Merano: actieve kennismaking met la dolce vita in Noord-Italië


Op slechts tien uur rijden van Nederland bevindt zich een prachtige Noord-Italiaanse streek waar wandelaars van alle niveaus zich kunnen vermaken. Wij nemen de proef op de som en bekijken zowel de stoere Meraner Höhenweg als de lichtere wandelreis langs kanalen met comfortabele hotels.

Toegankelijke wandelingen rond Partschins

Vlak over de grens met Oostenrijk opent zich een groene vallei en bevind je je middenin de bergen. Het is of je in een andere wereld bent, wij hebben direct het vakantiegevoel te pakken. Ons boutique-hotel Burgund bevindt zich op een rustige locatie in het dorp Partschins, waar je alleen de kerktoren hoort klinken. Uitgehongerd van de reis zoeken we deze avond een restaurant om onze eerste (maar zeker niet laatste) pizza te scoren. Op aanraden van enkele dorpsbewoners belanden we op een terras dat uitzicht biedt over de vallei en uitstekende pizza’s voor een goede prijs serveert - de toon is gezet!

Nadat we de volgende dag bij het lokale winkeltje vers brood hebben gehaald zetten we koers naar ons eerste doel van de dag: een waterval iets buiten het dorp. Het is een behoorlijke klim, maar de moeite meer dan waard. Bij terugkomst nemen we snel een verfrissende duik in het zwembad op het dak van het hotel en pakken we het treintje naar ons tweede doel: de wandeling van Naturns terug naar Partschins. Zonder veel te stijgen en dalen kun je genieten van het uitzicht over de vallei. We sluiten deze wandeling af met een wiebelbrug over een woeste stroom en lopen dan terug over een smal pad langs een schattig stroompje.

Bekijk deze reis

Hoogtemeters op de Meraner Hohenweg

De volgende dag begeven we ons in ruiger terrein en leggen we op weg naar het fenomenaal gelegen Berggasthaus Hochmuth maar liefst 750 hoogtemeters af. De 16 kilometer lange wandeling  voert ons door een zeer divers landschap. We lopen door bossen, over zandpaden en ruigere rotspaden en steken zelfs een paar stroompjes over, balancerend op keien. Bij het gasthaus staat onze bagage al netjes op ons te wachten, deze was vanuit het hotel perfect voor ons vervoerd.

De Meraner Hohenweg heeft de volgende dag nog meer hoogtemeters voor ons in petto, maar verveelt nooit. We zien elk uur een andere omgeving en de route bevat af en toe best pittige stukjes klimmen en technische afdalingen. Als we aankomen bij Hofschenke Alpenland worden we hartelijk ontvangen door de 65-jarige eigenaresse, die ons direct water en schnapps voorschotelt. Dit voelt als thuiskomen!

Als onze Italiaanse ‘moeder’ ons bij het ontbijt hoort overleggen waar we onze lunch halen, biedt ze aan dat we best wat extra brood in mogen pakken. De route van vandaag voert naar Schenna, over een toegankelijk wandelpad dat langs de rivier loopt. Onderweg zien we mensen raften, fietsen, hardlopen en zelfs paragliden. Wanneer de route de rivier verlaat, lopen we opeens weer dwars door boomgaarden. Wie dacht dat er dan helemaal geen uitdaging in deze dag zit, komt bedrogen uit: vanuit de vallei moet je nog ‘even’ omhoog naar Schenna. De ontknoping in deze vallei voert ons de volgende morgen naar Merano, waar we over chique oevers de stad binnen lopen. In dit kuuroord sluiten we ons avontuur in Südtirol af met een onvervalste cappuccino op een van de vele terrasjes.

Bekijk deze reis