Sneeuwschoenwandelen in de Lungau - Wiebe de Jager

Oostenrijk - Lungau, 8 dagen Sneeuwwandelen met UNESCO biosfeerranger

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelvakantie vanuit herberg

Unieke sneeuwwandelreis door het natuur- en cultuurlandschap van het UNESCO biosfeerreservaat Salzburger Lungau. Sneeuwschoenwandelen onder deskundige begeleiding van lokale Nederlandse sneeuwwandelgids en biosfeerranger Bettina. In de dorpskern van het bergdorpje Lessach, op 1200 meter is een oorspronkelijke boerderij omgebouwd tot de zeer sfeervolle en comfortabele herberg Dreiländerwirt. Een week sneeuwwandelen bij Bettina en Mark is de ultieme wintervakantie!

Uniek aan deze reis

  • Gratis koffie en thee
  • Kleine groep
  • UNESCO biosfeerranger als gids
  • Zeer knusse dorpsherberg
Zwaarte
Comfort

Video - sneeuwwandelen met Bettina in de Lungau

Sneeuwwandelen vanuit herberg Dreilanderwirt. Bekijk het filmpje op YouTube.

Dag tot dag

Oostenrijk - Lungau

De Nederlandse eigenaren Bettina en Mark hebben een aantal jaren een traditionele almhut gerund en behoren inmiddels tot de lokale bevolking. De opgedane kennis en ervaring van de Lungauer keuken en het leven op de alm gebruiken ze graag om je tijdens deze week met een ‘dreiländertintje’ te verwennen. De overheerlijke maaltijden, met veelal regionale producten, worden grotendeels bereid op een traditionele houtoven. Wie wil weten hoe je een perfecte Kaiserschmarren maakt, kan zelfs meekijken in de open keuken van de ‘oude wagenschuur’ waar je ’s avonds geniet van een heerlijke maaltijd in een sfeervolle en gezellige omgeving. En wat dit verblijf zo bijzonder maakt is dat de gastvrouw en gastheer na een prachtige sneeuwschoentocht ook nog verhalen kunnen vertellen over het leven van de bergbewoners in de Lungau vroeger en nu en wat deze streek tot een UNESCO-Biosfeerreservaat heeft gemaakt.

Tijdens deze unieke week maak je dagelijks een mooie tocht en alle sneeuwwandelingen zijn onder deskundige begeleiding van Bettina. Bij iedere dagtocht, die per dag wordt bepaald afhankelijk van de sneeuwcondities en weersomstandigheden, maak je kennis met het leven van de bergbewoners, de geschiedenis van de streek en met de bijzondere natuur, cultuur en oude gebruiken van de Lungau.

Dag 1

Vandaag reist iedereen naar de Lungau.. In Lessach heten Bettina en Mark je van harte welkom en na het ‘inkwartieren’ genieten we van de avondmaaltijd bij Dreiländerwirt. We krijgen van onze gastvrouw, tevens onze sneeuwwandelgids uitleg over het programma van de week. Hier begint de voorpret voor onze wandeling van morgen!

Overnachting in

Lessach - Gasthof Dreiländerwirt (Winter)

Dag 2

Na het ontbijt volgt een korte instructie over het gebruik van de sneeuwschoenen. Daarna vertrekken we met de sneeuwschoenen ondergebonden vanuit ons verblijf en maken een wandeling in het Hinteres Lessachdal (beschermd landschapsgebied) langs de gelijknamige rivier. Deze nagenoeg vlakke wandeling door weiden en ooibossen is een heerlijke, niet al te inspannende kennismaking met elkaar, de sneeuwschoenen en het betoverende winterlandschap. In de loop van de middag keren we terug bij Dreiländerwirt.

Tochtinformatie: duur 3-4 uur, afstand 9 km, hoogteverschil 100 m stijgen en dalen.

Na een pauze staat een dorpswandeling (weer op gewone schoenen) op het programma met uitleg over het karakteristieke van een oorspronkelijk Lungauer boerenbergdorp. Ook bezoeken we de (in Oostenrijk unieke) begraafplaats van Lessach, midden in het dorp. Tochtinformatie: duur max. 2 uur.

Overnachting in

Lessach

Dag 3

Vandaag rijden we per minibus (30 minuten) naar het Prebergebied (1500 m) Vanaf het bevroren Prebermeer gaat de wandeling naar het Natura 2000 hoogveengebied Überlingmoor, gelegen in de kernzone van het biosfeer park. Hier maken we een rondtocht en genieten we van de absolute rust en proeven de sfeer van dit mystieke landschap met z'n kenmerkende vegetatie van dwergberken en dwergdennen.

Tochtinformatie: duur 5 uur, afstand 11 km, hoogteverschil 300 m stijgen en dalen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en vermoeidheid gaan we of per minibus of te voet terug naar Lessach. Duur van de terugwandeling 1,5 uur, afstand 4 km, 50 m stijgen, 350 m dalen.

Overnachting in

Lessach

Dag 4

Na het ontbijt gaat de reis per minibus naar een gebied in de zuidelijk gelegen Nockbergen op de grens met Karinthië, Schönfeld genaamd. De reis ernaartoe ( 45 minuten) over smalle, dik besneeuwde weggetjes  is mooi, maar zodra we in het gebied aankomen (op 1700 m.) begrijpen we waarom dit gebied deze naam heeft gekregen. Al stijgend door bossen met oeroude lariksen en alpendennen (arve), komen we boven de boomgrens tot op Neumayernock ( 2180 m.) met, als het weer het toestaat,  fantastische vergezichten op de bergketens van de 3 deelstaten, Salzburgerland, Steiermark en Karinthië. Het drielandenpunt ligt hier vlakbij. We dalen weer af door een prachtig arvenbos tot we weer in het brede dal van Schönfeld komen. Het laatste deel van de tocht richting minibus gaan we door een lieflijk, vlakker deel langs de meanderende beek, de Feldbach.

Tochtinformatie: duur 5 uur, afstand 9 km, hoogteverschil 440 m stijgen en dalen.

Voordat we Schönfeld weer verlaten, bezoeken we nog de uit één alpenden gesneden ‘heilige Familie’. Op de terugweg naar Lessach maken we een korte stop in Tamsweg, het hoofdstadje van de Lungau. Hier kunnen we de middeleeuwse gebouwen met hun sierlijke gevels op het marktplein aanschouwen. Er is ook gelegenheid om een winkeltje van lokale kunstenaars en een coöperatie van boeren uit de streek te bezoeken en eventueel  producten uit het biosfeerpark te kopen.

Overnachting in

Lessach

Dag 5

Vandaag gaan we per minibus (20 minuten) naar de berg in het hart van de Lungau (Mitterberg). Deze mini bergketen (hoogte 1580 m) scheidt de Lungau in de 2 hoofddalen van de Mur en de Taurach. Op de Mitterberg maken we een rondwandeling. Tijdens deze wandeling door dichte bossen worden we regelmatig beloond met open stukken met prachtige uitzichten op de in de verte gelegen hoge toppen (tot 2860 m) van de Niedere Tauern. Het massief dat de Lungau in het noorden begrenst. Na het bereiken van het hoogste punt (de Hohenbühel op 1580 m.) dalen we af naar de Taurachvallei, met af en toe mooie doorkijkjes op het Murdal. Hier stappen we weer in de minibus en rijden we naar Mauterndorf: Het Romeinse stadje dat we vanaf de Mitterberg al hebben zien liggen.

Tochtinformatie: duur 5 uur, afstand 9 km hoogteverschil 480 m stijgen en dalen.

In Mauterndorf, een oud Romeins stadje, maken we een stadswandeling (ca. 1 uur) door het centrum, langs de oude gebouwen en herenhuizen met statige trapgevels. Opwarmen kunnen we bij de ambachtelijke Konditorei met een verdiende Kaffee und Kuchen of een Glühwein.

Overnachting in

Lessach

Dag 6

Na het ontbijt rijden we per minibus (15 minuten) naar het stadje Tamsweg. Vanuit Tamsweg gaat aan de zuid-oostkant een smalle weg de Lasaberg omhoog. Net voor de laatste boerderij, op een hoogte van 1330 m. laten we de auto staan en gaan we op de sneeuwschoenen verder. Vanaf hier beginnen we aan een lange maar geleidelijke klim tot op de top van de Lasaberg (1935 m). De route gaat door prachtige bossen en gedeeltelijk door bevroren veengebiedjes. Hoe hoger we komen, hoe mooier de uitzichten. Net voor het bereiken van de top laten we de boomgrens achter ons. De laatste 80 hoogtemeters leggen we af over de onbegroeide helling. Op de ronde top worden we bij het kruis beloond met een adembenemend 360° panaroma-uitzicht. Een tableau met de namen van de bergtoppen die we om ons heen zien, helpt ons aan te wijzen waar we de afgelopen dagen  gewandeld hebben. Ook de Gumma met zijn bijzondere lawinenkegels, het wandeldoel voor de laatste dag, hebben we perfect in beeld. De afdaling terug naar de auto maken we door het zelfde gebied, doch via een alternatieve route.

Tochtinformatie: duur 5,5 uur, afstand 9 km, hoogteverschil 600 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Lessach

Dag 7

Na het ontbijt vertrekken we voor onze laatste tocht naar de Wildbachhütte op de Wiesberg in Lessach. We rijden naar ons startpunt op 1440 m. Langs afwisselende bospaadjes over de graad van de Wiesberg bereiken we via de Granglitzalmen de op 1800 m gelegen Wildbachhütte aan de voet van de berg Gumma. Tochtinformatie: duur 3,5 uur, afstand 4 km., hoogteverschil 370 m. stijgen en dalen.

Bij de Wildbachhütte maken we een tussenstop. Afhankelijk van weer en sneeuwsituatie bezoeken we nog de lawinekegels op ongeveer 30-45 minuten loopafstand van de Wildbachhütte. Deze kegels zijn gebouwd in het lawinespoor waar in 1935 een verwoestende lawine veel schade en ook doden in het dorp veroorzaakte. Deze wel heel bijzondere piramide-vormige bouwwerken moeten voorkomen dat er vanaf de Gumma lawines afglijden en het dorp Lessach bedreigen. Na het bekijken van de “kegels” keren we terug naar de Wildbachhütte.

Mocht het door weersomstandigheden tegen zitten vandaag, is er een alternatief om ’s-middags een rondwandeling te maken via de Granglitzalmen; een klein (in de winter verlaten) huttendorp aan de westzijde van de Gumma. Tochtinformatie: duur 2 uur, afstand 3,5 km, hoogteverschil 180 m. stijgen en dalen.

In de Wildbachhütte wordt ons een typisch avondmaal voor bergsteiger geserveerd. Dan wacht ons nog de afdaling vanaf de Wildbachhütte naar de parkeerplaats op 1440 m. Voor de liefhebbers kan dit met een sleetje over de privé natuur rodelbaan van de huttenbaas. Een echte aanrader! Het laatste stukje terug naar Dreiländerwirt kunnen we weer even instappen en rijden we naar het dorp terug.  ’s-Avonds genieten we nog van een afscheidsdrankje bij Dreiländerwirt en praten na over de belevenissen van de week.

