Estland - vogelreis, 8 dagen De grote trek naar het Noorden

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Vogels kijken

vogelreis vanuit hotels

Een weekje vogels kijken in Estland, de kleinste en welvarendste van de Baltische staten. Midden in de periode van de spectaculaire voorjaarstrek. Op zoek naar de enorme rijkdom aan trek- en broedvogels. Vanuit uitstekende hotels verken je dit land met heel veel natuurschoon, beschermd in grote en kleine reservaten. Langs de ‘wetlands’ van Matsalu en Aardla, het bijzondere Soomareservaat en de dampende moerassen rond historisch Tartu. Een comfortbele en fascinerende natuurreis!

Uniek aan deze reis

 • De vogelrijkdom van kust èn binnenland
 • Prima accommodaties en professionele service
 • Vogelspektakel van de 'Riga Bay Lift off'
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Estland - vogelreis

Eind april tot half mei is de periode die wel de 'Riga Bay Lift off' wordt genoemd, omdat dan miljoenen watervogels het luchtruim kiezen voor hun laatste etappe naar hun arctische broedgebieden. De met graslanden bedekte eilandjes en kleine schiereilanden, de eindeloze wetlands en ondiepe baaien vormen het perfecte foerageergebied voor talrijke watervogels. In het binnenland heeft het Emajogi River wetlandgebied de grootste aantrekkingskracht op vele vogelsoorten ... en vogelaars! Estland is het kleinste en dunst bevolkte land van de drie Baltische Staten, die in 1991 onafhankelijk werden van de voormalige Sovjetunie. Maar het is ook het welvarendste van de drie met een levensstandaard die eerder aan die van Scandinavië doet denken. De hotels, restaurants, alles is uitstekend verzorgd!
Het land grenst in het westen en noorden aan de Baltische Zee en de Finse Golf en heeft een prachtige, grillige kustlijn met voor de kust talloze kleine eilanden. Het land heeft veel natuurschoon en een gevarieerd landschap met meer dan 7000 rivieren, 1500 meren, uitgestrekte bossen en dampige moeraslanden. Maar liefst tien procent van het land bestaat uit beschermde natuurgebieden, die variëren in grootte: van uitgestrekte Nationale Parken tot kleine, lokale natuurreservaten. Door deze rijkdom aan natuurlijke leefgebieden heeft Estland een rijke vogelwereld, die een vergelijking met andere Noord-Europese landen makkelijk kan doorstaan. Er zijn meer dan 200 soorten die er regelmatig broeden en jaarlijks strijken er enorme aantallen trekvogels neer op weg naar de Arctische zone. Wij kunnen in ieder geval na onze vakantieweek zelf vaststellen dat Estland behoort tot de allerbeste vogelbestemmingen van Europa. En om een beeld te krijgen van de enorme vogelrijkdom, kunt u een kijkje nemen op de lijst van vogelsoorten die in het voorjaar in Estland te zien zijn, en waarop 184 (!) soorten prijken.

Dag 1

Vlucht naar Tallinn. Aansluitend rijden we naar Soomaa National Park. We zijn de komende dagen te gast in een eenvoudige maar prachtig gelegen herberg aan de rand van het park.

Overnachting in

Suure-Jaani - Vanaoue Puhkekeskus

Dag 2

Vandaag ontdekken we een deel van het Soomaa National Park. Dit is het gebied van het zogenaamde ‘vijfde seizoen’ waarmee de periode wordt aangeduid dat de rivieren het overtollige regen- en smeltwater niet snel genoeg kan afvoeren en grote gebieden onder water komen te staan. Bij het bezoekerscentrum van dit unieke Nationale Park houden we halt en leren we hoe de bewoners zich al eeuwen tegen dit hoogwater weren. Moerasvogels en bosvogels die we in het voorjaar te zien kunnen krijgen zijn de drieteenspecht, de grijskopspecht en de kleine vliegenvanger. Op warme avonden in het voorjaar kan je hier het snorrende geluid van de nachtzwaluw horen. Ook de Oeraluil komt hier voor. Het netwerk van wandel- en vlonderpaden door de bossen en moerassen van Soomaa is perfect voor vogelliefhebbers. 's Morgens vroeg gaan we op zoek naar de auerhoen. Als de zon verder opkomt gaan we in de bossen op zoek naar spechten. Soomaa is een prima plek voor het spotten van de grijskopspecht, zwarte specht en witrugspecht. Na de lunch en een rustpauze gaan we 's avonds op zoek naar de oeraluil en dwerguil.   

Overnachting in

Suure-Jaani - Vanaoue Puhkekeskus

Dag 3

Met de eerste zonnestralen komt Soomaa alweer tot leven en kunnen we wellicht nog wat spechtensoorten spotten die we gisteren niet hebben gezien. Na een rustpauze in ons hotel en een lunch rijden we door het oosten van Estland naar de natte streek vol laaglandmoerassen en meren nabij het mooie stadje Tartu. Op deze superbe plek verblijven we twee nachten en hopen onze vogellijst uit te breiden met soorten als de zwarte ooievaar, de bastaard- en schreeuwarend, buidelmees, grote karekiet, spotvogel, bosrietzanger en sperwergrasmus. Tegen het vallen van de avond bezoeken we een plek waar poelsnippen samenkomen om hun bijzondere baltsgedrag te tonen. De poelsnip is de zeldzaamste van de vier soorten snippen die in de omgeving van Tartu voorkomen. Het is duidelijk dat de omgeving van Tartu fantastische mogelijkheden biedt om bijzondere vogels te observeren. We zullen dan ook zeer waarschijnlijk - mede door de trek - een of twee zeldzame soorten onverwachts voedsel zien zoeken, in dit mozaïek van verscholen poeltjes en dampige graslanden.

Overnachting in

Mooste - Mooste Viinavabrik

Dag 4

We gaan wederom vroeg uit de veren om vogels te kijken in één van de oudste beschermde natuurgebieden van Estland. In het bos van Järvselja komen naast enkele spechtensoorten ook notenkrakers, dwerguilen en andere bijzondere bosvogels voor. Hoewel het bos van Järvselja niet groot is heeft het grote waarde. Een deel wordt beschermd als oerbos en is bijzonder gevarieerd. De meest imposante bomen vinden we in het zuidoostelijk deel van het bos, met 40m hoge exemplaren en sparren van ruim 200 jaar oud. Na de lunch rijden we naar de uitgestrekte wedlands bij Aardla. In dit gebied met meren en poeltjes zullen we verrast worden door de vele soorten watervogels. Hopelijk zien we de zwarte ooievaar, schreeuwarend, buidelmees, citroenkwikstaart en sneeuwgans.  

Overnachting in

Mooste - Mooste Viinavabrik

Dag 5

Van het uiterste oosten van Estland verplaatsen we ons naar het noordwesten, een rit van 4-5 uur. Na aankomst hebben we tijd om het prachtig aan een baai gelegen romantische dorp Haapsalu te verkennen. Straatjes met oude houten huizen, het oude bisschoppelijke kasteel in het centrum, de kleine lokale galeries en musea, het oude station met een perron dat lang genoeg is om de trein van de tsaar te ontvangen en al die andere bezienswaardigheden wachten er op ontdekt te worden. Vanaf de boulevard kunnen watervogels naar eten zien speuren en hebben we kans de zeearend en bruine kiekendief te spotten. 

Overnachting in

Haapsalu - Hotel Promenaadi

Dag 6

In wetlands en bossen gaan we op zoek naar korhoen, auerhoen, hazelhoen en diverse spechtensoorten. Vervolgens maken we een excursie maken naar het schiereiland Põõsaspea. Het is één de beste plekken in het land om de voorjaarstrek naar arctische broedgebieden goed te bekijken. Op het hoogtepunt van de migratie kunnen hier tien-, soms wel honderdduizenden ijseenden, zwarte zeeëenden en diverse ganzensoorten worden waargenomen. Vervolgens brengen we een bezoek aan natuurreservaat Silma met haar grote lagunes en rietkragen. Na een heerlijke picknicklunch rijden we door naar Haapsalu voor een bezoek aan de vogeluitkijktoren. De toren biedt fantastisch uitzicht over het meer en we hopen de zeearend, grote zaagbek, krakeend en fuut. Na het diner gaan we op zoek naar uilen. Hopelijk zien we  dwerguil en Oeraluil tijdens hun jacht op kleine prooidieren aan de rand van het bos.

Overnachting in

Haapsalu - Hotel Promenaadi

Dag 7

Vandaag bezoeken we Nationaal Park Matsalu. Elk voorjaar landen hier enorme aantallen watervogels op hun lange reis naar de verre broedgronden in het Arctische gebied voor een voedsel- en rustpauze. Nergens kan dit natuurfenomeen beter worden waargenomen dan rond de moerassen, ondiepe baaien en natte graslanden van de opmerkelijke Matsalu ‘wetlands’. Op de hoogtijdagen worden hier langs de kust meer dan een miljoen duikeenden geteld, terwijl de aantallen wilde zwanen en brandganzen tot tienduizenden kunnen oplopen. De grote groepen op het open water dobberende ijseenden, zee-eenden en toppereenden vormen een spectaculair gezicht. Regelmatig worden we verrast door een kakofonie van zeer opgewonden kreten van baltsende mannetjes. Ook kraanvogels en allerlei waadvogels profiteren van de rijke voedselgronden. Zo zien we bijvoorbeeld kemphanen, soms in grote aantallen en de mannetjes al in schitterend broedkleed. Ofschoon al deze doortrekkers natuurlijk een buitengewoon spektakel opleveren, is Matsalu veel meer dan een pitstop langs een grote vogeltrekroute. Onder de 170 broedvogels die hier in het reservaat zijn waargenomen, bevinden zich opmerkelijke soorten als de roodhalsfuut, roerdomp, visarend, zeearend en reuzenstern. Op verkenning in bossen en akkerlanden, gelegen rond het hart van het reservaat, zien we met enig geluk de schreeuwarend, grauwe klauwier, ortolaan, en de zwarte en witrugspecht. We brengen een bezoek aan meerdere uitkijktorens in het Nationaal Park. 's Avonds maken we een boottocht door de uitgestrekte rietvelden en luisteren we naar de nachtelijke geluiden uit de wetlands. In de schemering verlaten bevers hun burchten om 's nachts hard aan het werk te gaan om bomen te vellen. Wellicht hebben we geluk en zien we een exemplaar aan het werk. Ons diner is een picknick aan boord.

Overnachting in

Haapsalu - Hotel Promenaadi

Dag 8

Terugrit naar Tallinn voor onze terugvlucht.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden, alsmede van stroomsnelheden en de waterstand. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft tijdens deze reis in drie uiteenlopende accommodaties, elk met hun eigen unieke karakter.

Het prachtig in het bos van het Navesti Nature Reserve gelegen guesthouse Vananõue Puhkekeskus telt slechts 20 kamers. Het Soomaa National Park ligt binnen handbereik. Het gebouw is opgetrokken uit hout en steen en ademt sfeer. Het ligt aan een riviertje dat door gasten graag gebruikt wordt om te kanoën, kajakken en zelfs raften. Rond het hotel zijn genoeg mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met douche, wat voor Estse begrippen vrij uniek is. Het heeft verder alle moderne faciliteiten waaronder een sauna. Bij mooi weer is het heerlijk toeven op het terras aan het stromende water.

In het plaatsje Mooste in het zuidoosten van Estland overnachten we in het guesthouse boven wat eens de wodka-stokerij was. Tegenwoordig wordt dit indrukwekkende oud-industriële gebouw gebruikt door het Photourism Centre of Estonia. Er zijn doorlopend exposities en fotografiecursussen, maar ook wordt het gebruikt voor conferenties en dus ook als luxe accommodatie. De knusse kamers zijn prachtig ingericht en zeer comfortabel. Ook hier hebben de kamers hun eigen sanitaire voorzieningen en is er draadloos internet. Eén kamer heeft de badkamer op de gang. Als kers op de taart is ook hier een sauna met bubbelbad. Het hotel ligt midden in de natuur en een bezoek aan de gebouwen van het naastgelegen Mooste manor maakt je bezoek helemaal af. 

De laatste 3 nachten zijn we te gast in Hotel Promenaadi in Haapsalu. Haapsalu is een mooi verstild stadje op een schiereiland te midden van kleine en grotere baaien. Het driesterrenhotel Promenaadi ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan zee. In 1998 heeft de oude Peltzer Villa, een voormalig zomerhuis gebouwd in 1859, een moderne aanbouw gekregen. De uitzichttoren maakt het een echte landmark in Haapsalu. Alle 35 modern ingerichte kamers hebben een eigen terras met een fantastisch uitzicht over het water. In voor- en najaar fourageren hier duizenden watervogels. Alle kamers zijn voorzien van een badkamer met douche. Het hotel biedt gratis internet en heeft een restaurant met zeezicht en een eenvoudige wellness met sauna en jacuzzi. ’s Avonds is het heerlijk flaneren over de boulevard.

Tegen toeslag kun je op deze reis een éénpersoonskamer boeken m.u.v. de accommodatie in Mooste. In deze kleine accommodatie zijn geen éénpersoonskamers beschikbaar.

Over de maaltijden

Alle maaltijden zijn tijdens deze reis inbegrepen, vanaf het diner op dag 1 t/m het ontbijt op dag 8. Het diner wordt meestal geserveerd in onze accommodatie. Lunch vindt plaats in een restaurant of in het veld in de vorm van een smakelijke picknick.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle maaltijden, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • alle transfers volgens programma
 • excursies en entrees conform programma
 • diensten SNP-reisleider en lokale Engelstalige gids

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

We maken dagwandelingen, die door een ieder met een normale conditie te doen zijn. Vanwege het volledige programma, en de soms vroege of juist late excursies zijn de dagen toch beslist inspannend te noemen!

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Tallinn.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met LOT naar Tallinn v.v.

Vluchtschema
LO 8174 Amsterdam - Tallinn vertrek om 13.45 aankomst 17.00 uur
LO 8173 Tallinn - Amsterdam vertrek om 10.20 aankomst 11.45 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

In Estland heerst een continentaal klimaat. De zomers zijn er warm en droog, in het voorjaar zijn de temperaturen aangenaam. Op zonnige dagen loopt de temperatuur op tot boven de 20 ºC. Op de enkele regenachtige dagen kan het kwik bij 15 tot 20 ºC blijven steken. ‘s Nachts daalt de temperatuur tot 10 ºC, soms zelfs wat lager. In het voorjaar dien je altijd rekening te houden een kans op een bui of een regenachtige dag. Tijdens warm en windstil weer en wanneer de waterstand in de rivieren laag is, dien je terdege rekening te houden met de aanwezigheid van muggen. Neem daarom muggenolie of een fijnmazig muskietennetje mee voor over je hoofd.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen (zie overzicht onder 'inbegrepen'), hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Reken voor persoonlijke uitgaven op ca. € 100.

Ter plaatse worden alle transfers per gecharterde bus uitgevoerd.

Tijdens de excursies heb je regenkleding, een warm kledingstuk, fototoestel, verrekijker, etc. in een dagrugzakje. Verder heb je nodig:

 • Stevige wandelschoenen
 • Dagrugzakje voor overdag met plastic binnenzak
 • Grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • Zakmes en zitmatje voor lunches
 • Luchtige en warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Regenkleding
 • Zwemkleding
 • Zaklamp
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème, lippencrème
 • Zonnebril (met brillenelastiek/touwtje)
 • Fototoestel
 • Muggenolie en fijnmazig muskietennetje
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • Verrekijker
 • Enige EHBO-benodigdheden zoals Hansaplast, sporttape, rekverband en evt. medicijnen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. De SNP-reisleider wordt ondersteund door een lokale vogelgids.

Voor een verblijf in Estland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Estland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Estland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Voor een verblijf in Estland hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Estland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide en geldige ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Voor een verblijf in Estland zijn geen vaccinaties verplicht.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencefalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.

Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

In Estland is minder criminaliteit dan in andere Europese landen. Houdt vooral in de grote steden rekening met diefstal. We raden u aan waardevolle bezittingen in accommodaties achter te laten, auto's leeg te halen en ze 's nachts te parkeren op bewaakte parkeerplaatsen (meestal bij hotels aanwezig).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

vogeltrek_in_matsalu_np.jpg

Estland - vogelreis

De grote trek naar het Noorden

vogelreis vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen