Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap, 17 dagen Multi-actief en multi-relaxed door de regenboognatie

« Terug naar overzicht
Privéreis - Family specials

Gezinsvakantie per huurauto langs guesthouses, log cabins en safari-tenten

Go local en reis met de hele familie in een comfortabele huurauto langs kleine guesthouses, houten cottages en compleet ingerichte glamping tenten, temidden van de natuur. Je blijft niet alleen op het gebaande pad, maar gaat ook op ontdekking naar verborgen juweeltjes. Wij hebben voor jou de mooiste plekken en leukste activiteiten gecombineerd tot een unieke self-drive familiereis door de provincies Westkaap en Oostkaap. Bekende plekken als Kaapstad, Stellenbosch, Oudtshoorn en de Tuinroute worden afgewisseld met de fraaie ‘7 Passen Route’ en de natuurparken Tsitsikamma en Wilderness, de plek om te kanoën, wandelen en verborgen baaitjes en stranden op te zoeken.
Natuurlijk ga je speuren naar al het kleine en grote wild waar het land bekend om staat en is de kans groot de Big Five in de kijker te krijgen in het Addo Elephant National Park, gelijkwaardig aan Kruger Park maar dan in de kaapprovincies.

Alsof dit nog niet genoeg is kun je ook nog optioneel allerlei leuke excursies toevoegen: een walvisexcursie vanuit Gansbaai of te water gaan in een stalen kooi tussen grote witte haaien. Brrrrr...
Maar ook met een mountainbike door Jonkershoek Nature Reserve of per zeekayak de Storms River opvaren onder de befaamde hangbruggen door. Tenslotte kun je in Knysna zien wat er allemaal voor hoopvolle dingen gebeuren in het Emzini Township.

 Zuid-Afrika: een caleidoscoop van verschillende landschappen, culturen en tradities. Beleef het met deze vernieuwde familiereis!

Uniek aan deze reis

  • 5 nachten verblijf in ingerichte safaritenten
  • Go local in Emzini Township Knysna
  • Reis voor avontuurlijke kids van 6 jaar en ouder
  • Spot walvissen en witte haaien bij Gansbaai
  • Verleng je reis naar Kaapstad en omgeving!
  • Wandelen in Tsitsikamma, kanovaren in Wilderness NP
  • zie de Big Five in Addo Elephant National Park
  • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Family special 6 jaar en ouder

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Westkaap- en Oostkaap

In het kort ziet je programma voor de komende 16 dagen er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst in Kaapstad, transfer naar en overnachting wijngoed Stellenbosch
  • Dag 2-3: verkennen omgeving, overnachting in wijngoed Stellenbosch
  • Dag 4: rijden naar Gansbaai aan de kust, overnachting apartement Gansbaai
  • Dag 5: optionele walvisexcursie of 'diving with sharks', overnachting apartement Gansbaai
  • Dag 6: rijden naar Montagu, overnachting hotel Montagu
  • Dag 7: verkenning omgeving Montagu, overnachting hotel Montagu
  • Dag 8: rijden over de Garden Route naar Oudtshoorn, overnachting glamping safaritent Oudtshoorn
  • Dag 9: ga op zoek naar stokstaartjes en struisvogels, overnachting glamping safaritent Oudtshoorn
  • Dag 10: rijden naar Wilderness National Park, overnachting in log cabin Wilderness
  • Dag 11: wandeling of kanotocht Wilderness, overnachting log cabin Wilderness
  • Dag 12: rijden naar Tsitsikamma National Park, overnachting hotel Storms river
  • Dag 13: wandeling, canopytour, overnachting hotel Storms River
  • Dag 14: rijden naar Addo Elephant Park, overnachting glamping safaritent Addo Elephant Park
  • Dag 15-16: game drive in Addo Elephant Park, overnachting glamping safaritent Addo Elephant Park
  • Dag 17: rijden naar luchthaven Port Elizabeth, einde arrangement

  • Voor meer details klik je op de betreffende dag.

    Dag 1

    Na aankomst op de moderne en veilige luchthaven in Kaapstad wordt je in de aankomsthal opgewacht door de taxichauffeur die je in een klein uurtje naar je overnachtingsplaats brengt nabij of in Stellenbosch. In principe overnacht je in een fraai landhuis op een wijnlandgoed. Een heerlijk rustige plek, midden in de natuur en omgeven door wijngaarden en fruitbomen, op slechts 15 minuten rijden van het gezellige stadje Stellenbosch.

    Overnachting in

    nabij Stellenboch - Knorhoek Guesthouse

    Dag 2-3

    Na een goede nachtrust kan de vakantie beginnen. Je huurauto wordt geleverd bij het hotel.
    Vandaag heb je de hele dag de tijd om een van Zuid-Afrika's oudste steden te verkennen of actief te gaan wandelen. Met straten die zijn omzoomd met eikenbomen en een mix van fraaie Kaapshollandse huizen en vele moderne horecagelegenheden, is het heerlijk toeven in deze stad. Struin lekker langs de Braak en de Dorpstraat en duik een van de oudste winkels van Stellenbosch in: Oom Samie se Winkel.  In de stad wier naam is ontleend aan de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel, wemelt het van de vele studenten en natuurlijk toeristen. Ook in de avond kun je gewoon veilig over straat wandelen en ergens lekker een hapje gaan eten.

    Wil je liever de natuur in? Je kunt prachtig wandelen in het fynbos en de bergen van het Jonkersbosch Nature Reserve, beheerd door de natuurorganisatie Cape Nature. Weliswaar betaal je een bescheiden entreeticket, maar dan kun je ook genieten van een hele of halve wandeldag in een veilig wandelgebied. De ruige Jonkershoek Mountains zijn ideaal voor wandelliefhebbers. De rivieren Eerste, Berg, Lourens en Riviersonderend beginnen allemaal hoog in deze bergen, hoewel alleen de Eerste Rivier daadwerkelijk door de Jonkershoekvallei stroomt. Het gebied is ook rijk aan dieren en planten, met meer dan 1100 plantensoorten en een verscheidenheid aan kleine zoogdieren, vogels en reptielen.

    Kies bijvoorbeeld voor het pittige Panorama Circuit waarbij je wel 1000 m moet stijgen. Eenmaal op hoogte wandel je zigzag over redelijk vlak terrein naar de top van de Kurktrekkernek. Uitzichten over de Hottentot Mountains en in de verte zelfs de oceanen die het Kaaps Schiereiland omzomen. Er volgt een afdaling langs de rivier, met meerdere watervallen en poeltjes om af te koelen. (lengte ca. 17 km, 6-7 uur wandelen).
    Natuurlijk zijn er ook kortere wandelingen te maken zoals de Jonkershoek Loop (10 km) of de Sosyskloof (6,5 km).

    Wil je liever relaxen? Er zijn honderden wijngaarden waar je kunt rondkijken, wijnproeven of lunchen. Morgenster en Lourensford zijn zeker aan te raden en voor de kids is hier ook een non-alcoholische proeverij. Wil je iets bijzonders zien? Op de Vergenoegd wijnboerderij kun je drie keer per dag de Duck Parade zien: honderden eenden die te voet in optocht langs komen. Deze worden gebruikt om op een biologische manier de slakken en andere insecten uit de wijngaarden te halen.

    Overnachting in

    omgeving Stellenbosch - Knorhoek Guesthouse

    Dag 4

    Je kunt ervoor kiezen om een prachtige route langs de oceaan te rijden waarbij je kans hebt om wat van het mariene 'wildlife' te zien. Volg dan de R44, via Gordon's Bay naar Betty's Bay, een idyllische plek om de Stoney Point pinguïns en Dassies van dichtbij waar te nemen vanaf vlonderpaden. Deze rit is ongeveer 160 km en duurt 3 uur, waarvan veel pal langs de oceaan.

    Of je volgt een route landinwaarts (185 km; 2,5 uur) via het erg leuke plaatsje Franschhoek, boordevol wijnvelden, waarbij je op de bergpas een wandeling kunt maken in het Mont Rochelle Nature Reserve waar de illustere bergluipaard nog voor komt. Kies bijvoorbeeld voor de Uitkyk Trail en Breakfast Rock Trail (6 km; 350 m stijgen en dalen).

    Het einddoel voor vandaag is het kuststadje De Kelders dat grenst aan de steden Stilbaai en Gansbaai. In de wateren hier bevindt zich een hoge concentratie witte haaien en walvissen. En dat is nu precies de reden waarom je hier de komende twee nachten verblijft.

    Overnachting in

    Gansbaai - Bellamente Sirene Guesthouse

    Dag 5

    Tijd voor avontuur op het water! Ongeveer 8 km uit de kust van Kleinbaai ligt Dyer Island Nature Reserve, een zeer belangrijk ecologisch reservaat waar zo'n 5000 Afrikaanse pinguins nestelen en op een ander klein eilandje zo'n 60.000 pelsrobben. Deze aanwezigheid trekt roofdieren aan, zoals de grote witte haai. Boek ter plaatse, of vooraf bij SNP, een marine excursie. Hierbij kun je niet alleen walvissen zien (juli-november), maar (meestal) ook witte haaien, dolfijnen, pinguïns, Kaapse zeeleeuwen en duizenden zeevogels.
    Naast de 'gewone' walvisexcursie is het ook mogelijk een 'cage dive' te maken: veilig in een stalen kooi kun je de witte haaien van dichtbij bekijken.

    In de middag is er zeker tijd voor nog een ontspannende wandeling door het kustlandschap, zoals het Duiwelsgat Trail of bij De Kelders.
    Vlak buiten Kleinbaai ligt een pinguïn opvang- en rehabilitatie centrum dat je ook kunt bezoeken. Of het Panthera Africa, een duurzaam werkend opvangcentrum voor leeuwen en andere katten die in gevangenschap zijn geboren.


     

    Overnachting in

    Gansbaai - Bellamente Sirene Guesthouse

     

    Uitbreidingen

    Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

    excursie

    Shark Cage Diving Gansbaai

    Ga mee met Marine Dynamics op deze onvergetelijke excursie. Educatief, comfortabel en vooral ook spannend. Vanwege de aanwezigheid van een massale kolonie zeerobben nabij Dyer Island, 8 km voor de kust van Gansbaai, wemelt het in deze wateren van de grote witte - en andere soorten haaien. Helaas hebben de meeste mensen een totaal verkeerd beeld van de grote witte haai. Films en verhalen hebben de haai het stigma gegeven van een niets ontziend monster dat alles en iedereen opeet. Tijd om dat beeld bij te stellen. De marine biologen die je op deze excursie vergezellen zorgen dat er een completer en minder eenzijdig beeld verteld wordt van deze zeer interessante beesten.
    Na een briefing aan wal en het selecteren van de wetsuits varen we in 20 minuten naar de ankerplaats nabij Dyer Island. Gemiddeld blijven we ongeveer 2 uur voor anker zodat iedereen op de beurt de kans heeft in de stalen kooi te water te gaan. Je draagt een duikbril zodat je hoofd afwisselend onder en boven water gaat. Het moment dat je zo'n haai van meerdere meters lang in de ogen kunt kijken is onvergetelijk. Een deel van je excursiekosten komt ten goede aan de Dyer Island Conservation Trust. Zorg voor zwemkleding en warme kleding als je je wetsuite hebt uitgedaan na de duik.
    Er is een douche aan boord. Excursie wordt uitgevoerd met een 14 persoons catamaran of 40 persoons jacht. Inclusief is een ontbijt of lunch (afhankelijk van tijdstip van je excursie) en na afloop is er soep met brood in de Great White House aan wal. Excursies vertrekken om 7.00, 11.00 en 15.00 uur. 

    walvisexcursie

    Marine Big Five Whale Watching Gansbaai

    8 km voor de kust bij Gansbaai ligt Dyer Island, een internationaal erkend wildlife habitat. Het is een belangrijk vogelgebied met onder andere een grote kolonie Afrikaanse pinguins. Grenzend aan Dyer Island ligt Geyser Rock, de thuisbasis van een kolonie van 60.000 Kaapse pelsrobben. Deze zijn het hele jaar aanwezig. Dyer Island Cruises neemt je mee naar het waterkanaal tussen Dyer Island en Geyser Rock, bekend als de wereldberoemde ‘Shark Alley’. Vervolgens nemen we je mee naar de walvishotspots in de baai. Met meer dan twintig jaar ervaring kunnen ze je de beste garantie geven op een prachtige excursie van 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. De maatschappij is Fair Trade Tourism gecertificeerd.

    Excursie wordt uitgevoerd met een comfortabele jacht met kajuit. E is een 25 persoons en 50-persoons boot die ingezet wordt. Tijdstippen van afvaart zijn 7.00. 9.00 en 11.30 uur. Er is koffie en thee aan boord, evenals soep met brood op de terugweg. Passagiers worden uitgerust met comfortabele reddingsvesten en waterdichte jassen. Veiligheid is van het allergrootste belang. Er is geen leeftijdslimiet.

    Dag 6-7

    Ben je gisteren niet toegekomen aan de excursie op het water dan kun je dat ook nog voor deze ochtend plannen. Daarna verlaat je Gansbaai voor eigenlijk maar een korte rit van zo'n 150 km (2 uur rijden) naar het dorpje Montagu, mooi ingeklemd tussen steile bergketens. 

    In de nabije omgeving van Montague verken je de Langebergen te voet. Je loopt over goed gemarkeerde trails als de Badskloof Trail (2,4 km) of de Aasvoëlkrans Trail (3,2 km) die je naar een 430m hoog gelegen uitzichtpunt voert. Vanaf daar heb je een geweldig zicht op de Kogmanskloof-rivier en de tunnel met daarop het Engels vervallen fort.

    Ook kun je met een huurfiets een rondje maken langs de historische gebouwen als de Nederduitse Gereformeerde Kerk, Montagu Museum of Hick’s Art Gallery. Natuurlijk fiets je even op de Long Street naar de Montagu Factory Shop waar gedroogd fruit wordt verkocht en lekker ijs.

    En tenslotte, het fijne zwembad van het hotel waar je overnacht is ook niet verkeerd voor een ontspannen einde van de dag.....

    Overnachting in

    Montagu - Montagu Country Hotel

    Dag 8

    Vandaag rijd je de fameuze 'route 62' (het Zuid-Afrikaanse antwoord op de Amerikaanse Route 66). Deze route wordt gezien als een van de mooiste landschappelijke wegen in Zuid-Afrika door de binnenlanden van de Westkaap. Onderweg kun je heerlijk in een van de vele 'padstallen' (wegrestaurantjes) lokaal bereide lekkernijen proeven en kopen. Via het dorpje Barrydale - waarin de padstal 'Diesel and Crème' een aanrader is - rijd je langs de Swartberg Mountain Range. 

    Het landschap wordt steeds droger, zeg maar gerust een halfwoestijn. Welkom in de Kleine Karoo! Eindeloze vergezichten worden onderbroken door prachtig gekleurde bergketens en rotsen. De volgende stop is Oudtshoorn, ook wel bekend als 'struisvogelhoofdstad' van de wereld. In de omgeving tref je namelijk veel struisvogelboerderijen aan. Deze wonderlijke dieren leggen de grootste eieren ter wereld en steken bij naderend gevaar hun kop plat op de grond. Daar komt de beroemde uitdrukking vandaan! 

    Na 240 km rijden (3 uur) sla je af naar de 'glamping site' op een werkende boerderij langs de rivier. Jullie verblijven in een compleet ingerichte safaritent voorzien van een keuken, potkachel, eettafel, twee slaapruimtes en een badkamer (douche mét warm water en WC). Je kookt zelf dus dit is de perfecte plek om je ‘braai’-vaardigheden te oefenen. Het uitzicht vanaf je safaritent op de bergen is geweldig. Vanaf je terras kun je groepjes springbokken en kudu’s waarnemen.

    In het SNP-informatiepakket, dat je bij deze reis ontvangt, lees je hoe je wat en hoe je ter plaatse allerlei excursies regelt waaronder een leuke over struisvogels. Leer alles over deze grootste landvogel ter wereld op de werkende boerderij, op het terrein waar jullie verblijven. Natuurlijk neem je een kijkje in de ruimtes waar de eieren worden uitgebroed. Het rijden op struisvogels is natuurlijk geen optie, hiervoor zijn deze vogels niet gebouwd.

    Overnachting in

    nabij Oudtshoorn - Africamps Klein Karoo

    Dag 9

    Vroeg in de ochtend neemt een lokale gids je in zijn voertuig mee voor een 'gamedrive'. Geen leeuwen of olifanten, maar naar een kolonie meerkatten oftewel stokstaartjes. Er valt veel te leren van deze schattig uitziende diertjes, die overigens onbevreesde jagers zijn!

    Daarna maak je je eigen plan voor de rest van de dag. Met je auto rijdt je bijvoorbeeld 45 km (1 uur) naar het dorp Matjesfontein waarbij je onderweg de Cango Caves kunt aandoen, Zuid-Afrika's grootste stelsel van druipsteengrotten. In Matjesfontein begin je aan de klim naar de spectaculaire Swartbergpas. Deze weg is onverhard maar in hele goede conditie, tenzij het hard regent dan wordt het afgeraden. Thomas Bain was de weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders deze fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde, die de eens onneembare barrière tussen de Kleine en de Grote Karoo moest slechten. De pas is een meesterwerk qua aanleg. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Prince Albert en Oudtshoorn slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586m hoge Swartberg, vanwaar het afdaalt naar de vallei waar Oudtshoorn in ligt. Bij vrijwel elke bocht zijn adembenemende uitzichten te bewonderen. In 1988, honderd jaar nadat de weg werd opgeleverd – in totaal werd er 8 jaar aan gewerkt – werd de weg tot nationaal monument in Zuid-Afrika verklaard. Zeer fotogeniek!

    Vanaf Matjesrivier is het 37 km (1 uur) over de pas en afdalend naar Prince Albert. Geniet van een welverdiende lunch in dit fotogenieke Victoriaanse dorpje 'off the beaten track'.
    Voor de terugweg kun je natuurlijk wederom over de pas rijden, of je maakt een rondje door via Bergwater en Klaarstroom in 1,5 uur (115) km terug te rijden over een verharde weg naar Oudsthoorn.

    Overnachting in

    nabij Oudtshoorn - Africamps Klein Karoo

    Dag 10-11

    Je verlaat de semi-aride landschappen van de Grote en Kleine Karoo en reist verder zuidwaarts, terug naar de kust. Al na zo'n 75 km (ruim 1 uur) rijden bereik je het dorpje Wilderness en het daarbij gelegen Wilderness National Park. Dit park beschermt een aantal meren met veel vogels. Vanuit je verblijf in rustieke houten huisjes aan de Touw-rivier in het Wilderness National Park heb je een keur van outdoor-activiteiten die je kunt ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan 'standup paddling', prachtig wandelen over de Kingfisher Trail of kanoën over de Touw-rivier door het mooie natuurgebied. Vlakbij Wilderness bevindt zich een mooi strandje, heerlijk beschut waar ook de locals naartoe gaan. Je leest er meer over in het SNP informatiepakket!

    Overnachting in

    Wilderness National Park - Ebb & Flow Restcamp

    Dag 12

    Vandaag staat een rit van Wilderness Nationaal Park naar Tsitsikamma Nationaal Park op het programma. Er zijn meerdere keuzes te maken.

    Optie 1: Vanuit Wilderness rijd je 45 km (45 minuten) naar het plaatsje Knysna. Het is ook mogelijk een spectaculaire route door het binnenland te volgen over de veelal onverharde Seven Passes Road. Deze route is ongeveer 80 km lang en duurt bijna 2 uur. Je rijdt dan door Knysna Fynbos, het is de weg die vroeger de enige verbinding was tussen Knysna en Wilderness voordat de N2-snelweg werd aangelegd. Midden in dit bos liggen kleine boerengemeenschappen.
    Het stadje Knysna ligt in een lagune. Door de Knysna Heads stroomt het water van de Indische Oceaan de lagune binnen waarmee het een estuarium creëert dat tot nationaal park is uitgeroepen. De lagune bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. De stad zelf, met haar wandelpromenade is leuk om te verkennen en beslist een aanrader voor een heerlijke lunch. Daarna vervolg je je weg naar Storms River, het dorpje bij Tsitsikamma Nationaal park waar je verblijft.

    Optie 2: zelfde route alleen maak je geen programma in Knysna maar trek je de wandelschoenen aan om onderweg een puike kustwandeling te maken in het Robberg Nature Reserve nabij Plettenbergbaai. De langste wandeling van bijna 10 km (duur max. 4 uur) voert je over een goed gemarkeerd pad met hier en daar wat kort klauterwerk over rotsen. Met deze kustwandeling zie je op enkele plaatsen zeeleeuwen kolonies en als je geluk hebt een silhouet van een witte haai. Zeevogels rusten uit op afgelegen stukjes strand. Wees niet verbaasd als je hier bultruggen ziet springen (periode juni t/m oktober). De wandeling in Robberg kun je inkorten tot 2 km. 

    Na 215 km rijden (3 uur) arriveer je op je bestemming: Stormsrivier, net even ten noorden van het Tsitsikamma National Park, Na gedane arbeid is het genieten in het restaurant ‘Marilyn’s 60’s Diner’. Te midden van oude auto’s, motoren en afbeeldingen van Marilyn Monroe en Elvis verorber je de heerlijkste hamburgers, salades, ‘Shake, Rattle & Roll’ shakes en ‘Boerewors & Fries’. Eén deur verderop bevindt zich de Tsitsikamma Micro Brewery waar sinds 2014 zeven heerlijke ales en een witbiertje ambachtelijk worden gebrouwen.

    Optionele uitbreiding
    Maak een excursie onder begeleiding va een lokale gids door de townships van Knysna of een walvisexcursie de zee op.

    Overnachting in

    Tsitsikamma National Park - Tsitsikamma Village Inn

     

    Uitbreidingen

    Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

    Cultuur Zuid-Afrika

    Ochtend Emzini Township Tour Knysna

    Maak een excursie (10.00-13.00) onder begeleiding va een lokale gids door de townships van Knysna. Je ziet hoe voornamelijk zwarten en kleurlingen in deze wijk wonen waarin RDP-huizen een begrip zijn. Je bezoekt een kinderdagopvang en je ziet hoe containers zijn omgebouwd tot prachtige winkels waarin onder andere kappers werken, witgoed wordt gerepareerd en waar ambachtslieden bezig zijn een schamel inkomen te verdienen. De bibliotheek spoort kinderen aan om boeken te lezen en er is een aparte kamer waarin iedereen toegang heeft tot het internet. Handig voor diegenen die zich geen mobiele telefoon kunnen veroorloven met duur abonnement. Hoe deze townshiptour en de organisatie erachter is begonnen is een bijzonder verhaal van mededogen en medemenselijkheid.

    Knysna Whale Watching

    In de haven op Thesen Island in de lagune van Knysna, ligt de speedboot klaar om je mee te nemen door de Knysna Heads het ruime sop op. Op de Indische Oceaan ga je op zoek naar de Southern Right Wales (Zuidkapers) en bultruggen. Wie weet stuiten we ook nog op dolfijnen en orca's die hier sporadisch worden waargenomen. Het belooft een enerverende tocht te worden uitgevoerd oor een organisatie die gecertificeerd is door Fair Trade Tourism. De boten dienen een veilige afstand tot de walvissen te bewaren van minimaal 50 meter . 

    Inbegrepen:

    • bootexcursie 
    • Engelssprekende gids
    • Zwemvest 

    Extra Informatie:

    • Start:  09.30, 12.00 of 15.00 uur 
    • Duur excursie: 1,5 - 2 uur
    • Internationale groep: minimaal 4, maximaal 25 deelnemers
    • Voor kinderen tot en met 11 jaar geldt een korting van ca. 20%

    Dag 13

    In en rondom Storms River Village zul je je niet vervelen. Bijna aan het einde van je reis vormt een verblijf in het Tsitsikamma Village Inn een rustpunt. Je kunt heerlijk bij je cottage verblijven om te relaxen. Maar voor de avonturiers en natuurliefhebbers raden we je de volgende activiteiten aan: 

    • maak een mooie kustwandeling in het Tsitsikamma National Park; wandel over hangbruggen en door inheems kustbos, langs klaterende watervalletjes, steile klippen en beschutte zandstrandjes. De flora bestaat uit typische planten als de protea, 60 boomsoorten (o.a. stinkhout en geelhout), verschillende soorten lelies en orchideeën. Vanaf het Tsitsikamma Restcamp kun je in circa drie uur (heen en weer) lopen naar een fraaie waterval, hiermee bewandel je een klein gedeelte van de Otter-trail die hier aanvangt. 
    • aan de rand van het dorp Stormsriver kun je een canopy-tour maken zwevend door de bossen hangend aan kabels in een tuigje, van platform naar platform. Dit gaat onder begeleiding van een erkende gids.
    • trek je wetsuite aan, helm op en peddel in een groep in kayaks de Storms River op tot waar je niet verder kunt waarna je te voet de kloof verder in gaat tot aan een waterval. Zeer spectaculair!
    • of drijf stroomafwaarts in een speciale zwemband de Storms River af. Neem met deze zogenaamde tubing-activiteit zwemkleding en een handdoek mee en water- of sportschoenen die nat mogen worden en een goed voetbed hebben. Ook kun je gaan suppen, staand op een surfboard met peddel.

    Overnachting in

    Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP - Tsitsikamma Village Inn

     

    Uitbreidingen

    Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

    Canopy tour

    Tsitsikamma Canopy Tour

    In het prachtige inheemse regenwoud van Tsitsikamma, heeft Canopy Tours een route gebouwd van platforms, kabelbanen, ladders en bruggen, rond gigantische Outeniqua Yellowwood-bomen die tot 700 jaar oud zijn! Een reis door de boomkronen is een activiteit die leuk en spannend is, maar je tegelijkertijd ook veel leert over de planten en dieren in het bos. Je verplaatst je door de kruinen van bomen, soms wel op 30 meter boven de aarde. Als je geluk hebt, zie je een paar Knysna Loeries of het schitterende rode verenkleed van de ongrijpbare Narina Trogon. Je gidsen zorgen voor een veilige begeleiding, uitleg hoe de verschillende onderdelen aan te pakken, maar vertellen je ook over de ecologie van dit biotoop.
    Je krijgt een boomklimset aangemeten en draagt een helm en handschoenen. Zorg zelf voor schoenen met een redelijk stevige zool (dus geen teenslippers). Ervaring is zeker niet nodig, maar hoogtevrees is natuurlijk niet handig. De route bestaat uit 11 platforms, 10 ziplines en een suspension bridge. Alles bij elkaar ben je zo'n 2-3 uur onderweg.

    Kayak & Lilo

    Kayak & Lilo with Untouched Adventures

    Deze activiteit vindt plaats aan de uiterst spectaculaire kust van het Tsitsikamma National Park, nabij de plaats Storms River. Je wordt verwacht in het basecamp van Untouched Adventures waar je instructies krijgt over veiligheid en materialen. De activiteit vindt plaats in een groep. Je kun een wetsuit huren, en een zwemvest is verplicht te dragen. Zorg zelf voor zwemkleding, schoenen die je vast kunt maken (dus geen teenslippers) en warme kleren voor daarna. Prijs is incluief Conservation Fee van het park.
    Bij een rustige zee ga je bij het basecamp te water en peddel je over een klein stukje oceaan in 30-40 minuten naar de monding van de Storms River. Indien de zee te ruw is loop je vanaf het basecamp in 30 minuten naar de monding van de rivier en neem je daar pas plaats in de kayaks. Je peddelt met 2 personen in een tweepersoons kayak. De monding van de rivier wordt gemarkeerd door de befaamde hangbruggen waar mensen overheen wandelen. Vanaf hier vaar je de kloof in over vrijwel stilstaand water. De kloof wordt steeds smaller, totdat je niet meer verder kunt. Dan verlaat je de kayaks en ga je op je buik liggend op een 'lilo' (soort opblaasbaar matras) nog verder de kloof in tot het eindpunt. Je voelt je klein, omgeven door de hoge rotsen om je heen.
    Er is nog een diepe pool waar je van de rotsen af in kunt springen en daarna gaat het over dezelfde route terug. Totaal ben je ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg.

    Dag 14-16

    Vandaag verlaat je de beroemde Route 62 en verruil je de provincie Westkaap voor de provincie Oostkaap. Je rijdt deels over een goed onderhouden weg, omgeven door een oogstrelend onherbergzaam landschap. De laatste 7 km gaan over een slechte, onverharde weg, met veel kuilen erin, dus even langzaam aan! Dagafstand 235 km (3 uur rijtijd)

    De komende twee nachten verblijf je wederom in een compleet ingerichte safaritent, vlakbij het Addo Elephant National Park, het evenbeeld van Kruger NP, maar dan in het westen van het land. Hier leven niet alleen ‘grootvoete’ – Afrikaans voor olifanten – maar ook leeuwen, buffels, luipaarden en neushoorns. Naast verschillende antilopensoorten, apen en vogels, vind je er  ook kleine bijzondere dieren zoals de Addo mestkever die alleen in dit gebied leeft. Deze kever rolt op zijn kop bolletjes olifantenmest naar een zelf gemaakt holletje waarna hij zijn eitjes legt in de mest. Overal staan bordjes langs de weg dat je deze mestkever een beschermde diersoort is en je dus niet over de olifantenpoep mag rijden. Dat valt soms niet mee, zoveel poep ligt er!

    Je kunt makkelijk met je eigen auto in eigen tempo door het park op safari gaan. Een verrekijker meenemen is essentieel! Maar je kunt ook een echte 'gamedrive' boeken in het officiele bezoekerscentrum. in een open safarivoertuig met gids. Mooi verhaaltjes krijg je er dan bij!

    Vanuit je safarikampement kun je ook de weg volgen, steeds hoger de Zuurberg Mountains in. Op het topje is de Zuurberg Mountain Village, waar ook een toegang is in het meer bergachtige deel van Addo National park. Boek een gids en maakt een mooie wandeling van ongeveer 4 uur lang. Dat is helemaal veilig want in dit deel van het park zitten geen grote katachtigen. Oefff.....

    Overnachting in

    Addo Elephant National Park - Africamps Addo

    Dag 17

    Het is 120 km (1,5 uur) rijden naar het vliegveld van Port Elizabeth. Hier lever je de huurauto in en maak je je op voor de terugvlucht naar huis, of een andere voorzetting van je reis. Terugvlucht vanaf Port Elizabeth gaat via Kaapstad, dus waarom geen stopover toevoegen?

    Optionele uitbreiding
    Ook al ben je in het begin van deze reis vlakbij Kaapstad geweest, de stad zelf heb je nog niet gezien. En dat is zonde, want in, en rond, deze gezellige metropool is er genoeg te doen. Het V&A Waterfront biedt een rijk scala aan restaurantjes, terrasjes, een dakterras op een luxe hotel met een waanzinnig uitzicht over geheel Kaapstad en de Tafelberg, bioscopen en het zee aquarium Two Oceans. Bij mooi weer pak je natuurlijk de kabelbaan naar de 1086 meter hoge Tafelberg of neem je de boot naar Robbeneiland. Ook de wijk Seapoint, die nog iets dichterbij het V&A Waterfront ligt, ademt een vriendelijke sfeer uit met in de nabijheid veel horeca en een heerlijk stukje strand. 

    Blader door het programma

    Reisdetail

    Over de accommodaties

    Tijdens deze reis verblijf je in goede accommodaties, gemiddeld van een 3*) niveau, maar allen wisselend van karakter, stijl, inrichting en locatie, en ook dat maakt de reis extra interessant.
    In Stellenbosch verblijf je op een wijnlandgoed, in Gansbaai in een appartement aan zee. In Montagu en Tsitsikamma op een hotelkamer, in Wilderness National park in een fraaie houten cabin hoog op palen. Tenslotte verblijf je in de Karoo en in Addo Elephant National park in een echte safaritent voorzien van douche, wc, keuken, 2 slaapkamertjes en vuurplaats voor de tent. Dat is echt slapen onder de sterren, onvergetelijk!

    Bij de meeste accommodaties verblijf je in 1 of 2 twee- of driepersoonskamers, afhankelijk van je gezinsgrootte. Het is standaard dat accommodaties compleet omheind zijn, en de auto binnen de poorten geparkeerd kan worden. Er is ook altijd in de nacht een beveiliger, dus je kunt je volkomen veilig voelen. 

    De accommodaties leveren in het algemeen zeer goede service en er is ruim personeel. Medewerkers zijn vriendelijk en je wordt overal verwelkomd met een grote glimlach. Kamers zijn brandschoon en de bedden en matrassen zijn opvallend goed! Vaak is er een airconditioner op de kamer, maar soms ook alleen een ventilator. Wifi is in elk hotel aanwezig, soms beperkt tot de publieke faciliteiten als lounge en restaurant. Stroom is gewoon 230/240V maar je hebt vaak een stekker adapter nodig. In sommige stopcontacten past wel eens de Euro (platte) stekker.  

    In Zuid-Afrika is het gebruikelijk dat huizen verwarmd worden middels elektrische plaatjes aan de wand, extra warme dekens, dikke dekbedden en kruiken. In algemene ruimtes tref je vaak open haarden aan. Ook worden bijna alle zwembaden in Zuid-Afrika niet verwarmd. Het geeft je echter wel altijd de mogelijkheid wat baantjes te trekken, de verkoeling te zoeken of te ontspannen.

    Meer informatie over de accommodaties waar je verblijft vind je onder de link in het dag-tot-dag-programma.

    Load shedding

    Het land zucht onder een gebrek aan elektriciteit. Er is veel meer vraag naar stroom dan het netwerk kan leveren. Iedere dag worden er door het hele land wijken afgesloten van het net voor meerdere uren, soms zelfs meerdere keren per dag. Dit heet ‘load shedding’. In 2023 liep dat al op tot 5-6 uur per dag. Steeds op een ander tijdstip, soms in de ochtend, dan weer in de nacht. Hoe dan ook zul je er zeker mee geconfronteerd worden. Zie het als een stukje avontuur dat bij een reis door een ontwikkelingsland hoort en erger je er niet aan. Veel hotels hebben er een oplossing voor: sommige laten een generator inspringen als de stroom uitvalt, anderen hebben zonnepanelen en huisbatterijen geplaatst. In dat geval doet niet alle verlichting het, maar alleen noodverlichting en meestal ook de wifi, maar geen koelkast of koffiemachine of stopcontacten voor je oplader.

    Over de maaltijden

    Vrijwel alle hotels en guesthouses beschikken over een restaurant. Het verblijf is meestal op basis van ontbijt inbegrepen, behalve in Gansbaai en Wilderness NP: meestal een buffet, soms kun je a la carte hot breakfast bestellen en stel je zelf continental samen met fruit, yogurt, muesli, juice, koffie en thee, brood, zelfs vaak croissants, soms kaas. Eieren (all kinds), bacon, sausages, mushrooms, onion etc.
    Het diner is ook soms een buffet, soms a-la-carte. Eigenlijk altijd en overal verrassend goed. Geen zorgen over hygiëne, is goed voor elkaar. Er staat veel vlees op het menu, maar ook curries, pasta’s, salades, soepen. Wat je geproefd moet hebben is de Malva Pudding! Zéér populair zijn ook de braais; overal in het land zijn barbecuevoorzieningen waar regelmatig een braai wordt gehouden.

    Info kindvriendelijkheid

    Deze actieve natuurreis staat bol van diverse activiteiten voor zowel ouders als kinderen (vanaf 6 jaar) geschikt. Inclusief is:

    • ochtendbezoek van stokstaartjes (meerkatten) vanuit Oudtshoorn

    De volgende excursies zijn optioneel vooraf te boeken: 

    • township-tour in Knysna, voor kids van alle leeftijden geschikt
    • walviscruise/ cage diving met haaien vanaf Gansbaai/ Kleinbaai voor alle kids geschikt, natuurlijk krijg je een briefing 

    Hieronder geven we je alvast een paar leuke tips voor activiteiten die je ter plaatse met je gezin kunt doen: 

    • gamedrive in een 4x4 safari-auto met ranger door het Addo Elephant National Park 
    • Tsitsikamma, dé plek om te zip-linen door de boomtoppen, tuben en suppen, kanoën op de Stormsrivier of een wandeling te maken over hangbruggen
    • Wilderness National Park: mooi natuurgebied om wandelend te verkennen of relaxt per kano over de Touw-rivier

    In het SNP informatiepakket - dat je drie weken voor vertrek krijgt thuisgestuurd - lees je meer over deze (optionele) activiteiten.

    Inbegrepen

    • Transfer luchthaven Kaapstad - accommodatie in Stellenbosch
    • 10 overnachtingen verblijf o.b.v. logies en ontbijt
    • 6 overnachtingen verblijf o.b.v. logies 
    • Autohuur dag 2 t/m 17 (incl. verzekeringen en ongelimiteerde km's)
    • Stokstaartjes excursie Oudtshoorn
    • Entree Wilderness National Park
    • Digitale reisinformatie

    Niet inbegrepen

    • Heen - en terugreis
    • Maaltijden voor zover niet inclusief
    • Optionele activiteiten en excursies
    • Bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, one way fee)
    • Persoonlijke uitgaven (o.a. fooien)

    Huurauto inbegrepen

    In Zuid-Afrika rijdt men links. Dat is in het begin misschien even raar, maar went heel erg snel. Wegen zijn een stuk rustiger dan in Nederland, routes worden goed aangegeven met borden en wegnummering. Voor de veiligheid rijd je alleen bij daglicht. De totale afstand die je op deze reis rijdt tussen de overnachtingsplekken bedraagt ongeveer 1300 km. Je begint je autohuur in Stellenbosch dus je hoeft helemaal niet in Kaapstad te komen. Je levert de auto in op de luchthaven van Port Elizabeth,
    Standaard inbegrepen bij deze reis is een categorie BW, een autotype SUV, bijvoorbeeld de Toyota Urban Cruiser. In deze auto zit je hoger voor een beter zicht op het (soms slechte) wegdek, kun je veiliger over onverharde wegen rijden, en heb je een betere kijk om het wild te spotten in de parken.

    • bij 1-4 personen: categorie BW (Toyota Urban Cruiser SUV of gelijkwaardig) - , automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned
    • bij 5-6 personen: categorie NSA (Toyota Fortuner SUV of gelijkwaardig) - automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned

    Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een 4WD of een auto waarin tot wel 8 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag.

    Klik hier voor de algemene informatie over autohuur Zuid-Afrika en de huurvoorwaarden.

    • 'One way drop off'-kosten voor de huurauto (op aanvraag) en hotel afleverkosten (zie huurvoorwaarden)

    Over de activiteiten

    Vanuit de accommodaties waar je verblijft worden allerlei activiteiten aangeboden, zoals gamedrives met een échte ranger, mountainbikehuur, paardrijtochten of een 'walking safari'. Dit kun je allemaal ter plaatse regelen. In het reispakket vind je tevens op diverse plekken tips en beschrijvingen voor korte en langere wandelingen. Vaak kun je die zelfstandig ondernemen, maar het is echt heel leuk om ter plekke een lokale gids in te huren. Dan leer je nog eens wat over het land en help je mee de bewoners een beter inkomen te verschaffen. Zo laat je een positieve footprint achter in Zuid-Afrika!

    Geschikt voor kinderen

    Vanaf 6 jaar. Kinderen jonger dan 6 jaar kunnen niet deelnemen aan open jeep safari's zoals aangeboden in de natuurparken. Sommige accommodaties hebben ook een minimumleeftijd. Wil je een kind jonger dan 6 jaar mee nemen, dan checken we eerst met de accommodaties of dit kan.

    Extra dagen

    Je kunt overal extra dagen boeken. 

    Extra's

    Excursies

    walvisexcursie

    Marine Big Five Whale Watching Gansbaai (vanaf € 70,- per persoon)

    8 km voor de kust bij Gansbaai ligt Dyer Island, een internationaal erkend wildlife habitat. Het is een belangrijk vogelgebied met onder andere een grote kolonie Afrikaanse pinguins. Grenzend aan Dyer Island ligt Geyser Rock, de thuisbasis van een kolonie van 60.000 Kaapse pelsrobben. Deze zijn het hele jaar aanwezig. Dyer Island Cruises neemt je mee naar het waterkanaal tussen Dyer Island en Geyser Rock, bekend als de wereldberoemde ‘Shark Alley’. Vervolgens nemen we je mee naar de walvishotspots in de baai. Met meer dan twintig jaar ervaring kunnen ze je de beste garantie geven op een prachtige excursie van 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. De maatschappij is Fair Trade Tourism gecertificeerd.

    Excursie wordt uitgevoerd met een comfortabele jacht met kajuit. E is een 25 persoons en 50-persoons boot die ingezet wordt. Tijdstippen van afvaart zijn 7.00. 9.00 en 11.30 uur. Er is koffie en thee aan boord, evenals soep met brood op de terugweg. Passagiers worden uitgerust met comfortabele reddingsvesten en waterdichte jassen. Veiligheid is van het allergrootste belang. Er is geen leeftijdslimiet.

    Cultuur Zuid-Afrika

    Ochtend Emzini Township Tour Knysna (vanaf € 21,- per persoon)

    Maak een excursie (10.00-13.00) onder begeleiding va een lokale gids door de townships van Knysna. Je ziet hoe voornamelijk zwarten en kleurlingen in deze wijk wonen waarin RDP-huizen een begrip zijn. Je bezoekt een kinderdagopvang en je ziet hoe containers zijn omgebouwd tot prachtige winkels waarin onder andere kappers werken, witgoed wordt gerepareerd en waar ambachtslieden bezig zijn een schamel inkomen te verdienen. De bibliotheek spoort kinderen aan om boeken te lezen en er is een aparte kamer waarin iedereen toegang heeft tot het internet. Handig voor diegenen die zich geen mobiele telefoon kunnen veroorloven met duur abonnement. Hoe deze townshiptour en de organisatie erachter is begonnen is een bijzonder verhaal van mededogen en medemenselijkheid.

    excursie

    Shark Cage Diving Gansbaai (vanaf € 134,- per persoon)

    Ga mee met Marine Dynamics op deze onvergetelijke excursie. Educatief, comfortabel en vooral ook spannend. Vanwege de aanwezigheid van een massale kolonie zeerobben nabij Dyer Island, 8 km voor de kust van Gansbaai, wemelt het in deze wateren van de grote witte - en andere soorten haaien. Helaas hebben de meeste mensen een totaal verkeerd beeld van de grote witte haai. Films en verhalen hebben de haai het stigma gegeven van een niets ontziend monster dat alles en iedereen opeet. Tijd om dat beeld bij te stellen. De marine biologen die je op deze excursie vergezellen zorgen dat er een completer en minder eenzijdig beeld verteld wordt van deze zeer interessante beesten.
    Na een briefing aan wal en het selecteren van de wetsuits varen we in 20 minuten naar de ankerplaats nabij Dyer Island. Gemiddeld blijven we ongeveer 2 uur voor anker zodat iedereen op de beurt de kans heeft in de stalen kooi te water te gaan. Je draagt een duikbril zodat je hoofd afwisselend onder en boven water gaat. Het moment dat je zo'n haai van meerdere meters lang in de ogen kunt kijken is onvergetelijk. Een deel van je excursiekosten komt ten goede aan de Dyer Island Conservation Trust. Zorg voor zwemkleding en warme kleding als je je wetsuite hebt uitgedaan na de duik.
    Er is een douche aan boord. Excursie wordt uitgevoerd met een 14 persoons catamaran of 40 persoons jacht. Inclusief is een ontbijt of lunch (afhankelijk van tijdstip van je excursie) en na afloop is er soep met brood in de Great White House aan wal. Excursies vertrekken om 7.00, 11.00 en 15.00 uur. 

    Kayak & Lilo

    Kayak & Lilo with Untouched Adventures (vanaf € 65,- per persoon)

    Deze activiteit vindt plaats aan de uiterst spectaculaire kust van het Tsitsikamma National Park, nabij de plaats Storms River. Je wordt verwacht in het basecamp van Untouched Adventures waar je instructies krijgt over veiligheid en materialen. De activiteit vindt plaats in een groep. Je kun een wetsuit huren, en een zwemvest is verplicht te dragen. Zorg zelf voor zwemkleding, schoenen die je vast kunt maken (dus geen teenslippers) en warme kleren voor daarna. Prijs is incluief Conservation Fee van het park.
    Bij een rustige zee ga je bij het basecamp te water en peddel je over een klein stukje oceaan in 30-40 minuten naar de monding van de Storms River. Indien de zee te ruw is loop je vanaf het basecamp in 30 minuten naar de monding van de rivier en neem je daar pas plaats in de kayaks. Je peddelt met 2 personen in een tweepersoons kayak. De monding van de rivier wordt gemarkeerd door de befaamde hangbruggen waar mensen overheen wandelen. Vanaf hier vaar je de kloof in over vrijwel stilstaand water. De kloof wordt steeds smaller, totdat je niet meer verder kunt. Dan verlaat je de kayaks en ga je op je buik liggend op een 'lilo' (soort opblaasbaar matras) nog verder de kloof in tot het eindpunt. Je voelt je klein, omgeven door de hoge rotsen om je heen.
    Er is nog een diepe pool waar je van de rotsen af in kunt springen en daarna gaat het over dezelfde route terug. Totaal ben je ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg.

    Canopy tour

    Tsitsikamma Canopy Tour (vanaf € 43,- per persoon)

    In het prachtige inheemse regenwoud van Tsitsikamma, heeft Canopy Tours een route gebouwd van platforms, kabelbanen, ladders en bruggen, rond gigantische Outeniqua Yellowwood-bomen die tot 700 jaar oud zijn! Een reis door de boomkronen is een activiteit die leuk en spannend is, maar je tegelijkertijd ook veel leert over de planten en dieren in het bos. Je verplaatst je door de kruinen van bomen, soms wel op 30 meter boven de aarde. Als je geluk hebt, zie je een paar Knysna Loeries of het schitterende rode verenkleed van de ongrijpbare Narina Trogon. Je gidsen zorgen voor een veilige begeleiding, uitleg hoe de verschillende onderdelen aan te pakken, maar vertellen je ook over de ecologie van dit biotoop.
    Je krijgt een boomklimset aangemeten en draagt een helm en handschoenen. Zorg zelf voor schoenen met een redelijk stevige zool (dus geen teenslippers). Ervaring is zeker niet nodig, maar hoogtevrees is natuurlijk niet handig. De route bestaat uit 11 platforms, 10 ziplines en een suspension bridge. Alles bij elkaar ben je zo'n 2-3 uur onderweg.

    Praktische informatie

    Vluchtinformatie

    Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Kaapstad en een terugvlucht vanaf Port Elizabeth.

    SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

    Algemeen

    Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Je kunt deze reis dan ook het gehele jaar en op iedere dag van de week starten.

    Houdt er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De Zuid-Afrikaanse zomer loopt grofweg van december tot en met februari, de Zuid-Afrikaanse winter loopt ongeveer van juni tot en met augustus. Aangezien Zuid-Afrika een enorm groot land is, zijn er flink wat regionale variaties in het klimaat. Het weer van een bepaalde regio wordt met name bepaald door de hoogte- en geografische ligging ervan. De meeste SNP reizen gaan door een flink gedeelte van het land, daarom zul je op vakantie vaak een combinatie van verschillende klimaten aantreffen

    De winters zijn in Zuid-Afrika veelal koel en droog. Met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest. Vaak zijn er uitermate veel zonne-uren in deze tijd van het jaar. Overdag kun je meestal genieten van lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot zelfs onder het vriespunt. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan wel hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is vanwege de kalere begroeiing overigens de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.

    De zomers zijn in Zuid-Afrika in het binnenland overal warm tot heet en er valt in deze periode grofweg de meeste neerslag van het jaar. Behalve in de Kaap-regio. Aan de westzijde van het land valt overigens vaak zo weinig neerslag, dat je van een woestijnklimaat kunt spreken. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark in de zomer vaak erg vochtig en warm, er is dan ook sprake van zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan in deze regio malaria voorkomen.

    Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar wat betreft toerisme.  


    Voor deze reis

    De kustgebieden langs de zuidkust van Zuid-Afrika staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 oC in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 oC in de winter (april t/m september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden kan het zelfs afkoelen tot 5 oC. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge warme tot hete zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni t/m augustus. In de maanden december t/m februari kunnen de temperaturen in het binnenland zeer hoog oplopen, met name in het binnenland bij Cederbergen, Tulbagh en Montagu. 

    De meeste neerslag in het zuiden van Zuid-Afrika valt in de maanden juni t/m augustus, maar net zoals in vele andere landen heeft klimaatverandering ook in Zuid-Afrika al een tijd geleden zijn intrede gedaan. Het heeft geleid tot steeds onvoorspelbaardere weerspatronen. In de periode oktober 2017 t/m maart 2018 was het extreem droog in Kaapstad en het gebied dat tot aan Hermanus reikt. In de periode april t/m oktober 2018 viel er zoveel neerslag dat de gehele Westkaap-regio in 2019 totaal geen problemen zou ondervinden van droogte. Er stond voldoende water in de dammen om mensen, land en bedrijven van water te voorzien. Alle accommodaties zijn altijd prima voorzien van voldoende water, doch men spreekt alle reizigers meer aan op verantwoordelijk waterverbruik. En laten we eerlijk zijn, daar staan wij bij SNP volledig achter. 

     

    Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid- Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

    Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

    Over onze lokale partner

    Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

    "To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

    Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

    In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

    Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). Daarnaast dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals permits. De kosten van levensonderhoud liggen lager dan in Nederland: je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70 - 120 p.p. en een diner ZAR 150 - 200 p.p. Tevens is het gebruikelijk op verschillende plekken een fooi te geven (benzinestations 10 rand) en in restaurants ongeveer 10% fooi toe te voegen aan het totaal.
    Houd rekening met een bedrag van € 400-450 per volwassen persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

    In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits jullie in het bezit zijn van een pinpas voorzien met het vignet Maestro.Ter voorkoming van misbruik hebben veel banken de pinpas standaard op gebruik 'Europa' staan. Vergeet om die reden niet de pinpas op 'Wereld' te plaatsen. De persoon op wiens naam de auto is gehuurd moet tevens beschikken over een creditcard (VISA, Mastercard, American Express) waarop de borg en andere gerelateerde huurkosten worden vastgezet. Tevens kun je met een creditcard vrijwel overal en alles betalen, dat is veel handiger dan met cash geld.

    Van SNP krijg je een uitgebreid informatiepakket met tips voor wandelingen en excursies zoals deze in het dag-tot-dag- programma zijn vermeld. 
    Het SNP-informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen (andere route of extra nachten) worden daarin niet verwerkt. Wel vind je tevens informatie in je reispakket van de door jou geboekte aanvullende bouwstenen. In sommige parken kun je ter plaatse een gedetailleerde kaart ontvangen of kopen. Het totale SNP-informatiepakket is specifiek gericht op de natuurlijke belevingen. Het wordt dan ook aangeraden om hiernaast een algemene reisgids van Zuid-Afrika aan te schaffen.
    Tevens krijg je vooraf in de Mijn SNP-omgeving digitaal het Nederlandstalige pakket van het lokale agentschap, met routebeschrijvingen (hierin zijn wel persoonlijke aanpassingen verwerkt) en lokale informatie en de vouchers.
    Met name in de steden kan het soms wat lastig zijn om de routebeschrijving naar je hotel te volgen. Een navigatiesysteem kan je daarbij helpen. Dit kun je optioneel vooraf huren bij de auto of je neemt je eigen navigatie mee, of je gebruikt een navigatie app.

    • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
    • dagrugzak
    • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
    • zomerkleding, zwemkleding (periode okt-apr)
    • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème (periode okt-apr)
    • regenkleding
    • zaklamp
    • paspoort
    • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
    • fotokopieën van je paspoort en verzekeringspapieren
    • enige EHB- benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. paracetamol.

    Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

    24 mei 2019: Goed nieuws voor het reizen met minderjarigen naar Zuid-Afrika! De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

     

    Ga je binnenkort op reis naar Zuid-Afrika bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zuid-afrika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

    Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/zuid-afrika/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

    Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

    • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
    • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
      • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
      • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
      • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
      • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
      • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
    • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
    • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
    • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
    • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
    • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
    • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

    Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

    Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

    NB: deze samenvatting kan ieder moment gewijzigd worden door Immigrations van South-Africa. Check daarom ook altijd hun informatie op Travel with children to South Africa

    Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

    Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
    Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 30 dagen na vertrek uit het land geldig zijn..

    N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

    SNP service visumverplichtingen
    SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

    VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

    Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

    Gezondheidszorg
    De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
    N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

    Medicijnen
    Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
    N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

    Hygiëne
    Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

    EHBO
    Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

    Praktisch

    • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
    • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
    • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

    Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
    Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

    Verplicht
    Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

    Aanbevolen
    Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

    Malaria
    In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

    Algemeen en persoonlijk advies inentingen

    Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

    Vaccinaties halen tijdrovend?

    Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

    • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
    • buiten kantooruren en in weekenden
    • vaccinatie door erkende artsen
    • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

    Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

    In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

    Money-belt
    Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

    Veilig met de auto
    Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

    Bekijk wat deze reis kost

    Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

    Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap

    Multi-actief en multi-relaxed door de regenboognatie

    Gezinsvakantie per huurauto langs guesthouses, log cabins en safari-tenten

    Zwaarte
    Comfort
    Family specials
    Privéreis

    Welke variant kies je?

    Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

    Reisgezelschap & Accommodaties

    Wanneer wil je vertrekken?

    Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

    ma di wo do vr za zo
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
    Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

    Wanneer wil je vertrekken?

    Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

    Startdatum
    Aantal dagen
    Beschikbaarheid
    Prijs p.p.
    Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
    Kirsten de Baar

    Kunnen we je helpen?

    Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).