Cyprus, in grootte het derde eiland van de Middellandse Zee, kent een grote biodiversiteit met grote wetlands, zoutmoerassen, halfdroog met Mediterrane vegetatie bedekt heuvelland en twee bergruggen, waarvan het met reusachtige dennen en eeuwenoude cipressen begroeide Troodos gebergte tot bijna 2000m reikt. In april, als de natuur op Cyprus volop in bloei staat en wanneer de trek langs de oostelijke vogeltrek route tussen Afrika/Midden-Oosten en noordelijk en oostelijk Europa op zijn hoogtepunt is, hebben wij deze reis gepland. We verkennen de uiteenlopende habitats van het eiland: zandstranden, kliffen, zoutpannen, brakwatermeren., rietvelden, zoetwatervennen, stuwmeren, heuvelland met laag mediterraan jeneverbes struweel, intensief bewerkt akkerland met olijfgaarden en wijngaarden, extensieve johannesbroodboom plantages, dennen en cederbossen, valleien met dicht struikgewas. Dankzij de gunstige ligging van het eiland op de vogeltrekroute tussen Oostelijk Afrika, het Midden-Oosten en de Turkse landbrug naar Europa, worden op Cyprus jaarlijks ca 400 vogelsoorten waargenomen. 50 soorten zijn jaarrond aanwezig en 40 soorten zijn zomergasten die op het eiland broeden. Diverse soorten, zoals de zwarte frankolijn en de sporenkievit bereiken op Cyprus de westpunt van hun verspreidingsgebied. Cyprus kent twee endemische soorten: de Cyprus grasmus en de Cyprus tapuit, waar we uiteraard naar op zoek zullen gaan. De zwarte mees, de gaai , de korteenboomkruiper en de dwergooruil kennen op Cyprus een eigen ondersoort. Tijdens het hoogtepunt van de vogeltrek, foerageren grote aantallen zangers roofvogels en rondom de stuwmeren en op de kapen langs de zuidkust van het eiland.
Tijdens deze reis maken we een rondtocht door het Grieks-Cypriotische deel van het eiland. We beginnen midden tussen de zoutpannen en brakwatermoerassen van Larnaca. Dan rijden we via de zuidkust, waar we o.m. de kaap Petounda bezoeken, naar het hoge Troodosgebergte. Daarna wacht het ongerepte westelijke schiereiland Akamas, waar de mediterrane vegetatie en diverse kleine stuwmeren garant staan voor veel vogelsoorten. Via de vruchtbare akkers van Mandria en de vogelrijke Dhiarisous valley rijden we naar het schiereiland Akrotiri. Hier bezoeken we de gierenkolonie die op de zeekliffen van Kensington broedt, verkennen we de zoetwaterpoelen en de rietvelden van het schiereiland. De laatste dag bezoeken we Cape Ghreko en de vennen van Oroklini, twee plekken die op een vogelreis naar Cyprus zeker niet mogen ontbreken! We verblijven in goede tot zeer goede hotels, die alle één ding gemeen hebben: ze liggen stuk voor stuk middenin de vogelgebieden die we op deze reis verkennen.
De reis wordt begeleid door een ervaren SNP reisleider en vogelkenner, en een van de kopstukken van de Cypriotische ornithologische wereld: Melis Charalambidis, voorzitter van Birdlife Cyprus, of door zijn broer Chris, die eveneens een belangrijke rol binnen Birdlife Cyprus heeft.
Vogels die je tijdens de reis kunt waarnemen: Cyprustapuit, Sardijnse grasmus, Cyprusgrasmus, eleonora’s valk, bruinkeelortolaan, zwartkopgors, sporenkievit, grauwe klauwier, arendbuizerd, krooneend, zwarte frankolijn, Aziatische steenpatrijs, havikarend, bruine kiekendief, grauwe kiekendierf, dwergarend, purperreiger, koereiger, kwak, ralreiger, zwarte ibis, steenuil, fluiter, blauwe rotslijster, kalanderleeuwerik, kortteenleeuwerik, kleine kortteenleeuwerik, griel, roodkeelpieper, braamsluiper, bonte vliegenvanger, withalsvliegenvanger, vale gier, slechtvalk, lachstern, brilgrasmus, dwergmeeuw, vorkstaartplevier