Vietnam - Noord- en Zuid-Vietnam Compleet, 17 of 19 dagen Bergdorpen, koningssteden en rijstterrassen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Natuur- en cultuurrondreis met verblijf in hotels, homestays en op boot

Deze vakantie biedt je een uniek en afwisselend programma. Reis naar het sfeervolle en Frans aandoende Hanoi. Bezoek van daaruit Noord-Vietnam; verken al wandelend met een lokale gids de prachtige bergdorpen, mooiste rijstterrassen en theeplantages; ontmoet de kleurrijke bewoners in de 'homestay' waar je overnacht. Niet in de overlopen Halong Bay maar in de idyllische Lan Ha Bay maak je een prachtige boottocht tussen de bizarre karstbergen, waarna je met de trein (duurzaam) zuidwaarts reist. Bezichtig de oude keizerstad Hué en het pittoreske Hoi An, een van de authentiekste stadjes van Vietnam. Deze reis eindigt in het zuiden, in Ho Chi Minh City, zodat je gemakkelijk je reis kunt verlengen met een verblijf in de befaamde Mekong-delta of aan het strand.

Er is een 17-daagse en 19-daagse variant van deze reis beschikbaar.

Uniek aan deze reis

 • 17-daagse en 19-daagse variant
 • Cruise in relatief stille La Han Bay
 • Hoogtepunten van Hanoi, Hué en Hoi An
 • Inclusief auto met chauffeur/binnenlandse vlucht/nachttrein
 • Mooie wandelingen in noordelijk berggebied
 • Overnachten bij de locals in enkele homestays
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Vietnam - Noord- en Zuid-Vietnam Compleet

Een zeer complete natuur- en cultuurrondreis, een mix van de bekende highlights en onbekende juweeltjes, van actief en ontspannen. Regelmatig trek je de wandelschoenen aan - met name in de noordelijke berggebieden-  om lekker 'slow' te reizen, en de kleurrijke etnische minderheden te ontmoeten in afgelegen dorpjes. Zo kun je de landschappen en de bewoners beter leren kennen, en hun dagelijkse leven ècht voelen.

De reis begint met een tocht naar het onbekende Mu Cang Chai-district, een van de mooiste valleien van het land, en dan door naar de bekende pleisterplaats Sapa in het uiterste noorden. Je wandelt door rijstterrassen en bezoekt een theeplantage. Via de zondagsmarkt van Bac Ha en het Thac Ba-meer reis je terug naar Hanoi. Aansluitend maak je een boottocht, niet door de overvolle Halong Bay maar door de relatief stille Lan Ha Bay. In Hanoi kun je je vervolgens onderdompelen in de vele culturele hoogtepunten van deze stad.

De nachttrein brengt je naar Hué, waar een wandeling in de omgeving en een boottocht op de Perfume River op het programma staan. Daarna bezoek je de oude keizerstad Hoi An en ten slotte in het zuiden Ho Chi Minh City (Saigon). Je reist hoofdzakelijk per auto of minibus met privéchauffeur en overnacht in goede hotels in de steden en enkele 'homestays', bij de mensen thuis, in het noorden. Dat geeft je de gelegenheid tot een intiem kijkje in het dagelijkse leven van de dorpelingen.

NB de basisreis duurt 17 dagen. Door toevoeging van een 3-daagse verblijf in de Mekong Delta maak je er een 19-daagse reis van. Zie bij dagprogramma dag 17.

Dag 1

Aankomst en vrije dag in Hanoi. Je wordt verwelkomd door de gids en chauffeur en naar het hotel gebracht in de oude romantische binnenstad van Hanoi. Je zult merken dat Hanoi een prettige, bruisende stad is. Franse, Chinese en Russische invloeden zijn in alle uithoeken terug te vinden. Het oude stadscentrum ten noorden van het Hoan Kiem-meer is een wirwar van kleine kronkelige straatjes met een bijzonder bont en druk straatleven. Overal is er kleinschalige bedrijvigheid. De kooplui vervoeren hun waren overwegend te voet met een juk over de schouder. Het is heel leuk om op je gemak de oude wijk te verkennen. Buiten het centrum worden grote grijze communistische gebouwen afgewisseld met kapitale Franse villa’s. Grote stadsmeren geven Hanoi een open karakter en laten haar letterlijk ademen.

Maaltijden inbegrepen
-

Optionele uitbreiding
Veel vluchten komen aan in de ochtend en dit geeft je tijd om de stad in de middag kort te bezichtigen. Wil je meer tijd doorbrengen in de stad of als je vlucht later op de dag pas aankomt, dan is het raadzaam een extra nacht in Hanoi toe te voegen.

