Estland - vogelreis, 8 dagen De grote trek naar het Noorden

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Vogelreis vanuit hotels

Een weekje vogels kijken in Estland, de kleinste en welvarendste van de Baltische staten. Midden in de periode van de spectaculaire voorjaarstrek. Op zoek naar de enorme rijkdom aan trek- en broedvogels. Vanuit uitstekende hotels verken je dit land met heel veel natuurschoon, beschermd in grote en kleine reservaten. Langs de ‘wetlands’ van Matsalu en Aardla, het bijzondere Soomareservaat en de dampende moerassen rond historisch Tartu. Een comfortbele en fascinerende natuurreis!

Uniek aan deze reis

 • De vogelrijkdom van kust èn binnenland
 • Prima accommodaties en professionele service
 • Vogelspektakel van de 'Riga Bay Lift off'
Zwaarte
Comfort

Vogellijsten en/of reisverslagen van deze reis

Van deze vogelreis zijn vogellijsten en/of reisverslagen van eerdere vertrekdata beschikbaar.

Dag tot dag

Estland - vogelreis

Eind april tot half mei is de periode die wel de 'Riga Bay Lift off' wordt genoemd, omdat dan miljoenen watervogels het luchtruim kiezen voor hun laatste etappe naar hun arctische broedgebieden. De met graslanden bedekte eilandjes en kleine schiereilanden, de eindeloze wetlands en ondiepe baaien vormen het perfecte foerageergebied voor talrijke watervogels. In het binnenland heeft het Emajogi River wetlandgebied de grootste aantrekkingskracht op vele vogelsoorten ... en vogelaars! Estland is het kleinste en dunst bevolkte land van de drie Baltische Staten, die in 1991 onafhankelijk werden van de voormalige Sovjetunie. Maar het is ook het welvarendste van de drie met een levensstandaard die eerder aan die van Scandinavië doet denken. De hotels, restaurants, alles is uitstekend verzorgd!
Het land grenst in het westen en noorden aan de Baltische Zee en de Finse Golf en heeft een prachtige, grillige kustlijn met voor de kust talloze kleine eilanden. Het land heeft veel natuurschoon en een gevarieerd landschap met meer dan 7000 rivieren, 1500 meren, uitgestrekte bossen en dampige moeraslanden. Maar liefst tien procent van het land bestaat uit beschermde natuurgebieden, die variëren in grootte: van uitgestrekte Nationale Parken tot kleine, lokale natuurreservaten. Door deze rijkdom aan natuurlijke leefgebieden heeft Estland een rijke vogelwereld, die een vergelijking met andere Noord-Europese landen makkelijk kan doorstaan. Er zijn meer dan 200 soorten die er regelmatig broeden en jaarlijks strijken er enorme aantallen trekvogels neer op weg naar de Arctische zone. Wij kunnen in ieder geval na onze vakantieweek zelf vaststellen dat Estland behoort tot de allerbeste vogelbestemmingen van Europa. En om een beeld te krijgen van de enorme vogelrijkdom, kun je een kijkje nemen op de lijst van vogelsoorten die in het voorjaar in Estland te zien zijn, en waarop 184 (!) soorten prijken.

Dag 1

Na aankomst in Tallinn. Aansluitend rijden we in ca. 3 uur naar het zuidoosten van Estland. We zijn de komende dagen te gast in een bijzonder onderkomen: een voormalige wodka-stokerij, prachtig gelegen aan een stil meer. Op deze superbe plek verblijven we twee nachten en hopen soorten als de zwarte ooievaar, de bastaard- en schreeuwarend, buidelmees, grote karekiet, spotvogel, bosrietzanger en sperwergrasmus te zien te krijgen. 

Overnachting in

Mooste - Mooste Viinavabrik

Dag 2

We gaan vroeg uit de veren om vogels te kijken in één van de oudste beschermde natuurgebieden van Estland. In het bos van Järvselja komen naast enkele spechtensoorten ook notenkrakers, dwerguilen en andere bijzondere bosvogels voor. Hoewel het bos van Järvselja niet groot is heeft het grote waarde. Een deel wordt beschermd als oerbos en is bijzonder gevarieerd. De meest imposante bomen vinden we in het zuidoostelijk deel van het bos, met 40m hoge exemplaren en sparren van ruim 200 jaar oud. Na een rustpauze in ons guesthouse rijden we aan het begin van de middag naar de uitgestrekte wedlands bij Aardla. In dit gebied met meren en poeltjes zullen we verrast worden door de vele soorten watervogels. Hopelijk zien we de zwarte ooievaar, schreeuwarend, buidelmees, citroenkwikstaart en sneeuwgans. Na het diner in een restaurant in Tartu bezoeken we tegen het vallen van de avond een plek waar poelsnippen samenkomen om hun bijzondere baltsgedrag te tonen. De poelsnip is de zeldzaamste van de vier soorten snippen die in de omgeving van Tartu voorkomen. Het is duidelijk dat de omgeving van Tartu fantastische mogelijkheden biedt om bijzondere vogels te observeren. We zullen dan ook zeer waarschijnlijk - mede door de trek - een of twee zeldzame soorten onverwachts voedsel zien zoeken, in dit mozaïek van verscholen poeltjes en dampige graslanden.

Overnachting in

Mooste - Mooste Viinavabrik

Dag 3

Na het ontbijt rijden we door het oosten van Estland naar de natte streek vol laaglandmoerassen en meren nabij het mooie stadje Tartu. Aan het begin van de middag rijden we door naar Soomaa National Park. We overnachten aan de rand van het park of in een hotel in Pärnu.

Overnachting in

Tori / Pärnu

Dag 4

Vandaag ontdekken we een deel van het Soomaa National Park. Dit is het gebied van het zogenaamde ‘vijfde seizoen’ waarmee de periode wordt aangeduid dat de rivieren het overtollige regen- en smeltwater niet snel genoeg kan afvoeren en grote gebieden onder water komen te staan. Bij het bezoekerscentrum van dit unieke Nationale Park houden we halt en leren we hoe de bewoners zich al eeuwen tegen dit hoogwater weren. Moerasvogels en bosvogels die we in het voorjaar te zien kunnen krijgen zijn de drieteenspecht, de grijskopspecht en de kleine vliegenvanger. Op warme avonden in het voorjaar kan je hier het snorrende geluid van de nachtzwaluw horen. Het netwerk van wandel- en vlonderpaden door de bossen en moerassen van Soomaa is perfect voor vogelliefhebbers. 's Morgens vroeg gaan we op zoek naar de auerhoen. Als de zon verder opkomt gaan we in de bossen op zoek naar spechten. Soomaa is een prima plek voor het spotten van de grijskopspecht, zwarte specht en witrugspecht. Aan het begin van de middag keren we terug naar onze accommodatie. 's Avonds na het diner kunnen liefhebbers nog een keer het park in om zoek te gaan naar de Oeraluil en dwerguil.   

Overnachting in

Tori / Pärnu

Dag 5

Vanuit Soomaa verplaatsen we ons naar één van de spectaculairste vogelgebieden van Estland: het aan de kust gelegen Matsalu Nationaal Park. We doen het rustig aan en nemen de tijd om onderweg ook nog te vogelen. In de loop van de middag komen we aan bij onze smaakvolle accommodatie aan de rand van het park. 

Overnachting in

Tuuru - Altmoisa Guesthouse

Dag 6

In wetlands en bossen gaan we op zoek naar korhoen, auerhoen, hazelhoen en diverse spechtensoorten. Vervolgens maken we een excursie naar het schiereiland Põõsaspea. Het is één de beste plekken in het land om de voorjaarstrek naar arctische broedgebieden goed te bekijken. Op het hoogtepunt van de migratie kunnen hier tien-, soms wel honderdduizenden ijseenden, zwarte zeeëenden en diverse ganzensoorten worden waargenomen.
's Avonds maken we een boottocht door de uitgestrekte rietvelden en luisteren we naar de nachtelijke geluiden uit de wetlands. In de schemering verlaten bevers hun burchten om 's nachts hard aan het werk te gaan om bomen te vellen. Wellicht hebben we geluk en zien we een exemplaar aan het werk. Ons diner is een picknick aan boord.

Overnachting in

Tuuru - Altmoisa Guesthouse

Dag 7

Vandaag bezoeken we Nationaal Park Matsalu. Elk voorjaar landen hier enorme aantallen watervogels op hun lange reis naar de verre broedgronden in het Arctische gebied voor een voedsel- en rustpauze. Nergens kan dit natuurfenomeen beter worden waargenomen dan rond de moerassen, ondiepe baaien en natte graslanden van de opmerkelijke Matsalu ‘wetlands’. Op de hoogtijdagen worden hier langs de kust meer dan een miljoen duikeenden geteld, terwijl de aantallen wilde zwanen en brandganzen tot tienduizenden kunnen oplopen. De grote groepen op het open water dobberende ijseenden, zee-eenden en toppereenden vormen een spectaculair gezicht. Regelmatig worden we verrast door een kakofonie van zeer opgewonden kreten van baltsende mannetjes. Ook kraanvogels en allerlei waadvogels profiteren van de rijke voedselgronden. Zo zien we bijvoorbeeld kemphanen, soms in grote aantallen en de mannetjes al in schitterend broedkleed. Ofschoon al deze doortrekkers natuurlijk een buitengewoon spektakel opleveren, is Matsalu veel meer dan een pitstop langs een grote vogeltrekroute. Onder de 170 broedvogels die hier in het reservaat zijn waargenomen, bevinden zich opmerkelijke soorten als de roodhalsfuut, roerdomp, visarend, zeearend en reuzenstern. Op verkenning in bossen en akkerlanden, gelegen rond het hart van het reservaat, zien we met enig geluk de schreeuwarend, grauwe klauwier, ortolaan, en de zwarte en witrugspecht.
Na een heerlijke picknicklunch en een pauze in ons guesthouse rijden we naar Haapsalu voor een bezoek aan de vogeluitkijktoren. De toren biedt fantastisch uitzicht over het meer en we hopen de zeearend, grote zaagbek, krakeend en fuut. Daarna hebben we tijd om het prachtig aan een baai gelegen romantische dorp Haapsalu te verkennen. Straatjes met oude houten huizen, het oude bisschoppelijke kasteel in het centrum, de kleine lokale galeries en musea, het oude station met een perron dat lang genoeg is om de trein van de tsaar te ontvangen en al die andere bezienswaardigheden wachten er op ontdekt te worden. Vanaf de boulevard kunnen we watervogels naar eten zien speuren en hebben we kans de zeearend en bruine kiekendief te spotten. 

Overnachting in

Tuuru - Altmoisa Guesthouse

Dag 8

Terugrit naar Tallinn voor onze terugvlucht.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden, alsmede van stroomsnelheden en de waterstand. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze reis in drie uiteenlopende accommodaties, elk met hun eigen unieke karakter. 

In het plaatsje Mooste overnachten we in een voormalige wodkastokerij op kamers met eigen sanitaire voorzieningen en wifi. Eén kamer heeft de badkamer op de gang. Vervolgens slapen we 2 nachten in een prachtig gelegen guesthouse aan de rand van Soomaa of in een goed hotel in het gezellige badplaatsje Pärnu.
De laatste 3 nachten zijn we te gast in een gastvrij, intiem hotel ligt aan de rand van het natuurgebied van Matsalu

Tegen toeslag kun je op deze reis een éénpersoonskamer boeken m.u.v. de accommodatie in Mooste. In deze kleine accommodatie zijn geen éénpersoonskamers beschikbaar.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn tijdens deze reis inbegrepen, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Het diner wordt meestal geserveerd in onze accommodatie. Lunch vindt plaats in een restaurant of in het veld in de vorm van een smakelijke picknick.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • alle transfers volgens programma
 • excursies en entrees conform programma
 • diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige gids

Niet inbegrepen

 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

We maken dagwandelingen, die door een ieder met een normale conditie te doen zijn. Omdat vogels in Estland verspreid zijn over meerdere kleine gebieden, dien je er rekening mee te houden dat er iedere dag transfers zijn (soms lang). Vanwege het volledige programma, en de soms vroege of juist late excursies zijn de dagen toch beslist inspannend te noemen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Tallinn.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Air Baltic naar Tallinn v.v.

Vluchtschema
BT 622 Amsterdam Tallinn vertrek om 10.20 aankomst 13.40 uur
BT 621 Tallinn Amsterdam vertrek om 08.15 aankomst 09.40 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket kort voor vertrek.

In Estland heerst een continentaal klimaat. De zomers zijn er warm en droog, in het voorjaar zijn de temperaturen aangenaam. Op zonnige dagen loopt de temperatuur op tot boven de 20 ºC. Op de enkele regenachtige dagen kan het kwik bij 15 tot 20 ºC blijven steken. ‘s Nachts daalt de temperatuur tot 10 ºC, soms zelfs wat lager. In het voorjaar dien je altijd rekening te houden een kans op een bui of een regenachtige dag. Tijdens warm en windstil weer en wanneer de waterstand in de rivieren laag is, dien je terdege rekening te houden met de aanwezigheid van muggen. Neem daarom muggenolie of een fijnmazig muskietennetje mee voor over je hoofd.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Estland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen (zie overzicht onder 'inbegrepen'), hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Reken voor persoonlijke uitgaven op ca. € 100.

Ter plaatse worden alle transfers per minibus uitgevoerd.

Tijdens de excursies heb je regenkleding, een warm kledingstuk, fototoestel, verrekijker, etc. in een dagrugzakje. Verder heb je nodig:

 • Stevige wandelschoenen
 • Dagrugzakje voor overdag met plastic binnenzak
 • Grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • Zakmes en zitmatje voor lunches
 • Luchtige en warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Regenkleding
 • Zwemkleding
 • Zaklamp
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème, lippencrème
 • Zonnebril (met brillenelastiek/touwtje)
 • Fototoestel
 • Muggenolie en fijnmazig muskietennetje
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • Verrekijker
 • Enige EHBO-benodigdheden zoals Hansaplast, sporttape, rekverband en evt. medicijnen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door Herman Postma en een lokale vogelgids. 
Herman woont in Friesland en groeide op in Holwerd langs de Waddenzee. Als klein jochie kocht hij z'n eerste verrekijker met het geld dat hij verdiende met aardappels zoeken. Na de hogere landbouwschool werkte hij als landbouwvoorlichter bij de LNV waar hij nog altijd actief is. Daarnaast verzorgt Herman lezingen en vogelexcursies. Op reis deelt Herman graag zijn kennis met anderen en geniet hij niet alleen van vogels, maar van de gehele natuur. Als reisleider is Herman sociaal en energiek.

Al onze reizen worden begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik  hier voor meer informatie.

 

Voor een verblijf in Estland heb je een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Estland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Estland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Estland heb je geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Estland (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide en geldige ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Estland zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencefalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.

Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

In Estland is minder criminaliteit dan in andere Europese landen. Houdt vooral in de grote steden rekening met diefstal. We raden je aan waardevolle bezittingen in accommodaties achter te laten, auto's leeg te halen en ze 's nachts te parkeren op bewaakte parkeerplaatsen (meestal bij hotels aanwezig).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vogeltrek_in_matsalu_np.jpg

Estland - vogelreis

De grote trek naar het Noorden

Vogelreis vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten