Jotunheimen

Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen Sneeuwwandelen in het Land der Reuzen

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit Gjendesheim

Stevige sneeuwwandelingen voor iedereen die houdt van de eindeloze winterse wildernis van de ruige Jotunheimen. Sneeuwzekerheid lijkt gegarandeerd, evenals onvoorspelbare sneeuwstormen, strakblauwe vriesluchten en ijzige kou. Vanuit de gastvrije berghut Gjendesheim, in de winter in alle rust gelegen aan het eind van de weg, verken je de omgeving van het Gjendevatn en de Beseggen.

Uniek aan deze reis

 • Mooie berghut met goede maaltijden
 • Ruige en sneeuwzekere Jotunheimen
 • Verblijf aan het einde van de wereld
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen

De ruimte en de ruigte van het nationale park Jotunheimen lenen zich uitstekend voor een avontuurlijke tocht op sneeuwschoenen. Sneeuwzekerheid lijkt gegarandeerd, evenals onvoorspelbare sneeuwstormen, strakblauwe vriesluchten en ijzige kou. Vanuit de comfortabele en gezellige DNT berghut van Gjendesheim verkennen we de oostelijke Jotunheimen tijdens flinke dagtochten over bevroren meren en moerassen, door poedersneeuw in berkenbosjes en omhoog naar ijzige toppen zoals de Nordre Gåpåpiggen en Brurskardknappen.
Halverwege de week kun je eventueel, onder begeleiding van een deskundige Noorse gids, afdalen in de ijzige kloof van de Sjoarivier: een unieke ijsbeleving van grillig bevroren watervallen en ijsspelonken. 

Dag 1

Je vliegt van Amsterdam naar Oslo met aansluitend een bustransfer (5 uur) van Oslo naar Gjendesheim. De rit voert langs een van de grootste meren van Noorwegen, het Mjösa meer, en langs de olympische stad Lillehammer. Dan ga je via het Gudbrandsdalen naar het Sjoadal: de ingangspoort naar de ruige witte wereld van de oostelijke Jotunheimen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 2

In de schitterende omgeving van Gjendesheim maken we een inloop tocht naar het Nedre Leirungen meer.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 3

Deze tocht toont ons alle landschapsvariaties van de omgeving. We beginnen langs de rivier en maken dan een lange klim door de berkenbossen naar de markante, boven de boomgrens gelegen Nordre Gåpåpiggen (1398m). Het topje is vanwege weggewaaide sneeuw vaak alleen te voet bereikbaar. Vanuit deze wereld van sneeuw, ijs en rots volgt er een lange afdaling naar het aan de overkant van de Sjoa gelegen Bessheim waar we genieten van zeer verdiende Noorse wafels en warme chocomelk. Het is dan nog een uurtje terug naar Gjendesheim. 
Tochtinformatie: afstand 16 km, hoogteverschil: 450 m stijgen en dalen, duur: 6 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 4

Via een route door de berkenzone rond Maurvangen maken we een geleidelijke klim tussen de boven de boomgrens gelegen toppen Nordre en Sördre Brurskardknappen. Onderweg valt er bij helder weer te genieten van prachtige vergezichten op de westelijk gelegen steile toppen van de Jotunheimen. We gaan verder over het bevroren bergmeer Bruskardtjönne. Via de helling van de Molflyin dalen we af naar Gjendesheim, dat we in de verte zien liggen.
Tochtinformatie: afstand: 15 km, hoogteverschil: 350 m stijgen en dalen, duur: 6 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 5

Na een lange, gestage klim bereiken we het fraaie bergmeer Bessvatnet, vanwaar er mooi uitzicht is over de vallei. Na een rondje over het verstilde meer, tussen de hoge bergtoppen, brengt een mooie afdaling ons weer met beide voeten op de grond.
Tochtinformatie: ca. 15 km, 650m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 6

Onderlangs de steile bergwanden van het Besseggenmassief trekken we de eerste kilometers over het bevroren Gjendemeer. Vervolgens gaan we omhoog door het brede en stille Leirungdal naar de voet van de boven de boomgrens gelegen Brurskardknappen, om daarna de tocht af te ronden met een avontuurlijke afdaling terug naar Gjendesheim.
Tochtinformatie: afstand: 18 km, hoogteverschil: 200 m stijgen en dalen, duur: 6 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 7

Na een korte transfer beginnen we aan een tocht over bevroren meren met weidse vergezichten op de toppen van de Bessfjellet en de Heimdalshøe. Dan weer door berkenbos met de typische Noorse blokhutjes. Na warme chocomel en wafels in Bessheim lopen we de laatste kilometers van deze week, terug naar Gjendesheim.
Tochtinformatie: afstand: max 18 km, hoogteverschil: 200 m stijgen en dalen, duur: 6 - 7 uur.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 8

Na het ontbijt rijden we met de bus naar Oslo en keren huiswaarts.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft deze week in de mooi gelegen berghut Gjendesheim. Vanuit de eetzaal en gezellige zitkamer (met open haard) heb je een schitterend uitzicht over het bevroren Gjendemeer en de omringende toppen. Je bevindt je hier middenin een verlaten witte wereld van sneeuw en ijs, aan de rand van het nationale park Jotunheimen. Er is géén wifi, wel 4G. 

In het bijgebouw heb je de beschikking over een eenvoudige, kleine slaapkamer met douche en wc op de gang. De slaapkamers hebben eenpersoons bedden of stapelbedden. Je kan in je eentje of met twee personen een kamer boeken. Met twee personen is het niet ruim. Het gebruik van beddengoed en één handdoek is inbegrepen (wel zelf bed opmaken, het blijft een berghut).
NB. de kamers in het hoofdgebouw zijn groter maar altijd voor 4 personen, die bieden we niet aan.

Het is mogelijk om met (een deel van) de groep een avond onder de sterren in de Badestamp (hot tub) door te brengen. Een bijzondere ervaring. Reken hiervoor op ca. 200 NOK (ter plekke te betalen), afhankelijk van het aantal deelnemers. Omdat men een dag bezig is het water op te warmen is de Badestamp alleen mogelijk met minimaal iets van 8 mensen.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je het lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap.
Na terugkomst van de tocht is er thee, gevolgd door een zeer goede maaltijd. Een kopje koffie bij de open haard maakt het vakantiegevoel compleet.
Was het eten in de Noorse berghutten vroeger het beste te omschrijven als “eenvoudig”, tegenwoordig serveren ze smakelijke maaltijden met veel groenten en maken ze gebruik van lokale producten, zoals aardappelen en rundvlees. Een duidelijke vooruitgang!

Inbegrepen

 • Verblijf in Gjendesheim
 • Alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met lunch op dag 8
 • Transfer luchthaven Oslo Gardermoen - Gjendesheim v.v. met charterbus
 • Korte transfer volgens programma met busje van Gjendesheim.
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Huur sneeuwwandeluitrusting (350 NOK per week, ter plekke betalen)
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is erg duur)

Over de activiteiten

Je maakt pittige tochten, waarbij aanzienlijke hoogteverschillen overwonnen worden. Een goede wandelconditie is een vereiste. 
De weersomstandigheden zijn onvoorspelbaar op 1000m hoogte in de Jotunheimen. Mooie, stille dagen kunnen afgewisseld worden door gure, ijskoude sneeuwstormen met nog maar 10 m zicht (een bijzondere ervaring!). Kleding en uitrusting moeten hier tegen kunnen.
Omdat je de hele week op dezelfde plek verblijft kan je altijd een dag thuisblijven, om op de heerlijke banken in de lounge een boek te lezen of weg te dromen bij het mooie uitzicht. Eventueel maak je op eigen gelegenheid een kort tochtje over de gemarkeerde sporen rond de hut of op het meer.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op de luchthaven Gardermoen van Oslo.

Over de route en parkeergelegenheden

Je stapt 's middags in Eemshaven op de boot van Holland Norway Lines. De volgende ochtend om 10 uur begin je aan een rit van Kristiansand naar Gjendesheim (ca. 670 km). Dit is te ver om in een dag te rijden (zeker in de winter), omdat je buiten de snelwegen meestal niet harder dan 60 km/uur kan. Je dient dus een overnachting in Oslo of bv. Lillehammer in te voegen. De laatste 100 km rijd je op een besneeuwde, witte weg. Op snelwegen en voor sommige tunnels betaal je tol, die geïnd wordt door je op www.epass24.com aan te melden.

Voor de terugweg haal je de boot (vertrek 15 uur uit Kristiansand) niet en dien je ook een nacht in te voegen. 

NB1. Zorg voor goede winterbanden.
NB2. In de winter is de enige route om in Gjendesheim te komen via Otta, een lange omweg. De weg vanuit het zuiden via Fagernes is dichtgesneeuwd. 

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks met KLM naar Oslo v.v.

Vluchtschema
KL 1141 Amsterdam - Oslo vertrek om 06.45 aankomst 08.35 uur
KL 1148 Oslo - Amsterdam vertrek om 17.00 aankomst 18.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten met KLM is ruimbagage inbegrepen (1 stuk van maximaal 23 kg per persoon).

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jotunheimen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Jotunheimen - Gjendesheim SW 500600

 

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarbij is het goed als je wat ruimte bij je tenen hebt, dan worden ze minder snel koud. Om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt heb je gamaschen nodig. Goedkopere zijn van kunststof die geen vocht doorlaat van binnen naar buiten, wat resulteert in klamme enkels aan het eind van de dag. Beter (maar duurder) zijn 'ademende' gamaschen van bv. Gore-tex.

Met sneeuwschoenen mag je niet op harde ondergrond lopen (asfalt, rotsen), dus op plekken waar onverhoopt geen sneeuw ligt dien je de sneeuwschoenen op je rugzak te binden. Als er geen bandjes en gespen aan je rugzak zitten waarmee dit kan, kun je die los meenemen.

Ter plekke kan je goede sneeuwschoenen en stokken huren. Dit hoef je niet tevoren te melden.
NB. Als je je eigen sneeuwschoenen meeneemt moet je er aan denken dat het lastig is deze attributen (met scherpe punten) mee te nemen op de lange reis. Je zult ze erg goed moeten verpakken.

Denk bij kleding aan een goede wind- en waterdichte jas en broek, fleecetrui, muts en warme handschoenen. In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud en guur tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je kleding en uitrusting moet dus van een goede kwaliteit zijn.

Wat moet je niet vergeten

 • Dagrugzak (35 liter) in de winter heb je meer plek nodig voor warme kleding
 • GELDIG paspoort
 • creditcard/pinpas (in Noorwegen is contant geld uitgefaseerd)
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO (bv. pijnstillers, sporttape, etc)
 • Hoge wandelschoenen
 • Gamaschen (om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt)
 • Bandjes om sneeuwschoenen aan je rugzak te bevestigen
 • Slippers (voor de douche) en/of makkelijke schoenen voor 's avonds
 • Lang ondergoed (wol of kunststof)
 • Fleecejack
 • Wind- en waterdicht jack
 • Skibril
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Handschoenen en warme muts
 • Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
 • Zonnebril en pet
 • Goed boek
 • Lunchtrommel en thermosfles

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Jotunheimen

Noorwegen - Jotunheimen

Sneeuwwandelen in het Land der Reuzen

Sneeuwwandelen vanuit Gjendesheim

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten