Salkantay banner

Peru - Verborgen Valleien van de Salkantay, 5 dagen Te voet door de Cordillera Vilcabamba

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht met tenten

Een unieke trekking door de verborgen valleien van de Salkantay. Weg van de gebaande paden! Wandel langs de zuid- en oostkant van de Salkantay die met zijn 6271 meter de hoogste berg is van de Cordillera Vilcabamba. Wandel door spectaculair hooggebergte van gletsjers tot aan weelderige vegetatie met baardmossen. Bezichtig de archeologische sites van Wayna Qente en Machu Qente, nauwelijks bezocht door toeristen. De trekking start in het dorpje Tomacaya op 3500 meter hoogte. Nadat je de hoogste pas op 4800 meter hoogte bent gepasseerd, daal je langzaam af langs oude Inca-kanalen door de Pampacahua-vallei. Je wandelt zelfs een klein stukje op de Inca-trail in de Heilige Vallei. Nadat je met de trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes bent gereisd, verken je op de laatste dag Machu Picchu, de stad die nooit door de Spanjaarden is ontdekt. Het zal een onuitwisbare indruk op je achterlaten. Je wandelt in een internationale groep van maximaal 12 deelnemers. Je persoonlijke bagage wordt gedragen op de rug van een paard of muilezel. De kwaliteit van de berggids, de tenten en de voedzame maaltijden maken deze trekking naar Machu Picchu onvergetelijk.

Uniek aan deze reis

 • Trekking voor de échte natuurliefhebber
 • Internationale groep van max. 12 deelnemers
 • Prachtig uitzicht op besneeuwde Andes toppen
 • Prima alternatief voor Incatrail
 • Trek eindigt bij Machu Picchu
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Peru - Verborgen Valleien van de Salkantay

In het kort ziet je programma voor de komende 5 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: met bus naar startpunt, wandelen naar Tinko, overnachting kampement Tinko
 • Dag 2: wandelen naar Pampacahuana, overnachting kampement Pampacahuana 
 • Dag 3: wandelen naar Chamana, overnachting kampement Chamana 
 • Dag 4: wandelen naar km-82 punt, trein naar Aguas Calientes, overnachting Aguas Calientes
 • Dag 5: bezoek Machu Picchu, lunch, trein naar Cusco, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

's Ochtends vroeg vertrekken we vanuit Cusco voor de drie uur durende busrit naar Tomacaya (3500 m). Eenmaal voorbij de Tika Tika pas verschijnen de Salkantay en de Humantay voor het eerst aan de horizon. Voorbij het plateau van Anta, een gebied dat de graan- en veeschuur vormt van Cusco, komen we aan bij de ruïnes van Tarwasi. We bezoeken dit Inca ceremoniële centrum met zijn lange asymmetrisch stenen muren. We rijden  langzaam omhoog naar het dorpje Tomacaya waar de trekking begint. De bagage wordt op paarden geladen, zelf wandel je alleen met je dagrugzak. We stijgen gestaag naar het eerste kampement Tinko op 4.154 meter hoogte.
Wandeling: 11,5 km, ca. 5 uur

Overnachting in

Tinko (4154 m) - kamperen

Dag 2

Na een vroeg ontbijt, staat er een pittige wandeldag op het programma: de Tinko-pas over. Naarmate de ochtend vordert en het warmer wordt, neemt de kans toe roofvogels en condors in het luchtruim te zien. Na een pittige klim van ongeveer 3 a 4 uur bereik je de Tocto-pas op 4900 meter hoogte. Elke pas wordt beloond met een fraai uitzicht, zo ook deze met zicht op de zuidflank van de Salkantay. De lange afdaling de Pampacahuana-vallei kan beginnen met voortdurend zicht op de oostflank van de Salkantay. In het Pampacahuana kamp (3902 m) staan de tenten weer opgezet en geniet je van je welverdiende rust en een heerlijke voedzame avondmaaltijd.
Wandeling: 14 km, ca. 8 uur, maximale hoogte 4900 m

Overnachting in

Pampacahuana (3902 m) - kamperen

Dag 3

We nemen afscheid van de Salkantay, langzaam verdwijnt hij achter de horizon. Na het ontbijt trekken we de wandelschoenen weer aan en beginnen met de lange afdaling langs een oud Inca-kanaal. Naarmate we verder de Pampacahua vallei afdalen zien we steeds meer begroeiing. De boomgrens wordt weer bereikt. Bij Paucarcancha lunchen we, een afgelegen Inca-ruïne op de grens waar twee valleien samenkomen. We dalen verder af totdat we op de Inca-trail terecht komen die we in tegengestelde richting naar beneden bewandelen. We brengen de nacht door in het privé kamp Chamana tegenover de LLactapata ruïnes (260 m).
Wandeling: 17 km, ca. 7 uur

Overnachting in

Chamana (2668 m) - kamperen

Dag 4

Na een vroeg ontbijt dalen we af naar de Heilige Vallei langs de fameuze Inca-trail. We wandelen een kort stukje door het Machu Picchu Historic Sanctuary. Je wandelt langs de ruïnes van Huayna Q' ente met zijn ingenieus aangelegde terrassen. We wandelen verder door de gemeenschap Qoriwairachina richting Piscacucho. Hier bevindt zich de hoofdentree tot de Inca-trail. We wandelen langs de Vilcanota rivier naar het km-82 punt vanaf waar we worden opgepikt met de auto. We rijden een klein stukje naar Ollantaytambo alwaar we de trein pakken naar Aguas Calientes (2000 m). In Aguas Calientes overnacht je in een prima hotel vlakbij de ambachtelijke markt en op voldoende afstand (ongeveer 500 meter) vanaf het 'drukke' centrum van Aguas Calientes.
Wandeling: 11 km, ca. 6-7 uur

Overnachting in

Aguas Calientes

Dag 5

In de ochtend nemen we weer de bus naar Machu Picchu voor een rondleiding van ca. 3 uur. De Engelssprekende gids neemt je terug in de tijd en ontrafelt een paar mysteries die het Inca-rijk omringen. Je krijgt uitleg over de religieuze en historische belangen van deze plaats die zijn vermaardheid heeft te danken aan de verfijnde bouwstijl van de Inca's en de harmonieuze ligging ervan die één met de natuur is. Alle constructies dateren van de 15e eeuw en zijn in 1911 herontdekt door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham. Je bezoekt het hoofdplein, het Royal kwartier, de Tempel van de 3 ramen, de ronde torens, de zonnetempel, de offerplaats en ook de condor. 's Middags keren we met de bus weer terug naar Aguas Calientes voor een laatste lunch met de deelnemers met wie je deze trail hebt gelopen. Je reist per trein en bus terug naar Cusco, waar je aan het begin van de avond aankomt. Hier eindigt het arrangement.

NB Programma

Bezoekregeling Machu Picchu

De Inca-stad Machu Picchu is voor bijna elke reiziger de reden om naar Peru af te reizen. Inmiddels is de ‘Unesco World Heritage Site’ zo populair geworden, dat bezoekers de verborgen stad alleen op een van te voren afgesproken uur mogen bezoeken. Het doel hiervan is de bezoekersstromen gelijkmatig over de dag te spreiden zodat iedereen optimaal kan genieten van een van Peru's mooiste archeologische opgravingen.

Je krijgt een permit voor een verblijf van maximaal 4 uur. In de praktijk zal dat waarschijnlijk minder zijn, want eenmaal begonnen aan het circuit kun je hier niet meer van afwijken. Aan het einde van de rondleiding (je mag Machu Picchu niet zonder gids bezoeken) kom je terecht bij de uitgang en kun je niet meer opnieuw naar binnen. De partner van SNP die dit reisarrangement uitvoert probeert altijd een vroeg entree-tijdstip te regelen. Tijdens de briefing in Cusco hoor je welk tijdstip voor jou is gereserveerd.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Drie van de vier overnachtingen vinden plaats in ruime tweepersoonstenten. Mocht je alleen boeken dan krijg een tweepersoonstent voor alleengebruik. Je krijgt een thermarest selfinflatable matrasje (63 cm x 196 cm x 3,8 cm) om op te slapen. Tevens gaat er een dinertent mee en bij iets grotere reisgezelschappen ook een kooktent waar de maaltijden door de Peruaanse kok worden bereid. De sanitaire voorzieningen bij de kampementen zijn minimaal (geen douches, alleen 's ochtends warm water in kommetje bij de tent, WC's matig). De laatste nacht overnacht je in een modern middenklasse hotel in Aguas Calientes met een privé douche/WC. Indien gewenst kun je hier je kamertype upgraden naar een kingsize bed of een junior suite (ruimere kamer en ligbad).

Over de maaltijden

De Peruaanse keuken staat de laatste jaren in hoog aanzien dankzij vermaarde chef-koks en restaurant die tot de beste in de wereld behoren. Peru heeft een grote culinaire rijkdom en traditie.
Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf de lunch op dag 1 t/m de lunch op dag 5. Alleen in Aguas Calientes is het diner niet inbegrepen en kun je zelf een restaurant uitzoeken.Tijdens deze trekking zul je genieten van voedzame en gezonde maaltijden die passen bij de activiteiten. Ingrediënten zijn zoveel mogelijk streekproducten. Of je nu 'flexitariër' of vegetariër bent, glutenvrij eet, wel of geen vis of veganistisch eet, men houdt hiermee rekening! Geef je voorkeur voor eten op bij je boeking. Er worden geen plastic flessen verstrekt. Neem je hervulbare drinkfles mee en deze wordt tijdens de tocht bijgevuld met drinkbaar water.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 4x ontbijt
 • 5x lunch
 • 3x diner
 • briefing in Cusco
 • transfer Cusco-startpunt trail (dag 1) 
 • trein Ollantaytambo - Aguas Calientes (dag 4)
 • entree Machu Picchu (dag 5)
 • trein Aguas Calientes - Cusco (dag 5)
 • paard voor persoonlijke spullen (tot max. 10 kilo pp)
 • paardenmannen en koks
 • Engelstalige gids
 • Engelstalige gegidste tour Machu Picchu
 • huur thermarest selfinflatable matrasje
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • slaapzak (kan gehuurd worden)
 • wandelstokken
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. drankjes en fooien)

Over de activiteiten

Je wandelt in vier dagen ongeveer 53 km. Tijdens de trektocht passeer je één pas op 4900 meter hoogte. Dit betekent dat deze trektocht alleen voor de geoefende, fitte wandelaar geschikt is. Omdat je op grote hoogte komt, dien je voor aanvang reeds een paar dagen op hoogte te zijn (zoals bijvoorbeeld in Cusco) en het liefst een acclimatisatie-wandeling in de omgeving van Cusco te hebben gemaakt. Tijdens de trektocht word je begeleid en ondersteund door een team van professionals. Uiteraard gaat er een lokale berggids (Spaans- en Engelssprekend) mee voor jouw veiligheid, maar vooral om je optimaal te laten genieten. De berggids wordt vergezeld door paardenmannen en hun paarden om de bagage te vervoeren. Tevens gaat er een kok mee die elke dag drie maaltijden zal bereiden om je nodige energiereserves aan te vullen. Het enige wat jij hoeft te doen is wandelen. De trektocht is volledig verzorgd met kook- en kampeeruitrusting. Je persoonlijke bagage wordt gedragen door een paard tot maximaal 10 kilo per persoon. Dit is inclusief het gewicht van je slaapzak. Zelf wandel je alleen met een dagrugzakje met extra kleding tijdens de wandeling, je telefoon/camera en eventuele andere persoonlijke items.

 

Over de groepssamenstelling

Je wandelt deze trail in een internationaal gezelschap van maximaal 12 deelnemers. De trail wordt begeleid door een Engelssprekende gids.

Extra dagen

Tijdens de Salkantay zijn extra nachten niet mogelijk. Je kunt uiteraard wel vooraf en achteraf nachten in Cusco bij boeken. Zelfs al boek je deze niet via SNP, dan raden we sterk aan minimaal 3 nachten vooraf in Cusco te verblijven. Deze tijd heb je nodig om je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Twee dagen voor de start is er een briefing in Cusco van de lokale partner van SNP die de trekking uitvoert. Gezien de late aankomst in Cusco op dag 5 raden we ook een overnachting in deze stad na afloop aan.

De Salkantaytrail is prima te combineren met onze 13-daagse wandelreis Zuid-Peru. Boek deze voorafgaand aan de Salkantay en je hebt een complete reis met een goede opbouw qua wandelingen en acclimatisatie.

Extra's

Verlengingshotels

Hostal Amaru Inca (Cusco)

Hostal Amaru Inca ligt in het hart van kunstenaarswijk 'San Blas'. Het centrum en de belangrijkste musea van de oude Inca-hoofdstad zijn te voet prima bereikbaar. Op het terras heb je prachtig uitzicht op de stad. Je kamer beschikt over TV en eigen badkamer. In de gemeenschappelijke ruimte is gratis wifi.

Aanvullende opties

Huur slaapzak (vanaf € 63,- per persoon)

Als je niet over een eigen slaapzak voor tijdens de trekking beschikt, kun je er eentje huren.

Voorwaarden: Reserveer de slaapzak bij boeking.

Huur wandelstokken (vanaf € 32,- per persoon)

Als je de trekking met wandelstokken wilt lopen maar deze zelf niet hebt of mee wilt nemen naar Peru, dan kun je via ons een set huren. Je krijgt de stokken ter plaatse uitgereikt.

Voorwaarden: Reserveer de wandelstokken bij boeking.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet je reisgenoten 's morgens vroeg op dag 1 in Cusco, voor vertrek met de bus.

Start- en eindpunt

Het startpunt van het arrangement is Cusco; op dag 1 reis je 's morgens vroeg vanuit Cusco per bus naar het startpunt van de wandeling. Aan het eind van het arrangement keer je aan het eind van de middag per trein weer terug in Cusco. We raden aan voor- en achteraf een verblijf in Cusco bij te boeken. Zelfs al boek je dit niet via SNP, dan raden we sterk aan minimaal 3 nachten vooraf in Cusco te verblijven. Deze tijd heb je nodig om je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Gezien de late aankomst in Cusco op dag 5 is een overnachting in deze stad na afloop ook wel zo prettig.

Je kunt deze trekking starten op woensdag in de periode maart tot en met december. We raden je aan minimaal 4 maanden van tevoren te boeken.

In de Peruaanse zomermaanden (eind november/december) en begin maart is de kans op regen groter. In de maanden juli en augustus zijn vooral de nachten erg koud, soms tot zelfs -5 graden Celsius.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Peru ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale partner

De partner van SNP die deze trekking uitvoert is een van de groenste touroperators van Zuid-Amerika. Hun trektochten  worden uitgevoerd door een team van enthousiaste gidsen, koks en dragers (of muilezeldrijvers). Er is veel aandacht voor biologisch en uitgebalanceerd eten. De afvalscheiding begint al buiten je tent met een groene en rode vuilniszak. Het afval wordt meegenomen en indien mogelijk gecomposteerd of gerecycled. Alle leden van het trekkingsteam zijn op de hoogte hoe kwetsbare ecosystemen behouden blijven, dat water niet moet worden verspild en hoe je omgaat met bewoners uit vaak kleine rurale leefgemeenschappen die ‘bloot’ worden gesteld aan het toerisme. Zonnecollectoren laden de lampjes op voor in de tenten. Daarnaast heeft men voor alle trekkings veiligheidsprotocollen opgesteld. Bij een ongeval weet men direct te handelen. Er gaat natuurlijk een satelliettelefoon mee. Onze partner is tevens aangesloten bij Rainforest Alliance.

Peru heeft in 2019 een wet aangenomen om single-use plastic in de Peruaanse samenleving te ontmoedigen. Onze partner - die jarenlang vocht  om dit te realiseren - is toegetreden tot een commissie die verantwoord toerisme in kwetsbare gebieden uitdraagt. In 2019 is onze partner erin geslaagd 2700 stuks plastic minder te gebruiken (bijna 73% van het totaal). Single use plastic flessen worden niet meer gebruikt. Alleen plastic tassen en flessen die kunnen worden hergebruikt mogen nog worden gebruikt, voedsel wordt in bulk ingekocht om plastic verpakking te voorkomen en men ontmoedigt hotels, restaurants en reizigers geen single-use plastic te gebruiken. Ook heeft men gidsen, koks en dragers bewust gemaakt van het belang om single-use plastic tegen te gaan en hoe je dat doet.

Je dient zelf een slaapzak (minimaal comfortniveau -5°C) en een slaapmatje mee te nemen. Zowel de slaapzak als het slaapmatje kun je bij huren mits je dit hebt aangegeven tijdens je boeking. Je persoonlijke bagage wordt tot een maximum van 10 kg per persoon door een drager gedragen. Zelf draag je overdag alleen een dagrugzak met daarin je camera, regenjas, extra warm jack, je drinkfles (of camel bag) en wat energierepen (en andere versnaperingen). Het meenemen van een thermosfles is praktisch, een duurzame manier om altijd drinken bij de hand te hebben en ook geschikt voor een bouillon-drankje. Neem een extra plastic tas mee (of koop in Peru een fraaie handgemaakte!) waarin je spullen, die je niet nodig hebt tijdens deze trail, in je hotel in Cusco kunt achterlaten. Neem het volgende mee op reis: 

 • Goed ingelopen bergwandelschoenen (waterdicht, goed profiel, enkelbescherming)
 • Katoenen T-shirts / katoenen overhemden (korte mouwen)
 • Pullover(s)
 • Kleding met thermische isolatie (o.a. ondergoed van merinowol)
 • Fleece
 • Trekkingsbroek (licht, luchtig, sneldrogend)
 • Goede trekkingsbroek (stretchstof ideaal voor meer bewegingsvrijheid)
 • Gevoerde (dons) trekkingjas/parka
 • Pet (goede bescherming tegen zon en regen)
 • Warmje muts (voor de koude nachten)
 • Handschoenen
 • Regenponcho/regenjas
 • Drinkfles (minimaal 1 liter) gevuld met water voor eerste dag
 • Waterzuivering tabletjes/waterzuiveringssysteem (o.a. GRAYL fles)
 • Voldoende trekkingsokken
 • Lichte sokken (voor ’s avonds)
 • Slippers (na afloop wandeling) 
 • Slaapzak (minimaal comfortniveau -5 °C)
 • Dagrugzak (evt. camel bag) met regenhoes
 • Waterdichte duffelbag
 • Zonnebril  (100% UV-werend)
 • Zonnebrand (blockfactor minimaal 30)
 • Lippenbalsem (100% UV-werend)
 • Hoofdlamp (bijv. Petzl)
 • Kleine reishanddoek of sarong 
 • Camera (plus reservebatterijen/powerbank)
 • Snacks, koekjes, energybars, chocolade, muesli, droog fruit, rozijnen, druivensuiker
 • Persoonlijke medicijnen, paracetemol, second scin voor blaren, pleisters, enz 
 • Wat cash geld (voor o.a. fooi gids, kok en dragers/paardenmannen)
 • Paspoort
 • Wandelstokken
 • Eventueel verrekijker
 • Goed humeur! 

Ga je binnenkort op reis naar Peru bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/peru. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Salkantay trekking

Peru - Verborgen Valleien van de Salkantay

Te voet door de Cordillera Vilcabamba

Trektocht met tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.