Outer Hebrides Schotland

Chef's Special - Avontuur vanaf je voordeur

7 juni 2022, Nijmegen

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt of een onderwerp dat hem opvalt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Het mooier voorstellen van de wereld dan deze in werkelijkheid is, komt in onze branche met grote regelmaat voor. Als reisconsument word je dagelijks gelokt met fraaie beloften over paradijselijke bestemmingen vol authentieke ervaringen en op het begeleidende beeldmateriaal schijnt altijd de zon en schitteren medereizigers vooral door afwezigheid. Bij SNP proberen we bij de presentatie van ons reisaanbod een overkill aan superlatieven te vermijden en vooral ook feitelijk te zijn, maar eerlijk toegegeven: ook wij ontkomen natuurlijk niet aan het aantrekkelijk presenteren van je toekomstige reisbeleving.

Momenteel echter wordt de ‘reis’-wereld geconfronteerd met een aantal lelijke verschijnselen, veelal ontstaan door het grote gebrek aan personeel. In de hotellerie en het restaurantwezen wordt steen en been geklaagd over het tekort aan goede krachten. En de taferelen op Schiphol waarbij reizigers te maken krijgen met lange wachttijden, vertragingen, geannuleerde vluchten, niet gearriveerde bagage, is nou bepaald niet de droomstart van je vakantie zoals je die gepland had. Helaas zijn ook treinreizigers niet gegarandeerd van een probleemloze ervaring: stakingen, vertragingen, of door personeelstekorten ingekorte treinstellen zullen ook deze zomer niet te voorkomen zijn.

Als bij jou het glas ook vaker ‘halfvol dan halfleeg’ is, dan kan je het bovenstaande prima relativeren door te zeggen dat het ‘avontuur al vanaf je voordeur’ begint. Het lijkt me de juiste instelling om aan je vakantie te beginnen, maar ik wil daarmee echt niet de mogelijke ‘ellende’ op je heen- en terugreis bagatelliseren. 

Met SNP op reis kan je in ieder geval rekenen op advies en assistentie wanneer je geconfronteerd wordt met dergelijk ongemak; daarvoor hebben we een eigen 24/7 bereikbaar alarmnummer. Zelf had ik onlangs nog ‘dienst’ tijdens het beruchte weekend waarbij het grondpersoneel op Schiphol in een wilde staking ging. De chaos op de luchthaven was compleet maar het bleef opvallend rustig aan de noodtelefoon. SNP-reizigers blijken over het algemeen behoorlijk zelfredzaam en raken niet direct in paniek maar lossen veel problemen ter plekke op. Super!

Zelf ga ik deze zomer op reis naar the Outer Hebrides’, de Schotse archipel aan de uiterste rand van het Europese continent. Niet met het vliegtuig vanaf Schiphol maar met de ferry vanaf IJmuiden. En ja, ik weet dat ook daar wilde stakingen kunnen uitbreken, er personeelstekorten kunnen zijn aan boord en altijd een laadklep kan blijven steken. We gaan het zien, laat het avontuur maar beginnen…😊.

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP

Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl