Trektocht Anapurna Circuit Nepal

Nepal - Annapurna, 15 dagen Nepal’s klassieke trektocht: Annapurna Circuit

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs eenvoudige lodges

Deze populaire en beroemde Himalaya trektocht rondom het Annapurna massief wordt terecht gerekend tot de allermooisten van de wereld. Het wordt pittig en verbluffend afwisselend; rhododendronbossen, spectaculair geërodeerde ‘badlands’, immense gletsjers, innemende bergdorpjes waar yak herders en graanboertjes wonen. Je bagage wordt gedragen en iedere avond vind je onderdak in een trekkers lodge, waar je kan kiezen van een uitgebreide menukaart.

Uniek aan deze reis

 • 5416m hoge Thorung La
 • Boeddhistische en Tibetaanse cultuur
 • Heerlijk eten
 • Trekking met eigen gids en drager
 • Vervoer met privé taxi
 • Zeer afwisselende landschappen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nepal - Annapurna

Zoals vele bergen is de Annapurna genoemd naar een godin, een belangrijke figuur in de Hindoe mythologie en folklore. Het Annapurna-circuit is een tocht die pas sinds betrekkelijk korte tijd in zijn geheel kan worden gelopen. Nog tot 1977 was de vallei van Manang verboden gebied voor toeristen. Velen beschouwen het dit Circuit als de mooiste trek binnen Nepal met adembenemende Himalaya vergezichten en een dwarsdoorsnede door Nepalese landschappen en culturen.

Tijdens deze tocht ontmoet je meer dan zeven etnische bevolkingsgroepen, met hindoeïstische, boeddhistische en Tibetaanse invloeden. De oorspronkelijke route begint in weelderig heuvellandschap met terrasbouw, gaat door regenwouden, rododendron en naaldbossen, passeert aride, woestijnachtige gebieden die doen denken aan de Tibetaanse hoogvlakte. Hij gaat verder door de alpiene zone naar de 5416m hoge Thorung La pas, om vervolgens in omgekeerde volgorde weer in de subtropen te eindigen. Het traject volgt in grote lijnen de immense dalen van twee rivieren. Eerst de Marsyangdi-rivier tot de Thorung La; daarna de befaamde Kali Gandaki, de oude zoutroute naar Tibet, door 's werelds diepste ravijn, 6600m onder de achtduizenders Annapurna en Dhaulagiri.

Uiteraard loop je hier niet alleen, wandelaars uit alle uithoeken van de wereld komen van de landschappelijke schoonheid genieten. Voordeel hiervan is dat de voorzieningen uitstekend zijn. Overal vind je comfortabele trekkers lodges, waar heerlijke maaltijden worden bereid. Er zijn winkels waar je alles kunt kopen wat je nodig hebt en de paden zijn goed bijgehouden. De vriendelijke dorpsbewoners en je eigen gids en drager staan garant voor een zorgeloze wandelvakantie.

 

Dag 1

Op het vliegveld van Kathmandu (op 1350m hoogte) word je opgewacht en naar je hotel in de toeristenwijk Thamel gebracht. Hier zijn talloze winkels en leuke restaurants. Op loopafstand van het hotel vind je het prachtige Durbar Square van Kathmandu, met vele eeuwenoude tempels en andere monumenten. Ondanks dat de aardbeving van april 2015 zijn sporen heeft nagelaten, is het een bezoek zeker waard.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 2

Vandaag ontmoet je je gids en bereid je je voor op de trektocht. Verder kan je deze dag vrij besteden en uitrusten van de lange reis. Kathmandu is een prachtige stad om te verblijven: de stad zelf en de vallei er omheen zijn letterlijk zó volgepakt met tempels, stoepa's en andere heiligdommen dat je maanden nodig zou hebben om alles te zien. 

Hoogtepunten zijn Durbar Square, Bodnath (de grootste Boeddhistische stoepa van Nepal), Pashupatinath (de belangrijkste Hindoeïstische tempel van Nepal) en Swayambunath, een stoepa op een heuveltop waar een grote kolonie makaken (aapjes) ronddoolt en van waaraf je een mooi uitzicht over Kathmandu hebt. Ook kun je Patan of Bhaktapur bezoeken; in deze andere twee steden van de Kathmandu-vallei zijn ook vele heiligdommen te vinden.

Uiteraard kan je het ook heel anders aanpakken en genieten van de terrasjes of van de souvenirs die in Thamel te koop zijn. 's Avonds zijn er verschillende mogelijkheden voor een goed diner. Tegenwoordig kan je in Kathmandu terecht voor vrijwel alle keukens ter wereld: van Japans tot een Canadese pizza.

Verkenning van Kathmandu, een bruisende, typisch Aziatische stad. Je kan een bezoek brengen aan de bekende stupa van Bodhnath, de monkey-temple Swayumbunath of aan Pashupatinath, een van de belangrijkste Hindoe tempels. Niet ver buiten de stad liggen de koningssteden Patan en Bhaktapur, die beiden ook zeer de moeite waard zijn.

 

Overnachting in

Kathmandu

Dag 3

Je reist vandaag van Kathmandu naar Jagat (hoogte 1300m) en het wordt een lange dag, met vele indrukken. Tot Besishahar gaat dit met een privéauto over een asfaltweg. Vooral het eerste deel is deze weg erg druk met vrachtverkeer richting India. Je volgt de route langs de Trisuli rivier door de diep uitgesleten kloof. Bij Dumre verlaat je de hoofdweg en rijdt door een subtropisch heuvelland langs kleine dorpjes tussen terrassen met rijstbouw. In Besishahar is een lunchstop en stap je over op een van de lokale jeeps, die heen en weer rijden over de onverharde 'weg' tussen Besishahar en Manang. Je rijdt door de diepe Marsyangdi kloof die de overgang vormt tussen het subtropische, hindoeïstische laagland en het boedhistische bergland met Tibetaanse invloeden. Het klimaat wordt frisser en rijstbouw gaat over in maïsbouw.
Het wordt een bumpy ride! Na een rit van in totaal 7-8 uur eindig je in een kleurige lodge het oude dorp Jagat.

Overnachting in

Lodge in Jagat

Dag 4

Met de jeep rij je in ca. 1.5 uur naar Dharapani (1860m). Dit dorp is een van de grootste in de Manang vallei en hier begin je de wandeling naar Chame (hoogte 2620m). Relatief vlakke en steilere stukken wisselen elkaar af. De rhododendron bossen gaan over in naaldbossen met imposante ceders en de dorpen hebben steeds vaker een welkomstpoort met boeddhistische gebedsmolens. Gebedsmuren en stupa's houd je altijd aan je rechterhand, zodat je met deze (reine) hand de gebedsmolens kunt draaien. Langzaam wordt de vallei breder en komt er meer zicht op het Annapurna- en Manaslu massief. Dit is met name goed te zien als je luncht op een dakterras in Timang. Je wandelt vandaag stukken op de jeep weg, maar meestal over wandelpaden. Stijging 900m, daling 100m, wandelduur 5-6 uur. 

Overnachting in

Lodge in Chame

Dag 5

Langzaam maar zeker kom je in de regenschaduw van de Himalaya. De moesson heeft hier minder invloed. Het klimaat in Bhatang (op 2800m hoogte) is ideaal voor appelboomgaarden en nu de appels via de weg kunnen worden afgevoerd, is het hele dal hier volgeplant met appelbomen. Je loopt onderlangs de Swarga Dwari, een enorme, spiegelgladde rotswand, die de 'gateway to heaven' wordt genoemd, omdat men er van uit gaat dat de ziel van een overleden persoon hierlangs naar de hemel gaat.

Het schitterende Upper Pisang (liggend op 3185m) is volkomen Tibetaans van uiterlijk met stenen huizen die dicht op elkaar staan en platte daken met houtstapels en gebedsvlaggen. Vanaf het plein voor de Gompa heb je ongeëvenaard zicht op de Annapurna's. Na een korte afdaling bereik je het grotere dorp Lower Pisang, aan de rivier. Stijging 600m, wandelduur 4-5 uur.

Overnachting in

Lodge in Lower Pisang

Dag 6

Vanuit Lower Pisang wandel je over een pad dat je geleidelijk door open naaldbos voert. Als het zigzagpad naar Ghyaru zich aandient, start een pittige klim die echter beloond wordt met een formidabel uitzicht op het Annapurna massief. Daarna volg je de wonderschone 'high route' naar Ngawal (hoogte 3650m), hoog boven het dal, met waanzinnige vergezichten. Het is een van de mooiste valleien van de regio. Ghyaru en Ngawal zijn fraaie Tibetaanse dorpjes, met stenen huizen, opgebouwd uit kunstig gestapelde platte stenen. Wandeling: 1100m stijgen, 100m dalen, wandelduur 5-6 uur.

In Ngawal begin je te merken dat je op hoogte bent. Het is goed voor de acclimatisatie om in de namiddag nog een paar honderd meter omhoog te wandelen langs de rij stupa's boven het dorp.

Overnachting in

Lodge in Ngawal

Dag 7

Bovenlangs de vallei van Manang loop je naar het gehucht Julu. Hier kan je kiezen om verder af te dalen richting Braga of om eerst een stuk te stijgen en over een hooggelegen plateau naar Braga te lopen. In Braga, een klein uur vóór Manang, staat een prachtig oud klooster tussen zuilen van kalkrots. Met zijn 500 jaar is dit het oudste klooster van de vallei. Je overnacht 2 nachten in Manang (liggend op 3500m) om te acclimatiseren. Wandeling: 300-450m stijgen, 400-550m dalen, wandelduur 5-6 uur.

Overnachting in

Lodge in Manang

Dag 8

Manang is het economische, culturele en politieke centrum van deze vallei. De 'Manangi's' hebben een sterke eigen cultuur en in het dorp is van alles te beleven. Er zijn winkels, een medische hulppost, bakkerijen en zelfs een klein bioscoopje. Je kan de omgeving van Manang op eigen gelegenheid of met gids verkennen. Om te wennen aan de hoogte is het goed om een wandeling met flink wat hoogteverschil te maken. Een wandeling naar de Milarepa Cave (liggend op 4000m) leent zich uitstekend voor een dergelijke acclimatisatietocht. Het pad omhoog naar deze bedevaartplek begint ter hoogte van Braga.

Overnachting in

Lodge in Manang

Dag 9

Je verlaat het dal van de Marsyangdi-rivier en hebt fraai uitzicht op de rivierbedding onder je. Op een hoogte van 3900m passeer je de boomgrens en komt in de hooggebergtezone met dwergstruiken en grassen. Het klimaat wordt steeds droger en door gebrek aan vegetatie zijn op veel plekken geërodeerde "badlands" ontstaan. Yak Kharka (liggend op 4000m) betekent 'yak weideplaats' en bestaat uit enkele gezellige trekkerslodges. Stijging 550m, wandelduur 3-4 uur.

Omdat je niet meer dan 500 meter hoger mag slapen dan de dag ervoor, is het vandaag een relatief korte wandeling. Wel is het verstandig om in de namiddag nog een stuk omhoog te lopen voor de acclimatisatie (´walk high, sleep low´).

Overnachting in

Lodge in Yak Kharka

Dag 10

Ook vandaag volgt weer een korte wandeling naar de volgende overnachtingsplaats Thorung Phedi (liggend op 4450m). Hier vind je 2 grote trekkerslodges in een kaal, maar wonderschoon, dal. De route voert je eerst langs Letdar, de laatste nederzetting, dan verder langs fraaie badlands in een decor van bergpieken van 6000m hoog. Veel mensen kom je hier niet tegen onderweg, des te meer yaks. Je zult zien dat er velen aan het grazen zijn en een pauze nemen midden op het pad. Thorung Phedi betekent de 'voet van de berg Thorung'. De hoogte is hier goed merkbaar aan de ijle lucht en de kou. Stijging 550m, wandelduur 4-5 uur.

We raden je aan om in de middag nog een stuk te klimmen, bv. naar High Camp, een lodge op 4850m hoogte. Dan weet je ook hoe het pad is dat je morgenochtend in het donker loopt.

Overnachting in

Lodge in Thorung Pedi

Dag 11

Reeds in het donker begin je aan de zware tocht over de Thorung-La-pas. Bij goed weer is het voor geacclimatiseerde lopers niet moeilijk, het pad is niet zo steil, hoewel de hoogte voor iedereen voelbaar blijft. Na 4-6 uur bereik je, over een stenig pad, de Thorung La op 5416m hoogte in een een gortdroge steenwoestijn. Het uitzicht is groots. De gletsjers van Thorung Peak zijn dichtbij en in de verte kijk je uit over de droge Mustang, met oranje-achtige kleuren en de witte top van de Dhaulagiri (8172m).

De afdaling is lang, maar niet moeilijk. Na meer dan 1600m dalen bereik je de drukke bedevaartsplaats Muktinath (liggend op 3760m), een heel verschil met de sfeer aan de andere kant van de Thorung La. Vlak voor Muktinath loop je over het ommuurde heilige tempelcomplex, zowel voor boeddhisten als voor Hindoe's, die vanuit heel India hier op bedevaart komen. Stijging 1040m, daling 1620m, duur 7-10 uur.

Overnachting in

Lodge in Muktinath

Dag 12

De Muktinath vallei is van grote schoonheid. Je bevindt je hier in de regenschaduw van de Himalaya en het landschap is droog, maar de kleuren van de aarde en de vormen van de rotspartijen zijn bijzonder. Aan de overkant van de vallei begint Mustang, tot in de jaren zeventig een zelfstandig koninkrijk dat grenst aan Tibet. Pelgrims bezoeken de vallei ook om in de Kali Gandaki-kloof te zoeken naar fossiele ammonieten, bekend als sholigrammen. Deze worden beschouwd als een incarnatiestadium van Vishnu. 

Je loopt eerst bovenlangs de vallei, met weidse vergezichten, om dan een pas van 4000m over te steken en steil af te dalen in een leeg en diep dal naar het authentieke dorpje Lupra. Dit pad is niet zo lang geleden geopend voor trekkers en in Lupra zijn nog nauwelijks restaurants opgezet. Bovenlangs een brede rivierbedding met grind (die in de moessontijd vol water staat) loop je naar de brede Kali Gandaki kloof. Door en langs de rivierbedding bereik je Jomsom, een wat grotere plaats met winkels en een vliegveld. Wandeling: 400m stijgen, 1500m dalen, wandelduur 6 uur.

Eventueel kan je in Jomsom een extra nacht in het comfortabele hotel reserveren en de volgende dag met een mountainbike (die in het hotel verhuurd worden) door de Kali Gandaki vallei naar het bijzonder mooie dorp Marpha fietsen.

Overnachting in

Jomson

Dag 13

Van Jomsom rijd je over een slechte, onverharde weg naar Beni, vanuit daar verder over de asfaltweg naar Pokhara. Het is een schitterende rit door de Kali Ghandaki vallei, langs brede rivierbeddingen met zicht op de Dhaulaghiri en dan een diepe, steile kloof in, terug naar het subtropische Nepal. Het is wel een lange dag, je bent zeker 8-10 uur onderweg.

Je kunt overwegen om een extra nacht in Pokhara te reserveren, zodat je voldoende tijd hebt om te genieten van de stad.

Pokhara is een heerlijke plek om even helemaal niets te doen. In een ligstoel aan de rand van het Phewa meer geniet je van een verse mango-jus van het uitzicht op de Machapuchare, één van de mooiste bergen van Nepal. Je kunt ook een boottocht maken, een tempel bezoeken, de laatste souvenirs kopen in een van de vele winkels. Zin in wat meer actie? Dan kun je in Pokhara makkelijk zelf een parapent- of raft avontuur regelen. 

 

Overnachting in

Pokhara

Dag 14

Je rijdt van Pokhara terug naar Kathmandu. Deze rit van 200 km neemt ongeveer 7 uur in beslag en onderweg heb je mooie uitzichten over de rivier.

Overnachting in

Kathmandu

Dag 15

Einde van het arrangement. Afhankelijk van het vertrektijdstip van je vlucht word je naar de luchthaven gebracht.

NB Programma

Het kan zijn dat de lokale gids besluit het programma onderweg aan te passen (bv. door weersomstandigheden of toestand van de paden) en op andere plekken te overnachten dan aangegeven. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Kathmandu, Pokhara en Jomsom overnacht je in goede hotels op een kamer met eigen wc en douche.
Tijdens de trektocht overnacht je in trekkers lodges. Deze lodges liggen in of bij de dorpjes en zijn opgetrokken uit hout of natuursteen. Je overnacht er op een eigen kamer (meestal met 2 losse bedden) in je slaapzak. Er zijn matrassen en kussens en, op grotere hoogte, ook dekens om over de slaapzak te leggen.
Het sanitair is simpel en dient meestal te worden gedeeld met andere gasten. Vaak is er een douche (met wat geluk, en vooral zonneschijn, soms ook warm).
In de eetzaal staat vaak een op hout of yak-mest gestookte kachel. Toch moet je zorgen voor warme kleding, want het tocht door alle kieren en gaten. Een donsjas is heerlijk.
Er is elektriciteit en soms ook wifi, maar altijd kunnen (kortere of langere) storingen voorkomen.

NB. Het is in trekkers lodges niet mogelijk om vooraf een éénpersoonskamer te boeken.

Over de maaltijden

In Kathmandu en Pokhara is het ontbijt inbegrepen. Voor de lunch en het diner zoek je een gezellig restaurantje op.
Tijdens de trekking zijn er geen maaltijden inbegrepen, omdat het leuker is zelf een keuze te maken van de uitgebreide menukaart. Voor het ontbijt kan je o.a. kiezen uit pannenkoeken of havermout, voor lunch en avondeten tussen Dal Bhat (rijst, linzen en groente), noodles, lasagna, pizza, yak-burger en nog veel meer.

Overal kan je een thermosfles met thee laten vullen voor onderweg. We adviseren om het kraanwater met tabletjes of jodium te zuiveren. Op steeds meer plekken kun je in winkels je waterfles laten vullen met gezuiverd water (tegen kleine vergoeding).
NB. uiteraard zijn op veel plekken flessen bronwater verkrijgbaar. We raden af deze te kopen, omdat het afvalprobleem in Nepal aanzienlijk is.

Inbegrepen

 • hotelovernachtingen Kathmandu en Pokhara (4x), incl. ontbijt
 • hotelovernachting Jomsom (1x)
 • overnachtingen in trekkers-lodges (9x)
 • transfers volgens programma met privé-auto en chauffeur
 • ACAP en TIMS permit
 • begeleiding door Nepalese Engelstalige gids tijdens trekking
 • bagagevervoer door dragers (tot 12 kg per persoon)
 • trekking kaart (wordt ter plekke overhandigd)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entree kosten
 • fooien voor de lokale staf
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekering

Ter plaatse te betalen

 • visum Nepal (ca. 50 Euro, 1 maand geldig)

Over de activiteiten

Je wandelt over goede, brede, maar stenige en soms steile paden, en stukken over een onverharde weg. Regelmatig zitten er kunstig aangelegde, stenen trappenpaden in de route, waarvan de treden vaak net te hoog zijn om lekker te lopen. Op de paden en trappen ligt veel mest van lastdieren en ze zijn stoffig (tenminste in het droge trekking seizoen). Op paden langs steile rotshellingen altijd opletten voor steenslag van boven en niet treuzelen.
Op de eerste wandeldag van de Annapurna Circuit loopt het pad deels langs een steile rotswand, maar het pad is vrij breed, dus we denken niet dat hoogtevrees een probleem zal zijn (desnoods kan er op deze etappe uitgeweken worden naar een onverharde weg).
Af en toe steek je via een metalen hangbrug een rivier over. Deze hangbruggen zijn een beetje wiebelig, kunnen hoger dan 20 meter boven de rivier hangen, maar zijn van degelijke (Zwitserse) kwaliteit. 

De zwaarte van het Annapurna Circuit zit vooral in de dagen rond de Thorung-La als de lucht ijl is en er flink gestegen en gedaald moet worden. Grootste uitdaging is hier het voorkomen van hoogteziekte. Dit doe je door langzaam te acclimatiseren en veel te drinken. In het programma dat we aanbieden acclimatiseer je goed en hebben de meeste mensen geen problemen met de hoogte. Het wordt aangeraden om tijdens de etappes vóór de Thorung La, na aankomst in de lodge nog een flink stuk te klimmen ('walk high, sleep low'), voor een betere acclimatisatie. Daarnaast dien je rustig aan te doen, ook als je conditie genoeg hebt om harder te lopen. Veel stoppen, foto's maken, rustig tempo lopen, niet te snel willen stijgen. Het ruwe bergklimaat, met grote temperatuurschommelingen en mogelijk harde wind, is ook een factor van betekenis.

Het zal duidelijk zijn dat een goede conditie en enige ervaring met lopen in de bergen eerste vereisten zijn.

Extra dagen

Tijdens dit arrangement kun je rustdagen inbouwen door ergens in plaats van 1 nacht, 2 nachten te blijven. Als dit tijdens een trekking is, komen er extra kosten bij voor gids en drager.
Je kan je verblijf in Nepal ook verlengen door deze reis te combineren met een ander arrangement.

Speciale verzekering

Bij wandelreizen in Nepal is het noodzakelijk een reisverzekering af te sluiten waarbij een helikopter-redding is inbegrepen in de polisvoorwaarden. 

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer je deze reis boekt, kies dan voor een vlucht op Kathmandu. Turkish Airlines heeft een goede verbinding naar Kathmandu

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Dit arrangement is te boeken van half februari tot eind april en vanaf half september tot eind november.
Het klimaat op het Indische subcontinent wordt bepaald door de moesson: van mei tot en met september regent het er veel en zijn de bergen in nevelen gehuld. Daarom adviseren wij om Nepal in het voor- en najaar te bezoeken. De wintermaanden zijn ook uitstekend voor vakanties waarbij je niet op al te grote hoogte komt. Het is dan weliswaar wat kouder maar de lucht is over het algemeen helderder dan in het voor- het najaar. Tijdens de moesson is een trektocht ondoenlijk.
Nepal ligt ter hoogte van de Canarische Eilanden: het kan in de dalen dus behoorlijk warm worden. In het voor- en najaar is het in de Himalaya vrijwel altijd droog en de temperatuur loopt overdag op tot 20/25ºC, heerlijk wandelweer dus. Vanzelfsprekend neemt de temperatuur ’s avonds en op grotere hoogten af. ’s Nachts kan dan vorst tot -10ºC voorkomen. In november en december kan het kwik zelfs tot tot -20ºC dalen op grotere hoogtes! Soms komt mist voor: dan is het ook overdag aan de koude kant en blijft het kwik bij 10ºC steken. Je moet dus altijd op zomer en winter voorbereid zijn.

Over onze lokale partner
Onze lokale partner organisatie in Nepal is zeer begaan met het welzijn van de lokale bevolking op het platteland van Nepal en organiseert de volgende projecten: 
De Pasang Lhamu Foundation (http://pasanglhamufoundation.org/), opgericht door onze lokale partner, is mede-initiatiefnemer voor het ziekenhuis van Lukla, verstrekt studiebeurzen aan kansarme kinderen, voorziet afgelegen dorpen van groene stroom en probeert lokale gemeenschappen te laten profiteren van bergtoerisme. 
Yeti Foundation (http://yetifoundation.org/) heeft vele dorpen geholpen na de aardbeving in april 2015.
De Maiti Trek genereert aandacht voor de problemen rond vrouwen- en kinderhandel. Met de opbrengst van de eerste editie ($25.000) zijn 500 kinderen van winterkleiding voorzien. 
In 2014 is het Black Ice Himalaya project ondersteunt, waarbij in het Everest gebied onderzoek wordt gedaan naar veranderende patronen in gletsjers, onder invloed van het veranderende klimaat.
Elk jaar verzamelt men in het Everest gebied achtergelaten afval (blikjes, lege zuurstoftanks, glas en plastic) en vervoert dit naar Kathmandu.
De partner van SNP in Nepal heeft de status van Travelife Certified behaald.

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen.  Denk hierbij aan verantwoord management, sociaal-economische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf opnieuw getoetst.  

CO2 compensatie

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Annapurna ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
 

Tijdens deze vakantie heb je geld nodig voor maaltijden, persoonlijke uitgaven (drankjes, souvenirs ed.) en fooien voor de lokale staf. Het prijsniveau in Nepal is lager dan in Europa, maar hoger dan in veel andere Aziatische landen. Dit komt door hoge inflatie en omdat veel geïmporteerd moet worden en hoog de bergen in vervoerd. Op plekken waar veel buitenlandse bezoekers komen, zoals het Everest gebied, zijn de prijzen hoger dan elders. 

Rupee en Paisa
De munteenheid van Nepal is de Rupee (NPR). Deze is onderverdeeld in 100 Paisa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 500 en 1000 rupees. Muntgeld zie je in praktijk niet.
Er zijn geldautomaten in de grotere steden, zoals Kathmandu en Pokhara en plaatsen met veel toeristen, zoals Jomson, Bhaktapur, Lukla en Chitwan. Creditcards worden alleen in de betere gelegenheden geaccepteerd. Omdat geldautomaten in Nepal storingen kunnen vertonen, raden we aan om niet alleen op creditcard of pinpas te vertrouwen. Je kan beter een deel van het geld dat je nodig denkt te hebben (bv. 300 euro), van huis meenemen (in kleine coupures van 20 euro) en ter plekke wisselen. 
NB. Ter voorkoming van betaalpasfraude en vergroting van de veiligheid hebben banken soms besloten om het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard te blokkeren. Vergeet niet deze blokkade voor vertrek (meestal via internetbankieren) op te heffen.

Geld wisselen
Op de luchthaven van Kathmandu kun je geld wisselen of pinnen. Wisselen kan ook bij grote hotels en wisselkantoren in Kathmandu (met name in de wijk Thamel). Zorg ervoor dat de biljetten die je ontvangt niet kapot en vies zijn, omdat deze vaak met tegenzin geaccepteerd worden. Het heeft geen zin om Rupees mee naar huis te nemen of terug te wisselen. Het best deel je ze op de laatste dag, voor je naar het vliegveld gaat, uit aan bedelaars.

Prijzen maaltijden
In wat achteraf gelegen straatjes van de steden kan je al voor 5 euro eten, ga je naar en plek waar meer buitenlanders komen, dan loopt de prijs snel op. Ga, inclusief drankjes, uit van 15-20 euro per dag (lunch en avondeten), Tijdens trektochten zijn de maaltijden in trekkers-lodges niet inbegrepen, zodat je zelf een keuze kunt maken uit het uitgebreide menu. Bij een bekende trekking, zoals Everest, Annapurna of Poon Hill, betaal je 20-25 euro per dag voor 3 maaltijden + drankjes (hoe hoger je komt, hoe duurder). Minder bekende trekkings, zoals Manaslu hebben (nog) wat lagere prijzen.

Andere uitgaven
In de trekkers-lodges betaal je vaak (niet overal) een klein bedrag voor extra services die op steeds meer plekken worden aangeboden, zoals opladen van telefoon of camera, wifi, warme douche. Ook hier geldt weer: hoe meer buitenlanders, hoe hoger de prijzen, met als topper het Everest gebied, waar je op 10 euro per dag moet rekenen.

Fooien
Het geven van fooien is in Azië zeer gebruikelijk. Daarbij is er voor gidsen en dragers alleen in het trekking-seizoen werk en moeten ze dan genoeg verdienen voor de rest van het jaar, vaak voor hun hele familie. Daarom raden wij aan een fooi te geven, indien iedereen zijn werk goed heeft gedaan.

Wat is een goede fooi?
Dat is lastig te bepalen. Er is in ieder geval sprake van een traditionele hiërarchie bij de staf. De Engelssprekende hoofdgids is de baas en dient ongeveer net zo veel te krijgen als de chauffeur (op een lange rijdag, voor een kort ritje minder). De hulpgidsen staan lager op het trapje en de dragers onderaan. Het staat eenieder vrij om hier vanaf te wijken, bv. omdat je vindt dat de dragers het zwaarste werk doen. Daarbij dien je wel te bedenken dat ook in Europa lager opgeleid/zwaarder werk vaak minder beloond wordt dan hoger opgeleid/lichter werk. 
Je geeft de fooi (liefst in Rupees, maar kan ook in Euro), aan het eind van de reis, altijd aan iedereen individueel, met een bedankje.

Een goede fooi voor de hoofdgids en chauffeur is 10 euro per gewerkte dag als je met 2 personen op pad bent en 17,50 euro als je met een groep van 10-14 mensen bent. Reken voor de hulpgids op 12 euro per dag (alleen bij een groep). Dragers maak je blij met 4-5 euro per gewerkte dag (er is altijd 1 drager per 2 westerlingen).

Voorbeelden: loop je met 2 personen 10 dagen met gids en drager en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 100 euro kunnen krijgen, de chauffeur 20 euro en de drager 45 euro. Totaal 165 / 2 = 82,50 euro per persoon.
Loop je met een groep van 10 personen, 10 dagen met gids, hulpgids en 5 dragers en rijdt de chauffeur 2 lange dagen, dan zou de gids 175 euro krijgen, de chauffeur 35 euro, de hulpgids 120 en de dragers 5x45 euro. Totaal : 555 / 10 = 55,50 euro per persoon in de groep.
Nogmaals, dit is een indicatie, maar hiermee heb je enig houvast.

Ook bij de Landeninformatie Nepal in MijnSNP staat vermeld hoeveel geld je onderweg ongeveer nodig hebt en wat redelijke fooien zijn.

Alle transfers zijn inbegrepen. Je wordt bij aankomst opgehaald van de luchthaven en op de dag van vertrek weer weggebracht. Van Kathmandu word je in een auto met chauffeur naar het begin van de trekking gebracht. Het laatste stukje tot Jagat is met een jeep over een slechte, onverharde weg. Na de trekking is er eerst een jeep- of busrit naar de geasfalteerde weg. Hier wacht de auto met chauffeur voor de terugrit naar Kathmandu.

Wij raden aan om uitgerust en met een goede basisconditie aan je vakantie naar Nepal te beginnen. Maak voorafgaand aan de reis enkele stevige wandeltochten, in de heuvels van bv. Eifel of Ardennen of nog beter: de Alpen (SNP biedt er leuke wandeltrips aan).

 • e-ticket
 • uitgeprinte visum aanvraag
 • 3 pasfoto's voor trekkingpermits (bij aankomst afgeven aan locale agent)
 • reisverzekering met dekking voor helikopter-redding
 • GELDIG paspoort (tot half jaar na terugreis)
 • kopieën van reisdocumenten
 • EHBO (o.a. breedspectrum antibioticum, diacure, sporttape, paracetamol)
 • waterzuiveringstabletjes of jodium
 • toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • dagrugzak (35 liter)
 • regenhoes voor rugzak
 • plunjezak, duffelbag, stevige weekendtas of trekkingrugzak
 • stevige bergwandelschoenen (*)
 • snow spikes (stuk rubber met stalen puntjes, dat je over je schoen kan trekken, tegen uitglijden op sneeuwvelden)
 • lichte (sport)schoenen en slippers (voor na de wandeling)
 • slaapzak (met comfortbereik tot -10oC, e.v.t. in Kathmandu te koop of te huur)
 • (kunststof) handdoek
 • aantal fleece truien om los of over elkaar aan te kunnen trekken
 • (afrits-) wandelbroek
 • muts, handschoenen, sjaal
 • donsjack voor frisse avonden (e.v.t. te koop in Kathmandu voor relatief lage prijs)
 • lang (wollen) ondergoed
 • wind- en waterdicht jack + regenbroek
 • zonnehoed of pet en zonnebril
 • zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
 • hoofdlamp en reservebatterijen
 • veldflessen (bij voorkeur 1 thermosfles voor thee en 1 waterfles)

(*) Het type wandelschoen is afhankelijk van de drager. Heb je bv. zwakke enkels, dan wil je graag hoogsluitende, stevige schoenen, anderen hebben liever lagere, soepele schoenen. Wat altijd belangrijk is, is een goede, stevige (Vibram) zool, met veel grip en waar je geen stenen doorheen voelt. Koop wandelschoenen een maatje groter, zodat je tenen in de afdaling niet tegen de voorkant komen. Bovendien zwellen voeten wat op tijdens een lange wandeling.
Tot slot: maak een paar weken voor vertrek een flinke wandeling op je schoenen om te kijken of ze nog goed zijn. Het komt namelijk regelmatig voor dat schoenen die wat langer niet gebruikt zijn, spontaan uit elkaar vallen na een uurtje lopen.

Tijdens de trektocht kan iedereen tot maximaal 12 kg bagage afgeven aan de dragers. Verpak deze bagage bij voorkeur in een plunjebaal, duffelbag of rugzak, waterdicht en makkelijk herkenbaar. Houd er rekening mee dat er niet altijd zachtzinnig met de bagage wordt omgesprongen. Over het algemeen is het goed mogelijk om de bagage te beperken tot 12 kilo, zodat je zelf niet meer hoeft te dragen dan een dagrugzakje met de spullen die je onderweg nodig hebt. Bagage die je op de trektocht niet nodig hebt kun je afgeven in het hotel in Kathmandu en krijg je na afloop van de trekking terug.

Op deze wandelvakantie word je begeleid door een Engels sprekende, Nepalese gids en een drager. Onze vaste groep van lokale Engels sprekende gidsen hebben ruime ervaring met trektochten in Nepal en kennen de meeste routes zeer goed. Hierdoor kunnen zij u vertellen over de lokale gebruiken en cultuur van de bergbewoners en als tolk optreden naar de lokale bevolking. Een unieke kans om in contact te komen met de lokale cultuur en bevolking.

Ga je binnenkort op reis naar Nepal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/nepal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je een een visum nodig. Je paspoort moet minstens 1 lege visumpagina bevatten en nog 6 maanden geldig zijn op de dag van gepland vertrek uit Nepal.
Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu (na het eerst digitaal aangevraagd te hebben) óf vooraf in Nederland bij de ambassade of een visumbureau.

NB. Check altijd de laatste info t.a.v. de visumbepalingen op de website van het Nepalese consulaat waarop je up-to-date informatie aantreft. Klik hier.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis dien je hiervoor een online aanvraagformulier in te vullen (klik hier ). Bij aankomst in Kathmandu wordt deze aanvraag in het systeem opgezocht. 
Wacht met aanvragen totdat je het informatiepakket van SNP hebt ontvangen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt als je het formulier begint in te vullen (incl. een digitale pasfoto).

Invullen visum aanvraag
Begin met het uploaden van je pasfoto (blokje linksboven) en ga verder met persoonlijke gegevens.
Er wordt 2x om een adres in Nepal gevraagd. Hier kan je het hotel in Kathmandu vermelden. De adressen worden op een voor ons vreemde manier gevraagd. 'PIN number' is postcode, 'Ward' een 2-cijferig nummer (voor Kathmandu centrum 02), 'Municipality' en 'District' zijn allebei Kathmandu. Onderaan geef je de plek aan waar je in Nepal arriveert. Dit zal meestal 'TIA' zijn, het vliegveld van Kathmandu (Tribhuvan International Airport). Na controle op Submit drukken.

Op het vliegveld aangekomen, ga je eerst in de rij staan om je visum te betalen bij de Cash Counter: 50 euro (of US$50) voor een verblijf van max. 30 dagen, cash en gepast te betalen. Met het bonnetje ga je in de rij voor de Immigration staan. Hier krijg je het visum in je paspoort. Als er meerdere vliegtuigen na elkaar geland zijn, kan dit lang duren (lees: meerdere uren).

NB. Als je thuis niets hebt geregeld voor het visum, dien je eerst aan te sluiten in de rij Filling the Application Form en daarna in de Cash Counter en Immigration rijen. Het proces duurt dan nog langer.

Visum regelen in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je voor vertrek in Nederland reeds een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan dat je ter plekke een visum regelt. Het grote voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu veel sneller door de douane bent. Klik hier voor de link naar het Nepalese Consulaat.

Visum India
Indien je via New Delhi in India naar Nepal reist, heb je een visum voor India nodig. Dit dien je zelf te regelen. Meer informatie vind je onder het kopje 'Praktische Informatie' bij de reizen naar India.

NB. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of consulaat van Nepal en India. Wanneer je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee je je kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief gebruik te maken van de Executive Service of van de Pre-Check inclusief invulservice. Klik hier voor de link naar de CIBT website.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen, een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder je te laten informeren over vaccinaties en met een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Een helikopterredding moet gedekt zijn door de verzekering. Ter plekke heb je cash geld of een creditcard nodig om door een helikopter te worden meegenomen. Kan je niet betalen dan treedt er vertraging op omdat er dan eerst garantstelling door bv. verzekering of SNP geregeld moet worden.

Economy Class Syndrome
In vliegtuigen is de lucht extreem droog. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Het gevolg hiervan is dat je bloed dikker wordt en makkelijker klontert. Dit, in combinatie met lang stilzitten, kan bloedpropjes in je aderen tot gevolg hebben. Deze bloedpropjes kunnen als ze op de verkeerde plek terechtkomen beroertes en zelfs de dood veroorzaken. Tijdens lange vluchten moet je hier serieus rekening mee houden en veel water en vruchtensap drinken. Als je dit niet vanzelf wordt aangeboden moet je er bij de bemanning om vragen (NB. het drinken van alcohol en koffie werkt averechts). Als je genoeg drinkt moet je ook regelmatig naar de wc, wat goed is voor de bloedsomloop. Daarnaast geven vliegtuigmaatschappijen instructie voor oefeningen die je zittend op je stoel kunt doen om je bloed in beweging te houden.

Hygiëne en drinkwater
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens je vakantie. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Let op met wat je eet, het moet vers bereid zijn. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt of (met bv. jodium) gedesinfecteerd water. 
NB. Gebotteld mineraalwater wordt overal te koop aangeboden, maar levert enorm veel plastic afval op. Water uit de kraan of van bronnetjes in de bergen, is na zuivering prima te drinken. Neem hiertoe waterzuiveringstabletjes mee. Water zuiveren gaat ook prima met betadine jodium: 7 druppels per liter, schudden en 1 uur wachten voor het drinken. Een andere optie is om een Grayl waterfilter mee te nemen. Hiermee haal je in een oogwenk potentiële ziektekiemen uit het water.

Warm blijven
Ook als het overdag warm is, koelt het op hoogte 's avonds snel af. Zorg dat je op tijd kleren aan doet. Ook binnen in de trekkers-lodges is het koud. Isolatie is iets onbekends, de wind waait overal doorheen en als de kachel aan is, moet je er vlak bij zitten. Als je het te vaak en te lang koud hebt moet je lichaam te hard werken, terwijl dat lichaam het al moeilijk heeft met de hoogte, het onbekende eten, mindere hygiëne, etc. Een donsjas is boven de 2000m een must, net als een warme muts (ook 's nachts), wollen ondergoed, paar lagen fleeces, buffje om je nek warm te houden (of als masker te gebruiken tegen stof), handschoenen, dikke sokken en een wind- en waterdichte jas.

Voor verwarming en koken wordt van oudsher voornamelijk hout gebruikt (en boven de boomgrens gedroogde Yak-mest). Om de hellingbossen te beschermen wordt er al tientallen jaren op aangedrongen meer gas en kerosine te gebruiken en minder hout. Dit beleid werpt duidelijk vruchten af op plekken die goed te bereiken zijn. Elders is de aanvoer van voldoende gas en kerosine lastig. Daar hebben de bewoners het recht om dood hout te verzamelen voor kachel en fornuis, dit geldt ook in Nationale Parken bij Annapurna en Everest.

Hoogteziekte
De Himalaya begint waar andere bergen ophouden. Naarmate je hoger komt, daalt de luchtdruk en daardoor de hoeveelheid zuurstof die je inademt. Door het lagere zuurstofgehalte op grote hoogte moet het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken voor zuurstoftransport. Ons lichaam is niet automatisch ingesteld op een verblijf boven de 2500 - 3000m hoogte. Gun je lichaam de tijd daaraan te wennen en doe het rustig aan. Belangrijk hierbij is dat je veel water en thee drinkt (1 liter EXTRA per 1000 hoogtemeters, dus op 3000m zo'n 4 liter, maar géén alcohol en koffie) en niet te snel stijgt. Goede acclimatisatie krijg je door overdag hoger te lopen, dan je 's nachts slaapt.

Ondanks goede voorbereiding kan je boven de 2500 - 3000m last krijgen van hoogteziekte, ook wel AMS (acute mountain sickness) genoemd. Hoogteziekte is onvoorspelbaar, iedereen kan het krijgen. Symptomen zijn kortademigheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, duizeligheid en slapeloosheid. Als je niet verder stijgt gaat dit na enkele dagen over. Hogerop kunnen deze symptomen terugkomen. Bij aanhoudende en ernstige verschijnselen, bv. braken, duizeligheid, hoesten met schuim, zware hoofdpijn, oedeem of hardkloppingen, dien je zo snel mogelijk af te dalen. Ernstige hoogteziekte ontstaat vaak 's nachts tijdens de slaap. Als er 's avonds al klachten zijn, wees dan 's nachts extra alert. Iemand met hoogteziekte kan soms niet meer helder denken en moet gedwongen worden om af te dalen. Laat iemand nooit alleen achter en ga samen naar beneden. De gidsen weten uiteraard precies waar ze op moeten letten en houden je in de gaten. Onderschat het niet, alle klachten op grote hoogte zijn hoogteziekte, totdat het tegendeel is bewezen. Als je met hoogteziekte verder stijgt kan je er aan overlijden. Als je afdaalt is er na 500m dalen vaak al verbetering merkbaar.

Als je thuis al last hebt van ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk of hartziekten, of als je zwanger bent, dan raden we dringend aan om, vóór het boeken van een vakantie naar grote hoogte, je huisarts te raadplegen. Slaappillen en andere kalmeringstabletten zijn op grote hoogte uit den boze, vanwege hun negatieve effect op de ademhaling. Op alle reizen streven we naar een langzame stijging en voldoende tijd om te acclimatiseren, daarom raden we niet aan om medicijnen (zoals Diamox) te nemen om te proberen hoogteziekte te voorkomen. Wil je dit toch overwegen, overleg dan met je huisarts. 

EHBO en brillen
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape en rekverband.
Draag je een bril, hang deze met een koordje om je nek, neem een reservebril mee en een kopie van de specificaties van je bril. Het is in Nepal vaak stoffig en winderig, hetgeen voor lensdragers vervelend kan zijn. Neem in dat geval een reservebril mee.

Honden en apen
Honden liggen overdag vaak te slapen, om je 's nachts wakker te houden. Soms lopen ze ook lange stukken mee…probeer ze terug te sturen. Blijf zoveel mogelijk bij honden uit de buurt (vlooien) en zorg in ieder geval dat je niet gebeten wordt. Dit geldt ook voor apen, die het, vooral in Kathmandu, gemunt hebben op mensen met eten. Rabiës komt veel voor en na een honden- of apenbeet moet je binnen 24 uur in een modern ziekenhuis zijn voor een medicijn. Dat valt niet mee in Nepal en al helemaal niet halverwege een trekking...

Lezen
Lezenswaardige boekjes over gezond blijven in het buitenland, o.a. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en 'Hoe blijf ik gezond in de hoogte' zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij bol.com.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. 
Klik hier voor de informatie van de GGD betreffende Nepal. Maak (minimaal een maand voor vertrek) een afspraak bij GGD of huisarts voor de benodigde vaccinaties. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied je reist (bv. malaria komt in Nepal alleen voor in delen van de Terai, het laaggelegen deel tegen de grens met India).

Verplicht
Als je binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied Nepal binnenkomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen Gelekoorts voor.

Nepal is altijd een veilige bestemming voor toeristen geweest, diefstal en beroving komen zeer weinig voor. Wel is het verschil in rijkdom tussen bezoekers en lokale bevolking vaak groot, breng daarom niemand (met name kinderen) in verleiding, door nonchalant met (dure) spullen te zijn.

In Kathmandu gelden de normale voorzorgen voor een grote stad. In sommige wijken wordt het, als de winkeltjes dicht gaan, heel donker. Het is dan beter om een taxi te nemen. Wees er op bedacht dat de stroom altijd kan uitvallen en neem een zaklamp mee.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Trektocht over de Anapurna-pas in Nepal

Nepal - Annapurna

Nepal’s klassieke trektocht: Annapurna Circuit

Trektocht langs eenvoudige lodges

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)