Zweden - Jösse Älv, 10 dagen Kanotrektocht van het zuiverste water

« Terug naar overzicht
Privéreis - Actief op het water

Kanotocht langs wildkampeerplekken en camping

Je vaart geruisloos met een gestroomlijnde kano over een rustige rivier, die in Värmland diverse grotere en kleinere meren met elkaar verbindt. Je kampeert op vrijwel onbewoonde eilandjes. Hier sprokkel je hout voor het kampvuur, vul je de pannetjes met het kristalheldere water van het meer en geniet daarbij van de lange zomeravond. Een tocht voor liefhebbers van rust en ruimte.

Uniek aan deze reis

 • Over meren en rivieren
 • Volledige uitrusting
 • Vrij kamperen onderweg
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zweden - Jösse Älv

Een avontuurlijke kanotocht door het merengebied van de Zuid-Zweedse provincie Värmland, tegen de Noorse grens. Varen over kristalheldere meren, kamperen op vrijwel onbewoonde eilandjes, bij zonsondergang langs de oevers peddelen en hout sprokkelen voor het kampvuur. Over de rustige rivier Jösse Älv peddel je door dit waterrijke natuurgebied, waar alleen vakantiehuisjes en landelijke dorpjes het groen onderbreken. Bemoste bossen vol varens en bijzondere bloemen, elanden en bevers, reeën, dassen en vossen. Je vaart met stabiele Canadese kano’s, met veel bagageruimte, waarvoor enige basis kano-ervaring vereist is. Regelmatig zul je vanwege stuwdammen of andere obstakels de kano uit het water moeten tillen, om vervolgens een stuk te lopen, voordat je verder kunt varen  De kano plaats je dan een ingenieus karretje. Inkopen doe je in de dorpjes onderweg en ‘s avonds zet je de tent op in de vrije natuur en kook je jouw eigen potje.

Dag 1

Aankomst bij het prachtig gelegen landgoed Sandvikengarden. Hier krijg je de kano en uitrusting. De volgende dag word je naar het startpunt van de kanotocht gebracht. Op het landgoed kun je avondeten krijgen maar natuurlijk ook zelf koken.

Overnachting in

Sandviken, Edane

Dag 2

Je wordt weggebracht naar het dorpje Mitandersfors. Enkele herenhuizen, een stenen brug en verscheidene kleine stuwdammen getuigen hier van kleinschalige 19e eeuwse ijzerindustrie. De kanotrektocht door het glooiende Zweedse land gaat over het meer Varaldsjön. De kano moet voor de eerste maal op het karretje, zodat je na bijna 2 km landtransport de tocht op het volgende meer kunt voortzetten. Je kampeert op een klein eilandje of op een landtong, die diep het meer in steekt. Totaal 15 km varen.

Dag 3

In het dorpje Austmarka kun je wat inkopen doen. Vervolgens vaar je over een smal riviertje naar het volgende meer. Je bent niet ver van de Zweeds-Noorse grens in een eindeloze wildernis van wouden en water. Totaal 18 km varen.

Dag 4

Tijdens de tocht van vandaag peddel je over een liefelijk stroompje en een klein meertje. Wellicht kun je de schuwe bever verrassen. Zijn knaagsporen zijn in ieder geval alom te zien. Via het dorp Häljeboda bereik je een smal meer. Op een plateautje boven het meer zet je de tent op. Vanaf de kampeerplek heb je een schitterend uitzicht over het meer. Totaal 15 km varen.

Dag 5

Via smalle riviertjes en langgerekte meren vaar je naar Allstakan. Via een kleine stroomversnelling en idyllische waterloopjes bereik je een volgend meer. Ten zuiden van  Gunnarskog, met z'n mooie witte kerkje, kun je weer inkopen doen. Stroomafwaarts van dit dorpje is een kampeerplaats. Totaal 22 km varen.

Dag 6

Vandaag staan je drie landtransporten te wachten, waarvan één bij de oudste waterkrachtcentrale van Värmland uit 1899. Je vaart langs mooie tuinen van een paar oude landhuizen die hier tussen het groen verscholen liggen. Voor je het volgende meer nadert, wordt het landschap opeens vlak en open. Vanavond kampeert je op een eilandje in het Nysockenmeer, tegenover het fraaie kerkje van Ny. Totaal 12 km varen.

Dag 7

Via het stadje Amotfors, waar je inkopen doet, vaar je naar een mooi eiland in het Ränkenmeer waar je de tent opslaat. Totaal 18 km varen.

Dag 8

De dag begint met een mooie, korte wandeling van 3.5 km met het boot-karretje naar het plaatsje Sulvik waar je te water gaat in het Glafsfjordenmeer. Tegenover Belgsklätta sla je voor de laatste maal uw tenten op in de vrije natuur. Totaal 18 km varen.

Dag 9

Het is nog een paar uur varen naar het 9 km verderop gelegen Arvika. Daar aangekomen, trek je de kano uit het water en word je teruggebracht naar de camping in Sandvikgarden.

Overnachting in

Sandviken, Edane

Dag 10

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Sandvikengarden is een rustige camping aan het Värmeln-meer nabij Edane. Van daar ga je de volgende ochtend met kano en alle bagage per busje naar het startpunt Mitandersfors (ca. 70 km rijden). Hier krijg je de kano- instructie en aanwijzingen over het beladen van de kano’s. Je neemt tent, kookuitrusting, bagage, eten en drinken mee aan boord.
NB1. Je dient zelf een slaapmatje, slaapzak, handdoek, borden, mokken en bestek mee te nemen van huis.
NB2. Indien je een eigen tent en/of kookuitrusting wilt meenemen kan dat, maar er is helaas geen korting op de reissom mogelijk.
Tijdens de tocht zet je de tent op daarvoor bestemde plekken langs het water op. Op deze plekken zijn geen voorzieningen. Het dagprogramma is een voorstel, er zijn vele kampeermogelijkheden onderweg en je kunt de tocht zelf indelen.

Over de maaltijden

Voor de start kun je in Arvika een behoorlijke hoeveelheid voedsel inslaan. Om de 2 of 3 dagen kun je in lokale winkeltjes onderweg de voorraad aanvullen. Zwem- en waswater is overal 24 uur per dag bij de hand. Onderweg picknick je op mooie plekjes langs de oever. ’s Avonds kook je op een houtvuur of brandertje. Op dag 1 en 9 kun je bij Sandvikengarden eten (ontbijt en diner). Wil je een diner dan moet je dat wel even van tevoren doorgeven.

Inbegrepen

 • tweepersoons Canadese kano incl. kanokarretje
 • zwemvesten
 • peddels
 • waterdichte tonnen
 • 2-persoonstent koepeltent
 • kookuitrusting
 • transfer naar het afvaarpunt en terug vanaf het eindpunt naar camping
 • twee nachten (dag 1 en dag 9) verblijf op een camping
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De zwaarte van deze kanoreis hangt af van twee zaken: tegenwind op de meren, waardoor je stevig aan de peddels moet trekken, en de landtransporten, waarbij de kano uit het water moet worden getild. Dit laatste is ook de reden dat je deze tocht niet alleen kunt maken.
Afgezien hiervan is het varen eenvoudig. Je vaart steeds over stilstaand of zwak stromend water en er zijn slechts enkele lichte stroomversnellingen. De dagetappes variëren in lengte. Je peddelt dagelijks 4 à 5 uur. Uiteraard moet je goed kunnen zwemmen en enige kano-ervaring is bij deze tocht wel nodig. Je moet in staat zijn te manoeuvreren met een Canadese kano. Daarom raden we aan om voorafgaand aan deze vakantie een paar keer een kanotochtje te maken. Dit helpt om met name de arm- en schouderspieren op deze - voor de meesten - ongewone arbeid voor te bereiden. Je vaart in open tweepersoons aluminium Canadese kano’s. Ze zijn onzinkbaar en behoorlijk koersvast, hetgeen van belang is wanneer je een meer oversteekt. Er is voldoende ruimte in de boten om alle bagage te vervoeren.
In Zweden is het haast onmogelijk om een langere kanotocht maken zonder af en toe aan land te moeten. De hoogteverschillen tussen de meren worden namelijk gebruikt voor waterkrachtcentrales, waardoor je af en toe om een stuwdam heen moet. Je transporteert de boot en bagage dan met behulp van een kanokarretje dat je mee krijgt. Gedurende deze trektocht moet je in totaal 15 keer de boot uit het water halen en op het kanokarretje een stuk (100 tot 3500 m) over land vervoeren. Soms is dit wat zwaarder vanwege een modderige oever.
Standaard worden ruime tweepersoonskano's gebruikt. Ben je met een oneven aantal personen, dan deel je de kano met drie personen of huurt er een eenpersoons kayak bij. De kaart Arvika Friluftskarta (1:100.000) krijg je ter plaatse uitgereikt.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Edane is ca. 1300 km (afhankelijk van route/veerverbinding). Je kunt de auto parkeren bij het kanocentrum.
Dagelijks varen er meerdere veerboten tussen Denemarken en Zweden / Noorwegen en bij Kopenhagen is er een vaste brug/tunnel verbinding met Zweden. Een comfortabele verbinding is de nachtboot van Kiel naar Oslo.

Veerboot informatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kunt je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat het SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.

Je kan met openbaar vervoer naar Sandvikengarden reizen of in Oslo een auto huren

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming en eventueel autohuur. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven van Oslo reis je verder per trein en bus naar Arvika of Edane.

Vanaf het vliegveld Oslo reis je per shuttletrein (30 min, ca. 100 NOK) naar het treinstation in het centrum. Daar neem je de trein naar Arvika of Edane.
In Arvika of Edane kun je je door Sandvikengården laten ophalen (ca. 15 resp. 3 km). Deze transfer naar de camping dien je vooraf te boeken.

De terugreis gaat via dezelfde route.

Voor treinreizen binnen Noorwegen en Zweden is reserveren vaak noodzakelijk, kijk op www.nsb.no en www.sj.se.

Boek pas een vlucht als je de precieze vertrektijden van de trein Oslo-Arvika weet.

Je kan dit arrangement starten van 15 juni t/m 31 augustus.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jösse Älv ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Honden die mee gaan varen moeten goed kunnen zwemmen. De hond moet altijd aan de lijn worden gehouden, zeker op de camping en mag daar niet in gebouwen komen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Voor een verblijf in Zweden hebt u geen visum nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Toeristen worden in Zweden slechts zelden het slachtoffer van gewelddadige criminaliteit, maar in de drukkere winkelstraten van de grote steden zijn wel veel zakkenrollers actief. Zweden heeft efficiënte en betrouwbare hulpdiensten. De politie is zeer behulpzaam en spreekt zijn talen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

even_uitrusten.jpg

Zweden - Jösse Älv

Kanotrektocht van het zuiverste water

Kanotocht langs wildkampeerplekken en camping

Zwaarte
Comfort
Actief op het water
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1027 klanten