Gezinsvakantie Zweden

Zweden - Klarälven, 8 dagen Avontuurlijke tocht met kano en zelfgebouwd vlot

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief op het water

Gezinsvakantie met tenten

Bouw samen met je ouders je eigen stoere houtvlot en zak de prachtig kronkelende Klarälven rivier af. Zwemmen, vissen, wild spotten en zandbanken ontwijken….of juist niet? Na een dag hard werken heb je je eigen vlot gebouwd en kun je dit de rivier op navigeren. ’s Avonds ga je de beste plek zoeken om aan te meren en nog een uitstapje maken met de kano. Wild kamperen op mooie strandjes, een kampvuurtje bouwen en een welverdiende sauna op de laatste dag.

Uniek aan deze reis

 • Bouw je eigen houtvlot
 • Echte sauna na afloop
 • Gedegen instructie
 • Met kano en vlot de rivier af
 • Wild kamperen en houten stuga
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

SNP Family Special 8 jaar en ouder

De SNP Family Specials voor deze leeftijdsgroep: Op avontuur in de bergen; zelf fietsen met een tas achterop; of in een kano die spannende rivier af. En het liefst samen met andere kinderen. Groepsreizen zijn dan ook heel populair! Eenmaal op reis blijkt de natuur toch altijd veel leuker te zijn dan een beeldscherm (van een mobiel of tablet). Benieuwd naar al onze Family Specials?

Dag tot dag

Zweden - Klarälven

Het klinkt als een spannend jongensboek: met een zelf van boomstammen gebouwd vlot, een kalme, breed stromende rivier afzakken. Aan land voor een eenvoudig kampement op een van de oevers en een houtvuurtje waarop de zelfgevangen vis langzaam gaar wordt. Puur genieten van de stilte en de zuivere natuur samen met je kinderen. Dwars door het ongerepte hart van Zweden, in de provincie Värmland, stroomt de enige rivier in Europa waarop dit avontuur nog werkelijkheid kan worden: de Klarälven, ofwel de heldere rivier.

Na aankomst in Gunnerud krijg je een zorgvuldige instructie van onze lokale Zweedse partners voor de bouw van je eigen vlot, het bouwen daarvan is een avontuur op zich. Naast je vlot heb je de beschikking over een kano, handig om het vlot aan te meren en voor uitstapjes. Na vier avontuurlijke dagen op het vlot arriveer je weer in Gunnerud. Lichamelijk misschien best moe, maar geestelijk zeker helemaal uitgerust. Dan ga je naar je houten stuga met eigen keuken en toilet. Na nog een laatste kanotocht besluit je deze week met een welverdiende sauna. Over deze vakantie zullen je kinderen nog jaren napraten.

Dag 1

Aankomst in de loop van de middag in Gunnerud. Rond 17.00 uur word je ontvangen door de organisatie, ontvang je kaartmateriaal en krijg je uitleg over materiaal en over het bouwen van een houtvlot. Je overnacht in een tent (van jezelf of gehuurd) op het terrein van de organisator aan de rivier. Het is geen echte camping, maar er is wel eenvoudig sanitair.

Overnachting in

Gunnerud - Backpack Camp at Gunnerud

Dag 2

Transfer per minibus naar de bouwplaats van het vlot. Daar krijg je materiaal om het vlot mee te bouwen, de vlotuitrusting en mits geboekt, de tent, kookmateriaal en eten. Dezelfde dag nog vertrek je voor een bijzonder avontuur over de Klarälven. Maar eerst moet er nog wel een vlot gebouwd worden; reken maar op een flinke klus! Dat betekent dat je pas op het einde van de dag een kort stukje kunt varen. Totaal vaar je met het vlot een kleine 60 km deze week.

Overnachting in

wildkamperen

Dag 3-4

Voortzetting van de tocht met je eigenhandig gebouwde vlot over de Klarälven.

Overnachting in

wildkamperen

Dag 5

De laatste vlotdag en in de loop van de dag arriveer je weer in Gunnerud, in elk geval voor 17.00 uur. Het vlot dien je te ontmantelen. Vanaf Gunnerud rijd je met je eigen auto naar Klarälven SweCamp (ca. 50 km), waar je in een blokhut zult overnachten.
Nota bene 1: indien je geen eigen auto hebt wordt er gezorgd voor een transfer. Echter: je dient dan te zorgen dat je om 15.00 uur helemaal klaar bent, want dan vertrekt het transport naar Klarälvens camping.
Nota bene 2: wil je op dag 7 een transfer hebben naar Hjällstad, dan dien je die bij check-in op de camping te bespreken.

Overnachting in

Klarälven SweCamp - Klarälven SweCamp

Dag 6

Er staat deze dag geen activiteit op het programma en je kunt dus even bijkomen van de vlottocht. Vanuit het campingterrein is een wandeling te maken. Je kunt gaan vissen of gewoon heerlijk zwemmen in de Klarälven.

Overnachting in

Klarälven SweCamp - Klarälven SweCamp

Dag 7

Vandaag krijgen jullie de beschikking over een kano (of twee kano's als je met vier of meer bent). Je kunt zo bij de camping de rivier op. Het is het prettigst eerst een stuk stroomopwaarts te varen en dan met de stroom mee terug te gaan. Wil je niet tegen de stroom op varen, dan is het mogelijk ter plekke een transfer van de camping naar Hjällstad te boeken (ca. 20 km stroomopwaarts, ca. SEK 90 p.p.), waarna je het hele stuk relaxed kunt terug kanoën.
Na afloop van deze dag kun je een heerlijke sauna nemen in de authenthieke houtgestookte saunahut op de camping. Normaal gesproken heb je die sauna voor je alleen, alleen als er op hetzelfde moment andere SNP gasten zijn kan het zijn dat je of de sauna moet delen, of moet afspreken wie wanneer de sauna kan gebruiken.

Overnachting in

Klarälven SweCamp - Klarälven SweCamp

Dag 8

Na het ontbijt eindigt dit arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de trektocht op het houten vlot overnacht je in een tent (Hilleberg Nallo) en maak je de maaltijden zelf klaar. Je kunt bij boeking een voedselpakket bestellen (ontbijt, lunch, avondeten; snacks) of zelf onderweg in de dorpjes waar je langskomt inkopen doen; dit laatste vergt wel enige planning! De laatste drie nachten overnacht je in een 4-persoons houten blokhut (stuga) met keuken en toilet op een mooie camping. De maaltijden dien je hier zelf te verzorgen. Op de camping kun je enkele boodschappen doen en iets verderop is een supermarkt. De laatste dag kun je ter afsluiting van een sauna gebruik maken.

Boek je met 5 personen, dan kun je gebruik maken van een 5-persoons hut. Hier zijn er echter maar twee van. Boek je met 6 personen dan krijg je twee 4-persoonshutten..Op het vlot is plaats voor maximaal 6 personen.

Uitrusting vlot: reddingslijn, peddel, reddingsvest, zeil, lucifers, eerste hulp doos, vuilniszakken, wc-papier, keukenrol, toiletspade, topografische kaart, watercontainer, opbergboxen. Op het vlot zijn dus geen brander en pannetjes aanwezig. Deze zitten in de kookuitrusting die je extra bij kunt boeken. Je dient zelf slaapzak en slaapmatjes mee te nemen of tegen een toeslag bij boeking te reserveren. Indien je geen eigen tent en kookuitrusting hebt, kun je die tegen een toeslag bijboeken.

Over de maaltijden

Er zijn geen maaltijden inbegrepen.

Inbegrepen

 • Uitrusting voor de 4-daagse rafttocht op een vlot
 • Kanohuur voor de hele week
 • Transfer dag 2
 • Drie overnachtingen in houten blokhut incl. beddengoed.
 • Transfer dag 5 indien geen eigen auto
 • Saunagebruik dag 7
 • Eindschoonmaak van de stuga waar u dag 6-7 verblijft
 • SNP reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Tent en kampeeruitrusting
 • Maaltijden op camping en tijdens vlottocht
 • Warme douches op de camping (5 SEK per muntje)
 • Transfer dag 7
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

De Klarälven is normaal gesproken een rustig stromende rivier, zonder stroomversnellingen. De stroomsnelheid bedraagt 1-3 km/uur. Het besturen van het vlot is doorgaans niet moeilijk, maar bij hoge, en ook lage, waterstanden vereist het wel kracht. Ook het aanleggen aan de oever kost kracht en behendigheid! De bijgeleverde kano is daarbij een handig hulpmiddel. Ook moet het vlot af en toe langs obstakels gemanoeuvreerd worden. Hoewel het zwaarteniveau van deze reis 2 is, wordt het manoeuvreren als vermoeiend ervaren!
Per vlot zijn twee volwassenen verplicht en kinderen moeten kunnen zwemmen. Je kunt de reis dus niet boeken als eenouder met een kind. Indien kinderen de zwemkunst nog niet goed machtig zijn dienen ze een reddingvest te dragen (ter plekke verkrijgbaar). Hiermee kan de tocht met kinderen vanaf ca. vier jaar gemaakt worden. Om actief mee te kunnen helpen moeten ze echter minimaal een jaar of 7-8 zijn.

De laatste twee dagen maak je een kanotocht en heb je een vrije dag. Hou er verder rekening mee dat het weer een rol kan spelen in de beleving van de zwaarte van de tocht!

Je begint met het zelf bouwen van een houtvlot, dat is een flinke klus waar je bijna de hele dag mee bezig zult zijn. Iets waarvoor twee volwassenen nodig zijn. Grotere kinderen (vanaf ca. 10 jaar) kunnen natuurlijk wel goed meehelpen. Op de oever ligt een grote hoeveelheid boomstammen. Je krijgt een hoeveelheid touw en uitleg hoe de boomstammen aan elkaar moeten worden geknoopt. Het vlot bouw je in de rivier en volwassenen krijgen lieslaarzen. Langzaamaan groeit het vlot. Het uiteindelijke vlot bestaat uit twee aan elkaar vast gemaakte rafts. Eén met een paalconstructie voor een tent (soort van wigwam die beschermt tegen de zon en de regen). Uiteraard is er tijdens het bouwen iemand aanwezig om aanwijzingen geven om een veilig vlot te bouwen. Einde van de dag trossen los en gaan.

In de periode van 16 juni tot 18 augustus kun je alleen op zondag deelnemen aan een outdoor basiscursus. Deze cursus, gegeven in het Engels, duurt van 09.30 tot 12.30. Je leert hoe je vuur en een toitlet kunt maken. Hoe je een tent opzet, hoe je jezelf warm en droog kunt houden als je een hele dag buiten in de wildernis bent, hoe je koffie en thee kunt zetten en hoe je de peddel moet gebruiken. De cursus is bedoeld voor hen die nog niet zoveel ervaring hebben. Wil je deze cursus meemaken, dan moet je op zondag met deze reis beginnen.

Extra dagen

Het is niet mogelijk om tijdens de reis extra nachten bij te boeken; dit kan alleen na afloop van de reis.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Verreweg de beste reismogelijkheid is met de eigen auto. De afstand Utrecht-Gunnerud is ca. 1370 km (via ferryhavens Kopenhagen-Goteborg). Je kunt de auto parkeren in Gunnerud en bij het Klarälven SweCamp. Gezien de ietwat gecompliceerde openbaar vervoer verbindingen is het reizen met de eigen auto het meest aan te raden.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld Oslo reis je per trein (1/2u, ca. 70 NOK) naar het treinstation. Hiervandaan reis je verder per trein naar Karlstad (2u 15 min.). Er vertrekt alleen vroeg in de ochtend een trein van Oslo naar Karlstad. In Oslo heb je dus vooraf aan deze reis een overnachting nodig. Vanaf Karlstad kun je met buslijn 600 verder reizen naar Gunnerud..

Op de terugreis kun je gebruik maken van een treinverbinding die rond 15.00 uur in Oslo is. Je kunt dan alleen via een avondvlucht dezelfde dag terug in Nederland komen.

N.B: Voor alle treinreizen binnen Zweden geldt dat reserveren noodzakelijk is.

Deze tocht is op elke zondag en woensdag van begin juni tot eind augustus te starten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Klarälven ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Voorbereiding van de reis

Voordat je op reis gaat en begint met de vlottentocht, moet je thuis enkele video’s bekijken. Dit is noodzakelijk, voordat je op het vlot stapt.

De video's staan op https://vimeo.com/album/4591779 De inlogcode is 17TFINFOGB.

Na aankomst in Gunnerud is er een introductiebijeenkomst waar je natuurlijk nog vragen kunt stellen over praktische zaken.

Op aanvraag mogelijk, eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Let op: voor de hond is er geen reddingsvest ter plaatse aanwezig!

 • kompas en waterdichte kaartenhoes
 • slaapzak (isolerend tot 0°C)
 • slaapmatje of luchtbed
 • zaklamp
 • zwemkleding
 • regenkleding
 • warme en luchtige kleding
 • surfschoentjes of gymschoenen die nat mogen worden
 • wandelschoenen
 • biologisch afbreekbare vloeibare zeep, wasmiddel en afwasmiddel
 • toiletpapier
 • zonnebril, zonnehoed, zonnebrandcrème en lippencrème
 • muggenolie en eventueel muskietennetje (hoofdnetje)
 • ehbo-benodigdheden
 • bord, mok, bestek
 • lucifers
 • evt. visuitrusting

Verpak uw bagage in plastic (vuilnis)zakken en neem tape mee om die dicht te plakken.

De bagage dit niet mee hoeft op het vlot, kan worden achtergelaten in een opslagruimte.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Omdat Noorwegen de grenzen (ivm corona) veel langer dicht zal houden dan Zweden, is het niet handig via Oslo naar deze bestemming te reizen in 2021.

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

leven_op_het_vlot.jpg

Zweden - Klarälven

Avontuurlijke tocht met kano en zelfgebouwd vlot

Gezinsvakantie met tenten

Zwaarte
Comfort
Actief op het water
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten