Zweden - Jösse Älv, 9 dagen Kanotrektocht van het zuiverste water

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief en avontuurlijk

Kanotocht langs (wild)kampeerplekken

Je vaart geruisloos met een gestroomlijnde kano over een rustige rivier, die in Värmland diverse grotere en kleinere meren met elkaar verbindt. Je kampeert op vrijwel onbewoonde eilandjes. Hier sprokkel je hout voor het kampvuur, vul je de pannetjes met het kristalheldere water van het meer en geniet daarbij van de lange zomeravond. Een tocht voor liefhebbers van rust en ruimte.

Uniek aan deze reis

  • Over meren en rivieren
  • Volledige uitrusting
  • Vrij kamperen onderweg
  • Wildernis op grensgebied Zweden-Noorwegen
  • Eventueel met 1 of 2 dagen in te korten
  • GPS-tracks aanwezig
  • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zweden - Jösse Älv

Over de rustige rivier Jösse Älv peddel je door dit waterrijke natuurgebied, waar alleen vakantiehuisjes en landelijke dorpjes het groen onderbreken. Bemoste bossen vol varens en bijzondere bloemen, elanden en bevers, reeën, dassen en vossen. Je vaart met stabiele Canadese kano’s, met veel bagageruimte, waarvoor enige basis kano-ervaring vereist is. Regelmatig zul je vanwege stuwdammen of andere obstakels de kano uit het water moeten tillen, om vervolgens een stuk te lopen, voordat je verder kunt varen  De kano plaats je dan een ingenieus karretje. Inkopen doe je in de dorpjes onderweg en ‘s avonds zet je de tent op in de vrije natuur en kook je je eigen potje.
In het begin vaar je voornamelijk door het wat dunner bevolkte deel op de grens van Noorwegen en Zweden. Naarmate je zuidelijker komt is er meer bewoning.

Beknopt programma:

  • Dag 1 aankomst in Sandvikengarden, slapen in tent
  • Dag 2 transfer naar Mitanderfors, kanotocht, wildkamperen 
  • Dag 3 t/m 7 kanotocht, (wild)kamperen
  • Dag 8 kanotocht, transfer van Arvika naar Sandvikengarden, slapen in tent
  • Dag 9 vertrek

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

NB. Je kan de trip ter plekke in overleg eventueel 1 of 2 dagen inkorten. Je zal misschien iets moeten bijbetalen, omdat ze langer moeten rijden om je op te halen.

Dag 1

Aankomst vóór 17 uur bij het prachtig gelegen landgoed Sandvikengarden aan het Värmeln meer. Hier krijgt je de kano- en kampeeruitrusting en zet je de tent op aan het meer.

Overnachting in

Sandvikengarden nabij Edane

Dag 2

Je wordt weggebracht naar het dorpje Mitandersfors (ca. 1,5 uur rijden). Enkele herenhuizen, een stenen brug en verscheidene kleine stuwdammen getuigen hier van kleinschalige 19e eeuwse ijzerindustrie. Als snel peddel je Noorwegen in. De kanotrektocht door het glooiende Noorse land gaat over het meer Varaldsjön. De kano moet voor de eerste maal op het karretje, zodat je na bijna 2 km landtransport de tocht op het volgende meer kunt voortzetten. Je kampeert op een klein eilandje of op een landtong, die diep het meer in steekt. Totaal 15 km varen.

Overnachting in

nabij Masterud

Dag 3

In het dorpje Austmarka kun je wat inkopen doen. Vervolgens vaar je over een smal riviertje naar het volgende meer. Er zijn 2 langere en 1 heel kort landtransport. Je bent niet ver van de Zweeds-Noorse grens in een eindeloze wildernis van wouden en water. Totaal 18 km varen.

Overnachting in

nabij Utgardssjön

Dag 4

Tijdens de tocht van vandaag peddel je over een liefelijk stroompje en een klein meertje. Wellicht kun je de schuwe bever verrassen. Zijn knaagsporen zijn in ieder geval alom te zien. Via het dorp Häljeboda bereik je een smal meer. Vandaag twee korte en een wat langer landtransport. Op een plateautje boven het meer zet je de tent op. Vanaf de kampeerplek heb je een schitterend uitzicht over het meer. Totaal 15 km varen.

Overnachting in

nabij Borgsjön

Dag 5

Via smalle riviertjes en langgerekte meren vaar je naar Allstakan. Via een kleine stroomversnelling en idyllische waterloopjes bereik je het volgende meer: Nedre Vassbotten. Daarna steek je het 6 kilometer lange meer Bergsjön over. In Gunnarskog, met z’n mooie witte kerkje, kun je weer inkopen doen. Net vóór je bij Gunnarskog het water uit moet is links een kampeerplek met shelter en toilet. Stroomafwaarts van dit dorpje is ook een leuke plek op een klein schiereilandje in het Gunnern meer. Totaal 22 km varen.

Overnachting in

nabij Gunnarskog

Dag 6

Vanaf Gunnarskog vaar je verder naar het Nysockensjön. Vandaag staan je drie korte landtransporten te wachten, waarvan één bij de oudste waterkrachtcentrale van Värmland uit 1899. Je vaart langs mooie tuinen van een paar oude landhuizen die hier tussen het groen verscholen liggen. Voor je het volgende grote meer nadert, wordt het landschap opeens vlak en open. Vanavond kampeer je op een eilandje in het Nysockenmeer, tegenover het fraaie kerkje van Ny of op de camping van Fiskevik. Totaal 12 km varen.

Overnachting in

aan Nysockensjön

Dag 7

Je peddelt over het Nysockenmeer naar Ottebol, waar je mogelijk nog wat kan kopen in het winkeltje. Daarna heb je het laatste landtransport bij een stuwdam en komt in het grote meer Glafsfjorden. Gelijk aan de overkant ligt natuurgebied Bergsklätt, waar je een kijkje kan nemen. Daarna volg je de linkeroever van Glafsfjorden. Eerst zijn er niet veel plekken om aan land te gaan, later een mooi strandje met picknickbanken. Het is dan niet ver meer naar een comfortabele camping. Ca. 15 km in de kano. Eventueel kan je na ca. 6 km kamperen bij een shelter aan de oever tegenover het natuurgebied Bergsklätt. 

Overnachting in

Ingestrand

Dag 8

Voor het laatst peddel je over het indrukwekkend grote meer Glafsfjorden. Even zoeken naar de smalle doorgang naar de baai van Arvika. Je eindigt de kanotocht na ca. 5,5 km bij een mooi kerkje met rustgevende begraafplaats en wordt daar opgehaald door een medewerker van Sandvikengarden. De echte liefhebbers kunnen vanavond vanuit Sandvikengarden nog even een stukje over het grote Värmeln-meer kanoën, lekker zonder bagage.

Overnachting in

Sandvikengarden nabij Edane

Dag 9

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Sandvikengarden is een oud landgoed van de Zweedse kerk. Er staan verscheidene houten gebouwen in het groen, met in het midden een kerk. Er verblijven veel jeugdgroepen. Daarnaast organiseren ze kanotochten. Bij Sandvikengarden overnacht je op een rustig grasveld aan het Värmeln-meer. Er zijn toiletten, warme douches (inclusief) en een sauna (tegen betaling).
Je krijgt na aankomst de kampeer uitrusting en je kan je tent gaan opzetten. De tenten zijn geschikt voor 2 personen, met eventueel een kind.
De volgende ochtend word je met kano en alle bagage per busje naar het startpunt van de kanotocht gebracht. Hier krijg je de kano- instructie en aanwijzingen over het beladen van de kano’s. Je neemt tent, kookuitrusting, je eigen bagage en eten en drinken mee aan boord. 

Tijdens de tocht kampeer je langs het water. Je bent vrij zelf een kampeerplek te kiezen om zo de kanotocht naar eigen wens in te delen. Je mag in Scandinavië overal wild kamperen, behalve op privé terrein of dicht bij huizen. Bij het wild kamperen zijn er uiteraard geen voorzieningen. Op een aantal plekken vind je een shelter en/of composttoilet. Heel soms is er een gewone camping, met bijbehorend comfort (ter plekke te betalen). Het zoeken van een overnachtingsplek is deel van de lol. Je moet er op tijd mee beginnen, omdat je echt niet zomaar overal kan staan. De oever kan te steil zijn, of te dicht begroeid, of er staat een huisje, of het plekje is al ingepikt door een ander kano-gezelschap.

NB1. Je dient zelf een slaapmatje, slaapzak, handdoek, borden, mokken en bestek mee te nemen van huis.
NB2. Indien je een eigen tent en/of kookuitrusting wilt meenemen kan dat, maar er is helaas geen korting op de reissom mogelijk.

Over de maaltijden

Er zijn geen maaltijden inbegrepen. Je krijgt per kano een brander inclusief brandstof en pannenset mee om je eigen maaltijden te bereiden. Bord, mok en bestek neem je zelf mee.
Voor de start kun je levensmiddelen inslaan in een supermarkt. Om de 2 of 3 dagen kun je in lokale winkeltjes onderweg de voorraad aanvullen. Water is overal 24 uur per dag bij de hand, misschien niet om zo te drinken, maar wel om te koken. Met een waterfilter heb je onbeperkt drinkwater. Soms kan je in dorpjes drinkwater tanken. Onderweg picknick je op mooie plekjes langs de oever. ’s Avonds kook je op je brandertje (als het droog is, wat ook in Zweden steeds vaker het geval is, mag je geen kampvuur maken). Op de eerste en laatste avond bij Sandvikengarden kun je je eigen potje koken of uit eten gaan in het dorp. 

Inbegrepen

  • tweepersoons Canadese kano incl. kanokarretje
  • zwemvesten
  • peddels
  • waterdichte ton
  • 2-persoonstent koepeltent
  • kookuitrusting + brandstof
  • kanokaart (ontvang je ter plekke)
  • transfer naar het afvaarpunt en terug vanaf Arvika naar Sandvikengarden
  • eerste en laatste nacht kampeerplek op Sandvikengarden
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • alle maaltijden
  • eventuele kampeerkosten onderweg
  • eventuele extra kosten bij ophalen op andere plek dan Arvika
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Over de activiteiten

De zwaarte van deze kanoreis wordt bepaald door tegenwind op de meren, waardoor je stevig aan de peddels moet trekken, en de landtransporten, waarbij de kano, en al het materiaal, uit het water moet worden getild. Dit laatste is ook de reden dat je deze tocht niet alleen kunt maken.
Afgezien hiervan is het varen eenvoudig. Je vaart steeds over stilstaand of zwak stromend water en er zijn slechts enkele lichte stroomversnellingen. Uiteraard moet je goed kunnen zwemmen en enige kano-ervaring is bij deze tocht meegenomen. Je moet in staat zijn te manoeuvreren met een Canadese kano. Daarom raden we aan om voorafgaand aan deze vakantie een paar keer een kanotocht te maken en/of op internet instructie video's op te zoeken. Ter plekke krijg je de Arvika Friluftskarta (1:100.000). Op deze kaart kan je de kanoroutes goed volgen. Je peddelt gemiddeld 4 à 5 uur per dag, maar kunt de dagetappes helemaal zelf indelen.

Je vaart in open, tweepersoons, aluminium Canadese kano’s. Ze zijn onzinkbaar en behoorlijk koersvast, hetgeen van belang is wanneer je een meer oversteekt. Er is voldoende ruimte in de boten om alle bagage te vervoeren. Je krijgt een waterdichte ton mee van ca. 60 liter.
Ben je met een oneven aantal personen (tieners of volwassenen), dan huur je er een eenpersoons kajak bij. Een kind kan bij de ouders in de kano. Met 2 kinderen krijg je 2 kano's (een ouder met een kind per kano).
In Zweden is het haast onmogelijk om een langere kanotocht te maken zonder af en toe aan land te moeten. De hoogteverschillen tussen de meren worden namelijk gebruikt voor waterkrachtcentrales, waardoor je af en toe om een stuwdam heen moet wandelen. De plekken waar je aan land moet gaan worden aangegeven op de kaart en langs het water met vrij kleine bordjes. 
Je transporteert de boot en bagage dan met behulp van een kanokarretje dat je mee krijgt. Gedurende deze trektocht moet je in totaal 13 keer de boot uit het water halen (8x kort en 5x lang). Soms is dit wat zwaarder vanwege een steile en/of modderige oever. Meestal loop je maar een paar honderd meter met de kano, af en toe een stuk tussen de 1 en 2 km. Voordeel is dat je soms langs een winkel komt, waar je inkopen kan doen.

Extra dagen

Je kan eventueel extra nachten in Sandvikengarden bijboeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Sandvikengarden is ca. 1300 km. Je kunt de auto gratis en veilig parkeren.
Die 1300 km geldt voor de route via de korte veerverbinding Puttgarden-Rodby en de brug tussen Kopenhagen en Malmö (met tol).

Een comfortabele en leuke veerboot verbinding naar Zweden is de Stena Line nachtboot van Kiel naar Oslo of Göteborg.

Trein informatie

Kies een treinreis naar Arvika of Edane. Arvika is groter en heeft meer treinverbindingen.
Dit is een lange reis, die je het best kan onderbreken met een overnachting in een leuke stad naar keuze, bv. Hamburg of Kopenhagen.

Je kan de treinreis naar Zweden ook combineren met de veerboot van Kiel naar Göteborg.
De veerboot van Stena Line vertrekt op 500 m van Kiel Hbf. 
In Göteborg is het 300 m lopen naar de halte van de tram die je naar het centraal station brengt (5 km).

In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (20 resp. 3 km). Deze transfer dien je vooraf te boeken. 
De terugreis gaat via dezelfde route.

NB. Je kan ook naar treinstation Grums reizen. Dit is echter 55 km van Sandvikengarden en hier kan je niet opgehaald worden. Je zult dan een taxi moeten nemen.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kunt je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. 
Informeer naar mogelijkheden en tarieven. E-mail naar info@snp.nl of bel naar 024 3277000.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld Oslo-Gardermoen reis je per trein (30 min) naar het treinstation Oslo S in het centrum. Daar neem je de trein naar Arvika of Edane (ca. 2 uur). Arvika is groter en heeft meer treinverbindingen.

In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (20 resp. 3 km). Deze transfer dien je vooraf te boeken. 
De terugreis gaat via dezelfde route.

NB. Je kan ook naar treinstation Grums reizen. Dit is echter 55 km van Sandvikengarden en hier kan je niet opgehaald worden. Je zult dan een taxi moeten nemen.

Tickets voor treinreizen in Noorwegen en Zweden koop je online op www.vy.no of www.vy.se. 
NB. Boek pas een vlucht als je de precieze vertrektijden van de trein Oslo naar Arvika of Edane weet.

Je kan dit arrangement starten op de aangegeven dagen van half juni tot eind augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jösse Älv ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Honden die mee gaan varen moeten goed kunnen zwemmen. De hond moet altijd aan de lijn worden gehouden, zeker op Sandvikengarden en mag daar niet in de gebouwen komen.

  • waterdicht hoesje voor je telefoon
  • power bank en evt. zonne oplader
  • slaapzak (isolerend tot 0°C)
  • slaapmatje
  • zaklamp
  • zwemkleding en kunststof handdoek
  • regenkleding
  • warme en luchtige kleding
  • surfschoentjes of gymschoenen die nat mogen worden
  • wandelschoenen (die droog blijven)
  • biologisch afbreekbare vloeibare zeep, tevens afwasmiddel
  • toiletpapier
  • zonnebril, zonnehoed, zonnebrandcrème en lippencrème
  • muggenolie en eventueel muskietennetje (hoofdnetje)
  • EHBO-benodigdheden zoals sporttape, snelverband en pijnstillers
  • eventueel (wieler)handschoenen i.v.m. peddelen en trekken van de kano
  • bord, mok, bestek, kunststof keukendoekje
  • lucifers
  • waterfilter, bv van Grayl
  • 2 plastic kratten met waterdichte onderkant van bv 40x50 cm
  • evt. visuitrusting (ook te koop in Arvika)
Je krijgt ter plekke per kano 1 waterdichte ton mee. De ton heeft een inhoud van 60 liter en is 60 cm hoog. Verpak je spullen in plastic (vuilnis)zakken en sluit dit af met elastiekjes. 
Probeer de bagage die je op de kanotocht mee neemt zoveel mogelijk te beperken. Tegen extra betaling (ca. 50 SEK) is ter plekke desgewenst een extra ton verkrijgbaar.
Het is erg handig als je 2 plastic kratten (met in ieder geval een waterdichte onderkant) meeneemt om eten en kookuitrusting in te doen. Je zet ze op de bodem van de kano en gooit het zeil er over tegen spatwater. Als je aan land gaat om te eten, til je ze snel uit de boot. Let wel..als de kano omslaat ligt alles in het water. Dit gebeurt bijna nooit...ben je er bang voor, vraag dan een extra waterdichte ton.

Ga je binnenkort op reis naar Zweden bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zweden. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zweden/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Apotheek
Voor medicijnen kun je terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer op Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

even_uitrusten.jpg

Zweden - Jösse Älv

Kanotrektocht van het zuiverste water

Kanotocht langs (wild)kampeerplekken

Zwaarte
Comfort
Actief en avontuurlijk
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).