Terug naar Chili

Rondreis vanuit middenklasse hotel

Verken de droogste woestijn van Chili en Zuid-Amerika: de Atacamawoestijn. Vanuit San Pedro de Atacama neemt een Engeltalige gids je mee over hoge passen over de altiplano met vulkanen, geisers, zoutvlakten en intens gekleurde meren. Het gevoel van maanlandschap krijgt nergens zoveel betekenis als hier! Verken de grootste zoutvlakte van Chili, de Salar de Atacama met zijn flamingo's en surrealistische landschappen. Met ijskristallen op je kleding en je adem die direct condenseert, geniet je van het schouwspel van fumarolen en hete geisers die tot bijna 10 meter hoog de lucht in gaan. Hoe heerlijk is een thermaal warmwaterbad om van dit scjouwspel na te genieten. Naast deze geologische fenomenen, ervaar je ook de rijke geschiedenis van de Atacameños, de bewoners die al lang geleden de elementen trotseerden en menig aanval van andere volkeren wist af te slaan.

Zwaarte
Comfort
vanaf € 1.016
Prijs per persoon bij min. 2 personen Reiscode 263135
5 dagen

Chili - Noord * San Pedro de Atacama

Ga naar dag 1 om het dag-tot-dagprogramma van deze reis te bekijken.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van Calama (ca. 2 uur vliegen vanaf Santiago de Chile) word je hartelijk verwelkomd. Je wordt in ruim een uur (94 km) naar San Pedro de Atacama gereden. Onderweg passeer je een pas van 3500 m. Tevens rijd je langs de grootste kopermijn ter wereld, Chuqicamata, een open mijn van 840 meter diep. Met uitzicht op het Andesgebergte en in de verte de vulkaan Licancabur (5960 m.) passeer je een pas van 3500 meter om vervolgens af te dalen door aangeplante Tamarujo bomen wier wortels 100 meter diep rijken naar het spaarzame ondergrondse water. Het dorpje San Pedro de Atacama (2440 m), met zijn vele adobe-huisjes en grote Pimiento-bomen, is een van de weinige natuurlijke oases in de Atacamawoestijn en sinds lange tijd door mensen bewoond. Er zijn veel overblijfselen uit verschillende periodes gevonden en ook in musea tentoongesteld.

Aan het eind van de middag bezoek je onder begeleiding van een Engelssprekende gids de Valle de los Muertos en de Valle de la Luna. Zonsondergangen zetten hier het rotslandschap in vuur en vlam, precies iets waar je van gaat genieten vanaf een uitkijkpunt alvorens je terugreist naar een goed middenklasse hotel even buiten het centrum(pje) van San Pedro de Atacama. Voor de komende dagen vormt dit je uitvalsbasis.  

Overnachting in

San Pedro de Atacama

Dag 2

In de ochtend breng je onder begeleiding van een Engelstalige gids een bezoek aan een van de meest bijzondere archeologische vindplaatsen van Chili: Pukará de Quitor. Dit verdedigingsfort ligt een paar km ten noorden van San Pedro de Atacama op een strategische locatie. Het is in de 17e eeuw gebouwd door de bewoners van Atacama. Op de top van dit nationale monument, waar restauratiewerkzaamheden aan plaatsvinden, geniet je van het uitzicht op de vallei. Het onherbergzame gebied doet je beseffen dat de leefomstandigheden zwaar waren. Bij dit fort vond een van de eerste veldslagen (‘battle of Quitor’) plaats tussen de Spaanse conquistadores en de inheemse bevolking. Bij het dorpje Tulor maak je kennis met wat nu bekend staat als de ‘cultuur van San Pedro’, een van de eerste nederzettingen in dit gebied die bijna 3.000 jaar teruggaat. Door het droge klimaat zijn veel fundamenten gevonden en andere overblijfselen aangetroffen.

In de middag staat er niets gepland. Lekker de tijd aan jezelf om relaxt het leuke dorpje San Pedro de Atacama te verkennen. Het heeft een mooie koloniale kerk, het jezuïeten museum Padre Le Paige en het archeologische museum dat een mooi overzicht geeft van de Atacameño cultuur.

Overnachting in

San Pedro de Atacama

Dag 3

Vandaag maak je een haast adembenemende dagexcursie naar Chili's grootste zoutvlakte, Altplanic lagunes en het dorpje Toconao. De gehele dag word je begeleid door een Engelstalige gids. Onderweg zie je de grootste sterrenwacht van Chili en van de wereld, een deelproject van de Nasa, Esa en de Chileense overheid (helaas niet te bezoeken). We rijden naar de grootste zoutvlakte van Chili, de 'Salar de Atacama' in het hart van de Atacama-woestijn gelegen. De zoutvlakte is bijna 300 km2 groot en is met een dikke zoutkorst bedekt. Aan de rand groeien planten die het grondwater met een hoog zoutgehalte verdragen. Op de zoutvlakte verken je de Soncor en Chaxa meertjes, de plek om fouragerende Andes flamingos te zien. Hoe bizar om deze fraai gekleurde vogels hier waar te nemen. Na een pas op 4300m. hoogte, ligt het volgende reisdoel, de Altiplanic Lagunes Miscanti en het kleinere Miñique, wier namen afgeleid zijn van de besneeuwde vulkanen, de plek waar het water vandaan komt. Je waant je in een maanlandschap. Na de lunch in Socaire rijden we terug naar Toconao. Geniet onderweg van het uitzicht - je rijdt hier op ca. 3800m. hoogte - op de actieve vulkaan Lascar. Elk jaar heeft deze rokende vulkaan nog erupties. Toconao, een groene oase in een kloof op 2500m. hoogte, wordt al duizenden jaren bewoond dankzij het water dat uit de bergen stroomt via de Quebrada de Jere. Bezoek het kerkje San Lucas opgetrokken uit adobe (door zon gedroogde modder met riet), stenen en opgedroogde cactusbladeren. In 1951 is het tot National Monument uitgeroepen. Aan het einde van de middag keer je weer terug in San Pedro de Atacama.

 

Overnachting in

San Pedro de Atacama

Dag 4

De geisers van El Tatio zijn het hoogstgelegen geiserveld ter wereld op 4300 meter hoogte en kan dus niet ontbreken op deze reis. De geisers liggen tussen 6000 meter hoge vulkanen. 's Ochtends voor dag en dauw stap je de voor het terrein geschikte auto's in op weg naar het ca. 95 km verderop gelegen geiserveld El Tatio. Voor zonsopkomst geniet je van de rijzende zon over de rand van de bergen die het condens en fumarolen van de geisers verlicht. Een waar natuurspektakel dat voortduurt totdat de geisers stoppen met spuiten. Hoe heerlijk is het om na afloop jezelf onder te dompelen in een thermaal bad (40 °C), een weldaad voor lichaam en geest! Via een spectaculaire bergpas rijd je naar het verstilde Atacamadorpje Machuca bekend om zijn kerkje gebouwd in de originele Altiplano-architectuur. In de loop van de middag keer je weer terug in San Pedro de Atacama.

 

Overnachting in

San Pedro de Atacama

Dag 5

Na het ontbijt vindt de transfer plaats weer terug naar Calama waar je wordt afgezet in de stad of bij de luchthaven om je reis voort te zetten.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een goed middenklasse waarin je gastvrij wordt ontvangen. Hoe heerlijk is het om vanaf de patio of het zwembad van het hotel te genieten van de onherbergzaamheid en de imposante vulkaan Licancabur op de grens met Bolivia. Het hotel beschikt over nette ruime kamers met eigen sanitair. Het hotel ligt op ca. 10 minuten loopafstand van het dorpscentrum. Er is dagelijks aanbod van mineraal water. In de lobby is koffie, thee en citroenwater verkrijgbaar. Het ontbijt wordt in buffetvorm geserveerd. 's Avonds kun je er prima eten met een goed aanbod van vlees, vis, pasta. Ook de vegetarische medemens komt aan zijn trekken.

Duurzaamheid

De SNP agent in Chili is nauw verbonden met verschillende projecten die ten gunste komen aan de lokale bevolking. In het beschermde natuurgebied ‘Vicente Perez Rosales National Park’ ligt het afgelegen dorpje Peulla (450 inwoners) dat alleen per boot kan worden bereikt. De agent heeft een breed scala aan initiatieven ontplooit, denk hierbij aan de plaatsing van een waterturbine waarmee gratis stroom wordt opgewekt voor de lokale gemeenschap op een milieuvriendelijke wijze. Men verzamelt tevens schadelijke afvalsoorten zodat deze niet in de natuur worden gedumpt. Ook mogen er geen levende bomen worden gekapt en wordt zoveel mogelijk voedsel (voor dier en mens) ter plaatse verbouwd. Er is tevens geïnvesteerd in een waterzuiverings- en een afvalverwerkingsinstallatie. Dit heeft mede geleid dat Peulla in 2013 is uitgeroepen tot meest duurzame bestemming in Chili. Er worden nog vele andere projecten gesteund die zich richten op gehandicapte kinderen en kinderen die transport nodig hebben naar veraf gelegen scholen.

Inbegrepen

 • Transfer luchthaven Calama - San Pedro de Atacama v.v.
 • 4 nachten verblijf middenklasse hotel met ontbijt
 • 4 excursies (in internationale groep) conform programma met Engelstalige gids en vervoer 
 • SNP informatiepakket

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden (lunch en diner)
 • uitgaven van persoonlijke aard

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heen- en terugvlucht op Santiago de Chile en een doorvlucht op Calama.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Deze reis valt gedurende het gehele jaar te maken, echter er zijn natuurlijk grote temperatuurschommelingen. In de wintermaanden (mei - sept) daalt de temperatuur met gemak naar 0 °C. De intensiteit van de kleuren in landschappen is het meest intens in deze periode vanwege de lage luchtvochtigheid. De Andes bergreeks steekt met zijn fraaie vormen en kleuren prachtig af tegen knalblauwe luchten. De zomermaanden (dec - mrt) zijn ideaal om te reizen daar de temperaturen iets aangenamer zijn, maar bovenal de flora en fauna meer tot zijn recht komt. Houd er rekening mee dat tijdens deze zomermaanden in een paar uur er veel neerslag kan vallen.

Houd er rekening mee dat je ter plaatse een aantal kosten hebt zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes en fooien. 

 • Stevige (berg)wandelschoenen
 • Fleece jack
 • Warm ondergoed en bovenkleding voor koude nachten
 • Muts en handschoenen
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Luchtige kleding voor overdag
 • Zonnehoed of pet
 • eventueel reservebril voor lenzendragers i.v.m. stof
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Veldflessen
 • EHBO-eenvoudige middelen
 • Eventueel verrekijker, fototoestel en/of videocamera

Voor een verblijf in Chili is een paspoort vereist dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen op reis en dit apart van je paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. de huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een bezoek aan Chili van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van je verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Chili (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt je een extra service aan om je te informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Chili

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Chili zijn de medische voorzieningen goed.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
Het is verstandig om enkele EHBO-spullen mee te nemen, zoals oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids of hotel)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Aanbevolen
Voor Chili zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden enkele inentingen aanbevolen.

Teken
De Ziekte van Lyme (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken en komt vrijwel overal ter wereld voor. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschrmingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

De meeste Chileense steden zijn redelijk veilig, maar zoals in iedere stad zijn ook hier buurten minder pluis. U doet er verstandig aan uw waardevolle bezittingen, reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding te dragen of achter te laten in een kluis in uw hotel. Verder dient u op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden op uw hoede te zijn voor zakkenrollers.

Prijsinformatie

01 oktober 2020 - 31 december 2020
2 personen (tweepersoonskamer) € 1.016
3 personen (driepersoonskamer) € 977
3 personen (één- en tweepersoonskamers) € 1.087
4 personen (2x tweepersoonskamer) € 1.016

Reserveringskosten

 • reserveringskosten € 20,- per boeking
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting
prijzen zijn per persoon en exclusief heen- en terugreis

Avontuur op Maat
Vraag reisvoorstel aan
Vanaf prijs