Australië - Australië Zuid, 21 dagen Down Under van Sydney naar Adelaide

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs stadshotels, guesthouses en fraai gelegen lodges

Begin je rondreis met de bruisende, zonovergoten wereldstad Sydney. Ga op zoek naar de illustere Lyre Bird  in de ruige Blue Mountains, bewonder de curieuze hoofdstad Canberra, maak een wandeling naar het hoogste punt van het continent in Mount Kosciuzko NP. Na een bezoek aan het gezellige en moderne Melbourne volg je de beroemde Great Ocean Road langs de Twelve Apostles en the Grotto, bezoek je het gematigd regenwoud in Otway National Park en beklim je de fraaie uitzichtpunten van de Grampian Mountains. Vanuit de Grampians rijd je naar het Engelse Adelaide waarna je verrast wordt door het uitbundige dierenleven en mooie kustwandelingen op Kangaroo Island, heerlijke wijnen in de Barossa Valley en het echte ‘outback’ gevoel in de Flinder Ranges. Australie in een notendop!

Uniek aan deze reis

 • Barossa Valley wijnregio
 • Boeiende wereldsteden Sydney en Melbourne
 • De groene Blue Mountains
 • De rode outback van Flinders Ranges
 • Dierenleven op Kangaroo Island
 • De beroemde Great Ocean Road
 • Heerlijk wandelen in de Grampians
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

De Grampians zijn simpelweg 'stunning'

Het is bijna onmogelijk om niet verliefd te worden op Grampians National Park. Elly Molenaar kan dit uit ervaring vertellen. Hier lees je over haar eerste kennismaking met deze geweldige plek. 

Dag tot dag

Australië - Australië Zuid

Australië is een enorm land, eigenlijk een continent met de omvang van Europa, dat grotendeels vlak is. Het kent verschillende klimaten, maar is toch vooral heet en droog. De planten- en dierenwereld is er uniek, alles wat je ziet bewegen en bloeien is onbekend en wordt goed beschermd in vele nationale parken. Het land is dunbevolkt, maar van alle gemakken voor de reiziger voorzien. Je vindt er vele fraai gelegen en unieke accommodaties en kunt er heerlijk eten, uiteraard met een prima glas Australische wijn. De Ozzies zijn vriendelijk en relaxt, kortom Australië is een ideaal vakantieland.

Op één punt na: het ligt ver weg. Daarom is het voor veel Europeanen een ‘once in a lifetime’ bestemming, terwijl het nauwelijks mogelijk is dit land in één vakantie helemaal te zien. Je zult dus keuzes moeten maken. SNP helpt je daar bij. We onderscheiden in Australië een aantal interessante gebieden die je in een dikke week kunt bezoeken, maar bieden ook twee drieweekse rondreizen door het Zuiden of Noorden van Australië aan. 

Van Sydney naar Melbourne
Het begin van deze rondreis speelt zich af in New South Wales en Victoria, de dichtst bevolkte deelstaten van het land. Maar buiten de steden zijn er, zeker in de ogen van de Europeaan, zeeën van ruimte en oneindige natuurgebieden. De steden Sydney en Melbourne zijn, met ca. 4 miljoen inwoners per stuk, echte wereldsteden. In Australië is het verschil tussen 'stad' en 'platteland' (of 'outback') erg groot. De steden worden (generaliserend) bevolkt door hippe, multi-etnische kosmopolieten, het platteland door meer conservatieve, wat ouderwetse afstammelingen van de Engelsen. Sydney is beroemd om zijn ligging aan de perfecte natuurlijke haven, destijds voor de Engelsen de reden om hier de kolonialisatie van het continent te beginnen. Al snel bereik je de Blue Mountains, een ruig berggebied met steile kliffen, fraaie rotsformaties en diepe kloven met watervallen: ideaal wandelgebied en ook in de zomer een beetje koel vanwege de hoge ligging en de uitgestrekte wouden die vocht vasthouden. Canberra is de moderne, ruim opgezette hoofdstad van Australië. Vervolgens rijd je de Australische Alpen in en kom je terecht aan de voet van Mt. Kosciuzko, met 2229m de hoogste top van het continent. Hier zijn vele wandelingen te maken, van eenvoudig tot pittig. Het plaatsje Beechworth, dat je bezoekt voordat je Melbourne bereikt, heeft er schitterende Victoriaanse panden aan overgehouden.

Victoria
Vanuit het moderne en bruisende Melbourne zit je al snel op de, door uit de Eerste Wereldoorlog teruggekeerde soldaten, aangelegde Great Ocean Road. Een schitterende kustroute met een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals het Otway NP. Daarna volgt een verzameling sculpturen van kalkzandsteen in de woeste branding van de oceaan, met namen als de London Bridge en Twelve Apostles. Na al dit moois keer je het binnenland in naar de Grampian Mountains, een geweldige plek voor mooie wandelingen en om Aboriginal rotstekeningen te zien. 

South Australia
Kangaroo Island is vooral bekend om zijn fraai gevormde kustlijn en veelkleurig dierenleven. Doordat de dieren op dit eiland al zolang beschermd worden, zijn ze heerlijk tam en laten zich graag zien. Op het eiland kan nagenoeg onbeperkt gewandeld worden en dat is dan ook de beste manier om te genieten van al het moois. Een lange rit naar de vruchtbare Barossa Valley volgt, sinds eeuwen het beloofde land voor Europese emigranten, nu het centrum van wijn producerend Australië. Vervolgens reis je naar een geheel andere sfeer: de Wilpena Pound in de Flinders Ranges, op de grens met de onbarmhartige Great Victorian Desert. Dit is één van de oudste gebergtes van het land, waar in vorige eeuwen boeren probeerden zich boven water te houden, maar waar nu de natuur vrij spel heeft. Ook hier zul je met spijt vertrekken. Adelaide, waar de reis eindigt, is een heerlijke, relaxte stad: Engelse sfeer met Australisch weer. Rustig rondkijken in de vrolijke winkelstraten, genieten in het park en met de tram naar de kust. 

Dag 1

Aankomst in Sydney, de grootste en bekendste stad van Australië, die wordt gezien als één van de mooiste steden ter wereld (zeker qua ligging!). Met de trein ga je van het vliegveld naar het centrum,  schitterend gelegen rond een natuurlijke haven, met als belangrijkste herkenningspunten de Harbour Bridge en het wereldberoemde Opera House. Behalve de schitterende haven, die je met rondvaartboten kunt verkennen, heeft Sydney je veel meer te bieden. Bijvoorbeeld de koloniale gebouwen in de wijk The Rocks en in Macquarie Street. Interessante musea tonen je de geschiedenis en de kunst van Australië. Naast veel water bezit Sydney ook veel groen: er zijn fraaie parken in de stad en vlakbij de haven vind je de prachtige Royal Botanical Gardens. Bezoek ook één van de beroemde stranden: Manly of Bondi Beach.

Overnachting in

Sydney

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Sydney Classic Bike tour

Met een gids vertrek je om 10.30 uur vanuit The Rocks voor een 4 uur durende fietstocht langs alle iconische highlights van Sydney, maar ook langs leuke plekken waar je anders niet zou zijn gekomen. Fiets + uitrusting is uiteraard inbegrepen.

Dag 2

In twee uurtjes rijd je naar het Blue Mountains National Park, in de Great Dividing Range. De Blue Mountains, waar nu de snelweg doorheen raast, is in de begintijd van de kolonie een haast onneembare barrière geweest in de Great Dividing Range. Hier begon de ‘outback’ al, op korte afstand van Sydney. Aan het begin van vorige eeuw vonden de ontdekkingsreizigers Blaxland, Lawson en Wentworth de doorgang over de bergen naar de daarachter gelegen laaglanden en lag Australië open voor verdere exploratie.
Vanuit de accommodatie in Katoomba, op 1000m hoogte, kun je vele dagwandelingen maken door de 'Grand Canyon' van Australië, en kan je door Bluegum bossen naar fraaie uitzichtpunten over de Grose Valley klimmen. Niet te missen zijn de befaamde Three Sisters, het Echo Point en de Giant Stairway. Leura, een uitgestrekte nederzetting, vastgegroeid aan Katoomba, met allerlei leuke winkeltjes en eethuisjes, ligt bovenop een klifrand, al na een korte wandeling vanaf uw hotel staat u bovenaan de rand met een schitterend uitzicht. Katoomba, betekent in Aboriginal taal ‘vallend water’; niet vreemd, gezien het vele water dat van de canyonranden afvalt.

Overnachting in

Katoomba, Blue Mountains

Dag 3

Het snelst is het om een stuk terug te rijden richting Sydney en daar de Hume Hwy op te pikken richting Goulburn en Canberra (ca. 4,5 uur rijden). Goulburn ligt midden in schapenland en heeft een klein historisch centrum, leuk voor een korte stop. Canberra is de moderne, ruim opgezette hoofdstad van Australië. Omdat men niet kon kiezen tussen Sydney en Melbourne als hoofdstad (de rivaliteit is groot) is er, in the middle of nowhere tussen beide wereldsteden in, een nieuwe stad vanaf de tekentafel ontworpen. Centrum is het bijzondere Parliament House, dat bezichtigd kan worden. Canberra heeft veel parken en ligt rond een meer, dus erg geschikt voor een wandeling, bijv. naar de ambassade wijk, met mooie panden in het groen. Nadeel van de ruime opzet is dat de afstanden erg groot zijn, dus een fiets is een beter vervoermiddel. Op meerdere plaatsen zijn deze te huur.

Overnachting in

Canberra

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Blue Mountains Bushwalk

Om 9 uur in de ochtend begin je aan een 4.5-5 uur durende gegidste wandeling door de Grand canyon van de Blue Mountains. Je daalt af in de 800m diepe kloof, waar je een vochtig eco-systeem aantreft in het regenwoud. Hoge zandsteen kliffen torenen boven je uit terwijl je over rotsen op de bodem van de canyon klautert. Je volgt een 6 km lange wilderness trail, met steile en stenige stukken, waarvoor je een redelijk geoefend bergwandelaar moet zijn. Onderweg wordt er een heerlijke picknick lunch geserveerd. Je hebt goede wandelschoenen, een dagrugzak en warme en waterdichte kleding nodig.

Dag 4

Via de Monaro Hwy rijd je in ca. 2,5 uur naar Jindabyne aan de rand van het Kosciuszko NP. Hier rijd je het park in door een mooie vallei richting Thredbo aan de voet van Mount Kosciuszko, met 2229m de hoogste top van Australië. Je bent hier in de Australische Alpen met serieuze bergen. In de winter wordt hier druk geskied en in de zomer kan er uiteraard heerlijk gewandeld worden. Bijzonder zijn de spierwitte eucalyptusbossen, die zorgen voor een exotisch landschap.

Overnachting in

in of nabij Thredbo, Kosciuszko NP

Dag 5

De Australische Alpen zijn door de miljoenen jaren sterk geërodeerd, ook door gletsjers en het resulterende landschap heeft wel wat weg van Schotland, maar dan met hele andere vegetatie, hetgeen het weer een bijzondere ervaring maakt. Vandaag kan je de hele dag besteden aan een mooie wandeling en het meest voor de hand liggende doel is Mount Kosciuszko. Deze sterk afgeplatte berg is goed te bedwingen vanuit het wintersportplaatsje Thredbo (eventueel met behulp van een kabelbaan). Maar u kunt ook, via Jindabyne, naar Charlotte Pass rijden en vandaar via de Main Range Track naar een aantal mooie Lookout's lopen.

Overnachting in

in of nabij Thredbo, Kosciuszko NP

Dag 6

In iets meer dan 4 uur rijd je naar de volgende tussenstop op weg naar Melbourne: Beechworth in de Murray Valley. Murray River is de grootste rivier van het land en ontspringt in de Australische Alpen. Middels vele stuwdammen en andere waterwerken zorgt de rivier voor water om alle fruit en landbouwproducten in deze regio te laten groeien. Beechworth is het best bewaarde historische stadje uit de Goldrush, die vanaf 1850 door de deelstaat Victoria trok. Je kan er heerlijk dwalen langs mooie Victoriaanse gevels. In dit toeristische plaatsje vind je verder leuke musea, winkels, café's en eethuisjes.
Je kunt een kleine omweg maken via Albury aan de oever van de Murray River. In 1934 werd hier de Nederlandse DC2 'Uiver' gered. De Uiver deed mee aan de London-Melbourne race en raakte de weg kwijt in een noodweer. Een technicus van Albury seinde in morse, met de gehele stadsverlichting, het woord 'Albury' en alle bewoners met een auto stelden zich op met de koplampen gericht op een provisorische landingsbaan. Midden in de nacht landde de Uiver veilig om de volgende dag uitgegraven te worden door de bewoners. Het voltooide de race naar Melbourne en werd 2e. Helaas stortte de Uiver een paar maanden later neer in Syrië.

Overnachting in

Beechworth

Dag 7

Vervolgens reis je naar een wereldstad, Melbourne, die je vandaag in iets minder dan drie uur bereikt via Hume Hwy. Je hebt nog de hele middag om de miljoenenstad te verkennen. Bekend is de verzameling leuke en vreemde winkeltjes in de Arcade tussen Collins Street en Elisabeth Street. Uiteraard neem je ook een kijkje aan de oever van de Yarra River en in de St. Kilda Botanical Gardens.

Overnachting in

Melbourne

Dag 8

Je hebt nog een dag om de bruisende wereldstad Melbourne te verkennen, of rust lekker uit en maak je op voor het vervolg van je rondreis via de Great Ocean Road. 

Overnachting in

Melbourne

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Melbourne Lanes & Arcades Tour

Ga op pad met een gepassioneerde local die je alle bijzondere plekken van de stad laat zie. Moderne architectuur, klassieke arcades, historische lanen, hippe café's, winkeltjes en galeries. De tour begint om 10 uur bij Time Out Café op Federation Square en duurt 4 uur. Onderweg is er een heerlijke lunch inbegrepen.

Dag 9

Nadat je Melbourne over de snelweg hebt verlaten, begint in Torquay de Great Ocean Road, een weg aangelegd tussen 1919 en 1932 door soldaten die hadden gevochten in de Eerste Wereldoorlog in Europa. Met links de oceaan en rechts de donkere heuvels van de Otway Ranges, bedekt met dicht regenwoud, zweef je over de glooiende weg. Apollo Bay is een pittoreske nederzetting aan zee, op een grote open plek in het regenwoud, vanouds een vissersplaats, tegenwoordig meer gericht op reizigers. Totaal ca. 200 km rijden.

Overnachting in

Apollo Bay

Dag 10

Ten westen van Apollo Bay ligt Otway National Park, naar het westen overgaand in Port Campbell NP. Hier wordt een restant van het oorspronkelijke gematigde regenwoud, dat de hele zuidkust bedekte, beschermd. Je kunt enkele korte wandelingen tussen de varens en eucalyptus bomen maken, o.a. bij Maits Rest (ca. 15 km ten westen van Apollo Bay) en Melba Gully (net voorbij Lavers Hill). Een ‘must see’ voor vandaag is Cape Otway Lighthouse uit 1848, een herinnering aan de moeite die men vroeger had om de scheepvaart door de roerige Bass Strait, tussen Tasmanië en het Australische vasteland, in goede banen te leiden.

Overnachting in

Apollo Bay

Dag 11

Verder over de Great Ocean Road die ten westen van Apollo Bay over grote afstanden, ver van de kust, door de intens groene regenwouden loopt. Op Wreck Beach en bij Moonlight Head laten stille getuigen zien dat scheepvaart in de 19e eeuw niet zonder gevaar was. Na Princetown bereik je het meest bekende deel van de GOR: de Twelve Apostles en andere kalkzandsteen sculpturen in de branding. Vele ‘look-outs’ geven je de mogelijkheid hier van te genieten. Na het toeristenplaatsje Port Campbell draait de GOR al snel het vlakke binnenland in en gaat verder door landbouwgebied. Bij Warrnambool, ooit begonnen basis voor walvisvaarders en zeehondenjagers, is de GOR officieel afgelopen, maar rijd je bovenlangs de mooie baai naar Port Fairy, een kleurrijk vissersplaatsje, strategisch gelegen op een kaap met aan de ene kant een enorm lang strand en aan de andere kant en fraaie klifkust. Vóór Port Fairy is er nog een stop mogelijk bij Tower Hill Wildlife Reserve, gelegen in een oude vulkaankrater. Totaal ca. 200 km rijden.

Overnachting in

Port Fairy

Dag 12

Na een wat saai stuk door vlakke landbouwgebieden, rijzen plotseling de scherpe, beboste rotskammen van de Grampians op uit de vlakte. In het vriendelijke Dunkeld is tijd voor een stop, alvorens je de Grampians binnenrijdt. De weg naar Halls Gap ligt in een breed dal, onderweg passeer je Lake Bellfield. Bij het binnenrijden van Halls Gap kun je bij het fraaie Brambuk Centre informatie over het park ophalen en kennis nemen van de cultuur van de Aboriginals die deze streek van oudsher bewonen. Er zijn eventueel mooie wandelingen te maken naar spectaculaire uitzichtpunten, zoals The Pinnacle. Totaal ca. 160 km rijden.

Overnachting in

Grampians NP

Dag 13

Je verblijft in het hart van de Grampians en kunt een leuke wandeling uitkiezen en/of een mooie highlight bezoeken, zoals Mac Kenzie Falls, Boroka Lookout of Reed Lookout met de korte Balconies wandeling. Ook aan te raden is een excursie langs plekken met historische Aboriginal rotstekeningen.

Overnachting in

Grampians NP

Dag 14

Dit is een lange etappe van ca. 525 km, eerst door een afwisselend landschap naar het plattelandsstadje Horsham. Op weg naar Nhill ligt links het enorme Little Desert NP. Hier geen Sahara-achtige taferelen, maar wel zeer gevarieerde, aan de droogte aangepaste, bloemenpracht (met name in de lente). Daarna door een vlak en eindeloos lijkend landbouwgebied naar Murray Bridge, vernoemd naar de 1879 meter lange brug over de Murray River, de belangrijkste rivier van Australië. Dan buig je af naar het rustige kustplaatsje Victor Harbor.

Overnachting in

Victor Harbor

Dag 15

Na slechts 60 km door het vriendelijke landschap bereik je Cape Jervis waar je de veerboot naar Kangaroo Island neemt (45 min). Dit eiland is voor een deel landbouwgebied en voor de rest natuurgebied, waarvan weer het grootste deel wordt ingenomen door het Flinders Chase NP. De kust van het eiland bestaat uit kliffen, maar er zijn ook stukken met enorme, spierwitte duinen. 

NB. Tijdens de grote bosbranden in Australië (eind 2019) is het Flinders Chase NP aan de westkant van Kangaroo Island grotendeels in vlammen opgegaan, inclusief de wilderness lodge die we daar altijd reserveren.
We kunnen nu overnachtingen regelen op een mooie plek aan zee (met zwembad) in Penneshaw (waar de veerboot aankomt). Het is dan nog ca. 100 km rijden naar de zuidkust bij Seal Bay Conservation Park, een plek die een bezoek zeker waard is.
We kunnen ook overnachtingen regelen op een sfeervolle, authentieke Homestead in het binnenland, halverwege Penneshaw en Seal Bay Conservation Park. Voor deze bijzondere plek (zonder zwembad) geldt een toeslag.
Je kan er echter ook voor kiezen Kangaroo Island helemaal niet te bezoeken.

Overnachting in

Kangaroo Island

Dag 16

Op de plek waar je overnacht en/of in het nabijgelegen Visitor's Centre kun je alle informatie krijgen over de mogelijke activiteiten en het dierenleven. Bekend is Kangaroo Island vooral om het dierenleven, omdat nergens in Australië zoveel dieren relatief makkelijk te zien zijn: wallabies, emu's, zeeleeuwen, pelikanen, vogelbekdieren (zeldzaam!), koala's en goanna's (grote hagedissen) komen allemaal voor. Het is mogelijk met de auto op onderzoek uit te gaan of bijv. te gaan kanoën, maar de leukste manier om de dieren op te zoeken is wandelen. Er zijn vele wandelingen te maken, variërend van rondjes van 15 min, tot een 4-daagse kustwandeling. Een van de mooiste paden volgt de westkust van Remarkable Rock tot Cape Borda.

Overnachting in

Kangaroo Island

Dag 17

Helaas weer tijd om dit bijzondere eiland te verlaten. Met een boog rijd je ten oosten van Adelaide langs naar het noorden door glooiend heuvellandschap, om uiteindelijk de Barossa Valley te bereiken. Deze vallei is groen en bezaaid met meer dan 50 wijn 'estates'. Hier worden de beste wijnen van het land geproduceerd. Het heeft een uitzonderlijk Europees karakter en zelfs de vakwerkhuizen ontbreken niet. Je kunt een wijnkelder bezoeken en eventueel een wandeling maken op de Kaiserstuhl. Deze heuvel heeft de naam gekregen van een uitgedoofde vulkaan aan de Rijn tussen Vogezen en Zwarte Woud, waar goede wijnen vandaan komen. Na ca. 5 uur (excl. veerboot) rijden bereikt u Angaston.

Overnachting in

Angaston, Barossa Valley

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Barossa Valley Introduction to Wine

Om 13.30 word je ontvangen in het moderne Jacobs Creek Visitor Centre in het hart van de Barossa Valley. Je begint met een lunch van twee gangen, terwijl je geniet van het uitzicht op de wijngaarden. Na de lunch is er een wijnproeverij gericht op de interactie tussen hersenen en smaakpapillen. Rond 16 uur ben je vrij om te gaan.

Dag 18

Het wordt een rit van ongeveer 400 km naar Wilpena Pound waar je in een typische 'outback resort' verblijft aan de rand van het Flinders Ranges National Park. Eerst gaat het nog door wijn- en landbouwgebieden, daarna wordt het landschap droger, roder en ruiger, tot je tenslotte de ruige bergruggen ziet opdoemen. Voor het avondeten is er zeker nog tijd voor een verkennende wandeling naar Hills Homestead, de gerenoveerde boerderij van een van de eerste pioniers in dit gebied.

Overnachting in

Wilpena Pound

Dag 19

Je kunt vandaag een schitterende wandeling door de 'pound' maken, waar emu's en rode kangoeroes vaste bewoners zijn. De beklimming van St. Mary Peak wordt beloond met een immens uitzicht op de Flinders Ranges, maar ook op de omringende, supervlakke en spierwitte zoutvlaktes. Bij terugkeer wacht het zwembad.

Overnachting in

Wilpena Pound

Dag 20

Voor de ca. 6 uur durende rit terug naar Adelaide neem je de westelijke route, gedeeltelijk langs de kust. Het historische plaatsje Quorn, met zijn mooie gevels, is leuk voor een stop. Indien je vroeg bent vertrokken kun je een leuke wandeling in Mt. Remarkable NP maken, alvorens verder zuidwaarts te gaan.
In Adelaide, de meest Engelse stad van het land, vind je veel parken en Victoriaanse huizen. Het centrum en het statige North Adelaide, worden van elkaar en de suburbs gescheiden door een brede groene band. Het is hier heerlijk verpozen aan de oevers van de Torrent River. Voor wat meer leven in de brouwerij ga je naar de Rundle Mall of met de tram naar Glenelg, het Scheveningen van Adelaide.

Overnachting in

Adelaide

Dag 21

Einde van het arrangement. Afhankelijk van de vluchttijd heb je nog gelegenheid het een en ander te bekijken in Adelaide. Je levert de auto in op het vliegveld en vliegt terug naar huis of naar een volgende bestemming in Australië.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een mix van bijzondere accommodaties. Dit varieert van moderne stadshotels in Sydney, Canberra, Melbourne en Adelaide, een fraaie cabin in de Grampians, een comfortabel hotel in de Barossa Valley tot een eenzaam gelegen outback resort in de Flinders Ranges. NB. In Sydney kunnen we op aanvraag een heritage hotel in de sfeervolle wijk The Rocks, vlakbij de haven en het Opera House, reserveren.
De kamers zijn altijd voorzien van privé-badkamer, airconditioning (of plafondventilator) en beschikken meestal over een koelkast en waterkoker (soms ook een magnetron en een eenvoudige keuken). Alleen in Wilpena Pound vind je een zwembad. Verder hebben de accommodaties in de Wilpena Pound en op Kangaroo Island een aantal ecologische en duurzame maatregelen getroffen om de invloed op de mooie omgeving te beperken.

Over de maaltijden

Op een aantal overnachtingsplekken is het ontbijt inbegrepen. Op de plekken waar het ontbijt niet is inbegrepen kunt u vaak wel a la carte ontbijten, of anders in een nabij gelegen café. Overal kunt u op de kamer koffie en thee zetten. 
Afhankelijk van de planning van de dag, doe je wat boodschappen voor de lunch of geniet je onderweg van een lunch in een eethuisje. Voor het avondeten kun je vaak goed terecht in de accommodatie waar je overnacht of een leuk eethuisje in de omgeving. Australië is een grote smeltkroes van culturen. Dat zie en proef je in het rijke culinaire aanbod. Vanzelfsprekend is dit in de steden breder dan in het binnenland.
NB. Alleen in de grote steden en omgeving is er een uitgebreid winkelaanbod, daarbuiten zul je het moeten doen met het beperkte assortiment van tankstations en dorpswinkeltjes voor eventuele ontbijt- of lunchinkopen.

Inbegrepen

 • 20 overnachtingen
 • 8 ontbijten
 • huurauto van dag 2 t/m dag 21 (zoals elders beschreven)
 • veerboot naar Kangaroo Island
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Engelstalige informatie, incl. routebeschrijving naar hotels, in een handige app
 • SNP informatiepakket met overzichtskaart Australië

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • brandstof en tol
 • one-way-fee voor autohuur (max. ca. 250 AUD)
 • eventuele parkeerkosten in de steden
 • airport transfer Sydney
 • entrees, bv. van nationale parken en musea
 • eventuele excursies
 • persoonlijke uitgaven

Huurauto inbegrepen

Voor de standaardlengte van het arrangement is een huurauto bij de reissom inbegrepen (incl. alle verzekeringen, alle belastingen, ongelimiteerd aantal kilometers en afkoop eigen risico), van dag 2 in Sydney tot vertrek van het vliegveld van Adelaide. De huurauto die je meekrijgt is afgestemd op het aantal personen. Voor 1 of 2 personen: DC Hyundai Accent of vergelijkbaar, 4-deurs met airco. Voor 3 of 4 personen: HC Toyota Camry of vergelijkbaar, 4-deurs met airco. Indien je een andere auto wenst, dan dien je dat bij boeking aan te geven. Klik hier voor meer informatie over de huurvoorwaarden.

Over de activiteiten

In de reisbeschrijving wordt een indruk gegeven van mogelijke activiteiten tijdens je reis. Tijdens de rondreis heb je echter de volledige vrijheid om zelf te bepalen wat je gaat doen. In Australië, en dan met name in de steden en nationale parken zijn alle bezienswaardigheden en activiteiten perfect gedocumenteerd; een bezoek aan VVV en Visitor Centre is daarom altijd vaste prik en levert een schat aan informatie op. Hier kun je je vooraf oriënteren:

In de berggebieden van Australië is het heerlijk om te wandelen. Wil je gaan wandelen, zorg dan voor de juiste uitrusting zoals stevige schoenen, vele liters water, zonnebril, hoed met brede rand, luchtige blouse met lange mouwen, zonnebrandcrème etc. Het SNP-informatiepakket omvat geen gedetailleerde routebeschrijving van de wandelingen; deze zijn ter plekke allemaal goed gemarkeerd en aangegeven.

Extra dagen

Bij deze rondreis is het mogelijk om bij alle accommodaties extra (rust)dagen te boeken en dit raden we zeker aan op plekken waar standaard maar één overnachting is gepland. Bijvoorbeeld een dag extra in Sydney om de jetlag te boven te komen en de stad te verkennen, een extra dag in de Blue Mountains, de Australische Alpen, Grampian Mountains, Kangaroo Island of Flinder Ranges voor schitterende wandelingen. 

Extra's

Excursies

Sydney Classic Bike tour (vanaf € 75,- per persoon)

Met een gids vertrek je om 10.30 uur vanuit The Rocks voor een 4 uur durende fietstocht langs alle iconische highlights van Sydney, maar ook langs leuke plekken waar je anders niet zou zijn gekomen. Fiets + uitrusting is uiteraard inbegrepen.

Melbourne Lanes & Arcades Tour (vanaf € 79,- per persoon)

Ga op pad met een gepassioneerde local die je alle bijzondere plekken van de stad laat zie. Moderne architectuur, klassieke arcades, historische lanen, hippe café's, winkeltjes en galeries. De tour begint om 10 uur bij Time Out Café op Federation Square en duurt 4 uur. Onderweg is er een heerlijke lunch inbegrepen.

Barossa Valley Introduction to Wine (vanaf € 57,- per persoon)

Om 13.30 word je ontvangen in het moderne Jacobs Creek Visitor Centre in het hart van de Barossa Valley. Je begint met een lunch van twee gangen, terwijl je geniet van het uitzicht op de wijngaarden. Na de lunch is er een wijnproeverij gericht op de interactie tussen hersenen en smaakpapillen. Rond 16 uur ben je vrij om te gaan.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht op Sydney. Het eindpunt is Adelaide, waarvandaan minder internationale vluchten vertrekken. Misschien is een binnenlandse vlucht naar Sydney nodig.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven, e-mail: verrereizen@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Indien je van Europa naar Australië reist, maak je meestal een overstap in Singapore, Hongkong of Kuala Lumpur. In veel gevallen kom je hier 's ochtends aan, en vertrekt je vlucht naar Australië pas aan het eind van de dag. Om deze tijd enigszins goed door te komen zijn er een aantal opties:

 • Ter plekke een ‘daghotel’ kamer voor 6 uur in het Transit Hotel op het vliegveld nemen (alleen Kuala Lumpur en Singapore, in Hongkong moet je door de douane om bij een hotel te komen).
 • Voor enkele tientjes in een Transit Lounge terecht. Hier zijn comfortabele ligstoelen, douches, eten en drinken en vaak ook internet.
 • Een (soms gratis) bustour door de stad maken, zonder eerst door de douane te gaan.
 • De stad zelfstandig bezoeken. Je verlaat dan het vliegveld via de douane en hiervoor moet je paspoort minimaal nog een half jaar geldig zijn.

Tijdens de overstap heb je nooit de beschikking over je bagage. In het Transit Hotel of -Lounge tref je handdoek en zeep aan. Omdat de overstap-steden allemaal in de tropen liggen zal je bij een bezoek op eigen houtje flink zweten. Neem daarom wat schone kleding mee in de handbagage (of koop deze ter plekke) voor de vervolgvlucht.

Je kunt dit arrangement starten van 1 september t/m 31 mei. Dit is het Australische zomerseizoen, eerst de lente, dan een vaak warme zomer en een heerlijke herfst. In de Australische winter (juni t/m augustus) ligt er sneeuw in de bergen tussen Sydney en Melbourne en kan het bijzonder guur zijn aan de Australische zuidkust, dat we deze periode afraden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Australië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen twee verschillende vluchtopties.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je kunt in Australië overal geld pinnen en met een creditcard betalen. Op een aantal (vooral afgelegen) plaatsen rekent men 1-4% kosten voor het gebruik van de creditcard. Vaak is het in winkels ed. ook mogelijk om met een bankpas te pinnen, net als thuis. 

Telefoon
In Australië is er alleen mobiel telefoonbereik in de bewoonde gebieden. Tijdens dit arrangement ben je veel in bewoond gebied. Op de plekken zonder mobiel bereik vind je overal vaste telefoons, bv. bij tankstations.

Om je een beeld te geven van het aantal km dat je rijdt, geven we deze als volgt weer: eerste deel Sydney naar Melbourne (1350 km), Victoria Great Ocean Road (1000 km), South Australia omgeving Adelaide (1600 km). Je rijdt over goede geasfalteerde wegen. In Australië rijdt men links.

Je gaat na aankomst op het vliegveld van Sydney met de trein naar je accommodatie in het centrum en haalt op dag 2 de auto bij het stadskantoor van de verhuurder op. We hebben voor deze formule gekozen omdat het niet fijn is na een lange vlucht (met groot tijdsverschil) in een vreemde, drukke stad links te moeten rijden. Vind je dit geen probleem en kies je ervoor de auto bij aankomst op het vliegveld op te halen, dan kun je dit bij boeking aangeven. De kosten voor een extra dag autohuur zijn vergelijkbaar met de taxi/trein kosten die je anders had gehad.   

We hebben geprobeerd ons aanbod zo in te richten dat je de mooiste plekken bezoekt met het minste aantal kilometers. Toch zal je soms afstanden van honderden kilometers afleggen. Ons idee is dat dit ook een deel van de beleving van het continent is en een goed gevoel geeft van de enorme afmetingen en leegte. We adviseren daarom een niet te kleine (middenklasse) auto te huren met airco. Neem je favoriete muziek mee en geniet van het rijden op de ‘voor Europeanen’ ongewoon rustige wegen.  

NB1. Stadhotels hebben geen of weinig parkeerplaatsen, indien ze deze hebben is het meestal niet gratis. Reken dus op extra parkeerkosten.

NB2. Bij Sydney en Melbourne liggen korte stukken tolweg. Soms kun je deze cash betalen. Als dat niet kan, gaat het elektronisch en wordt het via de verhuurder en je creditcard verrekend. 

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Navigatie
In Australië en Nieuw-Zeeland is het gebruik van Google Maps erg duur vanwege het mobiele datagebruik. We adviseren om thuis de navigatie-app OSMand te installeren. Hiermee kan je gratis de Open Street Map kaarten van de gebieden die je bezoekt downloaden. OSM kaarten zijn wereldwijd beschikbaar en, zeker in de bebouwde gebieden, heel nauwkeurig en ideaal om je weg te vinden tijdens je vakantie. 

Paspoort
Voor een verblijf in Australië hebt u een geldig paspoort (geen identiteitskaart) en een elektronisch visum (ETA) nodig. Indien u de reis combineert met een bezoek aan andere landen houdt u er dan rekening mee dat u mogelijkerwijs voor die landen ook een visum nodig heeft. 

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal). Een digitale kopie van alle reisdocumenten in uw mailbox of elders in de 'cloud' is handig.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Australië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Australië hebt u een elektronisch toeristenvisum nodig (eVisitor). Dit is geldig voor meerdere reizen naar Australië binnen 1 jaar, voor in totaal een maximaal verblijf van 3 maanden.
Een eVisitor moet u vóór vertrek online aanvragen op de website van ‘Australian Immigrations' en is gratis (mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en uw paspoort is uitgegeven in één van de landen die vallen onder de eVisitor regels, waaronder Nederland en België). Zonder dit visum hebt u geen toegang tot het land. Voor kinderen die in uw paspoort vermeld staan, dient u een aparte visumaanvraag te doen, met gebruikmaking van uw eigen paspoortnummer.
Klik hier om een eVisitor visum aan te vragen.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken veroorzaakt door het tijdsverschil of een ander klimaat tot een minimum worden beperkt. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
De gezondheidszorg in Australië is goed en het risico, ook in de Australische tropen, om allerlei infectieziekten op te lopen is klein.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verliest u ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat uw bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in uw aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet u hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als u dit niet vanzelf wordt aangeboden moet u er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als u genoeg drinkt moet u ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven airlines instructie voor oefeningen die u zittend op uw stoel kunt doen, om uw bloed in beweging te houden.

Medicijnen
Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen . Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen. Denk eraan de plaatselijke reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2-3 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Australië binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Australië zelf komt geen Gelekoorts voor. Hebt u geen geldig vaccinatiebewijs, dan wordt u in quarantaine geplaatst.
Teken

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Kangoeroe's en verkeer
Australië is een veilig land om te bereizen. Met name in de grote steden dient u natuurlijk goed op uw persoonlijke bezittingen te letten. Pas op als u met de auto onderweg bent, de lange afstanden en onverharde wegen veroorzaken vermoeidheid. Dieren als kangoeroes kunnen op elk moment plotseling voor uw auto springen.

Gevaarlijke wilde dieren
De Australische fauna kan een bedreiging vormen en hoewel de kans dat u aangevallen wordt klein is, is het raadzaam te weten wat u aan kunt treffen. Er komen vele soorten giftige slangen en spinnen voor. Aan de tropische noordkust komen kwallen voor met zeer giftige tentakels die tot 3m lang kunnen worden. Zoutwaterkrokodillen (ook in het tropische gedeelte van het land) kunnen ook gevaarlijk zijn, maar als u de waarschuwingsborden en het advies van de lokale bevolking in acht neemt loopt u weinig risico.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

australie-12apostelen.jpg

Australië - Australië Zuid

Down Under van Sydney naar Adelaide

Actieve rondreis met huurauto langs stadshotels, guesthouses en fraai gelegen lodges

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten