Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap, 16 dagen Cederbergen, Swartbergen en Coastal trails

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met huurauto langs guesthouses, lodges en een historisch hotel

Ontdek de verborgen juweeltjes in de Westkaap en Oostkaap met deze vernieuwde wandelreis die aanvangt in Kaapstad. Bewandel de ´shipswrecktrail' een mooie kustwandeling voor iedereen te doen. Wandel door de botanische tuinen van Kirstenbosch door Skeleton Gorge omhoog naar het landschap van kloven, toppen en rotsformaties. Bos maakt plaats voor de unieke vegetatie van het Cape Floral Kingdom. De wijnlanden rondom Stellenbosch vormen het decor voor 's werelds beste wijnen, hét gastronomisch walhalla van Zuid-Afrika en tevens het decor voor fraaie wandelingen door het Jonkerhoek Nature Reserve. De Hoop Nature Reserve is het toneel van bontebokken, Kaapse zebra's, elandantilopen en Zuidkapers. Elk jaar keren deze walvissen terug naar het beschermde marinepark waar zij kunnen kalveren. Verken het Swartberg Nature Reserve en het Tsitsikamma Nationaal Park. In deze beschermde ecosystemen ben je omgeven door fynbos en wandel je langs een grillige kustlijn met verborgen baaitjes over hangbruggen. Geniet van de erica’s en protea’s en kijk niet verbaasd op bij het zien van kudu’s, klipspringers en rooibokken.

Uniek aan deze reis

 • Door Skeleton Gorge de Tafelberg op
 • Klein Karoo met zijn Swartberg en Outeniqua bergen
 • Langste wijnroute ter wereld (R62)
 • Regenbestendige wandel- en fietskaart van Kaapstad en de wijnlanden
 • Relaxte kustwandeling Kaap de Goede Hoop
 • Wandelparadijs Jonkershoek Nature Reserve
 • Woest en ruig (marine)park Tsitsikamma
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Kaapstad en de Tuinroute te voet

Rondom de Tafelberg en de 12 Apostelen ligt een van ’s werelds mooiste steden: Kaapstad. De omgeving leent zich perfect om te wandelen. Met de stad altijd in de buurt, waan je je op veel plekken in een natuurparadijs. Op het schiereiland Kaap de Goede Hoop maak je een makkelijke kustwandeling, een mooie acclimatisatie dag voor de andere wandelingen tijdens deze reis. Wandel vanaf de botanische tuinen van Kirstenbosch omhoog door de Skeleton Gorge naar de rand van het Tafelberg-plateau. Het uiteindelijke doel is het panoramische uitzicht over Kaapstad, False Bay, Robben Island en in de verte de wijnlanden met de grillige pieken van de Hottentots.

Na een bezoek aan het Kaapse schiereiland vervolg je de reis met huurauto via Ceres naar Grootrivier. Vanuit het comfort van je cottage verken je de Cederbergen wier naam is ontleend aan de zeldzame 'Clanwilliam' ceders. Ze strekken zich uit over een enorm wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare. Het is de ideale outdoorplek in een onherbergzaam gebied. Omringd door wijnranken ligt, nabij Stellenbosch, het 11.000 hectare grootte Jonkerbos Nature Reserve. Ook het natuurgebied Helderbeg Nature Reserve - nabij Somerset-West - leent zich perfect voor dagwandelingen door fynbos. Het bergachtig gebied kun je middels goed gemarkeerde paden zelf verkennen. Als je het wat rustiger aan wilt doen, verken dan een van de vele soms 'state of the art' wine estates in de omgeving van Stellenbosch, Somerset-West en Franschhoek.

Een verblijf in het De Hoop Nature Reserve is rustgevend en enerverend tegelijk. Het marinepark beschermt vele dolfijnen, Zuidkapers (bultruggen die elk jaar hier kalveren), de witte haai en andere vissen. Ook bijzondere vogels zoals de beschermde Black Oyster Catcher met zijn zwarte verenkleed en knalrode snavel, worden beschermd. De 27 km lange onverharde weg naar de top van de Swartberg Mountains, met zijn bizarre geologische vormen, is een avontuur op zich. Vanwege de historische waarde van de weg - die eind 19e eeuw werd ontworpen en aangelegd - staat deze bergreeks op de Unesco Werelderfgoedlijst. Optioneel kun je bij deze reis een privé excursie maken waarbij een lokale gids je meeneemt naar een door Cape Nature beschermd gebied en je veel vertelt over de roemrijke geschiedenis van de aanleg van deze pas en natuurlijk alles over de flora en fauna. Meer fraaie kustpanorama’s staan je te wachten in het Tsitsikamma National Park, het eerste marinepark van Zuid-Afrika. Tegen de achtergrond van de ruige kustlijn langs de Indische Oceaan zijn er talloze wandelroutes uitgezet langs de kust en door fynbosvegetatie, een heerlijk einde van deze wandelreis in de Kaapprovincies.

Dag 1

Bij aankomst op de moderne en veilige luchthaven in Kaapstad, word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Een privé transfer brengt je in ca. 30-45 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte, naar een prachtig gerenoveerd boutique guesthouse in de wijk Sea Point. Na een lange vlucht raden wij niemand aan zelf naar het centrum van Kaapstad te rijden, waarbij je ook nog eens links moet rijden.

De accommodatie waar je de komende dagen verblijft, is een huis dat uit ca. 1900 dateert. Het is fraai gerestaureerd waarbij de nadruk ligt op kleuren en de sfeer van vroeger. In de keuken, of buiten bij mooi weer, wordt er aan een grote tafel gegeten. Middels het gratis WiFi netwerk kun je het thuisfront op de hoogte brengen van de goede aankomst. Het guesthouse ligt op loopafstand van het V&A Waterfront met zijn grote aantal restaurantjes, barretjes en winkels. Per taxi verplaats je je zo naar de Greenmarket en de Compagniestuinen.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 2

Onder begeleiding van een chauffeur/gids met auto verken je vandaag de botansiche pracht  van het Kaaps schiereiland. Het Cape Floristic Kingdom telt maar liefst ca. 8500 soorten! Rij langs het kustplaatsje Houtbaai over de Chapman’s Peak. Dit is een 9 km lange adembenemend mooie weg met spectaculaire uitzichten over de oceaan. De route brengt je naar Kommetjie envervolgens verder zuidwaarts naar de entree van het Table Mountain NP. Onderweg kom je langs Zuid-Afrika’s meest zuidelijke wijngaard en de meest zuidelijke struisvogelboerderij. Eenmaal in het park rijd je naar Olifantsbos, 't begin van de 'shipwreck trail'.

Met deze 3 km lange kustwandeling zie je twee scheepswrakken van vissersboten. Het is een lichte wandeling met weinig hoogteverschillen waarbij je af en toe over wat rotsen dient te klimmen. Aan het einde van deze wandeling keer je terug (zelfde route) of vervolg je de goed gemarkeerde wandeling naar het binnenland en keert uiteindelijk terug bij het begin waarmee de totale lengte 10 km bedraagt (ca. 3,5 - 4,5 uur). Je wandelt temidden van het Kaapse florarijkdom, waarbij gedurende het gehele jaar altijd wel bloemen in bloei staan. Naast de kleurrijke flora, die met name in het voorjaar het park omtovert tot een ware bloemenzee, kun je er bergzebra's, struisvogels en elanden aantreffen en wellicht zeldzame bontebokken. Totaal aantal meters klimmen 200m, en dalen 200m.

Na de wandeling rij je verder naar het uiterste (toeristische) zuidpuntje van het Kaapse schiereiland, de beruchte Kaap de Goede Hoop. Hierna rij je via het pittoreske Simonstown met veel leuke winkels. terug naar Kaapstad Indien je Boulder’s Beach wil bezoeken om zijn kolonie koddige Afrikaanse pinguïns, dan kan dat (entree is niet inbegrepen). Je loopt over houten loopbruggen vlak boven de pinguïns langs. Aan het einde van de middag kom je weer terug bij je accommodatie. 

Overnachting in

Kaapstad

Dag 3

Vroeg in de ochtend vindt de transfer plaats (inbegrepen) naar het begin van de wandeling die je vanaf de schitterende botanische tuinen van Kirstenbosch naar het hoogste punt op de Tafelberg voert.

Vanaf de ingang van de botanische tuinen geniet je eerst van de vele proteasoorten. Hierna klim je geleidelijk door een prachtig bos naar de Skeleton Gorge. Het bos bestaat uit fynbos gecombineerd met geïmporteerde bomen en een paar kleine watervalletjes onderweg. Hier begint het steilste deel van de klim: via ladders en af en toe klauterend over rotsen loop je naar de rand van de Tafelberg. Deze ziet er van ver af plat uit, maar schijn bedriegt. Het landschap boven is een prachtige combinatie van kloven, toppen en rotsformaties. Het bos maakt plaats voor de unieke vegetatie van de Kaapse Flora die alleen rondom Kaapstad te vinden is. Je klimt geleidelijk verder naar McClear’s Beacon, het hoogste punt van de Tafelberg op 1080. Hier vandaan heb je uitzicht op de Cape Flats aan de ene kant en de Tafelbaai met Robben Eiland aan de andere kant. Bij helder weer kun je de Hottentotten bergen voorbij Somerset-West en Stellenbosch liggen. Vanaf hier loop je over een vlak terrein naar de kabelbaan waarmee je afdaalt (niet inbegrepen, zie NB programma).

Wandeling: totaal 11 km tot het bovenste kabelbaan station, 935 m stijgen, 80m dalen, laagste punt 225mboven zeeniveau, hoogste punt 1080m. Langste klim 855m en langste afdaling 30m. De paden zijn af en toe steil met soms hoge op- en afstappen die vooral voor kleine mensen lastig kunnen zijn.

NB: De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Mocht de kabelbaan gesloten zijn, dan wandel je op dag 3 via de Platteklif Gorge naar beneden.

Overnachting in

Kaapstad

Dag 4

Deze ochtend wordt de huurauto bij je accommodatie afgeleverd. Vandaag heb je een vrije dag die je naar eigen inzichten invult. Wij geven je natuurlijk wat tips:

 • verken het historische stadscentrum Kaapstad met de gezellig drukke Groenmarkt en Compagnietuinen;
 • V&A Waterfront: winkels, restaurantjes, terrasjes, zeeaquarium Two Oceans, Robben Island Museum; vanuit de haven dagelijks vertrek naar Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.
 • optionele onderstaande excursies toevoegen 

 

Overnachting in

Kaapstad

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Cape Malay Cooking Experience

Spreek al je zintuigen aan met de specerijen die gebruikt worden in de bereiding van de Cape Malay keuken. Om van deze smakelijke kookles te genieten, maak je eerst kennis met de wijk Bo-Kaap. Tegenwordig een hippe wijk waarin de historische panden er kleurrijk bij staan. Maar eens was dit een achtergestelde wijk met de eerste generaties die afstamden van de slaven uit Maleisië die door de Nederlandse kolonisten met VOC-schepen naar de Westkaap werden gehaald en te werk werden gesteld op plantages en de verblijven van de Nederlandse kolonisten. Met de inheemse Malay'ers kwam ook hun cultuur en traditie mee die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Na een eenvoudige wandeling van een uur door de wijk Bo-Kaap vertelt de gids over de historie van deze huidige levendige islamitische wijk waarin de oudste moskee van Kaapstad staat. In dé specerijenwinkel stap je binnen in een wereld van masala’s, linzen, aromatsche rijstsoorten, een keur aan kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat, koriander en komijn. Je krijgt over van alles uitleg en natuurlijk is dit dé kans om wat voor thuis mee te nemen. Met de interactieve kookles die volgt bij de gastvrouw thuis, leer je hoe je een traditionele curry moet bereiden, roti, samosa's, chili bites en sambal. Natuurlijk is het na afloop “aan tafel” en geniet je van je eigen bereide lunch. Smaaklik eet!

Inbegrepen:

 • wandeling door Bo Kaap (ca. 1 uur)
 • bezoek non profit organisatie Monkeybiz (kunstproject)
 • kookles met gebruik van alle ingrediënten
 • Engelssprekende gastvrouw
 • lunch met sapje

Extra Informatie:

 • Start:  10.00 uur
 • Einde: 13.00 uur
 • Internationale groep (ca. 6 deelnemers)

Oranjekloof Hike

Nabij Houtbay ligt in het Table Mountain National Park de Oranjekloof. Het gebied kent een beschermde status vanwege het zeldzame Afromontaan bos met zijn rijke diversiteit aan plantleven. Onder begeleiding van een gids wandel je door dit bos om uiteindelijk aan te komen bij een stuwdam uit de vroege 20e eeuw. Vroeger verzorgden vijf stuwmeren bovenop de Tafelberg al het drinkwater voor Kaapstad, nu spelen deze dammen nog maar een beperkte rol in de drinkwatervoorziening. Langs de dammen wandel je over hoogvlakten en langs kloven met weidse vergezichten op de achterkant van de Twaalf Apostelen en Camps Bay. Je kunt een 'loop' wandelen van 8 km (ca. 5 uur) of via een diepere kloof de voorkant van de Tafelberg bereiken met een schitterend zicht op Kaapstad. Je daalt met de kabelbaan af of gaat de pittige uitdaging aan en daalt 600 meter af door de Platteklip Gorge (1,5 - 2 uur) voor je bij de plek uitkomt waar de wandeling eindigt.  

Inbegrepen:

 • Engelssprekende gids
 • permit
 • privé transfer accommodatie - begin/einde van de wandeling v.v.
 • boxlunch

Niet inbegrepen:

 • kabelbaan (ca. ZAR 200 pp enkeltje)

Extra Informatie:

 • excursie duurt gehele dag
 • lengte wandeling: 8 km (ongeveer 5 uur) of 13,5 km (ongeveer 7 uur)
 • wandelinfo wandeling 13,5 km: 1040 meter stijgen, 150 meter dalen
 • paden: af en toe steil met soms hoge op- en afstappen

Dag 5

De hoogste tijd voor de bergen! En die liggen veel dichterbij dan je denkt. Op ca. 240 kilometer rijden liggen de Cederbergen. Je rijdt via de N1-snelweg tot aan Rawsonville, om vanaf daar via de provinciale weg noordwaarts te rijden via Ceres en het plaatsje met de veelzeggende naam 'Die Dorp op die Berg '. Hierna is het nog een klein uurtje rijden voordat je aankomt bij de Grootrivier.

Je verblijft de komende nachten in een comfortabele cottage voorzien van een keuken met alle toebehoren. De cottages zijn een ideale springplank om de Cederbergen te verkennen. Deze bergen danken hun naam aan de zeldzame Clanwilliam ceders. Het wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare bestaat uit ruig bergachtig gebied waarmee het een ideale outdoorplek vormt voor wandelaars!

Overnachting in

Cederbergen

Dag 6-7

De Cederbergen zijn een onderdeel van het Kaaps florarijkdom en bedekt met typische fynbosvegetatie. De protea, is hiervan de vlaggendrager, en de nationale bloem van Zuid-Afrika. Naast de laurel protea en de zeldzame snow protea groeien hier wilde rooibos en red disa.

Het gebied is tevens het habitat van de stekelvarken, honingdas, Kaapse otter en het aardvarken. De ‘lucky few’ krijgen wellicht de zeldzame luipaard te zien, doch bij een pootafdruk mag je al blij zijn. Ook een aantal kleinere katachtigen komen hier voor zoals de Afrikaanse wilde kat, de lynx, vleermuisvos, aardwolf en de Kaapse vos. Meer voorkomende dieren zijn bavianen, dassies (hyrax), reebokantilopen, klipspringers, duikers en de grijsbokken.

De komende dagen kun je zelf invullen wat je wilt gaan doen. Op basis van het extreme klimaat (zeer koud in de winter tot zeer heet in de zomer), bepaal je hoe zwaar je het voor jezelf wilt maken. De wandeling die we aanbevelen is een halve dagwandeling naar een waterval  (eventueel uit te breiden met ca. 3 uur).

Ook kun je vanaf Algeria een mooie wandeling de bergen in maken. Het pad voert vrij steil de helling op met prachtige vergezichten over de Algeria vallei, de Uitkykrivier en de omringende bergen. Na ca. 2 tot 2,5 uur bereik je de Middelberg waterval. Aan de voet is een kleine pool waar je in de zomer heerlijk kunt badderen en afkoelen. Het is ook een perfecte plek om te picknicken. De afdaling duurt ca. 1 - 1.5 uur. Wandelinfo: 8 km (heen en terug), 460m stijgen, 460m dalen, laagste punt is 480m boven zeeniveau en het hoogste punt is 905m.

Overnachting in

Cederbergen

Dag 8

Het verblijf in de Cederbergen zit erop. Zonder tussenstops rijd je via Ceres naar Worcester om vervolgens door de oude Du Toitskloof Pas aan de andere kant van de Hottentot Bergen te komen. Na drie uur rijden, het landschap is weer een stuk groener en vriendelijker, arriveer je in de met druivenranken omgeven Knorhoek Counry Guesthouse. Het ligt op ca. 15 km ten noordoosten van Stellenbosch, dichtbij de bewoonde wereld maar toch heerlijk in de natuur. In het SNP Informatiepakket geven we je nog een tip voor een prachtige lunchplek even ten noorden van Worcester als je het rustig aan wilt doen.

Het guesthouse is een prachtige accommodatie waar tevens wijndruiven op een organische manier worden verbouwd. Je verblijft in een patio-kamer met je een eigen 'stoep'. De kamers zijn in de voormalige oude stallen gebouwd. Op het grote terrein van de winefarm kun je korte wandelingen maken. Vanuit je accommodatie rijd je in een half uur naar het Jonkershoek Nature Reserve, waar het Assegaaibosch Nature Reserve een onderdeel van is. Het 11.000 hectare grote reservaat bestaat uit de indrukwekkende Jonkershoek bergen en diepe kloven. Het vormt een belangrijk waterwingebied voor Stellenbosch en omgeving. In het reservaat zijn gemarkeerde wandelingen uitgezet die je op een van de volgende twee dagen kunt maken.

Overnachting in

nabij Stellenbosch

Dag 9

Op deze vrije dag kunnen we je een van de volgende wandelingen van harte aanbevelen: 

 • wandel door het fynbos en de bergen van het Helderberg Nature Reserve met schitterende uitzichten over False Bay en op de Tafelberg. De wandelingen variëren hier van de Sugarbird Walk (45 min) tot aan de Leopard Loop en Woodies Walk (ca. 5 uur);
 • in het Jonkershoek Nature Reserve wandel je 900m omhoog door de Swartboskloof (ca 4,5 km) met prachtige uitzichten. Eenmaal op hoogte wandel je zigzag over redelijk vlak terrein naar de top van de Kurktrekkernek waar een steile 2,5 km lang wandelpad aanvangt dalend naar de 'waterfall' route (lengte ca. 18 km, 6 uur wandelen);
 • eveneens in het Jonkershoek Nature Reserve, een steile klim voert je vanaf de parkeerplaats onderlangs de 'Third Ridge' en de bergtoppen van Banghoek. Je bereikt Bergriviernek vanaf waar je een fraai uitzicht hebt op de Assegaaiboskloof. Slingerend over het plateau van de Dwarsberg (1523m) met zijn poeltjes en stroompjes omgeven door 'disas' naar Kurktrekkernek. Met een kleine omweg kun je top van de Guardian Peak (1227m) beklimmen met fraaie uitzichten over het Kaaps Schiereiland, van de Tafelberg tot aan Kaap de Goede Hoop, Robben Island, False Bay, Cape Hangklip en de pieken van de Hottentots Holland bergreeks. Vanaf Kurktrekker daalt het pad langs watervallen naar het eindpunt van de wandeling (lengte ca. 17 km, 6 uur wandelen).

Het spreekt voor zich dat een tochtje langs een of meerdere winefarms beslist de moeite waard is. Verken een van de vele wijnroutes of kies een specifiek wijnhuis uit. Er vinden bijna dagelijks rondleidingen plaats door de wijnkelders, waarbij je na afloop kunt proeven. Met een 'wine & cheese' proeveriij of een 'wine & chocolate' proeverij komt de smaak van de wijn nog meer tot zijn recht.

Overnachting in

nabij Stellenbosch

Dag 10

De volgende bestemming, De Hoop Nature Reserve,  is een 34000 hectare groot marine nationaal park. Het is een favoriete bestemming voor wandelaars, fietsers, vogelliefhebbers en walvisliefhebbers (periode juni-november).

Vanaf de hoge zandduin Koppie Alleen is het zicht op de Zuidkapers fascinerend. Naar schatting kalveren 120 Zuidkapers elk jaar weer in deze wateren. De weg naar De Hoop toe is eveneens wonderschoon, je rijdt namelijk langs een van de mooiste kustroutes van Zuid-Afrika. Via Gordon's Bay en Hangklip rijden jullie naar Betty's Bay, een idyllische plek om pinguïns van dichtbij waar te nemen. De laatste 50 km over onverharde wegen rijden jullie vanaf Swellendam of Bredasdorp naar het De Hoop Nature Reserve, de plek om volop van de zandstranden en kustduinvegetatie te genieten. Aan de overkant van jullie accommodatie ligt Hoopvlei aan een meer dat is afgesloten van de Indische Oceaan door hoge zandduinen. Aan de overkant van het meer kun je bontebokken, zebra's en elandantilopen waarnemen.

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve - De Hoop Collection

Dag 11

Het De Hoop Nature Reserve is in 1957 opgericht als een experimenteel project waar beschermde diersoorten zoals de bontebok en de Kaapse zebra werden gefokt om te worden verkocht aan andere reservaten. Vanaf 1970 stelde De Hoop zich ten doel de florarijkdom te beschermen. Van de 8600 planten- en bloemensoorten die tot het Kaapse fynbos worden gerekend, komen er alleen in De Hoop al 1500 voor. Hiervan zijn ruim 100 soorten bedreigd, 34 zijn endemisch en 14 zijn recentelijk ontdekt!

Rij vanaf jullie accommodatie naar Koppie Alleen. Met kans op bavianen onderweg, zien jullie rechts de hoge zandduinen. In het natuurreservaat zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Mits de vegetatie niet wordt platgetrapt mag je overal wandelen. Speur de horizon af om de Zuidkapers te kunnen spotten, naar schatting komen elk jaar 120 Zuidkapers vanaf de arctische wateren naar de kust om te kalven. In de middag kunnen jullie bij de accommodatie nog een mooie wandeling maken die goed gemarkeerd is. De Hoopvlei is een van de 16 wetlands in Zuid-Afrika die op de lijst staat van de Ramsar Convention. Een internationale erkenning van een uniek natuurgebied waarin een 16 km lang meer is ontstaan in de Sout River waarin de monding compleet is afgeblokt van de oceaan door hoge zandduinen. Het gebied is een el dorado voor wadvogels.

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve - De Hoop Collection

Dag 12

Onderweg van De Hoop Nature Reserve richting Oudtshoorn, rijd je via Swellendam en de Tradouwpas bij Barrydale de fameuze R62 op. Deze 'route 62' wordt gezien als een van de mooiste landschappelijke wegen in Zuid-Afrika door de binnenlanden van de Westkaap. Onderweg kun je heerlijk in een van de vele 'padstallen' (wegrestaurantjes) lokaal bereide lekkernijen proeven en kopen. Via het typisch Klein Karoo dorp Barrydale - waarin de padstal 'Diesel and Crème' een aanrader is - rijd je langs de Swartberg bergreeks, een ecologische hotspot waar drie vegetatiesoorten samenkomen. Het klimaat is hier heerlijk mild, zelfs in de wintermaanden juni, juli en augustus. Via Calitzdorp vervolg je de weg naar De Zeekoe Guestfarm ten zuidenwesten van Oudtshoorn gelegen. Hier verblijf je de komende twee nachten. 

Overnachting in

zuidwestelijk van Oudtshoorn

Dag 13

Op deze vrije dag laten bepaal je zelf wat je doet. Natuurlijk geven we je wat inspiratie voor leuke activiteiten. Wat wellicht niet direct op je ‘bucketlist’ staat maar we wel adviseren is een nadere kennismaking met een zeer nieuwsgierig tot de tanden bewapend diertje. Het stokstaartje!

Sta vroeg op, rijdt ca. 10 km op het terrein van De Zeekoe naar de burrows (holen) van deze zeer sociale roofdiertjes. Stoeltjes erbij, warme deken over je heen, kop koffie of thee erbij en dan wachten.... De gids neemt je mee in de samenleving van deze vriendelijke diertjes. Zo schattig als ze eruit zien, zo onbevreesd jagen ze!

Met je eigen auto kun je er natuurlijk ook op uittrekken. Vanaf de lodge zie je ze al liggen, De noordelijke Swartberg Mountains. Je kunt de 27 km lange onverharde weg berijden, na elke bocht verandert het landschap en zie je de indrukwekkende geologische krachten die de Swartbergen hebben gevormd. Lees hieronder meer over je met een lokale gids de Swartberg-regio kunt verkennen. Tot slot kun je een bezoek aan de grootste druipsteengrotten van zuidelijk Afrika overwegen, de Cango Caves. 

Overnachting in

nabij Oudtshoorn

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Explore Swartberg Mountains (halve dag)

Thomas Bain was de eerste weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders de fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde waardoor de eens onneembare barriere tussen de Kleine en de Grote Karoo werd weggenomen. De pas is een meesterwerk qua aanleg en staat op de nationale monumentenlijst in Zuid-Afrika. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Prince Albert en Oudtshoorn slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586 meter hoge Swartberg. Met je eigen reisgezelschap ga je op pad met een Engelssprekende gids de Swartberg pas op. Geniet van weidse uitzichten en van de wandeling die je maakt door het Cape Nature Reserve dat een groot natuurgebied in de Swartbergen beschermd. Fynbos, klipspringers (kleine antilope) en wellicht Verreaux Eagles en Jackal Buzzards in het luchtruim. Na een lichte lunch keren we terug naar Oudtshoorn.

Inbegrepen:

 • Wandeling door fynbos in de Swartbergen
 • Swartberg Mountain conservation fee
 • Lichte lunch
 • Gediplomeerde Engelssprekende gids 

Informatie:

 • Start: 09.00 uur
 • Einde: 13.30 uur
 • Je wordt opgehaald vanaf je accommodatie (Oudtshoorn en 20 km omtrek) 
 • Eetrestrictie: glutenvrij en vegetarisch is mogelijk

Explore Swartberg Mountains (hele dag)

Thomas Bain was de eerste weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders de fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde waardoor de eens onneembare barriere tussen de Kleine en de Grote Karoo werd weggenomen. De pas is een meesterwerk qua aanleg en staat op de nationale monumentenlijst in Zuid-Afrika. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Prince Albert en Oudtshoorn slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586 meter hoge Swartberg. Met je eigen reisgezelschap ga je op pad met een Engelssprekende gids de Swartberg pas op. Geniet van weidse uitzichten en van de wandeling die je maakt door het Cape Nature Reserve dat een groot natuurgebied in de Swartbergen beschermd. Fynbos, klipspringers (kleine antilope) en wellicht Verreaux Eagles en Jackal Buzzards in het luchtruim. Na een lichte lunch in Prince Albert, aan de noordzijde van de Swartbergen vervolg je de tocht met uitleg over Karoo-vetplanten in de Grote Karoo en bezichtig je de 60 meter hoge waterval bij Meiringspoort alvorens je via het plaatsje 'Dorpie' terug rijdt naar Oudtshoorn.

Inbegrepen:

 • Wandeling door fynbos in de Swartbergen
 • Swartberg Mountain conservation fee
 • Lichte lunch
 • Gediplomeerde Engelssprekende gids

Informatie:

 • Start: 08.00 uur
 • Einde: uiterlijk 17.00 uur
 • Je wordt opgehaald vanaf je accommodatie (Oudtshoorn en 20 km omtrek)
 • Eetrestrictie: glutenvrij en vegetarisch is mogelijk

Dag 14

Je vervolgt de reis naar Storms River Village even ten noorden van het Tsitsikamma National Park. Je verblijft in een remake van een authentiek Kaaps dorp dat bestaat uit cottages rondom een grote tuin . Het dorpje straalt een serene rust uit!

Na gedane arbeid is het genieten in het restaurant ‘Marilyn’s 60’s Diner’. Te midden van oude auto’s, motoren en afbeeldingen van Marilyn Monroe en Elvis verorber je de heerlijkste hamburgers, salades, ‘Shake, Rattle & Roll’ shakes en ‘Boerewors & Fries’. Eén deur verderop bevindt zich de Tsitsikamma Micro Brewery waar sinds 2014 zeven heerlijke ales en een witbiertje ambachtelijk worden gebrouwen.

Verlenging in Knysna! Voordat je naar Storms River Village afreist, geeft een verblijf in Knysna je de mogelijkheid wandelingen te maken in het achterland of vanuit de haven van Kysna een Walvisexcursie te maken. Met deze boottocht van maximaal twee uur ga je op zoek naar walvissen, bultruggen en dolfijnen. Na afloop van deze verlenging heb je de mogelijkheid om op weg naar Tsitsikamma het Robberg Natuurreservaat te bezoeken, een beschermd natuurgebied op een schiereiland waar je over goed gemarkeerde paden een prachtige kustwandeling kunt maken van maximaal 10 km (in te korten tot zelfs 2 km).

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Knysna Whale Watching

In de haven op Thesen Island in de lagune van Knysna, ligt de speedboot klaar om je mee te nemen door de Knysna Heads het ruime sop op. Op de Indische Oceaan ga je op zeok naar de Southern Right Wales (Zuidkapers) en bulruggen. Wie weet stuiten we ook nog op dolfijnen en orca's die hier sporadisch worden waargenomen. Het belooft een enerverende tocht te worden uitgevoerd oor een organisatie die gecertificeerd is door Fair Trade Tourism. De boten dienen een veilige afstand tot de walvissen te bewaren van minimaal 50 meter . 

Inbegrepen:

 • bootexcursie 
 • Engelssprekende gids
 • Zwemvest 

Extra Informatie:

 • Start:  09.30, 12.00 of 15.00 uur 
 • Duur excursie: 1,5 - 2 uur
 • Internationale groep: minimaal 4, maximaal 25 deelnemers
 • Voor kinderen tot en met 11 jaar geldt een korting van ca. 20%

Dag 15

In en rondom Storms River Village zul je je niet vervelen. Bijna aan het einde van je reis vormt een verblijf in het Tistiskamma Village Inn een rustpunt. Je kunt heerlijk bij je cottage verblijven om te relaxen. Maar voor de avonturiers en natuurliefhebbers raden we je de volgende activiteiten aan: 

 • maak een mooie kustwandeling in het Tsitsikamma National Park; wandel over hangbruggen en door inheems kustbos, langs klaterende watervalletjes, steile klippen en beschutte zandstrandjes. De flora bestaat uit typische planten als de protea, 60 boomsoorten (o.a. stinkhout en geelhout), verschillende soorten lelies en orchideeën. Vanaf het Tsitsikamma Restcamp kun je in circa drie uur (heen en weer) lopen naar een fraaie waterval, hiermee bewandel je een klein gedeelte van de Otter-trail (zie hieronder voor meer info) die hier aanvangt 
 • aan de rand van het dorp Stormsriver kun je een canopy-tour maken zwevend door de bossen hangend aan kabels in een tuigje, van platform naar platform. Uiteraard vindt er vooraf een veiligheidsbriefing plaats; 
 • trek je wetsuite aan, helm op en drijf stroomafwaarts in een speciale zwemband de Storms River af. Neem met deze zogenaamde tubing-activiteit zwemkleding en een handdoek mee en water- of sportschoenen die nat mogen worden en een goed voetbed hebben. Ook kun je gaan suppen, staand op een surfboard met peddel;
 • verken het Plaatbos Nature Reserve, onderdeel van het Tistiskamma NP, en maak wandelingen variërend in lengte van ca. 5 t/m 8 km of maak in dit natuurreservaat een Segway tour.

In het SNP-informatiepakket geven we je allerlei tips waar je deze activiteiten kunt boeken. 's Avonds kun je heerlijk eten in de 'De Oude Martha' of in de Hunter’s Pub en Cafe Bacchus. Goede gerechten, niet duur.

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP

Dag 16

Je rijdt in ca. 2 uur naar Port Elizabeth waar de huurauto wordt ingeleverd. 

Je reis verlengen met een bijzondere safari? Breng een bezoek aan het Addo Elephant Nationaal Park of bezoek het privé reservaat Kariega Game Reserve. 

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Oostkaap * Kariega Game Reserve

Op bijna 1.5 uur rijden vanaf Port Elizabeth ligt het Kariega Game Reserve. Dit malariavrij 'big five' privé wildreservaat ter grootte van 10.000 hectare bevat maar liefst 5 verschillende ecosystemen. Met meer dan 25 zoogdiersoorten en 280 getelde vogelsoorten, biedt Kariega een heerlijk verblijf voor natuurliefhebbers. Of je nu in de Main Lodge, Ukhozi Lodge of de River Lodge verblijft, het zal je aan niets ontbreken. Maak gamewalks in een daarvoor speciaal uitgezet gebied, laat je door deskundige rangers per safarivoertuig rondrijden of vaar stroomafwaarts over de Bushmann's rivier naar de Indische Oceaan om de hoge zandduinen waar te nemen en te lunchen op desolate zandstranden.

Oostkaap * Addo Elephant NP

Het Addo Elephant Nationaal Park ligt in de Sunday River Vallei aan de rand van de Zuurbergen. Het park is opgericht in 1931 toen er nog maar 11 olifanten leefden. Inmiddels zijn het er ruim 450!, de kans dat u ze gaat zien is groot tijdens het maken van uw gamedrives met eigen huurauto. Het park staat bekend om haar unieke flora, die u op weinig andere plaatsen in de Kaapprovincie zult aantreffen.

NB Programma

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze actieve rondreis verblijf je in een gevarieerde mix aan kleinschalige boetiek hotels, cottages voorzien van keukens, hotels en bungalows, allen geselecteerd op basis van hun bijzondere sfeer en ligging. Alle kamers beschikken over eigen sanitair. Driepersoonskamers zijn overal beschikbaar, behalve tijdens het verblijf in Kaapstad, daar is een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer mogelijk. De reissom is hier uiteraard op gebaseerd.

Inbegrepen

 • Privé transfer luchthaven Kaapstad - hotel
 • Transfer naar Kirstenbosch voor wandeling op dag 3
 • 12 overnachtingen verblijf o.b.v. logies en ontbijt
 • 3 overnachtingen verblijf o.b.v. logies (Cederbergen)
 • Autohuur dag 4 t/m 16 (incl. total cover en ongelimiteerde km's)
 • CO2 compensatie verreden kilometers met huurauto
 • Dagexcursie Kaap de Goede Hoop (incl. gids en privé transport)
 • Entrees (Kaap de Goede Hoop en De Hoop Nature Reserve)
 • Wandel- en fietskaart Kaapstad & de wijnlanden (1: 150.000, waterproof)
 • Wandelkaart Cederbergen (1:40.000, editie 2019, waterproof) - ter plaatse
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, hotelaflevering en 'one way drop off')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

In Zuid-Afrika rijdt men links. Dat is in het begin misschien even raar, maar went heel erg snel. Wegen zijn een stuk rustiger dan in Nederland, routes worden goed aangegeven met borden en wegnummering. Rijd alleen bij daglicht en tank op tijd! 

Afhankelijk van de samenstelling van je reisgezelschap zijn de volgende huurauto's inbegrepen bij de reissom:

 • bij 1 t/m 4 personen: categorie DB (Toyota Etios of vergelijkbaar) - 4 deurs, handgeschakeld
 • bij 5 en 6 personen: categorie DV (Toyota Avanza of vergelijkbaar) - 5 deurs, handgeschakeld

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een automaat of een auto waarin tot wel 10 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag.

Voor een overzicht van de huurvoorwaarden klik hier.

Ter plaatse te betalen

'One way drop off' kosten voor de huurauto.

Geschikt voor kinderen

Vanaf 16 jaar.

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Kaapstad en een terugvlucht vanaf Port Elizabeth.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Algemeen

Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Je kunt deze reis dan ook het gehele jaar en op iedere dag van de week starten.

Houdt er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De Zuid-Afrikaanse zomer loopt grofweg van december tot en met februari, de Zuid-Afrikaanse winter loopt ongeveer van juni tot en met augustus. Aangezien Zuid-Afrika een enorm groot land is, zijn er flink wat regionale variaties in het klimaat. Het weer van een bepaalde regio wordt met name bepaald door de hoogte- en geografische ligging ervan. De meeste SNP reizen gaan door een flink gedeelte van het land, daarom zul je op vakantie vaak een combinatie van verschillende klimaten aantreffen

De winters zijn in Zuid-Afrika veelal koel en droog. Met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest. Vaak zijn er uitermate veel zonne-uren in deze tijd van het jaar. Overdag kun je meestal genieten van lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot zelfs onder het vriespunt. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan wel hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is vanwege de kalere begroeiing overigens de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.

De zomers zijn in Zuid-Afrika in het binnenland overal warm tot heet en er valt in deze periode grofweg de meeste neerslag van het jaar. Behalve in de Kaap-regio. Aan de westzijde van het land valt overigens vaak zo weinig neerslag, dat je van een woestijnklimaat kunt spreken. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark in de zomer vaak erg vochtig en warm, er is dan ook sprake van zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan in deze regio malaria voorkomen.

Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar wat betreft toerisme.  


Voor deze reis

De kustgebieden langs de zuidkust van Zuid-Afrika staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 oC in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 oC in de winter (april t/m september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden kan het zelfs afkoelen tot 5 oC. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge warme tot hete zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni t/m augustus. In de maanden december t/m februari kunnen de temperaturen in het binnenland zeer hoog oplopen, met name in het binnenland bij Cederbergen.

De meeste neerslag in het zuiden van Zuid-Afrika valt in de maanden juni t/m augustus, maar net zoals in vele andere landen heeft klimaatverandering ook in Zuid-Afrika al een tijd geleden zijn intrede gedaan. Het heeft geleid tot steeds onvoorspelbaardere weerspatronen. In de periode oktober 2017 t/m maart 2018 was het extreem droog in Kaapstad en het gebied dat tot aan Hermanus reikt. In de periode april t/m oktober 2018 viel er zoveel neerslag dat de gehele Westkaap-regio in 2019 totaal geen problemen zou ondervinden van droogte. Er stond voldoende water in de dammen om mensen, land en bedrijven van water te voorzien. Alle accommodaties zijn altijd prima voorzien van voldoende water, doch men spreekt alle reizigers meer aan op verantwoordelijk waterverbruik. En laten we eerlijk zijn, daar staan wij bij SNP volledig achter. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto. De kosten van levensonderhoud liggen wat lager dan in Nederland, je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70-120 pp en een diner ZAR 100 - 180 pp.

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met je debitcard (pinpas) en ccreditcard. Pinnen kan in de meeste steden mits je in het bezit bent van een pinpas voorzien met het vignet Cirrus, Visa, American Express of Master Card. 

Houd rekening met een bedrag van minimaal € 500 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

Ter plaatse ontvang je een handige 'roadatlas' met stadsplattegronden van de belangrijkste (grote) plaatsen en goede overzichtskaarten. Het staat je vrij om zelf vanuit Nederland een gedetailleerde kaart aan te schaffen. 

 • reistas (bij voorkeur zachte koffers)
 • dagrugzakje
 • goede wandelschoenen en sandalen/slippers
 • zomerkleding, zwemkleding
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • een goed insectenwerend middel
 • regenkleding
 • zaklamp, grote veldfles
 • paspoort
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club), cash en creditcard
 • fotokopieën van uw paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals sporttape (breed, zware kwaliteit), jodium, middel tegen blaren bv. Second Skin, vitaminen, muggenstift en een koortswerende pijnstiller bv. Paracetamol.

Nergens tijdens deze reis hoef je met je bagage te wandelen, doch alleen een dagrugzak is voldoende. Bereid je echter wel goed voor, met andere woorden laat je goed informeren wat de weersverwachting is voor de dag dat je gaat wandelen. Ook afhankelijk van het jaargetijde, kan het soms erg koud zijn en soms zeer warm. Hoe hoger je wandelt, hoe sneller het weer kan omslaan, hoe groter de kans op kou en/of regen. Pas hierop je kleding aan. Neem altijd voldoende snacks en water mee voor onderweg en je EHBO-middelen. Afhankelijk van de mogelijkheid om tussentijds wat te kopen (staat in het pakket beschreven), neem je wel of geen lunchpakket mee.

Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) in 2019 versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er n géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

Paspoort 

 • Voor een verblijf in Zuid-Afrika heb je een paspoort nodig, dat nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika én met twee lege bladzijden. Je hebt geen visum nodig voor Zuid-Afrika, wel krijg je bij aankomst een aantekening in je paspoort.
 • Voor een verblijf in Lesotho heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Voor een verblijf in Swaziland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is. 

Tip.  Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van je paspoort. 

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

Belangrijk 

Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika. Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap

Cederbergen, Swartbergen en Coastal trails

Wandelvakantie met huurauto langs guesthouses, lodges en een historisch hotel

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten