Wandelen Incatrail Machu Picchu

Peru - Incatrail naar Machu Picchu, 5 dagen De mooiste wandeling van de Andes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht met tenten

De Inca-trail naar Machu Picchu wordt wel het mooiste wandelavontuur van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet zonder reden. Je wandelt door het spectaculair Vilcabamba-hooggebergte over deels oude gerestaureerde Inca-paden, langs Inca-ruïnes, door nevelwouden met de bekroning Machu Picchu: de verloren stad van de Inca’s. De fraaie ligging en de omvang van deze stad maken een bezoek tot een uitzonderlijke ervaring. Om de drukte tijdens de populaire Inca-trail iets te verminderen, biedt SNP de 'alternatieve' 5-daagse trail aan. Omdat de trail een dag langer duurt dan de gangbare 4-daagse trail, loop je niet samen op met andere groepen. Je overnacht ook op rustiger gelegen kampementen op deze populaire route. Met deze Inca-trail wandel je in een internationale groep. De lokale ondersteuning is uitstekend: je persoonlijke bagage wordt gedragen, de maaltijden zijn heerlijk en voedzaam en berggids en tenten zijn van prima kwaliteit. Samen met het adembenemende landschap zorgen ze voor een overgetelijke trekking naar Machu Picchu.

Uniek aan deze reis

 • Te voet naar wereldwonder Machu Picchu
 • Alternatieve 5-daagse trail
 • Internationale groep van max. 12 deelnemers
 • Uitstekend verzorgd
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Peru - Incatrail naar Machu Picchu

In het kort ziet je programma voor de komende 5 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: met bus naar startpunt, wandelen naar Llaqtapata, overnachting kampement Llaqtapata
 • Dag 2: wandelen naar Llulluchapampa, overnachting kampement Llulluchapampa
 • Dag 3: wandelen naar Phuyupatamarca, overnachting kampement Phuyupatamarca
 • Dag 4: wandelen naar Machu Picchu, bus naar Aguas Calientes, overnachting Aguas Calientes
 • Dag 5: bezoek Machu Picchu, lunch, trein naar Cusco, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

’s Ochtends vertrekken we per bus vanuit Cusco naar het officiële begin van de Inca-trail bij Km 82 (2668m). We beginnen rustig aan de meest vermaarde trail in Peru. De eerste kilometers wandelen we langs de Urubamba-rivier en maken we een stop bij de Inca-ruïnes van Q'oriwayrachina (2490m) waar we de mogelijkheid hebben de ruïnes van Q'ente te bezoeken. We steken de rivier Urubamba over en lunchen in Chamana Camp. Na de lunch bezoeken we de ruïnes van Llaqtapata. Tussen de Inca-terrassen slaan we ons eerste kampement (2590m) op. 
Wandeling: 11 km, ca. 5- 6 uur

Overnachting in

Kampement Llaqtapata (2590m)

Dag 2

In de Cusichaca-vallei wandelen we omhoog en passeren we het laatste gehuchtje Huayllabamba voordat de klim verder gaat naar de pas van Huarmiwañusca. We wandelen door het nevelwoud met zijn kenmerkende polileis bomen, waarbij de bast lijkt op vele laagjes papier op elkaar geplakt. We zetten ons kampement op bij Llulluchapampa, een pampa op 3840m hoogte. Vanaf ons kampement hebben we een prachtig uitzicht op de berg Huayanay.
Wandeling: 9 km, ca. 6 uur.

Overnachting in

Kampement Llulluchapampa (3840m)

Dag 3

Dit wordt een pittige en tegelijk adembenemend mooie dag. Vanuit ons kamp op 3840m wandelen we omhoog naar de pas van Huarmiwañusca op 4200m. Tijdens de klim wordt het uitzicht over het landschap en de sneeuwbergen achter je steeds imposanter. Eenmaal over de pas dalen we over originele gerestaureerde Inca-paden af tot aan de rivier Pacaymayo (3900m), om vanaf daar weer te klimmen naar de ruïnes van Runkuracay en de gelijknamige pas (3850m). We dalen over originele Inca-paden 200 meter af door sprookjesachtig nevelwoud en passeren de Sayacmarca Inca ruïne. Een blik wordt ons gegund op de westflank van de hoogste berg in deze omgeving, de 6271 meter hoge Salkantay en een silhouet van de Pumasillo in het noorden. Het derde kampement bevindt zich in de nabijheid van Phuyupatamarca (3650m) dat vrij vertaald 'stad boven de wolken’ betekent.
Wandeling: 14 km, ca. 7-8 uur.

Overnachting in

Kampement nabij Phuyupatamarca (3650m)

Dag 4

Bij helder weer is de zonsopkomst op deze plek adembenemend. Aan de horizon liggen de besneeuwde toppen van de Huamantay. Je zet de trekking voort met de 1100m lange afdaling naar Wiñay Wayna, een plaats met fraai gerestaureerde Inca ruïnes. In ca. 1,5 uur bereik je Inti Punku, de zonnepoort vanaf waar de schoonheid van Machu Picchu zich voor 't eerst voor je ogen ontvouwt. Omdat je in de loop van de middag pas aankomt, zal het relatief rustiger in Machu Picchu zijn dan in de ochtend. Vanaf Inti Punku wandel je in een half uur verder naar Machu Picchu. De gegidste tour vindt morgen plaats. Je neemt een van de laatste bussen naar Aguas Calientes (2000m) waar je overnacht in een prima hotel vlakbij de ambachtelijke markt en op voldoende afstand (ca 500 meter) vanaf het 'drukke' centrum van Aguas Calientes.
Wandeling: 11,5 km, ca. 7 uur

Overnachting in

Aguas Calientes

Dag 5

In de ochtend nemen we weer de bus naar Machu Picchu voor een rondleiding van ca. 3 uur.  De Engelssprekende gids neemt je terug in de tijd en ontrafelt een paar mysteries die het Inca-rijk omringen. Je krijgt uitleg over de religieuze en historische belangen van deze plaats die zijn vermaardheid heeft te danken aan de verfijnde bouwstijl van de Inca's en de harmonieuze ligging ervan die één met de natuur is. Alle constructies dateren van de 15e eeuw en zijn in 1911 herontdekt door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham. Je bezoekt het hoofdplein, het Royal kwartier, de Tempel van de 3 ramen, de ronde torens, de zonnetempel, de offerplaats en ook de condor.  's Middags keren we met de bus weer terug naar Aguas Calientes voor een laatste lunch met de deelnemers met wie je deze trail hebt gelopen. Na afloop neem je de trein terug naar Cusco, waar je aan het begin van de avond aankomt. Hier eindigt het arrangement.

NB Programma

Aanvullende informatie Inca-trail

 • Voor de Inca-trail is het belangrijk dat het reisdocument (paspoort/reispas) waarop de boeking is gemaakt, ook wordt meegenomen naar Peru en kan worden getoond bij de start van de Inca-trail. Dit mag en kan dus ook een vervallen paspoort/reispas zijn. 

Bezoekregeling Machu Picchu

De Inca-stad Machu Picchu is voor bijna elke reiziger de reden om naar Peru af te reizen. Inmiddels is de ‘Unesco World Heritage Site’ zo populair geworden, dat bezoekers de verborgen stad alleen op een van te voren afgesproken uur mogen bezoeken. Het doel hiervan is de bezoekersstromen gelijkmatig over de dag te spreiden zodat iedereen optimaal kan genieten van een van Peru's mooiste archeologische opgravingen.

Je krijgt een permit dat recht recht geeft op een verblijf van maximaal 4 uur. In de praktijk zal dat waarschijnlijk minder zijn, want eenmaal begonnen aan het circuit kun je hier niet meer van afwijken. Aan het einde van de rondleiding (je mag Machu Picchu niet zonder gids bezoeken) kom je terecht bij de uitgang en kun je niet meer opnieuw naar binnen. De partner van SNP die dit reisarrangement uitvoert probeert altijd een vroeg entree-tijdstip te regelen. Tijdens de briefing in Cusco hoor je welk tijdstip voor jou is gereserveerd.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Drie van de vier overnachtingen vinden plaats in ruime tweepersoonstenten. Mocht je alleen boeken dan krijg een tweepersoonstent voor alleengebruik. Je krijgt een thermarest selfinflatable matrasje (63 cm x 196 cm x 3,8 cm) om op te slapen. De sanitaire voorzieningen bij de kampementen zijn minimaal (geen douches, alleen 's ochtends warm water in kommetje bij de tent, WC's matig). De laatste nacht overnacht je in een modern middenklasse hotel in Aguas Calientes met een privé douche/WC. Indien gewenst kun je hier je kamertype upgraden naar een kingsize bed of een junior suite (ruimere kamer en ligbad).

Over de maaltijden

De Peruaanse keuken staat de laatste jaren in hoog aanzien dankzij vermaarde chef-koks en restaurant die tot de beste in de wereld behoren. Peru heeft een grote culinaire rijkdom en traditie.
Alle maaltijden zijn inbegrepen vanaf de lunch op dag 1 t/m de lunch op dag 5. Alleen in Aguas Calientes is het diner niet inbegrepen en kun je zelf een restaurant uitzoeken.Tijdens deze trekking zul je genieten van voedzame en gezonde maaltijden die passen bij de activiteiten. Ingrediënten zijn zoveel mogelijk streekproducten. Of je nu 'flexitariër' of vegetariër bent, glutenvrij eet, wel of geen vis of veganistisch eet, men houdt hiermee rekening! Geef je voorkeur voor eten op bij je boeking. Er worden geen plastic flessen verstrekt. Neem je hervulbare drinkfles mee en deze wordt tijdens de tocht bijgevuld met drinkbaar water.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • 4x ontbijt
 • 5x lunch
 • 3x diner
 • briefing (in Cusco)
 • transfer Cusco - startpunt Inca-trail (dag 1)
 • permit Inca-trail
 • entree Machu Picchu dag 5
 • trein Aguas Calientes - Cusco (dag 5)
 • dragers en koks
 • Engelstalige gids
 • Engels gegidste tour Machu Picchu
 • huur thermarest selfinflatable matrasje
 • drager persoonlijke spullen (tot max. 8 kilo pp)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • overige maaltijden
 • slaapzak (kan gehuurd worden)
 • wandelstokken
 • uitgaven van persoonlijke aard (o.a. drankjes en fooien)

Over de activiteiten

Je persoonlijke bagage wordt gedragen door een drager tot maximaal 8 kilo per persoon. Dit is inclusief het gewicht van je slaapzak. Zelf wandel je alleen met een dagrugzakje met extra kleding voor tijdens de wandeling, je telefoon/camera en eventuele andere persoonlijke items.

Over de groepssamenstelling

Je wandelt deze trail in een internationaal gezelschap van maximaal 12 deelnemers. Het minimum aantal deelnemers voor doorgang is 2. De trail wordt begeleid door een Engelssprekende gids.

Extra dagen

Tijdens de Incatrail zijn extra nachten niet mogelijk. Je kunt uiteraard wel vooraf en achteraf nachten in Cusco bij boeken. Zelfs al boek je deze niet via SNP, dan raden we sterk aan minimaal 3 nachten vooraf in Cusco te verblijven. Deze tijd heb je nodig om je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Twee dagen voor de start is er een briefing in Cusco van de lokale partner van SNP die de trekking uitvoert. Gezien de late aankomst in Cusco op dag 5 raden we ook een overnachting in deze stad na afloop aan.

De Incatrail is prima te combineren met onze 13-daagse wandelreis Zuid-Peru. Boek deze voorafgaand aan de Incatrail en je hebt een complete reis met een goede opbouw qua wandelingen en acclimatisatie.

Extra's

Verlengingshotels

Hostal Amaru Inca (Cusco)

Hostal Amaru Inca ligt in het hart van kunstenaarswijk 'San Blas'. Het centrum en de belangrijkste musea van de oude Inca-hoofdstad zijn te voet prima bereikbaar. Op het terras heb je prachtig uitzicht op de stad. Je kamer beschikt over TV en eigen badkamer. In de gemeenschappelijke ruimte is gratis wifi.

Aanvullende opties

Huur slaapzak (vanaf € 63,- per persoon)

Als je niet over een eigen slaapzak voor tijdens de trekking beschikt, kun je er eentje huren.

Voorwaarden: Reserveer de slaapzak bij boeking.

Huur wandelstokken (vanaf € 32,- per persoon)

Als je de trekking met wandelstokken wilt lopen maar deze zelf niet hebt of mee wilt nemen naar Peru, dan kun je via ons een set huren. Je krijgt de stokken ter plaatse uitgereikt.

Voorwaarden: Reserveer de wandelstokken bij boeking.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je ontmoet je reisgenoten 's morgens vroeg op dag 1 in Cusco, voor vertrek met de bus.

Start- en eindpunt

Het startpunt van het arrangement is Cusco; op dag 1 reis je 's morgens vroeg vanuit Cusco per bus naar het startpunt van de wandeling. Aan het eind van het arrangement keer je aan het eind van de middag per trein weer terug in Cusco. We raden aan voor- en achteraf een verblijf in Cusco bij te boeken. Zelfs al boek je dit niet via SNP, dan raden we sterk aan minimaal 3 nachten vooraf in Cusco te verblijven. Deze tijd heb je nodig om je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Gezien de late aankomst in Cusco op dag 5 is een overnachting in deze stad na afloop ook wel zo prettig.

De Inca-trail wordt in de periode maart tot en met december aangeboden. Je kunt 2x per week op vaste dagen starten: woensdag en zondag. In de Peruaanse zomermaanden (eind november/december) en begin maart is de kans op regen groter. In de maanden juli en augustus zijn vooral de nachten erg koud, soms tot zelfs -5 graden Celsius.

I.v.m. de zeer grote belangstelling voor de Inca-trail in de maanden juli tot en met oktober, raden wij je aan deze trail minimaal 6 maanden van te voren te boeken. Mocht deze toch vol zijn ten tijde van je boeking, dan kun je nog kiezen voor de vijfdaagse Salkantay-trail (geen permits noodzakelijk).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Peru ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over onze lokale partner

De partner van SNP die deze trekking uitvoert is een van de groenste touroperators van Zuid-Amerika. Hun trektochten  worden uitgevoerd door een team van enthousiaste gidsen, koks en dragers (of muilezeldrijvers). Er is veel aandacht voor biologisch en uitgebalanceerd eten. De afvalscheiding begint al buiten je tent met een groene en rode vuilniszak. Het afval wordt meegenomen en indien mogelijk gecomposteerd of gerecycled. Alle leden van het trekkingsteam zijn op de hoogte hoe kwetsbare ecosystemen behouden blijven, dat water niet moet worden verspild en hoe je omgaat met bewoners uit vaak kleine rurale leefgemeenschappen die ‘bloot’ worden gesteld aan het toerisme. Zonnecollectoren laden de lampjes op voor in de tenten. Daarnaast heeft men voor alle trekkings veiligheidsprotocollen opgesteld. Bij een ongeval weet men direct te handelen. Er gaat natuurlijk een satelliettelefoon mee. Onze partner is tevens aangesloten bij Rainforest Alliance.

Peru heeft in 2019 een wet aangenomen om single-use plastic in de Peruaanse samenleving te ontmoedigen. Onze partner - die jarenlang vocht  om dit te realiseren - is toegetreden tot een commissie die verantwoord toerisme in kwetsbare gebieden uitdraagt. In 2019 is onze partner erin geslaagd 2700 stuks plastic minder te gebruiken (bijna 73% van het totaal). Single use plastic flessen worden niet meer gebruikt. Alleen plastic tassen en flessen die kunnen worden hergebruikt mogen nog worden gebruikt, voedsel wordt in bulk ingekocht om plastic verpakking te voorkomen en men ontmoedigt hotels, restaurants en reizigers geen single-use plastic te gebruiken. Ook heeft men gidsen, koks en dragers bewust gemaakt van het belang om single-use plastic tegen te gaan en hoe je dat doet.

Je slaapzak dient bestand te zijn tegen temperaturen van 0°C tot aan -5°C (maanden juli/aug). Denk ook aan een regenhoes voor je (dag-) rugzak. Het meenemen van een thermosfles is praktisch, een duurzame manier om altijd drinken bij de hand te hebben en ook geschikt voor een bouillon-drankje. Voor de maanden november en december is het raadzaam wandelstokken (ijzeren punten niet toegestaan!) mee te nemen daar de trail dan glibberig kan zijn door de grotere kans op regen. In de periode maart t/m oktober zijn wandelstokken ook raadzaam, doch wellicht iets minder urgent. Neem een extra tas mee (of koop in Peru een fraaie handgemaakte!) waarin je de spullen die je niet nodig hebt tijdens deze trail, in je hotel in Cusco achterlaat. Het self inflatable matje is ca. 1.75m lang, houd er rekening bij dat je voeten in gestrekte ligging iets erover kunnen uitsteken. Neem het volgende mee op reis: 

 • Goed ingelopen bergwandelschoenen (waterdicht, goed profiel, enkelbescherming)
 • Katoenen T-shirts / katoenen overhemden (korte mouwen)
 • Pullover(s)
 • Kleding met thermische isolatie (o.a. ondergoed van merinowol)
 • Fleece
 • Goede trekkingsbroek (licht, luchtig, sneldrogend)
 • Gevoerde (dons) trekkingjas/parka
 • Pet (goede bescherming tegen zon en regen)
 • Warme muts (voor de koude nachten)
 • Handschoenen
 • Regenponcho/regenjas
 • Drinkfles (minimaal 1 liter) gevuld met water voor eerste dag
 • Waterzuivering tabletjes/waterzuiveringssysteem (bv. GRAYL fles)
 • Voldoende trekkingsokken
 • Lichte sokken (voor ’s avonds)
 • Slippers (na afloop wandeling) 
 • Slaapzak (comfortniveau 0°C/-5°C)
 • Dagrugzak (eventueel camelbag)
 • Waterdichte duffelbag
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Zonnebril  (100% UV-werend)
 • Zonnebrand (blockfactor minimaal 30)
 • Lippenbalsem (100% UV-werend)
 • Hoofdlamp (bijv. Petzl)
 • Kleine reishanddoek of sarong 
 • Camera (plus reservebatterijen/powerbank)
 • Snacks, koekjes, energybars, chocolade, muesli, droog fruit, rozijnen, druivensuiker
 • Persoonlijke medicijnen, paracetemol, second scin voor blaren, pleisters, enz 
 • Wat contant geld (voor o.a. fooi gids, kok en dragers)
 • Paspoort
 • Wandelstokken (ijzeren/metalen punten zijn NIET toegestaan bij Machu Picchu)
 • Goed humeur! 

Ga je binnenkort op reis naar Peru bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/peru. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Naar Peru via de Verenigde Staten
Als je naar/vanuit Peru via de Verenigde Staten vliegt, moet je in het kader van het ESTA-programma vooraf een reisvergunning voor de VS aanvragen. Voor meer belangrijke informatie over deze reisvergunning (ESTA), je paspoort, het Advanced Passenger Information System (APIS) en je bagage Lees verder...

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een toeristisch bezoek aan Peru hebt u geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 183 dagen. Uw paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten. Daarnaast moet u beschikken over over een vliegticket voor de terug- of doorreis, een reserveringsbevestiging van de eerste accommodatie en over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u hiervoor contact op met de ambassade of een consulaat van Peru (zie nuttige adressen).

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Peru

Vliegen via de Verenigde Staten

Indien u een vlucht boekt met een overstap in de Verenigde Staten naar uw eindbestemming, dan moet u minimaal 72 uur voor vertrek een elektronische reistoestemming aanvragen. Dit kunt u online aanvragen op de website van 'US Immigrations', mits uw reis niet langer duurt dan 90 dagen en u staatsburger of ingezetene bent van een land dat valt onder het VISA Waiver Program (VWP), waaronder Nederland en België. Zonder deze reistoestemming heeft u geen toegang tot het land, ook niet voor een tussenlanding of overstap. Baby’s en kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Meer uitleg kunt u vinden op de website van SNP, klik hier (http://www.snp.nl/esta). Voor het aanvragen van een ESTA reistoestemming, klik hier: (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/).

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen en de reisleiding hierover in te lichten.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort').

Gezondheidszorg
In Peru zijn de medische voorzieningen geconcentreerd in de grote steden en rond de mijnen. Het niveau van de voorzieningen in de ziekenhuizen is laag.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Pas op met wat u eet en drinkt.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch

 • Draagt u een bril, hang deze met een koortje om uw nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van uw bril.
 • Draagt u lenzen, neem dan ook een reservebril (met zonneglazen!) mee.

Hoogteziekte
Tijdens uw reis in Chili (3.800-4.880 m), Bolivia (3.000-5.432 m) en Peru (3.000-4.200 m) kunt u last krijgen van hoogteziekte. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Gun uw lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Het treedt gewoonlijk op vanaf 3.000 meter hoogte. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Dit gaat na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid of hardkloppingen, dient u zo snel mogelijk af te dalen of een arts raadplegen. Heeft u ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, dan verzoeken wij u dringend uw arts te raadplegen.

Acclimatisatietips
Enkele tips om de acclimatisatie voorspoedig te laten verlopen:

 • Ga uitgerust op reis en drink vooraf niet veel alcohol.
 • Drink op hoogte veel water (4 à 5 liter per dag)
 • Drink geen of weinig koffie en alcohol.
 • Rook niet.
 • Vermijd slaap- en kalmerende middelen; deze verminderen ademhaling en zuurstofopname.
 • Rustig aandoen, programma zo nodig aanpassen.
 • Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter (via uw gids, hotel of reisleider)
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte'. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Peru binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Peru zelf komt in bepaalde gebieden ook Gelekoorts voor.

Gelekoorts
In Peru komt Gelekoorts voor in regenwoudgebieden (jungle) die op minder dan 2.300 m hoogte liggen.

Malaria
In Peru komt het hele jaar Malaria voor in plattelandsgebieden die op minder dan 2.000 m hoogte liggen, vooral in de departementen Ayacucho, Junin, Loreto, Madre de Dios, Piura, San Martin en Tumbes. Het hoogste risico op Malaria is in Loreto (Amazonegebied) en aan de grens met Ecuador.

Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden Malaria prophylaxis aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Zikavirus (& dengue en chikungunya)
Het zikavirus (& dengue en chikungunya) wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Het zikavirus is een virus dat de infectieziekte zikakoorts veroorzaakt die meestal vrij mild verloopt. Maar ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wetenschappelijk is bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of van plan zwanger te worden, dan raden we je aan contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Voor meer informatie over het zikavirus verwijzen we je naar het RIVM. Op deze site tref je een link aan naar de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) die regelmatig updates verstrekt van de landen waar het zikavirus voorkomt. 

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen Incatrail Machu Picchu

Peru - Incatrail naar Machu Picchu

De mooiste wandeling van de Andes

Trektocht met tenten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.