Bulgarije - Rila, 8 dagen Op sneeuwschoenen in het Rila Nationaal  Park

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit hotel

Op sneeuwschoenen door het Rilagebergte, in het zuidwesten van Bulgarije. Een onderdompeling, niet alleen in de natuur van de hoogste bergen van Zuidoost-Europa, maar ook in de rijke Bulgaarse cultuur. De Engelstalige lokale gids leidt op deskundige wijze de verrassende sneeuwwandeltochten door het ruige gebergte. Hij laat je op unieke wijze kennismaken met het winterse Bulgarije, de Bulgaarse cultuur en het wereldberoemde Rila klooster uit de 10e eeuw!

Uniek aan deze reis

 • Begeleiding door lokale Engelstalige gids
 • Bezoek aan wereldberoemde Rilaklooster
 • Laatste overnachting in sfeervol Sofia
 • Sneeuwwandelen door het Rila Nationaal Park
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Bulgarije - Rila

Vanuit een comfortabel hotel in Govedartci maken we, onder begeleiding van deskundige Engelssprekende Bulgaarse gidsen, verrassende tochten waarbij we uitvoerig kennis maken met de gastvrijheid van de lokale bevolking. In de Rila is een uitgebreid netwerk van paden aangelegd, waardoor we diep in dit hooggebergte kunnen doordringen. Het sneeuwwandelen is in Bulgarije nog volledig onbekende wintersport en tijdens de tochten zullen we dan ook niemand tegenkomen. Het Rila Nationaal Park is het grootste nationaal park van Bulgarije en het brongebied van verscheidene rivieren. Het park ontleent haar naam aan het Thracische woord rula: ‘overvloedig water’. Hier leven wolven en beren, maar ook wilde zwijnen, balkangemzen en susliks (grondeekhoorns). Schitterende paden doorkruisen dit park waarbij we een goede indruk krijgen van de dit spectaculaire landschap.
Tot slot mogen we de Bulgaarse gastvrijheid en de voortreffelijke keuken niet vergeten die veel overeenkomsten heeft met de Griekse en Turkse. De traditionele Bulgaarse rakiya (brandewijn) mag hier natuurlijk niet bij ontbreken.
We beginnen met een verkenning van de omgeving rond de 2730 m hoge berg Maljovice in de Rila. Vanuit weelderige bossen klimmen we richting de boomgrens vanwaar we genieten van spectaculaire vergezichten over de weidse omgeving. Een prachtige tour brengt ons in de alpiene omgeving van het fameuze Zeven Meren gebied. De liefhebbers van de Slavische cultuur kunnen hun hart ophalen in het Rila klooster. Het interieur is versierd met 1200 fresco's met Bijbelse taferelen. Het klooster kende op zijn hoogtepunt cellen voor 500 monniken en 1000 slaapkamers voor pelgrims. Deze winterreis met een duidelijk cultureel tintje, eindigt op passende wijze met een kort bezoek aan de mooie stad Sofia.

Dag 1

Vertrek vanuit Nederland. We verzamelen op Schiphol voor de vlucht naar Sofia. Na aankomst in Bulgarije volgt een bustransfer van anderhalf uur naar het aan de voet van het Rila-massief gelegen dorp Govedartci, op 1500 meter hoogte. Hier maak je kennis met de Bulgaarse gids voor deze week.

Overnachting in

Govedartci

Dag 2

Na het ontbijt volgt een korte instructie over het gebruik van de sneeuwschoenen. Tijdens deze eerste wandeling op sneeuwschoenen maken we een tocht door de vallei van Gioletchitsa. Aan het einde van de wandeling volgt een korte transfer terug naar het hotel.
Tochtinformatie: 11km, 4-5 uur, 600 m stijgen en 400 m dalen.

Overnachting in

Govedartci

Dag 3

Na een stevig ontbijt volgt een korte transfer per minibus (1/2 uur) naar het skigebied van Borovets en nemen we de gondellift naar de Yastrebets hut. Hier begint de sneeuwwandeling. Bij helder weer hebben we zicht op de hoogste top van de Rila: de 2925 m hoge Mussala. Als de omstandigheden goed zijn, is de op 2700 m gelegen Ledeno Ezero hut het hoogste punt voor vandaag.
Tochtinformatie: 12km, 5-6 uur, 650 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Govedartci

Dag 4

Na het ontbijt worden we in ca. 1 uur naar Panichishte gebracht. We nemen de stoeltjeslift die ons tot boven de boomgrens brengt. Bij de Rila Hut (2150 m) beginnen we onze wandeling door het gebied van de Zeven Meren. Het hoogst gelegen meer dat we passeren ligt op ruim 2300m. In de loop van de middag dalen we af naar Panichiste. Deze afdaling kun je evt. overslaan door de skilift naar beneden te nemen en beneden in een café op de rest van de groep te wachten. In Panichiste wachten de minibusjes om ons terug te brengen naar Govedartci. Als er tijd over is stoppen we op de terugweg in Separeva Banya voor een heerlijk thermaal bad (entree niet incl.). Zwemspullen mee dus.
Tochtinformatie: 13.5km, 6 - 7 uur, 300m stijgen, 800m dalen

Overnachting in

Govedartci

Dag 5

Vandaag staat de Slavische cultuur op het programma. Na een 2 uur durende busreis worden we in de buurt van het Rila klooster (1150 m) afgezet en wandelen we naar dit bijzondere UNESCO-monument. Hoogtepunt van het klooster is de Maria Hemelvaartkerk (Oespenië Bogoroditsjno), opgebouwd in Byzantijnse stijl en versierd met tientallen iconen en 1200 fresco's. Aan het eind van de middag rijden we weer terug naar Govedartci.
Tochtinformatie: duur: 1,5 - 2 uur, 100m stijgen, 250 m dalen

Overnachting in

Govedartci

Dag 6

Een korte transfer brengt ons in het gebied boven Govedartci. Als er voldoende sneeuw ligt kunnen we zelfs meteen vanuit onze accommodatie beginnen met wandelen. We sneeuwwandelen richting de top van de Mechit. Op 1750m hoogte bereiken we de Mechithut. Als het weer en de zin goed zijn kunnen we nog verder richting de top wandelen voor we terugkeren naar Govedartci.
Tochtinformatie: 13km, 4 - 6 uur, 350m stijgen en 700m dalen

Overnachting in

Govedartci

Dag 7

Na een korte transfer (15 min) bereiken we het mountain resort Malyovitsa. Hier begint de sneeuwwandeling, aanvankelijk over de skihellingen. Maar al snel komen we boven de boomgrens en kunnen we genieten van de hoogste toppen van de Rila! De afdaling brengt ons naar Ovnarsko. Hier worden we opgehaald en naar Sofia gebracht.
Tochtinformatie: 9km, 4 - 5 uur, hoogteverschil: 450 m stijgen en 650 m dalen.

Overnachting in

Sofia

Dag 8

Na het ontbijt worden we naar de luchthaven gebracht en vlieg je terug naar Schiphol.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de lokale gids en zullen tijdig met de groep worden besproken. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten in een kleinschalig familiehotel aan de rand van Govedartci. Het hotel beschikt over een restaurant en biedt comfortabele kamers met gratis WiFi en eigen badkamer.
De laatste nacht in Sofia verblijven we in een modern en comfortabel hotel in hartje Sofia. Het kan zijn dat de bus niet helemaal in de smalle straat bij het hotel in Sofia kan komen en dat we een klein stukje met de bagage van de bus naar het hotel moeten lopen.

Je kunt een eenpersoonskamer boeken tegen meerprijs.

Over de maaltijden

De dag begint met een stevig ontbijt. Voor het lunchpakket kan je in het dorp boodschappen doen. De Bulgaarse gids zal hierbij behulpzaam zijn. 's Avonds genieten we in het knusse restaurant van heerlijke Bulgaarse maaltijden. Het slotdiner vindt plaats in een restaurant in het centrum van Sofia.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 7 diners
 • alle transfers volgens programma
 • Engelstalige Bulgaarse gids(en)
 • Huur sneeuwwandeluitrusting

Niet inbegrepen

 • lunches
 • entree musea (5 euro p.p.) en zwembad
 • verzekeringen
 • fooi lokale gidsen
 • persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • liften (ca. 35 euro p.p.)

Over de activiteiten

Het wandelen op sneeuwschoenen is, afhankelijk van de sneeuwcondities, zwaarder dan gewoon wandelen. Je maakt tochten door een bosrijk berggebied waarbij we regelmatig boven de boomgrens komen. Er worden hoogteverschillen overwonnen tot maximaal 800 m per dag. Een goede conditie behoort dan ook tot een vereiste op deze tocht. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. Omdat we de gehele week op een plaats verblijven kan je gemakkelijk een rustdag inplannen.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op de luchthaven van Sofia.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Bulgaria Air naar Sofia v.v.

Vluchtschema
FB 462 Amsterdam - Sofia vertrek om 10.30 aankomst 14.20 uur
FB 461 Sofia - Amsterdam vertrek om 06.55 aankomst 09.00 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen.Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bulgarije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale agent

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen. Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

De lokale partner van SNP heeft de status van Travelife Certified behaald.

Na aankomst op de luchthaven van Sofia is er de mogelijkheid om euro’s te wisselen naar Bulgaarse Lev. Naast de uitgaven voor de lunch en de drankjes zijn er weinig andere uitgaven. Het prijspeil voor de drankjes ligt in Bulgarije aanmerkelijk lager dan in Nederland.

Tijdens de reis zijn alle transfers per minibus, vermeldt zoals in het programma, inclusief.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun. Het gebruik van de sneeuwwandeluitrusting (schoenen en stokken) is bij deze reis inclusief.

Paklijst:
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
 • Zwemkleding voor optioneel thermaal bad (dag 4)
 • Lang ondergoed
 • Skipully
 • Handschoenen
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Skibril
 • Lippencrème met UV-filter
 • Bevestigingsriempjes voor de sneeuwschoenen aan uw rugzak
 • Gamaschen

De mogelijkheid bestaat om na een van de wandelingen te gaan zwemmen in het plaatselijke zwembad met natuurlijke warmwaterbronnen. Vergeet dus je zwemkleding niet!

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Digitaal Corona Certificaat (DCC) / Green Pass*
Veel reisbestemmingen vragen om een geldige QR-code (Digitaal Corona Certificaat of green pass) voor bezoek van horeca en gebruik van OV. Tijdens onze groepsreizen is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.
* 'Green Pass' is de benaming voor het digitale coronacertificaat in o.a. Italië.

Deze sneeuwwandelreis wordt begeleid door een Bulgaarse gids. SNP werkt al vele jaren samen met deze Engelssprekende gidsen. Zij zijn uitstekend bekend met het terrein en zullen zorg dragen voor je veiligheid. Bovendien weten zijn veel van de Bulgaarse cultuur en de mensen. Als er 14 deelnemers of meer zijn, gaan er twee Bulgaarse gidsen mee.

Voor een verblijf in Bulgarije heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Bulgarije erkend. In Bulgarije is een WA-verzekering verplicht. Kijk op je groene kaart of je polis voor Bulgarije geldig is. Is dat niet het geval dan kun je aan de Bulgaarse grens een korte-termijnverzekering afsluiten. Bulgaarse verzekeraars keren na een aanrijding een relatief laag bedrag uit. Je ondervangt dit probleem door een vakantie-casco-verzekering af te sluiten (all-risk).

Voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor paspoorthouders van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen is een visum verplicht!

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bulgarije

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
De meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Over het algemeen is Bulgarije een vrij veilig land. Toeristen dienen net als in andere toeristische gebieden en grote te steden goed op hun persoonlijke bezittingen te letten. Diefstal en zakkenrollerij komen helaas wel voor.
Bulgarije is een arm land in vergelijking met Nederland en België. Draag daarom liever niet opzichtig digitale camera’s e.d.
Over het algemeen doet iedereen zijn best om het toeristen naar de zin te maken. Als wij ons normaal gedragen hebben we in het land over het algemeen niets te vrezen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Bulgarije - Rila

Op sneeuwschoenen in het Rila Nationaal  Park

Sneeuwwandelen vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten