kasteel Freyr Maas

België - Maas & Lesse, 5 dagen Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Korte wandelreis door de Belgische streek de Famenne, grenzend aan de Ardennen. Vanuit twee prima hotels in Falmignoul en Celle wandel je langs de meanderende Lesse, over het Ardenner plateau, afwisselende loofbossen en langs de door steile rotsen omzoomde Maas. Onderga de rust van dit oude land van boerendorpjes en kastelen, zoals het indrukwekkende Château de Vêves. Na een dag in de buitenlucht is het genieten van de meer dan uitstekende keuken waarover de hotels beschikken. Combineer je wandelreis met een bezoek aan de befaamde Citadel van Dinant of aan Durbuy, het kleinste stadje van de Ardennen.

Uniek aan deze reis

 • Imposante kastelen
 • Kleurrijke herfst
 • Loodrechte Maasrotsen
 • Meeste maaltijden inbegrepen
 • Prima onderkomens
 • Verstild landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België - Maas & Lesse

Daar waar de sterk meanderende Lesse in de Maas uitkomt, vind je een wandelgebied met open plateaus afgewisseld met steile, beboste dalen en enkele imposante rotspartijen. Van oudsher strategisch gelegen, is de Famenne bezaaid met kastelen en burchten. Ook de kerk heeft zich niet onbetuigd gelaten en er een aantal abdijen gebouwd die nu vooral bekendheid genieten door de Belgische bieren die er gebrouwen worden. Je verblijft in Falmignoul en Celles, twee typisch Ardenner dorpen, maar zeer verschillend van karakter, net als de overnachtingsadressen. Falmignoul is een boerendorp, met oude boerderijen uit natuursteen, rond een groene brink, hoog op het plateau boven de Maas. Celles is een historisch plaatsje in het dal, met een Hermitage, oude Romaanse kerk, beschermd centrum en iets verderop het imposante Chateau de Vêves.
Kortom: een paar dagen ontspannen wandelen, genieten van de rust en een goede verzorging.

Dag 1

Aankomst in het landelijke dorp Falmignoul, op het Ardennen plateau boven de Maas en Lesse. Het dorp vormt één geheel met Falmagne. Door de ruime brink rond de kerk heeft Falmagne een prettige uitstraling. Als je tijd hebt is het leuk het nabijgelegen vestingstadje Dinant aan de Maas te bekijken, met de fraaie Abdij van Leffe en de befaamde Citadel. Dit ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Falmignoul.

Overnachting in

Falmignoul

Dag 2

Vanuit Falmignoul wandel je eerst door de velden en daalt dan af naar de Maas. Je volgt de Maas stroomafwaarts, passeert onderweg de steile klimrotsen van Freyr met enkele fraaie vergezichten om bij het punt uit te komen waar de Lesse in de Maas stroomt. Vanaf hier volg je het smalle dal van de Lesse omhoog en keer je terug via Falmagne naar Falmignoul.
Wandeling: 16 km, 280 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Falmignoul

Dag 3

Van Falmignoul wandel je naar Falmagne en daarna de velden in, met een weids uitzicht. Bij het dorp Hulsonniaux begint de afdaling naar de Lesse. Via een lastige helling en een camping bereik je de bekende kano rivier. Aan de overkant is het paadje af en toe glibberig, maar dan begint een lange, geleidelijke klim door afwisselend loofbos naar het mooiste uitzichtpunt van deze dagen. Het is nog geen 250 m hoog, maar bij helder weer is het zicht oneindig. Van Gendron daal je af en kun je het imposante Chateau de Vêves bezoeken, alvorens door te lopen naar het Celles, met zijn mooi gelegen Hermitage.
Wandeling: 17 km, 430 m stijgen, 450 m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Celles

Dag 4

Door bossen en velden wandel je in alle rust richting van Custinne, met zijn grote kasteelhoeve. Door het dorp begint de afdaling naar het speelse beekje Iwoigne. Je volgt de meanders door het bos tot aan de samenvloeiing met de Lesse. Een korte, steile klim brengt je terug op het plateau vanwaar je terugloopt naar het sfeervolle Celles.
Wandeling: 16,5 km, 220 m stijgen en dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Celles

Dag 5

De laatste wandeling is met opzet wat korter, zodat je op tijd naar huis kunt. Maar het is een waardige afsluiting. Na een korte klim vanuit Celles zijn er mooie uitzichten, onder andere op het Chateau de Noisy. Bij het dorpje Furfooz kan je een bezoek brengen aan het Parc de Furfooz, een verzameling grotten in de kalkrotsen, die al in de prehistorie bewoond waren en waar een Romeins badhuis is gevonden. Reken op 1,5-2 uur extra.
Van Furfooz gaat het naar het uitzichtpunt Aiguilles de Chaleux: puntige kalkrotsen langs een meander van de Lesse. Je daalt af en steekt via een spoorbrug de Lesse over. Dan verder door het fraaie dal, waarboven het imposante Chateau Walzin de wacht houdt. Een geleidelijke klim brengt je terug naar Falmignoul, waar het arrangement eindigt.
Wandeling: 12 km, 260 m stijgen en 240 m dalen, 4,5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in gastvrije en kleinschalige, typisch Ardenner accommodaties, op kamers voorzien van privé badkamer. Er zijn alleen maar kamers met tweepersoonsbed, dus geen gescheiden bedden.
Het hotel in Falmignoul is op dinsdag en woensdag gesloten. Hier is geen alternatief hotel voor dus houd hier rekening mee in je planning. Het standaard hotel in Celles is op zondag en maandag gesloten. Indien je op deze dagen in Celles verblijft boeken we een ander hotel voor je.

Over de maaltijden

Iedere ochtend staat er een goed ontbijt voor je klaar. In Falmignoul krijg je voor onderweg een lunchpakket mee; in Celles is er een warme bakker naast het hotel, waar je de lunch zelf kunt inkopen. In Falmignoul eet je 's avonds in het goede restaurant van het hotel, waar chefkok Prescilie de scepter zwaait. In Celles is het diner in het standaard hotel op beide avonden ook inbegrepen. Boeken we een ander hotel voor je, dan zijn de diners niet inclusief. Je krijgt dan een korting en kunt zelf een restaurant uitzoeken voor het avondeten. 

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen
 • 4 ontbijten
 • 4 diners
 • 2 lunchpakketten
 • bagagevervoer op dag 3 en 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • 2 lunches in Celles
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare en gemarkeerde bospaden, karrensporen en smalle asfaltweggetjes. Bij nat weer zitten er glibberige stukken in de route. De wandelingen hebben een bescheiden lengte, zodat je tijd hebt om van de omgeving te genieten. De maximale hoogte van het wandelgebied is 250m en de Maas ligt op 100m, dus het hoogteverschil tussen dal en plateau is 150m. Genoeg voor mooie uitzichten, te weinig om uitgeput te raken. De stijgingen en dalingen zijn, op een enkel stukje na, heel geleidelijk. De wandelingen zijn dus niet zwaar qua hoogteverschillen, maar vanwege de lengte van de wandelingen (gemiddeld 16km) heeft de reis een zwaarte-aanduiding van 3 gekregen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je de wandeling op de laatste dag in alle rust wilt maken is het aan te raden een extra nacht in Falmagne te boeken.

Extra's

Transfers

Transfer van Dinant naar Falmagne (vanaf € 83,- per boeking)

Transfer van treinstation Dinant naar de accommodatie in Falmagne

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Transfer van Falmagne naar Dinant (vanaf € 83,- per boeking)

Transfer (op dag 5, na de wandeling) van Falmagne naar het treinstation van Dinant.

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Falmignoul is ca. 285 km. Er is parkeerruimte bij het hotel aanwezig maar overleg even of de auto daar voor alle dagen mag blijven staan. zo niet, dan even een plekje in het dorp zoeken.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Dinant.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Vanaf Dinant Gare gaan bussen naar Falmignoul, of je belt een taxi. Het gaat om ongeveer 9 km.

Je kunt dit arrangement starten van begin februari tot eind december. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars)weekend wilt boeken.
De herfstkleuren zijn in dit gebied bijzonder fraai. Wel kun je in herfstweekenden te maken krijgen met door jagers afgesloten paden. dat wordt met borden aangegeven. Ga nooit door met je wandeling als dit van toepassing is. Dit is van te voren niet te voorzien. Met hulp van de hoteliers kun je de wandeling aanpassen.

Het hotel in Falmignoul is op dinsdag en woensdag gesloten. Rekening houdend met deze openingstijden kan het arrangement alleen geboekt worden op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. 
In Celles kan het in het weekend druk zijn. Het is daarom handig dit arrangement op vrijdag, zaterdag of zondag in Falmignoul te starten.
Het standaard hotel in Celles is op zondag en maandag gesloten. Indien je op deze dagen in Celles verblijft boeken we een ander hotel voor je. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Honden zijn op aanvraag welkom. In Falmignoul mag de hond op de slaapkamer, maar niet in het restaurant. In Celles zijn honden niet toegestaan in ons standaard hotel, maar wel in het andere hotel dat we in Celles gebruiken. Tijdens het wandelen dient de hond aangelijnd te zijn, met name in weilanden met koeien en tijdens het jachtseizoen.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kasteel Châteaux Vêves België wandelen

België - Maas & Lesse

Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)