Anayet berg Spanje GR11 Pyreneeen

Spanje - Pyreneeën GR11 etappe 1 Aragón – Ordesa, 8 dagen La Senda Pirenaica

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs berghutten, hotels en pension, mèt logistieke ondersteuning

De GR11 voert door de hoogste, ruigste en mooiste stukken van de Spaanse Pyreneeën. Met SNP kun je in twee etappes van Jaca in Aragón naar Catalonië wandelen, individueel en ‘self-guided', maar wel met ondersteuning van een lokale gids. Van hem krijg je elke avond een briefing waarbij de weersverwachting, condities van de paden en eventuele alternatieve routes worden besproken. Bovendien zorgt hij voor het bagagevervoer, zelfs naar een aantal hooggelegen berghutten. En hij kan je op de meeste wandelingen met zijn terreinwagen een stukje op weg helpen, mocht de route te lang zijn of het weer te onzeker. Een echt bergwandelavontuur mèt lokale ondersteuning.

Deze eerste etappe voert door de wat minder bekende en betreden bergen van Aragón, tussen Jaca en het Nationale Park Ordesa, langs wild stromende beken, groene zomerweiden, oude vulkaankernen en prachtige bergmeren, de zogenoemde ibones. 

Uniek aan deze reis

 • Bagagevervoer naar de meeste overnachtingsplaatsen
 • Dagelijkse briefing Engelssprekende berggids
 • De mooiste bergmassieven van de Spaanse Pyreneeën
 • Goed gemarkeerde GR11, gedetailleerde routebeschrijvingen en GPS-tracks
 • Relatief weinig betreden massieven van de Aragonese Pyreneeën
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Pyreneeën - GR 11, etappe 1 Aragón - Ordesa

In het kort ziet je programma voor de acht dagen van deze reis er als volgt uit:
 • Dag 1: aankomst in Jaca, overnachting Jaca
 • Dag 2: transfer naar Oza, wandeling naar Refugio Lizara, overnachting Refugio Lizara
 • Dag 3: wandeling naar Candanchu, overnachting Canfranc-Estación
 • Dag 4: wandeling naar Sallent, overnachting Sallent
 • Dag 5: wandeling naar Refugio Respomuso, overnachting Refugio Respomuso
 • Dag 6: wandeling naar Panticosa, overnachting Balneario de Panticosa
 • Dag 7: wandeling naar Ordesa N.P., overnachting Torla
 • Dag 8: einde etappe in Torla
Voor meer details klik je op de betreffende dag.
 

Dag 1

Aankomst in Jaca, een typisch Aragonees vestingstadje aan de voet van de Pyreneeën. Na aankomst maak je kennis met de lokale gids en krijg je je eerste briefing. 

 

Overnachting in

Jaca

Dag 2

Na het ontbijt word je, met wat extra spullen voor één nacht in je rugzak,  in ongeveer een uur naar de vallei van Oza gebracht. Hier begint je avontuur langs de GR11.  De eerste wandeling voert over een rustig weggetje door de vallei en langs het gehuchtje La Mina, naar de groene weilanden van de Aguas Tuertas. Hier leefden al in de steentijd jagers-verzamelaars in de omringende grotten. Je klimt door een landschap van groene weiden en witgrijze krijtformaties naar het hooggelegen bergmeer Ibón de Estanés en verder naar de pas Puerto de Bernara (2115 meter). Van hier kijk je tot aan de Franse zijde van de Pyreneeën, waar de markante Pic du Midi d’Ossau naar de hemel reikt. Ten slotte wacht een afdaling naar de sfeervolle berghut van Lizara, op ongeveer 1500 meter hoogte in een bosrijke vallei.  De wandeling kan worden ingekort door het eerste stuk tot Aguas Tuertas over te slaan. Lengte 16,5 km, 880 m stijgen en 720 m dalen, duur 7 uur (ingekorte versie: 14 km, 620 m stijgen, 720 m dalen, duur 6 uur).

Overnachting in

Refugio Lizara

Dag 3

Deze wandeling voert door een van de minst bezochte delen van de Aragonese Pyreneeën. De route voert hoog over de flanken van de kalksteenmassieven van de Sierra de Aisa. Je komt over een aantal hoge passen en wandelt door prachtige en bloemenrijke grashellingen. Bij de Bozo-pas (1995 meter) wandel je langs spectaculaire kalksteenformaties en heb je een adembenemend panorama. Via de 2200 meter hoge Puerto de Aisa en de Puerto de Tuca Blanca wandel je onderlangs de top van de Pico de Aspe. Uiteindelijk daal je vrij geleidelijk af naar het skidorpje Candanchu, op de Somport-pas. Van hier wachten nog enkele dalende kilometers in de richting van het dorp Canfranc-Estación. De wandeling kan worden ingekort door je de laatste kilometers vanaf Candanchu te laten vervoeren. Lengte 16 km, 1060 m stijgen en 1040 m dalen, duur 7,5 uur (totale route naar Canfranc-Estación 20 km, 1090 m stijgen en 1320 m dalen, duur 8 uur).

Overnachting in

Canfranc-Estación

Dag 4

Vanaf Candanchu (of vanuit Canfranc-Estación)  wandel je eerst door de prachtige vallei van Canal Roya, geleidelijk stijgend tot je de hooggelegen bergmeertjes van Anayet bereikt. In het noorden zie je de markante spitse Pic du Midi d’Ossau liggen. De hoogvlakte van Anayet (2226 meter) is in de zomer, als de sneeuw eenmaal weg is, één oogverblindende bloemenzee. Vanaf het plateau wacht een flinke afdaling naar het skistation van Anayet. Hier bereik je de weg en volg je de route door de vallei van de Rio Gallego de bewoonde wereld in. Via het dorpje Formigal bereik je het gezellige Sallent de Gallego, waar je overnacht. De wandeling kan worden ingekort door je de laatste kilometers vanaf de weg naar Sallent te laten vervoeren. Lengte 24 km, 960 m stijgen en 1210 m dalen, duur ongeveer 9 uur (ingekorte versie: 17 km, 920 m stijgen en 670 m dalen, 7 uur).

Overnachting in

Sallent

Dag 5

Omdat de volgende overnachtingsplek niet door het bagagebusje kan worden bereikt, neem je vandaag wat extra spullen voor de nacht en wat extra versnaperingen mee in je dagrugzak. Door mooie bossen wandel je langs het stuwmeer van La Sarra. Naarmate de route door de vallei van de Aguas Limpias vordert, maakt het kalksteenlandschap van de eerste dagen plaats voor een landschap van meer gepolijste en ongelaagde granietformaties in de omgeving van het meer van Respomuso. Hiermee verandert ook de vegetatie. De wandeling eindigt bij de eenvoudige, boven het meer gelegen berghut. De tocht is kort zodat je eventueel een uitstapje kunt maken naar de meertjes van Arriel, die hoog tegen de flank van de ruim 3100 meter hoge Balaitus liggen. Lengte 11 km, 920 m stijgen, 60 m dalen, duur 4,5 uur. Er is vandaag geen bagagevervoer en de wandeling kan niet worden ingekort.

Overnachting in

Refugio Respomuso

Dag 6

Vandaag wacht je de pittigste, en misschien ook wel de mooiste tocht van deze etappe, door hoog-alpien bergterrein. De klim over de pas Cuello de Tebarrai is de hoogste van de hele GR 11 (2765 meter) en wellicht ook wel de inspannendste, met steile stukken stijgen en dalen en veel losse stenen en wat klauterwerk. Je wandelt door ruig stenig terrein tussen de toppen van de Pico Tebarrai, Pico Piedrafita en de Picos de l’Infierno door. Onderweg kom je langs diverse kleine, door gletsjers uitgesleten meertjes (kaarmeren). In dit terrein hebben de elementen vrij spel en voel je je als wandelaar nietig. Vervolgens wacht een lange maar prachtige afdaling via het mooie meertje Ibón Azul Alto en het stuwmeer Ibón de Bachimaña Alto, waar ook een kleine hut ligt. Ten slotte daal je af langs de wild stromende Río Caldarés, waarin een paar mooie watervallen liggen. Het eindpunt is het op 1600 meter hoogte gelegen kuuroord Balneario de Panticosa, waar je de vermoeienissen kunt wegspoelen in het spa-complex van het hotel. Lengte 13 km, 670 m stijgen en 1180 m dalen, duur 7 uur. De wandeling is niet in te korten.

Overnachting in

Balneario de Panticosa

Dag 7

De bergen tussen de vallei van de Rio Gallego en de vallei van Ordesa worden door maar weinig wandelaars bezocht. Onterecht, want het landschap is adembenemend. De tocht begint met een inspannende klim naar de pas Cuello de Brazato (2566 meter). Tijdens de klim en de afdaling kom je langs flinke blokkenvelden; tot ver in de zomer kan hier sneeuw liggen. Na de afdaling van de pas steek je de Rio Ara over, wat in het voorjaar een uitdaging kan zijn waarbij je waarschijnlijk uit de schoenen moet. Dan volgt een geleidelijke afdaling langs deze prachtige bergbeek. Naarmate de afdaling vordert, wordt de vegetatie uitbundiger, en uiteindelijk bereik je het gehuchtje San Nicolás de Bujaruelo (1338 meter), met z'n mooie middeleeuwse brug. Hier wacht het busje om je na deze laatste wandeling naar Torla te brengen, de toegangspoort tot het Nationale Park Ordesa. In dit levendige dorpje overnacht en dineer je in een prima hotel. Je kunt de wandeling niet inkorten, maar je bagage wordt vervoerd. Lengte 20 km, 950 m stijgen en 1260 m dalen, duur 9 uur.

Overnachting in

Torla

Dag 8

Na het ontbijt word je per taxibusje naar het busstation van Huesca (2,15 uur rijden) of naar je auto in Jaca gebracht (1 uur rijden). 

Als je ook voor etappe 2 hebt geboekt, overlapt deze dag met dag 1 van die etappe en heb je vandaag dus een rustdag.

NB Programma

Je wordt dagelijks gebrieft door een Engelstalige berggids. Hij of zij adviseert je over de route, de gesteldheid van de paden, sneeuwvelden en de weersverwachting. Op sommige dagen kun je de wandeling een stukje inkorten door je aan het begin door het bagagebusje een stukje op weg te laten helpen, of door je aan het einde van de wandeling een stukje vóór het eindpunt op te laten pikken. Als de weersverwachtingen (te) slecht zijn, kun je ook een wandeling overslaan en met het bagagevervoer meerijden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je afwisselend in comfortabele hotels, eenvoudige dorpshotelletjes en berghutten. In de hotels slaap je op tweepersoonskamers met eigen badkamer, in de berghutten meestal op meerpersoonskamers of ‘dormitorios’ in (stapel)bedden. De sanitaire voorzieningen zijn in de hutten gedeeld en meestal eenvoudig, al is er in de meeste hutten wel warm water en elektriciteit voor handen. In de hutten is meestal geen wifi of telefoonbereik. Sommige hutten zijn sfeervol en comfortabel, andere primitief. Inde hutten zijn dekens en kussens aanwezig, wel moet je zelf voor lakenzak, kussensloop en handdoek zorgen. Wat de hutten wel allemaal gemeen hebben is hun mooie ligging hoog in de bergen! 
Tijdens de eerste etappe slaap je in Panticosa, Canfranc en Torla in een comfortabel hotel. Het hotel in Panticosa heeft een SPA-centrum. In Jaca en Sallent verblijf je in een eenvoudig dorpshotel. De hut van Lizara is sfeervol en met goed sanitair, de hut Respomuso is basic.

 

Over de maaltijden

De reis is op basis van halfpension, wat betekent dat alle ontbijten en diners vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8 inbegrepen zijn. Ontbijt is in Spanje meestal eenvoudig, al verzorgen steeds meer hotels wel een goed ontbijtbuffet. Zeker in de berghutten is het ontbijt karig. Het is daarom raadzaam om voor de ontbijten in de hutten zelf wat extra’s mee te nemen. Het avondeten is in de hotels goed, soms een buffet, soms een meerkeuzemenu. In de hutten is het avondeten vaak eenvoudig, maar voedzaam en ruim voldoende. 
In de hutten eet je vaak gezamenlijk met de andere gasten, zowel mensen die hetzelfde arrangement doen, als andere gasten in de hut.
De lunch dien je zelf te verzorgen. In alle berghutten kun je een lunchpakket bestellen, maar meestal zijn die duur en vrij sober. Het is daarom raadzaam om je lunchpakketje daar met wat eigen snacks, fruit etc. aan te vullen. Op andere dagen kun je in de dorpjes lunchinkopen doen. De gids geeft je hiervoor dagelijks tips.

Inbegrepen

 • 5 nachten in hotels op kamers met badkamer
 • 2 nachten in berghut op meerpersoonskamers met stapelbedden (niet opgemaakte bedden)
 • 7x ontbijt
 • 7x diner
 • Bagagevervoer op alle dagen (behalve op dag 2 naar Lizara en op dag 5 naar Respomuso)
 • Dagelijkse briefing Engelstalige berggids
 • Support-auto voor mogelijkheid tot inkorten wandelingen (op dag 2, 3 en 4) en eventuele transfers naar alternatieve accommodaties)
 • Vervoer op dag 8 terug naar Jaca of naar Huesca
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze reis is bij uitstek bedoelt voor iedereen die graag een uitdagende bergwandeltocht wil maken, maar daar niet zoveel ervaring mee heeft.  De wandelingen zijn pittig, maar je hebt de zekerheid van de back-up van de berggids die je dagelijks brieft en tal van tips geeft, en die je bagage vervoert!  Mocht het voorkomen dat het weer te slecht is, dan kun je ook met het bagagevervoer meerijden naar de volgende accommodatie.

Je loopt in bergachtig gebied en de wandelingen zijn pittig, wat een goede (wandel)conditie noodzakelijk maakt. Het terrein waar je doorheen loopt is sterk uiteenlopend: van beboste valleien, grashellingen en ruig stenig terrein. Je wandelt afwisselend over goede paden, maar ook stenige paden, en soms ook ‘cross-country’ door steenvelden of over grashellingen. Omdat je hier op grote hoogte wandelt kun je hier, met name na sneeuwrijke winters, tot ver in de zomer sneeuwvelden op je pad tegen komen. Het gebruik van wandelstokken is sterk aanbevolen. In het voorjaar zijn gymschoenen die nat mogen worden ook handig, wanneer de beken hoog staan vanwege het smeltwater.

Tijdens deze etappe kun je de eerste 3 wandelingen een stukje inkorten door je door het bagagebusje een eindje op weg te helpen of vóór het eindpunt te laten ophalen. Tijdens deze etappe zijn twee berghutten niet bereikbaar voor het bagagetransport, zodat je 4 dagen met wat extra spullen in je dagrugzak loopt. 

Omdat deze reis door ruig hooggebergte voert, kun je de reis vanwege de veiligheid alleen met 2 personen of meer boeken. Gezien de zwaarte van de wandelingen en het terrein stelt onze lokale partner de minimum leeftijd op 17 jaar. 

Over de groepssamenstelling

Ofschoon dit een individuele wandelreis is, bestaat de kans dat je met meerdere wandelaars tegelijk loopt. Mogelijk zijn dit ook andere klanten van SNP. Dit is vanwege de vaste startdata van deze etappe. Je kunt uiteraard zelf bepalen of je met de andere wandelaars samen loopt. Wel zul je hen 's avonds in de accommodaties treffen. De briefings en eventuele transfers zijn gezamenlijk met de andere klanten die hetzelfde arrangement op dezelfde datum gestart zijn (tot maximaal 8 personen). In de berghutten eet je ook samen met hen. 

