302022banner

België - Vlaams Heuvelland, 4 dagen Wandelen langs de Frans-Vlaamse grensstreek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotel

Nabij Ieper, de stad van de schitterende Lakenhalle, de Menenpoort en de Last Post, maak je lichte wandelingen door het glooiend heuvelland van Vlaanderen. Drie jaar lang heeft hier de Eerste Wereldoorlog gewoed en de loopgraven en bomkraters zijn nog herkenbaar. Hier, op de taalgrens, beklim je beboste heuvels als de Kemmelberg en de Mont-Noir. Je hotel ligt op de Rodeberg en biedt een fraai uitzicht over de omgeving. Een heerlijke plek om tot rust te komen.

Uniek aan deze reis

 • Geschiedenis Eerste Wereldoorlog
 • Lekker dichtbij
 • Niet verdwalen door knooppunten netwerk
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België - Vlaams Heuvelland

In het zuidwesten van Vlaanderen op de Frans-Vlaamse taalgrens ligt het mooie Vlaamse Heuvelland. Namen als Vidaigneberg, Rodeberg, Zwarteberg geven de indruk in een waar bergmassief te lopen. Geen bergpieken echter, maar fraaie uitzichten op beboste heuvels in een lieflijk landschap. Je wandelt langs akkers, verwilderde weilanden en met eiken-, beuken- en kastanjebomen beboste heuveltoppen, in het voorjaar gekleurd door een purperen tapijt van hyacinten. Dit schone landschap heeft echter ook andere verhalen te vertellen; hongersnoden, veldslagen en schrijnende armoe. De Eerste Wereldoorlog heeft diepe wonden in deze streek geslagen. Drie hevige veldslagen zijn in dit gebied uitgevochten. Bomkraters, overblijfselen van tunnels en loopgraven en vele oorlogsmonumenten houden de herinnering levendig. Iedere avond wordt in Ieper de Last Post geblazen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Dag 1

Je reist naar Ieper en maakt een boeiende stadswandeling met eventueel bezoek aan het museum In Flanders Fields. Ieper is in de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest en daarna in oude staat herbouwd. Vooral voor de Britten, die Ieper succesvol verdedigd hebben, is de stad het centrum voor de herdenking van de vele gevallenen. Na het bezoek aan Ieper reis je door naar je hotel op de Rodeberg.

Overnachting in

Rodeberg

Dag 2

Vanuit het hotel maak je een korte of langere rondwandeling door het afwisselende heuvellandschap. Hierbij steek je de grens over en maak je een uitstapje naar het Franse dorp Sint-Jans-Cappel. Met een klim over de beboste hellingen van de Mont Noir keer je terug naar de Rodeberg. Deze wandeling is uit te breiden met een uitstapje naar het dorp Westouter.
Wandeling: 11, 12,5 of 15 km, max. 200 m stijgen en dalen, 3,5, 4 of 5 uur.

Overnachting in

Rodeberg

Dag 3

Vanuit het hotel maak je een gevarieerde rondwandeling door het heuvelland rondom de Kemmelberg. De heuvels zijn restanten van wat ooit een gesloten plateau is geweest. De zachte delen zijn weg geërodeerd, de harde stukken steken nu boven het vlakke land uit. Mooie natuur en monumenten ter herinnering aan de strijd in de Eerste Wereldoorlog trekken aan je voorbij.
Wandeling: 11,5, 14 of 17 km, max. 250 m stijgen en dalen, 3,5, 4,5 of 5,5 uur.
 
Ook kan je vandaag een bezoek brengen aan de omgeving van Wijtschate. Het open akker- en weideland is bezaaid met herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog: bomkraters, half opgevulde loopgraven en begraafplaatsen. Op de locatie ‘Bayernwald’ komt de loopgravenoorlog weer tot leven. Of maak een uitstapje naar de ‘Pool of Peace’, de grootste bomkrater van de omgeving. In de ochtend of de middag kan je een korte wandeling maken over de Kemmel- en Monteberg.
Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Rodeberg

Dag 4

Als je nog een frisse neus wil halen voor de thuisreis, kun je een korte, maar fraaie wandeling maken. Je loopt langs oude bosjes en over kleine landweggetjes rond de Vidaigneberg.
Wandeling: 5,5 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een klein, sfeervol hotel op de Rodeberg. De kamers zijn voorzien van douche en toilet.

Over de maaltijden

Het hotel verzorgt een prima ontbijt en lunchpakket. Voor het avondeten kun je 3 keer per week terecht in het restaurant van het hotel. Of je loopt of rijdt naar een restaurantje in de omgeving.
N.B. in het begin van de week zijn de restaurantjes op loopafstand van de accommodatie gesloten en pak je de auto.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 lunchpakketten
 • toeristenbelasting
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • diners
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Over de activiteiten

Je loopt over (on)verharde weggetjes en goede paden en door heuvelachtig gebied. Bij nat weer kunnen de paden modderig zijn. De lengte van de wandelingen is variabel. Vanwege de goede bewegwijzering (knooppunten) kun je de wandelingen zelf naar believen verlengen of inkorten. De hoogteverschillen in het glooiende land blijven beperkt.

Extra dagen

Je kunt dit arrangement verlengen zoveel extra nachten als je maar wilt. Er is genoeg te zien in de omgeving; een auto is hierbij handig. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Westouter is ca. 300 km. Je kan je auto parkeren bij het hotel.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Ieper

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Na een optionele rondwandeling in de stad reis je per bus verder naar het hotel (15 km). Deze bus dien je telefonisch te reserveren. Maak van tevoren wel vast een account aan. Bij reservering worden de exacte tijden afgesproken. Voor informatie over de bus, klik hier.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode half maart - eind december. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een voorjaarsweekend wil boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 Over de accommodatie

Het hotel heeft prijzen gewonnen voor de duurzame bedrijfsvoering. Water voor de keuken en douche wordt zoveel mogelijk door de zon verwarmd. Door speciale warmtemuren, kurkisolatie en zonnecollectoren is het energieverbruik teruggedrongen. Regenwater wordt hergebruikt en de maaltijden bestaan zoveel mogelijk uit biologische streekproducten.

Informatie treinen in Belgie: klik hier

Honden zijn op aanvraag welkom in het hotel. Het verblijf voor de hond is gratis.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Belgie-1920.jpg

België - Vlaams Heuvelland

Wandelen langs de Frans-Vlaamse grensstreek

Wandelvakantie vanuit hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.