Oostenrijk - Stubaital, 4 dagen Huttentocht over de Stubaier Höhenweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs berghutten

Stoere trektocht door de Stubaier Alpen; hier liggen de ongenaakbare massieven van drieduizenders als Stubaier Wildspitze, de Schrankogel en de Wilder Freiger. Imposante rotsmassieven, steile puinhellingen, moreneruggen, ijzige bergmeertjes en grimmige gletsjers bepalen hier het beeld. Prachtige Höhenwege, met soms een stukje klauteren langs een staalkabel, leiden de wandelaar langs de mooiste panorama’s en gezellige berghutten, waar de heisse Schoko en de Kaisersschmarren dampend wachten.

Uniek aan deze reis

 • Avondeten en 'Wanderjause' inbegrepen
 • Hooggelegen berghutten
 • Ruige alpiene wereld
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Oostenrijk - Stubaital

In het kort ziet het programma er als volgt uit: 

 • Dag 1: aankomst bij de Mutterberg-alm, per kabelbaan of te voet naar de Dresdner hut
 • Dag 2: wandeling over het Peiljoch, overnachting in Sulzenauer hut
 • Dag 3: wandeling naar het Langental (6 km), overnachting in Nürnberger hut
 • Dag 4: wandeling naar het Stubaital (6 km)

Dag 1

Met bus of auto naar Mutterberg, naar het dalstation van de Stubaitallgletsjer. Hier start je met de 4-daagse huttentrektocht. Vanuit Mutterberg kun je met de gondel omhoog naar de Dresdner Hütte, de eerste hut waar je gaat overnachten. Je kunt ook wandelend: je klimt vanaf de Mutterbergalm omhoog langs een klaterende bergbeek. Onderweg kom je enkele watervallen tegen en heb je prachtig uitzicht op het Stubaital achter je. Jouw bagage voor de komende drie nachten neem je zelf in jouw rugzak mee. Wandeling: 3 km, 550 m stijgen, 2 uur.

Wanneer je na de lunch jouw bagage achterlaat in de hut, zou je nog verder omhoog kunnen gaan met de gondel. Deze brengt je naar Jochhohe, waar je op de gletsjer kunt, je kunt nu naar het hoogste panoramapunt van Tirol (3150 m). Bij mooi weer kun je Italië zien liggen. Wandelduur 2 uur. Een andere mogelijkheid is om vanuit de hut de 2635 m. hoge Egnesengrat te beklimmen.

Overnachting in

Dresdner hut - Dresdner Hut

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Stubaital

Actieve bergwandelvakantie in een dal vol sportieve mogelijkheden met een unieke en stevige 4-daagse huttentocht nabij de Stubaier gletsjer, de Stubaier Höhenweg en een deel van de Wilde Wasserweg volgend. De overige dagen verken je vanuit een heerlijk hotel het Stubaital en de rustige zijdalen. Via kabelbanen kun je ook op grotere hoogten wandelingen maken. Maar ook uitdagende mountainbiketrails, een zomerrodelbaan, een klimcursus of zelfs paragliden. Voor een culturele onderbreking is Innsbruck niet ver weg.

Bekijk hier het online fotoverslag van een gezin op deze reis.

Dag 2

Vandaag wandel je naar de Sulzenauer Hut. Je wandelt en klautert over smalle paadjes of alleen volgens de markeringen over steenvlaktes. Dit is echt het ruigere werk. Regelmatig zijn er staalkabels om je meer houvast te bieden. Na het passeren van de Peiljoch krijg je prachtig uitzicht over de uitlopers van de Sulzenauer gletsjer. Je moet voor deze tocht zeker geen hoogtevrees hebben, want je passeert af en toe steile hellingen. De Peiljoch is een echte bergkam en wandelpaden kunnen behoorlijk steil zijn, bereid je voor op flink klauteren. Aangekomen bij de hut kun je lekker genieten van de omgeving. Er zijn verschillende bergmeertjes, mooie weiden en er wordt in de buurt ook veel geklommen. Wandeling: 4 km, 400 m stijgen en 500 m dalen, 4 uur.

Dalvariant: met de kabelbaan weer omlaag en met de bus naar de ingang van de Grawa-alm. Vanaf hier via een gemarkeerde route omhoog naar de Sulzenauer hut, een geleidelijk klimmende en afwisselende route door een mooi dal. Wandeling: ca. 4 km, 660 m stijgen, 3 uur

Overnachting in

Sulzenauer hut - Sulzenauer hut

Dag 3

Vandaag wacht een pittige wandeling boven de boomgrens door rotsachtig gebied. Vanuit de Sulzenau Hütte wandel je, voortdurend stijgend, naar de Maierspitze. Veel losse stenen, veroorzaakt door gletsjers, maken de route soms lastig. Ook zijn er steile stukken. Vergeet echter niet af en toe uit te rusten en te genieten van de prachtige vergezichten. Na de passage van de Maierspitze, met een kort traject met staalkabels, wandel je steil naar beneden naar het Langental. In dit dal bevindt zich je volgende overnachtingadres: de Nürnberger Hütte. Ook hier kun je onder het genot van een drankje lekker kijken naar de klimmers die pittige wanden aan het bestijgen zijn.
Wandeling: 6 km, 550 m stijgen en 500 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Nürnberger hut - Nürnberger hut

Dag 4

Vandaag ga je flink afdalen, weer terug naar het Stubaital. Je daalt vanuit de rotsachtige omgeving van de Nürnberger Hütte via een kronkelend pad af naar het Langental, een schilderachtig dal met dichtbeboste hellingen en groene weiden. Onder het wandelen passeer je enkele watervalletjes en komt het Stubaital langzaam maar zeker weer in zicht. Vanuit het Langental daal je door het bos verder af naar het Stubaital. Wandeling: 6 km, 875 m dalen, 3 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in berghutten en maakt twee nachten deel uit van de wereld van bergbeklimmers en wandelaars, die het hoogste deel van de Stubaier Alpen willen zien. Aan tafel in de gemeenschappelijke Stube of op het terras worden alle ervaringen uitgewisseld; er heerst een typische “huttensfeer”. Je slaapt op traditionele Lager (slaapzaaltjes). Er is overal goed gemeenschappelijk sanitair met warme douches.

Meenemen: een huttenslaapzak / lakenzak, kussensloop, handdoek en slippers. Dekens zijn aanwezig. Een eigen slaapzak kan natuurlijk ook.

Over de maaltijden

In de hutten krijg je zowel ontbijt, avondeten als een eenvoudig lunchpakketje. Het lunchpakket is bedoeld voor de trek onderweg en bestaat uit een voedzame boterham met worst of kaas, stuk fruit, zoete reep. Aangekomen bij de volgende hut kun je daar indien gewenst uitgebreider lunchen. Je hoeft dus op je trektocht in elk geval niet met grote voorraden eten te sjouwen. Denk wel om voedzame snacks of extra's voor onderweg.  In de Dresdner en de Sulzenau hut is het mogelijk om glutenvrij te eten. In de Nürnberger Hut moet je zelf hiervoor zorgen.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • 3 x lunchpakketje voor onderweg
 • 3 x diner
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lokale bustransfers
 • overige maaltijden
 • bagagevervoer
 • persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

De routes tussen de hutten zijn kort, maar in hoog alpien terrein, vandaar dat we deze tocht met niveau 4 hebben gewaarderd. Het is een geweldige tocht voor mensen die van stevig wandelen en af en toe wat klauteren houden én over enige ervaring in het hooggebergte beschikken. De routes zijn gemarkeerd. Op enkele trajecten zijn er ijzeren kabels in de bergwand verankerd voor extra houvast op de moeilijkere en steilere stukken. Soms voeren behoorlijk smalle paadjes langs steile hellingen. Voor mensen met hoogtevrees is de huttentocht dus niet geschikt. Je neemt voor 3 nachten bagage mee in je rugzak. 

Geschikt voor kinderen

Deze reis is geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar.

extra dagen

Je kunt extra nachten boeken. Geef dit bij boeking aan.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Stubaital is ca. 950 km. Je kunt de auto bij de Mutterberg-alm parkeren. Aan het einde van de trektocht neem je de bus terug naar de Mutterberg-alm. Deze gaat 's middags tweemaal per uur, XX.11 en XX.41. Deze busrit duurt 4 minuten.
Een goede optie is ook om de auto in Neustift te parkeren en per bus heen en weer te gaan.

Trein informatie

Vanaf Innsbruck Hbf. neem je de bus naar het Stubaital. Klik hier voor informatie over busdiensten.

Als je per trein arriveert kun je vanaf Innsbruck als gast in het Stubaital gratis met de bus of de Stubaitalbahn naar je bestemming reizen. Hiertoe kun je een voucher downloaden op de website van Stubai Touristik. Let op: het laatste stuk met de kabelbaan valt hier dus niet onder!

Treinschema

Je kiest een treinreis naar Innsbruck. Omdat er op de eerste en laatste dag een wandeling te maken is, kan je het best de Nightjet nachttrein nemen, die rond 9.00 in Innsbruck aankomt. 

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Innsbruck 19:00 - 09:14 0
Innsbruck Hbf – Amsterdam CS 20:44 - 09:59 0

Wil je met de dagtrein reizen, dan kun je het beste een nacht in Innsbruck (of München) boeken vóór en na dit arrangement. Beide steden zijn leuk om te bezoeken.

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrien wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Om een dagtreinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week van juli t/m september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Stubaital ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Denk om voldoende cash-geld! In de berghutten kun je niet met betaalkaarten betalen. Voor de douche heb je soms munten nodig.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Oostenrijk Stubaital huttentocht minitrek

Oostenrijk - Stubaital

Huttentocht over de Stubaier Höhenweg

Minitrek langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.