Overnachting in

Hanoi - La Dolce Vita Hotel

Dag 2

Vanuit Hanoi word je vandaag in zes uur tijd naar de heuvels in het noorden gereden. Via de delta van de Rode Rivier voert de route naar de provincie Yen Bai. Onderweg in Thu Cuc ontmoet je Mr. Tung en zijn familie op zijn theeplantage. Je wordt wegwijs gemaakt in het proces van plukken en verwerken van de theeblaadjes tot een goede kop thee.

De eindbestemming van vandaag is een klein dorpje in de buurt van Nghia Lo. In dit gebied wonen verschillende etnische minderheden: Thai, Nung, Hmong, La Ha en Ma. Deze regio werd als eerste bewoond door het Thai-volk, dat hier ongeveer zevenhonderd jaar geleden arriveerde. De komende twee dagen reis je door een zeer ruraal gebied waar nauwelijks toeristen komen en dus geen hotels zijn. Je verblijft beide dagen dan ook in een homestay, bij een lokale familie thuis. Een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over dit volk. Na aankomst maak je nog een wandeling van ongeveer twee uur (6 kilometer) door en langs het dorp. Vrijwel alle huizen hier zijn paalwoningen en hebben naast of onder hun huis een kweekvijver met vis.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Nghia Lo - Homestay Nghia Lo

Dag 3

Na het ontbijt ga je per bus verder naar de Hoang Lien Son-bergen in het noorden. Langzaam maar zeker worden de heuvels hoger en steiler. De rijstterrassen hier worden tot de mooiste van Vietnam gerekend. Oordeel zelf! Een onvoorstelbaar mooi landschap van rijstterrassen ligt aan je voeten. Bij Mi Hang Tau Village start een vijf uur durende wandeling naar La Pan Tan Village van Hmong-minderheden (14 km, met 400 m klimmen en dalen). De mensen hier leven nog op zeer authentieke wijze. Al wandelend heb je de tijd om foto's te maken, te genieten van de landschappen en met handen en voeten een praatje te maken met de locals.

In totaal heb je vandaag drie uur gereden voor je arriveert in Mu Cang Chai. Ook hier overnacht je in een eenvoudige doch vriendelijke en gastvrije homestay bij mensen thuis.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Mu Cang Chai - Homestay Kim Noi

Dag 4

In de ochtend wandel je van Nga Ba Kim naar de H'Mong-dorpen Na Hang en Trong Sua: een drie tot vier uur durende wandeling door een prachtige vallei (10 km met 400 m klimmen en dalen). Daarna rijd je in 3,5 uur verder naar Sapa. Je komt over de Tram Ton-pas, met 2047 meter de hoogste van Vietnam. Bij goed weer kun je vanaf de pas de hoogste berg van het land zien: de 3143 meter hoge Fanxipan. Na de pas volgt een korte afdaling naar Sapa, het oude Franse toevluchtsoord in de Vietnamese bergen. Sapa is een zeer populaire plek voor wandelaars en trekkers en dus is het wat drukker dan je de afgelopen dagen gewend bent. In Sapa verblijf je twee nachten in een comfortabel (3*) hotel in het gezellige centrum. 

Maaltijden inbegrepen

ontbijt, lunch

Overnachting in

Sapa - Sapa Relax Hotel

Dag 5

Vandaag start je wandeling in Ta Phin en passeer je diverse kleine gehuchtjes, bewoond door de Hmong minderheden. Daarna volgt een klim van ongeveer een uur naar Ma Cha waarna je de Ma Cha Valley doorsteekt. Hier gebruik je de lunch bij een lokale familie. Met hernieuwde energie vervolg je de wandeling door Suoi Ho Valley, met haar rijstterrassen, ananas en fruit plantages en velden met artisjok . Eind van de middag wandel je Sapa weer binnen

Wandeling: 15 km; 300 m stijgen en dalen; 5-6 uur wandeltijd

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Sapa - Sapa Relax Hotel

Dag 6

Na het ontbijt maak je een wandeling van ongeveer 3 uur (5 km, 300 m klimmen) van Sa Seng Village, langs maisvelden en over kleine paadjes naar Hau Thao Village, bovenop een heuvelrug. In de middag rijd je in 3,5 uur naar Bac Ha, een dorpje gelegen in de bergen en grotendeels bevolkt door diverse kleurrijke bevolkingsgroepen. Hier overnacht je wederom in een (2*) hotel.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt                                                               

Overnachting in

Bac Ha - Ngan Nga Hotel

Dag 7

's Ochtends staat een bezoek aan de beroemde zondagsmarkt van Bac Ha op het programma (uiteraard vindt deze markt alleen plaats op zondag!). De markt ligt op loopafstand van het hotel. Vanuit de gehele regio komen bergvolken naar deze markt om producten te kopen en te verkopen, maar ook om elkaar te ontmoeten en samen een drankje te drinken. Bijna alle lokale mensen die de markt bezoeken, dragen nog klederdracht. Aangezien veel dorpen worden bewoond door de Flower Hmong, zijn veel kleren erg kleurrijk. Een feest voor het oog! Je kunt zelf bepalen hoe lang je op deze markt wilt rondlopen.

Mocht je niet op een zondag hier zijn dan kun je een andere markt bezoeken:
Dinsdags de Coc Ly markt
Woensdags de Sin Cheng markt
Zaterdags de Can Cau markt

Daarna rijd je in 4,5 uur met je gids en chauffeur verder naar  het Thac Ba-meer. Dit meer is het grootste handmatig aangelegde meer van Vietnam. De route hier naartoe is van uitzonderlijke schoonheid. Overal zie je palmbomen en typische huizen op palen. Je overnacht in een van de lokale Dzao homestays aan de oever van het meer, in het dorpje Vu Linh.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, diner

Overnachting in

homestay in Thac Ba/Vu Linh

Dag 8

In de ochtend maak je een mooie twee uur durende boottocht over het meer. Ook heb je in het Dzao-dorp aan het meer gelegenheid om een wandeling te maken door het dorp en directe omgeving. Daarna rijd je in vier tot vijf uur terug naar Hanoi. Je verblijft twee nachten in hetzelfde prima (3*) hotel waar je aan het begin van de reis ook overnachtte.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Hanoi - La Dolce Vita Hotel

Dag 9

Vandaag ga je samen met je gids Hanoi bezoeken. Je bezoekt de Tran Quoc Pagoda en de Quan Thanh Tempel. Ook ga je naar het Ho Chi Minh Mausoleum (gesloten op maandag en vrijdag) en de beroemde Temple of Literature, gewijd aan Confucius en zijn discipelen. In het indrukwekkende Etnologisch Museum (gesloten op maandag) zie je huizen en klederdrachten van de bergvolken. In deze bruisende stad, met nog vele zichtbare Franse invloeden, is genoeg te beleven. 's Avonds staat er een voorstelling van het waterpoppentheater op het programma.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Hanoi - La Dolce Vita Hotel

Dag 10

Na het ontbijt vertrek je naar de Lan Ha Bay, het minder-toeristische maar vergelijkbare alternatief voor Halong Bay, langs rijstvelden waar overal mensen aan het werk zijn, meestal met de hand, soms met hulp van waterbuffels. Na een rit van ongeveer vier uur ga je aan boord van een boot. Dit onderdeel maak je samen met een kleine groep internationale reizigers. Er volgt een ontspannen boottocht door de ’Baai van de Draak’. Er liggen drieduizend eilandjes in deze prachtige baai. Het zijn kalkrotsen en de meeste zijn onbewoond. We bezoeken een van de fraaie kalksteengrotten en gaan zwemmen als het weer het toelaat. Diner aan boord van het schip, een verrukkelijke vismaaltijd. Je overnacht op de boot in een tweepersoonshut met wc en douche.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch, diner

Overnachting in

Lan Ha Bay

Dag 11

In de ochtend vaar je naar een rustige baai, waar gelegenheid is om te zwemmen. Via enkele - op het water gelegen - vissersdorpjes vaar je terug naar de pier. Hier staat een auto klaar die je in 4,5 uur terugbrengt naar Hanoi. Onderweg stop je bij het de But Thap Pagoda voor een brunch. In de namiddag arriveer je op het treinstation van Hanoi, waar je op de nachttrein stapt die je in ongeveer 11 uur naar Hue brengt. Je deelt een couchette met andere reizigers.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, brunch

Overnachting in

nachttrein

Dag 12

's Ochtends rond 09.00 uur komt de trein aan in Hué. Dit was vroeger de hoofdstad van Vietnam en staat bekend als ‘de stad van vrede en poëzie’. Hier word je opgewacht door de gids en gaat eerst ergens ontbijten. Na het ontbijt bezoek je kort de Tu Duc Tombe, om vervolgens naar het traditionele plattelandsdorpje Thuy Bieu te fietsen (8 kilometer). Dit is een vlakke rit door een prachtige omgeving. Onderweg kom je door rijstvelden, fruitboomgaarden en groentetuinen, kleine dorpjes en schooltjes. Dit is het Vietnamese platteland ten top!

Na de lunch maak je een boottocht over de Perfume River. Bij de beroemde Thien Mu Pagoda maak je natuurlijk ook een stop. Een pagode is een soort toren die bestaat uit meerdere verdiepingen op elkaar en die van groot naar klein gaat. Deze pagode is een symbool van het boeddhisme en er woont hier nog een aantal monniken. Daarna gaat het naar je hotel in het centrum van Hué.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Hué - Rosaleen Boutique Hotel

Dag 13-14

Na het ontbijt bezoek je de Verboden Citadel. Daarna rijd je via de Mandarin Road van Hué naar Danang. Bovenop de Ocean Cloud Pass wordt gestopt om het prachtige uitzicht over Danang en omgeving te bewonderen. In Danang kun je het Cham Museum bezoeken, waar ontelbare antieke voorwerpen worden tentoongesteld uit het tijdperk van het Cham-koninkrijk, dat tot de zestiende eeuw duurde. De collectie telt meer dan drieduizend zandstenen beelden, daterend uit de zevende tot de vijftiende eeuw. De beelden uit de periode voor de tiende eeuw tonen voornamelijk de Hindoe-invloeden uit India en Indonesië. In de periode tussen de tiende en de vijftiende eeuw overheersten met name de Khmer-invloeden uit Cambodja. Vervolgens maak je een klim naar de Marmer Bergen, een groep van vijf bergen die de vijf onderdelen vormen waaruit het universum bestaat.

Dan verder naar Hoi An, een oude stad die in 1999 door de Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen. Dagafstand: 4,5 uur rijden. Hoi An was in de zeventiende en achttiende eeuw een drukke havenstad waar Japanse, Nederlandse, Portugese en Chinese schepen kwamen. De straten, huizen en architectuur zijn bewaard gebleven, ondanks een turbulente geschiedenis. Bezoek aan de Japanse Overdekte Brug en het Tan Ky-huis. Overnachting in een prima hotel in Hoi An, waar je twee nachten verblijft. De tweede dag is ter vrije besteding.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Hoi An - Le Pavillon Paradise Hotel

Dag 15

’s Ochtends is er nog tijd om in Hoi An door te brengen. Daarna word je per auto naar het vliegveld van Danang gebracht en vlieg je in korte tijd naar Ho Chi Minh City (het oude Saigon, ook wel HCMC genoemd). Aankomst in Ho Chi Minh City, waar je de gids treft, en per auto naar het hotel wordt gebracht. HCMC is de levendige economische hoofdstad van Vietnam, met het hoofdpostkantoor van Saigon en de kathedraal Notre Dame, die het symbool is van de Franse semi-koloniale architectuur in Vietnam.

In de middag ga je naar Cu Chi, waar je het ondergrondse tunnelstelsel van de Viet Cong kunt gaan ontdekken. In de Vietnam-oorlog, door de Vietnamezen zelf de 'American War' genoemd, werden deze tunnels gebruikt door de Noord-Vietnamezen. De tunnels zijn in totaal meer dan 250 kilometer lang.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ho Chi Minh City (Saigon) - Elios Hotel

Dag 16

Programma 17-daagse reis 

Een laatste dag op het platteland van Ben Tre. Na het ontbijt word je naar de My An-pier gebracht voor een boottocht over de Ham Luong River. Je vaart door 'coconut country' en bezoekt een werkplaats waar van alles gemaakt wordt van de grondstof kokosnoot. Na de lunch in een lokaal restaurant ga je per fiets verder en keer je uiteindelijk terug in Ben Tre.
Van hier wordt je in 3 uur teruggebracht naar Ho Chi Minh City/Saigon en wordt het langzaam tijd afscheid te nemen van dit mooie land. Een laatste overnachting.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Programma 19-daagse reis

Na het ontbijt rijd je naar de Cai Be haven voor een boottocht over de Mekong rivier naar de Mekong Lodge. Vanuit hier maak je een fietstocht door de omgeving van 1,5 uur waarna je in de lodge kunt genieten van een fijne lunch. In de middag stap je wederom op de fiets voor een rondrit over Tan Phong Island.  Langs allerlei kleine dorpjes met ambachts werkplaatsen, soms neem je een kleine veerboot en dan pak je weer een gammel bruggetje over een kreek. Een mooie manier om een glimp op te vangen van het dagelijkse leven in de nabijheid van de grote rivier. Je eindigt bij een smal kanaaltje van waar een bootje je terugbrengt naar de lodge.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt, lunch

Overnachting in

Ho Chi Minh City (17-daagse reis)/Cai Be (19-daagse reis) - Elios Hotel of Mekong Lodge

Dag 17

Programma 17-daagse reis 

De gehele dag ter vrije besteding om Ho Chi Minh City op eigen gelegenheid te verkennen. Heb je een internationale vlucht geboekt, dan vertrekt deze over het algemeen in de namiddag of avond. Transfer is inbegrepen. Check-out uit het hotel is 12.00 uur (maar bagage kun je opslaan in het hotel tot vertrek).

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Programma 19-daagse reis

In de vroege ochtend, nog voor het ontbijt,  bezoek je de drijvende markt van Cai Be. Terug naar de lodge voor het ontbijt en met de auto in 1,5 uur naar Can Tho. Na de incheck stap je op de fiets voor een rit van 1,5 uur over het platteland en de smalle kanaaltjes van Gian Gua.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Can Tho (alleen bij 19-daagse reis) - Can Tho Ecolodge

Dag 18

Programma 19-daagse reis

Bij het krieken van de dag bezoek je per sampan (traditionele boot) de nabijgelegen ‘floating market’ van Cai Rang, een van de drukste en meest bezienswaardige drijvende markten in de Mekong Delta. Honderden bootjes, volgepropt met koopwaar, zij aan zij op het water. Iedereen prijst zijn eigen waren aan, vaak voor een habbekrats te koop. Daarna terug naar de lodge om nog wat te relaxen of een duik te nemen in het zwembad.Check-out tijd uit de lodge is uiterlijk 12.00. In de loop van de ochtend wordt je teruggebracht naar Ho Chi Minh City (170 km; 3-3,5 uur rijden) waar je samen met je gids langs een aantal bezienswaardigheden rijdt en wandelt, zoals de Kathedraal van de Notre Dame, de Thien Hau Pagoda en Chinatown.

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

Overnachting in

Ho Chi Minh City (alleen bij 19-daagse reis) - Elios Hotel

Dag 19

Programma 19-daagse reis 

De gehele dag ter vrije besteding om Ho Chi Minh City op eigen gelegenheid te verkennen. Heb je een internationale vlucht geboekt, dan vertrekt deze over het algemeen in de namiddag of avond. Transfer is inbegrepen. Check-out uit het hotel is 12.00 uur (maar bagage kun je opslaan in het hotel tot vertrek).

Maaltijden inbegrepen
ontbijt

NB Programma

Het is zeer aan te raden deze reis te starten op een maandag, zodat je op dag 7 in Bac Ha de zondagsmarkt kunt bezoeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Overnachtingen in de steden zijn in goede middenklasse (**- ***) hotels met eigen sanitaire voorzieningen, airconditioning, TV en dergelijke. Hotels in Vietnam hebben vaak een moderne, meer zakelijke en koele inrichting. Tijdens de wandelingen in het noorden slaap je drie nachten in een homestay bij mensen thuis. In dit gebied zijn geen gewone hotels. Hier slaap je in een ruimte die je mogelijk deelt met andere reizigers, met matrassen op de grond en een klamboe daarboven. Sanitaire voorzieningen deel je met andere gasten. Je moet zelf voor een lakenzak en kussensloop te zorgen. Een eenvoudig verblijf maar wel dé gelegenheid om in contact te komen met de lokale bevolking en andere reizigers. De gastheer/gastvrouw wordt speciaal opgeleid en de homestays moeten voldoen aan wettelijke eisen voor hygiëne. Daarnaast verblijf je 1 nacht op een boot in Lan Ha Bay in een tweepersoonshut met eigen sanitair. Tussen Hanoi en Hue reis je per nachttrein en overnacht je in 4-persoons couchettes, mogelijk gedeeld met andere reizigers.

Over de maaltijden

De Vietnamese keuken is erg smakelijk. De pho (met sjalotjes en peterselie gekruide miesoep geserveerd met varkensvlees of kip) wordt door de lokale bevolking als ontbijt, lunch en avondeten gegeten. Andere populaire ontbijtgerechten zijn kleefrijst, rijstepap, gebakken deeg en rijstkoeken met ei in het midden, maar voor ons zijn brood of pannenkoeken ook verkrijgbaar als ontbijt. In de vroege ochtend staan overal langs de straten krukken en lage tafeltjes waar de arbeiders en schoolkinderen aanschuiven om van een ontbijt te worden voorzien. Een van de meest traditionele gerechten in Vietnam is de loempia. Bij de meeste maaltijden wordt de nuoc mam, gegiste vissaus, gebruikt. Rijstschotels met een keur van al klaargemaakte en roergebakken gerechten worden veel als lunch en diner gegeten. De meeste eetbare delen van een dier zijn in een of andere vorm verkrijgbaar. In het noorden eet men graag gestoofde hond! In Hanoi zijn zaken als appels, sinaasappels, bananen, stokbrood, smeerkaas, vis, vlees en een groot assortiment aan groentes verkrijgbaar. Verder naar het noorden neemt de diversiteit iets af. Stokbrood bijvoorbeeld is er nauwelijks meer te koop.  Vrijwel overal kun je gesteriliseerd water kopen, en daarnaast zijn frisdranken en bier ook vrijwel overal verkrijgbaar. De steden bieden een keur aan restaurants aan waar je smakelijke Vietnamese gerechten kunt verkrijgen. De overige plaatsen waar je verblijft, hebben beduidend minder keuzemogelijkheden.

In de homestays wordt er door de familie voor je gekookt.

Duurzaamheid

De SNP agent in Vietnam heeft een groot aanbod aan ‘home stays’ door het hele land. De organisatie financiert bijvoorbeeld matrassen en dekens en tevens met de financiering van een toilet/badkamer. De eigenaren ontvangen een training hoe een goed gastheer te zijn. Tevens is men bezig met de constructie van meerdere ecolodges om juist het ecotoerisme te stimuleren. De lodges zijn zo ontworpen dat de CO2 uitstoot zo laag mogelijk is. Het bedrijf creëert banen voor de bevolking en steunt lokale goede doelen. De agent is lid van Asiatica, een non-profit organisatie die zich inzet voor bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in het noordwesten van Vietnam (zie http://www.asiaticafoundation.com/?lang=fr voor meer informatie). Ook geeft men ieder jaar een donatie aan ‘Just a drop’, een organisatie die wereldwijd zorgt voor de aanleg van waterbronnen. Daarnaast volgt de agent alle principes van duurzame toerisme, men creëert werkgelegenheid voor lokale mensen, beschermt het milieu door middel van schoonmaakacties en blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen volgens programma
 • alle transfers volgens programma per auto of minibus met eigen chauffeur
 • alle maaltijden zoals in dag-tot-dag-programma
 • boottocht met overnachting in Lan Ha Bay in internationale groep
 • nachttrein van Hanoi naar Hue
 • binnenlandse vlucht van Danang naar Saigon
 • Engels sprekende gidsen
 • excursies (exclusief entreegelden) en wandelingen/fietstochtjes volgens programma
 • entree voor Waterpoppentheater in Hanoi
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden

Ter plaatse te betalen

 • alle entreegelden
 • visumkosten voor Vietnam
 • fooien en persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

In deze reis combineer je een aantal ver uit elkaar gelegen gebieden, waarbij je per auto, trein en vliegtuig reist. Met name in het noorden van Vietnam maak je een aantal wandelingen onder leiding van een lokale gids: 2 tochten van 4-5 uur en 3 tochten van 2-3 uur. De paden leiden je door rurale landschappen van akkertjes en rijstvelden, waar je de lokale bevolking aan het werk ziet, afgewisseld met stukjes jungle en ander natuurgebied. De zwaarte wordt voor een belangrijk deel bepaald door het grillige klimaat. De tropische buien maken de paden, die ook door de lokale bevolking gebruikt worden, glad en lastig begaanbaar. Stevig ingelopen hoge wandelschoenen mét goed profiel zijn noodzakelijk vanwege de soms modderige en met boomwortels overgroeide jungle- en bergpaden.
Daarnaast maak je verder naar het zuiden een korte fietstocht van 8 km.

Je wandelt uitsluitend met wat benodigdheden voor de dag in je dagrugzakje. De rest van je bagage wordt natuurlijk steeds vervoerd met de auto.

Extra dagen

Tijdens deze reis kun je er voor kiezen verlengingsnachten in te bouwen. Indien je ergens extra overnachtingen boekt komen er mogelijk meerkosten bij voor de gids en/of chauffeur. Deze meerkosten zijn op aanvraag en worden na de boekingsaanvraag met je gecommuniceerd.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een heenvlucht op Hanoi en een terugvlucht vanaf Saigon (Ho Chi Minh). Houd u er bij de planning van zowel uw heen- als terugreis rekening mee, dat u - door een later tijdstip van vertrek - pas een dag later aankomt op uw bestemming.

Bij binnenlandse vluchten mag je maar 1 stuk bagage, max 23 kg, inchecken, naast 1 stuk handbagage.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Door zijn uitgestrektheid is Vietnam te verdelen in drie klimatologische zones: het zuiden, centraal-Vietnam en het noorden.

 • Het zuiden (Mekong) kent een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen valt ongeveer van mei tot oktober. Dit houdt in dat er dan vaak korte, hevige buien zijn, meestal in de namiddag. Het droge seizoen is van november tot april. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar 30-35 graden..
 • Het regenseizoen in het centrale deel van het land loopt van november tot februari. Dan zijn de dagtemperaturen gemiddeld 27 graden. Het droge seizoen is van juni tot oktober, hoewel ook dan af en toe een regenbui mogelijk is. Aan de kust is het dan warm, met dagtemperaturen van 32-35 graden.
 • In het noorden zijn de winters (november tot april) koel (overdag 20-25, 's nachts 12-19), in de bergen zelfs koud (overdag 13-15, 's nachts 7-13), en er valt weinig neerslag . Februari is een prachtige maand vanwege de perzik en pruimenbomen in bloesem. De zomer (mei tot oktober) wordt gekenmerkt door hoge temperaturen (overdag 30-32 en 's nachts 20-24) en korte, hevige buien.

In het natte seizoen zullen de paden modderiger zijn, zul je met name op junglepaden bloedzuigers kunnen tegenkomen (geheel ongevaarlijk alleen beetje akelig om te zien, aangeraden wordt om dan speciale 'sokjes' te dragen) en kunnen wegen tijdelijk omgeleid worden. Maar de regen brengt ook verfrissing en het is overdadig groen.
Verblijf op het strand kun je beter niet in een nat seizoen plannen. In de zomermaanden kun je dan het beste in midden-Vietnam een strandverblijf plannen, in Zuid-Vietnam het beste in de wintermaanden.

Algemeen kan gesteld worden dat deze reis het gehele jaar gemaakt kan worden, waarbij de meest geschikte maanden oktober tot en met april zijn. Van 24-29 januari 2020 is Lunar Tet, nieuwjaar. Het wordt afgeraden in deze periode te reizen omdat het overal zeer druk is en de services minder. Vanaf 30 januari is alles weer normaal geworden.

 

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Vietnam ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Carmacal Vietnam Noord en Zuid Compleet AenB 226110

Onze lokale partner in Vietnam 

De SNP agent in Vietnam heeft een groot aanbod aan ‘home stays’ door het hele land. De organisatie co-financiert de aanschaf van matrassen en dekens en helpt tevens met de financiering van de aanleg van toilet/badkamer. De eigenaren ontvangen een training hoe een goed gastheer te zijn. Tevens is men bezig met de constructie van meerdere ecolodges om juist het ecotoerisme te stimuleren. De lodges zijn zo ontworpen dat de CO2 footprint zo laag mogelijk is. Het bedrijf creëert banen voor de bevolking en steunt lokale goede doelen. De agent is lid van Asiatica, een non-profit organisatie die zich inzet voor bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in het noordwesten van Vietnam. Ook geeft men ieder jaar een donatie aan ‘Just a drop’, een organisatie die wereldwijd zorgt voor de aanleg van waterbronnen. Daarnaast volgt de agent alle principes van duurzame toerisme, men creëert werkgelegenheid voor lokale mensen, beschermt het milieu door middel van schoonmaakacties en blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven.
Om plastic afval te beperken krijg je per dag geen wegwerpflesjes water mee, maar staat er in de auto een 20 liter waterfles voor zuiver en veilig drinkwater. Als je een eigen veldfles meeneemt kun je die steeds blijven aanvullen.

Travelife

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status. 

Deze partner van SNP heeft een introductie cursus Travelife gevolgd en is daarmee 'engaged'. Het staat in de planning voor 2019 om de volledige Travelife certificering door te lopen.

Na aankomst kun je in Hanoi op het vliegveld of downtown pinnen of geld (USD of EU) wisselen. Voor maaltijden die niet in de reissom zijn inbegrepen moet je rekenen op € 2 - € 10 per maaltijd. De ervaring leert dat je aan € 250 genoeg hebt voor deze reis voor maaltijden, drankjes, entrees en fooien.
In een land als Vietnam is het gebruikelijk fooien te geven. Voor de gids is 7-8 USD per gewerkte dag een mooie fooi. Voor een chauffeur is dit 5-6 USD per gewerkte dag. Iemand die de bagage naar je kamer brengt kun je USD 1 geven, in een restaurant geef je eigenlijk niets. Deze bedragen geef je het beste in Vietnamese Dong, als reisgezelschap samen en niet per persoon.
Neem eventueel vanuit Nederland een bedrag euro's of USD mee in contanten. In praktisch alle steden en op het vliegveld kun je pinnen en geld wisselen.

Je reist tijdens deze reis hoofdzakelijk per prive auto of minibus met privé chauffeur. Verder reis je per nachttrein van Hanoi naar Hue. Met een binnenlandse vlucht reis je van Danang naar Ho Chi Minh City. Ook de airporttransfers zijn inbegrepen. De bootexcursie in de Lan Ha Bay maak je in een internationale groep.

 • gemakkelijke wandelschoenen met goed profiel.
 • dagrugzak
 • lichte en luchtige, ruimzittende kleding (denk aan minimaal een lange broek en een blouse met lange mouwen)
 • een warme trui, fleece jack of sweater
 • zwemkleding
 • lakenzak en kussensloop
 • een licht regenjack of paraplu
 • inschuifbare wandelstokken
 • enige EHBO spullen zoals Betadine zalf, een goede pincet, watervaste pleisters, Norit, Immodium, medicijnen, verbandmiddelen, anti muggenspul en Azaron
 • zonnehoed, zonnebril, zonnebrandolie (er is ook waterbestendige in de handel)
 • insectenwerend middel (bijvoorbeeld van tropenzorg)
 • evt. bloedzuigersokjes (me name in natte seizoen)
 • eventueel een verrekijker
 • geldig paspoort en visum
 • kopieën van waardepapieren

Ga je binnenkort op reis naar Vietnam bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/vietnam. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Vietnam kun je een e-visum aanvragen via de website van de Vietnamese immigratiedienst door het invullen van een aanvraagformulier, en het vooraf betalen van het visum (juli 2023: US$ 25) volgens de instructies op de website.

https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt 

Je krijgt vervolgens een individuele code om op de website te controleren wat de status van de aanvraag is, en voor het afdrukken van de E-visa wanneer deze is verstrekt. De Vietnamese immigratiedienst kan een e-visum afgeven voor een verblijf van maximaal 90 dagen met multiple entry (je kunt dus het land verlaten en terugkomen binnen hetzelfde e-visum). Het e-visum is geldig voor 28 internationale grensovergangen, waaronder de vliegvelden van Hanoi en Ho Chi Minh City. 

De geldigheid van je paspoort dient minimaal 1 maand langer te zijn dan de datum waarop de geldigheid van je visum afloopt, Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet je beschikken over een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over e-tickets voor de heen- en terugreis.

NB! Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Vietnam (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Visum voor reizen Zuid-Vietnam en Cambodja
Indien je Vietnam verlaat middels een boottocht over de Mekong River (zoals bij de Individuele fietsreis 726005 Zuid-Vietnam en Cambodja) van Chau Doc naar Pnomh Penh, dan moet je bij het invullen van je Vietnam e-visum formulier voor het vertrekpunt de Song Tien Landport gebruiken.

Indien je van Vietnam over land of water de grens met Cambodja overgaat krijg je ter plaatse met een Europees paspoort een Visa On Arrival voor Cambodja. Hiervoor moet je paspoort nog minstens 6 maanden geldig zijn, je moet 2 paspoortfoto's bij hebben en je moet US$ 35 contant en gepast betalen in briefgeld (1x 20, 1x 10 en 5x 1).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Begin rustig aan en weersta de verleiding om teveel te proeven van het aantrekkelijke eten, totdat uw maag gewend is aan het voedsel. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
De gezondheidsvoorzieningen in Vietnam zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Hygiëne
Met de hygiëne in Vietnam is het niet zo slecht gesteld. Men kookt vrijwel altijd het water, gebruikt in de meer ontwikkelde gebieden ijskasten om voedsel/drank in te bewaren en ook de persoonlijke hygiëne is erg belangrijk. Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt. Wees voorzichtig met oa. vlees, salades, ijs, geschild fruit enz. Vegetariërs kunnen voldoende aan hun trekken komen met oa. tofu (tahu), noten en vis. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater (ca. € 0,60/l). Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof te dragen of in te doen!
 • Voldoende luchtige kleding (lange broek, lange mouwen!), een hoofddeksel of -doek ter bescherming tegen felle zon.
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Vietnam binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Vietnam zelf komt geen Gelekoorts voor.

Aanbevolen
Malaria prophylaxis wordt sterk aanbevolen, zeker wanneer je onderstaande gebieden bezoekt.
Bijzonderheden: Buiktyphusvaccinatie wordt aanbevolen bij een reis in Vietnam van meer dan 2 weken. Laat je informeren over de risico’s op besmetting met mazelen en Japanse Encefalitis.

Malaria en Knokkelkoorts (Dengue)
In Vietnam komt het hele jaar malaria voor, m.u.v. de grote steden, de vallei van de Rode rivier en de kustgebieden van Midden-Vietnam. Op de centrale hoogvlakte beneden 1.500 m hoogte en ten zuiden van 18° NB, de provincies Dak Lak, Gia Lai en Kon Tum, en in de zuidelijke provincies Ca Mau, Bac Lieu en Tay Ninh is een hoog risico op Malaria.
Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria, Knokkelkoorts en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen malaria worden anti-malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?

Je gaat op reis en hebt vaccinaties nodig, maar je hebt (te) weinig tijd voor het maken van een afspraak of het komt vaak niet uit op een goed moment. Thuisvaccinatie.nl biedt een mooi alternatief door bij bij je thuis langs te komen komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren ze regelmatig tijdens bijeenkomsten. De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk

Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Een westerse vrouw kan zonder problemen alleen door het land reizen. Een van de redenen is dat de vrouw thuis meer te zeggen heeft dan de man, hoewel de man het hoofd is van het gezin.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

shutterstock_omgeving_Sapa_Lao_Cai.jpg

Vietnam - Noord- en Zuid-Vietnam Compleet

Bergdorpen, koningssteden en rijstterrassen

Natuur- en cultuurrondreis met verblijf in hotels, homestays en op boot

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)