Berner Oberland Zwitserland wandelvakantie

Zwitserland - Berner Oberland, 8 dagen Wandelen tussen klassiekers

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs hotels en pensions

Het mooiste berglandschap van de Alpen ligt ontegenzeggelijk in het Zwitserse Berner Oberland. Je maakt een trektocht vanuit Kiental over de Bärenweg, met bijna dagelijks de keuze tussen een lichtere of zwaardere tocht, door het hoogalpiene landschap van het rustige, westelijke deel van het Berner Oberland. Je overnacht in eenvoudige berghotels en maakt af en toe gebruik van kabelbanen en postbussen.

Uniek aan deze reis

  • Bagagevervoer mogelijk
  • Elke dag keuze uit een kortere en langere wandeling
  • Het klassieke Berner Oberland
  • Hoogalpien avontuur
  • GPS-tracks aanwezig
  • Je hond mag mee
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video - Berner Oberland

Bekijk onze video over deze reis in het Berner Oberland.

Dag tot dag

Zwitserland - Berner Oberland

Het mooiste berglandschap van de Alpen ligt ontegenzeggelijk in het Zwitserse Berner Oberland. Grillig vergletsjerde bergmassieven, groene valleien, duizelingwekkende watervallen en spiegelende bergmeren vormen de basisingrediënten voor deze nieuwe voettocht langs sfeervolle pensions en berghotels. We ontwijken de toeristische drukte en nemen het lange afstandpad van de Bärenweg als leidraad voor deze magnifieke reis. U start in het Kiental en zoekt het van meet af aan hoger op. Over prachtige Höhenwegen loopt u langs de Gamschei gletsjer naar Kandersteg. De volgende nacht brengt u hoog in de bergen door in het bergpension Engstligenalp. Een lange afdaling brengt u in het groene Simmental. Met de geur van de frisse bergweiden nog in de neus voert de route al weer snel omhoog en leidt u door een ruig bergdecor naar Adelboden. Elke dag heeft u de keuze uit een zware of minder zware wandeling, waarbij een aantal malen gebruik wordt gemaakt van postbus en kabelbaan. U kunt zelf kiezen of u uw bagage wilt laten vervoeren of zelf draagt tijdens de wandelingen.

Dag 1

Aankomst in het op 950m hoogte gelegen Kiental. Je overnacht in een historisch hotel, waar eens Lenin en Trotsky elkaar hebben ontmoet.

Overnachting in

Kiental

Dag 2

Je begint met een rustige stijging langs de Spiggebach, dan volgt er een stevige klim door bos en over almen naar een kam van 1900m hoogte. Hier geniet je voor de eerste maal van het uitzicht op de beroemde toppen van het Berner Oberland en daalt af naar Griesalp dat op 1440m ligt. Wandeling: 9,5 km, 930 m stijgen, 430 m dalen, 5 uur lopen.
Wil je het op de eerste dag wat rustiger aan doen dan neem je de stoeltjeslift naar Ramslauenen en daalt van daar geleidelijk af over schitterende weidegronden naar de Tschingel See, niet ver van Griesalp. Wandelduur: 8,5 km, 360 m stijgen en 310 m dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Griesalp

Dag 2+ Extra dag in Griesalp

Indien je in Griesalp een extra overnachting gereserveerd hebt, dan heb je de keuze uit twee schitterende wandelingen. De wandeling naar de gletsjer is het zwaarst, maar ook het meest spectaculair. Het is mogelijk door te klimmen naar de Gspaltenhornhütte op 2455m en eventueel een korte oversteek over het gletsjerijs te maken. Wandelduur: minimaal 16 km, 1150 m stijgen en dalen, 6,5 uur. De andere rondwandeling klimt ver boven de boomgrens naar de Chistihubel van 2216 m, een fantastisch uitzichtpunt. Een moeilijke keus dus. Wandelduur: 12,5 km, 810 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Griesalp

Dag 3

De kortste weg naar Kandersteg gaat over het Hohtürli van bijna 2800 m. Je begrijpt, dit wordt een zware dag, maar wel een erg mooie, onderlangs gletsjers door ruig hooggebergte. De afdaling gaat via de Oeschinensee, een kaarmeer boven Kandersteg. Wandeling: 14,5 km, 1350 m stijgen, 1160 m dalen, 8 uur lopen (inclusief gondelbaan. Indien zonder gondelbaan: 2 km,  800 m dalen en 1 uur extra).

Een eenvoudigere, maar ook pittige, route begint bij Ramslauenen en volgt min of meer de hoogtelijnen onderlangs de grillige Giesigrat naar het op 1200 m hoogte gelegen Kandersteg. Je bereikt Ramslauenen vanuit Griesalp met postbus en stoeltjeslift. Wandelduur: 16,5 km, 600m stijgen, 840m dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Kandersteg

Dag 4

De twee wandelingen van vandaag ontlopen elkaar niet zoveel qua landschap en zwaarte. Beide beginnen met een stukje in de gondelbaan en vervolgens een stevige klim over een pas van 2700m naar het niet via een weg te bereiken Engstligen Alp, gelegen op een enorme glaciale drempel. Wandelduur zware variant: 12,5 km, 960 m stijgen en 740 m dalen, 7 uur lopen. Wandelduur lichte variant: 14 km (+3,5 km aanloop), 890 m stijgen en 830 m dalen, 6 uur lopen. 

Overnachting in

Engstligen Alp

Dag 5

De wandeling begint over de grasvlakte van de Engstligenalp, waarna een korte maar inspannende klim je naar de Ammertenpass (2443m) brengt. Hiervandaan kun je een toppoging doen naar de Ammertenspitz van 2613 meter, met uitzicht op de grote Glacier de la Plaine Morte en de top van de Wildstrubel. Diep onder je ligt het Obersimmental, wat je passeert alvorens af te dalen naar het boerenland van Oberried. De steile afdaling eindigt onderaan bij de imposante waterval van Simmen. Vanaf Simmen volgt nog een busrit van 5 km naar het vriendelijke dorpje Lenk, een kuuroord met zwavelhoudende bronnen. Hier tref je je bagage weer en ga je ’s avonds in een restaurant uit eten. Wandelduur: 11,5 km, 620 m stijgen, 1460 m dalen, ca. 6 uur lopen. Het is ook mogelijk om het vlakke pad langs de rivier van Simmen naar Lenk te lopen (5 kwartier extra).

Overnachting in

Lenk

Dag 6

Vanuit Lenk loop je met de klok mee om de Albristhorn heen, eerst rustig stijgend door afwisselend bos en weiland, later steil omhoog naar de pas Furrgeli (2336m) en daal je af naar Adelboden. Wandelduur variant: 18 km, 1610 m stijgen, 980 m dalen, 8 uur lopen. De rustigere variant maakt gebruik van de bus om hoogte te winnen. Het is dan nog maar een uur lopen naar de Hahnenmoospass. Hier begint een geleidelijke afdaling naar Adelboden. Wandelduur variant: 5,5 km, 560 m stijgen, 260 m dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Adelboden

Dag 7

Na alle inspanningen in het hooggebergte kun je het vandaag rustiger aandoen, bv in de sauna van het hotel. Met de Gästekarte van het hotel kun je gratis gebruikmaken van de bussen en gondelbanen in Adelboden. Bij de bergstations van de Gondelbanen zijn vele wandelingen uitgezet.
Wil je nog een stevige wandeling maken, dan rij je met de postbus naar Elsigbach, waar je de gondelbaan naar de zomerboerderijen van Elsigenalp neemt. Hier begint een pittige klim over steile grashellingen naar de markante Elsighorn (2341m), die hoog boven het punt ligt waar de vallei van Engstligen en die van Kandersteg samenkomen. Het uitzicht is verbluffend. Je daalt af en kunt pauze houden aan de oever van het kleine meertje Brandsee. Hoog op de flanken van de vallei volg je min of meer de boomgrens, door mooie bergweiden en langs almen, en daal je tot slot af naar Adelboden. Wandeling: 17 km, 760 m stijgen en 1210 m dalen, 7,5 uur lopen. Je kunt de pittige klim naar de top ook achterwege laten en via de Panoramaweg afdalen naar Adelboden. Wandeling: 11,5 km, 260 m stijgen en 710 m dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Adelboden

Dag 8

Na het ontbijt is het arrangement ten einde.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in eenvoudige, soms wat luxere (met wellness), en meestal mooi gelegen berghotels en pensions. Overal heeft u een privé badkamer, behalve in Griesalp. Eventueel kunnen we hier een (duurder) hotel reserveren, dat wel privé badkamers heeft.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een stevig ontbijt klaar.
Wanneer je in een dorpje overnacht kun je zelf spullen voor een lunchpakket inkopen. Zo niet dan kan je de avond tevoren in het hotel een lunchpakket bestellen.
In Griesalp, Engstligenalp en Adelboden (2x) is het avondeten inbegrepen. Op de andere overnachtingsplekken kan je zelf een eethuisje uitzoeken.

Inbegrepen

  • 7 overnachtingen
  • 7 ontbijten
  • 4 diners
  • digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • overige maaltijden
  • transfers per trein, postbus en kabelbaan (reken op ca. CHF 200 p.p.)
  • bagagevervoer (tenzij bijgeboekt)
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Over de activiteiten

Als je bij deze trip alleen de lichte varianten loopt en je bagage laat vervoeren, is het zwaarte 3. Anders wordt het zwaarte 4.
Je loopt over goed gemarkeerde en begaanbare bergpaden, die uiteraard wel stenig of steil kunnen zijn en soms minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Bijna alle dagen is er de keus uit een lichtere en een zwaardere wandeling, die je soms kunt inkorten door gebruik te maken van kabelbanen en postbussen. Bij dit arrangement zitten een aantal wandelingen die bij erg slecht weer afgeraden worden. Je kan echter altijd met behulp van openbaar vervoer en kabelbanen in het volgende hotel komen. Wel is het handig een kompas of GPS mee te nemen om in mist de richting te bepalen.

Je kan deze reis met of zonder bagagevervoer boeken. Indien je zelf de bagage draagt wordt het een pittige trektocht. Indien je bagagevervoer bijboekt wordt de bagage tussen de hotels vervoerd, behalve naar het afgelegen hotel Engstligen Alp. Dit betekent dat je op dag 4 en 5 altijd wat extra spullen voor de nacht meedraagt.

Bij de routebeschrijvingen wordt eenvoudig kaartmateriaal geleverd. Om de originele Zwitserse kaarten te gebruiken, kan je de Swiss Map Mobile app downloaden.
NB. van de laatste wandeling bij Adelboden is er slechts een hele beknopte beschrijving. Bij de lokale VVV kunt informatie krijgen over de wandelingen rond het plaatsje.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Engstligen Alp is een eenzaam gasthof midden in de woeste bergwereld, waar u kunt genieten van de rust of een wandeling kunt maken. In Griesalp overnacht u in een oud, traditioneel, houten bergpension op een afgelegen, rustige plek. De inrichting is sober, meer als een berghut: één douche op de gang, beperkt warm water en elektriciteit. Voor de liefhebber is dit een mooie plek om 2 nachten te blijven. Zoals u in het dag-tot-dag programma ziet, zijn er vanuit Griesalp 2 mooie rondwandelingen beschreven. In Adelboden heeft het standaard hotel een sauna, een mooie plek voor een rustdag.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Kiental is ca. 840 km. De auto kan je in Kiental parkeren voor ca. CHF 3 per dag. Aan het eind is het slechts 30 km van Adelboden naar de auto in Kiental. Met bus en trein ben je echter zeker 1,5 uur onderweg. Een taxi is er in 30 minuten.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan gaat de heenreis naar Reichenback im Kandertal en de terugreis vanaf Frutigen

Op de heenweg stap je uit in Reichenbach im Kandertal (Bahnhof)) en gaat per postbus naar Kiental (Dorf) (10 km). Op de terugweg neem je de bus van Adelboden naar Frutigen.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

Het is ook mogelijk om met de nachttrein naar Zwitserland te reizen met bijvoorbeeld onderstaand treinschema;
Amsterdam 20:28 – Basel 06:20 - Zurich 08:39
Zurich 21:34 -  Basel 23.13 – Amsterdam 09:05

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:   www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Klik hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Je kan deze reis starten van begin juli tot begin oktober. In juni ligt er op grote hoogte nog te veel sneeuw om te wandelen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Berner Oberland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.
Op dag 2 en 3 maakt u voor de lichte variant gebruik van een stoeltjeslift. Hierin kan uw hond niet mee. Voor de rest wordt gebruik gemaakt van gondels, waar honden wel in meegenomen kunnen worden.

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht Berner Oberland

Zwitserland - Berner Oberland

Wandelen tussen klassiekers

Bergwandelvakantie langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).