Wandelen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap, 18 dagen Cederbergen, Swartbergen en Coastal trails

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met huurauto langs guesthouses, lodges en safaritent

Zuid-Afrika, een ideaal land om rond te rijden en te genieten van de enorme diversiteit aan landschappen. Maar met SNP ga je verder en ontdek je te voet dat dit land zich ook uitstekend leent voor een wandelreis!  Op het Kaaps Schiereiland wandel je de ´shipswrecktrail', een mooie kustwandeling, en vanaf de botanische tuinen van Kirstenbosch door Skeleton Gorge omhoog naar het landschap van kloven, toppen en rotsformaties van de Table Mountain. Bos maakt plaats voor de unieke vegetatie van het Cape Floral Kingdom met protea's en erica's.
Een van de beste wandelgebieden van Zuid-Afrika vind je in de semi-aride Cederbergen met de door wind en erosie gevormde rotspartijen in okerkleuren.
De wijnlanden rondom Stellenbosch vormen het decor voor 's werelds beste wijnen, hét gastronomisch walhalla van Zuid-Afrika en tevens het decor voor pittige hikes door het Jonkershoek Nature Reserve. De Hoop Nature Reserve is het toneel van bontebokken, Kaapse zebra's, elandantilopen en Zuidkapers. Elk jaar keren deze walvissen terug naar het beschermde marinepark waar zij kunnen kalveren. Verken tenslotte het Swartberg Nature Reserve en het Tsitsikamma Nationaal Park. In deze beschermde ecosystemen ben je omgeven door fynbos en wandel je langs een grillige kustlijn met verborgen baaitjes over hangbruggen.

Uniek aan deze reis

 • Befaamde wegen R62 en Tuinroute
 • Door Skeleton Gorge de Tafelberg op
 • Hikes in Cederbergen en Swartbergen
 • Relaxte kustwandeling Kaap de Goede Hoop
 • Slechts 1500 km rijden dus veel tijd voor wandelen
 • Wandelparadijs Jonkershoek Nature Reserve
 • Woest en ruig (marine)park Tsitsikamma
 • Huurauto inbegrepen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zuid-Afrika - Cederbergen, Swartbergen en Coastal trails

Rondom de Tafelberg en de 12 Apostelen ligt een van ’s werelds mooiste steden: Kaapstad. De omgeving leent zich perfect om te wandelen. Met de stad altijd in de buurt, waan je je op veel plekken in een natuurparadijs. Op het schiereiland Kaap de Goede Hoop maak je een makkelijke kustwandeling, een mooie acclimatisatie dag voor de andere wandelingen tijdens deze reis. Wandel vanaf de botanische tuinen van Kirstenbosch omhoog door de Skeleton Gorge naar de rand van het Tafelberg-plateau. Het uiteindelijke doel is het panoramische uitzicht over Kaapstad, False Bay, Robben Island en in de verte de wijnlanden met de grillige pieken van de Hottentots.

Na een bezoek aan het Kaapse schiereiland vervolg je de reis met huurauto naar Algeria. Vanuit het comfort van je cottage verken je de Cederbergen wier naam is ontleend aan de zeldzame 'Clanwilliam' ceders. Ze strekken zich uit over een enorm wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare. Het is de ideale outdoorplek in een onherbergzaam gebied.
Omringd door wijnranken ligt, nabij Stellenbosch, het 11.000 hectare grootte Jonkershoek Nature Reserve. Het bergachtig gebied kun je middels goed gemarkeerde paden zelf verkennen. Als je het wat rustiger aan wilt doen, verken dan een van de vele soms 'state of the art' wine estates in de omgeving van Stellenbosch, Somerset-West en Franschhoek.

Een verblijf in het De Hoop Nature Reserve is rustgevend en enerverend tegelijk. Het marinepark beschermt vele dolfijnen, Zuidkapers (bultruggen die elk jaar hier kalveren), de witte haai en andere vissen. De 27 km lange onverharde weg naar de top van de Swartberg Mountains, met zijn bizarre geologische vormen, is een avontuur op zich. Vanwege de historische waarde van de weg - die eind 19e eeuw werd ontworpen en aangelegd - staat deze bergreeks op de Unesco Werelderfgoedlijst. Meer fraaie kustpanorama’s staan je te wachten in het Tsitsikamma National Park, het eerste marinepark van Zuid-Afrika. Tegen de achtergrond van de ruige kustlijn langs de Indische Oceaan zijn er talloze wandelroutes uitgezet langs de kust en door fynbosvegetatie, een heerlijk einde van deze wandelreis in de Kaapprovincies.

Dag 1

Bij aankomst op de moderne en veilige luchthaven in Kaapstad, word je verwelkomd door onze lokale vertegenwoordiger. Een privé transfer brengt je in ca. 30-45 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte, naar een prachtig gerenoveerd boutique guesthouse in de wijk Sea Point. Na een lange vlucht raden wij niemand aan zelf naar het centrum van Kaapstad te rijden, waarbij je ook nog eens links moet rijden.

De accommodatie waar je de komende dagen verblijft, is een huis dat uit ca. 1900 dateert. Het is fraai gerestaureerd waarbij de nadruk ligt op kleuren en de sfeer van vroeger. Middels het gratis WiFi netwerk kun je het thuisfront op de hoogte brengen van de goede aankomst. Het guesthouse ligt in een veilige wijk en op loopafstand van het V&A Waterfront met zijn grote aantal restaurantjes, barretjes en winkels. Per taxi verplaats je je zo naar de Greenmarket en de Compagniestuinen.

Overnachting in

Kaapstad - Antrim Villa

Dag 2

Vandaag wordt je door een lokale gids/chauffeur rondgeleid over het Kaaps schiereiland. Het maakt deel uit van het 'Cape Floristic Kingdom' en kent een grote verscheidenheid aan plantensoorten.
Over de Chapman's Peak Drive, een 9 km lange adembenemend mooie weg met spectaculaire uitzichten over de oceaan, rijdt je naar het zuiden. Je kunt een bezoek brengen aan de pinguïnkolonie Boulder's Beach bij Simon's Town. Op het einde van het schiereiland ligt het Kaap de Goede Hoop Nationaal Park. Wanneer je van Cape Point naar Kaap de Goede Hoop wandelt heb je een prachtig uitzicht over de woeste zee rondom de Kaap.
Ook de Shipwreck Trail is een fijne wandeling langs de kustlijn. Met deze 3 km lange kustwandeling zie je twee scheepswrakken van vissersboten. Het is een lichte wandeling met weinig hoogteverschillen waarbij je af en toe over wat rotsen dient te klimmen. Aan het einde van deze wandeling keer je terug (zelfde route). Je wandelt te midden van het Kaapse florarijkdom, waarbij gedurende het gehele jaar altijd wel bloemen in bloei staan. Naast de kleurrijke flora, die met name in het voorjaar het park omtovert tot een ware bloemenzee, kun je er bergzebra's, struisvogels en elanden aantreffen en wellicht zeldzame bontebokken. Totaal aantal meters klimmen 200m, en dalen 200m.

Mocht je interesse hebben voor een bezoek aan Robbeneiland, dan lees je in het SNP informatiepakket meer hoe je dit zelf kunt regelen.

Overnachting in

Kaapstad - Antrim Villa

Dag 3

Vroeg in de ochtend wordt je naar de schitterende botanische tuinen van Kirstenbosch gebracht, tevens het startpunt van de wandeling die je voert naar de top van Table Mountain.

Vanaf de ingang van de botanische tuinen geniet je eerst van de vele proteasoorten. Hierna klim je geleidelijk door een prachtig bos naar de Skeleton Gorge. Het bos bestaat uit fynbos gecombineerd met geïmporteerde bomen en een paar kleine watervalletjes onderweg. Hier begint het steilste deel van de klim: via ladders en af en toe klauterend over rotsen loop je naar de rand van de Tafelberg. Deze ziet er van ver af plat uit, maar schijn bedriegt. Het landschap boven is een prachtige combinatie van kloven, toppen en rotsformaties. Het bos maakt plaats voor de unieke vegetatie van de Kaapse Flora die alleen rondom Kaapstad te vinden is. Je klimt geleidelijk verder naar McClear’s Beacon, het hoogste punt van de Tafelberg op 1080. Hier vandaan heb je uitzicht op de Cape Flats aan de ene kant en de Tafelbaai met Robben Eiland aan de andere kant. Bij helder weer kun je de Hottentotten bergen voorbij Somerset-West en Stellenbosch liggen. Vanaf hier loop je over een vlak terrein naar de kabelbaan waarmee je afdaalt (niet inbegrepen). Eenmaal beneden neem je een taxi terug naar je hotel (niet inbegrepen).

Wandeling: totaal 7 km tot het bovenste kabelbaan station; 1000 m stijgen, 80m dalen.

NB: De Table Mountain Cableway sluit elk jaar voor onderhoud voor een periode van 3 weken (eind juli t/m begin augustus). Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

Overnachting in

Kaapstad - Antrim Villa

Dag 4

Deze ochtend wordt de huurauto bij je accommodatie afgeleverd. Neem de tijd om rustig de auto te inspecteren voordat je hem accepteert.
Vandaag heb je nog een laatste dag in Kaapstad die je naar eigen inzichten invult. Wij geven je natuurlijk wel wat tips:

 • verken het historische stadscentrum Kaapstad met de gezellig drukke Groenmarkt en Compagnietuinen;
 • V&A Waterfront: winkels, restaurantjes, terrasjes, zeeaquarium Two Oceans, Robben Island Museum; vanuit de haven dagelijks vertrek naar Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.

 

Overnachting in

Kaapstad - Antrim Villa

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Cape Malay Cooking Experience

Spreek al je zintuigen aan met de specerijen die gebruikt worden in de bereiding van de Cape Malay keuken. Om van deze smakelijke kookles te genieten, maak je eerst kennis met de wijk Bo-Kaap. Tegenwordig een hippe wijk waarin de historische panden er kleurrijk bij staan. Maar eens was dit een achtergestelde wijk met de eerste generaties die afstamden van de slaven uit Maleisië die door de Nederlandse kolonisten met VOC-schepen naar de Westkaap werden gehaald en te werk werden gesteld op plantages en de verblijven van de Nederlandse kolonisten. Met de inheemse Malay'ers kwam ook hun cultuur en traditie mee die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Na een eenvoudige wandeling van een uur door de wijk Bo-Kaap vertelt de gids over de historie van deze huidige levendige islamitische wijk waarin de oudste moskee van Kaapstad staat. In dé specerijenwinkel stap je binnen in een wereld van masala’s, linzen, aromatsche rijstsoorten, een keur aan kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat, koriander en komijn. Je krijgt over van alles uitleg en natuurlijk is dit dé kans om wat voor thuis mee te nemen. Met de interactieve kookles die volgt bij de gastvrouw thuis, leer je hoe je een traditionele curry moet bereiden, roti, samosa's, chili bites en sambal. Natuurlijk is het na afloop “aan tafel” en geniet je van je eigen bereide lunch. Smaaklik eet!

Inbegrepen:

 • wandeling door Bo Kaap (ca. 1 uur)
 • bezoek non profit organisatie Monkeybiz (kunstproject)
 • kookles met gebruik van alle ingrediënten
 • Engelssprekende gastvrouw
 • lunch met sapje

Extra Informatie:

 • Start:  10.00 uur
 • Einde: 13.00 uur
 • Internationale groep (ca. 6 deelnemers)

Dag 5

Je verlaat het Kaaps Schiereiland en gaat op weg naar de Cederberg Wilderness. Je rijdt via de provinciale kustweg (R27) langs Bloubergstrand en Melkbosstrand naar het noorden. Vergeet niet om af en toe om te kijken. Het uitzicht op Kaapstad met de imposante Tafelberg op de achtergrond is prachtig. Wie weet is de berg gedrapeerd in wolken, lokaal beter bekend als het 'tafelbergkleedje'.

Vlak voordat je het Westcoast National Park passeert, zou je kunnen afslaan naar het pittoreske kustplaatsje Yzerfontein om daar te gaan lunchen. Vervolg je weg via de R315. Via het lieflijke plaatsje Darling, rijd je door naar Algeria, het hart van de Cederbergen. Hier verblijf je de komende nachten in een fraaie cottage. Deze huisjes zijn zelfvoorzienend dus je doet onderweg inkopen om je maaltijden zelf te bereiden in je eigen keukentje.
De Cederbergen, wier naam is ontleend aan de zeldzame Clanwilliam ceders, strekken zich uit van de Middelberg pas in Citrusdal tot aan het noorden bij de Pakhuis pas bij Clanwilliam. Het wildernisgebied ter grootte van 71.000 hectare bestaat uit ruig bergachtig gebied waarmee het een ideale outdoorplek vormt voor wandelen en sightseeing!

Dagafstand: 260 km rijden (3,5 uur)

Overnachting in

Cederbergen, Algeria - Algeria Cottages

Dag 6-7

De Cederbergen zijn een onderdeel van het Kaaps florarijkdom en bedekt met typische fynbosvegetatie. De nationale bloem van Zuid-Afrika, de protea, is de vlaggendrager. Het gebied is ook rijk aan wilde dieren zoals stekelvarkens, honingdas, de Kaapse otter en het aardvarken. De ‘lucky few’ krijgen wellicht de zeldzame luipaard te zien, doch bij een pootafdruk mag je al blij zijn. Ook een aantal kleinere katachtigen komen hier voor zoals de Afrikaanse wilde kat, de lynx, vleermuisvos, aardwolf en de Kaapse vos. Meer voorkomende dieren zijn bavianen, dassies (hyrax), reebokantilopen, klipspringers, duikers en de grijsbokken.

De wandeling die we aanbevelen is een halve dagwandeling (eventueel uit te breiden met nog eens 3 uur) naar een waterval. Vanaf de cottages in Algeria voert een mooie wandeling de bergen in naar een waterval. Het pad voert vrij steil de helling op met prachtige vergezichten over de Algeria vallei, de Uitkykrivier en de omringende bergen. Na ongeveer 2 tot 2,5 uur bereik je de Middelberg waterval. Aan de voet is een kleine pool waar je in de zomer heerlijk kunt badderen en afkoelen. Het is ook een perfecte plek om te picknicken. De afdaling duurt maximaal 1,5 uur.

Een tweede aanrader is de tocht naar het Maltese Cross, een wandeling van ongeveer 5-7 uur. De wandeling voert door de vallei naar het begin van de klim. Wind en water hebben in dit deel van de Cederbergen prachtig geërodeerde rotsvormen gecreëerd waartussen je omhoog klimt. Eenmaal boven gekomen word je beloond met een schitterend panorama over de omringende bergen en natuurlijk op het Maltese Cross, een van de grootste en mooiste rotsformaties hier. De wandeling is goed gemarkeerd, af en toe moet je even zoeken naar het juiste pad.
Wandelinfo: 8 km; 450m stijgen, 450m dalen

Overnachting in

Cederbergen, Algeria - Algeria Cottages

Dag 8

Het verblijf in de Cederbergen zit erop. Ga rechtstreeks (215 km) of landschappelijk gezien de mooiere route via Ceres naar Worcester om vervolgens door de oude Du Toitskloof Pas aan de andere kant van de Hottentot Bergen te komen. Hier is het landschap weer een stuk groener en vriendelijker, en arriveer je in de met wijngaarden omgeven stad Stellenbosch.

Met straten die zijn omzoomd met eikenbomen en een mix van fraaie Kaapshollandse huizen en vele moderne horecagelegenheden, is het heerlijk toeven in deze tweede oudste stad van Zuid-Afrika. Struin lekker langs de Braak en de Dorpstraat en duik een van de oudste winkels van Stellenbosch in: Oom Samie se Winkel.  In de stad wier naam is ontleend aan de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel, wemelt het van de vele studenten en natuurlijk toeristen. Ook in de avond kun je gewoon veilig over straat wandelen en ergens lekker een hapje gaan eten. Stellenbosch vormt het kloppend wijnhart in Zuid-Afrika en is daarmee een perfecte basis om de vele wijnhuizen in de omgeving te verkennen.

Steeds meer wijnhuizen bieden ook de mogelijkheid om te lunchen, te picknicken (vaak in de weekeinden) of zelfs uitgebreid te dineren. Slaat een bezoek aan het Wine estate Vergelegen beslist niet over met zijn oude Kampferbomen. Ze zijn zelfs tot nationaal monument verklaard! Naast Vergelegen, dat op ca. 10 minuten rijafstand ligt van Stellenbosch, ligt Morgenster, het bedrijf dat reeds 2 maal een mondiale prijs in de wacht heeft gesleept als beste olijfolie!

Overnachting in

Stellenbosch - Bonne Esperance Guest House

Dag 9

Neem de tijd om een heerlijke wandeling te maken in het nabijgelegen Jonkershoek Nature Reserve, beheerd door de natuurorganisatie Cape Nature. Weliswaar betaal je een bescheiden entreeticket, maar dan kun je ook genieten van een hele of halve wandeldag in een veilig wandelgebied. De ruige Jonkershoek Mountains zijn ideaal voor wandelliefhebbers. De rivieren Eerste, Berg, Lourens en Riviersonderend beginnen allemaal hoog in deze bergen, hoewel alleen de Eerste Rivier daadwerkelijk door de Jonkershoekvallei stroomt. Het gebied is ook rijk aan dieren en planten, met meer dan 1100 plantensoorten en een verscheidenheid aan kleine zoogdieren, vogels en reptielen.

Kies bijvoorbeeld voor het pittige Panorama Circuit waarbij je wel 1000 m moet stijgen. Eenmaal op hoogte wandel je zigzag over redelijk vlak terrein naar de top van de Kurktrekkernek. Uitzichten over de Hottentot Mountains en in de verte zelfs de oceanen die het Kaaps Schiereiland omzomen. Er volgt een afdaling langs de rivier, met meerdere watervallen en poeltjes om af te koelen. (lengte ca. 17 km, 6-7 uur wandelen).
Natuurlijk zijn er ook kortere wandelingen te maken zoals de Jonkershoek Loop (10 km) of de Sosyskloof (6,5 km).

Jonkershoek is ook zeer geschikt om met een mountainbike te verkennen. Fietsen zijn in Stellenbosch te huur.

Overnachting in

Stellenbosch - Bonne Esperance Guest House

Dag 10

Je kunt ervoor kiezen om een prachtige route langs de oceaan te rijden waarbij je kans hebt om wat van het mariene 'wildlife' te zien. Volg dan de R44, via Gordon's Bay naar Betty's Bay, een idyllische plek om de Stoney Point pinguïns en Dassies van dichtbij waar te nemen vanaf vlonderpaden. Deze rit is ongeveer 160 km en duurt 3 uur, waarvan veel pal langs de oceaan.

Of je volgt een route landinwaarts (185 km; 2,5 uur) via het erg leuke plaatsje Franschhoek, boordevol wijnvelden, waarbij je op de bergpas een wandeling kunt maken in het Mont Rochelle Nature Reserve waar de illustere bergluipaard nog voor komt. Kies bijvoorbeeld voor de Uitkyk Trail en Breakfast Rock Trail (6 km; 350 m stijgen en dalen).

Uiteindelijk is je einddoel het dorpje Gansbaai waar je overnacht.

Overnachting in

Gansbaai - White Shark Guest House

Dag 11

Tijd voor avontuur op het water! Ongeveer 8 km uit de kust van Kleinbaai ligt Dyer Island Nature Reserve, een zeer belangrijk ecologisch reservaat waar zo'n 5000 Afrikaanse pinguins nestelen en op een ander klein eilandje zo'n 60.000 pelsrobben. Deze aanwezigheid trekt roofdieren aan, zoals de grote witte haai. Boek ter plaatse, of vooraf bij SNP, een marine excursie. Hierbij kun je niet alleen walvissen zien (juli-november), maar (meestal) ook witte haaien, dolfijnen, pinguïns, Kaapse zeeleeuwen en duizenden zeevogels.
Naast de 'gewone' walvisexcursie is het ook mogelijk een 'cage dive' te maken: veilig in een stalen kooi kun je de witte haaien van dichtbij bekijken.

In de middag is er zeker tijd voor nog een ontspannende wandeling door het kustlandschap, zoals het Duiwelsgat Trail of bij De Kelders.
Vlak buiten Kleinbaai ligt een pinguïn opvang- en rehabilitatie centrum dat je ook kunt bezoeken. Of het Panthera Africa, een duurzaam werkend opvangcentrum voor leeuwen en andere katten die in gevangenschap zijn geboren.

Optionele uitbreiding
Boek de walvisexcursie vooraf zodat je zeker bent van een plekje.

Overnachting in

Gansbaai - White Shark Guest House

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

walvisexcursie

Marine Big Five Whale Watching Gansbaai

8 km voor de kust bij Gansbaai ligt Dyer Island, een internationaal erkend wildlife habitat. Het is een belangrijk vogelgebied met onder andere een grote kolonie Afrikaanse pinguins. Grenzend aan Dyer Island ligt Geyser Rock, de thuisbasis van een kolonie van 60.000 Kaapse pelsrobben. Deze zijn het hele jaar aanwezig. Dyer Island Cruises neemt je mee naar het waterkanaal tussen Dyer Island en Geyser Rock, bekend als de wereldberoemde ‘Shark Alley’. Vervolgens nemen we je mee naar de walvishotspots in de baai. Met meer dan twintig jaar ervaring kunnen ze je de beste garantie geven op een prachtige excursie van 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. De maatschappij is Fair Trade Tourism gecertificeerd.

Excursie wordt uitgevoerd met een comfortabele jacht met kajuit. E is een 25 persoons en 50-persoons boot die ingezet wordt. Tijdstippen van afvaart zijn 7.00. 9.00 en 11.30 uur. Er is koffie en thee aan boord, evenals soep met brood op de terugweg. Passagiers worden uitgerust met comfortabele reddingsvesten en waterdichte jassen. Veiligheid is van het allergrootste belang. Er is geen leeftijdslimiet.

excursie

Shark Cage Diving Gansbaai

Ga mee met Marine Dynamics op deze onvergetelijke excursie. Educatief, comfortabel en vooral ook spannend. Vanwege de aanwezigheid van een massale kolonie zeerobben nabij Dyer Island, 8 km voor de kust van Gansbaai, wemelt het in deze wateren van de grote witte - en andere soorten haaien. Helaas hebben de meeste mensen een totaal verkeerd beeld van de grote witte haai. Films en verhalen hebben de haai het stigma gegeven van een niets ontziend monster dat alles en iedereen opeet. Tijd om dat beeld bij te stellen. De marine biologen die je op deze excursie vergezellen zorgen dat er een completer en minder eenzijdig beeld verteld wordt van deze zeer interessante beesten.
Na een briefing aan wal en het selecteren van de wetsuits varen we in 20 minuten naar de ankerplaats nabij Dyer Island. Gemiddeld blijven we ongeveer 2 uur voor anker zodat iedereen op de beurt de kans heeft in de stalen kooi te water te gaan. Je draagt een duikbril zodat je hoofd afwisselend onder en boven water gaat. Het moment dat je zo'n haai van meerdere meters lang in de ogen kunt kijken is onvergetelijk. Een deel van je excursiekosten komt ten goede aan de Dyer Island Conservation Trust. Zorg voor zwemkleding en warme kleding als je je wetsuite hebt uitgedaan na de duik.
Er is een douche aan boord. Excursie wordt uitgevoerd met een 14 persoons catamaran of 40 persoons jacht. Inclusief is een ontbijt of lunch (afhankelijk van tijdstip van je excursie) en na afloop is er soep met brood in de Great White House aan wal. Excursies vertrekken om 7.00, 11.00 en 15.00 uur. 

Dag 12-13

Een redelijk korte rit van slechts 135 km (2 uur) rijden brengt je in het De Hoop Nature Reserve. Het laatste stuk gaat wederom over een onverharde doch prima weg.
Het natuurreservaat is in 1957 opgericht als een experimenteel project waar beschermde diersoorten zoals de bontebok en de Kaapse zebra werden gefokt om te worden verkocht aan andere reservaten. Vanaf 1970 stelde De Hoop zich ten doel de florarijkdom te beschermen. Van de 8600 planten- en bloemensoorten die tot het Kaapse fynbos worden gerekend, komen er alleen in De Hoop al 1500 voor. Hiervan zijn ruim 100 soorten bedreigd, 34 zijn endemisch en 14 zijn recentelijk ontdekt!

Vanaf je huisje in De Hoop rijd je naar Koppie Alleen. Met kans op bavianen onderweg, zie je rechts de hoge zandduinen. In het natuurreservaat zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Mits de vegetatie niet wordt platgetrapt mag je overal wandelen. Speur de horizon af om de Zuidkapers te kunnen spotten, naar schatting komen elk jaar 120 Zuidkapers vanaf de arctische wateren naar de kust om te kalven. In de middag kun je bij de accommodatie nog een mooie wandeling maken die goed gemarkeerd is. De Hoopvlei is een van de 16 wetlands in Zuid-Afrika die op de lijst staat van de Ramsar Convention. Een internationale erkenning van een uniek natuurgebied waarin een 16 km lang meer is ontstaan in de Sout River waarin de monding compleet is afgeblokt van de oceaan door hoge zandduinen. Het gebied is een el dorado voor wadvogels.

Overnachting in

De Hoop Nature Reserve - De Hoop Collection

Dag 14

Onderweg van De Hoop Nature Reserve richting Oudtshoorn, rijd je via Swellendam en de Tradouwpas bij Barrydale de fameuze R62 op. Deze 'route 62' wordt gezien als een van de mooiste landschappelijke wegen in Zuid-Afrika door de binnenlanden van de Westkaap. Onderweg kun je heerlijk in een van de vele 'padstallen' (wegrestaurantjes) lokaal bereide lekkernijen proeven en kopen. Via het typisch Klein Karoo dorp Barrydale - waarin de padstal 'Diesel and Crème' een aanrader is - rijd je langs de Swartberg bergreeks, een ecologische hotspot waar drie vegetatiesoorten samenkomen. Het klimaat is hier heerlijk mild, zelfs in de wintermaanden juni, juli en augustus. Via Calitzdorp vervolg je de weg naar Oudtshoorn. Hier verblijf je de komende twee nachten in een volledig ingerichte safaritent, passend bij het gevoel van 'the outback'. 

Dagafstand: 290 km rijden (4 uur)

Overnachting in

Oudtshoorn - Africamps Klein Karoo

Dag 15

Bij het krieken van de dag kun je optioneel een 'gamedrive' maken waarbij je op zoek gaat naar een weliswaar heel klein doch schattig wild: de meerkat oftwel stokstaartjes! Je nestelt je voor de holen waar deze diertjes wonen en wacht tot ze hun nieuwsgierigheid niet meer kunnen bedwingen en naar buiten komen. De gids vertelt je alles over de samenleving van deze erg sociaal vriendelijke dieren.

Daarna maak je je eigen plan voor de rest van de dag. Met je auto rijdt je 45 km (1 uur) naar het dorp Matjesrivier waarbij je onderweg de Cango Caves kunt aandoen, Zuid-Afrika's grootste stelsel van druipsteengrotten. In Matjesrivier begin je aan de klim naar de spectaculaire Swartbergpas. Deze weg is onverhard maar in hele goede conditie, tenzij het hard regent dan wordt het afgeraden. Thomas Bain was de weg- en waterbouwkundige die met behulp van dwangarbeiders deze fameuze Swartbergpas in 1888 aanlegde, die de eens onneembare barrière tussen de Kleine en de Grote Karoo moest slechten. De pas is een meesterwerk qua aanleg. Bain, die ook zijn sporen verdiende als botanist en geoloog, gebruikte als een van de eerste baanbrekers dynamiet. De 27 km lange onverharde weg tussen Matjiesrivier en Prince Albert slingert zich via steile haarspeldbochten naar de top van de 1586m hoge Swartberg. Bij vrijwel elke bocht zijn adembenemende uitzichten te bewonderen. In 1988, honderd jaar nadat de weg werd opgeleverd – in totaal werd er 8 jaar aan gewerkt – werd de weg tot nationaal monument in Zuid-Afrika verklaard. Zeer fotogeniek!

Vanaf Matjesrivier is het 37 km (1 uur) over de pas en afdalend naar Prince Albert. Geniet van een welverdiende lunch in dit fotogenieke Victoriaanse dorpje 'off the beaten track'.
Voor de terugweg kun je natuurlijk wederom over de pas rijden, of je maakt een rondje door via Bergwater en Klaarstroom in 1,5 uur (115) km terug te rijden over een verharde weg naar Oudtshoorn.

Overnachting in

Oudtshoorn - Africamps Klein Karoo

Dag 16

Je vervolgt de reis naar Storms River Village even ten noorden van het Tsitsikamma National Park, een rit van 215 km (3 uur rijden).
Onderweg kun je een stop maken in Knysna, een leuk en bruisend -weliswaar toeristisch- stadje aan een lagune. Door de Knysna Heads stroomt het water van de Indische Oceaan de lagune binnen waarmee het een estuarium creëert dat tot nationaal park is uitgeroepen. De lagune bestaat uit een mozaïek van zandkusten, rietbedden, modderplaten en zilte moerassen. Knysna is tevens het grootste centrum van de oesterteelt in Zuid-Afrika. Kenners beweren dat de Knysna-oesters de beste ter wereld zijn. Een bezoek aan de Knysna Oyster Company op Thesen Island mag niet ontbreken. Ook de stad zelf, met haar wandelpromenade is leuk om te verkennen en beslist een aanrader voor een heerlijke lunch.

Ben je meer in voor een wandeling dan kun je Knysna het beste overslaan en de stop inplannen in het Robberg Nature Reserve, nabij Plettenbergbaai. De langste wandeling van bijna 10 km (duur max. 4 uur) voert je over een goed gemarkeerd pad met hier en daar wat kort klauterwerk over rotsen. Met deze kustwandeling zie je op enkele plaatsen zeeleeuwen kolonies en als je geluk hebt een silhouet van een witte haai. Zeevogels rusten uit op afgelegen stukjes strand. Wees niet verbaasd als je hier bultruggen ziet springen (periode juni t/m oktober). De wandeling in Robberg kun je inkorten tot 2 km. 

In Storms River verblijf je in een remake van een authentiek Kaaps dorp dat bestaat uit cottages rondom een grote tuin . Het dorpje straalt een serene rust uit! Na gedane arbeid is het genieten in het restaurant ‘Marilyn’s 60’s Diner’. Te midden van oude auto’s, motoren en afbeeldingen van Marilyn Monroe en Elvis verorber je de heerlijkste hamburgers, salades, ‘Shake, Rattle & Roll’ shakes en ‘Boerewors & Fries’. Eén deur verderop bevindt zich de Tsitsikamma Micro Brewery waar sinds 2014 zeven heerlijke ales en een witbiertje ambachtelijk worden gebrouwen.

Optionele uitbreiding
Wil je meer tijd voor de mogelijkheden in Knysna dan kun je het beste hier een nacht bijboeken. Alleen dan kun je ook de dagexcursie Emzini Township Tour bijboeken omdat die uitsluitend in de ochtend plaatsvind.

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP - Tsitsikamma Village Inn

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Knysna Whale Watching

In de haven op Thesen Island in de lagune van Knysna, ligt de speedboot klaar om je mee te nemen door de Knysna Heads het ruime sop op. Op de Indische Oceaan ga je op zoek naar de Southern Right Wales (Zuidkapers) en bultruggen. Wie weet stuiten we ook nog op dolfijnen en orca's die hier sporadisch worden waargenomen. Het belooft een enerverende tocht te worden uitgevoerd oor een organisatie die gecertificeerd is door Fair Trade Tourism. De boten dienen een veilige afstand tot de walvissen te bewaren van minimaal 50 meter . 

Inbegrepen:

 • bootexcursie 
 • Engelssprekende gids
 • Zwemvest 

Extra Informatie:

 • Start:  09.30, 12.00 of 15.00 uur 
 • Duur excursie: 1,5 - 2 uur
 • Internationale groep: minimaal 4, maximaal 25 deelnemers
 • Voor kinderen tot en met 11 jaar geldt een korting van ca. 20%

Cultuur Zuid-Afrika

Ochtend Emzini Township Tour Knysna

Maak een excursie (10.00-13.00) onder begeleiding va een lokale gids door de townships van Knysna. Je ziet hoe voornamelijk zwarten en kleurlingen in deze wijk wonen waarin RDP-huizen een begrip zijn. Je bezoekt een kinderdagopvang en je ziet hoe containers zijn omgebouwd tot prachtige winkels waarin onder andere kappers werken, witgoed wordt gerepareerd en waar ambachtslieden bezig zijn een schamel inkomen te verdienen. De bibliotheek spoort kinderen aan om boeken te lezen en er is een aparte kamer waarin iedereen toegang heeft tot het internet. Handig voor diegenen die zich geen mobiele telefoon kunnen veroorloven met duur abonnement. Hoe deze townshiptour en de organisatie erachter is begonnen is een bijzonder verhaal van mededogen en medemenselijkheid.

Dag 17

In en rondom Storms River Village zul je je niet vervelen. Bijna aan het einde van je reis vormt een verblijf in het Tistiskamma Village Inn een rustpunt. Je kunt heerlijk bij je cottage verblijven om te relaxen. Maar voor de avonturiers en natuurliefhebbers raden we je de volgende activiteiten aan: 

 • maak een mooie kustwandeling in het Tsitsikamma National Park; wandel over hangbruggen en door inheems kustbos, langs klaterende watervalletjes, steile klippen en beschutte zandstrandjes. De flora bestaat uit typische planten als de protea, 60 boomsoorten (o.a. stinkhout en geelhout), verschillende soorten lelies en orchideeën. Vanaf het Tsitsikamma Restcamp kun je in circa drie uur (heen en weer) lopen naar een fraaie waterval, hiermee bewandel je een klein gedeelte van de Otter-trail die hier aanvangt. 
 • aan de rand van het dorp Stormsriver kun je een canopy-tour maken zwevend door de bossen hangend aan kabels in een tuigje, van platform naar platform. Dit gaat onder begeleiding van een erkende gids.
 • trek je wetsuite aan, helm op en peddel in een groep in kayaks de Storms River op tot waar je niet verder kunt waarna je te voet de kloof verder in gaat tot aan een waterval. Zeer spectaculair!
 • of drijf stroomafwaarts in een speciale zwemband de Storms River af. Neem met deze zogenaamde tubing-activiteit zwemkleding en een handdoek mee en water- of sportschoenen die nat mogen worden en een goed voetbed hebben. Ook kun je gaan suppen, staand op een surfboard met peddel.

In het SNP-informatiepakket geven we je allerlei tips waar je deze activiteiten kunt boeken.

Overnachting in

Storms River Village - nabij Tsitsikamma NP - Tsitsikamma Village Inn

Dag 18

Afhankelijk van hoe je je reis voortzet met bijvoorbeeld een doorvlucht vanaf Port Elizabeth naar Durban, Johannesburg of terug naar Kaapstad, lever je de huurauto vandaag weer in op de luchthaven van Port Elizabeth.

Dagafstand: 190 km rijden (2 uur)

Verlengen met fraaie wildparken! Breng een bezoek aan het Addo Elephant National Park of verwen jezelf in het Kariega Game Reservaat en sluit je reis af in stijl.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Oostkaap * Kariega Game Reserve

3-daags arrangement vanuit safarilodge
Op bijna 1.5 uur rijden vanaf Port Elizabeth ligt het Kariega Game Reserve. Dit malariavrij 'big five' privé wildreservaat ter grootte van 10.000 hectare bevat maar liefst 5 verschillende ecosystemen. Met meer dan 25 zoogdiersoorten en 280 getelde vogelsoorten, biedt Kariega een heerlijk verblijf voor natuurliefhebbers. In principe verblijf je in de ****) 'Main Lodge'. Hier zijn 24 mooie houten privé chalets, met een prachtig uitzicht over de Kariega River Valley. De chalets hebben een fijn terras, airconditioned slaapkamer (s), privé badkamer, zithoek, koffie/thee faciliteiten. In de echte main lodge is het restaurant, en zijn verschillende loungehoekjes. Hier vind je ook een ruim zwembad. Per dag zijn 2 gamedrives met een deskundige ranger inclusief of vaar je stroomafwaarts over de Bushmann's rivier naar de Indische Oceaan om de hoge zandduinen waar te nemen en te lunchen op desolate zandstranden. Het is ook mogelijk een gamewalk te maken in een speciaal daarvoor geselecteerd gebiedje (geen roofdieren). Het verblijf is op basis van volpension en de maaltijden worden in buffet geserveerd.


 

Oostkaap * Addo Adventure Package

4-daags safari-arangement
Ongeveer 1 uur rijden ten noorden van Port Elizabeth ligt het Addo Elephant National Park.
Het Park is al sinds jaren een van de toppers van alle nationale parken in Zuid-Afrika. De populatie van de destijds slechts 11 Kaapse olifanten is sinds de oprichting van het park in 1931 sterk uitgebreid naar ruim 450 en is heden ten dage een van de grootste populaties die in Zuid-Afrika wordt aangetroffen. Het park bestaat uit maar liefst 5 (van de 7) ecosystemen in Zuid-Afrika en beslaat zelfs een groot gedeelte van de Indische Oceaan. Het park huisvest de 'big 7': olifant, neushoorn, luipaard, buffel, leeuw, zuidkaper (Southern Right Whale) en de witte haai. 

Met je eigen huurauto maak je een gamedrive door het park op zoek naar groot wild en overnacht je in het Spekboom Tented Camp, midden in de Afrikaanse natuur, in een van de 5 aanwezige safaritenten. Eenvoudig maar wel een unieke safari-ervaring. Er is een sanitairblok met douche's en wc's. Er is geen restaurant, dus je maakt zelf iets klaar met je meegebrachte boodschappen. Op loopafstand van het tentenkamp bevindt zich een 'hide' die je van zeer nabij uitzicht biedt op een waterpoel waar olifanten en andere wilde dieren op afkomen.
Daarna verplaats je je naar het hoogste deel van het park, de Zuurbergen. Met name in de diepe dalen en op de minder steile hellingen vind je het inheemse fynbos. Hier verblijf je 2 nachten boven op de berg in een historische lodge. Hier maak je met een lokale gids een wandeling. De tocht van 12 km (4 uur) voert je over de bergruggen met mooi uitzicht, laat je afdalen in de smalle rivierkloven met een jungle-achtige begroeiing. Houd de verrekijker bij de hand voor het spotten van vogels en neem je zwemkleding mee voor een verfrissende dip in een natuurlijke waterpoel.

NB Programma

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze actieve rondreis verblijf je in een gevarieerde mix aan kleinschalige boetiek hotels, cottages voorzien van keukens, hotels en bungalows, en een ingerichte safaritent. Allen geselecteerd op basis van hun bijzondere sfeer en ligging. Alle kamers beschikken over eigen sanitair. Driepersoonskamers zijn overal beschikbaar, behalve tijdens het verblijf in Kaapstad, daar is een combinatie van een twee- en een eenpersoonskamer mogelijk.

De hotels leveren in het algemeen zeer goede service en er is ruim personeel. Medewerkers zijn vriendelijk en je wordt overal verwelkomd met een grote glimlach. Kamers zijn brandschoon en de bedden en matrassen zijn opvallend goed! Vaak is er een airconditioner op de kamer, maar soms ook alleen een ventilator. Wifi is in elk hotel aanwezig, soms beperkt tot de publieke faciliteiten als lounge en restaurant. Accommodatie in de SAN parken is vaak van mindere kwaliteit, vooral ook vanwege het intensieve gebruik. Stroom is gewoon 230/240V maar je hebt vaak een stekkeradaptor nodig. In sommige stopcontacten past wel eens de Euro (platte) stekker.  

In Zuid-Afrika is het gebruikelijk dat huizen verwarmd worden middels elektrische plaatjes aan de wand, extra warme dekens, dikke dekbedden en kruiken. In algemene ruimtes tref je vaak open haarden aan. Ook worden bijna alle zwembaden in Zuid-Afrika niet verwarmd. Het geeft je echter wel altijd de mogelijkheid wat baantjes te trekken, de verkoeling te zoeken of te ontspannen.

Meer informatie over de accommodaties waar je verblijft vind je onder de link in het dag-tot-dag-programma.

Load shedding

Het land zucht onder een gebrek aan elektriciteit. Er is veel meer vraag naar stroom dan het netwerk kan leveren. Iedere dag worden er door het hele land wijken afgesloten van het net voor meerdere uren, soms zelfs meerdere keren per dag. Dit heet ‘load shedding’. In 2023 liep dat al op tot 5-6 uur per dag. Steeds op een ander tijdstip, soms in de ochtend, dan weer in de nacht. Hoe dan ook zul je er zeker mee geconfronteerd worden. Zie het als een stukje avontuur dat bij een reis door een ontwikkelingsland hoort en erger je er niet aan. Veel hotels hebben er een oplossing voor: sommige laten een generator inspringen als de stroom uitvalt, anderen hebben zonnepanelen en huisbatterijen geplaatst. In dat geval doet niet alle verlichting het, maar alleen noodverlichting en meestal ook de wifi, maar geen koelkast of koffiemachine of stopcontacten voor je oplader.

Over de maaltijden

Vrijwel alle hotels en guesthouses beschikken over een restaurant. Het verblijf is altijd op basis van ontbijt inbegrepen (tenzij anders bij de reis staat aangegeven): meestal een buffet, soms kun je a la carte hot breakfast bestellen en stel je zelf continental samen met fruit, yogurt, muesli, juice, koffie en thee, brood, zelfs vaak croissants, soms kaas. Eieren (all kinds), bacon, sausages, mushrooms, onion etc.
Het diner is ook soms een buffet, soms een boma (campfiremeal, geen keus), soms a-la-carte. Eigenlijk altijd en overal verrassend goed. Geen zorgen over hygiëne, is goed voor elkaar. Er staat veel vlees op het menu, maar ook curries, pasta’s, salades, soepen. Wat je geproefd moet hebben is de Malva Pudding! Zéér populair zijn ook de braais; overal in het land zijn barbecuevoorzieningen waar regelmatig een braai wordt gehouden.

Inbegrepen

 • Privé transfer luchthaven Kaapstad - hotel
 • Transfer naar Kirstenbosch voor wandeling op dag 3
 • 14 overnachtingen verblijf o.b.v. logies en ontbijt
 • 3 overnachtingen verblijf o.b.v. logies (Cederbergen)
 • Autohuur dag 4 t/m 18 (incl. verzekeringen en ongelimiteerde km's)
 • Dagexcursie Kaap de Goede Hoop (incl. gids en privé transport)
 • Entrees (Kaap de Goede Hoop en Cederbergen)
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • bijkomende kosten huurauto (o.a. brandstof, hotelaflevering en 'one way drop off')
 • eventuele upgrade huurauto
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. fooien)

Huurauto inbegrepen

In Zuid-Afrika rijdt men links. Dat is in het begin misschien even raar, maar went heel erg snel. Wegen zijn een stuk rustiger dan in Nederland, routes worden goed aangegeven met borden en wegnummering. Voor de veiligheid rijd je alleen bij daglicht. De totale afstand die je op deze reis rijdt tussen de overnachtingsplekken bedraagt ongeveer 1500 km.
Standaard inbegrepen bij deze reis is een categorie BW, een autotype SUV, bijvoorbeeld de Toyota Urban Cruiser. In deze auto zit je hoger voor een beter zicht op het (soms slechte) wegdek, kun je veiliger over onverharde wegen rijden, en heb je een betere kijk om het wild te spotten in de parken.

 • bij 1-4 personen: categorie BW (Toyota Urban Cruiser SUV of gelijkwaardig) - , automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned
 • bij 5-6 personen: categorie NSA (Toyota Fortuner SUV of gelijkwaardig) - automaat, 2WD, 4-deurs, airconditioned

Indien de voorkeur uitgaat naar een luxe auto, een 4WD of een auto waarin tot wel 8 personen kunnen worden vervoerd, laat het ons weten. Wij adviseren hierin graag.

Klik hier voor de algemene informatie over autohuur Zuid-Afrika en de huurvoorwaarden.

Ter plaatse te betalen

 • 'One way drop off'-kosten voor de huurauto (op aanvraag)
 • Afleveringskosten huurauto bij hotel in Kaapstad (vanaf 650 ZAR)

Over de activiteiten

Vanuit de accommodaties waar je verblijft worden allerlei activiteiten aangeboden, zoals gamedrives met een échte ranger, mountainbikehuur, paardrijtochten of een 'walking safari'. Dit kun je allemaal ter plaatse regelen. In het reispakket vind je tevens op diverse plekken tips en beschrijvingen voor korte en langere wandelingen. Vaak kun je die zelfstandig ondernemen, maar het is echt heel leuk om ter plekke een lokale gids in te huren. Dan leer je nog eens wat over het land en help je mee de bewoners een beter inkomen te verschaffen. Zo laat je een positieve footprint achter in Zuid-Afrika!

Geschikt voor kinderen

Vanaf 16 jaar.

Extra dagen

Je kunt overal extra dagen boeken. 

Extra's

Excursies

Cape Malay Cooking Experience (vanaf € 58,- per persoon)

Spreek al je zintuigen aan met de specerijen die gebruikt worden in de bereiding van de Cape Malay keuken. Om van deze smakelijke kookles te genieten, maak je eerst kennis met de wijk Bo-Kaap. Tegenwordig een hippe wijk waarin de historische panden er kleurrijk bij staan. Maar eens was dit een achtergestelde wijk met de eerste generaties die afstamden van de slaven uit Maleisië die door de Nederlandse kolonisten met VOC-schepen naar de Westkaap werden gehaald en te werk werden gesteld op plantages en de verblijven van de Nederlandse kolonisten. Met de inheemse Malay'ers kwam ook hun cultuur en traditie mee die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Na een eenvoudige wandeling van een uur door de wijk Bo-Kaap vertelt de gids over de historie van deze huidige levendige islamitische wijk waarin de oudste moskee van Kaapstad staat. In dé specerijenwinkel stap je binnen in een wereld van masala’s, linzen, aromatsche rijstsoorten, een keur aan kruiden zoals kruidnagel, nootmuskaat, koriander en komijn. Je krijgt over van alles uitleg en natuurlijk is dit dé kans om wat voor thuis mee te nemen. Met de interactieve kookles die volgt bij de gastvrouw thuis, leer je hoe je een traditionele curry moet bereiden, roti, samosa's, chili bites en sambal. Natuurlijk is het na afloop “aan tafel” en geniet je van je eigen bereide lunch. Smaaklik eet!

Inbegrepen:

 • wandeling door Bo Kaap (ca. 1 uur)
 • bezoek non profit organisatie Monkeybiz (kunstproject)
 • kookles met gebruik van alle ingrediënten
 • Engelssprekende gastvrouw
 • lunch met sapje

Extra Informatie:

 • Start:  10.00 uur
 • Einde: 13.00 uur
 • Internationale groep (ca. 6 deelnemers)

excursie

Shark Cage Diving Gansbaai (vanaf € 134,- per persoon)

Ga mee met Marine Dynamics op deze onvergetelijke excursie. Educatief, comfortabel en vooral ook spannend. Vanwege de aanwezigheid van een massale kolonie zeerobben nabij Dyer Island, 8 km voor de kust van Gansbaai, wemelt het in deze wateren van de grote witte - en andere soorten haaien. Helaas hebben de meeste mensen een totaal verkeerd beeld van de grote witte haai. Films en verhalen hebben de haai het stigma gegeven van een niets ontziend monster dat alles en iedereen opeet. Tijd om dat beeld bij te stellen. De marine biologen die je op deze excursie vergezellen zorgen dat er een completer en minder eenzijdig beeld verteld wordt van deze zeer interessante beesten.
Na een briefing aan wal en het selecteren van de wetsuits varen we in 20 minuten naar de ankerplaats nabij Dyer Island. Gemiddeld blijven we ongeveer 2 uur voor anker zodat iedereen op de beurt de kans heeft in de stalen kooi te water te gaan. Je draagt een duikbril zodat je hoofd afwisselend onder en boven water gaat. Het moment dat je zo'n haai van meerdere meters lang in de ogen kunt kijken is onvergetelijk. Een deel van je excursiekosten komt ten goede aan de Dyer Island Conservation Trust. Zorg voor zwemkleding en warme kleding als je je wetsuite hebt uitgedaan na de duik.
Er is een douche aan boord. Excursie wordt uitgevoerd met een 14 persoons catamaran of 40 persoons jacht. Inclusief is een ontbijt of lunch (afhankelijk van tijdstip van je excursie) en na afloop is er soep met brood in de Great White House aan wal. Excursies vertrekken om 7.00, 11.00 en 15.00 uur. 

Cultuur Zuid-Afrika

Ochtend Emzini Township Tour Knysna (vanaf € 22,- per persoon)

Maak een excursie (10.00-13.00) onder begeleiding va een lokale gids door de townships van Knysna. Je ziet hoe voornamelijk zwarten en kleurlingen in deze wijk wonen waarin RDP-huizen een begrip zijn. Je bezoekt een kinderdagopvang en je ziet hoe containers zijn omgebouwd tot prachtige winkels waarin onder andere kappers werken, witgoed wordt gerepareerd en waar ambachtslieden bezig zijn een schamel inkomen te verdienen. De bibliotheek spoort kinderen aan om boeken te lezen en er is een aparte kamer waarin iedereen toegang heeft tot het internet. Handig voor diegenen die zich geen mobiele telefoon kunnen veroorloven met duur abonnement. Hoe deze townshiptour en de organisatie erachter is begonnen is een bijzonder verhaal van mededogen en medemenselijkheid.

walvisexcursie

Marine Big Five Whale Watching Gansbaai (vanaf € 70,- per persoon)

8 km voor de kust bij Gansbaai ligt Dyer Island, een internationaal erkend wildlife habitat. Het is een belangrijk vogelgebied met onder andere een grote kolonie Afrikaanse pinguins. Grenzend aan Dyer Island ligt Geyser Rock, de thuisbasis van een kolonie van 60.000 Kaapse pelsrobben. Deze zijn het hele jaar aanwezig. Dyer Island Cruises neemt je mee naar het waterkanaal tussen Dyer Island en Geyser Rock, bekend als de wereldberoemde ‘Shark Alley’. Vervolgens nemen we je mee naar de walvishotspots in de baai. Met meer dan twintig jaar ervaring kunnen ze je de beste garantie geven op een prachtige excursie van 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden. De maatschappij is Fair Trade Tourism gecertificeerd.

Excursie wordt uitgevoerd met een comfortabele jacht met kajuit. E is een 25 persoons en 50-persoons boot die ingezet wordt. Tijdstippen van afvaart zijn 7.00. 9.00 en 11.30 uur. Er is koffie en thee aan boord, evenals soep met brood op de terugweg. Passagiers worden uitgerust met comfortabele reddingsvesten en waterdichte jassen. Veiligheid is van het allergrootste belang. Er is geen leeftijdslimiet.

Aanvullende opties

Dieren Zuid-Afrika

Oostkaap * Addo Adventure

4-daags safari-arangement
Ongeveer 1 uur rijden ten noorden van Port Elizabeth ligt het Addo Elephant National Park.
Het Park is al sinds jaren een van de toppers van alle nationale parken in Zuid-Afrika. De populatie van de destijds slechts 11 Kaapse olifanten is sinds de oprichting van het park in 1931 sterk uitgebreid naar ruim 450 en is heden ten dage een van de grootste populaties die in Zuid-Afrika wordt aangetroffen. Het park bestaat uit maar liefst 5 (van de 7) ecosystemen in Zuid-Afrika en beslaat zelfs een groot gedeelte van de Indische Oceaan. Het park huisvest de 'big 7': olifant, neushoorn, luipaard, buffel, leeuw, zuidkaper (Southern Right Whale) en de witte haai. 

Met je eigen huurauto maak je een gamedrive door het park op zoek naar groot wild en overnacht je in het Spekboom Tented Camp, midden in de Afrikaanse natuur, in een van de 5 aanwezige safaritenten. Eenvoudig maar wel een unieke safari-ervaring. Er is een sanitairblok met douche's en wc's. Er is geen restaurant, dus je maakt zelf iets klaar met je meegebrachte boodschappen. Op loopafstand van het tentenkamp bevindt zich een 'hide' die je van zeer nabij uitzicht biedt op een waterpoel waar olifanten en andere wilde dieren op afkomen.
Daarna verplaats je je naar het hoogste deel van het park, de Zuurbergen. Met name in de diepe dalen en op de minder steile hellingen vind je het inheemse fynbos. Hier verblijf je 2 nachten boven op de berg in een historische lodge. Hier maak je met een lokale gids een wandeling. De tocht van 12 km (4 uur) voert je over de bergruggen met mooi uitzicht, laat je afdalen in de smalle rivierkloven met een jungle-achtige begroeiing. Houd de verrekijker bij de hand voor het spotten van vogels en neem je zwemkleding mee voor een verfrissende dip in een natuurlijke waterpoel.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Kaapstad en een terugvlucht vanaf Port Elizabeth.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Algemeen

Zuid-Afrika is een land dat je het hele jaar door kunt bezoeken. Je kunt deze reis dan ook het gehele jaar en op iedere dag van de week starten.

Houdt er wel rekening mee dat de seizoenen in Zuid-Afrika precies tegengesteld zijn aan die van Nederland. De Zuid-Afrikaanse zomer loopt grofweg van december tot en met februari, de Zuid-Afrikaanse winter loopt ongeveer van juni tot en met augustus. Aangezien Zuid-Afrika een enorm groot land is, zijn er flink wat regionale variaties in het klimaat. Het weer van een bepaalde regio wordt met name bepaald door de hoogte- en geografische ligging ervan. De meeste SNP reizen gaan door een flink gedeelte van het land, daarom zul je op vakantie vaak een combinatie van verschillende klimaten aantreffen

De winters zijn in Zuid-Afrika veelal koel en droog. Met uitzondering van de Kaap, daar regent het dan net het meest. Vaak zijn er uitermate veel zonne-uren in deze tijd van het jaar. Overdag kun je meestal genieten van lekkere temperaturen van 15 tot 20 graden, maar ’s nachts kan het flink afkoelen, in de berggebieden tot zelfs onder het vriespunt. Alleen aan de zuidoostelijke subtropische kust is de temperatuur van het water en de lucht dan wel hoog genoeg voor een strandverblijf. De winter is vanwege de kalere begroeiing overigens de beste tijd voor het zien van wild in de wildparken.

De zomers zijn in Zuid-Afrika in het binnenland overal warm tot heet en er valt in deze periode grofweg de meeste neerslag van het jaar. Behalve in de Kaap-regio. Aan de westzijde van het land valt overigens vaak zo weinig neerslag, dat je van een woestijnklimaat kunt spreken. Waar de zuidkust nog redelijk gematigde temperaturen kent, is het aan de oostkust en in het Krugerpark in de zomer vaak erg vochtig en warm, er is dan ook sprake van zwoele zomeravonden. Van oktober tot en met mei kan in deze regio malaria voorkomen.

Door de lokale schoolvakanties zijn december en januari de drukste maanden van het jaar wat betreft toerisme.  


Voor deze reis

De kustgebieden langs de zuidkust van Zuid-Afrika staan onder invloed van de warme golfstroom. Temperaturen kunnen oplopen tot 40 oC in de zomer (oktober tot en met maart) en tot 20 oC in de winter (april t/m september). Temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de wintermaanden groter dan in de zomermaanden. 's Ochtends kan het altijd fris aanvoelen, in de wintermaanden kan het zelfs afkoelen tot 5 oC. De provincies Westkaap en Oostkaap - waar deze reis zich afspeelt - kennen een natte winter en een droge warme tot hete zomer. De meeste neerslag valt er in de maanden juni t/m augustus. In de maanden december t/m februari kunnen de temperaturen in het binnenland zeer hoog oplopen, met name in het binnenland bij Cederbergen.

De meeste neerslag in het zuiden van Zuid-Afrika valt in de maanden juni t/m augustus, maar net zoals in vele andere landen heeft klimaatverandering ook in Zuid-Afrika al een tijd geleden zijn intrede gedaan. Het heeft geleid tot steeds onvoorspelbaardere weerspatronen. In de periode oktober 2017 t/m maart 2018 was het extreem droog in Kaapstad en het gebied dat tot aan Hermanus reikt. In de periode april t/m oktober 2018 viel er zoveel neerslag dat de gehele Westkaap-regio in 2019 totaal geen problemen zou ondervinden van droogte. Er stond voldoende water in de dammen om mensen, land en bedrijven van water te voorzien. Alle accommodaties zijn altijd prima voorzien van voldoende water, doch men spreekt alle reizigers meer aan op verantwoordelijk waterverbruik. En laten we eerlijk zijn, daar staan wij bij SNP volledig achter. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Afrika ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

Duurzaamheid wordt door de partner van SNP in Zuid-Afrika omarmd. Zij formuleren duurzaamheid zelf als volgt:

"To support the innovative cultures of the African People by developing and enhancing responsible tourism opportunities for the local communities"

Veel activiteiten op het kantoor van onze partner zijn verduurzaamd om water en elektriciteit te besparen. Via het inspirerende platform www.alive2green.com verkrijgt het veel feiten en informatie over hoe men haar eigen CO2 uitstoot kan verlagen. Elk jaar plant het personeel nieuwe bomen in Kaapstad bij een community project waarmee de jaarlijkse CO2 uitstoot van het bedrijf volledig wordt gecompenseerd. Men heeft tevens een stichting opgericht die wordt gefund door maximaal elk jaar 10% van hun winst waarmee lokale gemeenschappen in duurzame intiatieven worden ondersteund. Men verstrekt voorlichting aan lokale reisleiders om via hen klanten goed in te lichten over de verboden handel in producten gemaakt van bedreigde diersoorten, om waterflessen te hervullen en niet te vervuilen, et cetera. Men moedigt het personeel alle overbodige pennen te doneren die naar The Recycle Swop Shop worden gebracht. In de wijken rondom deze winkel kunnen kinderen zwerfafval verzamelen waarvoor ze punten krijgen die ze kunnen gebruiken om artikelen ‘aan te schaffen’ die aan de winkel zijn gedoneerd, zoals pennen, papier, kleding en toiletspullen.

In januari 2014 werd de partner van SNP in Zuid-Afrika de eerste agent die het hoogste certificaat van Travelife ontving: Travelife Certified. Hiermee onderkennen zij dat Travelife in Europa een belangrijke organisatie is die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, begeleidt en certificeert in het verduurzamen van hun bedrijfsprocessen. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

Tijdens je reis dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals de maaltijden (voor zover niet inbegrepen), drankjes, fooien en optionele excursies plus de kosten die behoren bij de huurauto (zie apart tabblad 'Autohuur Zuid-Afrika'). Daarnaast dien je op een aantal bijkomende kosten te rekenen zoals permits (Cederbergen: ZAR 40 pp voor de wandeling naar de waterval, ZAR 60 pp voor de wandeling naar het Maltese Cross). De kosten van levensonderhoud liggen lager dan in Nederland: je betaalt voor een goede lunch circa ZAR 70 - 120 p.p. en een diner ZAR 150 - 200 p.p. Tevens is het gebruikelijk op verschillende plekken een fooi te geven (benzinestations 10 rand) en in restaurants ongeveer 10% fooi toe te voegen aan het totaal.
Houd rekening met een bedrag van € 400-450 per persoon aan uitgaven tijdens deze reis. Wij merken hierbij op dat het gaat om een indicatie en dat de daadwerkelijke uitgaven persoonsafhankelijk zijn.

In Zuid-Afrika kun je vrijwel overal terecht met een creditcard en pinpas. Pinnen kan in de meeste steden mits jullie in het bezit zijn van een pinpas voorzien met het vignet Maestro.Ter voorkoming van misbruik hebben veel banken de pinpas standaard op gebruik 'Europa' staan. Vergeet om die reden niet de pinpas op 'Wereld' te plaatsen. De persoon op wiens naam de auto is gehuurd moet tevens beschikken over een creditcard (VISA, Mastercard, American Express) waarop de borg en andere gerelateerde huurkosten worden vastgezet. Tevens kun je met een creditcard vrijwel overal en alles betalen, dat is veel handiger dan met cash geld.

Van SNP krijg je een uitgebreid informatiepakket met tips voor wandelingen en excursies zoals deze in het dag-tot-dag- programma zijn vermeld. 
Het SNP-informatiepakket is afgestemd op de standaardreis en je persoonlijke aanpassingen (andere route of extra nachten) worden daarin niet verwerkt. Wel vind je tevens informatie in je reispakket van de door jou geboekte aanvullende bouwstenen. In sommige parken kun je ter plaatse een gedetailleerde kaart ontvangen of kopen. Het totale SNP-informatiepakket is specifiek gericht op de natuurlijke belevingen. Het wordt dan ook aangeraden om hiernaast een algemene reisgids van Zuid-Afrika aan te schaffen.
Tevens krijg je vooraf in de Mijn SNP-omgeving digitaal het Nederlandstalige pakket van het lokale agentschap, met routebeschrijvingen (hierin zijn wel persoonlijke aanpassingen verwerkt) en lokale informatie en de vouchers.
Met name in de steden kan het soms wat lastig zijn om de routebeschrijving naar je hotel te volgen. Een navigatiesysteem kan je daarbij helpen. Dit kun je optioneel vooraf huren bij de auto of je neemt je eigen navigatie mee, of je gebruikt een navigatie app.

 • reistas of koffer
 • dagrugzak
 • wandelschoenen en sandalen/slippers
 • hervulbare waterfles
 • zomerkleding, zwemkleding 
 • kleding voor de koele avonden
 • zonnebrandolie, zonnehoedje, zonnebril en lippencrème
 • insectenwerend middel
 • regenkleding en/of paraplu
 • zaklamp
 • verrekijker
 • paspoort
 • navigatie app op je telefoon of aparte hardware
 • evt extra mobiel voor lokale simkaart
 • pinpas (Mastercard, Cirrus, American Express, Diners Club) en creditcard
 • fotokopieën van je paspoort en verzekeringspapieren
 • enige EHBO benodigdheden zoals tape, pleisters, middel tegen blaren bv. Second Skin, verband, en een koortswerende pijnstiller bv. paracetamol.

Nergens tijdens deze reis hoef je met je bagage te wandelen, dus alleen een dagrugzak is voldoende. Bereid je echter wel goed voor, met andere woorden laat je goed informeren wat de weersverwachting is voor de dag dat je gaat wandelen. Ook afhankelijk van het jaargetijde, kan het soms erg koud zijn en soms zeer warm. Hoe hoger je wandelt, hoe sneller het weer kan omslaan, hoe groter de kans op kou en/of regen. Pas hierop je kleding aan. Neem altijd voldoende snacks en water mee voor onderweg en je EHBO-middelen. Afhankelijk van de mogelijkheid om tussentijds wat te kopen (staat in het pakket beschreven), neem je wel of geen lunchpakket mee.

Er vindt elk jaar onderhoud plaats aan de kabelbaan naar de top van de Tafelberg. Deze staat normaliter elk jaar gepland in een periode van maximaal 2 weken in de maanden juli en augustus. Tijdens deze periode is de kabelbaan gesloten. Buiten deze onderhoudsperiode is de kabelbaan altijd open, uiteraard onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft na vele jaren de regels omtrent het reizen met minderjarigen (< 18 jaar) in 2019 versoepeld. De belangrijkste aanpassing is dat als een minderjarige met beide (biologische) ouders reist, en de achternamen overeenkomen, er n géén geboorteakte of uittreksel daarvan getoond hoeft te worden. Een geldig paspoort is dan voldoende. In de meeste gevallen maakt deze aanpassing het reizen naar Zuid-Afrika met kinderen gemakkelijker. Voor de volledige informatie verwijzen we je naar het kopje Reisdocumenten Zuid-Afrika.

Ga je binnenkort op reis naar Zuid-Afrika bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zuid-afrika. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/zuid-afrika/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Regels voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen:

 • De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met één van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden. Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden
 • Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
  • toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort  van de ouder die toestemming geeft;
  • een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
  • een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
  • in het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
  • in het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.
 • Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.
 • Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:
 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon. 

Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen. Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika. Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd. 

Indien je je niet houdt aan bovenstaande regels, kun je bij de incheckbalie reeds geweigerd worden op de vlucht, dan wel door de immigratie in Zuid-Afrika.

NB: deze samenvatting kan ieder moment gewijzigd worden door Immigrations van South-Africa. Check daarom ook altijd hun informatie op Travel with children to South Africa

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Zuid-Afrika van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Lesotho van minder dan 14 dagen heb je geen visum nodig. Voor een verblijf in Swaziland heb je een visum nodig dat u bij aankomst in het land kosteloos kunt verkrijgen.
Wel moet je voor deze 3 landen beschikken over reserveringsbevestigingen van accommodaties, een vliegticket voor de terug- of doorreis en kunnen aantonen voldoende financiële middelen te hebben voor de duur van je verblijf. Je paspoort moet voor elk van deze landen minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 30 dagen na vertrek uit het land geldig zijn..

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zuid-Afrika (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Zuid-Afrika

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Zuid-Afrika zijn in het algemeen te vergelijken met die in Europa.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruik je medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit huis mee voor de duur van je verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over je medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat j eet. In de meeste plaatselijke restaurantjes kun je met een gerust hart eten, maar wees erg voorzichtig met het op straat eten van o.a. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees ook voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draag je lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter beschermt tegen felle zon (lange broek en lange mouwen). Draag een hoofddeksel of hoofddoek

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Zuid-Afrika, Lesotho of Swaziland binnenkomt, is een gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland zelf komt geen gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.

Malaria
In Zuid-Afrika komt in sommige delen van het land (o.a. in laag gelegen gebieden van de provincie Mpumalanga (incl. Kruger Park), de noordelijke provincie Limpopo en het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, evenals in de laag gelegen delen van Swaziland (Big Bend, Mhlune, Simunye en Tshaneni), het hele jaar malaria voor. Het risico verschilt echter per streek en per reisperiode, maar is het grootst van oktober t/m mei (zomer). Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen

Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Zuid-Afrika kan, met het nemen van enkele maatregelen, goed gereisd worden. Het verschil tussen arm en rijk is groot en een Europese toerist wordt vaak als rijk gezien.

Money-belt
Vooral in de drukke centra van grote steden en op plaatsen als busstations en luchthavens is het belangrijk goed op je spullen te letten. Geld en waardevolle papieren kun je het beste altijd in een zogenaamde money-belt onder je kleding bewaren.

Veilig met de auto
Wil je met de auto reizen door Zuid-Afrika dan raden wij je aan maatregelen te nemen. Zo kun je het beste de ramen gesloten laten en de deuren op de knip doen. Het meenemen van lifters wordt afgeraden.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Landschappen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika - Westkaap en Oostkaap

Cederbergen, Swartbergen en Coastal trails

Wandelvakantie met huurauto langs guesthouses, lodges en safaritent

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.