Portugal - Alentejo, 8 dagen Speuren bij steppes, duinen, wetlands en kliffen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Vogels kijken

Vogelreis per (huur)auto vanuit landelijk vakantiehuis

De nog ongerepte westkust van de Portugese Alentejo biedt de vogelliefhebber het nodige spektakel. Je kunt op zoek naar de Grote Trap op de steppes in het zacht glooiende binnenland, bedekt met steeneiken, kurkeiken en geurige kruidvegetaties. Maar de zandstranden, lagunes en duinen van het natuurreservaat van Lagoa de Santo André vormen eigenlijk het belangrijkste doel van deze reis. En dan zijn er ook de kliffen van Sines en de slikken van het estuarium van de Rio Sado.

Je verblijft in een prachtig gelegen huisje dat op een twintig hectare groot terrein staat en waar de energievoorziening volledig van zonne- en windenergie komt. Rondom het huisje is op vogelbied ook al van alles te beleven. Eén dag ga je met de Nederlandse gastheer, ook een verwoed vogelaar, op pad rond de lagune. De overige dagen trek je er zelf op uit, met een gedetailleerde route- en locatiebeschrijving in de hand. 

We raden aan deze reis zo vroeg mogelijk te boeken; de begeleide vogelexcursie is snel volgeboekt! Check dit onder tab 'praktisch' bij 'laatste nieuws'.

Uniek aan deze reis

 • Eén dag op pad met Nederlandse gids met vergunning voor bezoek beschermde gebieden
 • Spot de grote trappen op de steppe
 • Twee dagdelen gebruik van privé vogelhut
 • Vogelen in liefst zes biotopen - scherp geprijsd
 • Bij volgeboekte excursies: extra tijd in de vogelhutten en 20 procent korting
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Portugal - Alentejo

De Alentejo is een vogelgebied in opkomst. Hier vind je op een relatief klein oppervlak voedselrijke lagunes achter duinenrijen, steile kliffen, steppen en  waterrijke rivieren. In en om de lagune van Santo André kunnen vogels worden waargenomen als de purperkoet, de zwarte ibis, de flamingo, de blauwvleugeltaling, de krooneend, de visarend, het Sint Helenafazantje, de blauwe rotslijster  en de dwergarend  Op minder dan een uur rijden liggen de steppen van Castro Verde waar de grote trap, de kleine trap, het zwartbuikzandhoen, het witbuikzandhoen, de steenarend, de Spaanse keizerarend, de vale gier, de rode wouw en de monniksgier het gehele jaar aanwezig zijn. In het voorjaar zijn er de scharrelaar, de kleine torenvalk, de grauwe kiekendief, de Theklaleeuwerik en de zwarte wouw aanwezig. Bij Ria de Moinhos nabij Sines zijn onder andere de blauwe kiekendieven, cetti´s zangers, grote sternen en geoorde futen te zien. De kliffen bij Sines zijn bijzonder geschikt om de jan-van-gent, de geelpootmeeuw, zwartkopmeeuwen en soms de vale pijlstormvogel te zien, waar er nog maar minder dan tweeduizend paar van leven.

Door de ligging aan de westkust van Alentejo is de streek rond Santiago do Cacém gedurende het gehele jaar een fantastisch vogelgebied. In het najaar is het gebied bijzonder geschikt om de vogeltrek te observeren. De lagune van Santo André ligt op de route van vele trekvogels. Al vanaf eind augustus zijn de eerste trekvogels uit het noorden te zien, zoals de rosse grutto, de krombekstrandloper, de kanoet, de kemphaan, de bontbekplevier en de zilver- en goudplevier. Op het landgoed van je verblijf zelf is het mogelijk om gedurende het jaar meer dan tachtig verschillende soorten te zien. De slangenarend is geregeld aanwezig, maar ook de bijeneter, de rode patrijs, de blauwe ekster, de roodstuitzwaluw, de hop, de cirlgors, de grauwe gors, de kleine zwartkop, de draaihals, de Spaanse mus en zelfs de havikarend en steenarend zijn gezien. Daarom is het mooi dat je een ochtend en middag de vogelhut op het terrein helemaal voor jezelf hebt!

Je bent een week lang te gast in een kleinschalig ecologisch vakantiepark, dat door Nederlanders wordt gerund, met zes vakantiehuizen verspreid over een landgoed van 20 hectare en deels gelegen in een ecologisch beschermd gebied. De accommodatie is prima te bereiken via zowel het vliegveld van Lissabon als dat van Faro. Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig.  Het is een perfecte uitvalsbasis voor uitvoerige verkenningen van verschillende natuurreservaten in de buurt. Tijdens deze individuele vogelreis zit één gegidste vogelexcursie in de prijs. Je gaat dan met een Nederlandse vogelgids een uur of 5 – 6 naar de kust om op verschillende locaties naar vogels te zoeken. De rest van de tijd kun je met behulp van gedetailleerde routebeschrijvingen, GPS-gegevens en beschrijvingen van de beste waarnemingslocaties, zelf op zoek gaan naar de meer dan 350 verschillende vogelsoorten die de Alentejo rijk is.

Dag 1

Rit van Faro of Lissabon naar Monte Horizonte in Santiago do Cacém (ongeveer 2 of 1,5 uur rijden). Let onderweg op de roofvogels, zoals de grijze en rode wouw, en andere vogels, zoals de blauwe ekster, de ooievaar en de koereiger.

Bij aankomst op Monte Horizonte wacht je een warm onthaal door de Nederlandse eigenaren Bert en Marianne en een volledige uitleg over het functioneren van Monte Horizonte. Zij kunnen je helpen met al je vragen: waar je het beste kunt gaan eten, waar je boodschappen kunt doen enzovoorts. Ook bespreken zij met je het programma van de week en op welke dag de gegidste excursie zal plaatsvinden. Inchecken kan tussen 16.00 en 20.00 uur. Ons voorgestelde dagprogramma is slechts een voorbeeld en is (mede) bedoeld om alle reisinformatie overzichtelijk te houden, zie ook NB Programma.

Je hebt meteen de mogelijkheid om de vele vogels op het terrein te bekijken. 's Avonds kun je, afhankelijk van het jaargetijde, genieten van het geluid van de dwergooruil en de bosuil, de krekels en de kikkers.

Overnachting in

Santiago do Cacém - Monte Horizonte

Dag 2

Deze eerste ochtend ga je met de Nederlandse gids in zijn terreinwagen naar de lagune van Santo André. Deze excursie in dit beschermde vogelreservaat levert in een halve dag gemiddeld tussen de dertig en vijftig verschillende vogelsoorten op.

Afhankelijk van het seizoen kun je daar onder andere de volgende vogelsoorten zien: de zwarte ibis, de purperkoet, de flamingo, de lepelaar, de kleine zilverreiger, de ralreiger, de kwak, de visarend, de grote karekiet, de snor, de blauwvleugeltaling, de krooneend, de bruine kiekendief, de griel, de grijze wouw, de grote stern, de Cetti´s zanger, de kanoet, de steltkluut, de grutto, de rosse grutto, de regenwulp en nog veel meer.  

´s Middags kun je de vogels op het terrein van Monte Horizonte bekijken of het historische stadje Santiago do Cacém verkennen.

Overnachting in

Santiago do Cacém - Monte Horizonte

Dag 3

Deze dag verken je op eigen gelegenheid de omgeving van Sines. In het SNP-reispakket vind je alle detailinformatie om de beste vogelplekken te vinden.

Allereerst ga je naar de Ria de Moinhos, een kleine lagune waar je onder andere de geoorde fuut, de blauwe kiekendief, de visdief en de kleine karekiet kunt zien. De lunch kun je gebruiken in het enige restaurant in Ria de Moinhos, waar je typisch Alentejaanse gerechten kunt nuttigen.

Daarna ga je verder naar de kliffen van Sines, waar je de capriolen kunt bewonderen van de jan-van-genten en de geelpootmeeuwen. Soms kun je er ook de zeldzame vale pijlstormvogel zien, waarvan er minder dan tweeduizend paartjes leven. Ook is dit een uitgelezen plaats om in het najaar trekvogels te zien die vanuit het verre noorden op weg zijn naar zuidelijk Afrika.

Overnachting in

Santiago do Cacém - Monte Horizonte

Dag 4

Vandaag vroeg op voor een lange, maar enerverende dag naar de steppen, waarbij meer dan 200 kilometer wordt gereden. In onze beschrijving krijg je de beste plekjes op de steppen bij Castro Verde aangereikt.

Je gaat op zoek naar de grote en kleine trap, zwartbuikhoender, witbuikhoender, theklaleeuwerik, drie soorten wouwen, steenarend, Spaanse keizerarend, vale gier, monniksgier en nog veel meer. Afhankelijk van het seizoen zijn in dit dunbevolkte deel van Portugal ook de kraanvogel, de grauwe kiekendief en de westelijke blonde tapuit te zien. De scharrelaar, bijeneter en de kleine torenvalk keren pas in de loop van april in Portugal terug. Kortom: dit is een dag waarop je soorten ziet die je aan de kust niet zult tegenkomen.

Overnachting in

Santiago do Cacém - Monte Horizonte

Dag 5

Vroeg op, want je gaat naar het vogelreservaat van de rivier de Sado. Door de landelijke Portugese vogelbescherming wordt gesteld dat in dit uitgestrekte estuarium op een gemiddelde dag tachtig soorten te zien zijn en op een goede dag zelfs honderd. Het gebied ligt aan de getijderivier de Sado; bij laagwater foerageren er duizenden vogels.

Let vooral op de middelste zaagbek, de oeverpieper, de blauwborst, de bergfluiter, de kuifleeuwerik, de regenwulp, de graszanger, de Moorse nachtzwaluw, de kwartel, de roodkeelduiker, de poelruiter, de grote pieper, de vale gierzwaluw, de ijsvogel en vele eendensoorten, steltlopers en roofvogels.

Overnachting in

Santiago do Cacém - Monte Horizonte

Dag 6

Vandaag is een gevarieerde dag. Je gaat naar het zuiden, door het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, en bezoekt onder meer de rivier de Mira. Er is een wandeling van 5 kilometer langs een beek, je rijdt door weilanden en akkers en komt aan de kust.

De variatie in vogelsoorten is door de verschillende biotopen zeer hoog. Let op de vele bijzondere vogels die je kunt zien, zoals de Iberische klapekster, bijeneter, roodkopklauwier en blauwe ekster. Aan de kust heb je onder andere kans op alpengierzwaluwen, slechtvalken, blauwe rotslijsters, Jan-van-genten en kuifaalscholvers.

Overnachting in

Santiago do Cacém - Monte Horizonte

Dag 7

Vandaag heb je de keuze om terug te gaan naar het vogelgebied dat je het liefste nogmaals wilt zien.

Je kunt terug naar de steppevogels en aan de hand van een gedetailleerde routebeschrijving het gebied doorkruisen, of naar de lagune van Santo André. Een andere mogelijkheid is naar het vogelreservaat van de rivier de Sado of naar de kliffen en de lagune nabij Sines. Ook kun je ervoor kiezen om de dag op Monte Hoizonte door te brengen en bijvoorbeeld bij het zwembad naar de vogels te kijken. Een strandwandeling is ook een optie. De Nederlandse eigenaren helpen je graag bij je keuze en kunnen je van alle informatie voorzien.

Overnachting in

Santiago do Cacém - Monte Horizonte

Dag 8

Einde van het arrangement.

NB Programma

LET OP: 

 • Het genoemde dagprogramma is flexibel en naar eigen inzicht te veranderen. De dag waarop een begeleide excursie plaatsvindt, wordt bij aankomst door de accommodatiehouder (die tevens de gids is) in overleg vastgelegd.
 • Indien de begeleide excursie volgeboekt is, dan bieden we ter compensatie 1x een halve dag extra gebruik van vogelhutten. Daarnaast voorzien we in een korting van 20% op de arrangementsprijs.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Vijf minuten buiten het historische stadje Santiago do Cacém in de Alentejo ligt op een twintig hectare groot domein het kleinschalige eco vakantiecomplex Monte Horizonte. De elektriciteitsvoorziening is volledig op zon en windenergie. De zes vakantiewoningen liggen midden in de natuur, zijn ruim, hebben veel privacy en zijn volledig ingericht met keuken, woonkamer (met satelliet TV) en badkamer en beschikken over een terras. De vakantiehuizen zijn geschikt voor twee tot maximaal 6 personen. Elke drie huizen delen een grote BBQ die centraal is gelegen tussen de huizen. Gasten kunnen vrij gebruik maken van het zwembad.  Huisdieren zijn niet toegestaan.
Je verblijft in een één- of  tweeslaapkamer bungalow, afhankelijk van het aantal personen van je boeking. In de huisjes zijn bed- en badlinnen aanwezig evenals zwenbad- en strand handdoeken. Vanaf het terras  kan je al de nodige vogels spotten. Het gebruik van het gemeenschappelijke zwembad is inclusief. De Nederlandse eigenaren die ook op het landgoed wonen kunnen je met raad en daad terzijde staan. Je verblijft zeven nachten in deze driesterrenaccommodatie.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn geen maaltijden inbegrepen. De bungalows waarin je verblijft beschikken over een kleine maar volledig ingerichte keuken. Je kan er dus voor  kiezen om je eigen maaltijden zelf klaar te maken of te gaan eten in een van de vele restaurantjes in Santiago do Cacém, dat op een afstand van 5 minuten rijden ligt en waar de prijzen van de maaltijden voor Nederlandse begrippen goedkoop zijn. Je kan je boodschappen ook in Santiago de Cacém bij de supermarkten of bij de lokale winkeltjes kopen. Vers brood kan elke ochtend (behalve op zondag) op verzoek aan de deur worden bezorgd.

Inbegrepen

 • Overnachting in bungalow op basis van logies
 • 1 dag (ca. 5 uur) gegidste excursie met Nederlandstalige gids nabij accommodatie
 • 1 ochtend en 1 middag privé-gebruik van de vogelhut van Monte Horizonte
 • digitale reisinformatie
 • gedetailleerde omschrijving observatiepunten

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Alle maaltijden
 • Eventuele entrees
 • Autohuur (los bij te boeken)
 • Benzinekosten

Over de activiteiten

Tijdens deze vogelreis maak je verschillende kortere wandelingen om bij de mooiste observatieplekken te komen. De verplaatsingen per auto zijn beperkt; alleen tijdens de steppedag zijn die langer. De meeste paden zijn vlak, al komt langs de kliffenkust af en toe een steil stukje voor.  Je loopt stukken over onverharde landweggetjes, soms over kleine geitenpaadjes door het struikgewas of door ongebaand terrein. De wandelingen lopen uiteen van enkele honderden meters tot enkele kilometers. Veel wandelingen zijn in te korten omdat de heen- en terugweg over hetzelfde pad voeren en je bepaalt natuurlijk zelf je eigen tempo. Je ontvangt een uitgebreid informatiepakket met gedetailleerde routebeschrijvingen, beschrijvingen van wandelingen naar observatieplekken en nauwkeurige omschrijvingen van de beste vogellocaties.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement extra dagen bijboeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel_Faro_Exterior_view.jpg

Hotel Faro (Faro)

Fijn 4-sterrenhotel aan de haven van Faro, met uitzicht op de Ria Formosa. De historische binnenstad van Faro is om de hoek en het vliegveld ligt op slechts 7km. De 90 kamers zijn compleet uitgerust met alles wat u nodig heeft voor een aangenaam stadsverblijf. Op de 4e verdieping van het hotel bevindt zich de bar en restaurant Ria Formosa met een prachtig terras en uitzicht op de Ria Formosa en de stad.

pousada_de_estoi.jpg

Pousada de Estoi (Faro)

De prachtige Pousada de Estoi is gesitueerd in het 19e eeuwse Estoi Paleis, zo'n 10km ten noorden van Faro in het gelijknamige dorpje. Dit paleis is gebouwd door de berggraaf van Estoi, Jose Fransisco da Silva en werd in 1909 voltooid. In 2009, honderd jaar na haar voltooiing werd het paleis gerenoveerd door de befaamde Portugese architect Gonçalo Byrne en is het omgetoverd tot een prachtige pousada. De kamers zijn bijzonder comfortabel en stijlvol ingericht. Het hotel beschikt o.m. over een binnen- en een buitenzwembad, een spa en een uitstekend restaurant.

Hotel Açores Lisboa

Een uitstekend 4* hotel, goed bereikbaar per metro (1x overstap) vanaf het vliegveld. Per rechtstreekse metro ben je snel in het centrum. Gelegen in een nieuw aangelegd stadspark is de omgeving groen en relatief rustig, voor een stadshotel. Het hotel heeft bovendien het Travelife duurzaamheidscertificaat.

De kamers zijn met het comfort dat je mag verwachten van een hotel met deze standaard, met minibar, een safe en airco. De inrichting is modern en fris, met een klassiek tintje. De ruime badkamers hebben meestal een bad of douche en toilet. De kamers meten standaard 15 m2 of 18 m2. De kamers hebben geen balkons, maar de grote vensters zorgen voor licht en isoleren het stadsgeluid. Boek je een suite, dan heb je wel de luxe van een balkon en tevens een aparte zitkamer. Een suite is ca. 25 m2.

Er is een ruime lounge, een bar en een eigen restaurant.

Aanvullende opties

Telescoop met statief

Als extra service kun je bij boeking van deze reis een goede telescoop inclusief statief voor de duur van deze reis reserveren. 

Specificaties van de telescoop:

Telescoop: 20-60x80 Spotting Scope
Statief: Stevig aluminium 3-weg Statief van 1500 mm

Je betaalt de huur ter plekke. De huurprijs per week is: € 69,-

Verrekijker

Als extra service kun je bij boeking van deze reis een goede verrekijker reserveren. Zo hoef je zelf geen zware verrekijker in je bagage mee te nemen.

De geboden verrekijker is een Skyline 8x42.

Je betaalt de huur ter plekke. De huurprijs per week is: € 29,-

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Santiago do Cacém is ca. 2100 km. Je kan de auto veilig bij de accommodatie parkeren. De huisjes liggen op een afgesloten terrein.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lissabon of Faro. Houd er rekening mee dat inchecken in de accommodatie slechts mogelijk is tot 20.00!
 

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf de luchthaven reis je verder per huurauto. De afstand van Lissabon naar de accommodatie in Santiago do Cacém bedraagt ca. 130 km. Vanuit Faro bedraagt deze afstand ongeveer 180 km. Houd bij de vluchtkeuze rekening met de aangegeven check-in tijden (16.00-20.00), dus bij voorkeur een vlucht die niet later dan begin van de middag aankomt.

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

klik hier voor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kan dit arrangement dagelijks starten in de periode van begin januari t/m medio juni en van medio september t/m eind december. Het klimaat is in de zomermaanden te warm en te droog om de streek voor vogelaars interessant te maken. Het voor- en najaar zijn bij uitstek geschikt. Tijdens de najaarsmaanden is de vogeltrek vooral interessant. In het voorjaar is de mediterrane flora op z'n mooist en is de streek getooid in één bonte, feestelijke kleurenpracht. Tijdens de wintermaanden foerageren grote aantallen vogels in de lagunes langs de kust. Vanaf begin april keren de verschillende zomergasten terug. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Portugal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig. Tijdens de gegidste excursie rijd je mee in de terreinwagen van de gids.

Zorg voor goede (berg)wandelschoenen, warme en luchtige wandelkleding, goede regenkleding, maar ook voor goede bescherming tegen de zon. Een goede verrekijker, vogelgids en een telescoop met statief zijn uiteraard ook aanbevolen.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:

 • Geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs
 • Rijbewijs
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Lichte regenkleding
 • Luchtige kleding
 • Zaklamp
 • (Reis)wekker
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Muggenolie
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld
 • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. 

Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:

 • Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • Vloeistoffen

De excursie rond de lagune wordt begeleid door de accommodatie-eigenaar Bert Snijder. Bert is begonnen met vogels kijken toe hij 8 jaar oud was. Elk vrij uurtje was hij in de bossen te vinden en hij ging regelmatig met de vogelwacht op excursie naar Schiermonnikoog. Sinds 2009 is Bert eigenaar van Monte Horizonte. Tegenwoordig is  Bert zeer actief met vogels kijken en is regelmatig te vinden bij de unieke lagune van Santo André en de rest van de Alentejo. Zijn streven is om zo veel mogelijk foto´s van de 354 verschillende vogels in de Alentejo te maken en deze op zijn websites te plaatsten. Maar zeker ook om medevogelaars met deze passie en respect voor de natuur te laten genieten van dit stukje paradijs op aarde. Bij aankomst bespreekt hij met je op welke dagen deze excursie kan plaatsvinden.  Afhankelijk van zijn beschikbaarheid kan je hem ter plekke ook extra dagen als gids inhuren.
NB: Het kan in het hoogseizoen voorkomen dat je de begeleide excursie samen met (maximaal 2) andere SNP-klanten doet.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

flamingos.jpg

Portugal - Alentejo

Speuren bij steppes, duinen, wetlands en kliffen

Vogelreis per (huur)auto vanuit landelijk vakantiehuis

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.