Italië - Südtirol - Meraner Höhenweg , 7 dagen Vergezichten vanaf de Alta Via di Merano

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels, pensions en agriturismo

Hoog boven het sfeervolle stadje Merano in Südtirol loopt een schitterende wandelroute rond het ruige Texel bergmassief. Onderweg passeer je kleine bergdorpjes, woeste watervallen, hooiende bergboeren, stille bossen, steile kloven en uitnodigende terrasjes. Al wandelend kijk je van grote hoogte neer op het cultuurlandschap in het Vinschgau, de dorpen en burchten, maar vooral het bijzondere mozaiek van wijn- en appelboomgaarden. De overnachtingen zijn op bijzondere plekken, zoals recht boven Merano, waar parapenters zich in de diepte storten. In de verte besneeuwde bergtoppen van de Ortler en de Rosengarten....hoeveel uitzicht wil je hebben?

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende wandelingen
 • Goed gemarkeerde route
 • Heerlijk in voor- en najaar
 • Hoog boven de drukte in de vallei
 • Veel vergezichten
 • Verlenging in Merano mogelijk
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Meraner Höhenweg

In 1976, bij de oprichting van Naturpark Texelgruppe, kwam men op het idee een wandelroute om dit bergmassief - met als hoogste punt de Roteck (3337m) - heen te leggen. De route werd samengesteld uit bestaande paden en weggetjes, maar op enkele plekken moesten nieuwe verbindingspaden worden aangelegd. In 1985 was de officiële opening van de Meraner Höhenweg, die tot nu toe in Nederland weinig bekendheid geniet. 

De Duitstalige boeren op de hellingen leefden eeuwenlang in hun eigen gemeenschap; ze kwamen zelden of nooit in het dal. Er waren winkeltjes, scholen en kerken 'auf dem Berg'. Terwijl na de Eerste Wereldoorlog het Italiaans zijn intrede deed in de valleien, zal je dit op de Meraner Höhenweg, oftewel Alta Via die Merano, nauwelijks horen. De stad Merano zelf heeft daarentegen een veel Italiaansere - en door het warme klimaat ook een mediterrane - uitstraling.

Dag 1

Aankomst in Katharinaberg, op 1250m hoogte gelegen, hoog boven het Schnalstal.

Overnachting in

Katharinaberg

Dag 2

Met een taxi word je naar Vorderkaser gebracht aan het eind van het Pfossental. Hier ligt een oude boerderij, annex Gasthaus Jägerrast (1700m). Je kan vanaf hier over een breed pad omhoog wandelen naar Gasthaus Eishof (2071m) gelegen op een weidse alm tussen de alpentoppen. Na een versnapering op het gezellige terras dezelfde weg terug. Wandeling totaal 8 km, 375 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.  
Van Vorderkaser volg je de Meraner Höhenweg (MHW) vervolgens naar Katharinaberg. Eerst door het Pfossental, dan hoog boven het Schnalstal door bos en weide. Wandeling: 7,5 km, 135 m stijgen en 590 m dalen, 3 uur lopen.
NB. Uiteraard is de wandeling naar Eishof optioneel, eventueel kun je al omdraaien bij Mitterkaser, waar je al het uitzicht over de schitterende alpiene vallei hebt.

Overnachting in

Katharinaberg

Dag 3

Over weiden en door bossen begin je de dag hoog boven het Schnalstal. De grashellingen zijn zo steil dat het nauwelijks voorstelbaar is dat ze gemaaid kunnen worden. Geniet van de bloemen en het bijzondere uitzicht, als vanuit een vliegtuig op de dalbodem 1000m onder je. Af en toe passeer je een boerderij, waarvan velen een kabelbaantje hebben voor transport naar beneden, van bv. melk. Op de overgang van Schnalstal naar Vinschgau kijk je bovenop Schloss Juval van Reinhold Messner, de beroemde bergbeklimmer. De dalbodem vormt hier een mooi mozaiek van appelboomgaarden.
La Gola dei 1000 scalini klinkt heel vriendelijk; 1000 Stufen Schlucht al heel wat dreigender. De route slingert met 1000 traptreden door 2  rotsachtige kloven, waarvan de tweede een hoge waterval heeft. Een inspannend uitstapje, alvorens je het eindpunt van de etappe op 1565m hoogte bereikt. Vanaf het terras wordt nagenoten met zicht op Merano, de besneeuwde top Hasenohr en in de verte de Dolomieten. Wandeling: 15 km, 760m stijgen, 460 m dalen, 7 uur lopen

Overnachting in

Giggelberg

Dag 4

Ging de tocht gisteren langs hooilanden en loofbossen met lariksen, vandaag heeft een alpiener karakter met sparrenbossen en almen met hoge bergtoppen erboven. Vanaf het begin gelijk een stevige klim naar de Nassereith Hütte aan een woeste bergbeek. Verder stijgen via de Tablander Alm naar het Hochganghaus op 1839m (na Eishof op de tweede dag, het hoogste punt van deze week). Over trappenpaden door een soms sprookjesachtig, eeuwenoud bos naar de gezellige Leiter Alm. Het laatste uur is heel anders: over een luchtig pad dat op kunstige wijze langs een bijna loodrechte wand is aangelegd. Het zicht op de drukte beneden is spectaculair, net als vanaf het terras op de eindbestemming, recht boven Merano. Wandeling: 14,5 km, 500m stijgen, 760 m dalen, 6 uur lopen.
Hochmut leent zich prima voor een extra dag. Je kan er een dag uitrusten met schitterend uitzicht of een fraaie bergwandeling maken naar de Spronser Seen, enkele alpiene meren op 2300m hoogte.

Overnachting in

Hochmuth

Dag 5

Je begint de dag met een afdaling langs de Muthöfe, dan een klim het bos in, onvermijdelijk gevolgd door een lange afdaling over een mooi oud trappenpad. Tijd voor een pauze bij het idyllisch gelegen Longfallhof. Merano en omgeving laat je nu definitief achter je en de route gaat verder hoog boven het Passeier Tal met wat verspreid liggende boerderijen en een enkel gehuchtje. Hier komen minder wandelaars en oogt alles wat authentieker. Na een lange klim bereik je je overnachtingsplek bij het gehucht Magdfeld.
Wandeling: 15,2 km, 530 m stijgen, 750m dalen, 5 uur

Overnachting in

Magdfeld

Dag 6

Op deze lange wandeldag loop je van hoog boven het Passeiertal het Pfelderertal in, een hooggelegen, alpien dal met in de winter enkele skipistes. Dit stuk van de Meraner Höhenweg is het minst belopen en er zijn dan ook minder plekken om wat te eten of te drinken. Wel kom je langs mooie, in oude stijl gebouwde boerderijen en het is opvallend hoe groeizaam de hellingen zijn met walnoten, tamme kastanjes, kersen, appels en hazelnoten. Vandaag wordt het laagste punt van de MHW bereikt (800m), dus je voelt al aan dat er de nodige meters geklommen worden. Het laatste stukje naar Pfelders kan met de bus worden afgelegd.
Wandeling: 19 km, 1000m stijgen, 630m dalen, 7 uur lopen. Extra als je laatste stuk niet met bus doet: 4 km, 100m stijgen, 1,5 uur lopen

Overnachting in

Pfelders

Dag 7

Einde van het arrangement.
Je kan een extra dag in Pfelders blijven om de MHW zover mogelijk richting het Eisjöchl (2895m) te lopen. 
We raden zeker aan om, na deze inspannende wandeltocht, een dagje te ontspannen in Merano. Echt een leuke kleine stad, met fraai centrum en vele klassieke villa’s, langs de woest stromende Passer. Er zijn mooie musea, beroemde thermen en leuke winkelstraten met arcaden. De sfeer is er veel ‘Italiaanser’ dan boven op de berg.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze trektocht verblijf je in kleine hotels en pensions langs de Meraner Höhenweg. Allemaal rustig gelegen en met een bijzonder uitzicht. 
In Katharinaberg, Hochmuth en Pfelders slaap je in comfortabele hotelletjes, op kamers met eigen badkamer. De accommodaties in Giggelberg en Katharinaberg hebben geen 2-persoonskamers met gescheiden bedden, maar altijd met tweepersoonsbed. Giggelberg en Magdfeld zijn eenvoudiger; in Magdfeld deel je de badkamer.  

Het pension in Pfelders open begint juni en sluit rond half oktober; als het pension gesloten is neem je na de wandeling op dag 6 de bus naar Merano en overnacht daar in een hotel.

Over de maaltijden

Iedere morgen is er een stevig ontbijt. In Katharinaberg en Madfeld is het avondeten inbegrepen. In Giggelberg kun je zelf iets van de eenvoudige, doch voedzame kaart uitzoeken. In Hochmuth en Pfelders eet je prima à la carte in het pension.
Een winkel op de MHW zul je pas in Pfelders aantreffen. Wel zijn er vele terrasjes en plekken waar je wat kan eten en drinken. Alleen op de laatste wandeldag is dit lastiger. Neem voldoende tussendoortjes mee. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 3 diners
 • transfer naar Vorderkaser op dag 2
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart Meraner Höhenweg (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer (bij te boeken) 
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,- tot 2,50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

De Meraner Höhenweg is een pittige tocht. Je zou bij een Höhenweg verwachten dat je min of meer op dezelfde hoogte blijft lopen, maar niets is minder waar: geen meter is vlak, en er zitten steile passages tussen. De MHW is samengesteld uit boswegen, stille asfaltweggetjes, eeuwenoude (trappen)paden en nieuw aangelegde verbindingspaden. De bewegwijzering is erg goed.

Voor mensen met hoogtevrees is de MHW niet aan te raden, want je loopt urenlang op grote hoogte boven steile hellingen (wel altijd met gras of bos erop).

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement extra (rust)dagen boeken. Hochmuth is hiervoor prima geschikt vanwege het comfortabele onderkomen en de mogelijkheid een mooie bergwandeling naar enkele alpiene meren op 2300m hoogte te maken (niet in vroege voorjaar). Vanuit Pfelders is een mooie wandeling over de MHW richting het Eisjöchl te maken (ook niet in het vroege voorjaar).
We raden zeker aan om, na deze inspannende wandeltocht, een dagje te ontspannen in Merano. Echt een leuke kleine stad, met fraai centrum en vele klassieke villa’s, langs de woest stromende Passer. Er zijn mooie musea, beroemde thermen en leuke winkelstraten met arcaden. De sfeer is er veel ‘Italiaanser’ dan boven op de berg.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Residence Flora (Merano)

Modern ingericht driesterrenhotel in het hart van Merano en ideale uitvalsbasis om het sfeervolle Merano te verkennen. Het hotel ligt heel rustig, aan een doodlopende weg tussen fraaie villa's, naast de Passer. In 5 min loop je over het wandelpad langs de Passer naar het gezellige centrum. De andere kant op is het 10 min lopen naar het station.
Alle kamers beschikken over badkamer met douche en toilet, airconditioning, TV en telefoon. Er wordt een heerlijk ontbijt geserveerd en in de tuin vind je een klein zwembad.

B&B Anfiteatro (Verona)

In het hart van Verona, nabij het beroemde amfitheater en het huis van Julia, vind je B&B Anfiteatro op de eerste verdieping van een 19e eeuw gebouw. De kamers zijn verschillend ingericht, maar allemaal smaakvol, met hoge plafonds en warme tinten. Kamers beschikken over eigen badkamer, airco en TV. 's Morgens is er een ontbijtbuffet, maar je kunt er ook voor kiezen je ontbijt op de kamer bezorgd te krijgen. 

Transfers

Bagagevervoer tijdens arrangement (vanaf € 440,- per boeking)

Optioneel vervoer van je bagage (1 tas van max 15 kg per persoon) tijdens het arrangement, van Katharinaberg naar Pfelders. Het bagagevervoer op de Alta Via de Merano is vrij gecompliceerd met taxi's en gondelbanen en daarom prijzig.

Voorwaarden: De kosten zijn per boeking (max. 4 personen).

Praktische informatie

Met de auto

De afstand Utrecht - Katharinaberg is ca. 1050 km. De auto kan gedurende de week in het dorp blijven staan. Na afloop reis je per bus in ca. 3 uur van Pfelders, via Merano, terug naar Katharinaberg.  

Klik hier voor informatie over de bus (Pfelders is in het Italiaans 'Plan in Passiria'; Katharinaberg wordt 'Monte S.Caterina')

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Merano

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Vanaf Merano reis je verder met de bus in 1-1,5 uur naar Katharinaberg, mogelijk met overstap in Naturns. Houd er rekening mee dat de dagtrein zo laat aankomt in Merano dat je de laatste bus niet meer haalt. Je kunt via ons een nacht in Merano bij boeken. Op de laatste dag neem je vanuit Pfelders de bus naar Merano. De dagtrein terug kun je hiermee niet halen, dus ook hiervoor geldt dat je een overnachting in Merano kunt boeken.
Een reis met de nachttrein is zeer omslachtig.

Klik hier voor informatie over de bus (Pfelders is in het Italiaans 'Plan in Passiria'; Katharinaberg wordt 'Monte S.Caterina')

Je kan dit arrangement starten van half mei tot eind oktober m.u.v. enkele weken in augustus. De periode midden augustus bieden we niet aan vanwege de drukte en warmte. Houd er rekening mee dat het in juli en augustus warm kan zijn met name op de zuidhelling boven Merano. Het beste wandelseizoen is het bloemrijke voorjaar en de mooi gekleurde herfst.

NB.
 • het pension in Pfelders opent begin juni en sluit rond half oktober; als het pension gesloten is boeken we een hotel in Merano voor je. Je neemt na de wandeling op dag 6 de openbare bus naar Merano.
 • het gasthaus in Magdfeld (dag 5) is op maandag gesloten. Start van de reis op donderdag is dus alleen mogelijk als je ergens vóór Magdfeld een extra overnachting invoegt

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Südtirol ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

htwhrt

Italië - Südtirol - Meraner Höhenweg

Vergezichten vanaf de Alta Via di Merano

Wandelvakantie langs hotels, pensions en agriturismo

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.