302022banner

België - Vlaams Heuvelland, 4 dagen Wandelen langs de Frans-Vlaamse grensstreek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit gastvrij hotelletje

Nabij Ieper, de stad van de schitterende Lakenhalle, de Menenpoort en de Last Post, maak je lichte wandelingen door het glooiend heuvelland van Vlaanderen. Drie jaar lang heeft hier de Eerste Wereldoorlog gewoed en de loopgraven en bomkraters zijn nog herkenbaar. Hier, op de taalgrens, beklim je beboste heuvels als de Kemmelberg en de Mont-Noir. Het kleine, (milieu)vriendelijke en comfortabele hotel ligt op de Rodeberg en biedt een fraai uitzicht over de omgeving. Een heerlijke plek om tot rust te komen.

Uniek aan deze reis

 • Geschiedenis Eerste Wereldoorlog
 • Lekker dichtbij
 • Niet verdwalen door knooppunten netwerk
 • Supervriendelijk ecologisch gerund hotelletje
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België - Vlaams Heuvelland

In het zuidwesten van Vlaanderen op de Frans-Vlaamse taalgrens ligt het mooie Vlaamse Heuvelland. Namen als Vidaigneberg, Rodeberg, Zwarteberg geven de indruk in een waar bergmassief te lopen. Geen bergpieken echter, maar fraaie uitzichten op beboste heuvels in een lieflijk landschap. Je wandelt langs akkers, verwilderde weilanden en met eiken-, beuken- en kastanjebomen beboste heuveltoppen, in het voorjaar gekleurd door een purperen tapijt van hyacinten. Dit schone landschap heeft echter ook andere verhalen te vertellen; hongersnoden, veldslagen en schrijnende armoe. De Eerste Wereldoorlog heeft diepe wonden in deze streek geslagen. Drie hevige veldslagen zijn in dit gebied uitgevochten. Bomkraters, overblijfselen van tunnels en loopgraven en vele oorlogsmonumenten houden de herinnering levendig. Iedere avond wordt in Ieper de Last Post geblazen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Dag 1

Je reist naar Ieper en maakt een boeiende stadswandeling met eventueel bezoek aan het museum In Flanders Fields. Ieper is in de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest en daarna in oude staat herbouwd. Vooral voor de Britten, die Ieper succesvol verdedigd hebben, is de stad het centrum voor de herdenking van de vele gevallenen. Na het bezoek aan Ieper reis je door naar je hotel op de Rodeberg.

Overnachting in

Rode Berg - Hotel Reverie

Dag 2

Vanuit het hotel maak je een korte of langere rondwandeling door het afwisselende heuvellandschap. Hierbij steek je de grens over en maak je een uitstapje naar het Franse dorp Sint-Jans-Cappel. Met een klim over de beboste hellingen van de Mont Noir keer je terug naar de Rodeberg. Deze wandeling is uit te breiden met een uitstapje naar het dorp Westouter.
Wandeling: 11, 12,5 of 15 km, max. 200 m stijgen en dalen, 3,5, 4 of 5 uur.

Overnachting in

Rode Berg

Dag 3

Vanuit het hotel maak je een gevarieerde rondwandeling door het heuvelland rondom de Kemmelberg. De heuvels zijn restanten van wat ooit een gesloten plateau is geweest. De zachte delen zijn weg geërodeerd, de harde stukken steken nu boven het vlakke land uit. Mooie natuur en monumenten ter herinnering aan de strijd in de Eerste Wereldoorlog trekken aan je voorbij.
Wandeling: 11, 14 of 16,5 km, max. 300 m stijgen en dalen, 3,5, 4,5 of 5,5 uur.
 
Ook kan je vandaag een bezoek brengen aan de omgeving van Wijtschate. Het open akker- en weideland is bezaaid met herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog: bomkraters, half opgevulde loopgraven en begraafplaatsen. Op de locatie ‘Bayernwald’ komt de loopgravenoorlog weer tot leven. Of maak een uitstapje naar de ‘Pool of Peace’, de grootste bomkrater van de omgeving. In de ochtend of de middag kan je een korte wandeling maken over de Kemmel- en Monteberg.
Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Rode Berg

Dag 4

Als je nog een frisse neus wil halen voor de thuisreis, kan je een korte, maar fraaie wandeling maken. Je loopt langs oude bosjes en over kleine landweggetjes rond de Vidaigneberg.
Wandeling: 5,5 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een klein, sfeervol hotel op de Rodeberg. De kamers zijn voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Het hotel verzorgt een prima ontbijt en lunchpakket van biologische en/of streekgerechten. Voor het avondeten loop of rijd je naar een restaurantje in de omgeving.
N.B. in het begin van de week zijn de restaurantjes op loopafstand van de accommodatie gesloten en pak je de auto.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 3 lunchpakketten
 • Toegangskaart museum Bayernwald (krijg je ter plaatse)
 • toeristenbelasting
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Diners
 • Persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Over de activiteiten

Je loopt over (on)verharde weggetjes en goede paden en door heuvelachtig gebied. Bij nat weer kunnen de paden modderig zijn. De lengte van de wandelingen is variabel. Vanwege de goede bewegwijzering (knooppunten) kan je de wandelingen zelf naar believen verlengen of inkorten. De hoogteverschillen in het glooiende land blijven beperkt. In het hotel kan je een wandelkaart lenen.

Extra dagen

Je kan dit arrangement verlengen met één extra nacht bij start op woensdag. Het hotel is op maandag en dinsdag gesloten. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Westouter is ca. 300 km. Je kan je auto parkeren bij het hotel.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Na een optionele rondwandeling in de stad reis je per bus verder naar het hotel (15 km). Deze bus dien je telefonisch te reserveren. Bij reservering worden de exacte tijden afgesproken. Voor informatie over de bus, klik hier.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Ieper 09:25 - 13:43 1
Ieper – Amsterdam CS 14:16 - 18:38 1

 

 

Je kan dit arrangement starten op woensdag en donderdag van half maart tot eind december. Het hotel is gesloten op maandag en dinsdag.  
Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een voorjaarsweekend wil boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 Over de accommodatie

Het hotel heeft prijzen gewonnen voor de duurzame bedrijfsvoering. Water voor de keuken en douche wordt zoveel mogelijk door de zon verwarmd. Door speciale warmtemuren, kurkisolatie en zonnecollectoren is het energieverbruik teruggedrongen. Regenwater wordt hergebruikt en de maaltijden bestaan zoveel mogelijk uit biologische streekproducten.

Informatie treinen in Belgie: klik hier

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

23 juni 2021:

 • de wandeling van dag 2 voert voor een flink deel door Frankrijk. Mocht voor Frankrijk oranje reisadvies gelden, dan kun je in plaats van de oorspronkelijke wandeling de optionele wandeling van dag 4 op dag 2 maken. Een andere mogelijkheid is het programma van dag 3 uit te smeren over 2 dagen: 1 dag wandelen rond de Kemmelberg, 1 dag bezoek aan omgeving Wijtschate 

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in België erkend. In België moet je beschikken over een WA-verzekering met Benelux-dekking. Neem in ieder geval je groene kaart mee, want je hebt deze nodig als je bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van onverzekerd rijden zijn groot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Belgie-1920.jpg

België - Vlaams Heuvelland

Wandelen langs de Frans-Vlaamse grensstreek

Lichte wandelvakantie vanuit gastvrij hotelletje

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten