België - Maas & Lesse, 5 dagen Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes en hotelletje

Korte wandelreis door de Ardennen, vanuit Falmagne en Celles. Wandel langs de meanderende Lesse, over het Ardenner plateau, afwisselende loofbossen en langs de door steile wanden omzoomde Maas. Onderga de rust van dit oude land van boerendorpjes en kastelen, zoals het indrukwekkende Château de Vêves. Laat u gastvrij onthalen in een rustig gelegen chambres d’hôtes en een vriendelijk hotelletje.

Uniek aan deze reis

 • Heerlijk eten
 • Imposante kastelen
 • Kleurrijke herfst
 • Loodrechte Maasrotsen
 • Prima onderkomens
 • Verstild landschap
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België - Maas & Lesse

Daar waar de sterk meanderende Lesse in de Maas uitkomt, vindt u een wandelgebied met open plateaus afgewisseld met steile, beboste dalen en enkele imposante rotspartijen. Van oudsher strategisch gelegen, is de Famenne bezaaid met kastelen en burchten. Ook de kerk heeft zich niet onbetuigd gelaten en er een aantal abdijen gebouwd die nu vooral bekendheid genieten door de aldaar gebrouwen Belgische bieren. U verblijft in Falmagne en Celles, twee typisch Ardenner dorpen, maar zeer verschillend van karakter, net als de overnachtingsadressen. Falmagne is een boerendorp, met oude boerderijen uit natuursteen, rond een groene brink, hoog op het plateau boven de Maas. Celles is een historisch plaatsje in het dal, met een Hermitage, oude Romaanse kerk, beschermd centrum en iets verderop het imposante Chateau de Vêves.
Kortom: een lang weekend ontspannen wandelen, genieten van de rust en een goede verzorging.

Dag 1

Aankomst in het landelijke dorp Falmagne, op het Ardennen plateau boven de Maas en Lesse. Het dorp Falmagne vormt één geheel met Falmignoul. Door de ruime brink rond de kerk heeft Falmagne een prettige uitstraling. Als u tijd heeft is het leuk het nabijgelegen vestingstadje Dinant aan de Maas te bekijken, met de fraaie Abdij van Leffe. 

Overnachting in

Falmagne

Dag 2

Vanuit Falmagne wandelt u eerst door de velden en daalt dan af naar de Maas. U volgt de Maas stroomafwaarts, passeert onderweg de steile klimrotsen van Freyr met enkele fraaie vergezichten om bij het punt uit te komen waar de Lesse in de Maas stroomt. Vanaf hier volgt u het smalle dal van de Lesse omhoog en keert terug naar Falmagne. Wandeling: 16 km, 220m stijgen dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Falmagne

Dag 3

Langs boerderijen en het kerkhof loopt u vanuit Falmagne de velden in, met een weids uitzicht. Bij het dorp Hulsonniaux begint de afdaling naar de Lesse. Via een lastige helling en een camping bereikt u de bekende kano rivier. Aan de overkant is het paadje af en toe glibberig, maar dan begint een lange, geleidelijke klim door afwisselend loofbos naar het mooiste uitzichtpunt van deze dagen. Het is nog geen 250m hoog, maar bij helder weer is het zicht oneindig. Van Gendron daalt u af en kunt het imposante Chateau de Vêves bezoeken, alvorens door te lopen naar het Celles, met zijn mooi gelegen Hermitage. Wandeling: 16 km, 280m stijgen, 340m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Celles

Dag 4

Door bossen en velden wandelt u in alle rust richting van Custinne, met zijn grote kasteelhoeve. Door het dorp begint de afdaling naar het speelse beekje Iwoigne. U volgt de meanders door het bos tot aan de samenvloeiing met de Lesse. Een korte, steile klim brengt u terug op het plateau vanwaar u terugloopt naar het sfeervolle Celles. Wandeling: 16,5 km, 220m stijgen en dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Celles

Dag 5

De laatste wandeling is met opzet wat korter, zodat je op tijd naar huis kunt. Maar het is een waardige afsluiting. Na een korte klim vanuit Celles zijn er mooie uitzichten, onder andere op het Chateau de Noisy. Bij het dorpje Furfooz kan je een bezoek brengen aan het Parc de Furfooz, een verzameling grotten in de kalkrotsen, die al in de prehistorie bewoond waren en waar een Romeins badhuis is gevonden. Reken op 1,5-2 uur extra.
Van Furfooz gaat het naar het uitzichtpunt Aiguilles de Chaleux: puntige kalkrotsen langs een meander van de Lesse. Je daalt af en steekt via een spoorbrug de Lesse over. Dan verder door het fraaie dal, waarboven het imposante Chateau Walzin de wacht houdt. Een geleidelijke klim brengt je terug naar Falmagne, waar het arrangement eindigt. Wandeling: 12 km, 220m stijgen en 180m dalen, 4,5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in gastvrije en kleinschalige, typisch Ardenner accommodaties, op kamers voorzien van privé badkamer. In het stille dorpje Falmagne bent u te gast bij een gepensioneerde Vlaming in een verbouwde boerderij, waar u in de zomer lang kunt genieten van de avondzon en als het fris wordt de houtkachel.
Celles is een historisch plaatsje, waar het kleine hotel is opgetrokken uit typisch Ardenner natuursteen.

NB. In Falmagne zijn er alleen kamers met gescheiden bedden. Het hotel in Celles beschikt juist niet over kamers met gescheiden bedden. Wenst u gescheiden bedden, dan kunnen we in Celles een ander hotel voor u boeken. Informeer bij boeking.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een goed ontbijt voor u klaar. In Falmagne krijgt u voor onderweg een lunchpakket mee; in Celles is er een warme bakker naast het hotel, waar u de lunch zelf kunt inkopen.
In Falmagne eet u 's avonds op eigen kosten in een eethuisje of goed restaurant in het dorp. Zijn deze gesloten dan kunt u met eigen auto naar het volgende dorp of naar Dinant (10 km) rijden. Bent u met de trein dan zal de gastheer u brengen en halen.
In Celles is het diner op beide avonden inbegrepen. Bij aankomst in Celles op donderdag boeken we een ander hotel voor u in Celles en is slechts 1 diner inbegrepen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • 2 lunchpakketten
 • bagagevervoer op dag 3 en 5
 • SNP-reisdocumentatie, routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal
 • GPS-tracks

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare en gemarkeerde bospaden, karrensporen en smalle asfaltweggetjes. Bij nat weer zitten er glibberige stukken in de route. De wandelingen hebben een bescheiden lengte, zodat u tijd heeft om van de omgeving te genieten. De maximale hoogte van het wandelgebied is 250m en de Maas ligt op 100m, dus het hoogteverschil tussen dal en plateau is 150m. Genoeg voor mooie uitzichten, te weinig om uitgeput te raken. De stijgingen en dalingen zijn, op een enkel stukje na, heel geleidelijk. De wandelingen zijn dus niet zwaar qua hoogteverschillen, maar vanwege de lengte van de wandelingen (gemiddeld 16km) heeft de reis een zwaarte-aanduiding van 3 gekregen.
Van SNP krijgt u een routebeschrijving met eenvoudig kaartmateriaal mee. Eventueel kunt u in Falmagne of Celles een originele wandelkaart kopen.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien u de wandeling op de laatste dag in alle rust wilt maken is het aan te raden een extra nacht in Falmagne te boeken.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Falmagne is ca. 285 km. Er is parkeerruimte op het erf aanwezig.

Treinreis

U reist per trein naar Dinant. Als u een transfer bijboekt. wordt u door de gastheer uit Falmagne opgehaald en weggebracht (10 km).

Bestemming Tijd   Overstap
Amsterdam CS – Dinant  10.52 - 16.032
Dinant – Amsterdam CS   16.57 - 22:062


Prijs p.p. (vanaf ieder station in NL):

€ 75,50 (zitplaats, 2e klas, retour)
€ 105,50 (zitplaats, 1e klas, retour)

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Uw definitieve treinschema ontvangt u in de week voor vertrek.

Extra's

Transfers

Transfer van Dinant naar Falmagne

Transfer van treinstation Dinant naar de accommodatie in Falmagne

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Transfer van Falmagne naar Dinant

Transfer (op dag 5, na de wandeling) van Falmagne naar het treinstation van Dinant.

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van begin februari tot eind december. Reserveer tijdig indien u dit arrangement in een (voorjaars)weekend wilt boeken.
De herfstkleuren zijn in dit gebied bijzonder fraai. Wel kunt u in herfstweekenden te maken krijgen met door jagers afgesloten paden. Dit is van te voren niet te voorzien. Met hulp van de hoteliers kunt u de wandeling aanpassen.

In Celles kan het in het weekend druk zijn. Het is daarom handig dit arrangement op vrijdag in Falmagne te starten of geheel door de week te plannen. Valt de aankomst in Celles voor u op donderdag dan boeken we in Celles een ander hotel voor u. Het restaurant van dit hotel is op donderdag gesloten; het inbegrepen diner vervalt, u krijgt een korting.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in België erkend. In België moet je beschikken over een WA-verzekering met Benelux-dekking. Neem in ieder geval je groene kaart mee, want je hebt deze nodig als je bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van onverzekerd rijden zijn groot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

aa00-009.jpg

België - Maas & Lesse

Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes en hotelletje

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen