Spanje Sierra de Guara

Sierra de Guara natuurpark in Spanje

Onbekend en ongerept klovengebied in Spanje

Verstopt tussen de Pyreneeën en de Ebrovallei, iets ten noorden van Huesca ligt de Sierra de Guara, ook wel Sierra y Cañones de Guara Natural Park. Dit onbekende en vooral ongerepte klovengebied in Noord-Spanje heeft ongekende mogelijkheden voor outdooractiviteiten als (berg)wandelen, canyoning en via ferrata. Wil of ga je binnenkort naar de Sierra de Guara? Doe in dit artikel alvast inspiratie op.

Ruig landschap met canyons en beken

Het klovengebied van de Sierra de Guara bestaat uit imposante canyons en doet daarmee denken aan 's werelds bekendste kloven, die van de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Toch heeft de Sierra de Guara een grotere variatie van gesteenten. De grote geologische variatie: conglomeraat, kalk- en zandsteenformaties en karstverschijnselen maken de Sierra de Guara tot een bijzonder mooie streek en een perfecte wandelbestemming.

Ook is de Sierra de Guara behoorlijk groen dankzij de afwisselende vegetatie van amandel- en olijfbomen en maquis.  Tussen de plukjes steeneiken geuren de hellingen heerlijk naar tijm, rozemarijn, lavendel, bonenkruid en rotsthee.  Aan de horizon verschijnen de altijd aanwezige besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën, die voor spectaculaire vergezichten zorgen. In de diepte schitteren de heldere beken en meren in de zon.

Gieren en roofvogels

De grillige rotswanden van de Sierra de Guara worden bewoond door vale gieren en andere roofvogels. De canyons zijn namelijk een uitstekend broedgebied. De Sierra de Guara is dan ook een bescherm vogelgebied. Ga je met SNP op reis naar de Sierra de Guara dan maak je op heel spectaculaire manier kennis met deze rotsbewoners als we een van de voederplaatsen bezoeken en we heel dicht bij de vogels kunnen komen.

Cultuur in Sierra de Guara

Alquézar heeft op cultureel gebied veel te bieden: op een rots, die hoog uittorent boven het dorp, staat een vesting die uit de Moorse tijd stamt. De vesting, nu bekend als Colegiata,  was in de middeleeuwen kerk, klooster, kasteel en school tegelijkertijd. Het is heerlijk ronddolen in de smalle steegjes van het dorp, dat in de vorm van een halve maan gedrapeerd ligt op de flanken onder de Colegiata. De aanwezige terrasjes en restaurants geven Alquézar een levendige en prettige sfeer.

Canyoning in de Sierra de Guara

Een van de populairste activiteiten in het gebied is canyoning, oftewel het afdalen in diepe kloven die door de eeuwen heen door rivieren zijn uitgesleten. De kloven vormen daarmee ook een uitstekende bestemming voor een sportieve familievakantie. Overnacht op een van de vele natuurcampings en onderneem diverse outdooractiviteiten zoals een klimtocht bij Rodellar.

Het weer in de Sierra de Guara

De Sierra de Guara kent veel zon, doordat het gebied omsloten wordt door verschillende bergruggen. Regenbuien worden vaak tegengehouden door de bergkammen die de kloven omringen. Een prima wandelklimaat dus. De beste reisperiode om naar de Sierra de Guara af te reizen is in het voor- en najaar.

Met SNP door de Sierra de Guara

Het mag duidelijk zijn: de Sierra de Guara is een adembenemend wandeldecor. Met SNP zijn er diverse mogelijkheden voor een wandelvakantie in de Sierra de Guara. Tijdens de wandelingen passeer je oude water- en graanmolens, sneeuwputten en lieflijke Romaanse kapelletjes, maar ook verstilde dorpen en bijzondere grotten en rivierkloven die zijn versierd met prehistorische rotstekeningen. Een van de hoogtepunten is het bezoek aan een voederplaats voor gieren. In schaduwrijke bossen en bij snelstromende riviertjes zoek je af en toe verkoeling. Als ervaren wandelaar volg je een van de vertakkingen van de route, bijvoorbeeld naar het klooster Virgen del Castillo of maak je een trektocht naar de Saltador de las Lañas-waterval.

Ontdek de Sierra de Guara met SNP

Wil je ook naar de Sierra de Guara om te wandelen?
Spanje - Sierra de Guara, 8 dagen
SierradeGuara2.jpg 8,4
Wandelen
Groepsreis
Spanje - Sierra de Guara Kloven en gieren van de Somontano

wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
8 dagen Eerste datum met gegarandeerd vertrek: 09 jun 2024
vanaf € 1.299
Prijs per persoon excl. heen- en terugreis
Gegarandeerd vertrek
Spanje - Aragón - Sierra de Guara, 8 dagen
SierradeGuara1.jpg 8,6
Wandelen
Privéreis
Spanje - Aragón - Sierra de Guara Kloven en gieren aan de voet van de Pyreneeën

wandelvakantie langs hotels, herberg en casa rural

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 699
Prijs per persoon bij min. 2 personen