Oostenrijk - Virgental, 8 dagen Bergwandelen met minitrek in het mooiste dal van Oost-Tirol

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Beleef het echte alpine gevoel in het duurzame Virgental, gelegen aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Je maakt tijdens deze bergwandelvakantie mooie wandelingen door deze rustige en ongerepte vallei, omringd imposante drieduizenders, en een driedaagse huttentocht. Je overnacht in een mooi landelijk boutiquehotel in Hinterbichl achterin het dal en twee bijzonder fraaie en comfortabele berghutten.

Uniek aan deze reis

 • Op en top alpen landschap
 • Twee overnachtingen in schitterend gelegen berghutten
 • Vriendelijk hotel in het dal
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Virgental

De naam Hohe Tauern is eeuwenoud en stamt uit de tijd dat handelslieden via ijsvrije verbindingspassen, die Tauern werden genoemd, de Alpen doorstaken. Het Virgental ligt aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern en is de bakermat van het Sanfter Tourismus (duurzaam toerisme). In het Virgental zul je vergeefs zoeken naar ontsierende skigebieden, kabelbanen en stuwdammen. Wel vind je er rust en sympathieke initiatieven gericht op natuur- en wandelvakanties voor jong en oud. Door de wijze waarop bergboeren al generaties lang hun land bewerken is de natuurlijke rijkdom van het dal opmerkelijk. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Het indrukwekkende landschap - het Virgental is omringd door drieduizenders - wordt ontsloten door een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waarin vooral de Höhenwanderwege opvallen. Je maakt vanuit een vriendelijk pension dagtochten en een driedaagse tocht met overnachtingen in twee berghutten. Met behulp van korte transfers kun je zonder zware inspanningen het hele Virgental bewandelen en zo volop genieten van deze maagdelijke vallei.

Dag 1

Aankomst in het Virgental. Als je vroeg bent kunt je nog een leuke rondwandeling door de velden rond het dorp Virgen maken (ca. 2,5 km). Ook de burchtruïne Rabenstein en/of de kruisweg zijn aardige wandeldoelen voor een namiddag.

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 2

De reis begint met een rondwandeling vanuit het gehuchtje Mellitz (schuin boven Virgen) naar het Zedlacher Paradies, een natuurpark met 500 jaar oude lariksen. Via de Woden Alm keer je terug naar Virgen. Wandeling: 12,5 km, 680 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

*) vanwege boswerkzaamheden is waarschijnljk een deel van het Zedlacher Paradies niet toegankelijk. Informeer bij de VVV naar de actuele situatie en wandelopties in dit gebied. Meer informatie staat ook in de reisinformatie van SNP.

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 3

Je rijdt met de eigen auto naar Ströden aan het eind van het dal (als je met de trein naar Oostenrijk bent gekomen en het transferpakket hebt bijgeboekt, word je weggebracht en na de wandeling weer opgehaald). Je maakt een wandeling in het Maurertal. Deze tocht voert je omhoog naar de Essener-u. Rostocker Hütte, waarbij je onderweg het zicht op de wildstromende Maurer Bach met zijn talrijke watervallen nauwelijks uit het oog verliest. De Venediger Gruppe met zijn besneeuwde toppen vormt daarbij het indrukwekkende decor. de terugweg is gelijk aan de heenweg.
Wandeling: 13 km, 800 m stijgen en 10 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 4

Vandaag rijd je met de eigen auto naar Ströden aan het eind van het dal (als je met de trein naar Oostenrijk bent gekomen en het transferpakket hebt bijgeboekt, word je weggebracht en na de wandeling weer opgehaald). Je loopt het dal omhoog naar de plaats waar het smeltwater van de Umbal Kees (gletsjer) zich naar beneden stort in verschillende spectaculaire watervallen, soms meer dan 100 m hoog. Na de Umbalfälle kun je doorlopen naar de Clara Hütte op 2038 m. De terugweg is gelijk aan de heenweg, dus je kunt deze wandeling net zo zwaar en lang maken als je zelf wilt. Wandeling: 14 km, 710 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 5

Vandaag begin je aan de minitrektocht over de Venediger Höhenweg. Na een korte transfer begin je aan een lange klim naar de op 2575m hoogte gelegen Sajathütte. Een van de mogelijke routes volgt het Naturlehrpfad waarbij je door verschillende vegetatiezones heen loopt. Naarmate je hoger komt zie je de hut in de vorm van een kasteel steeds duidelijker liggen, als een adelaarsnest tegen de bergen geplakt. Wandeling: 4,5 km, 1000 m stijgen, 3,5 uur. 
Indien je het rustig aan wilt doen laat je jezelf op de parkeerplaats onder de Bodenalm afzetten. Vandaar is het geleidelijk stijgen naar de Sajathut. Wandeling: 6,5 km, 850 m stijgen, 4 uur.

Overnachting in

Sajat Hütte

Dag 6

Na het ontbijt verlaat je de hut en wandel je rustig over de Höhenweg naar de Eisseehütte (2521 n). De hut ligt aan het einde van het Timmeltal. Het fraaie meertje van de Eissee ligt ruim 200 meter hoger dan de hut. Hier kun je na aankomst nog naar toe wandelen via een smal bergpad. Je bent dan in een indrukwekkende omgeving met hoge rotswanden. Goede bergwandelaars kunnen nog verder proberen te komen, via de Kleinitzalm richting het Wallhorntörl (3045 m).
Wandeling Eisseehütte: 5,5 km, 300 m stijgen en dalen, 2,5 uur. Extra wandelingen na aankomst: 3-6 km, tot ruim 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Eisseehütte

Dag 7

Op de terugweg naar Virgen volg je eerst de Prägratener Höhenweg, met uitzicht als vanaf een balkon op het Virgental, naar de Wunalm. Je daalt verder en komt terug in het bos en later op de weilanden rond Virgen, waar je de ronde door het Virgental afsluit. Wandeling: 13,5 km, 300 m stijgen en 1600 m dalen, 6 uur. Je kunt ook kiezen voor een variant die direct afdaalt naar Bodenalm. Wandeling 12,5 km, 150 m stijgen en 1450 m dalen, 5 uur. 

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 8

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in het dal 5 nachten in een vriendelijk en mooi gelegen boutiquehotel van niveau 3*+ in Hinterbichl, helemaal achterin het dal, dus gegarandeerd rustig.
Het hotel heeft een tuin, wellness en een goed restaurant. De nachten dat je in de Eissee Hütte en de Sajathütte slaapt, kun je je overbodige bagage in het hotel achterlaten. Er is geen bagagevervoer naar de hutten, maar voor twee nachten loop je met lichte bepakking. Onze comfortwaardering is 3, omdat je in de hutten in eenvoudige omstandigheden overnacht.

 • In de Sajathütte slaap je op meerpersoonskamers (Lager). Daarbij is bedlinnen niet inbegrepen. Je dient dan zelf een lakenzak of slaapzak mee te nemen. In de hut is het sanitair op de gang, inclusief (muntjes)douche, je dient zelf een handdoek mee te nemen.
 • In de Eissee Hütte verblijf je op kleine slaapzaaltjes, waar 8-11 mensen kunnen slapen. In de hut zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. In de hut dien je zelf een handdoek en een huttenslaapzak mee te nemen. 

Over de maaltijden

Ook in Hinterbichl staat je een heerlijk ontbijt te wachten. Op deze locatie kun je alleen bij het hotel eten, en dat is ook meer dan prima: hier boeken we dus ook het avondeten voor je. Je kunt er ook een lunchpakket bestellen; in Hinterbichl zijn geen winkels. De lunch kun je wel in Virgen of Prägraten kopen (met auto bereikbaar) of onderweg in een zogenaamd Jausenstation (bergrestaurant) nuttigen. 
In de berghutten krijg je ontbijt en avondeten. Tijdens de minitrek kun je bij de berghutten lunchen, of je bestelt zelf de avond van tevoren bij de hut een lunchpakketje.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 2x avondeten in de berghutten
 • transfer dag 5 naar beginpunt minitrek
 • opslag overbodige bagage tijdens minitrek
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • overige transfers voor OV reizigers op dag 1,3,4,8 (bij te boeken via optioneel transferpakket)
 • eventuele kosten douche in berghutten
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting ( € 2,50 p.p.p.d.)

Over de activiteiten

Je maakt wandelingen door het Virgental, waarbij je in één pension verblijft en tweemaal in verschillende berghutten overnacht. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven op de meeste dagen beperkt. Tijdens deze reis kan ook de minder ervaren bergwandelaar doordringen in de alpiene zone en genieten van de wereld boven de boomgrens.
In de vroege zomer kunnen er nog sneeuwvelden op de route zijn waardoor het lastig wordt voor mensen met hoogtevrees. Je dient dan tredzeker te zijn. Voor de twee overnachtingen in de berghutten neem je wat extra spullen mee in je rugzak.

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn ook met kinderen te maken. In het hotel zijn ook enkele familiekamers beschikbaar. Voor families hebben we ook een speciale reisvariant, waarbij je overnacht in appartementen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement extra overnachtingen boeken bij de accommodatie in het dal.

Extra's

Transfers

Transferpakket voor treinreizigers (vanaf € 265,- per boeking)

Indien u met de trein en bus naar het Virgental reist kunt u een transferpakket bijboeken. U wordt dan opgehaald van en weggebracht naar Matrei op dag 1 resp. 8 en u wordt op dag 3 en 4 weggebracht en opgehaald naar en van het beginpunt van de wandeling.

NB: de transfer op dag 5 (naar beginpunt minitrek) is voor iedereen standaard inclusief in de reissom omdat deze niet met de eigen auto kan worden uitgevoerd.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Virgental is ca. 970 km. Je kunt de auto in overleg met de pensionhouder parkeren. Indien je met de eigen auto bent gekomen gebruik je deze op dag 3 en 4 om naar Ströden op en neer te rijden, voor de wandeling aan het eind van het dal.

Trein informatie

Na aankomst op station Kitzbühel reis je per lijnbus in 1,5 uur naar Matrei in Osttirol. Indien je een transferpakket bijboekt word je opgehaald van het busstation in Matrei.
Terugreis: bij een bijgeboekt transferpakket word je op de dag van vertrek naar Matrei gebracht en reis je met de bus naar Kitzbühel en vandaar met de trein terug naar huis. 
Informatie bus : klik hier

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Kitzbühel  08:08 - 18:02 3
Kitzbühel – Amsterdam CS    09:30 - 21:59 2

Nachttrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Kitzbühel 19:00 - 09:57 1
Kitzbühel – Amsterdam CS 20:41 - 09:59 1

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Dit arrangement kun je starten van begin juli t/m begin september. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in de zomermaanden wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Virgental ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Voor de wandelingen zijn op dag 3 en 4 korte verplaatsingen nodig. Het openbaar vervoer is beperkt, maar dit kan prima met de eigen auto. Reis je met het OV, dan is er een transferpakket bij te boeken, waarbij wij zorgen voor een taxi.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Umbaltal Isel Virgental

Oostenrijk - Virgental

Bergwandelen met minitrek in het mooiste dal van Oost-Tirol

Bergwandelvakantie vanuit hotel en langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.