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement geen extra (rust)dagen  bijboeken. Als je beide etappes boekt is dag 8 van de eerste etappe tevens dag 1 van de 2e etappe, en daarmee een rustdag.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Sant Agusti (Barcelona)

Hotel San Agustí in Barcelona is een modern stadshotel dat kan bogen op een oude traditie. Het is het oudste hotel van Barcelona (1840), ondergebracht in het volledig gerenoveerde historische gebouw waar vroeger (1720) het Convent van Sint Augustinus resideerde. Het ligt op een rustige locatie aan een plein in het stadscentrum, 50 meter van de Ramblas en vlakbij het operahuis Liceu en de Boqueria markt. Sant Augusti heeft 75 kamers die van alle gemakken zijn voorzien met goed uitgeruste badkamers. Continentaal ontbijt, restaurant service, lounge en koffiebar. Vrije internet en e-mail service voor de gasten. Een vriendelijke en familiaire atmosfeer.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Jaca is ca. 1370 km. Je kunt je auto in Jaca bewaakt parkeren, in diverse bewaakte parkeerplaatsen in de stad. De accommodatie heeft geen eigen parking. Aan het eind van de reis wordt je per taxibusje naar Jaca terug gebracht.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je vanaf Amsterdam in ca 12,5 uur naar Barcelona-Sants (vertrek 9.15, aankomst ca 21.45 uur). Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt met de trein (Thalys en TGV) naar Barcelona reizen en dan verder per trein van RENFE door naar Jaca. Maar je zult dan vanwege de late aankomst wel een overnachting in Barcelona moeten boeken.  Dit geldt ook voor de terugweg vanwege het vroege vertrek van de TGV. 

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Barcelona. Je kunt ook met low cost carriers naar Reus vliegen (deze vluchten kunnen we niet voor je boeken).

Barcelona is het makkelijkst, je hoeft niet over te stappen en hebt bovendien de meeste vluchtmogelijkheden. Vanwege de vrij lange aansluitende reis naar Jaca is het van belang een ochtendvlucht heen en een avondvlucht terug te kiezen. 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenvlucht op Barcelona (BCN)
Vanaf het vliegveld (El Prat) neem je de trein (elk half uur) of een taxi naar het trein/busstation Barcelona-Sants. Van daar neem je de hoge snelheidstrein naar Zaragoza-Delicias (rijdt frequent en doet er ca 1,5 uur over). Vanaf dit station gaat er dagelijks om 15.42 uur een trein naar Jaca, die daar om 19.02 aankomt. 

Zie voor tijden en reserveringen de website van RENFE

Heenvlucht op Reus 
Vanaf het vliegveld neem je de bus naar het trein/busstation Barcelona Sants. Er is een rechtstreekse busverbinding, afgestemd op Ryanair reizigers. Zie voor de reistijden en verdere informatie op de website van Ryan Air. 

Terugreis: 
Aan het eind van het arrangement word je vanuit Torla naar Huesca gebracht. Hier kun je de bus naar Barcelona nemen. Er gaat ’s middags ondermeer een bus 14.45 en 16.30 van Avanza bus (duur 4 uur). (Er rijdt ook een trein, maar die gaat alleen ’s ochtends vroeg, of ’s avonds laat.)

Klik hier voor bustijden en reserveringen.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met uw vlucht. Wij bieden u via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: U heeft een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Vanwege de logistieke organisatie van deze reis (dagelijkse briefing door de berggids, bagagevervoer, etc) kun je deze reis alleen op 7 vaste data starten in de periode juni t/m september (zie onder vertrekdata en Prijzen).
De Pyreneeën kennen een echt bergklimaat, met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter, vallei en berg, schaduw- en zonzijde van de bergen. Dit betekent ook dat het weer relatief onstabiel is en er altijd kans is op een (onweers)bui, een regenachtige dag of mist.  De Spaanse zijde van de Pyreneeën is echter een stuk droger, zonniger en warmer dan de noordelijke Franse kant. In de valleien kan de temperatuur in de zomermaanden gemakkelijk oplopen tot tegen de 30 graden, hoger in de bergen is het dan zo’n 10 tot 15 graden koeler.  
In de maand juni is er kans dat je op de paden nog sneeuwvelden treft, wat het wandelen lastiger maakt.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spanje ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Je kunt, desgewenst, een aantal wandelingen een stukje inkorten, door een stukje met het bagagevervoer mee te rijden, hetzij aan het begin, hetzij aan het eind van de wandeling. Tijdens je dagelijkse briefing met de berggids kun je daar per dag beslissen of je van deze inkortingsmogelijkheid gebruik kunt maken. Tijdens de eerste etappe is dat op dag 2, 3, en 4 mogelijk.

Je bagage wordt dagelijks naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd, uitgezonderd op dag 2 naar de Lizarra berghut en op dag 5 naar de berghut Respomuso. Een rugzak van ca 35-40 liter is daarom aan te bevelen. Dekens zijn in de hut aanwezig. Maar in je dagrugzakje dien je dan wat extra kleding, een lakenzak, kussensloop, handdoek, en evt. slippers/hutsloffen, zaklamp en oordoppen mee te nemen. 
Je wandelt over bergpaden, die vaak stenig zijn. Goede hoogsluitende bergwandelschoenen zijn dan ook sterk aanbevolen, evenals wandelstokken, goede regenkleding en gamaschen en warme kleding. In de eerste helft van de zomer zijn waterschoentjes (of gymschoenen die nat mogen worden) aanbevolen, omdat de beken dan vaak nog hoog staan vanwege het smeltwater.

We adviseren je de volgende spullen mee te nemen:

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bij voorkeur regenbroek, gore-tex jack en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • (dag)rugzak van 35-40 liter met regenhoes
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • aanbevolen: gamaschen
 • aanbevolen: GPS of kompas
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • eventueel zwemkleding
 • licht schoeisel (bijv. slippers) voor in de berghutten
 • kussensloop
 • lakenzak (dekens aanwezig)
 • zaklamp
 • handdoek(en)
 • euro's en pinpas
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Zoals bij de meeste individuele wandelreizen van SNP loop je ook tijdens deze reis op eigen houtje, onbegeleid, uitgerust met een gedetailleerde Nederlandstalige routebeschrijving van SNP, eenvoudig kaartmateriaal en GPS tracks. 
Maar wat deze reis uniek maakt is dat er een back-up aanwezig is in de vorm van een lokale berggids: je wordt dagelijks gebrieft door een ervaren lokale berggids die goed Engels spreekt. Hij geeft je tips over de wandelingen en eventuele alternatieven, over het weer en kan je voorzien van de nodige achtergrondinformatie. Hij zorgt ook voor het bagagevervoer (naar de meeste overnachtingsplaatsen, en hij kan je op een aantal dagen een stukje op weg helpen of aan het eind van de wandeling oppikken, zodat je deze wandelingen lichter kunt maken of een wat saaier stuk kunt overslaan. Indien nodig (bijvoorbeeld bij slechte weersverwachtingen) kan je ook een wandeling overslaan en het hele traject met het bagagevervoer mee rijden. Op deze manier kunnen ook wandelliefhebbers die misschien wat minder ervaring in de bergen aan met een gerust hart deze pittige trektocht doen.
Omdat er een aantal vaste startdata zijn is de kans aanwezig dat je gedurende de reis met dezelfde wandelaars (dat kunnen ook Nederlanders zijn) mee oploopt. Je kunt uiteraard zelf bepalen of je samen wandelt of dat je elkaar alleen ’s avonds in de accommodatie treft. 

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xxx

Spanje - Pyreneeën GR11 etappe 1 Aragón – Ordesa

La Senda Pirenaica

Bergwandelvakantie langs berghutten, hotels en pension, mèt logistieke ondersteuning

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.