Chef's Special: Via Degli Dei De Godenweg, van Bologna dwarsdoor de Apennijnen naar Florence

Het is al een uur of vijf in de middag wanneer we het eindpunt van onze dagtocht, het bergdorpje Monzuno, binnenwandelen. Op het centrale plein staan de 4x4 Fiats dubbel en dwars geparkeerd en in de dorpskroeg verzamelen de lokale landarbeiders voor de ‘aperitivo’. Ook al was het vandaag prachtig zonnig weer voor een oktobermaand, tegen de avond kan het flink afkoelen op deze hoogte. In de lucht hangt die typische geur van brandend eikenhout waarmee hier de haardvuren worden opgestookt. Een groot spandoek ‘Benvenuti a Monzuno - Via degli Dei’ hangt aan de balustrade van het terras om de dagelijkse ‘pelgrims’ welkom te heten. Het dorp is maar wat blij met de ‘herontdekking’ van deze langeafstandswandelroute van Bologna naar Florence; immers het brengt goed geld in het laatje van de plaatselijke middenstand.

Dwars door de Apennijnen….

Zowel Bologna als Florence waren belangrijke stadstaatjes in de middeleeuwen en er liepen meerdere handelsroutes door de Apennijnen om beide steden met elkaar te verbinden. Eén van deze routes is een tiental jaar geleden opnieuw in kaart gebracht en gemarkeerd en vormt nu het populaire parcours voor ‘moderne pelgrims’ die te voet in een zestal etappes de 120 kilometers overbruggen. Een prachtige beleving door een oud berglandschap met onderweg kleine dorpjes, uitgestrekte beukenwouden en fraaie uitzichten over historisch heuvelland. De ‘Godenweg’ luidt de letterlijke vertaling van de Italiaanse naam’ Via degli Dei’, en is in korte tijd een klassieker geworden onder liefhebbers van pelgrimsroutes.

Bologna, zonovergoten studentenstad

Hier in Nijmegen werd vorig jaar het 100-jarige jubileum van de Radboud Universiteit gevierd; ter vergelijk, de Universiteit van Bologna werd in 1088 (!) gesticht en is daarmee de oudste nog functionerende universiteit ter wereld. De stad bruist van het leven en staat vol met monumenten, prachtige pleinen en natuurlijk de beroemde ‘portici’ de overdekte galerijen die zo kenmerkend zijn voor Bologna. Op je eerste etappe verlaat je de oude stad via een vier kilometer lange portico bergopwaarts die uitkomt bij het hooggelegen heiligdom, Basilico San Luca. Je verruilt de drukte van de stad voor de rust van de bergen en pas zes dagen later, wanneer Florence aan je voeten ligt, dompel je weer onder in de cultuur en het rumoer van deze ‘Parel van de Renaissance’.

De Toscaanse schoonheid

Halverwege op de Via degli Dei passeer je de regiogrens tussen Emilia Romana en Toscane. Langzaam verandert het landschap van ruig bergmassief naar glooiend heuvelland. Steeds vaker zie je druivenstokken en olijfboomgaarden, middeleeuwse boerenhoeves, kloosters, kapelletjes en de karakteristieke cipressenlanen opduiken in het landschap. De schoonheid van Toscane blijft goddelijk, de Via degli Dei daarom een zeer goed passende naam.

 

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP

Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl

Bekijk deze reis