De Nederlandse gastvrouw en gastheer zullen je adviseren en begeleiden. De wandelingen worden begeleid door Bettina van der Vaart. Behalve gediplomeerd bergwandelgids is ze ook UNESCO biosfeerranger. Ze heeft haar opleiding tot bergwandelgids gevolgd bij de Verein der Salzburger Bergwanderführer. Haar opleiding tot Biosfeerranger heeft ze via het UNESCO Biospärenparkmanegement gevolgd bij het Ländliches Forstbildungs Institut.
Bettina begeleid ook al vele jaren onze winterse sneeuwwandeltochten in de Lungau.
Ter verdere introductie van Bettina, een week uit het leven van een biosfeerranger, die haar passie voor de bergwereld en alles wat daar groeit en bloeit illustreert.
De week begon met groep 3a op de basisschool van Mariapfarr waar ik een les over de 'bloemetjes en bijtjes' heb gegeven. Dit is een project vanuit het Biosfeerreservaat over de soortenrijke bloemenweides in de Lungau. Lekker naar buiten gegaan, met de kinderen op bloemenjacht geweest en ze op een speelse manier wat geleerd over het belang van de bloemenweides. Daar sta je dan als Hollandse een memoryspel te maken van wilde bloemen met een groepje Lungause kinderen. Leuk om te zien hoe deze kinderen zo enthousiast kunnen zijn over de lokale bloemenpracht op 250 meter van de school vandaan. Daar kan ik echt van genieten en ... ik heb er zelf ook nog weer wat van geleerd!
Dinsdag was 'de-zwarte-specht-dag'; 's Morgens een gehoord en 's middags een gezien, gewoon tijdens het wandelen met de honden in het Lessachdal. Het zijn erg schuwe vogels en laten zich niet zo makkelijk zien, maar ik had het geluk dat ie voor mij vandaag een uitzondering heeft gemaakt. De woensdag stond in het teken van de voorbereidingen voor het zomerseizoen. Over twee weken beginnen de Biosfeerreservaat-wandelingen. De nieuwe folder is net uit en de foto op de voorkant nodigt uit. Leuk, ik heb zin in de zomer! De eerste afspraken met de paddestoelspecialisten zijn inmiddels ook gemaakt. De ervaringen van vorige jaar hebben wel bewezen dat de Lungau met zijn uiteenlopende biotopen het gebied bij uitstek is voor deze mycologische excursies. Wat een eer om deze mensen als lokaal deskundige op de verborgen paddestoelplekjes te mogen wijzen in het gebied wat ik nu op mijn duimpje ken.
Vrijdag was een thuiswedstrijd voor het schoolprojekt 'Het behoud van de bloemenweides in het Biosfeerreservaat Salzburger Lungau'. Ik mocht groep 3 en 4 van de basisschool in Lessach mee op excursie nemen. Een mooie plek uitgezocht aan de rand van het dorp, tussen de weides waar de boeren sinds een dag met de maaikoorts besmet waren, maar voor het thema van de dag was de timing perfect: De bermen en stijlere randen van de weitjes mochten we, zoals afgesproken met de lessacher boeren, naar hartelust uitpluizen voor onze les en spel. Het was voor allen weer een leerzame en geslaagde ochtend en een mooi begin van een zonnig, zoemend Pinksterweekend. De afsluiting van de week vond plaats in St. Michael met een excursie langs de rivier de Mur en de omliggende bloemenweides. Het thema van vandaag is Van de bloemenweide naar het winkelmandje...of toch omgekeerd?. Hier gaat het om de invloed van de bloemenweides op de levensmiddelen die we dagelijks inkopen en de bewustheid waarmee we dit kunnen doen. Een spannend onderwerp om in een excursie te verpakken. Na 1,5 uur struinen tussen de zoemende en geurende bloemenweides sluiten we af met een welverdiende Jause van regionale producten, die hun oorsprong hebben in de bloemenweides van deze prachtige streek. Dit zijn de dingen die het leven hier zo mooi maken en de momenten waarop we ons realiseren waarom we hier op deze plek - zoals ze hier zeggen 'am Ende der Welt' - zijn gaan wonen.