Overnachting in

Lessach

Dag 8

Na het ontbijt eindigt de reis en worden de treinreizigers (indien geboekt) per minibus teruggebracht naar Radstadt, voor de terugreis naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.
De sneeuwwandelingen gaan nooit door terrein met gevaar voor lawines; de lokale gids kent de streek als geen ander. Uiteraard worden de condities altijd gecheckt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in een comfortabele, sfeervolle herberg op een kamer met douche en toilet. Er zijn geen eenpersoonskamers, maar als je alleen op een kamer wil, krijg je een tweepersoonskamer voor alleengebruik. Daarnaast zijn er enkele kamers voor drie of vier personen. Dat zijn grote kamers die soms ook als appartement gebruikt worden, met dus ook woonruimte en een zithoek. In elk kamertype zijn gescheiden bedden.
De kamers en de zeer gezellige algemene woonkamer zijn in het hoofdgebouw. In de sfeervol verbouwde oude graanschuur, die tegenover het hoofdgebouw ligt, is een gezellige verblijfsruimte en hier worden ook het ontbijt en de avondmaaltijd genuttigd.

Over de maaltijden

Mark en Bettina van de herberg zorgen ’s avonds voor gevarieerde avondmaaltijden waarbij veel regionale produkten gebruikt worden. De zeer smakelijke maaltijden worden grotendeels bereid op een traditionele houtoven in de open keuken van de sfeervolle omgebouwde ‘wagenschuur’. ’s Ochtends is er een uitgebreid ontbijtbuffet met zelfgebakken brood en hoofdzakelijk produkten van lokale boeren. Je kunt dagelijks uw eigen lunchpakket klaarmaken en de thermos laten vullen. Koffie en thee gedurende het verblijf is gratis!

Duurzaamheid

Het pension Dreiländerwirt heeft zoveel zonnepanelen op het dak dat ze bijna helemaal zelfvoorzienend zijn en niet meer afhankelijk van de energiemaatschappij. De geproduceerde stroom wordt opgeslagen in een batterij.

Inbegrepen

  • 7 overnachtingen
  • 7x ontbijt, avondeten en lunchpakket
  • koffie en thee tijdens het verblijf
  • transfers volgens programma
  • begeleiding van locale sneeuwwandelgids en Biosfeerranger (Nederlandstalig)

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis per trein met aansluitende transfer Radstadt - Lesssach v.v. (optioneel boekbaar)
  • huur sneeuwwandelmateriaal (ter plaatse, ca. € 50,-)
  • verzekering en uitgaven van persoonlijke aard

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De lengte/zwaarte van de tochten wordt per dag bepaald, afhankelijk van de sneeuwcondities en weersomstandigheden. Ze varieren van 3 tot 6 uur met hoogteverschillen tot maximaal 600m. Een goede conditie is vereist maar er hoeven geen topprestaties geleverd te worden! Het gaat met name om het aktief genieten van prachtige winterlandschappen met oog voor natuur en lokale cultuur. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist voor deze reis.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden treinreis? Boek deze groepstransfer station-accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer deze dan bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepstreinschema. Zonder reservering gaan we ervan uit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Reis je op eigen gelegenheid per auto, dan ontmoet je je reisgezelschap bij de eerste accommodatie. Indien je per trein reist en zelf je ticket hebt geboekt én de aankomsttijd komt overeen met het schema op onze website, dan kun je tegen een meerprijs gebruik maken van de aansluitende transfer naar de accommodatie. Bij afwijkende treintijden zal jezelf voor vervoer van en naar de accommodatie moeten zorgen.

Over de route en parkeergelegenheden

Bij het pension in Lessach is voldoende parkeergelegenheid. de afstand van Utrecht naar Lessach is ongeveer 1050 km, vanaf Brussel ongeveer 1020 km.

Treininformatie

Aansluitend op onderstaand treinschema is er een groepstransfer geregeld vanaf het station Radstadt naar je eerste accommodatie. Deze transfer is voor onze treinreizigers die het treinticket bij ons hebben bijgeboekt inbegrepen.  De rit naar Lessach duurt ongeveer 50 minuten. Zorg dus dat je uiterlijk op de genoemde aankomsttijd op het station bent. Lukt dat niet, dan ga je op eigen gelegenheid naar je accommodatie.

Treinschema

Wanneer je de heen-en terugreis door SNP laat regelen, dan boeken we een treinreis met het volgende schema voor je;

Bestemming  Tijd  overstappen
Utrecht CS – Radstadt  08:13 - 19:34   1
Radstadt – Utrecht CS                        10:26 - 22:59  3 

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Treinschema vertrek 19 januari 2025 en 2 februari 2025:

Heenreis Tijd Trein
Utrecht CS – München Hbf 08:13 - 15:27 ICE 255
München Hbf – Radstadt 16:17 - 19:34 EC 219

Terugreis Tijd Trein
Radstadt – Salzburg Hbf 10:26 - 11:44 IC 512
Salzburg Hbf – Mainz Hbf 12:00 - 17:40 ICE 114
Mainz Hbf – Düsseldorf Hbf 18:20 - 20:32 ICE 26
Düsseldorf Hbf – Utrecht CS 21:11 - 22:59 ICE 224


Treinschema vertrek 23 februari 2025:

Heenreis Tijd Trein
Utrecht CS – München Hbf 08:13 - 15:27 ICE 255
München Hbf – Radstadt 16:17 - 19:34 EC 219
 
 
 
 
 

Terugreis Tijd Trein
Radstadt – Salzburg Hbf 10:26 - 11:44 IC 512
Salzburg Hbf – München Hbf 12:00 - 13:41 ICE 114
München Hbf – Düsseldorf Hbf 14:27 - 19:12  ICE 914
Düsseldorf Hbf – Venlo 19:48 - 20:56 20090
Venlo – Utrecht CS 21:03 - 22:35 IC 3580

 

Kies je ervoor je treinreis zelf te regelen. Dan raden we je aan deze pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd én voldoende deelnemers heeft. Mocht je ervoor kiezen je eigen treinticket eerder te boeken, boek deze dan met flexibele (annulering)boekingsvoorwaarden. Bekijk goed of je de trein (tijdig) kosteloos kan annuleren.

Zie; Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

 

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Lungau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Euro’s voor persoonlijk uitgaven. In Lessach kun je geen geld pinnen, net zo min als in andere kleine dorpen. Tevens kun je in Oostenrijk niet overal met je PINpas betalen.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) stokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en enkelhoog zijn. 

De sneeuwwandelschoenen met stokken kun je ter plaatse huren voor 50 €.

Paklijst:

  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • EHBO sporttape 
  • Dagrugzak (35 liter) stevig en groot genoeg om eventueel je sneeuwschoenen op te vervoeren.
  • Bergschoenen
  • Slippers voor binnen
  • Fleecejack
  • Handschoenen
  • Muts en evt. sjaal
  • Wind- en waterdicht jack
  • Zonnehoed of pet
  • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
  • Zonnebril
  • Zakmes
  • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
  • Thermosfles voor warme drank en drinkfles voor koude drank
  • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen
  • Lang ondergoed (kunststof of Merino)
  • Winddichte en sneeuwafstotende broek
  • Bevestigingsriempjes voor de sneeuwschoenen aan je rugzak
  • Gamaschen om de sneeuw uit je schoenen te houden

Deze winterreis in de Lungau wordt begeleid door Bettina Klarenbeek. Behalve sneeuwwandelgids is ze UNESCO biosfeerranger.

Ter introductie van Bettine, een week uit het leven van een biosfeerranger

De week begon met groep 3a op de basisschool van Mariapfarr waar ik een les over de 'bloemetjes en bijtjes' heb gegeven. Dit is een project vanuit het Biosfeerreservaat over de soortenrijke bloemenweides in de Lungau. Lekker naar buiten gegaan, met de kinderen op bloemenjacht geweest en ze op een speelse manier wat geleerd over het belang van de bloemenweides. Daar sta je dan als Hollandse een memoryspel te maken van wilde bloemen met een groepje Lungause kinderen. Leuk om te zien hoe deze kinderen zo enthousiast kunnen zijn over de lokale bloemenpracht op 250 meter van de school vandaan. Daar kan ik echt van genieten en ... ik heb er zelf ook nog weer wat van geleerd!

Dinsdag was 'de-zwarte-specht-dag'; 's Morgens een gehoord en 's middags een gezien, gewoon tijdens het wandelen met de honden in het Lessachdal. Het zijn erg schuwe vogels en laten zich niet zo makkelijk zien, maar ik had het geluk dat ie voor mij vandaag een uitzondering heeft gemaakt. De woensdag stond in het teken van de voorbereidingen voor het zomerseizoen. Over twee weken beginnen de Biosfeerreservaat-wandelingen. De nieuwe folder is net uit en de foto op de voorkant nodigt uit. Leuk, ik heb zin in de zomer! De eerste afspraken met de paddestoelspecialisten zijn inmiddels ook gemaakt. De ervaringen van vorige jaar hebben wel bewezen dat de Lungau met zijn uiteenlopende biotopen het gebied bij uitstek is voor deze mycologische excursies. Wat een eer om deze mensen als lokaal deskundige op de verborgen paddestoelplekjes te mogen wijzen in het gebied wat ik nu, na zeven jaar, op mijn duimpje ken. Niet alleen biosfeerranger, maar ook sneeuwwandelgids: De perfecte combinatie om ook in het winterseizoen met groepjes door het prachtige natuur- en cultuurlandschap van dit gebied te trekken.

Vandaag net de laatste hand gelegd aan het dagprogramma voor de sneeuwwandelweek komend winterseizoen voor SNP-Reizen. Deze door onszelf ontwikkelde winterreis die we vanuit onze eigen dorpsherberg gaan organiseren, zal ik als gids gaan begeleiden. Het lijkt nog ver weg en een sneeuwschoentocht is op dit moment moeilijk voor te stellen met temperaturen van 30 graden C, maar heel stiekem kriebelt het toch al wel een beetje.

Vrijdag was een thuiswedstrijd voor het schoolprojekt 'Het behoud van de bloemenweides in het Biosfeerreservaat Salzburger Lungau'. Ik mocht groep 3 en 4 van de basisschool in Lessach mee op excursie nemen. Een mooie plek uitgezocht aan de rand van het dorp, tussen de weides waar de boeren sinds een dag met de maaikoorts besmet waren, maar voor het thema van de dag was de timing perfect: De bermen en stijlere randen van de weitjes mochten we, zoals afgesproken met de lessacher boeren, naar hartelust uitpluizen voor onze les en spel. Het was voor allen weer een leerzame en geslaagde ochtend en een mooi begin van een zonnig, zoemend Pinksterweekend. De afsluiting van de week vond plaats in St. Michael met een excursie langs de rivier de Mur en de omliggende bloemenweides. Het thema van vandaag is Van de bloemenweide naar het winkelmandje...of toch omgekeerd?. Hier gaat het om de invloed van de bloemenweides op de levensmiddelen die we dagelijks inkopen en de bewustheid waarmee we dit kunnen doen. Een spannend onderwerp om in een excursie te verpakken. Na 1,5 uur struinen tussen de zoemende en geurende bloemenweides sluiten we af met een welverdiende Jause van regionale producten, die hun oorsprong hebben in de bloemenweides van deze prachtige streek. Dit zijn de dingen die het leven hier zo mooi maken en de momenten waarop we ons realiseren waarom we hier op deze plek - zoals ze hier zeggen 'am Ende der Welt' - zijn gaan wonen.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sneeuwschoenwandeling

Oostenrijk - Lungau

Sneeuwwandelen met UNESCO biosfeerranger

Sneeuwwandelvakantie vanuit herberg

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).