Peru - Zuid-Peru, 14 dagen Canyons, condors en koloniale steden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Rondreizen

Rondreis langs hotels, guesthouses en homestay

De majestueuze Andes-keten apelleert aan een oergevoel. Besneeuwde vulkanen, diepe canyons en indíginas die al eeuwenlang hun traditionele cultuur behouden op grote hoogte. Deze rondreis voert je langs de hoogtepunten in het zuiden van Peru. Bezoek Colca Cañon, een van de diepste canyons in Zuid-Amerika, bevaar het hoog gelegen Titicacameer met zijn Aymará en Quechua-bewoners en de oude hoofdstad van de Inca's Cusco. Bewonder de fraaie overblijfselen die de Inca-cultuur heeft voortgebracht met natuurlijk de 'verborgen stad' Machu Picchu als absoluut hoogtepunt.

Uniek aan deze reis

 • Colca Canyon, condors, terrasbouw en afgelegen dorpjes
 • Opwindend Cusco: Andescultuur, Inca-architectuur en vele kunstschatten
 • Berggebieden rondom Cusco Eldorado voor wandelaars
 • Machu Picchu, ontzagwekkende Incacitadel
 • Verblijf Titicacameer op Amantaní eiland
 • Santa Catalina klooster, een labyrint van kleurrijke steegjes
 • Leer je eigen Pisco sour maken en typische Andes-gerechten
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Peru - Zuid Andes

Vanuit de metropool Lima vlieg je naar Arequipa, de 'witte stad' met een heerlijk gematigd klimaat. Arequipa beschikt over een arsenaal aan koloniale gebouwen, musea en prachtige kloosters en kerken. Rijdend langs de imposante vulkanen El Misti en Chachani verken je de Colca Canyon vanuit het authentieke plaatsje Coporaque Je rijdt door een prachtig woest landschap over een eindeloze hoogvlakte met meren en vulkanen tot in de diepe canyon met zijn vele terrassen. ‘s Ochtends cirkelen Andescondors vanuit de diepte omhoog en scheren soms rakelings boven je hoofd. Je vaart over het op 3800 meter hoogte gelegen Titicacameer en overnacht bij de traditioneel levende bevolking op het eiland Amantaní. In de verte zie je de diep oranje en rode tinten van de besneeuwde pieken van de Cordillera Real die langzaam verkleuren door de zonsondergang. Door het gebrek aan licht en auto's, krijgt de duisternis, de leegte en stilte een prachtige dimensie.

Tot slot bereik je Cusco, ooit de hoofdstad van het Incarijk. De stad en omgeving zijn bezaaid met koloniale gebouwen en indrukwekkende Incaruïnes. Op kleurrijke weekmarkten in de vele kleine dorpen rondom Cusco, vinden fruit, groente, maïs en aardappels een nieuwe eigenaar. In de vruchtbare Heilige Vallei verken je de Inca-citadel Pisac met zijn zonnetempel die met gemak de schoonheid van Machu Picchu evenaart. Geniet tevens van de prachtige uitzichten op imposante landbouwtrerassen, de Heilige Vallei en de Cordillera Vilcanota met de heilige berg Ausangate als hoogste besneeuwde piek. Via de Zoutterrassen van Maras reis je naar het rustige stadje Ollantaytambo, met een duidelijk herkenbaar patroon in de vorm van een maïskolf. De stad, omgeven door hoge bergen, bood destjds een strategische bescherming voor de ingang van de Urubamba vallei naar het subtropische oosten van het Inca-rijk. Je bezoek aan de op een bergkam in de Andes gelegen ‘verloren Incastad’ Machu Picchu zal een waardige afsluiting zijn van je reis.

Verleng je reis naar het noorden van Peru! Combineer je reis naar het zuiden met een verkenning van het veel minder door toeristen bezochte noorden van Peru. De 'bergstad' Huaraz (3050 meter) is het vertrekpunt voor halfzware tot zware trektochten in de Cordillera Blanca en Cordillera Huayhuash. Het grote bergmassief Cordillera Blanca bestaat uit prachtige turquois gekleurde gletsjermeren, diepe valleien en vele zesduizenders waaronder de Huandoy, Alpamayo en Peru's hoogste berg de Huscarán Sur (6768 m). Wandelaars en cultuurliefhebbers komen volop aan hun trekken in de lager gelegen Andes met diep ingesleten valleien. Wil je ervaren met welke rijkdommen aan edelstenen en verfijnde tunieken Moche-priesters begraven werden en hoe de stad Kueláp onder leiding van de Chachapoyas tot bloei kwam, overweeg dan om (vooraf of na afloop van je reis in het zuiden) het noorden van Peru te verkennen. Bij de beschrijving van deze reis tref je links aan naar twee reisarrangementen (6 en 7 dagen) en een actieve rondreis, allen in het noorden van Peru. Voor de echte wandelaars die van het hooggebergte houden, raden we de vijfdaagse trekking 'Laguna 69 & Santa Cruz' aan in de Cordillera Blanca of een vierdaagse trekking (langer kan beslist) in de Cordillera Huayhuash.

Dag 1

Nadat je bent aangekomen op de luchthaven van Lima word je hartelijk verwelkomd door een vertegenwoordiger van de SNP agent. Met een privé transfer word je naar een eenvoudig hotel gebracht in de rustige wijk San Miguel op loopafstand van de Grote Oceaan.

Met zijn ongeveer 8 miljoen inwoners leeft eenderde van alle Peruanen in Lima. De stad dankt haar oorsprong voornamelijk aan de gouden bodemschatten die via de haven van Lima naar Spanje werden vervoerd. De glorietijd van Lima was de 18e eeuw waarin grote herenhuizen en paleizen werden gebouwd, het was een van Spanje's rijkste koloniën. Een bezoek aan Lima biedt voor elke reiziger wat wils. Van mooie musea, fraai versierde kerken, oude herenhuizen tot aan de moderne wijk Miraflores. Hippe winkels, cafés en goede restaurants die met name door de gastronomische liefhebbers zeer worden gewaardeerd. Afhankelijk van je aankomsttijdstip (met de KLM land je rond 18.00 uur op de luchthaven van Lima) raden wij een extra nacht in Lima aan als je iets van de koloniale stad, haar moderne (zaken)wijken en musea wilt zien.

Rustige noorden van Peru, een paradijs voor wandelaars en liefhebbers van cultuur! Het noorden van Peru staat synoniem voor de culturele schatkamer van Peru, twee van de mooiste bergketens (Cordillera Blanca en Huayhuash) voor bergliefhebbers en de lagere bergen in de Andes voor de wandelaars. Nog een voordeel, het is bij lange na niet zo druk als in het zuiden! Zoek je rust, overweeg dan om vooraf of na afloop van je reis in het zuiden in een week (langer kan uiteraard!) door het noorden van Peru te reizen. De twee nieuwe reisarrangementen (van 6 en 7 dagen) zijn zo samengesteld om ze ook aan elkaar te verbinden. Na afloop van de reis Noord-Peru * Moche-kunst en Verborgen Valleien kun je makkelijk met een (zeer) comfortabele bus doorreizen naar Huaraz om je reis af te sluiten met een trekking in de Cordillera Blanca of Cordillera Huayhuash. 

Overnachting in

Lima - Mami Panchita

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 2-3

Na een goede nachtrust en ontbijt, staat onze partner in Peru (Nederlandssprekend) voor je klaar om de de reis met je door te nemen en al je eventuele vragen te beantwoorden. Met een privé transfer word je naar de internationale luchthaven van Lima gereden vanaf waar je de binnenlandse vlucht naar Arequipa neemt. Bij aankomst in Arequipa heb je wederom een privé transfer naar een aangenaam middenklasse hotel op loopafstand van het hart van Arequipa, Plaza de Armas.

Arequipa ligt aan de voet van de kegelvormige 5822 meter hoge Misti vulkaan. Vanwege het zilverwitte tufgesteente, sillar genaamd, dankt Arequipa haar bijnaam 'de witte stad'. Veel gebouwen zijn uit dit witte vulkaangesteente opgetrokken. De belangrijkste bezienswaardigheid van Arequipa is het prachtige Santa Catalina klooster, een van de mooiste kloosters van heel Zuid-Amerika. Het klooster vormt als het ware een stad binnen een stad, met straatjes, pleinen en kloosterhoven. Als je hier ronddwaalt, lijkt het wel of je een kleurig schilderij bent binnengestapt: elk straatje en kloosterhof is geschilderd in een andere pastelkleur. Het pas in 1970 opengestelde klooster heeft nog steeds een niet toegankelijk gedeelte waar nonnen in wonen. Een andere aanrader is het Museo Santuarios Andinos waarin de mummie Juanita te zien is. Omdat het permanente ijs, waarin haar lichaam en grafofferandes lagen, smolt door vermoedelijk de warmte van de iets verderop gelegen uitgebarstte vulkaan Sabancaya (6040m), werd haar graf toevallig in 1995 ontdekt. Ongeveer 500 jaar geleden werd dit tienermeisje boven op de 6288 meter hoge, vlakbij bij Arequipa gelegen, Ampato vulkaan (6318m) geofferd om de berggoden gunstig te stemmen.

Verlenging Lima! Mocht je meer tijd willen uittrekken om Lima te ontdekken, dan geven we je hieronder een paar leuke ideeën. Je zult dan wel een of meerdere nachten in Lima moeten bijboeken. Ook bij terugkomst vanuit Cusco zou je deze excursies kunnen ondernemen.

 • ga te voet door het oude koloniale centrum van Lima met zijn fraaie kerken, kloosters en oude haciënda's (bijv. Casa Aliaga); vergaap je aan het rijke culturele erfgoed van Peru in de vele musea. Verken in Miraflores de adobe-piramiden Huaca Puccllana of de bohemian-achtige wijk Barranco met historische panden en bijvoorbeeld het MATE museum met prachtige foto's van de Peruaanse fotograaf Mario Testino.
 • spring met je wetsuit het water in en ervaar hoe nieuwsgierig zeeleeuwen zijn bij Isla Palomino. Tevens veel vogels en een bijzondere geschiedenis van de eilanden voor de kust van Lima
 • verken Lima te fiets met Lima Coast Biking Tour. In een kleine internationale groep en onder begeleiding van een Engelssprekende gids fiets je langs de kust om te eindigen in de wijk Barranco.
 • verken Lima te voet met Lima Discovery Walking Tour. In een kleine internationale groep en onder begeleiding van een Engelssprekende gids verken je te voet het koloniale centrum.

Verlenging overland naar Arequipa! Verken de zuidkust van Peru, de bakermat van de Paracas- en Nasca-cultuur. Verken het schiereiland Paracas, het rijke mariene leven van de Ballestas eilanden en duik het bizarre woenstijnlandschap in bij de oase van Huacachina.

Overnachting in

Arequipa

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Mariene wildlife Islas Palomino

Met een transfer vanaf je hotel in Lima word je naar de haven van El Callao gereden, de havenplaats van Lima. Ga aan boord van een gemotoriseerde boot voor een verrassend leuke excursie naar de vogel- en zeeleeuwenrijke eilanden Palomino. Je vaart langs het eilandje El Camotal, eens een onderdeel van het vaste land. Het grote eiland San Lorenzo is de plek waar een aantal palmbomen de zomerresidentie van de president van Peru 'verraden' die zich door de op dit eiland ook gevestigde mariene basis van Peru beslist veilig zal voelen. We varen langs het eilandje El Frontón. De Engelssprekedne gids zal je beslist meenemen naar de bijzondere geschiedenis van dit eilandje waar eens een gevangenis stond. In 1980 braken een paar gevangenen uit waardoor de 'staat van beleg in Peru Werd afgekondgd. Op brute wijze werd dit probleem opgelost waarna de gevangenis permanent haar deuren sloot waarmee het eiland weer onbewoond werd verklaard. Ons doel komt langzaam in zicht, de eilandjes Palomino. Het is de verblijfplaats van ongeveer 6.000 zeeleeuwen die hier in het koude visrijke water verblijven. Je hoort ze, je ruikt ze en je ziet ze in het water zoeven. Trek je wetsuit aan (staat je gratis ter beschikking) én spring het water in! Laat je door de zeeleeuwen besnuffelen, ze komen vanzelf op je af, nieuwsgierig als ze zijn. Op de terugweg passeren we de eilandjes Cabinzas waar fregatvogels, pelikanen, genten en pinguïns broeden. Om deze reden ligt er veel nitraatrijke vogelpoep, die je met een verkeerd staande wind beslist zult ruiken. Terwijl de vogels zwieren in het luchtruim verstomd het geluid van balkende zeeleeuwen in de verte. Bij aankomst in de haven van El Callao vindt de transfer plaats weer terug naar je hotel in Lima. 

Inbegrepen

 • Bootexcursie naar Islas Palomino
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Wetsuit 
 • Snacks en drankje
 • Transfer hotel Lima - El Callao v.v. 

Niet inbegrepen

 • fooi

Belangrijk

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 20
 • Duur: 4 uur
 • Vertrekt elke dag

 

Lima Coast Biking Tour

Verken Lima op de fiets! Met een korte transfer word je naar de Morro Solar gebracht, één van de heuvels aan de kust van Lima met een schitterend uitzicht over de baai. Hier stap je op de fiets. Onderweg maak je diverse stops bij bezienswaardigheden om meer te leren over de rijke geschiedenis van deze stad. Na enige inspanning rust je lekker uit in de schilderachtige kustwijk Chorrillos, favoriet bij vissers waarin veel folkloristische verhalen over Lima de ronde doen. Je fietst verder naar de bohemian-achtige wijk Barranco, een levendige omgeving vol artiesten, muzikanten en schrijvers. Je fietst door een gebied vol straatkunst en muurschilderingen afgewisseld met een blik op de Grote Oceaan. De fietstocht brengt je weer terug in de wijk Miraflores. 

Inbegrepen:

 • Pick-up vanaf hotels in Miraflores
 • Privé transfer naar Morro Solar  
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Fiets, helm en reflecterend vest 

Niet inbegrepen:

 • snacks en drinken
 • fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Duur: 3,5 uur
 • Niveau: soft adventure, goede basisconditie
 • Lengte: 14 km
 • Vaste vertrekdagen: maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag 
 • Excursie geschikt vanaf 12 jaar 

Lima Discovery Walking Tour

Vertrek samen met de gids per stadsbus naar het centrum. Je reist, net zoals de ‘locals’ dus, in circa 30 minuten naar het historische hart van de stad. Na een heerlijk kopje Peruaanse koffie start je met een wandeling naar het belangrijkste plein van Lima, het Plaza de Armas. Aan dit plein vind je het regeringspaleis, het paleis van de aartsbisschop en de kathedraal. Daarna breng je een bezoek aan de markt van Lima. Baan je een weg langs de vele marktkraampjes en leer de lokale verse producten en eetgewoonten kennen. Peru  heeft een rijke eetcultuur, mede dankzij de geografie van het land. Van het oerwoud tot kust, tot de hoogvlaktes van de Andes, op deze markt vind je voorbeelden van gerechten uit alle windstreken van het land. De laatste stop op deze wandeling is de basiliek van San Pedro, een gebouw dat zo rijk is aan geschiedenis dat het in 1991 werd opgenomen op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed.

Inbegrepen:

 • Lokale Engelssprekende gids
 • Busticket Miraflores - koloniale centrum
 • Entree klooster San Francisco & catacomben 
 • Snack
 • Drankje: Pisco Sour of Peruaanse koffie

Niet inbegrepen:

 • transfer Plaza de Armas terug naar je accommodatie
 • fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 10
 • Duur: 3,5 uur
 • Vaste vertrekdagen: zondag tot en met vrijdag (op zaterdag is een privétour op aanvraag mogelijk tegen meerprijs)
 • Excursie eindigt op de Plaza de Armas

Dag 4

Met eventuele medepassagiers (internationale groep) vertrek je 's ochtends vroeg naar het 160 km verderop gelegen Chivay, de grootste stad in de Colca-vallei. De uitzichten langs de route zijn spectaculair. Je passeert een pas op 4820 meter en zult merken dat op deze hoogte de lucht ijl is. Het landschap wordt bepaald door barre omstandigheden die slechts de groei van gespecialiseerde planten zoals de rotsharde kussens van azorella toestaat. Ook de dierenwereld is kenmerkend. Onderweg heb je de kans in het nationale reservaat Pampa Cañahuas, vicuña's te zien, de meest verfijnde soort van de kameelachtigen, viscacha's (knaagdier met een zachte bruinige vacht) en Andesflamingo's. In het dorpje Sumbay krijg je een kopje mate de coca geserveerd, de thee die van gedroogde cocabladeren wordt getrokken en prima dient als dorstlesser en ter voorkoming van hoogteziekte. Terwijl je het meer Lagos Salinas passeert heb je de kans om lama's en guanaco's te zien die in hun natuurlijke habitat, de páramo, grazen. Vanaf de pas op 4820 meter hoogte geniet je van een fenomenaal uitzicht van diverse vulkanen, voordat de hoogvlakte wordt verruild door het uitzicht op de in de diepte gelegen Colca Canyon en de landbouwterrassen en indianendorpjes er omheen. Je daalt vervolgens af naar het op 3651 m. gelegen Chivay om darna door te reizen naar het verderop gelegen authentieke Indiaanse plaatsje Coporaque. Hier verblijf je in een hotel met een fantastische ligging en uitzicht.

Overnachting in

Coporaque

Dag 5

Een vroeg vertrek vandaag voor een van de grootse natuurspekatels in Peru, Cruz del Condor. Op deze plek aan de rand van de Colca canyon, komen 's ochtends door de termiek vele Andescondors langzaam uit de dieptes omhoog. Het is een toeristische fenomeen, maar toch niet te missen! Iedere ochtend stijgen Andescondors op van de rotsrichels waar ze hebben overnacht. Met enig geluk kun je deze 'reuzen van het luchtruim' - ze hebben een spanwijdte van drie meter! - op een paar meter voorbij zien zweven. 

Onderweg naar Cruz del Condor wordt er een stop gemaakt bij Choquetico, vanaf waar je bijzondere graven kunt zien en litomaqueta, een model van de terrassen uitgegraven in de rotsen. We bezoeken het dorpje Maca waar je kennis maakt met de prachtige kleurrijke klederdracht van de Collaguas-indianen. Zij staan bekend om dit ambacht, dat in uiting van dorp tot dorp verschilt. Na het bezoek aan de Cruz del Condor, maak je met de gids een korte wandeling van maximaal een uur dichtbij de Colca Canyon. Op de terugreis passeren we het dorpje Pinchollo en neem je een kijkje vanaf Antahuilque vanaf waar je een goed beeld hebt op de 1500 jaar oude terrassen die door de pre-Inca cultuur Collahua zijn aangelegd. 

Na de lunch in Chivay (niet inbegrepen), kun je een wandeling maken naar de ruïnes van Uyo Uyo. 's Middags staat natuurlijk een bezoek gepland om naar de thermale warmwaterbaden te gaan van La Calera. Niet alleen het lichaam wordt verwend, maar ook geniet je hier van het kleuren- en schaduwspel veroorzaakt door de zonsondergang. Je overnacht weer in het hotel in Coporaque. 

Overnachting in

Coporaque

Dag 6

's Ochtends heb je heerlijk de tijd voor jezelf. Geniet van de natuurlijke omgeving van de lodge, het dorpje of bezoek Chivay. In de middag zet je de reis voort en doorkruis je de Andes te midden van uitgestrekte páramo velden waarin beslist vicuñas te zien zijn. Tegen het einde van de middag arriveer je in Puno, de belangrijkste plaats aan het Titicacameer. Ondertussen heb je aardig wat hoogtemeters gemaakt, Puno  ligt op 3860 meter hoogte. Je overnacht in een goed middenklasse hotel vlakbij het Plaza de Armas en het autovrije gedeelte van Puno waar zich vele restaurantjes en barretjes bevinden. 

Overnachting in

Puno

Dag 7

Je maakt een tweedaagse excursie (met meerdere toeristen) naar de indiaanse eilanden van het Titicacameer. Een bootreis over ’s werelds hoogst bevaarbare meer brengt je vandaag naar twee bijzondere plaatsen. De eerste stopplaats wordt gevormd door de drijvende eilanden van de Uros-indianen. Zij leven op eilanden die zijn gemaakt van dikke pakketten totora-riet. Na een korte stop vaar je door naar Amantaní. De indiaanse bewoners van dit eiland staan bekend om hun gastvrijheid. Je kunt een korte wandeling over het eiland maken. Je overnacht in een van de huizen van de lokale bewoners in een eenvoudige kamer. Een mooie en boeiende belevenis waarbij de zonsondergang - die de Cordillera Blanca in vuur en vlam kan zetten - een onvergetelijke ervaring zal zijn. Als je stilte al zou kunnen horen, dan is het hier!

Overnachting in

Titicacameer - Amantaní

Dag 8

De volgende dag vaar je naar het eiland Taquile waar je een korte wandeling maakt. De bewoners van Taquile staan bekend om hun prachtige klederdracht en zeer hoogwaardige handgemaakte textiel. Je  bezoekt de coöperatieve winkel in het dorpscentrum. In de loop van de middag vaar je terug naar Puno waar je weer overnacht.

Bolivia, verken Isla del Sol!  Voordat je verder reist naar Cusco, is het een aanrader een uitstapje te maken naar Copacabana in Bolivia. Dit kleine bedevaartsoord aan de oevers van het Titicacameer herbergt een fraaie basiliek maar is bovenal de springplank om de boot te nemen naar Isla del Sol. Naast een aantal overblijfselen uit het Inca tijdperk maak je kennis met de inheemse Quechua-indíginas die hier leven van het toerisme, landbouw en veeteelt. Geen gemotoriseerd verkeer, geen lichtvervuiling, rust! De uitzichten tegen zonsondergang over het Titicacameer en de Cordillera Real zijn ronduit indrukwekkend. De witte toppen van zesduizenders verkrijgen alle kleuren uit het spectrum van oranje naar donkerrood. 

Overnachting in

Puno

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 9

Na het vroege ontbijt heb je een privé transfer vanaf het hotel naar het busstation alwaar je op de shuttle-bus stapt naar Cusco. De reis gaat door adembenemend altiplanolandschap. Onderweg is het genieten van het wijdse en desolate landschap waarin altijd wel weer herders opduiken die over hun lama's, alpaca's, schapen en geiten hoeden. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids bezoek je het museum Inka Aymara de Pucara en maak je een stop op de hoogste pas La Raya op 4335 m. Na de lunch (inbegrepen) bezoek je de fascinerende tempel van Raqchi Wiracocha en de Tempel San Pedro Apostol Andahuayillas. Tegen het eind van de middag arriveer je in Cusco bij de busterminal alwaar een transfer je naar het hotel brengt.

Cusco is de voormalige 'navel van het Incarijk'. De stad zelf is bijzonder mooi en rijk aan koloniale bouwwerken en Incaruïnes. 

Trein naar Cusco! Je kunt ervoor kiezen om in plaats van de shuttlebus met de luxe trein van Puno naar Cusco te reizen. Je reist dan in 10 uur per luxe trein over de Altiplano. Aan boord is er gelegenheid tot het nuttigen van een lunch en er is een panorama wagon vanaf waar je comfortabel in de buitenlucht kunt genieten van het prachtige landschap. Houd er rekening mee dat deze trein alleen op maandag, woensdag en zaterdag rijdt.

Overnachting in

Cusco

Dag 10

Vandaag heb je alle tijd om Cusco en haar omgeving te ontdekken. Cusco is de langstbewoonde stad van het westelijk halfrond en wordt ook wel de keizerlijke stad genoemd. De Inca's maakten van het op 3.360 m. hoogte gelegen Cusco hun hoofdstad en gaven het de vorm van een poema. In het centrum bouwden ze vele tempels, zoals de tempels voor de zonnegod Inti en de maangodin Quilla. Helaas werd de stad eeuwen later door de Spanjaarden veroverd en gekoloniseerd. Veel van de bouwwerken die de Inca’s hadden neergezet werden door de Spanjaarden afgebroken, zodat zij hun katholieke kerken en kloosters op de muren van de Inca-tempels konden zetten. De nieuwe bouwstijl bleek veel minder bestand te zijn tegen de aardbevingen die het gebied regelmatig treffen. Vaak bleven de Inca-muren overeind staan terwijl de Spaanse bouwwerken instortten. Veel van deze archeologische bouwwerken zijn vandaag de dag nog altijd te bewonderen. Een voorbeeld hiervan is de majestueuze kathedraal (ooit een Incatempel) en de Coricancha, ooit de belangrijkste tempel binnen het Incarijk, gewijd aan de zonnegod Inti. De muren en vloeren waren ooit bedekt met goud en de binnenplaats was gevuld met gouden beelden.

Bezoek beslist het Santa Domingo klooster en Museo Precolombiano en Museo Inca. Even buiten Cusco liggen de ruïnes van Sacsayhuaman, Qenko, Puka Pukara en Tambo Machay. Je wandelt er in een half uurtje vanuit het centrum naar toe. Ambachtelijk gemaakte souvenirs, gebruiksvoorwerpen, sieraden en kleding? Dan ben je in Cusco aan het juiste adres. Het aanbod van kwalitatief goede en originele producten is hoog. Je moet er oog voor hebben gezien het enorme aanbod. ’s Avonds kun je het beroemde Incagerecht 'cuy' proeven in één van de vele restaurants en daarna misschien nog een bezoek brengen aan een peña of salsateca.

Maak je eigen pisco sour of duik de Peruaanse keuken in! Leer de kneepjes van het vak en maak zelf Peru's bekendste cocktail, de pisco sour. Het is een uitnodiging tot eeuwenoude Peruaanse tradities en haar geschiedenis. Speciaal gekweekte pisco-druiven, een speciaal  distillatieproces en een laagje opgeklopt eiwit geven de cocktail haar kenmerkende fris-zoetzure smaak. Onder 'foodies' staat de Peruaanse gastronomie hoog aangeschreven. Maak kennis met de veelzijdigheid van de Peruaanse keuken en steek de armen uit de mouwen! Buen provecho!

Overnachting in

Cusco

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Cusco Pisco Making

Wordt een 'Pisco-Pro' en verfijn je cocktail-mixing vaardigheden! Het leren maken van Peru's bekendste cocktail, de pisco sour, is een uitnodiging tot kennismaking met eeuwenoude tradities en culturen. Afstammend van de Europese wijnstok, groeit de pisco-druif op de warme en droge gronden in de Pisco-vallei. De unieke smaak van de pisco-druif, het kenmerkende distillatieproces (geen gebruik van water) en de toevoeging van wat sap van de lekkerste limoenen en een laagje opgeklopt eiwit, eh voila! Een heerlijk fris-zoetzure cocktail.

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je vanaf de Plaza de Armas door Hatun Rumiyoq, de mooiste Inca-straat van Cusco! In de bohemian-wijk San Blas tref je kunstnijverheidswinkeltjes aan, ateliers en een ambachtelijke markt. Bovendien geniet je van het uitzicht op het stadshart van Cusco. De lokale gids onthult de geheimen van pisco sour waar zij haar populariteit aan heeft te danken. Je bezoekt een lokale bar om de verschillen in kwaliteit pisco te proeven. Het distillatieproces word je natuurlijk uitgelegd tot het eindproduct. Eindelijk is het jouw beurt! Je mag aan de slag om je eigen pisco sour te maken met alle kennis die je zojuist hebt opgedaan. De beloning? Drink je eigen Pisco sour op! Hopelijk heb je goed opgelet. Salud!

Inbegrepen:

 • Relaxte wandeling door San Blas
 • Pisco sour Class
 • Pisco sour, door jezelf klaargemaakt
 • Lokale Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • transport van en naar je hotel
 • fooien

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Start: 19.00 uur
 • Duur: 2,5 uur
 • De tour eindigt in een lokale pub/café

Cusco Cooking Class

De Peruaanse gastronomie staat mondiaal hoog aangeschreven. De culturele smeltkroes in Peru met haar talloze klimaatzones vindt haar weerslag in toprestaurants in Lima bestierd door top chef-koks. Wellicht dat er in jou ook een chef-kok schuil gaat. Zet met deze vier uur durende culinaire excursie je eerste stappen in de Peruaanse keuken. Je gaat veel leren over allerlei verschillende producten waarmee men in de Peruaanse keuken werkt en geniet samen met je tafelgenoten van een culinaire dis!

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je vanaf de Plaza de Armas naar de lokale markt van San Pedro. Hier maak je kennis met aardappelsoorten, maïs- en graansoorten, (peul)vruchten, groenten en kruiden, de basis voor de Peruaanse keuken. Hierna ga je naar een restaurant waar de kookles start. De lunch wordt rond 1 uur 's middags geserveerd. Omdat door de ijle lucht eten minder snel verteert, is de lunch de belangrijkste en zwaarste maaltijd van de dag. Avondmaaltijden zijn over het algemeen licht verteerbaar. Je gaat een aantal typische Peruaanse producten bereiden. Onder begeleiding van een kok wordt het het voor- en hoofdgerecht op elkaar afgestemd. Sta klaar om te snijden, roeren en creatief bezig zijn. De beloning? Al hetgeen wat aan eten bereid wordt, wordt met de groep gezamenlijk genuttigd. Na afloop is het tijd voor ontspanning en alle tijd om nog eventueel vragen te stellen. Tot slot ontvang je een doosje met iets lekkers, een traditionele zoetigheid uit de Peruaanse koloniale tijd.

Inbegrepen:

 • Proeven van lokale producten
 • Drie-gangen diner
 • Lokale Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • transport van en naar je hotel
 • water
 • fooien

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 10
 • Start: 09.00 uur
 • Duur: 4 uur

Dag 11

Deze dag staat in het teken van de verkenning van de Heilige Vallei, oftwel de 'Valle Sagrado'. Alleen met je eigen reisgezelschap, onder begeleiding van een Engelssprekende gids, verken je eerst de Inca-citadel Pisac, strategisch gelegen aan het begin van de kloof met toezicht op de weg die het Incarijk verbond met het Amazonewoud. Het specieloze metselwerk en het zicht op de Heilige Vallei temidden van de Vilcabamba-bergreeks is spectaculair. Na afloop kun je te voet afdalen langs Inca-landbouwterrassen, die nog steeds in gebruik zijn, naar Pisac. Struin door deze authentieke stad met ambachtslui die hun waar aanprijzen.

Na de lunch rijden we door de Heilige Vallei naar Urubamba. Vanaf hier slingert de weg omhoog naar de zoutterrassen van Maras omgeven door het bergachtige landschap. Vele families hebben hier een bron van bijverdiensten in het winningsproces van het witte, licht roodachtig tot zelfs bruine zout. Het zout wordt uit meerdere lagen gewonnen tijdens het winningsproces dat plaatsvindt van mei tot oktober. Talloze mannen verzamelen bijna dagelijks het zout dat vanwege zijn smaak door de unieke minerale samenstelling, zijn weg vindt door de hele wereld. Na dit bezoek rijden we door naar Ollantaytambo (2790 m) waar je je intrek neemt in een aangenaam hotel met een grote tuin, een bar en restaurant waar de heerlijkste gerechten worden geserveerd bereid met producten uit de eigen moestuin en veel lokale streekproducten. Ook de vegetariërs komen hier volledig aan hun trekken. 

Overnachting in

Ollantaytambo

Dag 12

Na een goede nachtrust en heerlijk ontbijt, heb je de ochtend  ter vrije besteding. In Ollantaytambo is het originele stratenpatroon goed zichtbaar met afwateringskanalen die ingenieus zijn gebouwd en volledig intact. De stad straalt een rustieke haast agrarische sfeer uit. Huizen met een rode plastic zak op een paal voor de deur verkopen chicha-bier. De stad ontleent haar archelogische bekendheid natuurlijk aan de imposante grote terrassen van het Inca-fort Ollantaytambo, een ruïne-complex in de vorm van maïs, eens een belangrijke administratieve stad van de Inca's. 

Aan het begin van de middag neem je de trein naar het dorp Aguas Calientes (2000 m) dat aan de voet van Machu Picchu ligt. Onderweg geniet je van het bergachtige landschap waar doorheen de trein zich een weg baant langs de rivier de Urubamba. In de loop van de middag kom je aan op het moderne station van Aguas Calientes. Op loopafstand bevindt zich het moderne hotel waarbij je je intrekt neemt in een ruime kamer, van alle gemakken voorzien. Het hotel ligt aan de Urubamba-rivier. De namiddag is ter vrije besteding om deze levendige plaats en haar omgeving te verkennen. De naam van de plaats verraadt het al, er zijn thermale bronnen waarin je een heerlijk bad kunt nemen.

Overnachting in

Aguas Calientes

Dag 13

De volgende ochtend neem je vroeg de bus naar de ruïnes van de Incastad Machu Picchu. Hier krijg je een rondleiding in een internationale groep met een Engelstalige gids. Hij/zij vertelt over de wonderlijke geschiedenis van deze imposante ruïnes. Daarna heb je de tijd om zelf nog rond te dwalen tussen de huisjes en tempels. In de middag neem je eerst de bus terug naar Aguas Calientes en daarna de trein terug naar Cusco.

 

Overnachting in

Cusco

Dag 14

Met een privé transfer word je van het hotel naar de luchthaven in Cusco gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Lima. Hiermee eindigt je actieve rondreis door Peru. 

Verlenging trektochten! Cusco vormt de startplek voor prachtige trektochten in de Cordillera Vilcabamba en de Cordillera Vilcanota (Ausangate & Mount Rainbow). 

Verlenging Amazonewoud Manu of Tambopata-Candamo! Voordat je terugvliegt naar Lima kun je de rondreis verlengen met een verblijf in het Amazonewoud van Manu of Tambopata. 

Verlenging Noord-Peru! 

 • Het noorden van Peru staat synoniem voor de culturele schatkamer van Peru, twee van de mooiste bergketens (Cordillera Blanca en Cordillera Huayhuash) voor bergliefhebbers en de lagere bergen in de Andes voor de wandelaars. Nog een voordeel, het is bij lange na niet zo druk als in het zuiden. Na afloop van deze reis kun je terug vliegen naar Lima om vanaf daar met een zeer comfortabele dag- of nachtbus door te reizen naar Huaraz. Met de vijfdaagse Santa Cruz trektocht in de Cordillera Blanca wandel je in het hooggebergte omringd door zesduizenders als de Huandoy, Huascarán en de Alpamayo. De vierdaagse Huayhuash trektocht vindt plaats in een van de meest afgelegen en compacte bergmassieven van Peru, oogstrelend mooi!
 • Ook kun je vanaf Lima doorvliegen naar Jaén waar de nieuwe wandelreis Noord-Peru * Rijk van de Wolkenmensen aanvangt
 • Ook kun je vanaf Lima doorvliegen naar Chiclayo waar de nieuwe actieve rondreis Noord-Peru * Moche-kunst en Verborgen Valleien aanvangt

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Incatrail naar Machu Picchu

Trektocht met tenten en modern middenklasse hotel

5 dagen v.a. € 811
Prijs per persoon bij min. 2 personen

Amazonewoud Peru * Manu

Verblijf vanuit eco-lodges en kampeerhutten

9 dagen v.a. € 1.615
Prijs per persoon bij min. 2 personen

NB Programma

 • Het Inti Raymi-festival op 24 juni is een uniek feest dat in het teken staat van de jaarlijske zonnewende. Indien je dit feest wil meemaken in Cusco (tijdens je verblijf op dag 10), houd dan rekening met de aanvangstdatum van dit reisarrangement. Klik hier voor meer informatie over het Inti Raymi-festival.
 • Indien je je paspoort nog voor vertrek moet vernieuwen, vernemen wij dat graag bij boeking. De binnenlandse vluchten in Peru zijn alleen geldig indien het paspoortnummer bij boeking dezelfde is als tijdens je reis.

Bezoekregeling Machu Picchu

De Inca-stad Machu Picchu is voor bijna elke reiziger de reden om naar Peru af te reizen. Inmiddels is de ‘Unesco World Heritage Site’ zo populair geworden, dat bezoekers de verborgen stad alleen op een van te voren afgesproken uur mogen bezoeken. Het doel hiervan is de bezoekersstromen gelijkmatig over de dag te spreiden zodat iedereen optimaal kan genieten van een van Peru's belangrijkste archeologische opgravingen. Vanaf 2019 kun je je voorkeur aangeven vanaf welk tijdstip je Machu Picchu wilt bezoeken. Elk permit geeft je recht op een verblijf van 4 uur. In de praktijk zal dat waarschijnlijk minder zijn, want eenmaal begonnen aan het circuit kun je hier niet meer van afwijken. Aan het einde van de rondleiding kom je tercht bij de uitgang en kun je niet meer opnieuw naar binnen. Hieronder het overzicht van tijdstippen en het aantal beschikbare plaatsen:

 • Entree vanaf 06.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 07.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 08.00 uur: 800 plaatsen
 • Entree vanaf 09.00 uur: 560 plaatsen
 • Entree vanaf 10.00 uur: 600 plaatsen
 • Entree vanaf 11.00 uur: 600 plaatsen
 • Entree vanaf 12.00 uur: 360 plaatsen
 • Entree vanaf 13.00 uur: 540 plaatsen
 • Entree vanaf 14.00 uur: 540 plaatsen

Geef graag je voorkeurstijdstip aan en wij proberen deze voor je gereserveerd te krijgen. Mocht het een ander tijdstip worden, dan zal dat altijd met je in overleg worden afgestemd.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kamers met eigen sanitair in middenklasse hotels.

Inbegrepen

 • Privé transfers volgens programma
 • Binnenlandse vluchten (Lima-Arequipa en Cusco – Lima) 
 • Accommodatie o.b.v. logies en ontbijt
 • Vervoer Coporaque-Puno  
 • Shuttlebus Puno-Cusco (incl. bezoek 4 bezienswaardigheden, lunch & entrees)
 • Alle vermelde transfers in programma
 • Driedaagse tour Colca Canyon (gids, bezoek Cruz del Condor, thermale baden La Calera en korte wandelingen (incl. entree Colca vallei ter waarde van US$ 27)
 • Tweedaagse tour Titicacameer (Uros, Amantaní en Taquile) met lunch, diner en ontbijt
 • Privé tour Heilige Vallei met Engelssprekende gids
 • Bus en trein Cusco – Aguas Calientes v.v.
 • Rondleiding Machu Picchu met Engelssprekende gids incl. entree
 • SNP informatiepakket
 • Boekje Te gast in Peru

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • maaltijden en transfers (voor zover niet inbegrepen)
 • entrees (zie 'Geld op reis')
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. souvenirs en fooien)

Extra's

Excursies

Lima Coast Biking Tour (vanaf € 35,- per persoon)

Verken Lima op de fiets! Met een korte transfer word je naar de Morro Solar gebracht, één van de heuvels aan de kust van Lima met een schitterend uitzicht over de baai. Hier stap je op de fiets. Onderweg maak je diverse stops bij bezienswaardigheden om meer te leren over de rijke geschiedenis van deze stad. Na enige inspanning rust je lekker uit in de schilderachtige kustwijk Chorrillos, favoriet bij vissers waarin veel folkloristische verhalen over Lima de ronde doen. Je fietst verder naar de bohemian-achtige wijk Barranco, een levendige omgeving vol artiesten, muzikanten en schrijvers. Je fietst door een gebied vol straatkunst en muurschilderingen afgewisseld met een blik op de Grote Oceaan. De fietstocht brengt je weer terug in de wijk Miraflores. 

Inbegrepen:

 • Pick-up vanaf hotels in Miraflores
 • Privé transfer naar Morro Solar  
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Fiets, helm en reflecterend vest 

Niet inbegrepen:

 • snacks en drinken
 • fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Duur: 3,5 uur
 • Niveau: soft adventure, goede basisconditie
 • Lengte: 14 km
 • Vaste vertrekdagen: maandag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag 
 • Excursie geschikt vanaf 12 jaar 

Lima Discovery Walking Tour (vanaf € 30,- per persoon)

Vertrek samen met de gids per stadsbus naar het centrum. Je reist, net zoals de ‘locals’ dus, in circa 30 minuten naar het historische hart van de stad. Na een heerlijk kopje Peruaanse koffie start je met een wandeling naar het belangrijkste plein van Lima, het Plaza de Armas. Aan dit plein vind je het regeringspaleis, het paleis van de aartsbisschop en de kathedraal. Daarna breng je een bezoek aan de markt van Lima. Baan je een weg langs de vele marktkraampjes en leer de lokale verse producten en eetgewoonten kennen. Peru  heeft een rijke eetcultuur, mede dankzij de geografie van het land. Van het oerwoud tot kust, tot de hoogvlaktes van de Andes, op deze markt vind je voorbeelden van gerechten uit alle windstreken van het land. De laatste stop op deze wandeling is de basiliek van San Pedro, een gebouw dat zo rijk is aan geschiedenis dat het in 1991 werd opgenomen op de lijst van UNESCO-Werelderfgoed.

Inbegrepen:

 • Lokale Engelssprekende gids
 • Busticket Miraflores - koloniale centrum
 • Entree klooster San Francisco & catacomben 
 • Snack
 • Drankje: Pisco Sour of Peruaanse koffie

Niet inbegrepen:

 • transfer Plaza de Armas terug naar je accommodatie
 • fooien 

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 10
 • Duur: 3,5 uur
 • Vaste vertrekdagen: zondag tot en met vrijdag (op zaterdag is een privétour op aanvraag mogelijk tegen meerprijs)
 • Excursie eindigt op de Plaza de Armas

Cusco Cooking Class (vanaf € 74,- per persoon)

De Peruaanse gastronomie staat mondiaal hoog aangeschreven. De culturele smeltkroes in Peru met haar talloze klimaatzones vindt haar weerslag in toprestaurants in Lima bestierd door top chef-koks. Wellicht dat er in jou ook een chef-kok schuil gaat. Zet met deze vier uur durende culinaire excursie je eerste stappen in de Peruaanse keuken. Je gaat veel leren over allerlei verschillende producten waarmee men in de Peruaanse keuken werkt en geniet samen met je tafelgenoten van een culinaire dis!

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je vanaf de Plaza de Armas naar de lokale markt van San Pedro. Hier maak je kennis met aardappelsoorten, maïs- en graansoorten, (peul)vruchten, groenten en kruiden, de basis voor de Peruaanse keuken. Hierna ga je naar een restaurant waar de kookles start. De lunch wordt rond 1 uur 's middags geserveerd. Omdat door de ijle lucht eten minder snel verteert, is de lunch de belangrijkste en zwaarste maaltijd van de dag. Avondmaaltijden zijn over het algemeen licht verteerbaar. Je gaat een aantal typische Peruaanse producten bereiden. Onder begeleiding van een kok wordt het het voor- en hoofdgerecht op elkaar afgestemd. Sta klaar om te snijden, roeren en creatief bezig zijn. De beloning? Al hetgeen wat aan eten bereid wordt, wordt met de groep gezamenlijk genuttigd. Na afloop is het tijd voor ontspanning en alle tijd om nog eventueel vragen te stellen. Tot slot ontvang je een doosje met iets lekkers, een traditionele zoetigheid uit de Peruaanse koloniale tijd.

Inbegrepen:

 • Proeven van lokale producten
 • Drie-gangen diner
 • Lokale Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • transport van en naar je hotel
 • water
 • fooien

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 10
 • Start: 09.00 uur
 • Duur: 4 uur

Cusco Pisco Making (vanaf € 38,- per persoon)

Wordt een 'Pisco-Pro' en verfijn je cocktail-mixing vaardigheden! Het leren maken van Peru's bekendste cocktail, de pisco sour, is een uitnodiging tot kennismaking met eeuwenoude tradities en culturen. Afstammend van de Europese wijnstok, groeit de pisco-druif op de warme en droge gronden in de Pisco-vallei. De unieke smaak van de pisco-druif, het kenmerkende distillatieproces (geen gebruik van water) en de toevoeging van wat sap van de lekkerste limoenen en een laagje opgeklopt eiwit, eh voila! Een heerlijk fris-zoetzure cocktail.

Onder begeleiding van een Engelssprekende gids wandel je vanaf de Plaza de Armas door Hatun Rumiyoq, de mooiste Inca-straat van Cusco! In de bohemian-wijk San Blas tref je kunstnijverheidswinkeltjes aan, ateliers en een ambachtelijke markt. Bovendien geniet je van het uitzicht op het stadshart van Cusco. De lokale gids onthult de geheimen van pisco sour waar zij haar populariteit aan heeft te danken. Je bezoekt een lokale bar om de verschillen in kwaliteit pisco te proeven. Het distillatieproces word je natuurlijk uitgelegd tot het eindproduct. Eindelijk is het jouw beurt! Je mag aan de slag om je eigen pisco sour te maken met alle kennis die je zojuist hebt opgedaan. De beloning? Drink je eigen Pisco sour op! Hopelijk heb je goed opgelet. Salud!

Inbegrepen:

 • Relaxte wandeling door San Blas
 • Pisco sour Class
 • Pisco sour, door jezelf klaargemaakt
 • Lokale Engelssprekende gids

Niet inbegrepen:

 • transport van en naar je hotel
 • fooien

Belangrijk:

 • Aantal deelnemers: minimaal 1, maximaal 12
 • Start: 19.00 uur
 • Duur: 2,5 uur
 • De tour eindigt in een lokale pub/café

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Lima.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Voor geheel Peru bestaat er geen beste reisseizoen. Het klimaat in Peru laat zich beter omschrijven naar droge en natte periodes en de plaats waar u zich bevindt. Denkt u hierbij aan de regio's kust, Andes en tropisch regenwoud. Aan de kust valt nauwelijks neerslag. Vanwege de overheersende zuidoostelijke winden ligt de kuststrook in de regenschaduw van de Andes. Verder is de temperatuur er gematigd vanwege de koude 'Humboldt' zeestroom. Deze zorgt voor weinig verdamping en dus weinig neerslag. Het aanwezige vocht in de lucht zorgt boven zee en in de kustvlakte voor een constante wolkenlaag gedurende het grootste gedeelte van het jaar. 15 kilometer landinwaarts kan de zon al schijnen. In de maanden december tot en met maart is het overwegend onbewolkt en warmer aan de kust. Door de constante bewolking met de daarbij gepaard gaande mistige motregen (garua) is Lima een stad met enorme luchtverontreiniging. In de Andes is er sprake van een droge en een natte tijd. De regen valt over het algemeen van december tot april. In de droge tijd (winter) kan het vooral in de maanden juli en augustus op grotere hoogten flink afkoelen (0 tot -10 graden) en overdag heet zijn. De zon op grotere hoogte (Cusco 3500 meter) is fel en agressief. Een goede zonnecreme met hoge beschermingsfactor (20-30) is nodig tijdens de wandelingen.

Partner in Peru

De SNP agent in Peru doet er alles aan om het kantoor zo groen mogelijk te laten functioneren. Men recyclet actief en gaat bewust om met het energieverbruik. Onze partner heeft deelgenomen aan een tweedaagse Travelife cursus waar het waardevolle informatie heeft ontvangen om in de toekomst nog duurzamer te werk te gaan. Het doel is om binnen aanzienlijke tijd volledig te participeren in het Travelife programma. Voor meer informatie klik op check Travelife.

 
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Zuid-Peru ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 

 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze reis naar Peru zijn er een aantal bijkomende kosten. Denk hierbij aan maaltijden, entrees en excursies (voor zover niet inbegrepen), fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard. Wij geven je hieronder een aantal kosten van entrees: 
 • entree Santa Catalina klooster in Arequipa Sol 40 pp
 • entree warmwaterbaden 'La Calera' nabij Chivay 
 • Cusco Visitors Ticket (Sol 130 pp; hiermee heb je toegang tot vele bezienswaardigheden in Cusco, nabijgelegen ruïnes en de bezienswaardigheden in de Heilige Vallei, te weten Pisac, Ollantaytambo en Chinchero)
 • entree kathedraal in Cusco - Sol 25 pp
 • entree zonnetempel Coricancha in Cusco Sol 10 pp

In Peru is het gebruikelijk dat een goede dienst wordt beloond met een fooi. Het past in het cultuur- en verwachtingspatroon. Bij eten en drinken In restaurants is het gebruikelijk een fooi te geven van 5 – 10%, uiteraard afhankelijk van de service. Voor de diensten van een lokale gids per dag bedraagt de fooi afhankelijk van het aantal personen, een richtbedrag hiervoor is US$ 5 per persoon. Voor de diensten van een privé chauffeur adviseren wij de helft.

Wij adviseren je geld mee te nemen in de vorm van een pinpas, cash euro's (of US$) en een creditcard. Een combinatie van verschillende betaalmiddelen is aan te raden. De Peruaanse Sol is een incourante geldsoort en is daarom buiten Peru vrijwel niet verkrijgbaar. Het is in bijna alle steden in Peru mogelijk om geld te pinnen met pasjes met het logo Maestro en Cirrus. Bij elke pintransactie wordt er tegenwoordig een commissie in rekening gebracht die tot 5% kan oplopen. Met een maximaal bedrag voor een pintransactie van ca. 700 Sol kom je dan niet ver. Cash euro’s kun je makkelijk in de grote steden omwisselen in Peruaanse Soles zonder commissie. Blijf wel opletten op de koers en het meenemen van teveel cash euro’s, immers bij diefstal ben je hiervoor (vaak) niet verzekerd. Omdat bij pinnen ook storingen zich kunnen voordoen, is het raadzaam om terug te kunnen vallen op je credit card en cash euro’s/US$. Bij het meenemen van cash €/ US$ houd rekening dat men geen gescheurde of bekraste biljetten accepteert. Bij cash US$ geldt nog dat kleine coupures van US$ 1 en 5 niet makkelijk worden geaccepteerd omdat die door de plaatselijke bevolking moeilijk zijn terug te wisselen in Soles. Overtollige Soles kun je op de luchthaven van Lima inwisselen.

Tijdens deze reis maak je gebruik van diverse typen vervoer: shuttle-bus, privé bus, treinen en vliegtuig. Voor de reis vanaf Arequipa naar Coporaque reis je met een reisgezelschap van maximaal 18 mensen. Meestal is deze groep kleiner en zal ook de grootte van de bus hierop worden aangepast. Meestal zijn er wat extra plaatsen die vrij gehouden worden. Op de dag dat je doorreist naar Puno, heb je een shuttle transfer, waarbij andere toeristen met je meereizen. De kans is altijd aanwezig dat je de transfer alleen met je eigen reisgezelschap hebt. 

 • Weekendtas of rugzak (55-70l)
 • Bergschoenen
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Regenkleding
 • Muts
 • Warme kleding
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Verrekijker (optioneel)
 • Zaklamp
 • Hervulbare veldfles (min. 1 liter) of een Grayl Bottle
 • Lippenbalsem (afhankelijk van huidtype, ten minste SPF 30)
 • EHBO eenvoudige middelen

 • Bij voorkeur raden wij je aan bagage mee te nemen in de vorm van een weekendtas (met wieltjes) of een rugzak, dit draagt wel zo prettig bij de transfers van en naar hotels, luchthavens en treinstations. De  handbagage kun je het beste meenemen in de vorm van een dagrugzak.
 • De bagagelimiet voor de in te checken bagage voor binnenlandse vluchten bedraagt 23 kilo p.p.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Peru hebt u een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is.

N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee te nemen op reis en dit apart van uw paspoort goed te bewaren voor noodgevallen (verlies of diefstal).

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als u naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet u in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), uw paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en uw bagage Lees verder...

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Peru - Zuid-Peru

Canyons, condors en koloniale steden

Rondreis langs hotels, guesthouses en homestay

Zwaarte
Comfort
Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten