid moeten zijn.
Elke dag is in de routebeschrijving aangegeven hoe je in de volgende overnachtingsplaats komt bij zeer slecht weer. Reken er op dat dit lastig kan zijn omdat openbaar vervoer niet frequent rijdt. Soms zul je een taxi moeten betalen of gaan liften.
Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Je kunt dit eventueel bijboeken (alleen in Ref. des Bans kan geen bagage gebracht worden). Het zelf dragen van je bagage verzwaart de tocht uiteraard.
Van SNP krijg je eenvoudig kaartmateriaal mee. Wil je de originele topografische kaarten kopen (bv. via onze webshop of ter plekke) dan gaat het om de volgende bladen. Blad Meije-Pelvoux is dus de beste investering:
Omdat dit een zware wandeltocht is kan het handig zijn een aantal rustdagen in te plannen. La Grave is hiervoor zeer geschikt vanwege het zeer aangename (standaard) hotel. Je kunt een bijzondere wandeling maken door met de gondelbaan naar 3200m te gaan (zie www.la-grave.com voor de periode waarin de gondelbaan draait, meestal 12-6 t/m 12-9). Monetier-les-Bains is wat groter en minder sfeervol dan la Grave, daarom minder aan te bevelen. Ailefroide daarentegen is zeer geschikt voor een rustdag (zeker als je de dag dat je er sowieso bent naar Glacier Blanc wandelt). Het is een levendige nederzetting op een mooie plek, waar het bovendien goed toeven is met een boek in het gras of op het terras. Refuge des Bans raden we niet aan omdat het een wat primitief onderkomen is. Champoleon daarentegen weer wel. Een heerlijke plek om de spieren bij te laten komen. Er kan nog wat gewandeld of gefietst worden, het terras is aanlokkelijk, evenals het avondeten. Ook gezien de prijs van het bagagevervoer kan het geen kwaad langer van dit mooie gebied te genieten en enkele rustdagen in te lassen.
Bagagevervoer tijdens uw wandelreis door de Ecrins. De bagage wordt op alles adressen afgeleverd, behalve bij Refuge des Bans, waar geen auto kan komen. Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.
Voorwaarden: De kosten zijn per boeking van 2-8 personen.
Optionele transfer van de laatste overnachtingsplaats naar de eerste accommodatie in La Grave. Handig indien u hier uw auto aan het eind van het arrangement wilt ophalen.
Voorwaarden: De kosten zijn per transfer (2-8 personen)
De route Utrecht - La Grave is ca. 1100 km. Afhankelijk van je verdere plannen kunt je jouw auto of in La Grave of aan het eind van de route in Champoleon parkeren. In beide gevallen staat de auto op een onbewaakte parkeerplaats aan de rand van een bergdorpje, die normaal gesproken veilig is. Omdat de reis met openbaar vervoer tussen Champoleon en La Grave min. 4 uur duurt (met de beste verbinding aan het begin of eind van de dag), kan het handig zijn een extra nacht in Champoleon of La Grave bij te boeken. In beide plaatsjes is genoeg te doen om extra tijd leuk door te brengen.
NB. Het is mogelijk om een directe transfer van Champoleon naar La Grave bij te boeken. Deze rit duurt ca. 2,5 uur.
Met openbaar vervoer terug naar de auto in la Grave (erg mooie route door de bergen).
Je wordt weggebracht naar Gap en neemt de trein (www.voyages-sncf.com/) of bus ZOU 69 van Gap naar Briancon en daar bus ZOU 55 richting Grenoble.
Deze bus rijdt door Monetier, over de Col de Lautaret en door La Grave.
Klik hier voor de bustijden.
Neem na aankomst in Grenoble buslijn ZOU 55 van Grenoble naar Briancon (klik hier voor de bustijden) en stap uit in La Grave.
Op de laatste dag word je naar het station van Gap gebracht.
NB1. Check voor je de treinreis boekt of er een aansluitende bus gaat op die dag.
NB2. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.
Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Grenoble en een terugreis vanaf Gap.
Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:
via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.
U kunt dit arrangement starten van eind juni tot half september. De vroege zomer is het mooist wat bloemen betreft, maar u zult nog sneeuw op de hogere delen aantreffen. Met name op dag 4 en 6 kunnen eind juni/eerste week juli de standaard wandelingen soms niet gedaan worden (er zijn alternatieve wandelingen). In de hoogzomer is het, met name in de dalen, drukker is. Dag 5 (Glacier Blanc) kunt u in de hoogzomer beter niet in het weekend plannen, vanwege de vele dagjesmensen. In september wordt het snel stil in de Ecrins, winkels en horeca sluiten, terwijl het weer vaak nog schitterend is.
In het Parc National des Ecrins zijn honden niet toegestaan.
Extra uitrusting:
Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft.
De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.